Telemach BH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Telemach

#18426 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

cobe_fks wrote: 23/06/2023 12:22 Internet na dva mjeseca, bez ugovora, ima li neka opcija? Lokacija Vratnik
Pozdrav @cobe_fks,
Minimalna Ugovorna obaveza za odabrani EON paket je 12 mjeseci, međutim ukoliko ste strani državljanin i posjedujete strani pasoš ili boravišnu dozvolu, u toku jedne godine usluge možete staviti u stanje mirovanja do 8 mjeseci, te se u tom periodu usluge ne naplaćuju, a naplaćuje se aktivacija usluge nakon mirovanja jednokratno u iznosu od 15 KM na prvom računu nakon aktivacije. Ukoliko niste strani državljanin, uslugu možete stvariti u stanje mirovanja do 3 mjeseca u toku jedne godine. Uz potpis Ugovora na 24 mjeseca za željeni EON Duo ili Trio paket, odabrani paket ćete plaćati 1 KM prvih 6 mjeseci, a uz prvi račun će Vam biti obračunata priključna taksa u iznosu od 22 KM. Za sve dodatne upite Vam stojimo na raspolaganju.
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#18427 Re: Telemach BH

Post by heat »

Telemach wrote: 23/06/2023 13:07 Pozdrav @heat,
Izvršili smo podešavanje Vaših WiFi parametara. Zamolit ćemo Vas da Vaše uređaje spojite na WiFi mrežu sa nastavkom "5G" u nazivu mreže. Također smo provjerom utvrdili da je na Ubee Home Gateway uređaj spojen dodatni Tenda router. Zamolit ćemo Vas da provjerite da li je WAN port Tenda routera ograničen na 100 Mbps, ukoliko Vaše uređaje spajate na navedeni router. Također na Tenda routeru niste podesili sigurne postavke, te WiFi mrežama koje emituje navedeni uređaj se može pristupiti bez unosa lozinke. Za EON box uređaj ćemo Vas zamoliti da uključite opciju HDMI-CEC i provjerite da li će se poteškoća i dalje javljati. Za sve dodatne upite Vam stojimo na raspolaganju.
Postovani-a,
-Svi su uređaji spojeni LANom na Vas Ubee ruter, a WiFi uređaji na 5G, i primarno mjerenje radim na istom
-Dodatni ruter Tenda sad zasticen i isti nije primarni, vec sluzi za djecju sobu
-HDMI CEC uključen
-Ubee (EVW32C) se nalazi u d.boravku

Mjerenje WiFi i dalje "umanjeno" pokazuje, cca 120-135mbps i nije kao sto je bilo 200-210mbps

Lijepi pozdrav
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#18428 Re: Telemach BH

Post by heat »

DON_eARL wrote: 23/06/2023 12:53 Na čemu mjeriš brzinu? Imaš li kakve opreme dodatno izmađu UBEE i uređaja na kojem mjeriš?
EON Box ima 100Mbps port, pa na istom nije ni moguće mjeriti veće brzine.
Mjerim WiFi na Ubee (EVW32C), preko mobitela (IPhone13). Na racunaru, preko LAN kabla mi prikazuje urednu brzinu
Do navedenih "problema", hladno mi WiFi prikazivao izmedju 200-210mbps u d.boravku na Ookla testu, gdje se i nalazi sam Ubee ruter.
Znas li koji su portovi i brzine istih, i kao da li je iste moguce "osloboditi" ogranicenja?

