BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
- BaDa
#2226 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mene su u nlb banci zajebali samo tako prosle godine u februaru! Dizao nenamjenski kredit u iznosu od 40k i uslov je bio da bude fiksna kamatna stopa... ja budala ne procitam na vrijeme ugvoor (trebale mk pare hitno) i neki dan stigne mail sa 3.9% povecali na 5.65% kamatu... kontam.greska neka povledam ugovor i pise promjnljiva kamatna stopa! Nazvao odmah banku kaze mi gospodja morate to u poslovnici rijesiit
Last edited by BaDa on 22/06/2023 20:07, edited 1 time in total.
-
Nedodirljiva
#2227 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Dizu kamate a ne znam o cemu onda ovdje pricaju???
-
Nedodirljiva
#2228 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Et nece da mi vezu kopira, uglavnom pisu kao banke pune para u BiH i nema bojazni za podizanje kamata.
- xPaco1337
#2229 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Nadam se da nema neki nesrecnik koji je u Ziratu digao stambeni kredit
Ne daju ni hipoteku da se skine izmisle neki razlog i ako nije ostalo puno da se otplati (Vec je otplaceno nekih 12god)
- nepass1
#2230 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Agencija za bankarstvo odobrila naka dva boda da mogu dici kamate pa onda i dizu. To ja nako u prolazu cujem, pa se mozda nekad ne izrazim ispravnoNedodirljiva wrote: ↑22/06/2023 20:08 Et nece da mi vezu kopira, uglavnom pisu kao banke pune para u BiH i nema bojazni za podizanje kamata.
- nepass1
#2231 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Odes u drugu banku dignes kredit i zatvoris hipoteku. Eventualno neke penale platis 1% od preostalog duga bez kamata
-
seven15
#2232 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Da li jedan IBAN vrijedi za sve banke?
-
akcija007
#2233 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ne vrijedi jedan IBAN za sve banke.
Samo.imaju zajednicko prva cetiri slova/oznake
BA39
Samo.imaju zajednicko prva cetiri slova/oznake
BA39
- Plavo-bijeli
#2235 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Kakvi kreteni u INTESI...
Zovnu me jer sam isplatio neke pare sa Skrilla, da moram da otvorim devizni račun. Znači znaju da su pare sa Skrilla.
Dođem, otvorim, kazem i radnici da dolaze pare sa Skrilla. Sve kaze u redu.
Hoce li odmah reko na racun leći, nece kaze, ali evo poslat cu mail pa dok proknjize.
Cekaj, cekaj, prođe 5 dana, nazovem, ovi u 'infu' ne znaju, ali daju druga 2 broja da zovem, na koje se niko ne javlja.
To je bilo u petak, nazovem u ponedjeljak opet info i sad kazu hajde mi cemo provjerit pa vam javimo.
Cekaj opet i utorak kad mi opet nisu nista javili, nazovem ih i sad mi dadnu drugi broj.
Tamo mi kazu da je isplata blokirana, te da ne dopustaju nista sa Skrilla, PAypala, PAyoneera itd... pa sto mi niste odmah rekli?
Neko glupo opravdanje...
STo mi niste odmah javili da je blokirano nego sad kad vas zovem, kaze jeste javili smo vam, kako ste reko javili? Preko emaila, reko niste provjeravam. Javili su vam onda kaze ovi sa 'info telefona' reko nije istina, niko mi nista nije javio.
5 min nakon tog poziva zovu me sa tog 'info telefona' da mi kao jave da je isplata blokirana
reko znam, vama su sad javili jer sam ih ja zvao, ova se izvinjava i zao joj je... kakvi levati.
Pitam kad će pare se vratiti, kaze u roku 2,3 dana, pa reko od kojeg datuma 2,3 dana, kae od danas, znaci tek kad sam ih ja nazvao oni zavrsili svoj posao sto su trebali odmah.
Evo petak jos pare nisu legle nazad.
