Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#1501 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

akcija007 wrote: 20/06/2023 19:26 Uveli su hrpu novih linija cak 46 i u subotu kulminirala kasnjenja i otkazivanja i puznici ih provalili na drustvenim mrezama i tako je krenulo.
Zar oni nisu kupljeni od Etihada !?
Ja sam mislio da je etihad manjinski partner. Mozda grijesim
DaysleepeR

#1502 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

tramvajtrojka wrote: 20/06/2023 17:29
Bodkin wrote: 20/06/2023 16:42

Ne placas. Uporedi razliku izmedju econ light i econ i sta dobijes i onda koliko to LCC naplati
a sto velika vecina likova kao on nece da plati wizzov priority pa i onda na wizzovoj temi kukaju kako im naplate priority jer su ponijeli rucni prtljag tj kofer :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Namjerno navodite temu na nekakve dodatne usluge.
Znamo svi da se to placa. Vrlo je jasno ako zelis fakin kofer i sjediste gdje hoces, idi brate na LC.
Ako hoces na produzeni vikend u Berlin jeftinije nego do Dubrovnika, ides na LCC.
Samo pokazujete nedostatak argumenata.
Sramota od aerodroma je SJJ.
Jos su gori ljudi koji su enableri takve situacije.
Seawolf

#1503 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

Bodkin wrote: 20/06/2023 19:29
akcija007 wrote: 20/06/2023 19:26 Uveli su hrpu novih linija cak 46 i u subotu kulminirala kasnjenja i otkazivanja i puznici ih provalili na drustvenim mrezama i tako je krenulo.
Zar oni nisu kupljeni od Etihada !?
Ne griješiš.

Vlada Srbije 82% udjela u vlasništvu.

Etihad 18% udjela u vlasništvu.
Bodkin

#1504 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

DaysleepeR wrote: 20/06/2023 19:58
tramvajtrojka wrote: 20/06/2023 17:29

a sto velika vecina likova kao on nece da plati wizzov priority pa i onda na wizzovoj temi kukaju kako im naplate priority jer su ponijeli rucni prtljag tj kofer :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Znamo svi da se to placa. Vrlo je jasno ako zelis fakin kofer i sjediste gdje hoces, idi brate na LC.
Ako hoces na produzeni vikend u Berlin jeftinije nego do Dubrovnika, ides na LCC.
Ti si taj koji nema argumente jer gledas iz svoje perspective “ok mi je da me zalijepe za krilo ako cu platiti 100€ manje”
Ne lete svi za vikend sa ruksakom duzine 35cm

Ja kad mogu izbjegavam to smece. Nekad ne mogu i jebiga letim.

Da li ih sarajevo treba dovesti? Treba jer ima stotine gradova koje ce pokrivati.
DaysleepeR

#1505 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Bodkin wrote: 20/06/2023 21:24
DaysleepeR wrote: 20/06/2023 19:58

Ti si taj koji nema argumente jer gledas iz svoje perspective “ok mi je da me zalijepe za krilo ako cu platiti 100€ manje”
Ne lete svi za vikend sa ruksakom duzine 35cm

Ja kad mogu izbjegavam to smece. Nekad ne mogu i jebiga letim.

Da li ih sarajevo treba dovesti? Treba jer ima stotine gradova koje ce pokrivati.
Vi imate opciju za svoj luksuz, mi nemamo za svoj klosarluk.
Lajk za zadnju recenicu.
ElRe

#1506 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

Seawolf wrote: 20/06/2023 21:13
Bodkin wrote: 20/06/2023 19:29

Ne griješiš.

Vlada Srbije 82% udjela u vlasništvu.

Etihad 18% udjela u vlasništvu.
Etihad se povlači iz AS, i sami su oko 2019. bili pred bankrotom, ali petrodolari i bijeg iz svih kompanija koje su kupili su ih spasili.
AS je sada manje više nezavisna i najveću saradnju (codeshaer) ima sa Turkish Airlinesom. To nešto malo aviona koje ima AS održava im Turkish Technic ostalo je leasing. Vučko ih je nudio Qataru prije par mjeseci, ali Al Baker mu je rekao da nije zainteresovan za AS.
Nedostaje im jedino stručnog kadra u svakoj oblasti, od održavanja, planiranja, stratega pa do pilota. A to se ne može kupiti danas ni novcem.
akcija007

#1507 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Aerodrom Sarajevo potpisao.sponzoraki ugovor s FK Radnicki iz Hadzica.
Kakva je veza/spona izmedju aerodroma i ovog kluba iz Hadzica !?
Nemam nista protiv ovoga da se odmah razumijemo i drago mi je da je jedan mali klub uspio naci velikog igraca za sponzora .
Seawolf

