Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Moderator: Chloe
- piupiu
#6376 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
@Chmoljo @n+1 A jeste muhanati, TIto dragi!

- Snake Eyes
#6377 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Kaže profa sa pojavom telefona povećalo se vršnjačko nasilje.
Ha Ha Ha
Da, da, ljudi sada više i jedu i jebu nego prije...
Ha Ha Ha
Da, da, ljudi sada više i jedu i jebu nego prije...
- ¤ jelena ¤
#6378 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
"Nisu problem djeca, nego roditelji koji sve znaju."
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#6379 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Pa nismo. Stvar je u tome da pretjerano pojednostavljivanje bilo cega lako vodi u zabludu ili manipulaciju.
Moj klinac koristi tablet. Stavise, toliko smo grozni roditelji da je jedan razbijen, pa smo mu brzo drugi kupili.
I gleda ga bar sat dnevno. Ali znam da nije dopaminski narkoman jer je
a) daleko vise marifetluka naucio u vrticu nego na pametnom uredjaju tako da ne kopira izvor dopamina,
b) dojadi mu, zatvori sam i ode da se igra.
c) do 9 max pola 10 je budan, nakon cega ide spavati, uz jakako puno negodovanja sa njegove strane, ali na kraju poslusa i zaspi relativno brzo i u zavisnosti koliko je aktivan dan imao a ne kiliko je buljio u telefon i tablet.
Ah da, kratko sam gledao i stekao sam dojam (mozda grijesim) da benefitr olako preskace. Moj klinac sa 4 i po zbog youtube i odredjeno kanala kojeg prati zna manje vise sve brandove bijele tehnike, zna sta je maticna ploca, kondenzator, graficka kartica, SSD, zna zamijeniti filtere u usisivacu, zna zasarafiti i odsarafiti one vodilice za ladice... Za poklon zeli da mu kupimo lemilicu.
Zahvljajujuci YT toliko se zainteresovao za tehniku da npr. dok odvrce ili zavrce saraf, njegova mala rukica ima identicne pokrete poput majstora. A stalno se trubi o motorici.
Ovo sve ne znaci da je samo zbog YT to sve sam naucio. Okidac je vjrv bilo sto sam mu napravio par slomljenih igracaka i sto su zenini vjesti oko sitnih popravki. Al YT ga je tako pozitivno nahranio da mu je draze otici u npr domod nego jumbo. Nisam siguran da bih ja ili zena ko roditelji uspjeli odrzati toliku zainteresovanost.
Da ne bude zabune, vrlo budno pratimo sta gleda. Al i na igralistu moze slomiti vrat ako ga ne usmjeris kako treba.
Malo sam off otiso, al jednostavno dojam mi je da profesor vise prica ono zbog cega ga mogu opet zvati da prica, nego sto prica kompletnu istinu.
Nadzor nad internet sadrzajem ukljucuje i pametovanje bez pokrica. Zmiuga loma profesore
- Chmoljo
#6380 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ima i toga. No cinjenica je da niko ne poznaje svoje dijete kao roditelj. Pitanje je samo koliko je roditelj posten prema sebi i koliko je sebican.
Odnosno je li vise voli udovoljavati svojoj potrebi da ugadja djetetu ili vise voli da dijete spremi na surovost zivota po cijenu da dijete pusti koju suzu i kaze mu da ga ne voli.
-
John Cleese
- piupiu
#6382 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Nije valjda da si se osjećao prozvanim?
Sigurno da ima pozitivnih stvari - sva djeca govore engleski kao da su mali Ameri i Englezi. S druge strane, ja gledam jedan krug djece istih godina u mojoj famliji - oni se više osjećaju dijelom američke kulture, nego svoje sopstvene. Medju sobom pričaju na engleskom.
Drugi krug -mladi, ne mogu se skoncentrisati na školske zadatke. Jedno ne može sjediti na času uopšte. Ima ispade kad ne može dobiti neku vrstu ekrana - klasično kriziranje. Mladoj raji kojoj predajem fali smisao za rečenicu, loše pišu, loša im je gramatika... ali kad im daš neki multimedijalni zadatak - ekran, Power Point, prezentacija, YT - tu im ne mogu opepeliti. Takodje se ne mogu skoncentrisati na časove. To baš aktivno posmatram već nekoliko godina... i nisam baš optimista.
