Gradonačelnica Sarajeva

Post Reply
basicm

#5301 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by basicm »

dječak sa šibicama wrote: 25/06/2023 00:36 Prisustvovanje dzenazi ce kao i uvijek, donijeti poene kod polupismene ekipe koja ne zna razmisljati i postavljati pitanja, recimo zasto odgovorni idu na dzenaze djevojkama koje trkaci ubijaju na ulicama a ne rade nista protiv istih ubica koji ce danas sutra opet ubiti nekoga, i opet, i opet. Sa sve politickom zastitom vecine njih jer "uticajan babo".

Naravno, sad ide klasicni odgovor "ali to nije njena nadleznost".

Da, njena je nadleznost samo da sprijeci dugine boje na fasadi.
Ti si sam sebe iza coska mlatnuo po glavi. Komplet pismen a ovo napisao, cudno.
Nierika

#5302 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Nierika »

Meni je prva pomisao da ovo sa zastavom ima veze i sa dešavanjima u regiji i Vučićem al' nemam pojma šta se stvarno dešava.
Quaresma

#5303 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Quaresma »

basicm wrote: 25/06/2023 01:04
dječak sa šibicama wrote: 25/06/2023 00:36 Prisustvovanje dzenazi ce kao i uvijek, donijeti poene kod polupismene ekipe koja ne zna razmisljati i postavljati pitanja, recimo zasto odgovorni idu na dzenaze djevojkama koje trkaci ubijaju na ulicama a ne rade nista protiv istih ubica koji ce danas sutra opet ubiti nekoga, i opet, i opet. Sa sve politickom zastitom vecine njih jer "uticajan babo".

Lik navalio na dugine boje i vijecnicu. Dajte mu boje pa nek sam ode prefarbati vijecnicu pa nek vijecnica bude 365 dana u duginim bojama.
HelaS

#5304 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by HelaS »

Zar gradonačelnica upravlja osvjetljenjem Vijećnice i određuje prava, zar nije ta neka firma registrirana i za te poslove, Bakir Hadžiomerović :?
konoplja

#5305 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by konoplja »

basicm wrote: 25/06/2023 01:02
konoplja wrote: 25/06/2023 00:35

Uhhhhh ja bih propao u zemlju sad da sam @basicm.
I izbrisao onaj post. :mrgreen:
Bas sam ovo i htio reci. Otisla na dzenazu doktorici a ne na ovu koridu po gradu. Prekucala igru.
Eto vidis... Sarkazam.
A ja se jos trudim da sarkazam docaram pa koristim razne :evil: 8-) :D ali tesko - @Ozimician
Odgovorio sam ti prvi put kad si pitao. Napisao sam da je netko na temi vec objasnio da je to zbog toga sto zakoni nisu uskladjeni pa bi se to prvo moralo ispraviti. Nasljedstvo ovo ono. Ne znam. Ne interesuje me previse i nisam nikada nesto puno razmisljao o tome, pa ti ne mogu dati dobar odgovor. Trebao bih procitati malo vise o poligamiji. Ono malo sto znam je da ima nekih problema sa nasiljem i zavidnosti u obitelji sto se odrazava na djecu, pa do problema u sirem drustvenom i drzavnom nivou sa nasiljem i nestabilnoscu. Uglavnom, kroz historiju su monogamna drustva se pokazala kao bolja i stabilnija.