Hvala
Telemach

#18429 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

heat wrote: 24/06/2023 09:16 Postovani-a,
-Svi su uređaji spojeni LANom na Vas Ubee ruter, a WiFi uređaji na 5G, i primarno mjerenje radim na istom
-Dodatni ruter Tenda sad zasticen i isti nije primarni, vec sluzi za djecju sobu
-HDMI CEC uključen
-Ubee (EVW32C) se nalazi u d.boravku

Mjerenje WiFi i dalje "umanjeno" pokazuje, cca 120-135mbps i nije kao sto je bilo 200-210mbps

Lijepi pozdrav
Pozdrav @heat,
Izvršili smo podešavanje Vaših WiFi parametara. Ukoliko je poteškoća i dalje aktuelna, zamolit ćemo Vas da pozovete našu tehničku podršku na besplatan broj telefona 0800 31111 kako bi kolege izvršile detaljne provjere i pružile Vam precizne povratne informacije. Hvala Vam na javljanju i saradnji na ovaj način.
bratomo_96

#18430 Re: Telemach BH

Post by bratomo_96 »

Znaci ljudi imam ruter asus TUF Gaming AX5400 (TUF-AX5400) i njegov wifi mi nekad prekida a nekad radi sta se ovo desava? vracam ga na tvornicke postavke stotinu puta i opet isti problem. Spojen je normalno sve kablovima to znam nisam mutav ali ovo je nevjerovatno. Wifi radio mi je ugasen na ubee ruteru, kad ga upalim, wifi sa ubee rutera mi radi uredno i savrseno. Cim ga izgasim, ovaj wifi sa asusovog rutera prekida konekciju svako malo(stalno je spojen mob na wifi). Jel ovo do mene ili je do necega drugog ? jel ovo uredu ?
Benq
Moderator

#18431 Re: Telemach BH

Post by Benq »

@bratomo_96 zovi ih, treba tu nalog, los US signal.
bratomo_96

#18432 Re: Telemach BH

Post by bratomo_96 »

Benq wrote: 24/06/2023 15:27 @bratomo_96 zovi ih, treba tu nalog, los US signal.
Zvao sam, signal nije uredu. Trebali bi u Pon doci. Hvala na savjetu xd
Telemach

#18433 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

bratomo_96 wrote: 24/06/2023 16:45 Zvao sam, signal nije uredu. Trebali bi u Pon doci. Hvala na savjetu xd
Pozdrav @bratomo_96,
Hvala Vam na povratnim informacijama i saradnji na ovaj način.
typeOnegative

#18434 Re: Telemach BH

Post by typeOnegative »

Dzontra_Volta wrote: 21/06/2023 10:01 Što se tiče ovog zatamnjivanja utakmica, dovoljno je da se malo informišete i saznate ko ima prava na prenos utakmica kvalifikacija (a garant vas je pola komentarisalo kad je Arenasport to dobila) i da vam bude jasno da na SK nećete moći to gledati.
I šta je poenta da mi onda ukinu SK kanale zbog toga što je to zatamnjeno? Ostaće ista cijena pretplate, a ja ću npr. Formulu 1 morati ganjati na streamovima.
Logicnije bi bilo da insistirate na uvođenju Arena ili da peglate Sportklub da otkupi prava prenosa.

ma dzaba objasnjavas druze , neinformiranost i bezobrazluk teški ako mene pitaš .... ovdje konstantno jedni te isti kmeče , postavljaju jedna te ista pitanja iako se o tom pisalo i sve je već pojašnjeno bar dvadeset puta , i šlag na kraju , još ima obraza da traži i zahtjeva da se nešto ukine zato što to NJEMU smeta jer on plaća eeeeeej :run:

Pitanje za ove što bi ukidali , hoćemo onda ukinuti sve bh kanale , počev od lokalnih pa nadalje , sve srpske kanale na kojim idu cajke i raste i pm jer jbg, idu mi na k i ja to ne gledam ?!... e to je vaša logika . :run:
DON_eARL

#18435 Re: Telemach BH

Post by DON_eARL »

heat wrote: 24/06/2023 09:23
DON_eARL wrote: 23/06/2023 12:53 Na čemu mjeriš brzinu? Imaš li kakve opreme dodatno izmađu UBEE i uređaja na kojem mjeriš?
EON Box ima 100Mbps port, pa na istom nije ni moguće mjeriti veće brzine.
Mjerim WiFi na Ubee (EVW32C), preko mobitela (IPhone13). Na racunaru, preko LAN kabla mi prikazuje urednu brzinu
Do navedenih "problema", hladno mi WiFi prikazivao izmedju 200-210mbps u d.boravku na Ookla testu, gdje se i nalazi sam Ubee ruter.
Znas li koji su portovi i brzine istih, i kao da li je iste moguce "osloboditi" ogranicenja?

