Ukrajina

drug_profi

#173226 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

apsidejzi wrote: 27/06/2023 19:44 Uf al ga ruzno pogodi. Negdje u stomak. Nadam se da je prezivio. A ova dva rusa se predadose i ostase zivi, a njega ranise... jbg. ne treba letit prvi ni u sta.
Meni se cini negdje oko prepone, nadam se da mu arteriju nije rastrgao. Turniket mu stavlja skroz visoko bolnicar.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#173227 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

- još jedan vrtolet :D
drug_profi

#173228 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

madner wrote: 27/06/2023 20:35 :D Kao dosad neko mislio da je Wagner privatna firma.
Upravo, ali prvi put sa jasnim dokazima da nije.
drug_profi

#173229 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nigdje wrote: 27/06/2023 20:54
sumirprimus wrote: 27/06/2023 19:35 O nebitnim likovima koji guse temu necemo :)
to dok je ti gušiš sa nekim bubovima nidje veze sa temom i većinom sa nekih tvitera koji imaju 3 pratitelja :D
Samo datum registracije pogledamo i sve nam je jasno.
drug_profi

#173230 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Čitalac wrote: 27/06/2023 22:00 Da li se saznalo ko je danas iz Moskve otišao u Washington?

A jedino Lavorov landara po svijetu...
Rothmans

#173231 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

drug_profi wrote: 27/06/2023 23:16
emirolini wrote: 27/06/2023 19:25

Napisao je nepisano pravilo, u cemu je problem?
Koliko znam vecina nas se saglasila da ne zelimo gledati zrtve ukrajinaca na ovoj temi.
Sumir je ljubazno skrenuo paznju na to.
Ko ne zeli da postuje, dobice i tretman od svih ostalih.
Sta je ono sebi umislilo :lol:
CrveniKuk

#173232 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Bernardinac

#173233 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

JoseMujica wrote: 27/06/2023 22:50
Spoiler
Show
Hame_ wrote: 27/06/2023 22:26 Putin-Prigožinova prijevara stoljeća: Pripazite na Bjelorusiju!

Demokratski strateg za Dnevni Kos Zajednicu
Utorak, 27. juni 2023 u 12:26:42 sati

Image

"Ništa od ovoga nema smisla" je najčešće korišten truizam kao odgovor na ono što se dogodilo u Rusiji tijekom vikenda.

Ali meni je sve ovo imalo savršenog smisla. U nekom trenutku tijekom te Prigožinove neuspjele izvedbe puča vrijedne Oscara, nešto mi je kliknulo u glavi i tada sam tačno znao što se događa.

Neki će odbaciti ono što ću sada skicirati. Međutim, ovo je samo moje viđenje onoga što se događa iza kulisa.

Godinama sam analizirao Rusiju. To je intrigantno mjesto koje plijeni maštu. Mnogi ljudi na Zapadu ne razumiju kako funkcioniraju. To nas često navodi da ih precijenimo ili podcijenimo.

Stavit ću malo oraha na stol, stoga me slijedite i stvari će vam možda početi imati više smisla do kraja ovog dnevnika.
Radi se o sposobnosti prijetnje, a ne zapravo o korištenju nuklearki.
Show
Vojna doktrina Rusije

Problem za Putina je taj što ruska strategija eskalacije do deeskalacije više ne izaziva onaj strah kao nekada. Naoružana najvećim svjetskim nuklearnim arsenalom, Rusija je godinama muzla tu strategiju. Bio je to pametan način odvraćanja Zapada dok su se prikrivale slabosti i neučinkovitosti ruskih konvencionalnih snaga.

Rusija je toliko često prijetila nuklearnim oružjem da to više nitko ne shvaća ozbiljno. Oni su kao onaj dječak koji je vikao vuk. Nadalje, rat u Ukrajini je skinuo tu masku s njihove konvencionalne vojske na takav način da je vjerodostojnost Rusije ozbiljno narušena na Zapadu. Kad god Putin ovih dana prijeti, tretiraju ga kao starca koji viče u vjetar.

Učinkovitost ruske strategije od eskalacije do deeskalacije u potpunosti ovisi o tome da ljudi vjeruju da bi mogli stvarno povući nuklearni okidač. Ironično je da, koliko god Putin izgledao ludo i iracionalno sa svojom greškom u Ukrajini, zapadni obavještajci na njega još uvijek uglavnom gledaju kao na stabilnu, opreznu i prilično predvidljivu osobu. To je razlog zašto je Biden bio spreman prijeći toliko mnogo Putinovih crvenih linija, ali na način postupnog "kuhanja žabe".

Washington Post

Zadnju rečenicu sam namjerno istaknuo. Bidenova strategija bila je vrlo učinkovita u Ukrajini, ali dolazi s tom opasnom neizvjesnošću.

Jedna od luđih stvari koju sam vidio od nekih komentatora ovdje na Dnevnom Kosu i drugdje je ideja da se Rusija može potpuno istisnuti iz Ukrajine, uključujući aneksirani Krim, bez ikakvog vjerojatnog rizika od nuklearne eskalacije.

Da, činjenica je da je ruska konvencionalna vojska slaba. SAD ima dovoljno sposobnosti da natjera Ukrajinu da dobije ovaj rat u relativno kratkom roku ako želi, ali ne bismo trebali biti potpuno zaslijepljeni ohološću.

