Nestala podmornica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
bosanski__

#51 Re: Nestala podmornica

Post by bosanski__ »

vjeshalica wrote: 22/06/2023 09:13
bosanski__ wrote: 22/06/2023 08:53 Ova vijest se i forsira u medijima jer se ne radi o sirotinji.

Inače, čime ljudi koji idu na tolike dubine gdje je enorman pritisak vode da bi vidjeli travu,alge i zemlju ( jer brod ni ne možeš da vidiš nakon 110 godina), razmišljaju ????
Glavom ili guzicom ?
Parama razmisljaju. Mogu da sebi priuste da pokusaju ubiti dosadu,i misleci kad izadju zivi da imaju nekome nesto srati sto su vidjeli i tako bi sami sebe smatrali vrijednijim u odnosu na druge
bosanski__

#52 Re: Nestala podmornica

Post by bosanski__ »

Dope_Man wrote: 22/06/2023 09:20
bosanski__ wrote: 22/06/2023 08:53 Ova vijest se i forsira u medijima jer se ne radi o sirotinji.
Ne laprdaj zivota ti. Jel' se to nije pisalo o onim djecacima sto su zapeli u pecini koja je poplavila?
Jel' se to nije pisalo o cileanskim rudarima prije 10tak godina?

Ovo je neobicna prica i prati se zato sto je toliko neobicna, i usput je ljudska tragedija a mediji znaju da se to konzumira. Nema veze sa kolicinom novca na racunima ovih likova, ili u supljim dzepovima te djece.

Je, u pravu si.
Samo nema nijedne vijesti o ratovima u Etiopiji i Jemenu.
mali_balon

#53 Re: Nestala podmornica

Post by mali_balon »

Aaaaaa sranje u ruandi.....al haj eto nek se ima o cemu pricat....
I da nadju tu podmornicu ne smiju je odma izvuci zbog izjenacavanja pritiska, to traje nekoliko sat....a kisika sve manje...nesta poput ronilaca koji moraju svakih nekoliko metara da ostanu na odredjenoj dubini nekoliko minuta....
Jedino da mogu nekako dostaviti kisik pa da se sama podmornica digne....ovako i ako ih nadju samo ce ih mrtve izvuci...i samo ce zaspati nijr nasilna smrt.....
Sve pod pretportavkom da je podmornica u jednom komadu.....
broj dva

#54 Re: Nestala podmornica

Post by broj dva »

n+1 wrote: 22/06/2023 08:52 Naletih na Redditu jučer na ovo. Ne vjerujem da je 11k+ ljudi upvoted i da likuju.

Image

Ne mozes da vjerujes u zluradost (pogotovo kad se radi o milijarderima) ili da Reddit (i ostatak socijalnih medija) ima patopsiholoske tendence ili ne mozes da vjerujes da ih je samo 11k ?
Herr Flick

#55 Re: Nestala podmornica

Post by Herr Flick »

Jel neko primjetio kako je ovo top tema u svim svjetskim medijima,niko vise i ne spominje Ukrajinu,malo cudno zar ne?
piupiu

#56 Re: Nestala podmornica

Post by piupiu »

broj dva wrote: 22/06/2023 09:30
n+1 wrote: 22/06/2023 08:52 Naletih na Redditu jučer na ovo. Ne vjerujem da je 11k+ ljudi upvoted i da likuju.

Image

Ne mozes da vjerujes u zluradost (pogotovo kad se radi o milijarderima) ili da Reddit (i ostatak socijalnih medija) ima patopsiholoske tendence ili ne mozes da vjerujes da ih je samo 11k ?
Ovi klimatski aktivisti, vegani i tako te grupe su stvarno izgubili kompas.

Fanatizam je opasna rabota.
Sanjarko

#57 Re: Nestala podmornica

Post by Sanjarko »

Dron podmornicom na tu dubinu sajle postaviti i sajlama izvući podmornicu. Nema drugog načina osim sajlama kako znam?

