"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- n+1
#2801 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma na koncu, nek Konzum izvali milju i po za radnika, i neće uopće biti problema da ga nađe. Što će na kraju i morati uraditi. Zato i jeste razlog za slavlje.
-
mali_balon
#2802 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
kako nema, pa po statistickim podacima ima 100000 ljudi na birou nisu valjda svi VSSOzimician wrote: ↑24/06/2023 20:00Ja sam objasnio vise puta kakve radnike je danas tesko naci, niskokvalificirane koji ce raditi za platu od 1000KM - eh takvih vise nema.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 19:53 ok ako je ovo sve za slavlje i sve je bajno, zasto onda na vratima "mog" konzuma mjesec dana stoji papir da traze radnika...sto je prije 1g bilo nezamislivo da konzum tako okaci oglas....traze obicnog slagaca rafa koji ce usput nauciti i rad na kasi
Nisi sigurno vidio na Elektroprivredi da traže inženjera, na pošti da traže inž. saobraćaja, na domu zdravlja ili bolnici da traže doktore, a ni na školi da traže nastavnike/profesore.
-
mali_balon
#2803 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
pa vrtimo se u krug....dodjemo do istog zakljucka ili ce dizati plate ili ce raditi "egzoticni" radnici a stanje na birou ostaje nepromjenjeno
- konoplja
#2804 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pohvalno u svakom slucaju i dobro za zdravlje ekonomije drzave. Barem se krece u nekom pozitivnom smijeru. Problem je da je previse neiskorisenog potencijala sa tolikim brojem nezaposlenih sto znaci da smo jos uvijek banana ekonomija. Nedostaje nam poslova za visoko obrazovane ljude. Oni ne zele raditi neke obicne poslove, a za obicne poslove uslovi nisu dovoljno dobri da priviku ljude.
-
mali_balon
#2805 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
treba se ozbiljnije uhvatiti u kostac sa problemom zvanim obrazovanje, pa onda sve ostalo, treba sistem mjenjati skolovati kadrove za koje ima posla ili za koje ce se napraviti posao....treba na m neki vid usmjerenog obrazovanja, ne mozemo stancati politologe, pravnike, inzinjere svega i svacega ako za njih nema posla, ali to se kosi sa nekim demokratskim nacelima.....drzava je tu da nesta uradi....a kod nas je stanje "Ako Bog da.."
znam slucajeve magistara elektrotehnike i masinstvas sjede kuci i ceku nafaku na drzavnoj sisi...
znam slucajeve magistara elektrotehnike i masinstvas sjede kuci i ceku nafaku na drzavnoj sisi...
- Ozimician
#2806 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nisu, ali jeste nekih skoro 20% u KS.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 20:02kako nema, pa po statistickim podacima ima 100000 ljudi na birou nisu valjda svi VSSOzimician wrote: ↑24/06/2023 20:00
Ja sam objasnio vise puta kakve radnike je danas tesko naci, niskokvalificirane koji ce raditi za platu od 1000KM - eh takvih vise nema.
Nisi sigurno vidio na Elektroprivredi da traže inženjera, na pošti da traže inž. saobraćaja, na domu zdravlja ili bolnici da traže doktore, a ni na školi da traže nastavnike/profesore.
Moraš uzeti u obzir i da neko ko je studirao - ima 95% namjeru da radi, jer inače ne bi išao na fakultet, tolike godine učio i trošio novac na obrazovanje.
Ne možeš za nekog s fakultetom reći, ma on je na birou samo radi zdravstvenog, inače radi nešto na crno.
Neko ko nije završio ni srednju školu, teško da je ikad imao namjeru da radi, takvih je naravno najviše na birou, to je dobar dio starije populacije i "žene domaćice" koje nisu nikad radile niti planiraju.
Eh ostaju nam ovi onda sa SSS, gdje je situacija jako šarolika, ima ih svih vrsta i koji žele i koji ne žele da rade i koji rade na crno, a vode se na birou, itd.
- Ozimician
#2807 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Na birou imaš bukvalno visokoobrazovane svih profila, psihologe, politologe, pravnike, ekonomiste ne možeš ni prebrojati.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 20:10 treba se ozbiljnije uhvatiti u kostac sa problemom zvanim obrazovanje, pa onda sve ostalo, treba sistem mjenjati skolovati kadrove za koje ima posla ili za koje ce se napraviti posao....treba na m neki vid usmjerenog obrazovanja, ne mozemo stancati politologe, pravnike, inzinjere svega i svacega ako za njih nema posla, ali to se kosi sa nekim demokratskim nacelima.....drzava je tu da nesta uradi....a kod nas je stanje "Ako Bog da.."