Postoji razlog zašto je Biden bio tako postupan u svom pristupu čak i kada je prelazio određene crvene linije.

Uskoro ću se vratiti u Prigožinu, pa vas molim da ne odlazite još…

Kada je Putin prešao Rubikon i pokrenuo svoj zlosretni rat protiv Ukrajine, znao je da više nema povratka. Mislim da nije zamišljao da bi mu sve krenulo tako loše u početku, ali kada je donio tu svjesnu odluku u svojoj glavi, znao je da je ovo njegov posljednji čin.

Iz tog razloga, stvarna prijetnja nuklearne eskalacije u Ukrajini daleko je, daleko veća nego što mnogi na Zapadu misle.

Putin sebe vidi kao utjelovljenje ruske države. Sve je prokockao u ovom ratu. Sa 70 godina, to mu je u ovom trenutku kockanja: dvostruko ili ništa. Po njegovom mišljenju, i umovima mnogih Rusa, gubitak rata u Ukrajini predstavljao bi takvu egzistencijalnu prijetnju za njih da bi zahtijevao nuklearni odgovor. Putin zna da je njegovo vrijeme ionako skoro isteklo (Ruski muškarci nemaju najdulji očekivani životni vijek), mislim da ne bismo trebali podcijeniti njegovu spremnost da baci tu kocku ako osjeti da treba.

Ali Putin je vrlo proračunat - ponekad previše proračunat da spektakularno pogrešno izračuna. Ako vas želi ustrijeliti, on nikada nije taj koji će povući obarač. Kao bivši obavještajni časnik, usavršio je umijeće nagovaranja drugih da rade njegov prljavi posao. Nije da nećemo znati da je on to postavio, on voli izazvati strah u drugima dok djeluje pod oblakom poricanja.

Jedna od njegovih najvećih briga trenutno je da Zapad više ne shvaća njegove prijetnje ozbiljno. Ruska strategija od eskalacije do deeskalacije potpuno je izopačena jer nitko ne vjeruje da će doista išta postići.

Ali što ako bi Putin pronašao pravog luđaka s kriminalnom pozadinom, koji je poznat kao nemilosrdan i drzak, i koji je pokazao nešto hrabrosti na bojnom polju?

Image

Što ako znate da će ovaj luđak reći ili učiniti bilo što kako bi postigao kraj, ima makijavelistički način razmišljanja sličan vama, vrhunski je propagandist koji će ići do krajnjih granica u psihopsiooperaciji ?

Dok razmišljate o tim pitanjima, evo još nešto za promišljanje:

NBC vijesti

Ali problem za Putina je što čak i premještanje nuklearnog oružja u Bjelorusiju izgleda ne plaši Zapad:

BBC vijesti

Čini se da je Lukašenko pomalo lud, ali svi znamo da je on samo Putinova marioneta koja djeluje pod punim vodstvom Kremlja. Putinovo premještanje nuklearnog oružja u Bjelorusiju u osnovi se smatra premještanjem u drugu regiju Rusije. Lukašenko prima zapovijedi od Putina i neće biti ovlašten s njima raditi što želi. To Zapadu pruža neku utjehu.

Ali što ako postoji luđak koji je dovoljno hrabar da prkosi Kremlju? Tko je spreman otvoreno izazvati vojno vodstvo? Tko se čini dovoljno drskim da pokrene državni udar kako bi zamijenio navedene vođe? Tko je uopće spreman počiniti samoubojstvo izravnim potkopavanjem povoda za rat, a zatim otvoreno osporavanjem Putinove vlasti u Rusiji?

Zacijelo bi Zapad morao ozbiljno shvatiti tog luđaka da je nekako preuzeo kontrolu nad nekim nuklearnim oružjem, zar ne? Siguran sam da bi ih to nasmrt preplašilo.

Što ako si skuhao najsloženiji plan s tim lukavim propagandistom koji je postao gospodar rata kako bi stvorio što veću distancu između tebe i tog pravog luđaka?

Ako ovaj luđak ode i napravi neko ludo sranje, to vam daje maksimalnu mogućnost poricanja, zar ne?

Uostalom, budući da vas je taj luđak učinio slabim i pokušao srušiti vašu vladu, nitko pri zdravoj pameti ne bi povjerovao da on radi po vašim naredbama, kad se dogodi to ludo sranje kojeg se svi boje, zar ne?

Sada, da uklonimo sumnju iz umova koji se miješaju, što ako bombardirate nekoliko infrastruktura u vlastitoj zemlji i čak dopustite da neki helikopteri i avioni budu oboreni kako biste pokazali da je sranje stvarno i da nemate kontrolu nad tim usranim ludim luđakom?

Ne postoji bunar u paklu za koji bi bilo koja zdrava osoba pomislila da ste sve ovo koordinirali s ovim luđakom u razrađenoj zavjeri, zar ne?

Baš kao što ne postoji način na koji bi bilo koja razumna osoba pomislila da ćete bombardirati svoje stambene blokove kako biste stvorili izgovor za rat u Čečeniji i na kraju otvorili put vašem usponu na vlast.

Ali zašto? Zašto bi Rusija izvela tako razrađenu prijevaru?

Rusija treba luđaka na svojoj strani koji će preplašiti Zapad i natjerati ih da ozbiljnije shvate rusku nuklearnu prijetnju. Jevgenij Prigožin savršena je zamjena za to.

