ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Mishelinke

#9176 Re: ZOBS

Post by Mishelinke »

vjeshalica wrote: 25/06/2023 10:25
Mishelinke wrote: 25/06/2023 10:20
Po našem ZOBS-u, "kružni tok" je isto kao i brza cesta 2x2 ili magistrala 2x2 profila. Sva pravila koja važe na tim cestama, važe i u "kružnom toku".
Kad uđeš u "kružni tok", u obavezi si da ideš desnom trakom, odnosno da kružiš. Ako te udari vozilo iz lijeve trake, koji se isključuju u lijevu isključnu traku, on je kriv. Ako te udari vozilo iz lijeve trake, iz bilo kojeg razloga, on je kriv. Jeste nakaradno, ali tako je po zakonu, dok se isti ne promijeni. Zato se nikad ne pravim pametan, pa da idem lijevom trakom ako izlazim na 3. izlazu, jer ako me udari ovaj iz desne, eto belaja po moj džep. Desna traka i miran si.

Tako je do sad bilo i tako će i biti sve dok se ne izmjeni zakon i ne definiše šta je "kružni tok", kao u ostalim zemljama.
Kruzni tok je raskrsnica a ne magistrala ili brza cesta nekog profila.
Nije tačno.

Mislim jeste, ali ne po našem ZOBS-u.

I u MUP-u su isto objasnili kao ja ovdje:
"Ako se vozač motornog vozila isključuje iz lijeve saobraćajne trake, posebnu pažnju treba obratitit na vozila koja se kreću u desnoj saobraćajnoj traci, jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Radnju prestrojavanja sa vozilom vozač može izvršiti u koliko je siguran da vozilo iz desne saobraćajne trake skreće desno", navedeno je iz MUP-a KS.

"Kružni tok sa dvije saobraćajne trake je najlakše posmatrati kao običnu cestu sa dvije trake koja jednostavno ide u krug, pa su i propisi prestrojavanja i isključivanja ista kao i na takvoj cesti."
vjeshalica

#9177 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Mogu nastaviti kao ti koji kruzis jer drugacije nisi sposoban da prodjes kroz kt.
Da takvi ko ti ne koriste desnu,nego lijevu manje bi bilo kolizionih tacaka i debila.

I jel mislis ili je tacno ili netacno? :lol:

Taj dio sto si podebljao, ako posmatramo to kao cestu pravo, onda koja je logika da ja prilikom prestrojavanja iz desne u lijevu traku tebe spizdim i kazem ti si kriv,a ustvari ti presjecam put nizasta?
Presteojavanje se vrsi dodavanjem ili oduzimanjem gasa samo kad se uvjeris da to mozes uciniti bez da pometes nekoga,a ne da mu siledzijski presjecas put kao sto to mozes uraditi u kt.
nemezis

#9178 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Mishelinke wrote: 25/06/2023 10:04 U "kružnom toku" (pod navodnicima je jer naš zakon ne poznaje termin kućni tok) vrijedi pravilo desne strane, ukoliko nema trokuta ili znaka STOP na ulazu.
Tacno
Onaj ko je u "kružnom toku" obavezan je da se kreće desnim trakom, odnosno da kruži, osim u situacijama kada vrši preticanje unutar "kružnog toka" i tada prelazi u brzu, lijevu traku.
Netacno
"Kružni tok" po ZOBS-u nije ništa drugo do brza cesta koja ide u krug.
Ne "brza cesta" nego cesta.
A ko se pravi pametan pa ulazi pravo u lijevu i isključuje se iz lijeve,
Nije zabranjeno. Uključivanje uglavnom može bez problema (imas KT sa dvije prilazne trake) a isključivanje ako ne smetas (imas KT sa dvije izlazne trake).
ili da gas ukoliko je u "kružnom toku", a dolazi mu auto sa desne strane gdje nema trokuta ili znaka STOP, samo neka nastavi tako raditi, uvijek je potrebno što više budala kako bi se napunio budžet
Tacno
nemezis

#9179 Re: ZOBS

Post by nemezis »

vjeshalica wrote: 25/06/2023 10:09
nemezis wrote: 25/06/2023 09:36
Zašto stoji trokut ako po Zakonu onaj u KT ima prednost? Ima li ako nema trokuta?
Zato sto ti je forumas vec ranije stavio sliku varijante kt gdje nema trokuta,i gdje oni koji se ukljucuju u kt imaju prednost u odnosu na one sto kruze,to je "teoretska varijanta" koja se kod nas zakonom ne primjenjuje.