Toliko od mene i od Intese, oticu i zatvorit sve sto ima, pod uslovom da mognem, jer Bog zna kakve sam ugovore potpisao jer sam 10 papira potpisivao...
Zovnu me jer sam isplatio neke pare sa Skrilla, da moram da otvorim devizni račun. Znači znaju da su pare sa Skrilla.
Hoce li odmah reko na racun leći, nece kaze, ali evo poslat cu mail pa dok proknjize.
Cekaj, cekaj, prođe 5 dana, nazovem, ovi u 'infu' ne znaju, ali daju druga 2 broja da zovem, na koje se niko ne javlja.
To je bilo u petak, nazovem u ponedjeljak opet info i sad kazu hajde mi cemo provjerit pa vam javimo.
Cekaj opet i utorak kad mi opet nisu nista javili, nazovem ih i sad mi dadnu drugi broj.
Tamo mi kazu da je isplata blokirana, te da ne dopustaju nista sa Skrilla, PAypala, PAyoneera itd... pa sto mi niste odmah rekli?
Neko glupo opravdanje...
STo mi niste odmah javili da je blokirano nego sad kad vas zovem, kaze jeste javili smo vam, kako ste reko javili? Preko emaila, reko niste provjeravam. Javili su vam onda kaze ovi sa 'info telefona' reko nije istina, niko mi nista nije javio.
5 min nakon tog poziva zovu me sa tog 'info telefona' da mi kao jave da je isplata blokirana
Pitam kad će pare se vratiti, kaze u roku 2,3 dana, pa reko od kojeg datuma 2,3 dana, kae od danas, znaci tek kad sam ih ja nazvao oni zavrsili svoj posao sto su trebali odmah.
Toliko od mene i od Intese, oticu i zatvorit sve sto ima, pod uslovom da mognem, jer Bog zna kakve sam ugovore potpisao jer sam 10 papira potpisivao...
- Kiki_Musampa
#2236 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Moje otvaranje računa,dizanje kredita i zatvaranje računa kod njih je bila jedna od najboljih stvari koje sam uradio. Veze oni sa životom nemajuPlavo-bijeli wrote: ↑30/06/2023 13:50 Kakvi kreteni u INTESI...
Neko glupo opravdanje...
5 min nakon tog poziva zovu me sa tog 'info telefona' da mi kao jave da je isplata blokiranareko znam, vama su sad javili jer sam ih ja zvao, ova se izvinjava i zao joj je... kakvi levati.
- n+1
#2237 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Zna li se koje banke su dale pare Dodicku? 
-
nekome
-
made_in_sarajevo
#2239 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
vi se zalite za Intesu, hajd predjite u ASA banku pa da tek onda vidite amaterizma i kako je to kad se glupani uzmu igrati banke. Mastercard gold kreditna kartica koju koristim godinama vise ne vazi i nece mi izdati novu, nego mogu uplatiti dug i da se zatvori ili da mi izdaju novu svoju karticu pa da sa nje dignem pare i zatvorim ovu. kako god nece mi je izdati jer oni nece da rade sa njima sta li. preuzeli su od sberbanke sve, ali eto ipak sta ce mastercard gold ili premium kartica, to je za levate. da ne kazem da me niko za ovo nije obavijestio, pa ni prije 2 mjeseca kad sam radio repogram stambenog kredita i zatvorio sve da kazu, e ova kartica ti istice i neces dobiti novu, pa haj da je zatvorimo odmah. sad bi ja trebao sve papire ponovo skupljati za novu karticu.