#1508 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

akcija007 wrote: 24/06/2023 10:58 Aerodrom Sarajevo potpisao.sponzoraki ugovor s FK Radnicki iz Hadzica.
Kakva je veza/spona izmedju aerodroma i ovog kluba iz Hadzica !?
Nemam nista protiv ovoga da se odmah razumijemo i drago mi je da je jedan mali klub uspio naci velikog igraca za sponzora .
Rodbinska.
akcija007

#1509 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Sinoc nevrijeme u Zagrebu izazvalo val lancanih kasnjenja i otkazivanja. Avioni Croatia Airlinesa otisli na.alternaciju u Pulu i Zadar i cekali smriivanje situacije u zagrebu. Air Srrbia nakon kratkoh holdinga iznas Zagreba se vratila nazad u Beograd i otkazala let. Turkish otisao na alternaciju u Beograd i ponovo poletio za Zagreb ali duzom rutom preko.BiH i uzduz Jadranske obale zbog ponovnog nevremena.
Obzirom da je kasnio Dash 8 iz Ziriha u Zagreb to je izazvalo i kasnjenje leta iz Zagreba za Sarajevo i taj avion je sinoc kod nas umjesto u 22 50h sletio tek iza ponoci oko 00 15h
Radio je aerodrom tako da je mogao prihvatiti taj avion iza ponoci
akcija007

#1510 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Kod nas je jos uvijek drzavna firma i pozeljna za zaposljavanje. Vidim u Bg je sve pod koncesijom i fali radnika firmi koncesionaru koji upravlja s aerodromom a pogotovu u otpremi i privatu prtljage.
U prosjeku dnevno imaju 116 letova u odlasku i isto toliko u dolasku
DaysleepeR

#1511 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Ma nama je ovih 20 mjera.
Ko će tog zahmeta za više do toga.
Treba misliti na uposlenike aerodroma, njihove poreodice i tako.
Struniće se od više posla.
Bodkin

#1512 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

akcija007 wrote: 26/06/2023 05:42 Kod nas je jos uvijek drzavna firma i pozeljna za zaposljavanje. Vidim u Bg je sve pod koncesijom i fali radnika firmi koncesionaru koji upravlja s aerodromom a pogotovu u otpremi i privatu prtljage.
U prosjeku dnevno imaju 116 letova u odlasku i isto toliko u dolasku
116 letova dnevno je solidna cofra za regionalni aerodrom
tramvajtrojka

#1513 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

DaysleepeR wrote: 26/06/2023 14:06 Ma nama je ovih 20 mjera.
Nemoj samo kao u Beogradu da bude :lol: :lol: , gledaj cirkusa sa aerodromom kad ga das u koncesiju na balkanski način
xoklix

#1514 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by xoklix »

tramvajtrojka wrote: 26/06/2023 23:01
Nemoj samo kao u Beogradu da bude :lol: :lol: , gledaj cirkusa sa aerodromom kad ga das u koncesiju na balkanski način
Baš čitam na jednoj fb grupi o ljetovanju u Egiptu i kašnjenju letova za Egipat od strane Air Serbia... Čeka se od po 3-4 do 24 sata. Najgore što ne obavještavaju putnike na vrijeme već netom prije leta i onda čekaj na aerodromu.
karanana

#1515 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by karanana »

xoklix wrote: 27/06/2023 00:14

Baš čitam na jednoj fb grupi o ljetovanju u Egiptu i kašnjenju letova za Egipat od strane Air Serbia... Čeka se od po 3-4 do 24 sata. Najgore što ne obavještavaju putnike na vrijeme već netom prije leta i onda čekaj na aerodromu.
i onda dodje avion bijele boje bez oznaka i bez imena aviokompanije u cijem je vlasnistvu.
DaysleepeR

#1516 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

jes,jes
nahrani kerove i nista ne diraj, Mujo u svemiru
challmander

#1517 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by challmander »

Nije da je nama nesto haos bolje bez te koncesije. Premalo redovnih linija prema zapadu, bez jeftinijih letova a i to sto imamo je preskupo za obicne smrtnike.
drndalo

#1518 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Imamo li desetine hiljada zaglavljenih komada prtljaga na aerodromu...?

Jer BEG ima... Rascistice ih do oktobra... Bez novih zaglavljivanja.
Trappist

#1519 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

drndalo wrote: 03/07/2023 18:35 Imamo li desetine hiljada zaglavljenih komada prtljaga na aerodromu...?