Zato se poblize to definise znakom. Zato je zakon rekao da se regulise na nacin da vozila unutra imaju prednost. A kako cemo to uraditi? Tako sto cemo staviti trokut prije ulaska u kt.

Nije svaki kt iskljucivo pravilo da oni unutra imaju prednost. Ima kt(ne kod nas, gdje nemaju).

Vidi se elementarna saobracajna nepismenost kod tebe. Ne shvatas ocite stvari koje se vezu jedna uz drugu. Ima tu jos izrazenih problema kod tebe kad je u pitanju shvatanje tako jednostavnih stvari. A doduse,nije ti prvi put.
Prednost onaj u KT ima ako je regulisano. Šta ako ti nadjem KT u BiH bez znakova?
nemezis

#9180 Re: ZOBS

Post by nemezis »

vjeshalica wrote: 25/06/2023 10:12

Zakon je rekao da se saobracaj u kt regulise na nacin da oni unutra imaju prednost, tako da neces imati varijantu da znaka nema.
Nema preticanja u kruznom toku kakve su to brze lijeve trake? Nije to autoput da je lijeva traka preticajna.
Po našem ZOBS-u, "kružni tok" je isto kao i brza cesta 2x2 ili magistrala 2x2 profila. Sva pravila koja važe na tim cestama, važe i u "kružnom toku".
Kad uđeš u "kružni tok", u obavezi si da ideš desnom trakom, odnosno da kružiš. Ako te udari vozilo iz lijeve trake, koji se isključuju u lijevu isključnu traku, on je kriv. Ako te udari vozilo iz lijeve trake, iz bilo kojeg razloga, on je kriv. Jeste nakaradno, ali tako je po zakonu, dok se isti ne promijeni. Zato se nikad ne pravim pametan, pa da idem lijevom trakom ako izlazim na 3. izlazu, jer ako me udari ovaj iz desne, eto belaja po moj džep. Desna traka i miran si.

Tako je do sad bilo i tako će i biti sve dok se ne izmjeni zakon i ne definiše šta je "kružni tok", kao u ostalim zemljama.
Ako tebe udari ovaj iz desne, on je kriv.
nemezis

#9181 Re: ZOBS

Post by nemezis »

vjeshalica wrote: 25/06/2023 10:22 Image

Kako cemo to uraditi?

Tako sto cemo staviti znak koji je zaokruzen crvenom bojom.

Image

A sta taj znak znaci?

Image
Vozač i dalje treba da gleda da li je regulisano tako a nikako da ga se uci da "onaj u kružnom ima prednost" . Vozačka iz BiH vrijedi svuda u svijetu i kružnih ima raznih.
HelaS

#9182 Re: ZOBS

Post by HelaS »

nemezis wrote: 25/06/2023 11:40 Šta ako ti nadjem KT u BiH bez znakova?
Zoveš policiju ili nekog iz nadležnog ministarstva saobraćaja da prijaviš nedostatak na tom KT. Mada takav KT postoji još od njegove izgradnje - kružni tok u Kiseljaku na izlazu prema Visokom. Ali, svi vozači pridržavaju se pravila kao da znak trokut postoji. Niko ne divlja, niti se ponaša bukvalno shodno cesti i nedostatku saobraćajnog znaka.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#9183 Re: ZOBS

Post by laserShow »

tipicno nase pametovanje. Pravimo se pametni samo da bi nesto rekli, nevjerovatno. Pa de siljite qrac na nekim drugim stvarima? Je li govno ili se pas posrao, je li bas bitno?

Je li bitno dokazati da "vozila u kruznom nemaju prednost", jer ne pise 100% tako u zakonu? Je li lako reci da u BIH svako vozilo u kruznom ima prednost i zavrsiti pricu, jer je nebitno da li je znak ispred, ili zakon defiise kt?

Je li zaista bitno toliko trositi energiju, samo radi ega? Daj fokusiraj se na nesto bitno, npr legalizaciju vutre i tako to. Lakse ce nam biti svima.
Šta ako ti nadjem KT u BiH bez znakova?
Prijavis nadleznima da ne postuju zakon i propise. Je li tesko?
nemezis

#9184 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Prvo izvodis teorije kako se kreces u kruznom toku i na kraju kazes da je kt nedefinisan, tako da li ima smisla ikakvu sa tobom diskusiju voditi?
Koja je uloga unutrasnje trake? Zasto bi vozilo koje se regularno iskljucuje u svoju traku bilo krivo jer mu majmun bez glave presjeca put vozeci se cijeli krug vanjskom trakom?
Kojem zakonu? Kakvom zakonu? Gdje pise to? Kt se samo na jednom mjestu pominje i to u cl.50 stav 4?
I 64.1
nemezis

#9185 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Mishelinke wrote: 25/06/2023 10:30

Nije tačno.