Ono što se dogodilo tijekom vikenda koordinirao je cijeli ruski sigurnosni aparat, uključujući i FSB. Putin i Prigožin savršeno su odigrali svoje glavne uloge, a Lukašenko je ušao u pravom trenutku uz svu svoju podršku.

Ništa u vezi s tim nema smisla, jer su razrađene smicalice osmišljene za maksimalnu obmanu javnosti. Kad ste bivši časnik KGB-a koji ima cijelu vladu na raspolaganju, bez ikakvih kontrola i ravnoteža koje bi vas obuzdale, lako možete izvoditi složene trikove poput ovog koje ni najkreativniji pisac fikcije ne bi zamislio. Čak ne mislim da bi Xi Jinping ovo mogao izvesti u Kini.

Bio sam skeptičan cijelo vrijeme kada su počele pristizati vijesti o tome što se događa. Lukašenkov rani let u Tursku upalio je moj alarm radar da se nešto kuha iza kulisa. Čim sam čuo da je posredovao u nekom dogovoru između Prigožina i Putina i da će se Prigožin nekako preseliti u Bjelorusiju, glasno sam se nasmijao jer sam odmah znao da sam upravo svjedočio jednoj od najfantastičnijih smicalica u povijesti geopolitike.

Završne misli:

Pažljivo pratite što se događa u Bjelorusiji od sada nadalje.

Postoji razlog zašto je Putin tamo prebacio taktičko nuklearno oružje; postoji razlog za ovaj neuspjeli puč koji je vodio Prigožin; Postoji razlog zašto je Lukašenko bio taj koji je posredovao u tom "sporazumu" u pravom trenutku, a zatim ponudio Prigožinu tu zgodnu priliku za "egzil" u Bjelorusiju.

Rusija želi da Zapad ponovno ozbiljno shvati svoje nuklearne prijetnje. Želi biti u mogućnosti učinkovito koristiti svoju vojnu doktrinu eskalacije do deeskalacije. Ima li boljeg načina za to nego tajno instalirati nepokolebljivog luđaka u državu klijenta kojeg ste upravo naoružali nuklearnim oružjem? To Rusiji omogućuje da drži svoje prste na nuklearnom okidaču dok koristi uvjerljivo poricanje.

Putin je itekako svjestan s kakvim bi se teškim posljedicama Rusija suočila ako otvoreno povuče nuklearni okidač u Ukrajini. Želi imati tu opciju i protiv Ukrajine, ali ne želi izravnu odgovornost za to. Bidenova administracija upozorila je Putina na katastrofalne posljedice ako krene u nuklearnu akciju u Ukrajini.

To je razlog zašto bi se Putin i Prigožin tako iscrpno potrudili da nametnu ovu prijevaru. Sve je u izgledno vjerojatnom poricanju Rusije ako odluči upotrijebiti nuklearno oružje.

Nevjerojatna je činjenica da više ljudi nije shvatilo ovo. Meni je jasno ko dan što Rusi rade ovdje. Ako odvojite vrijeme da stvarno analizirate ovu situaciju unatrag nekoliko mjeseci, dijelovi savršeno pristaju jedan uz drugog.

jebote kakav špijunski SF :shock: :shock: :shock:

ps

naknadno naletih na jedan tekst o Lucky Lucianu....nakon njegove životne priče :shock: nije možda ovaj ni fulio, jer Rusija nije država već mafijaška organizacija i tako je treba posmatrati, ako hoćeš da skontaš njihove unutarnje odnose i procese
Ima smisla ali ne mijenja ništa.
Ako je nuklerno oružje u Bjelorusiji to ne mora značiti da će Prigožin imati pristup istom?
Nije nuklearni arsenal dvocjevka pa da može svak to uzeti iz soške i koristit je?
To je i dalje rusko oružje i oni upravljaju njima a ne brko.
Neće biti nikakvog oprosta tipa(ma nismo mi majke mi, to je ona budala Prigožin i sl) ako se upotjebi.
Ako ipak brko ima slobodne ruke da koristi nuke na svoju ruku(čisto sumnjam) on dovodi svoju zemlju u pogibelj.
Ameri nisu ludi i čisto ih boli kita kako se to dogodilo(ako se dogodi, ) jer znaju ko stoji iza a to je Rusija.

Vjerujem da je telefon već zvonio u Moskvi i da su čuli glas sa druge strane iz Pentagona..... Držite kerove svezane. Ako naprave sranje mi ćemo degenčiti kerove i vlasnike kerova tj. vas.
mishic

#173234 Re: Ukrajina

Post by mishic »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/luka ... /230627151

I Brkašenko sve dublje u ovo blato uvlači svoju zemlju i narod. Jasno je da je on Putlerova marioneta a to što se ponekad čini da mudro odolijeva Putleru je samo privid. On igra na Putlerovu muziku i bio ili ne bio svjestan toga sve više rizikuje.
Bernardinac

#173235 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

mishic wrote: 28/06/2023 00:03 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/luka ... /230627151

I Brkašenko sve dublje u ovo blato uvlači svoju zemlju i narod. Jasno je da je on Putlerova marioneta a to što se ponekad čini da mudro odolijeva Putleru je samo privid. On igra na Putlerovu muziku i bio ili ne bio svjestan toga sve više rizikuje.
To je znak da se Rusiji zaljeva voda u uši. Kao očajni davljenik hvataju se i za brkašenkove brkove.
Bila bi fora kada se brkašenkovi brkovi pokažu kao lažni.
:mandrak:
drug_profi

#173236 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 27/06/2023 22:26 Putin-Prigožinova prijevara stoljeća: Pripazite na Bjelorusiju!