Odakle ti da sam wannabe emancipovani i sto mi trpas sva ta slova LGBTQ+.
Ja sam jasan da pravim razliku izmedju LBG i ostalih.
Leverage

#5306 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Leverage »

HelaS wrote: 25/06/2023 01:25 Zar gradonačelnica upravlja osvjetljenjem Vijećnice i određuje prava, zar nije ta neka firma registrirana i za te poslove, Bakir Hadžiomerović :?
Gradonačelnica odlučuje šta će se projektovati, a šta ne. Firma može samo izvršavati naređenja, nikako određivati sadržaj.
Ozimician

#5307 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 25/06/2023 01:28

Bas sam ovo i htio reci. Otisla na dzenazu doktorici a ne na ovu koridu po gradu. Prekucala igru.
Eto vidis... Sarkazam.
A ja se jos trudim da sarkazam docaram pa koristim razne :evil: 8-) :D ali tesko - @Ozimician
Odgovorio sam ti prvi put kad si pitao. Napisao sam da je netko na temi vec objasnio da je to zbog toga sto zakoni nisu uskladjeni pa bi se to prvo moralo ispraviti. Nasljedstvo ovo ono. Ne znam. Ne interesuje me previse i nisam nikada nesto puno razmisljao o tome, pa ti ne mogu dati dobar odgovor. Trebao bih procitati malo vise o poligamiji. Ono malo sto znam je da ima nekih problema sa nasiljem i zavidnosti u obitelji sto se odrazava na djecu, pa do problema u sirem drustvenom i drzavnom nivou sa nasiljem i nestabilnoscu. Uglavnom, kroz historiju su monogamna drustva se pokazala kao bolja i stabilnija.
Uredu, ja poštujem taj argument protiv poligamije.

Kakva su se kroz historiju pokazala LGBTQ+ društva?

Na kakvo nasilje misliš da postoji u poligamnim porodicama, a ne postoji u monogamnim ?

Da li misliš da je za jedno dijete veća trauma ukoliko odrasta u porodici gdje pored njegovog oca/ majke živi još jedan ili više muškaraca ili žena, s time da dijete jasno zna ko su mu roditelji ili ukoliko dijete živi kao usvojeno u porodici gdje ima dva muška/ženska roditelja ?

Iskreno ja sam vrlo liberalan i podržavam svačije mišljenje i stavove, ali ne prihvatam da neko sebe zove liberalom, a spreman je da jednima dopušta nešto izvan standardnog koncepta, a drugima to zabranjuje.

Ukoliko odlučujemo zakonski da regulišemo prava sexualnih manjina, onda moramo sve manjine jednako tretirati. Ukoliko favoriziramo jednu, onda to može dovesti do većih problema u širem društvenom i državnom nivou sa nasiljem i nestabilnošću.
HelaS

#5308 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by HelaS »

Leverage wrote: 25/06/2023 01:32
HelaS wrote: 25/06/2023 01:25 Zar gradonačelnica upravlja osvjetljenjem Vijećnice i određuje prava, zar nije ta neka firma registrirana i za te poslove, Bakir Hadžiomerović :?
Gradonačelnica odlučuje šta će se projektovati, a šta ne. Firma može samo izvršavati naređenja, nikako određivati sadržaj.
Ovo je tvoje mišljenje, ili si negdje pročitao da je ovako :? Ako jeste, koju funkciju ima direktor, shodno zakonu?
moonca

#5309 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by moonca »

post_id=18862404 wrote:25/06/2023 01:36 Da li misliš da je za jedno dijete veća trauma ukoliko odrasta u porodici gdje pored njegovog oca/ majke živi još jedan ili više muškaraca ili žena, s time da dijete jasno zna ko su mu roditelji ili ukoliko dijete živi kao usvojeno u porodici gdje ima dva muška/ženska roditelja ?
Kako studije pokazuju.. traumu mogu imati samo od . netolerantne okoline/
Ozimician

#5310 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Ozimician »

moonca wrote: 25/06/2023 01:48
post_id=18862404 wrote:25/06/2023 01:36 Da li misliš da je za jedno dijete veća trauma ukoliko odrasta u porodici gdje pored njegovog oca/ majke živi još jedan ili više muškaraca ili žena, s time da dijete jasno zna ko su mu roditelji ili ukoliko dijete živi kao usvojeno u porodici gdje ima dva muška/ženska roditelja ?
Dakle nema razlike između trauma djece u obje vrste porodica.
Leverage

#5311 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Leverage »

HelaS wrote: 25/06/2023 01:42
Ovo je tvoje mišljenje, ili si negdje pročitao da je ovako :? Ako jeste, koju funkciju ima direktor, shodno zakonu?
Ti si uveo firmu u igru, ne bih znao ni da li postoji takva firma ni ko je direktor.

