Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Skijaš

#107776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

relativno84 wrote: 27/06/2023 17:16
Bojim se da ako ovako nastavi, to strpljenje nećemo imati još dugo i da ćemo onda jako sa svim međunarodnim partnerima utjecati na to da se RS nađe u potpunoj izolaciji, a zato će biti odgovoran isključivo Milorad Dodik i oni koji ga na ovom putu prate – kazao je Konaković
:shock: :oops: :D
:-D nesto sto je trebalo biti uradjeno prije skoro dvije decenije, ce eto, mozda, ako se bas bude moralo, biti i inicirano. :-D
A_A_AKCIJA

#107777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Skijaš wrote: 27/06/2023 17:32

. I trece, drzavni budzet je jos efikasniji metod prisile jer entiteti (dakle i manji entitet)' ne moze dobiti ni feninga sa drzavnog racuna bez odobrenja sarajevskih politicara.

, sta ti uopste pokusavas dokazati, da je "relaksacija odnosa" ispravan put iako je vise nego ocigledno da se radi samo o podjeli tala?
Možeš li nam objasniti kako RS uskratiti novac sa državnog računa? Korak po korak. Od odobravanja budžeta na svim nivoima, procedure u UINO, pa do odluka ministara finasija?

Ja sam siguran da je to nemoguće, ali ako ti znaš kako Federacija može imati budžet a RS ne, podijeli sa nama.

O kojem talu govoriš?
Može li konkretan primjer materijalne ili neke druge koristi.
plavi_E

#107778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Koja li je Dodik budala. Sad nashao suspendovati Dejtonski mirovni sporazum kad su na vlasti opasni igrachi i patriJote poput Isaka, Konakovica, Nikschica i Forte. Pa nije mu sad na vlasti SDA i DF pa da takve stvari moze raditi.
:D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#107779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:33
sehohari wrote: 27/06/2023 17:26

Pa, više vjerujem njemu nego sarajvevskom šibicaru.
Pa normalno.

Čim si za SDA mora ti i Dodik biti drag.
Ne znam, ja nisam isao u Dodikov vinski podrum niti sam uzivao u utakmicama sa njim.
A_A_AKCIJA

#107780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Skijaš wrote: 27/06/2023 17:34 Za pocetak, monopol nad etnickim kvotama.
Je li taj monopol već postojao?

Jesmo li ikada imali period kada je to bilo onako kako mi želimo, a onda došla Trojka i unazadila?

Naravno da nije.

Nije nikakav argument nabrajati stvari koje želimo, za koje znamo da bi bile napredak, ali koje su nemoguće iz sto razloga.
A_A_AKCIJA

#107781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

sehohari wrote: 27/06/2023 17:48
A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:33

Pa normalno.

Ne znam, ja nisam isao u Dodikov vinski podrum niti sam uzivao u utakmicama sa njim.
Pa koliko Dodika ne vadiš iz usta, zvučiš kao da bi volio otići do tog vinskog podruma, ili možda neku drugu prostoriju.
Skijaš

#107782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:46
Ja sam siguran da je to nemoguće, ali ako ti znaš kako Federacija može imati budžet a RS ne, podijeli sa nama.
Nisam ni rekao da jedan entitet moze a drugi ne moze. Ako Dodik uslovi lovu za oba entiteta kad se njegovo ne ispostuje, mene interesuje otkud manijaku ta odlucnost da blokira pare i sebi u odbrani bolesnog velikosrpstva a Sarajevo nije spremno na slican potez u odbrani multietnickog koncepta?
O kojem talu govoriš? Može li konkretan primjer materijalne ili neke druge koristi.
Ti si ih naveo, Autoceste, ovo, ono ... sve se na to svodi.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#107783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:51

Pa koliko Dodika ne vadiš iz usta, zvučiš kao da bi volio otići do tog vinskog podruma, ili možda neku drugu prostoriju.
Da, trebao bi da zažmirim na njegove poteze i izjave kao vi.
Last edited by PreWiBa on 27/06/2023 17:55, edited 1 time in total.
Nebozemlja

#107784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nebozemlja »

A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:51

Možda u primaću sobu.
Skijaš

#107785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:49
Skijaš wrote: 27/06/2023 17:34 Za pocetak, monopol nad etnickim kvotama.
Polako kolega, zbunjujes i sebe i ostale. Ja sam odgovorio na tvoje rijeci : "dala, a da već nije pripadalo po Daytonu i zakonima."