Ja sam na profesorovoj strani, mislim da se tehnologija razvila brže od naše sposobnosti da se prilagodimo i da to s djecom treba izuzetno pažljivo dozirati i pratiti.
- Chmoljo
#6383 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Al ne treba praviti bauk, nego treba pratiti svoje dijete.
Da nasem djetetu steti, iskontrolisali bi. Ali to nije problem tehnologije, to je problem roditeljstva. Ne kazem ni da je nas pristup ultimativno najbolji. Ali pratimo svoje dijete i pripremamo ga na zivot.
Glede nesklapanja recenice, bogati pticice, koliko ljudi danas cita? Ali bas ono cita? Kakav je kvalitet ljudi koji danas dolaze na tv i koliki je njihov fond rijeci?
Moj sin, ovaj varilac iz prethodnog posta, dopelja usisivac u dnevni boravak i pocne:
Iiiii pozdrav svima, dobro dosli na moj kanal. Danas vam predstavljam beko usisivac, koji ima hepa filter. I onda ide rastavljanje, pokazivanje, zaradjenih nekoliko enterovirusa, al haj, sve je to roditeljstvo.
On spreman za svoj kanal. Vec ima fond rijeci jednog influensera.
Niko ne spori da moze imati losih stvari. Al malo laje na pogresna stabla.
Da nasem djetetu steti, iskontrolisali bi. Ali to nije problem tehnologije, to je problem roditeljstva. Ne kazem ni da je nas pristup ultimativno najbolji. Ali pratimo svoje dijete i pripremamo ga na zivot.
Glede nesklapanja recenice, bogati pticice, koliko ljudi danas cita? Ali bas ono cita? Kakav je kvalitet ljudi koji danas dolaze na tv i koliki je njihov fond rijeci?
Moj sin, ovaj varilac iz prethodnog posta, dopelja usisivac u dnevni boravak i pocne:
Iiiii pozdrav svima, dobro dosli na moj kanal. Danas vam predstavljam beko usisivac, koji ima hepa filter. I onda ide rastavljanje, pokazivanje, zaradjenih nekoliko enterovirusa, al haj, sve je to roditeljstvo.
-
John Cleese
#6384 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ne bih rekao da treba kriviti razvoj, postojanje i dostupnost necega ili sposobnost nase vrste da se novinama prilagodi (koja je, uzgred, izvanredna) za posljedice necijeg izbora sta ce i u kojoj mjeri i umjesto cega s tim raditi 
Prije ce biti da je problem u neodgovarajucoj dinamici sirenja obima prava odlucivanja i slobode izbora, neprilagodjenoj uzrastu, sto je, cini mi se, najcesce uzrokovano nezainteresiranoscu (mozda i nesposobnoscu) za roditeljstvo u punom smislu i izbjegavanjem bitnog segmenta roditeljske odgovornosti te delegiranjem neefikasnom i nefleksibilnom obrazovnom sustavu, dakle, u konacnici - delegiranjem djetetu samom.
Ta pojava nije nova, naravno, samo je u novim okolnostima mnogostruko i efektnija i ucestalija te je stoga, na primjer, sve vise mladih ljudi sa tako oskudnim vokabularom da o kulturi, pa cak ni o pukoj sposobnosti jasnog izrazavanja na maternjem jeziku nema smisla govoriti.
Prije ce biti da je problem u neodgovarajucoj dinamici sirenja obima prava odlucivanja i slobode izbora, neprilagodjenoj uzrastu, sto je, cini mi se, najcesce uzrokovano nezainteresiranoscu (mozda i nesposobnoscu) za roditeljstvo u punom smislu i izbjegavanjem bitnog segmenta roditeljske odgovornosti te delegiranjem neefikasnom i nefleksibilnom obrazovnom sustavu, dakle, u konacnici - delegiranjem djetetu samom.
Ta pojava nije nova, naravno, samo je u novim okolnostima mnogostruko i efektnija i ucestalija te je stoga, na primjer, sve vise mladih ljudi sa tako oskudnim vokabularom da o kulturi, pa cak ni o pukoj sposobnosti jasnog izrazavanja na maternjem jeziku nema smisla govoriti.