Hvala
Na UBEE su ti 1Gbps portovi sigurno, sad je samo pitanje da li na ugovoru imaš PDS2k zbog kojeg portovi 3 i 4 budu namijenjeni za CUTV. Ako nemaš PDS2k kao dodatni risiver, sva četiri porta bi trebala da rade bez problema po IP protokolu.

Što se tiče 5GHz, vidi da oko UBEE nemaš nešto što bi moglo da ometa emitovanje signala, a možeš i sam na postavkama uređaja podesiti širinu kanala na 80MHz, vjerovatno ćeš tada dobiti veće brzine, ali i manji domet ove mreže.

Na kraju, ako ti je samo do mjerenja brzine, a nemaš neku drugu pretjeranu korist u vidu downloada nečega na telefon, mislim da trošiš vrijeme bezveze, mjerio 100 ili 500Mbps na 5GHz, bitno ti je da nema interferencija i da je mnogo manje podložno smetnjama u odnosu na 2.4GHz.
Altsa

#18436 Re: Telemach BH

Post by Altsa »

Koja se frekvencija upisuje prilikom skeniranja TV kanala na LG tv-u /dodatna kartica/. Ako neko zna bio bih zahvalan.

Takoder u zadnje vrijeme se emitovanje prekide na glavnom tv i Eon se samo pokrene ponovo bez ikakvog razloga.
Telemach

#18437 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

Altsa wrote: 24/06/2023 20:15 Koja se frekvencija upisuje prilikom skeniranja TV kanala na LG tv-u /dodatna kartica/. Ako neko zna bio bih zahvalan.

Takoder u zadnje vrijeme se emitovanje prekide na glavnom tv i Eon se samo pokrene ponovo bez ikakvog razloga.
Pozdrav @Altsa,
Ukoliko koristite HS/HKB kablovskog operatera, potrebno je da za brzo skeniranje mreže unesete frekvenciju 666 Mhz ili 666000 Khz, ukoliko koristite usluge Telemach kablovskog operatera, potrebno je da unesete frekvenciju 610 Mhz ili 610000 Khz. Za sve dodatne upite Vam stojimo na raspolaganju.
Altsa

#18438 Re: Telemach BH

Post by Altsa »

Telemach wrote: 24/06/2023 20:38
Altsa wrote: 24/06/2023 20:15 Koja se frekvencija upisuje prilikom skeniranja TV kanala na LG tv-u /dodatna kartica/. Ako neko zna bio bih zahvalan.

Pozdrav @Altsa,
Ukoliko koristite HS/HKB kablovskog operatera, potrebno je da za brzo skeniranje mreže unesete frekvenciju 666 Mhz ili 666000 Khz, ukoliko koristite usluge Telemach kablovskog operatera, potrebno je da unesete frekvenciju 610 Mhz ili 610000 Khz. Za sve dodatne upite Vam stojimo na raspolaganju.
Hvala.
Telemach

#18439 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

Altsa wrote: 24/06/2023 20:55 Hvala.
Pozdrav @Altsa,
Nema na čemu. Hvala Vam na javljanju i saradnji na ovaj način.
studeni76

#18440 Re: Telemach BH

Post by studeni76 »

Znam da će mi sad skočiti za vrat sa time da TM ne garantuje brzinu preko WiFi al ovo sto se dešava danas nije normalno. Ne može biti ok da se brzina preko WiFi na metar od routera spusti na 1Mbps!!!! Ta brzina valjda mora zavisit i od onog što router dobija. Ne treba mi na mobitelu 200mbps (nemam kabal za to) al moze barem 50! :oops:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#18441 Re: Telemach BH

