I gdje igra zeljokonami666 wrote: ↑23/06/2023 08:56 Ljudi živite tamo gdje vam je ugodnije bez obzira gdje go bilo. Samo nemojte da govorite da mjesto gdje živite je najbolje a psujete svaki dan život koji živite. Onda je vrijeme da se stvari promijene. I nemojte da vam porodica i prijatelji govore šta i kako, prijatelja će vam ostati da na prste jedne ruke možete izbrojati a porodica ko porodica, javi se samo kad im treba nešto, to jest ona sirai naravno da treba gledati gdje se manje radi za veće pare, gdje je bolja hrana, gdje je lakše završiti administraciju i tako to.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#7776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
nuki_cika
#7777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da sam ti ja ostao dužan odgovor, (zaboravio sam ti odgovoriti).Dope_Man wrote: ↑23/06/2023 08:03Odgovorio sam ti tad da to nije odgovor, jer originalni komentator (nisi ti) je tvrdio da su u Njemackoj svi pod stresom (implicirajuci da u Bosni nisu). Al pobjeze od davanja pojasnjenja, kako to obicno biva kod nekih velikih tvrdnji iza kojih nema cinjenica.
I sad sam ja pod duplim stresom jer znam da sam pod stresom al ne znam zasto sam pod stresom, pa me to stresira![]()
U početnoj fazi doseljavanja svi su pod stresom, neko više neko manje ali sama promjena zemlje izaziva kod čovjeka stres.Mogu navesti više primjera gdje su ljudi pucali pod pritiskom.
Evo kako bi opisao situaciju čovjeka koji ostane bez posla (dobije otkaz)da li to djeluje stresno na čovjeka koji je tek došao u Njemačku ili će to posmatrati sasvim normalno?
- Dope_Man
#7778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dozvoli da te podsjetim na tvoje tacne rijeci:nuki_cika wrote: ↑23/06/2023 10:15Mislim da sam ti ja ostao dužan odgovor, (zaboravio sam ti odgovoriti).Dope_Man wrote: ↑23/06/2023 08:03
Odgovorio sam ti tad da to nije odgovor, jer originalni komentator (nisi ti) je tvrdio da su u Njemackoj svi pod stresom (implicirajuci da u Bosni nisu). Al pobjeze od davanja pojasnjenja, kako to obicno biva kod nekih velikih tvrdnji iza kojih nema cinjenica.
I sad sam ja pod duplim stresom jer znam da sam pod stresom al ne znam zasto sam pod stresom, pa me to stresira![]()
U početnoj fazi doseljavanja svi su pod stresom, neko više neko manje ali sama promjena zemlje izaziva kod čovjeka stres.Mogu navesti više primjera gdje su ljudi pucali pod pritiskom.
Evo kako bi opisao situaciju čovjeka koji ostane bez posla (dobije otkaz)da li to djeluje stresno na čovjeka koji je tek došao u Njemačku ili će to posmatrati sasvim normalno?
Dakle kazes da je stresan zivot u njemackoj za bilo koga, neovisno o nivou plate, a s obzirom da ti do govori menadzer na poslu i sta ti govoro, neovisno i od toga da li si domaci ili strani - jednostavno je stresno i ti kao novi tu se moras prilagodjavati vec postojecem stresu.Ne razumiju ljudi da je život tamo jako stresan za bilo koga, bio ti inžinjer ili NKV radnik.
Meni je manadzer treći dan na poslu rekao da je život u Njemačkoj stresan i da se tome moram prilagoditi.Ali što kažeš neko se tome brzo prilagodi, neko sporije, a neko se nikad i ne prilagodi ali i dalje trpe mentalne stresove uvjeravajući sebe da im je dobro.
Dakle ne govoris tu o tvom licnom stresu zbog selidbe, odvojenosti od porodice i prijatelja, smrti ljubimca il sta vec. Nisi o tome govorio. Govorio si nesto drugo - da je zivot sam po sebi u Njemackoj stresan, da ti je tako receno, i ko god da dodje jednostavno mora tom stresu da se prilagodi, a sve njegovo licno je samo dodatak.