Ali imaš i 200 doktora stomatologije, samo u kantonu Sarajevo na birou.
Neko ko je plaćao 7000 KM godišnje samo školarinu i sjedi kući, nema smisla nekog.
-
mali_balon
#2808 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
i ja sam studirao pa opet motam volan po evropi...a ima nas kolega i profesora engleskog (nije ima stelu da bude profa u skoli).....primjer iz komsiluka iz srbije lik napisao 4 knjige o industrijskoj spijunazi i sigurnosti, obavezne na faklutetu i radi samnom (jebe ga vucic)....Ozimician wrote: ↑24/06/2023 20:11Nisu, ali jeste nekih skoro 20% u KS.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 20:02
kako nema, pa po statistickim podacima ima 100000 ljudi na birou nisu valjda svi VSS
Moraš uzeti u obzir i da neko ko je studirao - ima 95% namjeru da radi, jer inače ne bi išao na fakultet, tolike godine učio i trošio novac na obrazovanje.
Ne možeš za nekog s fakultetom reći, ma on je na birou samo radi zdravstvenog, inače radi nešto na crno.
Neko ko nije završio ni srednju školu, teško da je ikad imao namjeru da radi, takvih je naravno najviše na birou, to je dobar dio starije populacije i "žene domaćice" koje nisu nikad radile niti planiraju.
Eh ostaju nam ovi onda sa SSS, gdje je situacija jako šarolika, ima ih svih vrsta i koji žele i koji ne žele da rade i koji rade na crno, a vode se na birou, itd.
i kako sam napisao znam slucaejva magistra koji nece nigdje drugo da rade osim u drzavnoj firmi i cekaju nafaku
-
mali_balon
#2809 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
zato i govorim da se drzava treba malo ozbiljnije pozabaviti sa ovim stvarimaOzimician wrote: ↑24/06/2023 20:12Na birou imaš bukvalno visokoobrazovane svih profila, psihologe, politologe, pravnike, ekonomiste ne možeš ni prebrojati.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 20:10 treba se ozbiljnije uhvatiti u kostac sa problemom zvanim obrazovanje, pa onda sve ostalo, treba sistem mjenjati skolovati kadrove za koje ima posla ili za koje ce se napraviti posao....treba na m neki vid usmjerenog obrazovanja, ne mozemo stancati politologe, pravnike, inzinjere svega i svacega ako za njih nema posla, ali to se kosi sa nekim demokratskim nacelima.....drzava je tu da nesta uradi....a kod nas je stanje "Ako Bog da.."
Neko ko je plaćao 7000 KM godišnje samo školarinu i sjedi kući, nema smisla nekog.
- Ozimician
#2810 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma iskreno država nema puno mehanizama da se pozabavi ovim stvarima, a svakom fakultetu je cilj da ima više studenata.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 20:18zato i govorim da se drzava treba malo ozbiljnije pozabaviti sa ovim stvarimaOzimician wrote: ↑24/06/2023 20:12
Na birou imaš bukvalno visokoobrazovane svih profila, psihologe, politologe, pravnike, ekonomiste ne možeš ni prebrojati.
Mislim da ovdje više mogu da doprinesu mediji, jer nisam vidio nijedan članak tog tipa - "200 doktora stomatologije na birou samo u Kantonu Sarajevo"
Također pročitao sam u koroni da su sve doktore medicine sa biroa zaposlili, ali nigdje nisam pročitao da su pisali kako su ih šutnuli čim su im istekli ugovori. - što se desilo, nikome nije produžen ugovor.
Također čitao sam mnogo članaka kako su poslovi u zdravstvu budućnost.
Sve to utiče na svijest djece i roditelja prilikom izbora studija. Trenutno je također IT studij jako popularan, da li će se potražnja za tim kadrovima dalje nastaviti i u kojem intenzitetu, vidjet ćemo.
Eto čim ti sa fakultetom motaš volan po Evropi, jasno je u kakvom smo stanju + kao vozač si mogao dobiti posao i vani, ali sa fakultetom pretpostavljam da nisi ni vani mogao dobiti posao u struci.