Sad pokusavas reci da etnicke kvote pripadaju HDZ-u i po Dejtonu i po zakonima?
Arachnoidea

#107786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Arachnoidea »

Skijaš wrote: 27/06/2023 17:32
Vec su im uskracena sredstva EU pa nista
Prvo, to nije rezultat djelovanja sarajevskih politicara nego uprkos njima. Drugo, to da se Dodika bar djelimicno uspijeva izolovati kao negativca je relativno nova pojava i jos uvijek je otezana lizanjem Konakovica i ekipe sa Dodikom a stvar je pocela Tihicevim grljenjem Dodika. Vidio si fotografiju valjda. I trece, drzavni budzet je jos efikasniji metod prisile jer entiteti (dakle i manji entitet)' ne moze dobiti ni feninga sa drzavnog racuna bez odobrenja sarajevskih politicara.
-svojoj bazi objasnis da je neminovan politicki i zakonom dozvoljen obracun sa protivnickom opcijom - Ja i?
Pa nemoj na Jahorinu pored Bjelasnice.
-u njegovoj zoni utjecaja trazis potencijale saveznike - Kakva je razlika izmedju njega i tih saveznika kad ce i oni svi redom reci da u Srebrenici nije bio genocid
Moguce, ali nece svi to forsirati.
u njegovoj zoni utjecaja jacas vlastitu prisutnost (npr. premjestanjem stranacke centrale u Lukavicu) - I sta ce to uraditi? Eto petljao je Vojin po RSu pa sta smo dobili nista.
Vojin je Dodikov, naveo si dobar primjer onog o cemu govorim samo u obrnutom smjeru.
-imas ekipu koja neprestano lobira kod americkih i evropskih zakonodavaca i informise ih o opasnosti etnicke diskriminacije - Oni to vec svi znaju i apsolutno ih boli ona stvar
Ne znaju, a osim toga, kad imas takav nastup, teze ce se eskobari ovog svijeta odluciti da bas tebi zavrnu ruku u nekim "stabilizirajucim" pregovorima.
-pises kolumne za strane medije pokusavajuci informisati svjetsku javnost o prirodi sukoba
itd itd itd - eno citaj Jasmina Mujanovica na twitteru uvezan je sa dosta takvih novinara i kolumni pa opet nista.
Da, imas dosta Mujanovica koji o svom trosku brane ono sto su se konakovici zakleli braniti i jos primaju dobru lovu za to. Medjutim, ne govorimo o tvojoj, Mujanovicevoj ili mojoj odgovornosti kao pojedinaca nego o nastupu ljudi koji su vlast. Uostalom, sta ti uopste pokusavas dokazati, da je "relaksacija odnosa" ispravan put iako je vise nego ocigledno da se radi samo o podjeli tala?
Da ne duzim i ne odgovaram na sve opet pojedinacno ono sto zelim da ti kazem je da ni taj tvoj pristup nece dati nesto znatno drugacije ni bolje rezultate. Biti Milorad Dodik i voditi ovakvu politiku kakvu on vodi je izuzetno lako jer za tebe glasa narod koji zivi u drzavi koju ne smatra svojom i zeli joj sve najgore pa i po cijenu sopstvenog dobrostanja. Zahvaljujuci tim glasovima on je neizbjezan faktor na drzavnom nivou gdje uvijek moze naci nekoga iz pro bih strane za saradnju kakva god ona bila pa makar samo da se formira vlast i izvrsi podjela fotelja.
Tim tvojim pristupom bi on samo okrenuo narativ, ja zelim da suradjujem muslimani ne zele prave ovdje islamsku drzavu, vidite da je BiH nemoguca.. ne bi me iznenadilo i da na osnovu toga cak dobije vise razumijevanja i podrske na zapadu.
Ricken