Ne citiram nikakav zakon, ali sam potpuno siguran da postoji neki pravilnik u kojem je ovo regulisano i da nema šanse da se na vijećnicu projektuje bilo šta bez dozvole gradonačelnice. Poruke koje se projekcijama šalju (ili ne šalju) su uglavnom političke i ne postoji šansa da se sadržajem bavi neka firma. Dakle, sjedi, razmisli i shvatit ćeš koliko je to nenormalno.
suspect_zero

#5312 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by suspect_zero »

Aman ljudi koliko se frke digne svaki put kada se održava parada ponosa....mada fakat ne kontam što se zove parada kada se okupi pravo malo raje, uz to sudeći prema fotografijama, većina onih koji su u hetero vezama/brakovima....još manje razumijem ovo "ponosa" :-? ....neko se ponosi što je gej/lezbo/trans?....ja kao hetero se nešto ne ponosim sa tim, to je tako i šta sada?
Mislim gdje je tu taj osjećaj "ponosa"?
Nemaju prava, neka im se daju....hoće da se grle,ljube? ...niko im ne brani, pa više cmakanja po gradu vidim između dvije jaranice kad se sretnu i ovi "brat moj lijepi".

Ja sam domaćica, obavljam kamaru poslova, odgajam i brinem o djetetu i mužu, kuham, čistim, peglam, perem, radim zadaću, vodama po doktorima kad treba, idem u nabavku....I NEMAM NIKAKVA PRAVA!
Da izađem iz ormara? :mrgreen:

Poenta je da je ovo bilo zabremedejt samo prvi put, sada se gura na silu da bude nešto, danim vijesti o ovome, policija, javne ličnosti i njihovi "stavovi"....a ustvari ništa, niti je više koga briga, niti većini smeta....vazda će biti mala šaka jada kojoj smeta i rođena mati pa će se buniti ali ti su u manjini.
konoplja

#5313 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 25/06/2023 01:36
Eto vidis... Sarkazam.

Na kakvo nasilje misliš da postoji u poligamnim porodicama, a ne postoji u monogamnim ?

Da li misliš da je za jedno dijete veća trauma ukoliko odrasta u porodici gdje pored njegovog oca/ majke živi još jedan ili više muškaraca ili žena, s time da dijete jasno zna ko su mu roditelji ili ukoliko dijete živi kao usvojeno u porodici gdje ima dva muška/ženska roditelja ?

Iskreno ja sam vrlo liberalan i podržavam svačije mišljenje i stavove, ali ne prihvatam da neko sebe zove liberalom, a spreman je da jednima dopušta nešto izvan standardnog koncepta, a drugima to zabranjuje.

Ukoliko odlučujemo zakonski da regulišemo prava sexualnih manjina, onda moramo sve manjine jednako tretirati. Ukoliko favoriziramo jednu, onda to može dovesti do većih problema u širem društvenom i državnom nivou sa nasiljem i nestabilnošću.
Ne znam da su postojala vecinski LGB drustva na nacin kao poligamna. Gdje su ti odnosi bili praktikovani i zastupljeni kao u poligamnim. Mislim da nisu pa nemamo priliku usporediti.

Nasilje... Prvo, kad govorimo o poligamnim drustvima u vecini slucajeva se misli na odnos 1 muskarac i vise zena. Takva su mnogo cesca i zastupljenija. Obrnut odnos je kao zrno u pijesku.
Koliko sam upoznat, problemi nasilja u takvim odnosima se mogu podijeliti na dvije kategorije:
1) muskarca nad zenama jer tradicionalno u takvim odnosima su se zene pokoravale i smatrale vlasnistvom muskarca, pa nisu imale izlaz i moglo im se ciniti sta hoces.
2) izmedju zena zbog ljubomore i zavisti. Koliko koja dobija paznje i resursa. Kako su ti resursi rasporedjeni, koliko njihova djeca dobiju, a koliko djeca druge zene i slicno. Sto je onda dovodilo do problema i razlicitih smicalica i ogovaranja.