Post by gentoo »

studeni76 wrote: 25/06/2023 14:58 Znam da će mi sad skočiti za vrat sa time da TM ne garantuje brzinu preko WiFi al ovo sto se dešava danas nije normalno. Ne može biti ok da se brzina preko WiFi na metar od routera spusti na 1Mbps!!!! Ta brzina valjda mora zavisit i od onog što router dobija. Ne treba mi na mobitelu 200mbps (nemam kabal za to) al moze barem 50! :oops:
NRP Kina je trenutno nakacena na tvoj Saomi i crpi ti internet energiju. S toga, slijedeci put, kupi uredjaj sa ne-kineskim firmware-om.

Ovako izgleda paket 250/12 na https://www.arubainstanton.com/products ... -point-15/

Image
Telemach

#18442 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

studeni76 wrote: 25/06/2023 14:58 Znam da će mi sad skočiti za vrat sa time da TM ne garantuje brzinu preko WiFi al ovo sto se dešava danas nije normalno. Ne može biti ok da se brzina preko WiFi na metar od routera spusti na 1Mbps!!!! Ta brzina valjda mora zavisit i od onog što router dobija. Ne treba mi na mobitelu 200mbps (nemam kabal za to) al moze barem 50! :oops:
Pozdrav @studeni76,
Dolazni internet i WiFi parametri na Vašoj adresi su uredni, međutim provjerom je utvrđeno da koristite WiFi Extender uređaj Mercusys MW300RE, te za brzinu i stabilnost internet usluge putem istog ne možemo garantovati. Preporučujemo Vam da navedeni uređaj ugasite u potpunosti, a da zatim testirate internet brzinu na udaljenosti ne većoj od 5 metara od modema u istoj sobi, bez fizičkih prepreka između modema i uređaja. Putem Cisco EPC3928S modema bit ćete u mogućnosti da ostvarite maksimalnu teoretsku download brzinu do 50 Mbps, s obzirom da navedeni modem podržava isključivo 2.4 Ghz WiFi standard. Za povećanje internet brzine i dometa putem WiFi mreže, preporučujemo da u privatnoj režiji nabavite dodatni router sa više eksternih antena, gigabitnim WAN portom i podrškom za WiFi 5 ili WiFi 6 standard, ili WiFi Mesh uređaj sa isti karakteristikama. Kompanija Telemach garantuje da ćete punu brzinu od 250/14 Mbps ostvariti putem mrežnog kabla standarda CAT5e ili novijeg i gigabitne mreže kartice u računaru ili laptopu. Za sve dodatne upite Vam stojimo na raspolaganju.
studeni76

#18443 Re: Telemach BH

Post by studeni76 »

Telemach wrote: 25/06/2023 15:20
Pozdrav @studeni76,
Dolazni internet i WiFi parametri na Vašoj adresi su uredni, međutim provjerom je utvrđeno da koristite WiFi Extender uređaj Mercusys MW300RE, te za brzinu i stabilnost internet usluge putem istog ne možemo garantovati. Preporučujemo Vam da navedeni uređaj ugasite u potpunosti, a da zatim testirate internet brzinu na udaljenosti ne većoj od 5 metara od modema u istoj sobi, bez fizičkih prepreka između modema i uređaja. Putem Cisco EPC3928S modema bit ćete u mogućnosti da ostvarite maksimalnu teoretsku download brzinu do 50 Mbps, s obzirom da navedeni modem podržava isključivo 2.4 Ghz WiFi standard. Za povećanje internet brzine i dometa putem WiFi mreže, preporučujemo da u privatnoj režiji nabavite dodatni router sa više eksternih antena, gigabitnim WAN portom i podrškom za WiFi 5 ili WiFi 6 standard, ili WiFi Mesh uređaj sa isti karakteristikama. Kompanija Telemach garantuje da ćete punu brzinu od 250/14 Mbps ostvariti putem mrežnog kabla standarda CAT5e ili novijeg i gigabitne mreže kartice u računaru ili laptopu. Za sve dodatne upite Vam stojimo na raspolaganju.
Ma pusti taj Mercusys, uopšte se ne kacam na njega. Zakacen direktno na WiFi vašeg Cisco uređaja! Znam ja sta je WiFi i sta je kabal. Zadovoljan sam na mobitelu sa 50mbps al ovo sto se dešava vikendom nije normalno. Danas ste padali i na 1mpbs, ne na 5m već na 1m od Cisco uredjaja
Telemach