Sad kad vratiš film, vjerovatno bi bilo daleko pametnije da si završio srednju i odmah krenuo raditi taj posao, bio bi u velikom finansijkom plusu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
mali_balon
#2812 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma medijima je smo klik bitan, ja kada citam nase medije odvadim pola....moj faklutet nije bas trazen i popularan (prof dsziono) u proslom zivotuOzimician wrote: ↑24/06/2023 20:59Ma iskreno država nema puno mehanizama da se pozabavi ovim stvarima, a svakom fakultetu je cilj da ima više studenata.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 20:18
zato i govorim da se drzava treba malo ozbiljnije pozabaviti sa ovim stvarima
Mislim da ovdje više mogu da doprinesu mediji, jer nisam vidio nijedan članak tog tipa - "200 doktora stomatologije na birou samo u Kantonu Sarajevo"
Također pročitao sam u koroni da su sve doktore medicine sa biroa zaposlili, ali nigdje nisam pročitao da su pisali kako su ih šutnuli čim su im istekli ugovori. - što se desilo, nikome nije produžen ugovor.
Sve to utiče na svijest djece i roditelja prilikom izbora studija. Trenutno je također IT studij jako popularan, da li će se potražnja za tim kadrovima dalje nastaviti i u kojem intenzitetu, vidjet ćemo.
Eto čim ti sa fakultetom motaš volan po Evropi, jasno je u kakvom smo stanju + kao vozač si mogao dobiti posao i vani, ali sa fakultetom pretpostavljam da nisi ni vani mogao dobiti posao u struci.
Sad kad vratiš film, vjerovatno bi bilo daleko pametnije da si završio srednju i odmah krenuo raditi taj posao, bio bi u velikom finansijkom plusu.
sad kad vratrim film pametnije bi mi bilo da sam podmazao supak i primo ga za stranku....makar ne bi zvio ko ker u kamionu po evrposkim industrijskim zonama
i sad sa 48g mogu samo ostati za volanom i cekat peMziju.....a diploma mi je uokvirena i na zidu preko puta wc solje da gledam u nju
- n+1
#2813 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Koji fakultet?mali_balon wrote: ↑24/06/2023 21:14Ma medijima je smo klik bitan, ja kada citam nase medije odvadim pola....moj faklutet nije bas trazen i popularan (prof dsziono) u proslom zivotuOzimician wrote: ↑24/06/2023 20:59
Ma iskreno država nema puno mehanizama da se pozabavi ovim stvarima, a svakom fakultetu je cilj da ima više studenata.
Sad kad vratiš film, vjerovatno bi bilo daleko pametnije da si završio srednju i odmah krenuo raditi taj posao, bio bi u velikom finansijkom plusu.sam radio puno sa vojskama i raznim obavjestajnim strukturama tj u cijelom bezbjednostnom sektoru....pa mi bilo logicno to zavrsiti i trazti posla u toj bransi i zavrsio ali kurko, kada nekom stranackom uhljebu doneses CV odjebe te u sekundi jer konta da ces mu uzeti mjesto, a nisam stranacki covjek, zans vec kako to ide kod nas, bez stele nista....tako da u struci namam staza pa zato to i nisam ganjao vani a pravo da kazm nisam ni probavao , jer nisam imao vremena trebao mi je posao zbog porodicne finansisjke situacije....
sad kad vratrim film pametnije bi mi bilo da sam podmazao supak i primo ga za stranku....makar ne bi zvio ko ker u kamionu po evrposkim industrijskim zonama
i sad sa 48g mogu samo ostati za volanom i cekat peMziju.....a diploma mi je uokvirena i na zidu preko puta wc solje da gledam u nju
-
mali_balon
#2814 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
pa napisao sam politicke nauke smjer odbrana kad sam ja zavrsavao bili je dzs i ono a sad je sigurnost mislimn+1 wrote: ↑24/06/2023 21:17Koji fakultet?mali_balon wrote: ↑24/06/2023 21:14
Ma medijima je smo klik bitan, ja kada citam nase medije odvadim pola....moj faklutet nije bas trazen i popularan (prof dsziono) u proslom zivotusam radio puno sa vojskama i raznim obavjestajnim strukturama tj u cijelom bezbjednosnom sektoru....pa mi bilo logicno to zavrsiti i trazti posla u toj bransi i zavrsio ali kurko, kada nekom stranackom uhljebu doneses CV odjebe te u sekundi jer konta da ces mu uzeti mjesto, a nisam stranacki covjek, zans vec kako to ide kod nas, bez stele nista....tako da u struci namam staza pa zato to i nisam ganjao vani a pravo da kazm nisam ni probavao , jer nisam imao vremena trebao mi je posao zbog porodicne finansisjke situacije....