Bila je havarija s ronilačkim zvonom u Norveškoj ako sam dobro upratio tokom otkrića nafte i plina u moru, 1970-tih, možda i ranije, ne znam tačno kad, i da su čekali da dođe spasilačka služba iz Britanije, ronioci u zvonu bi umrli.

Nego neko zaronio i pričvrstio sajlu za zvono i izvukli zvono tako na površinu.

Ali to je bila manja dubina.
Sara03

#58 Re: Nestala podmornica

Post by Sara03 »

Dope_Man wrote: 22/06/2023 09:18 Kako je lako mrziti i zeljeti groznu smrt ljudima samo zato sto imaju vise para nego mi :-)
Nevjerovatno koliko su ljudi napaćeni. :-)
Dope_Man

#59 Re: Nestala podmornica

Post by Dope_Man »

Sanjarko wrote: 22/06/2023 10:07 Dron podmornicom na tu dubinu sajle postaviti i sajlama izvući podmornicu. Nema drugog načina osim sajlama kako znam?

Bila je havarija s ronilačkim zvonom u Norveškoj ako sam dobro upratio tokom otkrića nafte i plina u moru, 1970-tih, možda i ranije, ne znam tačno kad, i da su čekali da dođe spasilačka služba iz Britanije, ronioci u zvonu bi umrli.

Je... lahko je to u teoriji. U praksi za pocetak oni nemaju pojma gdje se tacno nalazi podmornica. Moze biti direktno ispod mjesta gdje je zaronila, a moze biti bilo gdje u krugu od par kilometara.

I da znaju gdje je - pitanje je da li postoji neki "dron" il slicno sto bi moglo dovesti kabal na tu dubinu, i da li postoji takav kabal koji se moze iskoristiti bilo gdje u blizini ovog mjesta.

Realnost je da je 5 ljudi stradalo, a sanse da ce ikad pronaci vozilo su jako male, skoro nikakve, osim ako nije bas pored Titanica pa da neka buduca ekspedicija do Titanica vidi i njih. A i kad ih vidi, opet je proces potencijalnog izvlacenja komplikovan.
Dope_Man

#60 Re: Nestala podmornica

Post by Dope_Man »

Herr Flick wrote: 22/06/2023 09:57 Jel neko primjetio kako je ovo top tema u svim svjetskim medijima,niko vise i ne spominje Ukrajinu,malo cudno zar ne?
Tesko shvatiti da mediji pisu o onom sto je trenutno nova i aktuelna situacija?
Tesko shvatiti da i najgore situacije, poput ratova i sl. vremenom gube svoju vrijednost u kontekstu izvjestavanja i da publika zeli nesto novo?
ferratilis

#61 Re: Nestala podmornica

Post by ferratilis »

:D
Image

Ironicno mi je kako se brzo zaborave vijesti kad se stotinu migranata utopi u Mediteranu jer su se ukrcali na brod koji prima duplo manje. Ustvari, to ni nije vijest, nego je postala statistika. Ali kad pet bogatasa o svom trosku zaglavi na dnu okeana, sve oci su uprte u njih. :-)
n+1

#62 Re: Nestala podmornica

Post by n+1 »

piupiu wrote: 22/06/2023 10:01
Ovi klimatski aktivisti, vegani i tako te grupe su stvarno izgubili kompas.

Fanatizam je opasna rabota.
I tu se vidi da su ovi savremeni ljevičarski pokreti još uvijek djeca komunističke revolucionarne misli: pobij svu aristokraciju.
Hercegoviina

#63 Re: Nestala podmornica

Post by Hercegoviina »

ferratilis wrote: 22/06/2023 10:20 :D
Image

Ironicno mi je kako se brzo zaborave vijesti kad se stotinu migranata utopi u Mediteranu jer su se ukrcali na brod koji prima duplo manje. Ustvari, to ni nije vijest, nego je postala statistika. Ali kad pet bogatasa o svom trosku zaglavi na dnu okeana, sve oci su uprte u njih. :-)
Koga briga za migrante,jesi naivan
n+1

#64 Re: Nestala podmornica

Post by n+1 »

Image

Zapravo, internet medijima se jebe jesu li mrtvaci bogati ili siromašni. Interes određuje klikbejtizam i senzacionalizam. A ova priča je mnogo klikbejtabilna.