I pitanje je jednostavno - zasto je stresan zivot u Njemackoj nakon sto eliminises svoje licne stresove vezane za selidbu u novu okolinu?
-
konami666
#7779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A šta ćeš, svakom njegovo. Sto ljudi, sto cudiBodkin wrote: ↑23/06/2023 09:09I gdje igra zeljokonami666 wrote: ↑23/06/2023 08:56 Ljudi živite tamo gdje vam je ugodnije bez obzira gdje go bilo. Samo nemojte da govorite da mjesto gdje živite je najbolje a psujete svaki dan život koji živite. Onda je vrijeme da se stvari promijene. I nemojte da vam porodica i prijatelji govore šta i kako, prijatelja će vam ostati da na prste jedne ruke možete izbrojati a porodica ko porodica, javi se samo kad im treba nešto, to jest ona sirai naravno da treba gledati gdje se manje radi za veće pare, gdje je bolja hrana, gdje je lakše završiti administraciju i tako to.
![]()
- Ozimician
#7780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pote ... /230623084
Jos niko ljudima ne govori da su u pitanju Brutto iznosi i da sa 4000CHF Brutto neces se bas nauzivati u zivotu u Cirihu, bukvalno granica siromastva.
Evo jos jedan odlican clanak na Klixu.Kao usporedba, minimalna plata u Njemačkoj je 2,7 puta niža od minimalne plate u Cirihu i Winterthuru. U stvari, minimalna plaća od 8.000 KM premašuje prosječnu platu u Njemačkoj koja iznosi 3.810 eura mjesečno (7.400 KM).
Jos niko ljudima ne govori da su u pitanju Brutto iznosi i da sa 4000CHF Brutto neces se bas nauzivati u zivotu u Cirihu, bukvalno granica siromastva.
- Dope_Man
#7781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ako neko ima mozga sama rijec minimalna mu govori, bez da zna ista drugo o standardu u datom mjestu, da je to samo prezivljavanje. E to sto neko nema mozga, pa gleda na cifre iz svoje perspektive i konta "jebote, sta bi ja mogo s x milja maraka" je problem te osobe.
Minimalna plata nigdje nije zivot vec zivotarenje,.mada se moze diskutovati o tome da li je lakse sa minimalcem u BiH ili sa minimalcem u _____.
Minimalna plata nigdje nije zivot vec zivotarenje,.mada se moze diskutovati o tome da li je lakse sa minimalcem u BiH ili sa minimalcem u _____.
-
snijeg_led
-
Bodkin
#7783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prirodna selekcija. Ko god ne zna to sam da zakljuci zasluzuje da ode u svicu i zivi na minimalcuOzimician wrote: ↑23/06/2023 14:13 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pote ... /230623084
Evo jos jedan odlican clanak na Klixu.Kao usporedba, minimalna plata u Njemačkoj je 2,7 puta niža od minimalne plate u Cirihu i Winterthuru. U stvari, minimalna plaća od 8.000 KM premašuje prosječnu platu u Njemačkoj koja iznosi 3.810 eura mjesečno (7.400 KM).![]()
- Ozimician
#7784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Clanak za lozenje raje, bilo bi zanimljivo da su napisali - Svicarska, zemlja koja uopste nema propisani minimalac, u 2 grada uvela zakonski obaveznu minimalnu platu.Dope_Man wrote: ↑23/06/2023 14:38 Pa ako neko ima mozga sama rijec minimalna mu govori, bez da zna ista drugo o standardu u datom mjestu, da je to samo prezivljavanje. E to sto neko nema mozga, pa gleda na cifre iz svoje perspektive i konta "jebote, sta bi ja mogo s x milja maraka" je problem te osobe.