#107787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

Dodik je procijenio da je trojka skup bezveznjaka koji nemogu sačuvati ni kokošinjac, a ne državu. Tako da idemo u mirno razdruživanje po ubrzanom postupku. Valjda je to značenje pojma relaksacija. Inače ovi trojkini istaknuti forumski botovi tačno odaju dojam da veze nemaju gdje gone, opet SDFA i samo SDFA, i za traljavu reakciju na poplave je naravno kriva SDFA.
plavi_E

#107788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Dodik priprema suspenziju mirovnog sporazuma na kojem pochiva ova trenutna BiH a Trojkashi se brane shutnjom. Uz pojashnjenje njihovih botova da nemaju vremena jer oni kao neshto rade u tishini. Koja tajnovitost kao da vrshe tajnu mobilizaciju. :-)
anelsol

#107789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by anelsol »

A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:08
anelsol wrote: 27/06/2023 15:14 Trojka treba što prije shvati da politika popuštanja i guranja stvari pod tepih nije način na koji će ostvariti bilo kakav rezultat, i da i Dodik i Čović funkcionišu na totalno drugačijem principu.
Šta je, konkretno, Trojka dala Dodiku ili HDZ-U?

Hajmo, primjer koji možete dokazati.
Naravno, dala, a da već nije pripadalo po Daytonu i zakonima. Također, rotacije ne priznajem, jer ako je HDZ dobo Autoceste, Trojka je dobila Ceste Federacije, koje su do jučer bile HDZ.

Naučila vas SDFA da je vrhunac političke borbe da Bakir kaže Dodiku par oštrih doskočica.

Nema toga. Radi se, a ne udara po prstima.

Hajmo, konkretno. Šta?
Prvo taj agresivni stav prosipaj negdje drugo, ako misliš da normalno komuniciramo. Moglo se reći da neće Nešić biti ministar sigurnosti pa makar Vijeća ministara ne bilo. Predložite nekog ko nema milion aferima, ali ono govno neće biti ministar sigurnosti BiH.

Zna se ko je i sta je taj čovjek. Jeli se to moglo uraditi da državne institucije zadrže dignitet? Ovako dao se pristup svim narkokartelima koji operišu po BiH i Balkanu direktan pristup tajnim informacijama.

Rotacije nisu problem, kada su uzajamne.
relativno84

#107790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by relativno84 »

A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:24 Normalno, tako se to radi.

Ili je trebao jednu oštru izjavu da mu uputi?

A onda da ga zamoli da Osmica ostane u OSI, iako nema diplomu :D

Eee, skidaćemo se sa SDA gluposti komsa heroina, ali ćemo se skinuti.
Naučio narod na igrokaz, pa im sada dosadno kada ga nema.

Tako se to radi, otvoreno nista igrokaz.
Silajdžić: Zašto sam pristupila "Narodu i pravdi"
Konaković: Zasut ćemo ih višecjevnim bacačima rješenja
Spoiler
Show
Image

Rjesenje il :?
Spoiler
Show
Image
Preko pet milijuna Bošnjaka muslimana bi bilo u mogućnosti jedni drugima da idu na Bajram, kazao je Konaković.
Mozda necemo sutra stici, ali vec iduci Bajram ko zna gdje smo. :thumbup:

A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:33 Pa normalno.