Štaviše, moglo bi se reći i ovako: da raja klika na priču o utopljenim migrantima, portali bi forsirali takve priče.
Haris.ba

#65 Re: Nestala podmornica

Post by Haris.ba »

n+1 wrote: 22/06/2023 10:26 Štaviše, moglo bi se reći i ovako: da raja klika na priču o utopljenim migrantima, portali bi forsirali takve priče.
Pa klika raja i na migrante. Ali, komentari su takvi da su kamilica u usporedbi sa ovima iz podmornice. :D
Dope_Man

#66 Re: Nestala podmornica

Post by Dope_Man »

Haris.ba wrote: 22/06/2023 10:29
n+1 wrote: 22/06/2023 10:26 Štaviše, moglo bi se reći i ovako: da raja klika na priču o utopljenim migrantima, portali bi forsirali takve priče.
Pa klika raja i na migrante. Ali, komentari su takvi da su kamilica u usporedbi sa ovima iz podmornice. :D
Al ne klika isti broj.. realno, prvi put kad se to desi svi kliknuli da vide sta je. Danas svi znaju da je to svakodnevnica, da necu procitati nista novo ako otvorim vijest jer brod potonuo jucer/danas/sutra je ista vijest. A ako niko ne otvara, onda je i novinar ne zeli opet stavljati sutra, trazi nesto novo, interesantno, sto ce privuci paznju.

I ova podmornica, da ima nekim cudom kisika za 30 dana, bi nakon 10 postala nezanimljiva, pa bi opet u zadnjih par dana bila aktivna.
Sanjarko

#67 Re: Nestala podmornica

Post by Sanjarko »

Dope_Man wrote: 22/06/2023 10:16
Sanjarko wrote: 22/06/2023 10:07 Dron podmornicom na tu dubinu sajle postaviti i sajlama izvući podmornicu. Nema drugog načina osim sajlama kako znam?

Je... lahko je to u teoriji. U praksi za pocetak oni nemaju pojma gdje se tacno nalazi podmornica. Moze biti direktno ispod mjesta gdje je zaronila, a moze biti bilo gdje u krugu od par kilometara.

I da znaju gdje je - pitanje je da li postoji neki "dron" il slicno sto bi moglo dovesti kabal na tu dubinu, i da li postoji takav kabal koji se moze iskoristiti bilo gdje u blizini ovog mjesta.

Realnost je da je 5 ljudi stradalo, a sanse da ce ikad pronaci vozilo su jako male, skoro nikakve, osim ako nije bas pored Titanica pa da neka buduca ekspedicija do Titanica vidi i njih. A i kad ih vidi, opet je proces potencijalnog izvlacenja komplikovan.
Ja sam mislio da su je našli. Tako ispade na vijestima BHRT. Možda sam krivo shvatio.

Nisam ovo pratio uopšte. +1
konoplja

#68 Re: Nestala podmornica

Post by konoplja »

The identifiable victim effect is the tendency of individuals to offer greater aid when a specific, identifiable person ("victim") is observed under hardship, as compared to a large, vaguely defined group with the same need.
https://en.wikipedia.org/wiki/Identifia ... tim_effect

Mislim da je ovo odgovor. Aid zamjeni sa attention.
n+1

#69 Re: Nestala podmornica

Post by n+1 »

konoplja wrote: 22/06/2023 10:38 The identifiable victim effect is the tendency of individuals to offer greater aid when a specific, identifiable person ("victim") is observed under hardship, as compared to a large, vaguely defined group with the same need.
https://en.wikipedia.org/wiki/Identifia ... tim_effect

Mislim da je ovo odgovor. Aid zamjeni sa attention.
Da. Čak bih rekao da je interes javnosti bio veći kada su migranti personalizirani kroz smrt onog dječaka koji se utopio.
Horcrux

#70 Re: Nestala podmornica

Post by Horcrux »

n+1 wrote: 22/06/2023 10:26
Image

Zapravo, internet medijima se jebe jesu li mrtvaci bogati ili siromašni. Interes određuje klikbejtizam i senzacionalizam. A ova priča je mnogo klikbejtabilna.

