Vojna doktrina Rusije
Problem za Putina je taj što ruska strategija eskalacije do deeskalacije više ne izaziva onaj strah kao nekada. Naoružana najvećim svjetskim nuklearnim arsenalom, Rusija je godinama muzla tu strategiju. Bio je to pametan način odvraćanja Zapada dok su se prikrivale slabosti i neučinkovitosti ruskih konvencionalnih snaga.
Rusija je toliko često prijetila nuklearnim oružjem da to više nitko ne shvaća ozbiljno. Oni su kao onaj dječak koji je vikao vuk. Nadalje, rat u Ukrajini je skinuo tu masku s njihove konvencionalne vojske na takav način da je vjerodostojnost Rusije ozbiljno narušena na Zapadu. Kad god Putin ovih dana prijeti, tretiraju ga kao starca koji viče u vjetar.
Učinkovitost ruske strategije od eskalacije do deeskalacije u potpunosti ovisi o tome da ljudi vjeruju da bi mogli stvarno povući nuklearni okidač. Ironično je da, koliko god Putin izgledao ludo i iracionalno sa svojom greškom u Ukrajini, zapadni obavještajci na njega još uvijek uglavnom gledaju kao na stabilnu, opreznu i prilično predvidljivu osobu. To je razlog zašto je Biden bio spreman prijeći toliko mnogo Putinovih crvenih linija, ali na način postupnog "kuhanja žabe".
Washington Post
Zadnju rečenicu sam namjerno istaknuo. Bidenova strategija bila je vrlo učinkovita u Ukrajini, ali dolazi s tom opasnom neizvjesnošću.
Jedna od luđih stvari koju sam vidio od nekih komentatora ovdje na Dnevnom Kosu i drugdje je ideja da se Rusija može potpuno istisnuti iz Ukrajine, uključujući aneksirani Krim, bez ikakvog vjerojatnog rizika od nuklearne eskalacije.
Da, činjenica je da je ruska konvencionalna vojska slaba. SAD ima dovoljno sposobnosti da natjera Ukrajinu da dobije ovaj rat u relativno kratkom roku ako želi, ali ne bismo trebali biti potpuno zaslijepljeni ohološću.
Postoji razlog zašto je Biden bio tako postupan u svom pristupu čak i kada je prelazio određene crvene linije.
Uskoro ću se vratiti u Prigožinu, pa vas molim da ne odlazite još…
Kada je Putin prešao Rubikon i pokrenuo svoj zlosretni rat protiv Ukrajine, znao je da više nema povratka. Mislim da nije zamišljao da bi mu sve krenulo tako loše u početku, ali kada je donio tu svjesnu odluku u svojoj glavi, znao je da je ovo njegov posljednji čin.
Iz tog razloga, stvarna prijetnja nuklearne eskalacije u Ukrajini daleko je, daleko veća nego što mnogi na Zapadu misle.
Putin sebe vidi kao utjelovljenje ruske države. Sve je prokockao u ovom ratu. Sa 70 godina, to mu je u ovom trenutku kockanja: dvostruko ili ništa. Po njegovom mišljenju, i umovima mnogih Rusa, gubitak rata u Ukrajini predstavljao bi takvu egzistencijalnu prijetnju za njih da bi zahtijevao nuklearni odgovor. Putin zna da je njegovo vrijeme ionako skoro isteklo (Ruski muškarci nemaju najdulji očekivani životni vijek), mislim da ne bismo trebali podcijeniti njegovu spremnost da baci tu kocku ako osjeti da treba.
Ali Putin je vrlo proračunat - ponekad previše proračunat da spektakularno pogrešno izračuna. Ako vas želi ustrijeliti, on nikada nije taj koji će povući obarač. Kao bivši obavještajni časnik, usavršio je umijeće nagovaranja drugih da rade njegov prljavi posao. Nije da nećemo znati da je on to postavio, on voli izazvati strah u drugima dok djeluje pod oblakom poricanja.
Jedna od njegovih najvećih briga trenutno je da Zapad više ne shvaća njegove prijetnje ozbiljno. Ruska strategija od eskalacije do deeskalacije potpuno je izopačena jer nitko ne vjeruje da će doista išta postići.
Ali što ako bi Putin pronašao pravog luđaka s kriminalnom pozadinom, koji je poznat kao nemilosrdan i drzak, i koji je pokazao nešto hrabrosti na bojnom polju?
Što ako znate da će ovaj luđak reći ili učiniti bilo što kako bi postigao kraj, ima makijavelistički način razmišljanja sličan vama, vrhunski je propagandist koji će ići do krajnjih granica u psihopsiooperaciji ?
Dok razmišljate o tim pitanjima, evo još nešto za promišljanje:
NBC vijesti
Ali problem za Putina je što čak i premještanje nuklearnog oružja u Bjelorusiju izgleda ne plaši Zapad:
BBC vijesti
Čini se da je Lukašenko pomalo lud, ali svi znamo da je on samo Putinova marioneta koja djeluje pod punim vodstvom Kremlja. Putinovo premještanje nuklearnog oružja u Bjelorusiju u osnovi se smatra premještanjem u drugu regiju Rusije. Lukašenko prima zapovijedi od Putina i neće biti ovlašten s njima raditi što želi. To Zapadu pruža neku utjehu.