"Ako se vozač motornog vozila isključuje iz lijeve saobraćajne trake, posebnu pažnju treba obratitit na vozila koja se kreću u desnoj saobraćajnoj traci, jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Radnju prestrojavanja sa vozilom vozač može izvršiti u koliko je siguran da vozilo iz desne saobraćajne trake skreće desno", navedeno je iz MUP-a KS.

"Kružni tok sa dvije saobraćajne trake je najlakše posmatrati kao običnu cestu sa dvije trake koja jednostavno ide u krug, pa su i propisi prestrojavanja i isključivanja ista kao i na takvoj cesti."
Znači, obicna cesta a ne brza cesta.
Mishelinke

#9186 Re: ZOBS

Post by Mishelinke »

nemezis wrote: 25/06/2023 11:44

Nije. Po našem zakonu kriv je ovaj u unutrašnjoj (lijevoj traci), baš kao što bi bio kriv na svakoj drugoj cesti.

Po našem ZOBS-u, kružni tok nije ništa drugo do najobičnija cesta, brza cesta, magistrala, koja umjesto da ide pravo, ide u krug, ali sva pravila koja važe na običnoj cesti (desna strana, znakovi, preticanje, prestrojavanje,...) važe i u BH verziji kružnog toga.
Mishelinke

#9187 Re: ZOBS

Post by Mishelinke »

nemezis wrote: 25/06/2023 11:51
Mishelinke wrote: 25/06/2023 10:30

Nije tačno.

Nebitno, cesta, brza cesta, autoput, BH verzija kružnog toka,... pravila su ista, sve dok se zakonom drugačije ne definiše.
Ateista

#9188 Re: ZOBS

Post by Ateista »

nemezis wrote: 24/06/2023 21:44
vjeshalica wrote: 24/06/2023 21:14

Naveden ti je clan gore ali bitno je srati.
Piše "potrebno regulisati"
Ateista wrote: 24/06/2023 20:37

Nisam siguran da je tako, mislim da ima negdje definisano i u zakonu daoko KT i prednosi, i da nema svejedno jer je trokut postavljen pred svaki KT, ja ne znam da ima neki pred kojim nema trokuta.

EDIT: vidim sad onaj clan koji je vjesalica postavila, dakle pise da je potrebno regulisati saobracaj tako da vozila u KT imaju prednost, sto znaci da je tacno da sam KT ne podrazumijeva da prednost, razumijem sta je nemezis htio reci ali sustina ostaje ista jer se zakonski mora znakovima definisati i vec sam prethodno naveo da svaki KT ima neki znak koji oznacava da se nailazi na put sa prvenstvom prolaza, tako da se moze reci da vozila u KT imaju prednost.
Može se reći u kafani, u edukativnom/informativnom tekstu i ozbiljnom razgovoru ne može.
Shvatam sta hoces da kazes, tekst jeste lose napisan generalno te se i ovo moglo preciznije i bolje reci, ali sustina ostaje ista da svaki kt ima prednost.
Greska je sto nije zakonski regulisano nego je receno da se mora regulisati, i teoretski kada vi neko zaboravio staviti trokut ispao bi cirkus jer vozila u kt ne bi imala prednost iako je receno da se mora tako regulisati.
nemezis

#9189 Re: ZOBS

Post by nemezis »

HelaS wrote: 25/06/2023 11:48
nemezis wrote: 25/06/2023 11:40 Šta ako ti nadjem KT u BiH bez znakova?
Zoveš policiju ili nekog iz nadležnog ministarstva saobraćaja da prijaviš nedostatak na tom KT. Mada takav KT postoji još od njegove izgradnje - kružni tok u Kiseljaku na izlazu prema Visokom. Ali, svi vozači pridržavaju se pravila kao da znak trokut postoji. Niko ne divlja, niti se ponaša bukvalno shodno cesti i nedostatku saobraćajnog znaka.
Znači, postoji? Šta misliš šta će biti kada bude sudar, kako će policija i sud gledati na to?
HelaS

#9190 Re: ZOBS

Post by HelaS »

nemezis wrote: 25/06/2023 11:53

Znači, postoji? Šta misliš šta će biti kada bude sudar, kako će policija i sud gledati na to?
Mislim da će sudar tretirati kao da je saobraćajni znak bio tu. Zašto ne bi?