- Ozimician
#7785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno, pisali smo maloprije na temi "Ima ko hoce raditi" o medijskim izvjestavanjima u BiH; @n+1 je odlicno razlozio sve.Bodkin wrote: ↑23/06/2023 14:51Prirodna selekcija. Ko god ne zna to sam da zakljuci zasluzuje da ode u svicu i zivi na minimalcuOzimician wrote: ↑23/06/2023 14:13 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pote ... /230623084
Evo jos jedan odlican clanak na Klixu.![]()
Nije to samo da ce neko procitati clanak i reci - odoh ja u Svicarsku. Desit ce se da ce ovo procitati neka popupismena majka, otac, tetka, komsija i onda vrsiti soft-pritisak na nekoga da prelomi i donese odluku da ode vani, spominje se i njemacka prosjecna, ali ni tu ne pise da je to brutto.
Onda kad sin ode u Njemacku i radi za 2000 € netto, kako to sine da ti radis za 50% prosjecne plate, sta nije uredu s tobom.
Ovo su naravno extremni slucajevi, ali ima ih itekako, i vise nego sto se misli.
-
nuki_cika
#7786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa sama činjenica da si ti u jednoj velikoj košnici gdje se pokušavaš nsmetnuti svojim znanjem i kompetencijama a novi si i švapski mentalitet s druge strane koji je često rasistički djeluje na ljude stresno.Poslovi su stresni, u bolnicama, fabrikama pa i tim inženjerima jer mijenjaju sve iz temelja, način stanovanja (koji je često kolektivni), nedovoljno poznavanje jezika,Dope_Man wrote: ↑23/06/2023 10:21Dozvoli da te podsjetim na tvoje tacne rijeci:nuki_cika wrote: ↑23/06/2023 10:15
Mislim da sam ti ja ostao dužan odgovor, (zaboravio sam ti odgovoriti).
Evo kako bi opisao situaciju čovjeka koji ostane bez posla (dobije otkaz)da li to djeluje stresno na čovjeka koji je tek došao u Njemačku ili će to posmatrati sasvim normalno?Dakle kazes da je stresan zivot u njemackoj za bilo koga, neovisno o nivou plate, a s obzirom da ti do govori menadzer na poslu i sta ti govoro, neovisno i od toga da li si domaci ili strani - jednostavno je stresno i ti kao novi tu se moras prilagodjavati vec postojecem stresu.Ne razumiju ljudi da je život tamo jako stresan za bilo koga, bio ti inžinjer ili NKV radnik.
Meni je manadzer treći dan na poslu rekao da je život u Njemačkoj stresan i da se tome moram prilagoditi.Ali što kažeš neko se tome brzo prilagodi, neko sporije, a neko se nikad i ne prilagodi ali i dalje trpe mentalne stresove uvjeravajući sebe da im je dobro.
Dakle ne govoris tu o tvom licnom stresu zbog selidbe, odvojenosti od porodice i prijatelja, smrti ljubimca il sta vec. Nisi o tome govorio. Govorio si nesto drugo - da je zivot sam po sebi u Njemackoj stresan, da ti je tako receno, i ko god da dodje jednostavno mora tom stresu da se prilagodi, a sve njegovo licno je samo dodatak.
I pitanje je jednostavno - zasto je stresan zivot u Njemackoj nakon sto eliminises svoje licne stresove vezane za selidbu u novu okolinu?
Ti sad hoćeš reći da sve to ne donosi konfuziju običnom čovjeku i naposljetku stres koji rezultira pogoršanim zdravstvenim stanjem.
- Rugafet
#7787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ne valja nigdjena svijet osim u Sarajevu. Tamo je sve kako i treba da bude. Liku iz Vlasenice ili Banovica je srce puno kad zna da u Sarajevu ima posla ko hoće da radi. Najjače mi je kad se priča o Bosni samo se Sarajevo uzima kao eto nešto
U ch ne valja ovo, u de ne valja ono, u usa nešto deseto, a u BiH ne valja ama bas NIŠTA. Pa bilo kome drago ili ne tako je.
U ch ne valja ovo, u de ne valja ono, u usa nešto deseto, a u BiH ne valja ama bas NIŠTA. Pa bilo kome drago ili ne tako je.
- Ozimician
#7788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
S koliko si ti godina prvi put otisao iz zemlje (fax, posao..), a koliko za stalno? Da li si otisao sam ili s porodicom? Da li si ikoga poznavao od ranije (prije preseljenja) u mjestu u kojem boravis ili siroj okolini tog mjesta?I pitanje je jednostavno - zasto je stresan zivot u Njemackoj nakon sto eliminises svoje licne stresove vezane za selidbu u novu okolinu?