pitanje vezano za Intesu, jel bilo skakanja kamata kad i ostalim bankama za kredite, pogotovo ove velike kredite stambeni, hipotekarni? znam da su vezani za centralnu banku, ali niko ziv ne zna objasnit jel to sigurnije ili losije od euribora
pitanje vezano za Intesu, jel bilo skakanja kamata kad i ostalim bankama za kredite, pogotovo ove velike kredite stambeni, hipotekarni? znam da su vezani za centralnu banku, ali niko ziv ne zna objasnit jel to sigurnije ili losije od euribora
- xPaco1337
#2240 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ostalo mi je otplatiti nekih 35k za nekih 7god stambenog kredita. Ukupno je bilo 100k tako da je eto vecina otplalceno racunajuci i kamate,glavnica itd. Uglavnom stan je i dalje pod hipotekom i ako je u pitanju stalno primanje (u drzavnom sektoru) od skoro 2k, rata je trenutno oko 450KM. U banci ne žele skinuti hipoteku izvlace se na neke gluposti, htjeo sam otici u drugu banku dignuti tu svotu koja je ostala plus par hiljada gore dole za ostalu papirologiju jednostavno da se hipoteka skine jer nema smisla otplacena je vecina kredita vec nekih 12-13god i ne zele skinuti. Pa koju bi banku preporucili i kako ide taj proces ako neko zna moze i to pomoci 
-
pinkman
#2241 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ako budu pravili problem oko prijevremene otplate, evo da znas svoja prava iz Zakona o zastiti korisnika finansijskih usluga:xPaco1337 wrote: ↑10/07/2023 09:21 Ostalo mi je otplatiti nekih 35k za nekih 7god stambenog kredita. Ukupno je bilo 100k tako da je eto vecina otplalceno racunajuci i kamate,glavnica itd. Uglavnom stan je i dalje pod hipotekom i ako je u pitanju stalno primanje (u drzavnom sektoru) od skoro 2k, rata je trenutno oko 450KM. U banci ne žele skinuti hipoteku izvlace se na neke gluposti, htjeo sam otici u drugu banku dignuti tu svotu koja je ostala plus par hiljada gore dole za ostalu papirologiju jednostavno da se hipoteka skine jer nema smisla otplacena je vecina kredita vec nekih 12-13god i ne zele skinuti. Pa koju bi banku preporucili i kako ide taj proces ako neko zna moze i to pomoci![]()
A banka ce ti vjerovatno traziti mjenicu tako da ako ne budes vracao kredit opet stan moze biti "ugrozen".Prijevremena otplata Član 27.
(1) Korisnik ima pravo u bilo kojem momentu vratiti kredit, u potpunosti ili djelimično, prije roka određenog za vraćanje pri čemu ima pravo na umanjenje ukupnih troškova kredita za iznos kamate i troškova za preostali period trajanja ugovora (prijevremena otplata), ali je dužan o namjeri prijevremene otplate kredita unaprijed obavijestiti banku u ugovorenom roku.
(2) U slučaju prijevremene otplate kredita banka ima pravo na objektivno opravdanu i ugovorenu naknadu troškova koji su direktno u vezi s prijevremenom otplatom kredita, pod uvjetom da je prijevremena otplata izvršena u periodu tokom kojeg se primjenjivala fiksna nominalna kamatna stopa, a kod ugovora o kreditu čiji je predmet kupovina nepokretnosti ako je ugovorena fiksna ili promjenljiva nominalna kamatna stopa i ako je iznos prijevremene otplate kredita u periodu od godine dana veći od 20.000,00 KM.
(3) Naknada iz stava (2) ovog člana može se ugovoriti do visine pretrpljene štete zbog prijevremene otplate a najviše do 1% iznosa prijevremeno otplaćenog kredita i to ako je period između prijevremene otplate i roka ispunjenja obaveze iz ugovora o kreditu duži od jedne godine. Ako je to period kraći od jedne godine naknada ne može biti veća od 0,5% iznosa prijevremeno otplaćenog kredita.
(4) Banka ne može zahtijevati naknadu za prijevremenu otplatu:
1) ako je otplata bila izvršena na osnovu zaključenog ugovora o osiguranju čija je namjena osiguranje otplate kredita,
2) ako se otplata vrši tokom perioda za koji je ugovorena promjenljiva nominalna kamatna stopa, osim kod kredita čiji je predmet kupovina nepokretnosti i
(3) u slučaju dozvoljenog prekoračenja računa.
