Kratkovid si. I nije jedan čovjek vlasnik 15 kilometara obale već ih ima stotine i hiljade. Sve su to ogromne parcele. Taj tvoj ne bi prodavao svoju, neko drugi bi rado prodao itd.DaysleepeR wrote: ↑20/06/2023 12:35Da, mi kao BH teritorij nemamo ništa od toga jer je privatna zemlja.drug_profi wrote: ↑20/06/2023 11:06
Mi - kao BH teritorij.
A svejedno čiji je u katastru, ne može se graditi ono što nije u urbanističkom planu recimo.
Pa kad Federacija ponudi općini i kantonu pomoć oko rješavanja infrastrukture, zauzvrat će tražiti da se prostorni i urbanistički plan usklade i sa privatnim i sa društvenim interesima.
Ja sam siguran da se sve to može postići jer se ulaganjem u infrastrukturu podiže vrijednost placeva, a zauzvrat se pristaje na interese šire zajednice.
Znam lično i čovjeka čija je. Živi u Opuzenu, nema nikakvih planova, a neće iz nekog inata da proda.
Drzava nema nista od kamenjara, ali bi imala od turizma. Ko god da te kapacitete izgradi. Zato treba imati prostorni plan i urbanizovati obalu da bude ugodna i privlacna turistima.