Image

"Ništa od ovoga nema smisla" je najčešće korišten truizam kao odgovor na ono što se dogodilo u Rusiji tijekom vikenda.

Ali meni je sve ovo imalo savršenog smisla. U nekom trenutku tijekom te Prigožinove neuspjele izvedbe puča vrijedne Oscara, nešto mi je kliknulo u glavi i tada sam tačno znao što se događa.

Neki će odbaciti ono što ću sada skicirati. Međutim, ovo je samo moje viđenje onoga što se događa iza kulisa.

Godinama sam analizirao Rusiju. To je intrigantno mjesto koje plijeni maštu. Mnogi ljudi na Zapadu ne razumiju kako funkcioniraju. To nas često navodi da ih precijenimo ili podcijenimo.

Stavit ću malo oraha na stol, stoga me slijedite i stvari će vam možda početi imati više smisla do kraja ovog dnevnika.
Show
Vojna doktrina Rusije
Prema ruskoj vojnoj doktrini objavljenoj 2010. godine, Rusija bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje "kao odgovor na uporabu nuklearnog i drugih vrsta oružja za masovno uništenje protiv nje ili njezinih saveznika, kao i u slučaju agresije na Rusiju uporabom konvencionalnog oružja kada je ugroženo samo postojanje države”. Većina vojnih analitičara vjeruje da bi, u ovom slučaju, Rusija slijedila strategiju 'eskalacije do deeskalacije', započinjući ograničenu nuklearnu razmjenu kako bi dovela protivnike za pregovarački stol. Rusija će također zaprijetiti nuklearnim sukobom kako bi obeshrabrila početnu eskalaciju bilo kakvog većeg konvencionalnog sukoba.
Problem za Putina je taj što ruska strategija eskalacije do deeskalacije više ne izaziva onaj strah kao nekada. Naoružana najvećim svjetskim nuklearnim arsenalom, Rusija je godinama muzla tu strategiju. Bio je to pametan način odvraćanja Zapada dok su se prikrivale slabosti i neučinkovitosti ruskih konvencionalnih snaga.

Rusija je toliko često prijetila nuklearnim oružjem da to više nitko ne shvaća ozbiljno. Oni su kao onaj dječak koji je vikao vuk. Nadalje, rat u Ukrajini je skinuo tu masku s njihove konvencionalne vojske na takav način da je vjerodostojnost Rusije ozbiljno narušena na Zapadu. Kad god Putin ovih dana prijeti, tretiraju ga kao starca koji viče u vjetar.

Učinkovitost ruske strategije od eskalacije do deeskalacije u potpunosti ovisi o tome da ljudi vjeruju da bi mogli stvarno povući nuklearni okidač. Ironično je da, koliko god Putin izgledao ludo i iracionalno sa svojom greškom u Ukrajini, zapadni obavještajci na njega još uvijek uglavnom gledaju kao na stabilnu, opreznu i prilično predvidljivu osobu. To je razlog zašto je Biden bio spreman prijeći toliko mnogo Putinovih crvenih linija, ali na način postupnog "kuhanja žabe".

Washington Post
Prošlomjesečna odluka predsjednika Bidena da pomogne Ukrajini u nabavi borbenih zrakoplova F-16 označila je još jedan prelazak ruske crvene linije za koju je Vladimir Putin rekao da će transformirati rat i uvući Washington i Moskvu u izravan sukob.

Unatoč apokaliptičnim upozorenjima ruskog čelnika, Sjedinjene Države postupno su pristale proširiti ukrajinski arsenal raketama Javelin i Stinger, raketnim bacačima HIMARS, naprednim sustavima proturaketne obrane, dronovima, helikopterima, tenkovima M1 Abrams i, uskoro, borbenim zrakoplovima četvrte generacije.

Ključni razlog za odbacivanje Putinovih prijetnji, kažu američki dužnosnici, je dinamika koja traje od prvih dana rata: ruski predsjednik nije ispunio obećanja da će kazniti Zapad zbog isporuke oružja Ukrajini. Njegovo blefiranje dalo je američkim i europskim čelnicima određeno povjerenje da to mogu nastaviti činiti bez ozbiljnih posljedica - ali u kojoj mjeri ostaje jedna od najopasnijih neizvjesnosti u sukobu.
Zadnju rečenicu sam namjerno istaknuo. Bidenova strategija bila je vrlo učinkovita u Ukrajini, ali dolazi s tom opasnom neizvjesnošću.

Jedna od luđih stvari koju sam vidio od nekih komentatora ovdje na Dnevnom Kosu i drugdje je ideja da se Rusija može potpuno istisnuti iz Ukrajine, uključujući aneksirani Krim, bez ikakvog vjerojatnog rizika od nuklearne eskalacije.

Da, činjenica je da je ruska konvencionalna vojska slaba. SAD ima dovoljno sposobnosti da natjera Ukrajinu da dobije ovaj rat u relativno kratkom roku ako želi, ali ne bismo trebali biti potpuno zaslijepljeni ohološću.