#18444 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

studeni76 wrote: 25/06/2023 16:16 Ma pusti taj Mercusys, uopšte se ne kacam na njega. Zakacen direktno na WiFi vašeg Cisco uređaja! Znam ja sta je WiFi i sta je kabal. Zadovoljan sam na mobitelu sa 50mbps al ovo sto se dešava vikendom nije normalno. Danas ste padali i na 1mpbs, ne na 5m već na 1m od Cisco uredjaja
Pozdrav @studeni76,
Trenutno na Vašoj adresi nisu zabilježena odstupanja u radu internet servisa. Zamolit ćemo Vas da provjerite da li ostvarujete punu brzinu i stabilnu internet konekciju putem mrežnog kabla standarda CAT5e ili novijeg i računara ili laptopa koji posjeduje gigabitnu mrežnu karticu. Ukoliko i putem mrežnog kabla dođe do odstupanja po pitanju internet brzine, zamolit ćemo Vas da pozovete našu tehničku podršku na besplatan broj telefona 0800 31111 kako bi kolege izvršile detaljne provjere i pružile Vam potrebne informacije i podršku. Hvala Vam na javljanju i saradnji na ovaj način.
studeni76

#18445 Re: Telemach BH

Post by studeni76 »

Telemach wrote: 25/06/2023 16:19
studeni76 wrote: 25/06/2023 16:16 Ma pusti taj Mercusys, uopšte se ne kacam na njega. Zakacen direktno na WiFi vašeg Cisco uređaja! Znam ja sta je WiFi i sta je kabal. Zadovoljan sam na mobitelu sa 50mbps al ovo sto se dešava vikendom nije normalno. Danas ste padali i na 1mpbs, ne na 5m već na 1m od Cisco uredjaja
Pozdrav @studeni76,
Trenutno na Vašoj adresi nisu zabilježena odstupanja u radu internet servisa. Zamolit ćemo Vas da provjerite da li ostvarujete punu brzinu i stabilnu internet konekciju putem mrežnog kabla standarda CAT5e ili novijeg i računara ili laptopa koji posjeduje gigabitnu mrežnu karticu. Ukoliko i putem mrežnog kabla dođe do odstupanja po pitanju internet brzine, zamolit ćemo Vas da pozovete našu tehničku podršku na besplatan broj telefona 0800 31111 kako bi kolege izvršile detaljne provjere i pružile Vam potrebne informacije i podršku. Hvala Vam na javljanju i saradnji na ovaj način.
Mjereno preko kabla, varijacije od 80Mbps pa do max brzine. Informacije radi
studeni76

#18446 Re: Telemach BH

Post by studeni76 »

Mishelinke wrote: 25/06/2023 16:24
studeni76 wrote: 25/06/2023 16:18

Zbog ovakvih botova i treba Telemach da nas hebe!
Kakvih botova? Još si administratora foruma nazvao botom :-)

Ajmeee :mrgreen:
Ni ti a ni gentoo niste admini, koliko znam. Al vam je izgleda uloga da skocite odmah kada neko spomene da ima problem sa Telemachom!
Da opet napomenem, znam sta je WiFi a sta kabel. Nemam IPTV, ne igram igrice i sasvim sam zadovoljan da na mobitelu pročitam nesto ili pogledam klip. Al danas su varijacije jačine signala lude!
Riješim ja problem prelaskom na mobilni Internet BH telecoma ali nije to ono sto trebam da radim
Mishelinke