Sa svima je Mile u boljim odnosima jer mu popustaju, jedino se ova dva klovna grle s njim jer ga drze u saci. I svi su ljubomorni na to, grliti otvorenog negatora genocida moze samo ljudski sljam, sad nastavi da se blamiras.

plavi_E

#107791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Po pisanju nekih botova Trojkasha izgleda da ce stati u odbranu Dodika ako bash suspenzuje Dejtonski mirovni sporazum. Nacice neko opravdanje za taj njegov potez pa makar to bila SDA i DF. :-)
DonieBrasco

#107792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Last edited by DonieBrasco on 27/06/2023 18:12, edited 1 time in total.
A_A_AKCIJA

#107793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Skijaš wrote: 27/06/2023 17:54
A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:46
Nisam ni rekao da jedan entitet moze a drugi ne moze. Ako Dodik uslovi lovu za oba entiteta kad se njegovo ne ispostuje, mene interesuje otkud manijaku ta odlucnost da blokira pare i sebi u odbrani bolesnog velikosrpstva a Sarajevo nije spremno na slican potez u odbrani multietnickog koncepta?
O kojem talu govoriš? Može li konkretan primjer materijalne ili neke druge koristi.
Ti si ih naveo, Autoceste, ovo, ono ... sve se na to svodi.
Ja se slažem da se treba iskoristiti poluga koja postoji. Ta poluga trenutno je MMF kredit kojeg nema. Poluga je obilaženje RS od strane EU i drugih fondova. Dakle, radi se upravo suprotno od onoga što SDFA podvaljuje. Mile je na tihom bojkotu i to će se sve više stezati. Ovo što sada divlja sa Ustavnim sudom je samo pokušaj da izmisli čime da trguje u zamjenu za taj novac.

Samo prati kako će se razvijati situacija i hoće li mu Trojka pružiti ruku kao Bakir nebrojeno puta.

Dodik je izgubio sponzora i mentora i sve što mu je ostalo su prazne prijetnje. Znam da si i sam govorio prije što i ja. Ključno je ne pružiti mu ruku spasa sa naše strane. Evo,. gledamo hoće li se to desiti.

Uskratiti novac federaciji i kantonima nije nikakvo rješenje. Slažem se da bi ga trebalo koristiti kao argument i sigurno se i koristi u pregovorima. Povući taj potez je već drugo.

Dodik nema veze sa federalnim firmama. Ima preko HDZ-a ali da se njemu mora ulizivati za njih, ne mora.

Te firme su izvor financiranja za SDFA. Za kofere novca kojim su plaćali Hodžine kupljene ruke i Uzunovića. Odsjecanjem tih cjevovoda SDA ostaje na suhom. Nema tu nikakvog drugog tala osim ovog.
A govorimo o 7-8 milijardi godišnje samo u firmama, plus još toliko u budžetu.

Trojka uništava SDA paralelnu strukturu moći, koju čine direktori i uprave tih firmi. To je sva priča.

I naravno da je bolna za SDA, jer znači da više nemaju čime platiti ruke, platiti krađu izbora, plaćati Mulahuseina...
Skijaš

#107794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Arachnoidea wrote: 27/06/2023 18:01Tim tvojim pristupom bi on samo okrenuo narativ, ja zelim da suradjujem muslimani ne zele prave ovdje islamsku drzavu, vidite da je BiH nemoguca.. ne bi me iznenadilo i da na osnovu toga cak dobije vise razumijevanja i podrske na zapadu.
Insistira se na modernim rjesenjima zasnovanim na odbrani ljudskih prava a kao odgovor na genocidnu politiku. Vjerovati da bi vise dosljednosti u toj borbi dovelo do konfrontacije sa Briselom je u najmanju ruku neozbiljno. Tu zvaku koriste sarajevski politicari koji imaju direktnu korist od stagnacije, nije mi jasno kakvu ti realnu korist vidis od popustanja.
plavi_E