- Dope_Man
#7789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ono oko cega ja picajzlim je razlika izmedju izjava:
1. Svi u Njemackoj zive pod stresom.
2. Svi doseljenici u Njemackoj zive pod stresom.
3. Svi relativno novi doseljenici su pod stresom.
Valjda se vidi razlika izmedju ove tri izjave. Ja samo kazem da je izjava koja je data ovdje, a to je izjava broj 1., cista provala. Provala bi bila i izjava broj 2.
Tek izjava broj tri bi se mogla reci bez provale, jer je tacno da ce skoro svi imati neku vrstu stresa pri promjeni mjesta boravka, al to nije tema.
1. Svi u Njemackoj zive pod stresom.
2. Svi doseljenici u Njemackoj zive pod stresom.
3. Svi relativno novi doseljenici su pod stresom.
Valjda se vidi razlika izmedju ove tri izjave. Ja samo kazem da je izjava koja je data ovdje, a to je izjava broj 1., cista provala. Provala bi bila i izjava broj 2.
Tek izjava broj tri bi se mogla reci bez provale, jer je tacno da ce skoro svi imati neku vrstu stresa pri promjeni mjesta boravka, al to nije tema.
- Didier
#7790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Njemu je banja jer je došao iz mjesta gdje nije bilo ni struje.nuki_cika wrote: ↑23/06/2023 15:24Pa sama činjenica da si ti u jednoj velikoj košnici gdje se pokušavaš nsmetnuti svojim znanjem i kompetencijama a novi si i švapski mentalitet s druge strane koji je često rasistički djeluje na ljude stresno.Poslovi su stresni, u bolnicama, fabrikama pa i tim inženjerima jer mijenjaju sve iz temelja, način stanovanja (koji je često kolektivni), nedovoljno poznavanje jezika,Dope_Man wrote: ↑23/06/2023 10:21
Dozvoli da te podsjetim na tvoje tacne rijeci:
Dakle kazes da je stresan zivot u njemackoj za bilo koga, neovisno o nivou plate, a s obzirom da ti do govori menadzer na poslu i sta ti govoro, neovisno i od toga da li si domaci ili strani - jednostavno je stresno i ti kao novi tu se moras prilagodjavati vec postojecem stresu.
Ti sad hoćeš reći da sve to ne donosi konfuziju običnom čovjeku i naposljetku stres koji rezultira pogoršanim zdravstvenim stanjem.
Last edited by Didier on 23/06/2023 21:42, edited 1 time in total.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Rugafet
#7792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam se sav istresetriro kad sam došao ovamo…sve do prve plate me držalo kad je sav stres otišao kao rukom odnesen
- Dope_Man
#7793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A znaci nema vise ni struje u Sarajevu.. cuj to.
Ne rece mi mater nista, mozda krije da se ne brinem jer i ovako mi je zivot stresan.
Ne rece mi mater nista, mozda krije da se ne brinem jer i ovako mi je zivot stresan.
-
Bodkin
#7794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ova prica kako je samo ljudima iz vukojebine dobro na zapadu je bas retardirana
-
trinidaditobago
#7795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas!
Stvar je kada se isplati.
A isplati se gotovo uvijek! Neuporediva je sigurnost radnik na zapadu u poredjenju sa pravima (koja nema) u Bosni!
Eh, nekima to “isplati se” ili “isplatilo se” je odmah osjetno, nekima za par godina, a neki i ne dozive i vrate se.
Cinjenica je da je najteze, gotovo nemoguce, ljudima koji odlaze za minimalac iscupati se iz toga i doci do tacke gdje ponosno kazu kako su se izborili i kako se trud isplatio.
Nekome sa fakultetom, masterom ili doc se isplati odmah te daljim ucenjem jezika samo si siri lepezu mogucnosti!
Isto vazi i za skilled workers u trazenim zanimanjima ako imaju iskustvo, certifikate, diplome i sl.