- Snake Eyes
#2815 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Legenda kaže da svaki drugi stanovnik Sarajeva ima diplomu sa FPN-a.
-
mali_balon
#2816 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ako je tako onda upisi nije zgoreg imati dva fakluteta....slobodno....pa malo filozofiras o metodloskim istrazivanjima sa lavicem, ili tabiris politicku maglu sa zgodicem, itd itd i ne sjecam se nekih likova.....nebitno....a te price imaju mjesta i opravdane su, na mom smjeru prvi dan 150 ljudi (zalete se na pricu ma lako je tamo samo se pijavis i diploma u dzepu a na kraju nas 10 zavrsilo, a znam ih koje nikad nisam vidio na ispitima dosli po diplome, ali toga ima na svakom faksu......Snake Eyes wrote: ↑24/06/2023 21:47 Legenda kaže da svaki drugi stanovnik Sarajeva ima diplomu sa FPN-a.
ugl savrsen faks za posao sa kojim sam se htio baviti medjutim skontas gdje si ali bude kasno,,,jbga da sam Bogdo frizersku zavrsio
- zubi
#2817 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
E nema vala, samo na tim levatskim.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 21:58ako je tako onda upisi nije zgoreg imati dva fakluteta....slobodno....pa malo filozofiras o metodloskim istrazivanjima sa lavicem, ili tabiris politicku maglu sa zgodicem, itd itd i ne sjecam se nekih likova.....nebitno....a te price imaju mjesta i opravdane su, na mom smjeru prvi dan 150 ljudi (zalete se na pricu ma lako je tamo samo se pijavis i diploma u dzepu a na kraju nas 10 zavrsilo, a znam ih koje nikad nisam vidio na ispitima dosli po diplome, ali toga ima na svakom faksu......Snake Eyes wrote: ↑24/06/2023 21:47 Legenda kaže da svaki drugi stanovnik Sarajeva ima diplomu sa FPN-a.
ugl savrsen faks za posao sa kojim sam se htio baviti medjutim skontas gdje si ali bude kasno,,,jbga da sam Bogdo frizersku zavrsio
- n+1
#2818 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da si završio smjer novinarstvo i savladao Teoriju novinarstva koja insistira na rješenjima sada bi imao posao na N1.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 21:58ako je tako onda upisi nije zgoreg imati dva fakluteta....slobodno....pa malo filozofiras o metodloskim istrazivanjima sa lavicem, ili tabiris politicku maglu sa zgodicem, itd itd i ne sjecam se nekih likova.....nebitno....a te price imaju mjesta i opravdane su, na mom smjeru prvi dan 150 ljudi (zalete se na pricu ma lako je tamo samo se pijavis i diploma u dzepu a na kraju nas 10 zavrsilo, a znam ih koje nikad nisam vidio na ispitima dosli po diplome, ali toga ima na svakom faksu......Snake Eyes wrote: ↑24/06/2023 21:47 Legenda kaže da svaki drugi stanovnik Sarajeva ima diplomu sa FPN-a.
-
mali_balon
#2819 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
jest vala baszubi wrote: ↑24/06/2023 22:01E nema vala, samo na tim levatskim.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 21:58
ako je tako onda upisi nije zgoreg imati dva fakluteta....slobodno....pa malo filozofiras o metodloskim istrazivanjima sa lavicem, ili tabiris politicku maglu sa zgodicem, itd itd i ne sjecam se nekih likova.....nebitno....a te price imaju mjesta i opravdane su, na mom smjeru prvi dan 150 ljudi (zalete se na pricu ma lako je tamo samo se pijavis i diploma u dzepu a na kraju nas 10 zavrsilo, a znam ih koje nikad nisam vidio na ispitima dosli po diplome, ali toga ima na svakom faksu......
-
mali_balon
#2820 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
e jbga da sam zavrsio medicinu sad bi bio neuriokirurg u ameriki....ili da sam zavrsio elektrotehniku sada bio imao zgradu na trebevicu....da nisam ov oda nisam ono a da smao imao stelu....da baba ima muda bila bi dzed.....svi mi pravimo neke izbore neko se vodi logikom, neko srcemo, neko stelom, neko prati roditeljske stope itd itd.....nebitno za ovu temun+1 wrote: ↑24/06/2023 22:04Da si završio smjer novinarstvo i savladao Teoriju novinarstva koja insistira na rješenjima sada bi imao posao na N1.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 21:58
ako je tako onda upisi nije zgoreg imati dva fakluteta....slobodno....pa malo filozofiras o metodloskim istrazivanjima sa lavicem, ili tabiris politicku maglu sa zgodicem, itd itd i ne sjecam se nekih likova.....nebitno....a te price imaju mjesta i opravdane su, na mom smjeru prvi dan 150 ljudi (zalete se na pricu ma lako je tamo samo se pijavis i diploma u dzepu a na kraju nas 10 zavrsilo, a znam ih koje nikad nisam vidio na ispitima dosli po diplome, ali toga ima na svakom faksu......