U svakom slucaju ne cini mi se zdravim, a mislim i da je mnogo teze takav odnos odrzati zdravim. Zahtjeva vise resursa i balansiranja.

Ne znam bas da moramo udovoljiti svima. Nekada je to nemoguce, a nekada se kosi sa mnogo cim drugim.
Prava LGB osoba na brak i ostalo sto proizlazi iz toga postoje u odredjenim zemljama jer je to volja vecine. Kod nas jos uvijek nije volja vecine stoga nije ozakonjenjo.
Ako mislis da mozes progurati poligamiju da bude prihvacena od vecine onda se bori za to i promovisi je. Ja mislim da nema politicke volje i brojnosti za to.
Last edited by konoplja on 25/06/2023 02:03, edited 1 time in total.
Better Man

#5314 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Better Man »

HelaS wrote: 25/06/2023 01:42
Ovdje se direktor ništa ne pita u vezi prijekcije, već gradonačelnica. A direktor firme je bio sa suprugom u povorci danas.
moonca

#5315 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by moonca »

Ozimician wrote: 25/06/2023 01:54
moonca wrote: 25/06/2023 01:48

Dakle nema razlike između trauma djece u obje vrste porodica.
Trauma nije prava rijech. bolje .kako se ponashaju, kako ih drugi vide .... kako se i sami izjashnjavaju..

.. generalno.. mislim da su djeca, djeca.. sve shto ide uz taj uzrast.....
Better Man

#5316 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Better Man »

Normalno je da je bila na dženazi, ali je nakon toga trebala biti i u povorci.
Last edited by Better Man on 25/06/2023 14:32, edited 1 time in total.
Ozimician

#5317 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 25/06/2023 02:00
Ozimician wrote: 25/06/2023 01:36

Ne znam da su postojala vecinski LGB drustva na nacin kao poligamna. Gdje su ti odnosi bili praktikovani i zastupljeni kao u poligamnim. Mislim da nisu pa nemamo priliku usporediti.

Nasilje... Prvo, kad govorimo o poligamnim drustvima u vecini slucajeva se misli na odnos 1 muskarac i vise zena. Takva su mnogo cesca i zastupljenija. Obrnut odnos je kao zrno u pijesku.
Koliko sam upoznat, problemi nasilja u takvim odnosima se mogu podijeliti na dvije kategorije:
1) muskarca nad zenama jer tradicionalno u takvim odnosima su se zene pokoravale i smatrale vlasnistvom muskarca, pa nisu imale izlaz i moglo im se ciniti sta hoces.
2) izmedju zena zbog ljubomore i zavisti. Koliko koja dobija paznje i resursa. Kako su ti resursi rasporedjeni, koliko njihova djeca dobiju, a koliko djeca druge zene i slicno. Sto je onda dovodilo do problema i razlicitih smicalica i ogovaranja.

U svakom slucaju ne cini mi se zdravim, a mislim i da je mnogo teze takav odnos odrzati zdravim. Zahtjeva vise resursa i balansiranja.

Ne znam bas da moramo udovoljiti svima. Nekada je to nemoguce, a nekada se kosi sa mnogo cim drugim.
Prava LGB osoba na brak i ostalo sto proizlazi iz toga postoje u odredjenim zemljama jer je to volja vecine. Kod nas jos uvijek nije volja vecine stoga nije ozakonjenjo.
Ako mislis da mozes progurati poligamiju da bude prihvacena od vecine onda se bori za to i promovisi je. Ja mislim da nema politicke volje i brojnosti za to.
Meni je svejedno, ne pripadam niti jednoj niti drugoj manjini.