Ali što ako postoji luđak koji je dovoljno hrabar da prkosi Kremlju? Tko je spreman otvoreno izazvati vojno vodstvo? Tko se čini dovoljno drskim da pokrene državni udar kako bi zamijenio navedene vođe? Tko je uopće spreman počiniti samoubojstvo izravnim potkopavanjem povoda za rat, a zatim otvoreno osporavanjem Putinove vlasti u Rusiji?
Zacijelo bi Zapad morao ozbiljno shvatiti tog luđaka da je nekako preuzeo kontrolu nad nekim nuklearnim oružjem, zar ne? Siguran sam da bi ih to nasmrt preplašilo.
Što ako si skuhao najsloženiji plan s tim lukavim propagandistom koji je postao gospodar rata kako bi stvorio što veću distancu između tebe i tog pravog luđaka?
Ako ovaj luđak ode i napravi neko ludo sranje, to vam daje maksimalnu mogućnost poricanja, zar ne?
Uostalom, budući da vas je taj luđak učinio slabim i pokušao srušiti vašu vladu, nitko pri zdravoj pameti ne bi povjerovao da on radi po vašim naredbama, kad se dogodi to ludo sranje kojeg se svi boje, zar ne?
Sada, da uklonimo sumnju iz umova koji se miješaju, što ako bombardirate nekoliko infrastruktura u vlastitoj zemlji i čak dopustite da neki helikopteri i avioni budu oboreni kako biste pokazali da je sranje stvarno i da nemate kontrolu nad tim usranim ludim luđakom?
Ne postoji bunar u paklu za koji bi bilo koja zdrava osoba pomislila da ste sve ovo koordinirali s ovim luđakom u razrađenoj zavjeri, zar ne?
Baš kao što ne postoji način na koji bi bilo koja razumna osoba pomislila da ćete bombardirati svoje stambene blokove kako biste stvorili izgovor za rat u Čečeniji i na kraju otvorili put vašem usponu na vlast.
Ali zašto? Zašto bi Rusija izvela tako razrađenu prijevaru?
Rusija treba luđaka na svojoj strani koji će preplašiti Zapad i natjerati ih da ozbiljnije shvate rusku nuklearnu prijetnju. Jevgenij Prigožin savršena je zamjena za to.
Ono što se dogodilo tijekom vikenda koordinirao je cijeli ruski sigurnosni aparat, uključujući i FSB. Putin i Prigožin savršeno su odigrali svoje glavne uloge, a Lukašenko je ušao u pravom trenutku uz svu svoju podršku.
Ništa u vezi s tim nema smisla, jer su razrađene smicalice osmišljene za maksimalnu obmanu javnosti. Kad ste bivši časnik KGB-a koji ima cijelu vladu na raspolaganju, bez ikakvih kontrola i ravnoteža koje bi vas obuzdale, lako možete izvoditi složene trikove poput ovog koje ni najkreativniji pisac fikcije ne bi zamislio. Čak ne mislim da bi Xi Jinping ovo mogao izvesti u Kini.
Bio sam skeptičan cijelo vrijeme kada su počele pristizati vijesti o tome što se događa. Lukašenkov rani let u Tursku upalio je moj alarm radar da se nešto kuha iza kulisa. Čim sam čuo da je posredovao u nekom dogovoru između Prigožina i Putina i da će se Prigožin nekako preseliti u Bjelorusiju, glasno sam se nasmijao jer sam odmah znao da sam upravo svjedočio jednoj od najfantastičnijih smicalica u povijesti geopolitike.
Završne misli:
Pažljivo pratite što se događa u Bjelorusiji od sada nadalje.
Postoji razlog zašto je Putin tamo prebacio taktičko nuklearno oružje; postoji razlog za ovaj neuspjeli puč
koji je vodio Prigožin; Postoji razlog zašto je Lukašenko bio taj koji je posredovao u tom "sporazumu" u pravom trenutku, a zatim ponudio Prigožinu tu zgodnu priliku za "egzil" u Bjelorusiju.
Rusija želi da Zapad ponovno ozbiljno shvati svoje nuklearne prijetnje. Želi biti u mogućnosti učinkovito koristiti svoju vojnu doktrinu eskalacije do deeskalacije. Ima li boljeg načina za to nego tajno instalirati nepokolebljivog luđaka u državu klijenta kojeg ste upravo naoružali nuklearnim oružjem? To Rusiji omogućuje da drži svoje prste na nuklearnom okidaču dok koristi uvjerljivo poricanje.
Putin je itekako svjestan s kakvim bi se teškim posljedicama Rusija suočila ako otvoreno povuče nuklearni okidač u Ukrajini. Želi imati tu opciju i protiv Ukrajine, ali ne želi izravnu odgovornost za to. Bidenova administracija upozorila je Putina na
katastrofalne posljedice ako krene u nuklearnu akciju u Ukrajini.
To je razlog zašto bi se Putin i Prigožin tako iscrpno potrudili da nametnu ovu prijevaru. Sve je u izgledno vjerojatnom poricanju Rusije ako odluči upotrijebiti nuklearno oružje.
Nevjerojatna je činjenica da više ljudi nije shvatilo ovo. Meni je jasno ko dan što Rusi rade ovdje. Ako odvojite vrijeme da stvarno analizirate ovu situaciju unatrag nekoliko mjeseci, dijelovi savršeno pristaju jedan uz drugog.