- Ozimician
#2821 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sve si upravu, osim da je nebitno za ovu temu - bitno je itekako, nažalost.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 22:08e jbga da sam zavrsio medicinu sad bi bio neuriokirurg u ameriki....ili da sam zavrsio elektrotehniku sada bio imao zgradu na trebevicu....da nisam ov oda nisam ono a da smao imao stelu....da baba ima muda bila bi dzed.....svi mi pravimo neke izbore neko se vodi logikom, neko srcemo, neko stelom, neko prati roditeljske stope itd itd.....nebitno za ovu temu
- n+1
#2822 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma zajebavam se.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 22:08e jbga da sam zavrsio medicinu sad bi bio neuriokirurg u ameriki....ili da sam zavrsio elektrotehniku sada bio imao zgradu na trebevicu....da nisam ov oda nisam ono a da smao imao stelu....da baba ima muda bila bi dzed.....svi mi pravimo neke izbore neko se vodi logikom, neko srcemo, neko stelom, neko prati roditeljske stope itd itd.....nebitno za ovu temu
-
mali_balon
#2823 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ma mislio sam da sam ja i moje iskuatvo nebitno za temu...zato i pisem, djelimicno zbog svog iskustva da drzava treba da uvede reda u obrazovanje i potraznju poslova...kako sta nermam pojma ali ne mozemo stancati zurnaliste ili bezbednjake ako za njima nema potrebe....jbga ali onda osta profa bez posla na tri fakulteta i tako to......ma koliko god se udubis u pricu skontas da samo neki ozbiljni rezovi mogu spasiti situaciju ali mi kao drustvo nismo zreli za to, niti drzava ima potencijala za to....zato je lakse reci ma bit ce to oki ako Bog da...Ozimician wrote: ↑24/06/2023 22:09Sve si upravu, osim da je nebitno za ovu temu - bitno je itekako, nažalost.mali_balon wrote: ↑24/06/2023 22:08
e jbga da sam zavrsio medicinu sad bi bio neuriokirurg u ameriki....ili da sam zavrsio elektrotehniku sada bio imao zgradu na trebevicu....da nisam ov oda nisam ono a da smao imao stelu....da baba ima muda bila bi dzed.....svi mi pravimo neke izbore neko se vodi logikom, neko srcemo, neko stelom, neko prati roditeljske stope itd itd.....nebitno za ovu temu
-
luxferre
#2824 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Naravno da nisam, u pravu ste vi koji tvrdite da smo ekonomsk čudo. Zato smo prvi po svim ekon pokazateljima, ali odzadi.Ozimician wrote: ↑24/06/2023 19:10Pa da, ako kažeš istinu i izneseš vrlo provjerljive činjenice, ispadaš SDA botluxferre wrote: ↑24/06/2023 19:08
Evekat inflacije covid i desavalja u ukrajni su multiplicirali poreze drzavi, to nema nikakve veze sa stvarnoscu i realnim ekonomskim rastom.
Mi i dalje takpamo daleko iza ali smo dobri u šivenju i drvima, stepen razvoja se mjeri nivou komplikovanosti proizvoda koje jedno društvo može da uradi pa i nivou uzivanja ljudskih prava.
Vaša teza mi liči na čisto SDA-ovski stav, imam par prijatelja i razmišljaju veoma slično![]()
![]()
![]()
Također, neko ko ne razlikuje prihode od PDV-a i doprinose od penzionog osiguranja (koje nema veze sa inflacijom, nego sa brojem zaposlenih i visini prijavljene plate) - nije kompetentan za raspravu.
-
McGradySA
#2825 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Džaba ti tih 1000 u Konzumu kada ti inflacija pojede barem 200 - 300 KM. Još uvijek postoji rezervoar ljudi iz okoline Sarajeva koji će raditi u tom istom Konzumu za nekih 800 maraka 6 dana sedmično. Razlog je u nečemu drugom, HR kojem niko ne odgovara, samoreklama, itd.