Eh sad ako bi se otvarala i ta pandorina kutija, moralo bi ići i prava ostalih manjina u paketu.

Tj. podržao bih lično zakon u takvoj formi, ali ako bi i dalje jedna manjina ostala diskriminirana, onda to po meni nije rješenje.
planinar60

#5318 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by planinar60 »

suspect_zero wrote: 25/06/2023 01:59 Aman ljudi koliko se frke digne svaki put kada se održava parada ponosa....mada fakat ne kontam što se zove parada kada se okupi pravo malo raje, uz to sudeći prema fotografijama, većina onih koji su u hetero vezama/brakovima....još manje razumijem ovo "ponosa" :-? ....neko se ponosi što je gej/lezbo/trans?....ja kao hetero se nešto ne ponosim sa tim, to je tako i šta sada?
Mislim gdje je tu taj osjećaj "ponosa"?
Nemaju prava, neka im se daju....hoće da se grle,ljube? ...niko im ne brani, pa više cmakanja po gradu vidim između dvije jaranice kad se sretnu i ovi "brat moj lijepi".

Ja sam domaćica, obavljam kamaru poslova, odgajam i brinem o djetetu i mužu, kuham, čistim, peglam, perem, radim zadaću, vodama po doktorima kad treba, idem u nabavku....I NEMAM NIKAKVA PRAVA!
Da izađem iz ormara? :mrgreen:

Poenta je da je ovo bilo zabremedejt samo prvi put, sada se gura na silu da bude nešto, danim vijesti o ovome, policija, javne ličnosti i njihovi "stavovi"....a ustvari ništa, niti je više koga briga, niti većini smeta....vazda će biti mala šaka jada kojoj smeta i rođena mati pa će se buniti ali ti su u manjini.
Bravo.
Bas gledam ove priloge i ono vidis da u nazovi " povorci" 90 % su hetero, a i ostali su sumnjivi jesu li lgbtqxyz sto bi reko sprajc.
Ne treba uopce davati paznju tome, gori su ovi sto kontriraju, pusti ih nek setaju svaki dan, boli nas q, i kad bi se tako postavili sve to bi se raspalo za 3,4 godine.
Zanimljiva je definicija lezbejke koju je dao neki medicinski klinac koji je bas zaduzen za to pa kaze: lezbejka je nemuskarac kojoj se svidja drugi nemuskarac, a sprajc je od toga napravio sprdanciju u svojoj emisiji.
Sanjarko

#5319 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Sanjarko »

Eto vidis... Sarkazam.

Odakle ti da sam wannabe emancipovani i sto mi trpas sva ta slova LGBTQ+.
Ja sam jasan da pravim razliku izmedju LBG i ostalih.
S "I" se rodiš takav. LGB je izbor, i T je izbor. Kod "I" nema izbora. To geni tj hromosomi odlučuju.
Styling

#5320 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Styling »

Možda ću zvučati grubo i bezosjećajno, ali ne mogu se oteti dojmu da je đenaza bila odlična izvlakuša da se ne mora pojaviti na paradi. Više bih je cijenila da je jednostavno rekla da paradu ne podržava i to je to.
Haris.ba

#5321 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Haris.ba »

Ne vole je lgbt...ne vole je Izraelcani.....ne vole je na forumu kliksa.....savrsena gradonacelnica. 8-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5322 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by pici »