Štaviše, moglo bi se reći i ovako: da raja klika na priču o utopljenim migrantima, portali bi forsirali takve priče.
Zaboravljate da se pricalo i o utopljenim migrantima https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Alan_Kurdi
Dope_Man

#71 Re: Nestala podmornica

Post by Dope_Man »

Covjece zar je ovo bilo 2015ta?

Jebote, ja bih se zakleo da je bilo prije 3-4 godine, a ne duplo.
Edin H.

#72 Re: Nestala podmornica

Post by Edin H. »

Dope_Man wrote: 22/06/2023 09:18 Kako je lako mrziti i zeljeti groznu smrt ljudima samo zato sto imaju vise para nego mi :-)

CEO kompanije je napravio zajeb, podmornicu je testirao i spustao se vise puta na svoju odgovornost, bez da je prethodno uradio "atest" sa relevantnim tijelima koja bi potvrdila da je dizajn OK, da su komponente adekvatne za tu dubinu, da je strukturalno dovoljno dobra da izdrzi vise putovanja do dubine od 4000m i nazad itd. Negdje procitah da je kompanija koja je dostavila staklo za prozor garantovala do dubine oko 1500m, a ovaj je na skoro 3 puta dublje isao. On ce to platiti svojim zivotom.

Ostali su putnici, od kojih onaj francuz silazio mnogo puta do Titanika, samo ocito u boljim vozilima od ovog. Al to je priroda brzog razvoja. Mnogi su poginuli praveci svoje avione i helikoptere, pa i ovaj praveci svoju podmornicu. Ipak, nije ratni zlocinac da mu treba zeljet takvu smrt, iako je imao te debilne izjave kako ne zeli zaposljavati "dosadne 50godisnjake bijelce" iako je i sam 50godisnji bijelac - nekima i dosadan vjerovatno.
U istoj su što rekoše ronilici već silazili, čak dva puta u dva dana, premda su prvi dan jedno vrijeme izgubili komunikaciju.
n+1

#73 Re: Nestala podmornica

Post by n+1 »

Horcrux wrote: 22/06/2023 10:59
n+1 wrote: 22/06/2023 10:26

Zaboravljate da se pricalo i o utopljenim migrantima https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Alan_Kurdi
Bukvalno sam to spomenuo post iznad tvog.
DaysleepeR

#74 Re: Nestala podmornica

Post by DaysleepeR »

Image

Jako mi je fascinantno kako znaš da se utopilo stotinu migranata u Mediteranu, obzirom da nije bilo nigdje u vijestima.
billy organ

#75 Re: Nestala podmornica

Post by billy organ »

Cameron trapped for 16 hours
James Cameron went down some 33 times to see the wreckage of the Titanic, and on one of them he was trapped for 16 hours.

Rosado explained to Estrada that James Cameron, who visited the sunken liner several times for the movie 'Titanic', was trapped on one of those occasions for 16 hours.

"There are currents down there. James Cameron has been down there 33 times and a current of water trapped them against the stern of the Titanic," he added.

"They were there for 16 hours until the water was diverted because they couldn't get out."

The actor warned that the most dangerous part of the descent was getting stuck or caught on anything that might be in the deep sea, or even the Titanic itself:

"You do that and you say goodbye. There's no way anyone is going to come down and rescue you. It's 3,800 meters. There's no other submarine in the world that can go down to rescue you and if there is, it's far enough away for you to die first".
Locked