Jer BEG ima... Rascistice ih do oktobra... Bez novih zaglavljivanja.
Pa imamo 10-tak letova dnevno, kako da se zaglavi ista :lol:
drndalo

#1520 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Znao sam da ces to potegnuti...

Imali bi i s tim brojem da je broj zaposlenih oko 40% potrebnih, uz vecinu tih koji jesu zaposleni, da su zaposleni preko agencije za zaposljavanje (outsourcing), i da rade za < 1000 KM, sa nikakvim ugovorom, te i takvi idu sve cesce na bolovanje... Dakle “perfect storm” sranja koje su mogli napraviti prema zaposlenima.

A u isto vrijeme imaju Air Serbiu koja povecava broj letova za 30%, za koje aerodrom zna i odobrio im je vremena (slotove), a znaju da judi nemaju dovoljno. Mi naravno nemamo nikakvu kompaniju domaceg tipa koja barem i 2 aviona ima da negdje povecavaju broj letova.

To ti je “koncesija” na balkansko-sabanski nacin, izbuci sto vise para sto prije mozes, makar i sve izgorilo. Drugi ce ispravljati sranja koja im ostavis...
Trappist

#1521 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

drndalo wrote: 03/07/2023 20:29 Znao sam da ces to potegnuti...

Imali bi i s tim brojem da je broj zaposlenih oko 40% potrebnih, uz vecinu tih koji jesu zaposleni, da su zaposleni preko agencije za zaposljavanje (outsourcing), i da rade za < 1000 KM, sa nikakvim ugovorom, te i takvi idu sve cesce na bolovanje... Dakle “perfect storm” sranja koje su mogli napraviti prema zaposlenima.

A u isto vrijeme imaju Air Serbiu koja povecava broj letova za 30%, za koje aerodrom zna i odobrio im je vremena (slotove), a znaju da judi nemaju dovoljno. Mi naravno nemamo nikakvu kompaniju domaceg tipa koja barem i 2 aviona ima da negdje povecavaju broj letova.

To ti je “koncesija” na balkansko-sabanski nacin, izbuci sto vise para sto prije mozes, makar i sve izgorilo. Drugi ce ispravljati sranja koja im ostavis...
Kontam sta hoces reci, ali nije rjesenje ne raditi nista i ne otvarati nikakve nove linije, cak stavise smo izgubili vecinu linija. Evo neki belaj i sa ovim za tiranu i podgoricu
challmander

#1522 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by challmander »

BG je danas imao preko 120 polijetanja, SJJ svega dvadesetak. Jednostavno mi je nepojmljivo da pricamo o losoj koncesiji, losijoj politici vodjenja aerodroma kad mi aerodrom skoro i nemamo. Jeste njihov nacin los, ali nas je jos gori. S druge strane, svi aerodromi i kompanije u evropi imaju problema sa manjkom osoblja u svim sektorima i imaju slicne probleme. Pa nedavno je Heathrow, ako se ne varam, imao slican problem sa prtljagom pa jel pricamo o losem vodjenju njihovog aerodroma?

Mislim da mi nemamo pravo drugima govorit kako su lose vodjeni a trendamo ka tome da ce Tuzla poceti polahko stizati SJJ po broju putnika.
DaysleepeR

#1523 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Svi su ti aerodromi nula, apsolutni zlatni rez aviosaobraćaja je SJJ. 20 letova, nema zaglavljene prtljage, najbitnije, uposlenici su apsolutno zadovoljni, taman dovoljno posla, mjerica, najbolji model. Svrha sami sebi.
drndalo

#1524 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Trappist wrote: 03/07/2023 20:46
drndalo wrote: 03/07/2023 20:29 Znao sam da ces to potegnuti...

Kontam sta hoces reci, ali nije rjesenje ne raditi nista i ne otvarati nikakve nove linije, cak stavise smo izgubili vecinu linija. Evo neki belaj i sa ovim za tiranu i podgoricu
Nista ja ne hvalim, ja samo odgovaram ovim sto ocekuju "magiju" od koncesije... A ja im crtam da je time drzavni monopol zamijenjen privatnim... Sta mislis koji je gori...?

Naravno da treba linija i konekcija, ali to nece samo, nece magicno.

Ako misle da mogu bolje, bujrum, neka pomognu, dovuku Easy npr. sa barem jednom destinacijom...
konami666

#1525 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konami666 »

Ljeti svugdje u Europi imas problema sa osobljem, nedostatkom ljudskih resursa po aerodromima, stalno gužve. Za vrijeme korone dostaljudi je otpušteno a još uvijek nisu zaposlili, tj.vratili broj zaposlenika na onaj nivo od prije korone. A letova sad ima vise nego 2019.
Post Reply