Postoji razlog zašto je Biden bio tako postupan u svom pristupu čak i kada je prelazio određene crvene linije.

Kada je Putin prešao Rubikon i pokrenuo svoj zlosretni rat protiv Ukrajine, znao je da više nema povratka. Mislim da nije zamišljao da bi mu sve krenulo tako loše u početku, ali kada je donio tu svjesnu odluku u svojoj glavi, znao je da je ovo njegov posljednji čin.

Iz tog razloga, stvarna prijetnja nuklearne eskalacije u Ukrajini daleko je, daleko veća nego što mnogi na Zapadu misle.

Putin sebe vidi kao utjelovljenje ruske države. Sve je prokockao u ovom ratu. Sa 70 godina, to mu je u ovom trenutku kockanja: dvostruko ili ništa. Po njegovom mišljenju, i umovima mnogih Rusa, gubitak rata u Ukrajini predstavljao bi takvu egzistencijalnu prijetnju za njih da bi zahtijevao nuklearni odgovor. Putin zna da je njegovo vrijeme ionako skoro isteklo (Ruski muškarci nemaju najdulji očekivani životni vijek), mislim da ne bismo trebali podcijeniti njegovu spremnost da baci tu kocku ako osjeti da treba.

Ali Putin je vrlo proračunat - ponekad previše proračunat da spektakularno pogrešno izračuna. Ako vas želi ustrijeliti, on nikada nije taj koji će povući obarač. Kao bivši obavještajni časnik, usavršio je umijeće nagovaranja drugih da rade njegov prljavi posao. Nije da nećemo znati da je on to postavio, on voli izazvati strah u drugima dok djeluje pod oblakom poricanja.

Jedna od njegovih najvećih briga trenutno je da Zapad više ne shvaća njegove prijetnje ozbiljno. Ruska strategija od eskalacije do deeskalacije potpuno je izopačena jer nitko ne vjeruje da će doista išta postići.

Ali što ako bi Putin pronašao pravog luđaka s kriminalnom pozadinom, koji je poznat kao nemilosrdan i drzak, i koji je pokazao nešto hrabrosti na bojnom polju?

Image

Što ako znate da će ovaj luđak reći ili učiniti bilo što kako bi postigao kraj, ima makijavelistički način razmišljanja sličan vama, vrhunski je propagandist koji će ići do krajnjih granica u psihopsiooperaciji ?

NBC vijesti
"Sve ide po planu", rekao je ruski čelnik bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku kada je u petak razgovarao o planiranom nuklearnom razmještanju.

Rusija će započeti s raspoređivanjem taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji nakon što posebna skladišta budu spremna 7. i 8. jula, rekao je u petak predsjednik Vladimir Putin, što je prvo premještanje takvih bombi Moskve izvan Rusije od pada Sovjetskog Saveza.

Nakon više od 15 mjeseci najvećeg kopnenog rata u Europi nakon Drugog svjetskog rata, Putin kaže da Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici upumpavaju oružje u Ukrajinu u sklopu sve šireg posredničkog rata čiji je cilj baciti Rusiju na koljena.

Putin je u martu objavio da želi rasporediti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, očito upozorenje NATO vojnom savezu predvođenom SAD-om zbog njegove podrške Ukrajini.
Ali problem za Putina je što čak i premještanje nuklearnog oružja u Bjelorusiju izgleda ne plaši Zapad:

BBC vijesti
Rusija je već stacionirala prvu seriju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, kaže Vladimir Putin.

Ruski predsjednik rekao je na forumu da će se koristiti samo ako ruski teritorij ili država budu ugroženi.

Američka vlada kaže da nema naznaka da Kremlj planira upotrijebiti nuklearno oružje za napad na Ukrajinu.

"Ne vidimo nikakve naznake da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken nakon Putinovih komentara.

Bjelorusija je ključni ruski saveznik i služila je kao lansirna rampa za Putinovu potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Putin je rekao da će prijenos taktičkih nuklearnih bojevih glava biti dovršen do kraja ljeta.
Čini se da je Lukašenko pomalo lud, ali svi znamo da je on samo Putinova marioneta koja djeluje pod punim vodstvom Kremlja. Putinovo premještanje nuklearnog oružja u Bjelorusiju u osnovi se smatra premještanjem u drugu regiju Rusije. Lukašenko prima zapovijedi od Putina i neće biti ovlašten s njima raditi što želi. To Zapadu pruža neku utjehu.

Ali što ako postoji luđak koji je dovoljno hrabar da prkosi Kremlju? Tko je spreman otvoreno izazvati vojno vodstvo? Tko se čini dovoljno drskim da pokrene državni udar kako bi zamijenio navedene vođe? Tko je uopće spreman počiniti samoubojstvo izravnim potkopavanjem povoda za rat, a zatim otvoreno osporavanjem Putinove vlasti u Rusiji?

Zacijelo bi Zapad morao ozbiljno shvatiti tog luđaka da je nekako preuzeo kontrolu nad nekim nuklearnim oružjem, zar ne? Siguran sam da bi ih to nasmrt preplašilo.

Što ako si skuhao najsloženiji plan s tim lukavim propagandistom koji je postao gospodar rata kako bi stvorio što veću distancu između tebe i tog pravog luđaka?

Ako ovaj luđak ode i napravi neko ludo sranje, to vam daje maksimalnu mogućnost poricanja, zar ne?