(5) Naknada za prijevremenu otplatu kredita ni u jednom slučaju ne može biti veća od iznosa kamate koju bi korisnik platio za vrijeme od dana vraćanja kredita do dana kada je kredit po ugovoru trebao biti vraćen.
(6) Agencija može propisati eventualne dodatne uvjete prijevremene otplate kredita. (7) Odredbe ovog člana primjenjuju se i na ugovor o mikrokreditu i lizingu.
Naravno, kad skines hipoteku moci ces ga prodati, itd.
Takodjer, uzmi u obzir da su kamate na stambene kredite nize, a ti ces ovdje (pretpostavljam) traziti gotovinski gdje su kamatne stope vise tako da trebas provjeriti koliko se isplati.
- xPaco1337
#2242 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Proslo je par godina od kad sam pokusao prvi put pricati sa njima, pokusat cu opet. Mislim i njima ide u korist da ostanem klijent, najbolja solucija bi bila koliko sam cuo sta ljudi rade da ti banka skine hipoteku i ja platim osiguravanje preostalog kredita oko hiljadu-dvije.
-
azdralovic
#2243 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
mozes to uraditi ali onda opet prelazis u nenamjenski kredit gdje ti je kamata drugacija...xPaco1337 wrote: ↑10/07/2023 09:40 Proslo je par godina od kad sam pokusao prvi put pricati sa njima, pokusat cu opet. Mislim i njima ide u korist da ostanem klijent, najbolja solucija bi bila koliko sam cuo sta ljudi rade da ti banka skine hipoteku i ja platim osiguravanje preostalog kredita oko hiljadu-dvije.
ako si digao hipotekarni kredit, hipoteka stoji do kraja otplate
- xPaco1337
#2244 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mislim nije problem ni da bude kamata veca od te koju placam trenutno 450KM. Vise mi je bitno da stan nije pod hipotekom ne samo radi prodaje nije mi to u cilju trenutno nego radi neke sigurnosti. Jer kao sto kazem ljudi mi pricaju u drugim bankama skidaju hipoteku sa stana kad otplate negdje pola dok ja sam oplatio mnogo vise od pola stan vrijedi oko 130-150k sad a kredit je 35k. Banka je se tu previse zastitila po meni, nisam digao milion 
- Dope_Man
#2245 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ako ne planiras prodavati, samo bacas pare. Bolje neki visak jos ostavljaj sa strane (koji bi bio spreman davati drugoj banci za skuplji kredit) i onda kad se skupi, a i ovaj ostatak istopi, zatvori cijelu stvar svojom lovom umjesto da samo zbog nekog osjecaja placas puno vise nego sto bi trebao.