Mislim da je ovim nekim NEudovoljavanjima sama sebe diskreditovala, mislim na njezine stavove ALI ( Od Neda Starka) Udovoljila je vecinskom patrijahalno-konzervativnom stanovnistvu i tu se postavila kao politicar koji ce izaci ususret vecini a ne manjini. Nazalost tako stoje stvari. Ako u trojci NiP je protiv, pola SDP-a a samo NS za e tu je vec problem i ide se logikom kompromisa. Bit ce parada al nema isticanja po sluzbenim i gradskim zgradama itd. Meni je njezin potez OK i ja bi ucinio isto.
Jestel imali paradu, jeste. Jestel imali šetnju, jeste. Jel bilo obezbjedjenje i sve OK, jeste. Jestel nosali transparente i blokirali grad, jeste. Mislim sta hocete vise, da vam se sad naguzimo. Ja sebe smatram Liberalnim Socijalistom al sto je previse, previše je, ohanite i stante malo.
Za Izraelce se isto slažem. Prekoracili ste dobru volju i gostoprimstvo. Traziti da se prekrije tabla zato sto to nekoga vrijedja. Pa nemoj ni ulaziti ni dolaziti u taj objekat. Da su htjeli staviti Davidovu zvjezdu na Vjecnicu pa Bendji to odbila, ja bih rekao evo anti semita. I htjeli su postaviti prizore iz pjesme Jerusalem of Gold koja govori o osvajanju Brda Hrama na kojem je džamija al-Aksa i sukob je izmedju muslimana i jevreja. Mislim ako je previše, previše je. Ionako imamo grad sa vecinskim muslimanskim stanovništvom i sad im treba zabijati prst u oko sa tim ekstremistickim zahtjevima.

Nekad ni previse liberalan i dobar nevalja biti. Mora se uzet mjera u svemu.
Novak20

#5323 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Novak20 »

Vijećnica glavnoga nam grada je Odlukom GV Sarajeva iz 2016. dana na upravljanje gradonačelniku.

Nakon posljednjih događaja pokazalo se da gradonačelnik može svoje političke stavove bez ograničenja izražavati na pročelju objekta koji je kulturno-historijski i "nacionalni" spomenik BiH i na taj način izazivati trzavice i polemike tipa "zašto može turska, palestinska ili sandžačka zastava, a ne može izraelska ili hrvatska ?"

Radi mira u kući, najpametnije bi bilo ovu Odluku dopuniti i zabraniti uporabu Vijećnice u svrhu političke samopromocije likova poput Benjamine i iskazivanja političkog stava većine koja ne .ebe manjinu ni pod razno. :D

Odlukom bi se propisao način korištenja pročelja Vijećnice u iskazivanju solidarnosti i podrške BiH i glavnog grada nekome ili nečemu (narodu, državi, pojedincu) povodom prirodnih kataklizmi, velikih nesreća sa tragičnim posljedicama ili velikih uspjeha vodeći računa o ograničenjima koja trebaju onemogućiti zlouporabu od strane koja odobrava ili traži osvijetljavanje Vijećnice.

https://gradskovijece.sarajevo.ba/wp-co ... 87nice.pdf
Član 2.
Zadužuje se gradonačelnik Grada Sarajeva da poduzima sve mjere u cilju zaštite, održavanja i upravljanja objektom gradske Vijećnice, te je, u tom smislu, ovlašten i da donosi potrebne provedbene akte.
Mjere iz stava 1. ovog člana naročito se odnose na fizičko obezbjeđenje objekta, održavanje i popravak instalacija, poduzimanje mjera protivpožarne zaštite, održavanje čistoće i omogućavanje posjeta i održavanja kulturnih i umjetničkih manifestacija od javnog interesa, a sve u cilju promocije kulturnohistorijske vrijednosti objekta gradske Vijećnice u Sarajevu.
Bloo
Globalna šefica

#5324 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Bloo »

pici wrote: 25/06/2023 09:20 I htjeli su postaviti prizore iz pjesme Jerusalem of Gold koja govori o osvajanju Brda Hrama na kojem je džamija al-Aksa i sukob je izmedju muslimana i jevreja.
Pročitala sam vijest o tome i pošto ne znam pjesmu, odlučila da isti nađem i pročitam.