Uostalom, budući da vas je taj luđak učinio slabim i pokušao srušiti vašu vladu, nitko pri zdravoj pameti ne bi povjerovao da on radi po vašim naredbama, kad se dogodi to ludo sranje kojeg se svi boje, zar ne?

Sada, da uklonimo sumnju iz umova koji se miješaju, što ako bombardirate nekoliko infrastruktura u vlastitoj zemlji i čak dopustite da neki helikopteri i avioni budu oboreni kako biste pokazali da je sranje stvarno i da nemate kontrolu nad tim usranim ludim luđakom?

Ne postoji bunar u paklu za koji bi bilo koja zdrava osoba pomislila da ste sve ovo koordinirali s ovim luđakom u razrađenoj zavjeri, zar ne?

Baš kao što ne postoji način na koji bi bilo koja razumna osoba pomislila da ćete bombardirati svoje stambene blokove kako biste stvorili izgovor za rat u Čečeniji i na kraju otvorili put vašem usponu na vlast.

Rusija treba luđaka na svojoj strani koji će preplašiti Zapad i natjerati ih da ozbiljnije shvate rusku nuklearnu prijetnju. Jevgenij Prigožin savršena je zamjena za to.

Ono što se dogodilo tijekom vikenda koordinirao je cijeli ruski sigurnosni aparat, uključujući i FSB. Putin i Prigožin savršeno su odigrali svoje glavne uloge, a Lukašenko je ušao u pravom trenutku uz svu svoju podršku.

Ništa u vezi s tim nema smisla, jer su razrađene smicalice osmišljene za maksimalnu obmanu javnosti. Kad ste bivši časnik KGB-a koji ima cijelu vladu na raspolaganju, bez ikakvih kontrola i ravnoteža koje bi vas obuzdale, lako možete izvoditi složene trikove poput ovog koje ni najkreativniji pisac fikcije ne bi zamislio. Čak ne mislim da bi Xi Jinping ovo mogao izvesti u Kini.

Bio sam skeptičan cijelo vrijeme kada su počele pristizati vijesti o tome što se događa. Lukašenkov rani let u Tursku upalio je moj alarm radar da se nešto kuha iza kulisa. Čim sam čuo da je posredovao u nekom dogovoru između Prigožina i Putina i da će se Prigožin nekako preseliti u Bjelorusiju, glasno sam se nasmijao jer sam odmah znao da sam upravo svjedočio jednoj od najfantastičnijih smicalica u povijesti geopolitike.

Završne misli:

Postoji razlog zašto je Putin tamo prebacio taktičko nuklearno oružje; postoji razlog za ovaj neuspjeli puč koji je vodio Prigožin; Postoji razlog zašto je Lukašenko bio taj koji je posredovao u tom "sporazumu" u pravom trenutku, a zatim ponudio Prigožinu tu zgodnu priliku za "egzil" u Bjelorusiju.

Rusija želi da Zapad ponovno ozbiljno shvati svoje nuklearne prijetnje. Želi biti u mogućnosti učinkovito koristiti svoju vojnu doktrinu eskalacije do deeskalacije. Ima li boljeg načina za to nego tajno instalirati nepokolebljivog luđaka u državu klijenta kojeg ste upravo naoružali nuklearnim oružjem? To Rusiji omogućuje da drži svoje prste na nuklearnom okidaču dok koristi uvjerljivo poricanje.

Putin je itekako svjestan s kakvim bi se teškim posljedicama Rusija suočila ako otvoreno povuče nuklearni okidač u Ukrajini. Želi imati tu opciju i protiv Ukrajine, ali ne želi izravnu odgovornost za to. Bidenova administracija upozorila je Putina na katastrofalne posljedice ako krene u nuklearnu akciju u Ukrajini.

To je razlog zašto bi se Putin i Prigožin tako iscrpno potrudili da nametnu ovu prijevaru. Sve je u izgledno vjerojatnom poricanju Rusije ako odluči upotrijebiti nuklearno oružje.

Nevjerojatna je činjenica da više ljudi nije shvatilo ovo. Meni je jasno ko dan što Rusi rade ovdje. Ako odvojite vrijeme da stvarno analizirate ovu situaciju unatrag nekoliko mjeseci, dijelovi savršeno pristaju jedan uz drugog.
Ovo sve meni ima više smisla i logičnije je od onog kako nam je svima servirano i kako izgleda.
Dakle, nadam se da je u NATO trust mozgova jaci od ruskog i da ce naci nacin da miniraju ovo.
DahZmaja

#173237 Re: Ukrajina

Post by DahZmaja »

Rothmans wrote: 27/06/2023 23:41

Koliko znam vecina nas se saglasila da ne zelimo gledati zrtve ukrajinaca na ovoj temi.

Ja sam prijavio tvoj off topic i očitu namjeru da stvoriš raspravu kojom pokušavaš učesnike teme isprovocirati.

Opis prijave "Konstantno skretanje sa teme.
Pokušavanje provokacijama gušiti temu.
Očita namjera za konfliktom sa ostalim učesnicima teme."

Lijepo i gospodski.

Hajmo jedan "bub" rusočetničke žgadije.
drug_profi

#173238 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

DahZmaja wrote: 28/06/2023 00:50

Ja sam prijavio tvoj off topic i očitu namjeru da stvoriš raspravu kojom pokušavaš učesnike teme isprovocirati.