Jer je taj dio saobraćajnice osmišljen i izgrađen i vozači su se ponašali, u skladu za saobraćajem u kružnom toku.

Ti možeš sutra napraviti udes u KT na Dobrinji, a da ja ujutro skinem saobraćajni trokut, da nema znaka. Kako će policija i sud reagirati, šta ti misliš?

Osim toga, napisao sam da postoji KT bez postavljenog trokuta, ali kao greška komunalaca ili ministarstva, a ne kao pravilo.
Last edited by HelaS on 25/06/2023 11:58, edited 1 time in total.
nemezis

#9191 Re: ZOBS

Post by nemezis »

laserShow wrote: 25/06/2023 11:49 tipicno nase pametovanje. Pravimo se pametni samo da bi nesto rekli, nevjerovatno. Pa de siljite qrac na nekim drugim stvarima? Je li govno ili se pas posrao, je li bas bitno?

Je li bitno dokazati da "vozila u kruznom nemaju prednost", jer ne pise 100% tako u zakonu? Je li lako reci da u BIH svako vozilo u kruznom ima prednost i zavrsiti pricu, jer je nebitno da li je znak ispred, ili zakon defiise kt?

Je li zaista bitno toliko trositi energiju, samo radi ega? Daj fokusiraj se na nesto bitno, npr legalizaciju vutre i tako to. Lakse ce nam biti svima.
Šta ako ti nadjem KT u BiH bez znakova?
Prijavis nadleznima da ne postuju zakon i propise. Je li tesko?
Bitno je. Upravljanje vozilom je opasna radnja i vozače ne treba učiti pogrešno. Kada se dodje na sud, zakon se gleda 100%. Zakon kaže da KT "treba" regulisati a ne "mora", inače mogli su jednostavno napisati da onaj u KT ima prednost i gotovo. Zašto nisu?
nemezis

#9192 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Mishelinke wrote: 25/06/2023 11:51
nemezis wrote: 25/06/2023 11:44
Nije. Po našem zakonu kriv je ovaj u unutrašnjoj (lijevoj traci), baš kao što bi bio kriv na svakoj drugoj cesti.

Po našem ZOBS-u, kružni tok nije ništa drugo do najobičnija cesta, brza cesta, magistrala, koja umjesto da ide pravo, ide u krug, ali sva pravila koja važe na običnoj cesti (desna strana, znakovi, preticanje, prestrojavanje,...) važe i u BH verziji kružnog toga.
Ako tebe na lijevoj udari ovaj iz desne, kriv je on. Ne razumijem odakle izvlačiš zaključak da si kriv ti? Da se razumijemo, govorimo o kružnom koji ima dvije trake po kojima možeš kružiti. Ne znam o cemu ti govoriš. I na običnoj cesti ako tebe u lijevoj udari neko iz desne kriv je on. Ja pretpostavljam da si ti mislio na nešto drugo i da nisi dobro objasnio?
Mishelinke

#9193 Re: ZOBS

Post by Mishelinke »

Onaj ko je u "KT" bi bio kriv jer nije propustio vozilo sa desne strane, kao i na svakoj drugoj cesti.

Ljudi kod nas ne razumiju da KT u Hrvatskoj, ili bilo kojoj drugoj zemlji, nije isti kao KT u BiH. Kod nas samo se treba držati znakova, a ako ih nema, pravila desne strane, kao i na svakoj drugoj cesti, jer u BiH ne postoje kružni tokovi. Bar na papiru i po zakonu.
nemezis

#9194 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Mishelinke wrote: 25/06/2023 11:52
nemezis wrote: 25/06/2023 11:51
Nebitno, cesta, brza cesta, autoput, BH verzija kružnog toka,... pravila su ista, sve dok se zakonom drugačije ne definiše.
Nisu ista pravila za cestu, brzu cestu i autoput. Ne znam zasto je ljudima teško reći "pogriješio sam" nego i dalje drve po svome.
Mishelinke

#9195 Re: ZOBS

Post by Mishelinke »

nemezis wrote: 25/06/2023 12:00
Mishelinke wrote: 25/06/2023 11:51

Ako tebe na lijevoj udari ovaj iz desne, kriv je on. Ne razumijem odakle izvlačiš zaključak da si kriv ti? Da se razumijemo, govorimo o kružnom koji ima dvije trake po kojima možeš kružiti. Ne znam o cemu ti govoriš. I na običnoj cesti ako tebe u lijevoj udari neko iz desne kriv je on. Ja pretpostavljam da si ti mislio na nešto drugo i da nisi dobro objasnio?
Ne, nego ako neko iz lijeve pređe na tvoju desnu, a ti ga iz desne udariš (ili naletiš na njega), kriv je taj u lijevoj koji se ubacivao.