#18447 Re: Telemach BH

Post by Mishelinke »

studeni76 wrote: 25/06/2023 16:45
Mishelinke wrote: 25/06/2023 16:24

Kakvih botova? Još si administratora foruma nazvao botom :-)

Ajmeee :mrgreen:
Ni ti a ni gentoo niste admini, koliko znam. Al vam je izgleda uloga da skocite odmah kada neko spomene da ima problem sa Telemachom!
Da opet napomenem, znam sta je WiFi a sta kabel. Nemam IPTV, ne igram igrice i sasvim sam zadovoljan da na mobitelu pročitam nesto ili pogledam klip. Al danas su varijacije jačine signala lude!
Riješim ja problem prelaskom na mobilni Internet BH telecoma ali nije to ono sto trebam da radim
Gentoo jeste administrator.

A ako imaš problem sa Xiaomijem, koristi WiFi od Ubee-a i riješen problem. Očigledno taj Xiaomi, ako i mobiteli im, imaju more bugova.

Ili kipi neki normalan router (Asus, Ubiquity, Mikrotik,...)
Telemach

#18448 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

studeni76 wrote: 25/06/2023 16:37 Mjereno preko kabla, varijacije od 80Mbps pa do max brzine. Informacije radi
Pozdrav @studeni76,
Hvala Vam na povratnim informacijama. S obzirom da su svi dolazni parametri potpuno uredni, zamolit ćemo Vas da pozovete našu tehničku podršku na besplatan broj telefona 0800 31111 kako bi kolege izvršile detaljnu provjeru rada Vaših uređaja putem kojih se spajate na internet uslugu, te ispravnosti mjerenja internet brzine i pružile Vam potrebnu podršku. Hvala Vam na javljanju i saradnji na ovaj način.
studeni76

#18449 Re: Telemach BH

Post by studeni76 »

Mishelinke wrote: 25/06/2023 16:50
studeni76 wrote: 25/06/2023 16:45

Gentoo jeste administrator.

A ako imaš problem sa Xiaomijem, koristi WiFi od Ubee-a i riješen problem. Očigledno taj Xiaomi, ako i mobiteli im, imaju more bugova.

Ili kipi neki normalan router (Asus, Ubiquity, Mikrotik,...)
Ko je spominjao Xiaomi router? Od početka govorim da koristim samo Telemachov Cisco uređaj. I plaćam 250 al sam zadovoljan sa 50 na mobitelu, ne treba mi vise! Mogu ja uzet mesh ili neki giga-mega router al za moje potrebe mi ne treba. Danas se žalim na stabilnost i variranje, jbs to kada se mijenja brzina od 1 do 50Mbps.
Al nebitno više, korisnik je uvijek u krivu
studeni76

#18450 Re: Telemach BH

Post by studeni76 »

Telemach wrote: 25/06/2023 16:55
studeni76 wrote: 25/06/2023 16:37 Mjereno preko kabla, varijacije od 80Mbps pa do max brzine. Informacije radi
Pozdrav @studeni76,
Hvala Vam na povratnim informacijama. S obzirom da su svi dolazni parametri potpuno uredni, zamolit ćemo Vas da pozovete našu tehničku podršku na besplatan broj telefona 0800 31111 kako bi kolege izvršile detaljnu provjeru rada Vaših uređaja putem kojih se spajate na internet uslugu, te ispravnosti mjerenja internet brzine i pružile Vam potrebnu podršku. Hvala Vam na javljanju i saradnji na ovaj način.
Kao što rekoh, korisnik je uvijek u krivu. Nije više ni bitno, sutra će se ovo stabilizovati pa do slijedećeg vikenda će biti OK.
Post Reply