Opis prijave "Konstantno skretanje sa teme.
Pokušavanje provokacijama gušiti temu.
Očita namjera za konfliktom sa ostalim učesnicima teme."

Lijepo i gospodski.

Hajmo jedan "bub" rusočetničke žgadije.
Nemojte ga citirati. Džaba mi je na foe.
To je sorta ista kao i ova četnička, samo još gora jer je maskirana u patriotske BiH boje.
Bernardinac

#173239 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 28/06/2023 00:36

Image

Show
Vojna doktrina Rusije

Washington Post

Image

NBC vijesti

BBC vijesti

Završne misli:

Ovo sve meni ima više smisla i logičnije je od onog kako nam je svima servirano i kako izgleda.
Dakle, nadam se da je u NATO trust mozgova jaci od ruskog i da ce naci nacin da miniraju ovo.
Imalo bi smisla kada bi Prigožin imao mogućnost ispaljivanja.
U tom slučaju ništa ne amnestira rusiju.
Ništa neće amnestirati ni brku ako lafo ponovo pod nekom maskirovkom Prigožin nasilnim putem dođe u posjed takvog oružja.
Rekao sam već, ameri se neće zamarati ko je i za šta kriv i zašto se i kako nešto desilo.
Oni će odgovoriti kako su rekli da hoće.
To je razlika između Zapada, NATO-a i rusije i njihovih fazona sa druge strane.
Sve ono što su ameri i Biden rekli o tome šta čeka Putina ako napadne Ukrajinu se pokazalo istinom.

Još jedna bitna stvar.
Ako se ipak nešto takvo pokuša, pa da neki ruski pomahnitali "odmetnik" kao iz holivudskih filmova otme nukleranu raketu i napadne, nije li to mogući povod da se cijeli svijet ujedini bez razlike koga podržavali u ovom sukobu i da se Rusija razmontira kao nuklearna sila?
Kome treba jedna rusija bez mogućnosti kontrole takvog naoružanja?
Rusija bi se pokazala kao nestabilna zemlja sa opasnim arsenalom a to nikome nije u interesu pa ni Kini.

Kada bolje razmislim taj scenario o Prigožinu sa nuklearkama ipak nema smisla jer Rusija ipak na kraju gubi.
ŠČ
Matzan

#173240 Re: Ukrajina

Post by Matzan »

drug_profi wrote: 27/06/2023 22:53
Grean wrote: 27/06/2023 17:29

I druga urbana je da zamalo BiH nije bila treca AP umjesto republike.
Pazi na zasjedanju AVNOJ-a nisu bili samo partizani i komunisti, vec i predstavnici skoro svih stranaka iz Kraljevine, pa čak i Radikali.
Naravno da je svako imao neke prijedloge koji idu uz njihovu agendu, ali su BiH patriote kod Tita izvojevale obnovu državnosti BiH upravo zasjedanjem ZAVNOBIHa u Mrkonjic gradu 4 dana prije.
Moj deda je bio vijecnik ZAVNOBIH-a. I naravno da sam ponosan.
Poštovanje za dedu. I trebaš biti ponosan.
A i ti si, po pisanju sudeći, normalan čovjek i patriota. :thumbup:
drug_profi

#173241 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ja sam sasvim ubjeđen da crvena linija NATO, je posljedna od svih crvenih linija.
Znači ako smo ti rekli lijepo nemoj raditi to jer ćemo mi uraditi ovo, nemoj sad da se čudiš što smo uradili baš što smo obećali.
toska

#173242 Re: Ukrajina

Post by toska »

Ovaj Kosov scenarij je druže, brate... nekako premaštovit, al hajd ga znaj.

Ono što pratim/o od samog početka ruskih vojnih neuspjeha, u početku i katastrofe, su Putinove izjave o nuklearnom oružju.
Prvih mjeseci nisam primjetio ni jednu, bojazan jer ne znamo šta misli, da bi onda negdje od jeseni vjerovatno nakon razgovora sa "trećim stranama" Kinom, Indijom...dao par izjava vrlo umirujućih, kao:
nismo ludi, znamo šta je nuklearno oružje

Iskreno, da sam na njegovom mjestu, u vrijeme dok se još vaga o obimu i vrsti pomoci Ukrajini u naoružanju, pogotovo Europa, više bih blefirao u vezi nuklearnog i prepadao Berlin i ostale ali ni to preko neke mjere jer nije pametno, više ono dvosmislene izjave.

bravo za dedu @drug_profi :thumbup:
drug_profi

#173243 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nije za curice.
Spoiler
Show
Bernardinac

#173244 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 28/06/2023 01:40 Ja sam sasvim ubjeđen da crvena linija NATO, je posljedna od svih crvenih linija.
Znači ako smo ti rekli lijepo nemoj raditi to jer ćemo mi uraditi ovo, nemoj sad da se čudiš što smo uradili baš što smo obećali.
To je zapadni mentalitet. Da to nije tako danas bi u većini svijeta vladale ruske vrijednosti.
Kada smo čuli "povišeni" ton ili prijetnje onakve kakve dolaze sa ruske strane?
Nikada!
Oni rade, šute i govore tačno koliko i kada treba.
Rusija laje jer se boji i jer su slabiji od zapada.
Što je jako bitno Kina to gleda i izvlači zaključke.