Na to sam mislio.

Ista situacija je i kada je u pitanju BH verzija KT-a.
nemezis

#9196 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Ateista wrote: 25/06/2023 11:52
nemezis wrote: 24/06/2023 21:44
Piše "potrebno regulisati"
Može se reći u kafani, u edukativnom/informativnom tekstu i ozbiljnom razgovoru ne može.
Shvatam sta hoces da kazes, tekst jeste lose napisan generalno te se i ovo moglo preciznije i bolje reci, ali sustina ostaje ista da svaki kt ima prednost.
Greska je sto nije zakonski regulisano nego je receno da se mora regulisati, i teoretski kada vi neko zaboravio staviti trokut ispao bi cirkus jer vozila u kt ne bi imala prednost iako je receno da se mora tako regulisati.
Da, ali ne kaže se "mora" nego "treba" , što ostavlja mogućnost da se negdje ne reguliše tako. Isto je u Evropi, ne znam zašto je to problem? Dolaziš na kružni, vidiš znakove i znaš kako treba voziti, u čemu je problem? I u čemu je problem vozače učiti onako kako piše u Zakonu a ne onako kako se kaže u kafani?
nemezis

#9197 Re: ZOBS

Post by nemezis »

HelaS wrote: 25/06/2023 11:57
Mislim da će sudar tretirati kao da je saobraćajni znak bio tu. Zašto ne bi?

Jer je taj dio saobraćajnice osmišljen i izgrađen i vozači su se ponašali, u skladu za saobraćajem u kružnom toku.

Ti možeš sutra napraviti udes u KT na Dobrinji, a da ja ujutro skinem saobraćajni trokut, da nema znaka. Kako će policija i sud reagirati, šta ti misliš?

Osim toga, napisao sam da postoji KT bez postavljenog trokuta, ali kao greška komunalaca ili ministarstva, a ne kao pravilo.
,
Dobro, ti misliš jedno, ja drugo. Ako znakova nema, i nikada ih nije bilo, policija/sud će smatrati da onaj u KT nema prednost. Ako ti skineš znak tamo gdje je uvijek bio, sud ce to uzeti u obzir.
nemezis

#9198 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Mishelinke wrote: 25/06/2023 12:00
Onaj ko je u "KT" bi bio kriv jer nije propustio vozilo sa desne strane, kao i na svakoj drugoj cesti.

Ljudi kod nas ne razumiju da KT u Hrvatskoj, ili bilo kojoj drugoj zemlji, nije isti kao KT u BiH. Kod nas samo se treba držati znakova, a ako ih nema, pravila desne strane, kao i na svakoj drugoj cesti, jer u BiH ne postoje kružni tokovi. Bar na papiru i po zakonu.
U Hrvatskoj, Njemačko, Švajcarskoj je isto kao kod nas. Vjerujem da je tako u većini Evrope.
nemezis

#9199 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Mishelinke wrote: 25/06/2023 12:02
nemezis wrote: 25/06/2023 12:00
Ne, nego ako neko iz lijeve pređe na tvoju desnu, a ti ga iz desne udariš (ili naletiš na njega), kriv je taj u lijevoj koji se ubacivao.

Na to sam mislio.

Ista situacija je i kada je u pitanju BH verzija KT-a.
Isto je i za ovoga iz desne ako tebi predje u lijevu. Kod promjene trake nema prednosti.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#9200 Re: ZOBS

Post by laserShow »

Mishelinke wrote: 25/06/2023 12:00 Onaj ko je u "KT" bi bio kriv jer nije propustio vozilo sa desne strane, kao i na svakoj drugoj cesti.
Mozda, a mozda i ne bi. Evo ti situacija, skretanje lijevo zabranjeno, znak bio, neko ga skinuo. Ja skrenem lijevo, policija napise kaznu, sud kaznu odbaci i sve naplati onome ko je duzan da znak bude tu.

Prema tome, ne mogu odgovarati za nesto sto nije navedeno, odnosno za nesto sto je neko zakonom "ignorisao". Prema tome, ako zakon nalaze da saobracaj u kt mora biti definisan znakovima, odgovornost je na nekome drugome u slucaju nesrece.
Post Reply