Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MinistarKulture wrote: ↑21/06/2023 12:28
Prvo treba promijeniti mentalitet ljudi.
Treba se nauciti da voziti pijan, voziti 50 preko ogranicenja dok sviraju cajke i snima se za TikTok nije OK
Mentalitet se mijenja jedino i isključivo drakonskim kaznama, sve ostalo je šuplja priča. Dok to ne počne, nema naprijed ...
Problem je sto to nema ko da forsira jer nam je sudstvo nesposobno. Neki dan mi je poznanicu udario pijani budala, nema vozacku i ima hiljade KM neplacenih kazni. Sta ce njemu biti? Hoce li sudski odgovarati ili ce samo biti pusten? Kako se ovo rjesava u razvijenim zemljama?
Mentalitet se mijenja jedino i isključivo drakonskim kaznama, sve ostalo je šuplja priča. Dok to ne počne, nema naprijed ...
Problem je sto to nema ko da forsira jer nam je sudstvo nesposobno. Neki dan mi je poznanicu udario pijani budala, nema vozacku i ima hiljade KM neplacenih kazni. Sta ce njemu biti? Hoce li sudski odgovarati ili ce samo biti pusten? Kako se ovo rjesava u razvijenim zemljama?
Ima ko, ali neće. Razloga je milion, rodbinski, jadranski ili na bilo koji drugi način. Svi ili većina je na neki način uvezana. To je fakat. Sudstvo, tužilaštvo sve po stranačkim vezama pozapoaljavano. Lično poznajem jednog bivšeg ministra policije, koji mi je pričao kako je imao želju da poradi na nekim stvarima u policiji i onda su mi oni oko njega hladno rekli: šta to ti? Lik momentalno odustao. E tako je na svim nivoima vlasti,sudu i tužilaštvu. Moguće lako da ima ljudi koji bi nešto i probali, ali sistem hobotnice ne dozvoljava.
Dokaz da drakonske kazne ne pomazu. Davno ustanovljeno pravilo.
Svaka je kazna dobra pod uslovom da je neizbjezna.
Znaci izvjesnost kazne je ono sto mijenja mentalitet, a ne drakonske kazne.
elSaik wrote: ↑21/06/2023 13:52
Tako je. Pravna teorija i praksa su potvrdile da je izvjesnost kažnjavanja to što smanjuje činjenje krivičnih djela/prekršaja, a ne visina kazne.
Kombinacija izvjesnosti i visine.
Nekome ko zaradi milione na neispravnim cijenama na kasi i polici i plati 3-10.000 kazne, izvjesnost kazne puno ne smeta.
oldtajmer wrote: ↑21/06/2023 15:03
neki novi klinci.....
e moj ministre serem ti se u fotelju lezihljebovicku
Jucer u kvartu cujem djecu od 12-13 godina kako pricaju da je u Vilsu neko dijete drugom dijetetu stavilo pistolj na glavu. Dodjem kuci i gledam po portalima da li sta ima, ali nije bilo nista. Kontam mozda djeca izmisljaju, kad vidi fakat istina.
Kakvo nam je vrijeme ne smijemo vise tinejdzere pustiti same vani, nego ih ko debile moramo vodati sa sobom da ih ko ne bi napao.
Hajde ti sad pusti dijete od 15 godina samo u Vils da se rola ili vozi bicikl, a da budes rahat.
oldtajmer wrote: ↑21/06/2023 15:03
neki novi klinci.....
e moj ministre serem ti se u fotelju lezihljebovicku
Jucer u kvartu cujem djecu od 12-13 godina kako pricaju da je u Vilsu neko dijete drugom dijetetu stavilo pistolj na glavu. Dodjem kuci i gledam po portalima da li sta ima, ali nije bilo nista. Kontam mozda djeca izmisljaju, kad vidi fakat istina.
Kakvo nam je vrijeme ne smijemo vise tinejdzere pustiti same vani, nego ih ko debile moramo vodati sa sobom da ih ko ne bi napao.
Hajde ti sad pusti dijete od 15 godina samo u Vils da se rola ili vozi bicikl, a da budes rahat.
Nisam znala da Zika i Šejla imaju svoj okot
Malog odmah kod babe premjestiti.
Dokaz da drakonske kazne ne pomazu. Davno ustanovljeno pravilo.
Svaka je kazna dobra pod uslovom da je neizbjezna.
Znaci izvjesnost kazne je ono sto mijenja mentalitet, a ne drakonske kazne.
Koji dokaz da drakonske kazne ne mijenjaju mentalitet? Koje drakonske kazne danas postoje? One od 40 KM koju platoa 20 u 7 dana? Da je ista 200 bez klauzule od 7 dana vidio bi mentalitet. Naravno, da jednu donesu takve zakone i drugi da ih sprovode. I te kako kazna mijenja percepciju. Jel misliš da su po evropi takvi jer ih je bog dao takve ili se boje debelih kazni?