Ne možeš kod multipolarista naći medije koji pišu kritički o sebi a sasvim je normalno da na Zapadu imaš bezbroj medija koji su kritični i koji seru po zapadu a uređuju ih tzv. multipolaristi odnosno njihovi propagandisti.

Već dvadeset godina traje propaganda teoretičara zavjera koji hoće zapadni način života prikazati suprotnim od onogo što jeste.

To je jedan perfidni način rata koji je iskorištavao slobodu govora i pisanja svakome na zapadu.

"Multipolaristi" se koriste civilizacijskim dosegom zapada i demokratijom da je sruše.

Nije Zapad jak isključivo zbog svog oružja već zbog načina razmišljanja, slobode, ekonomije i tradicije demokratije.

Slobodan čovjek je puno inovativniji i napredniji od čovjeka pod stresom i represijom.

Zapadni čovjek zna cijeniti slobodu jer je živi i braniće se jače od onog koji to nikada nije upoznao.

Rusija i Kina ne mogu pobjediti jer je težnja svakog ljudskog bića da bude slobodan.

Zapad to ima, oni ne.

Ukrajina to zna i za te vrijednosti se bore, ginu i na kraju će pobjediti.

Slava Ukrajini i slobodnom svijetu.
Jordan1961

#173245 Re: Ukrajina

Post by Jordan1961 »

Bernardinac wrote: 27/06/2023 23:59
Spoiler
Show

ps

naknadno naletih na jedan tekst o Lucky Lucianu....nakon njegove životne priče :shock: nije možda ovaj ni fulio, jer Rusija nije država već mafijaška organizacija i tako je treba posmatrati, ako hoćeš da skontaš njihove unutarnje odnose i procese
Ako je nuklerno oružje u Bjelorusiji to ne mora značiti da će Prigožin imati pristup istom?
Nije nuklearni arsenal dvocjevka pa da može svak to uzeti iz soške i koristit je?
Neće biti nikakvog oprosta tipa(ma nismo mi majke mi, to je ona budala Prigožin i sl) ako se upotjebi.
Ako ipak brko ima slobodne ruke da koristi nuke na svoju ruku(čisto sumnjam) on dovodi svoju zemlju u pogibelj.
Ameri nisu ludi i čisto ih boli kita kako se to dogodilo(ako se dogodi, ) jer znaju ko stoji iza a to je Rusija.

Vjerujem da je telefon već zvonio u Moskvi i da su čuli glas sa druge strane iz Pentagona..... Držite kerove svezane. Ako naprave sranje mi ćemo degenčiti kerove i vlasnike kerova tj. vas.
Ma jasno je to Putinu i bez upozorenja. Nije valjda mislio da Prigozin frkne jednu nuki pa da poslije bude ".... nismo mi, on je, nemojte nas".
Ako Putinu dogori do noktiju, bacice je sam. Taj psihopata je u stanju cijelu kuglu povuci sa sobom u propast.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#173246 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

bio bi mu metak u potiljak prije nego ,,pritisne" dugme
ne moze putin sam lansirati rakete - dok se se ispostuju procedure i naredba prodje lanac komandovanja potrebno je vrijeme
dovoljno da se naredba povuce, putin ubije ili uhapsi a moze i biti sabotirana negdje u lancu i tako dobiti na vremenu da se putin ,,ubijedi" da obustavi nuklearnu eskalaciju

dobio bi ponudu koju ne bi mogao odbiti
CrveniKuk

#173247 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

drug_profi wrote: 27/06/2023 22:53
Grean wrote: 27/06/2023 17:29

I druga urbana je da zamalo BiH nije bila treca AP umjesto republike.
Pazi na zasjedanju AVNOJ-a nisu bili samo partizani i komunisti, vec i predstavnici skoro svih stranaka iz Kraljevine, pa čak i Radikali.
Naravno da je svako imao neke prijedloge koji idu uz njihovu agendu, ali su BiH patriote kod Tita izvojevale obnovu državnosti BiH upravo zasjedanjem ZAVNOBIHa u Mrkonjic gradu 4 dana prije.
Moj deda je bio vijecnik ZAVNOBIH-a. I naravno da sam ponosan.
Rodoljub Čolaković je u svojoj knjizi, Zapisi iz NOR-a, detaljno opisao borbu BH komunista, da BiH dobije status federalne jedinice u budućoj Jugoslaviji. On je istakao, da je jedinstvo BH komunista, bez obzira na nacionalnu pripadnost, omogućilo da se taj status, na kraju i dobije. Takođe, naveo je pokušaje, komunista iz Hrvatske, a pogotovo komunista iz Srbije, da BiH se podjeli, između Srbije i Hrvatske, kao da dobije status AP u sklopu Srbije (to je bi stav manje radikalnih komunista iz Srbije), pa do kompromisa, da bude AP pod kontrolom buduće federalne Jugoslavije.
video

#173248 Re: Ukrajina

Post by video »

A ti vrijedjas li vrijedjas.

Zasto li je Zenica ovoliko snishodljiva prema mordoru?
Last edited by video on 28/06/2023 08:15, edited 1 time in total.
Himera

#173249 Re: Ukrajina

Post by Himera »

Bernardinac wrote: 27/06/2023 23:59
Spoiler
Show

ps

:D :D :izet: :izet: U rašlje :thumbup: :bih:
madner

#173250 Re: Ukrajina

Post by madner »

Napokon.
Post Reply