A ovo sto je neki kvazi-baustelac ili jebivjetar imao “probu” u pet zemalja i nigdje nije uspio nije stvar zemalja/gradova i mogucnosti ili kvaliteta zivota koji pruzaju nego vakuma izmedju usiju.
- skafiskafsnjak
#7796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako god tesko bilo, cinjenica je da je lakse nego u BiHtrinidaditobago wrote: ↑24/06/2023 19:39
Cinjenica je da je najteze, gotovo nemoguce, ljudima koji odlaze za minimalac iscupati se iz toga i doci do tacke gdje ponosno kazu kako su se izborili i kako se trud isplatio.
- anelsol
#7797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U vrlo kratkom periodu u mom naselju se dešavaju tektonske promjene. Pored dvije porodice koje su doselile iz Italije, a koje sam sponinjao ranije, komšinica mi neki dan reče da tu u blizini već neko vrijeme živi jedna porodica iz Ukrajine. Jadni ljudi pobjegli od belaja, a kako završiše u mom komšiliku nemam pojma. Moje iznenađenje bijaše još veće kada mi Amela iz lokalnog granapa, na moje pitanje za jednu gospođu koja pomalo nabada naš jezik, reče da je Poljakinja i da isto živi u našem naselju i već upisala djecu u školu za sljedeću godinu. Dvojica Turaka koja su rentali stan preko puta mene su otišli nakon što su završili posao. Amela mi reče da u životu nije srela veće alkoholičare. Ovaj jedan joj svaki dan kupovao litar Jack Danielsa i zaprijetio da ne smije da se desi da nema. Kaže isto vole opsovat. Elem, postajemo multinacionalna sredina. 
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#7798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti ono zivis u Bronxu?anelsol wrote: ↑25/06/2023 10:41 U vrlo kratkom periodu u mom naselju se dešavaju tektonske promjene. Pored dvije porodice koje su doselile iz Italije, a koje sam sponinjao ranije, komšinica mi neki dan reče da tu u blizini već neko vrijeme živi jedna porodica iz Ukrajine. Jadni ljudi pobjegli od belaja, a kako završiše u mom komšiliku nemam pojma. Moje iznenađenje bijaše još veće kada mi Amela iz lokalnog granapa, na moje pitanje za jednu gospođu koja pomalo nabada naš jezik, reče da je Poljakinja i da isto živi u našem naselju i već upisala djecu u školu za sljedeću godinu. Dvojica Turaka koja su rentali stan preko puta mene su otišli nakon što su završili posao. Amela mi reče da u životu nije srela veće alkoholičare. Ovaj jedan joj svaki dan kupovao litar Jack Danielsa i zaprijetio da ne smije da se desi da nema. Kaže isto vole opsovat. Elem, postajemo multinacionalna sredina.![]()
- anelsol
#7799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje si vidio granap u Bronxu, još da u njemu radi Amela?Entropio wrote: ↑25/06/2023 10:46Ti ono zivis u Bronxu?anelsol wrote: ↑25/06/2023 10:41 U vrlo kratkom periodu u mom naselju se dešavaju tektonske promjene. Pored dvije porodice koje su doselile iz Italije, a koje sam sponinjao ranije, komšinica mi neki dan reče da tu u blizini već neko vrijeme živi jedna porodica iz Ukrajine. Jadni ljudi pobjegli od belaja, a kako završiše u mom komšiliku nemam pojma. Moje iznenađenje bijaše još veće kada mi Amela iz lokalnog granapa, na moje pitanje za jednu gospođu koja pomalo nabada naš jezik, reče da je Poljakinja i da isto živi u našem naselju i već upisala djecu u školu za sljedeću godinu. Dvojica Turaka koja su rentali stan preko puta mene su otišli nakon što su završili posao. Amela mi reče da u životu nije srela veće alkoholičare. Ovaj jedan joj svaki dan kupovao litar Jack Danielsa i zaprijetio da ne smije da se desi da nema. Kaže isto vole opsovat. Elem, postajemo multinacionalna sredina.![]()
-
bitangeIprinceze