#107795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Ricken wrote: 27/06/2023 18:03 Dodik je procijenio da je trojka skup bezveznjaka koji nemogu sačuvati ni kokošinjac, a ne državu. Tako da idemo u mirno razdruživanje po ubrzanom postupku. Valjda je to značenje pojma relaksacija. Inače ovi trojkini istaknuti forumski botovi tačno odaju dojam da veze nemaju gdje gone, opet SDFA i samo SDFA, i za traljavu reakciju na poplave je naravno kriva SDFA.
Teshko je reci da li Dodik ovo radi sad kad je sa "invalidima" u koaliciji ili je to sluchajnost. Ali sacekajmo da se Trojkashi oglase po ovom pitanju. Nikad do sada nismo bili blize ponishtenju Dejtona od njegovom postanka. Dali je slucajnost da su Dodik i Chovic prije ovog trazili i dobili potpunu politichku kontrolu nad drzavnim sigurnosinm aparatom ce se vidjeti uskoro.
A_A_AKCIJA

#107796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Skijaš wrote: 27/06/2023 17:58
A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:49

Polako kolega, zbunjujes i sebe i ostale. Ja sam odgovorio na tvoje rijeci : "dala, a da već nije pripadalo po Daytonu i zakonima."

Sad pokusavas reci da etnicke kvote pripadaju HDZ-u i po Dejtonu i po zakonima?
Ne, nisam to rekao.

Rekoh da kvote postoje.

Ono što sam još implicirao, je da je nerealno od HDZ-a tražiti nešto što do sada ni jednom nije pristao. Da se oni odreknu onoga što su imali. Za HDZ bi to značilo kraj njihove politike a za nas pobjedu i građansku državu.

Realno, promjena je moguća samo bez HDZ-a.
Isto tako, Trojka tu nije napravila napredak, ali je makar ostalo na istom.
Skijaš

#107797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 18:12Trojka uništava SDA paralelnu strukturu moći, koju čine direktori i uprave tih firmi
Kako rekoh, podjela tala sa Dodikom. Isto sto je i SDA radila sve ove godine. I onda stranci krivi :-D
noviforumas

#107798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Valjda je do sad svima jasno da je Dodik americki igrac. To sto im laje i psuje nema veze, to je da malo zabavi glasacko tijelo. On uziva snaznu podrsku Bidenove administracije, bas kao i Vucic. Rijesiti ga se necemo. Nece se ni otcijepiti, vec ce napraviti drzavu unutar drzave i dovidjenja. :thumbup:
A_A_AKCIJA

#107799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

relativno84 wrote: 27/06/2023 18:05
A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:24 Normalno, tako se to radi.

Ili je trebao jednu oštru izjavu da mu uputi?

A onda da ga zamoli da Osmica ostane u OSI, iako nema diplomu :D

Eee, skidaćemo se sa SDA gluposti komsa heroina, ali ćemo se skinuti.
Naučio narod na igrokaz, pa im sada dosadno kada ga nema.

Tako se to radi, otvoreno nista igrokaz.
Silajdžić: Zašto sam pristupila "Narodu i pravdi"
Konaković: Zasut ćemo ih višecjevnim bacačima rješenja
Spoiler
Show
Image

Rjesenje il :?
Spoiler
Show
Image
Preko pet milijuna Bošnjaka muslimana bi bilo u mogućnosti jedni drugima da idu na Bajram, kazao je Konaković.
Mozda necemo sutra stici, ali vec iduci Bajram ko zna gdje smo. :thumbup:

A_A_AKCIJA wrote: 27/06/2023 17:33 Pa normalno.

Sa svima je Mile u boljim odnosima jer mu popustaju, jedino se ova dva klovna grle s njim jer ga drze u saci. I svi su ljubomorni na to, grliti otvorenog negatora genocida moze samo ljudski sljam, sad nastavi da se blamiras.

Ovoliki post bez i jednog argumenta. Samo šuplja

Svaka čast :thumbup:
plavi_E

#107800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Putinovi "Noćni vukovi" prodefilovali Banjom Lukom u majicama "Gdje smo mi, tu je i Rusija"

Koja sluchajnost bash sad da se provozaju Banjalukom. Pokrovitelj defilea je vjerovatno ministarstvo sigurnosti BiH.
Locked