Ako su prihodi stabilni, nema potrebe brinuti zbog hipoteke.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2246 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Koliko si digao, koja kamata i koji period, koliko je jos ostalo, da vidimo isplati li se refinansirati?xPaco1337 wrote: ↑10/07/2023 09:49 Mislim nije problem ni da bude kamata veca od te koju placam trenutno 450KM. Vise mi je bitno da stan nije pod hipotekom ne samo radi prodaje nije mi to u cilju trenutno nego radi neke sigurnosti. Jer kao sto kazem ljudi mi pricaju u drugim bankama skidaju hipoteku sa stana kad otplate negdje pola dok ja sam oplatio mnogo vise od pola stan vrijedi oko 130-150k sad a kredit je 35k. Banka je se tu previse zastitila po meni, nisam digao milion![]()
- xPaco1337
#2247 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Stan je bio 53k,100k se trebalo vratit (bilo je sa strane jos troskova ugovori,procjene itd. zato je 100k), period ne sjecam se 2011 je kupljen stan. Prijatelj je dao i svoj stan pod hipoteku par godina ukljucujuci i ovaj, pa smo to skinuli poslije nekih 5-6god jer je on htjeo prodati stan. Ostalo je 35k jos (hiljada gore dole)sime_cipol wrote: ↑10/07/2023 10:16Koliko si digao, koja kamata i koji period, koliko je jos ostalo, da vidimo isplati li se refinansirati?xPaco1337 wrote: ↑10/07/2023 09:49 Mislim nije problem ni da bude kamata veca od te koju placam trenutno 450KM. Vise mi je bitno da stan nije pod hipotekom ne samo radi prodaje nije mi to u cilju trenutno nego radi neke sigurnosti. Jer kao sto kazem ljudi mi pricaju u drugim bankama skidaju hipoteku sa stana kad otplate negdje pola dok ja sam oplatio mnogo vise od pola stan vrijedi oko 130-150k sad a kredit je 35k. Banka je se tu previse zastitila po meni, nisam digao milion![]()
Pišem malo u prvom licu, nisam ja vlasnik ovog niceg ali ne bitno. Uglavnom osoba ciji je kredit ide u penziju sljedece godine mislim da je to jedan od razloga sto nisu hipoteku htjeli skinuti jer primanje ce se skoro prepoloviti.Dope_Man wrote: ↑10/07/2023 10:00 Ako ne planiras prodavati, samo bacas pare. Bolje neki visak jos ostavljaj sa strane (koji bi bio spreman davati drugoj banci za skuplji kredit) i onda kad se skupi, a i ovaj ostatak istopi, zatvori cijelu stvar svojom lovom umjesto da samo zbog nekog osjecaja placas puno vise nego sto bi trebao.
Last edited by xPaco1337 on 10/07/2023 10:45, edited 1 time in total.
- sime_cipol
#2248 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Hajmo jos jednom.xPaco1337 wrote: ↑10/07/2023 10:42Stan je bio 53k,100k se trebalo vratit (bilo je sa strane jos troskova ugovori,procjene itd. zato je 100k), period ne sjecam se 2011 je kupljen stan. Prijatelj je dao i svoj stan pod hipoteku par godina ukljucujuci i ovaj, pa smo to skinuli poslije nekih 5-6god jer je on htjeo prodati stan. Ostalo je 35k jos (hiljada gore dole)sime_cipol wrote: ↑10/07/2023 10:16
Koliko si digao, koja kamata i koji period, koliko je jos ostalo, da vidimo isplati li se refinansirati?
Koliko si digao kredita, na koji period i pod kojom kamatom?
Ja sam za svoj stan davno podigao 70k na 15 godina, kamata 6.8%
- emotivac
#2249 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Jbte 6,8%sime_cipol wrote: ↑10/07/2023 10:45Hajmo jos jednom.xPaco1337 wrote: ↑10/07/2023 10:42
Stan je bio 53k,100k se trebalo vratit (bilo je sa strane jos troskova ugovori,procjene itd. zato je 100k), period ne sjecam se 2011 je kupljen stan. Prijatelj je dao i svoj stan pod hipoteku par godina ukljucujuci i ovaj, pa smo to skinuli poslije nekih 5-6god jer je on htjeo prodati stan. Ostalo je 35k jos (hiljada gore dole)
Ja sam za svoj stan davno podigao 70k na 15 godina, kamata 6.8%
- sime_cipol
#2250 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
2010 je takva ponuda bila. Jos promjenio banku zbog kamate. Ali zato su stanovi bili jeftini. Nikako dva dobra uhvatitiemotivac wrote: ↑10/07/2023 11:09Jbte 6,8%sime_cipol wrote: ↑10/07/2023 10:45
Hajmo jos jednom.
Ja sam za svoj stan davno podigao 70k na 15 godina, kamata 6.8%![]()
Jedna moj prijatelj digao 120 000 na 15 godina, 3% kamata, prije cca 4-5 godina.