Jerusalim od zlata (na hebrejskom: Jerušalajim Šel Zahav) verovatno predstavlja jednu od najpopularnijih izraelskih pesama, napisanu od strane Naomi Šemer (נעמי שמר), prve dame izraelskog pesništva i poezije. Takođe predstavlja i nezvaničnu izraelsku himnu, sekularnu Hatikvu (התקווה). Pesma opisuje Jevrejski narod (am Jisrael, עם ישראל) i njegovo 2.000 godina dugo lutanje i konačni povratak u Jerusalim (Jerušalajim, ירושלים). Takođe je Šemer dodala i poslednji stih u kojem se osvrće na Šestodnevni rat (Milhamat šišit hajamim, מלחמת ששת הימים) kojim je prisvojen Jerusalim u okvire Izraelske države (Medinat Israel, מדינת ישראל), posle osvajanja Istočnog Jerusalima koji je bio pod vlašću Jordana prethodnih 19 godina. U vreme kontrole od strane Jordana Jevrejima je bio zabranjen pristup starom delu grada, kao i ostatku istočnog dela Jerusalima, gubeći svoje domove postajali su izbeglice u sopstvenoj državi. Za vreme tog perioda mnoga sveta mesta osim što su Jevrejima bila nedostupna, bivala su i uništena.
*Izmjenjeni stih se ne koristi uvijek

Koliko sam pohvatala, pjesma se (iako je pisana ranije) povezuje sa 6 dnevnim ratom.
A sama pjesma glasi ovako:

JERUSALEM OF GOLD

The mountain air is clear as wine
And the scent of pines
Is carried on the breeze of twilight
With the sound of bells.

And in the slumber of tree and stone
Captive in her dream
The city that sits solitary
And in its midst is a wall.

Chorus:
Jerusalem of gold
And of copper, and of light
Behold I am a violin for all your songs.
x2

How the cisterns have dried
The market-place is empty
And no one frequents the Temple Mount
In the Old City.

And in the caves in the mountain
Winds are howling
And no one descends to the Dead Sea
By way of Jericho.

Chorus:

But as I come to sing to you today,
And to adorn crowns to you (i.e. to tell your praise)
I am the smallest of the youngest of your children (i.e. the least worthy of doing so)
And of the last poet (i.e. of all the poets born).

For your name scorches the lips
Like the kiss of a seraph
If I forget thee, Jerusalem,
Which is all gold...

Chorus:

We have returned to the cisterns
To the market and to the market-place
A ram's horn calls out on the Temple Mount
In the Old City.

And in the caves in the mountain
Thousands of suns shine -
We will once again descend to the Dead Sea
By way of Jericho!

Chorus...
----

Tuđi prevod, nije bukvalni - da dodam

Čist planinski vazduh kao vino i miris borova, nošen je vihorom sumraka dok se čuju zvona
i dok spavaju drvo i kamen uhvaćeni u njegovom snu grad usamljen sedi sa tvrđavom u srcu.

Jerusalim od zlata, od bronze i od svetla, kao prva violina ja sam svim tvojim pesmama.

Vratili smo se izvorima vode, trgovima i pijacama, dok se u starom gradu zvuk roga čuje kako zove ka zidu.
A kroz pećine što su u stenama, hiljade sunaca svetle, jer se ka Mrtvom moru spuštamo na putu za Jerihon.

Jerusalim od zlata, od bronze i od svetla, kao prva violina ja sam svim tvojim pesmama.

I evo došao je i taj dan da tebi pevam i da te krasim krunama svojim, stuhovima. A ja sam samo najmanji od najmlađih i najgori sam pesnik.
I neka mi tvoje ime sprži usne kao poljubac vreli ako te ikada zaboravim Jerusalime od zlata celi.

kakotakonikako

#5325 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by kakotakonikako »

Haris.ba wrote: 25/06/2023 09:10 Ne vole je lgbt...ne vole je Izraelcani.....ne vole je na forumu kliksa.....savrsena gradonacelnica. 8-)
:thumbup:

Bravo za gradonacelnicu.

A ovi sto joj traze “mane” , takvi bi naslj mahanu u suzi tek rodjenog djeteta .
Post Reply