- piupiu
#6385 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Imaš pravo u ovom djelovanju okoline da se kontroliše i spriječi. No za ovo podebljano - tu smo već u domenu biologije i hemije, nije do nas. Postoji već sasvim dovoljno dokaza da telefoni, tableti, kompjuteri imaju itekako negativan uticaj na mozak, tijelo, ne samo na čovjekoliku majmunsku vrstu tj nas, ma i na mačke i pse. Bio jedan mačak kod nas u zgradi koji je uvijek sjedio na onoj stazici prema ulasku u haustoru, i bio je super-fin, osim ako je pored njega prolazio neko ko je pričao na telefon. Onda je napadao i živog te izgrebe. E, ja nisam taj tip naučnika, ali smo svi iz zgrade skontali kauzalnost. Pa sad šta je to smetalo Zigiju...John Cleese wrote: ↑18/06/2023 20:40 Ne bih rekao da treba kriviti razvoj, postojanje i dostupnost necega ili sposobnost nase vrste da se novinama prilagodi (koja je, uzgred, izvanredna) za posljedice necijeg izbora sta ce i u kojoj mjeri i umjesto cega s tim raditi
- piupiu
#6386 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Super za klinca, vidim ja da je to generacija TV pregalaca, slatki su, prirodno nadareni 'performers'. Sad je ovo neka post-literarna civilzacija, tehno-civilizacija koja tako rapidno napreduje da mi jednostavno nemamo evolucijsku sposobnost da je pratimo. To će vjerovatno riješiti ta generacija koji su 'digital natives' iliti rodjeni digitalni.Chmoljo wrote: ↑18/06/2023 14:25 Al ne treba praviti bauk, nego treba pratiti svoje dijete.
- Chmoljo
#6387 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
upozoravao na plavo zračenje od ekrana, ali ga niste razumjelipiupiu wrote: ↑19/06/2023 09:10Imaš pravo u ovom djelovanju okoline da se kontroliše i spriječi. No za ovo podebljano - tu smo već u domenu biologije i hemije, nije do nas. Postoji već sasvim dovoljno dokaza da telefoni, tableti, kompjuteri imaju itekako negativan uticaj na mozak, tijelo, ne samo na čovjekoliku majmunsku vrstu tj nas, ma i na mačke i pse. Bio jedan mačak kod nas u zgradi koji je uvijek sjedio na onoj stazici prema ulasku u haustoru, i bio je super-fin, osim ako je pored njega prolazio neko ko je pričao na telefon. Onda je napadao i živog te izgrebe. E, ja nisam taj tip naučnika, ali smo svi iz zgrade skontali kauzalnost. Pa sad šta je to smetalo Zigiju...John Cleese wrote: ↑18/06/2023 20:40 Ne bih rekao da treba kriviti razvoj, postojanje i dostupnost necega ili sposobnost nase vrste da se novinama prilagodi (koja je, uzgred, izvanredna) za posljedice necijeg izbora sta ce i u kojoj mjeri i umjesto cega s tim raditi
Ta pojava nije nova, naravno, samo je u novim okolnostima mnogostruko i efektnija i ucestalija te je stoga, na primjer, sve vise mladih ljudi sa tako oskudnim vokabularom da o kulturi, pa cak ni o pukoj sposobnosti jasnog izrazavanja na maternjem jeziku nema smisla govoriti.![]()
![]()
![]()
- Chmoljo
#6388 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
ma poenta je da se ne treba opirati, ne treba se ni prepustiti dakako, nego usmjeravati. u suprotnom će to dijete sve to svakako potrefiti, samo roditelji mogu prati ruke i reći: sad je veliki nek se sam snalazi i nek sam odlučuje.piupiu wrote: ↑19/06/2023 09:17
Super za klinca, vidim ja da je to generacija TV pregalaca, slatki su, prirodno nadareni 'performers'. Sad je ovo neka post-literarna civilzacija, tehno-civilizacija koja tako rapidno napreduje da mi jednostavno nemamo evolucijsku sposobnost da je pratimo. To će vjerovatno riješiti ta generacija koji su 'digital natives' iliti rodjeni digitalni.
a on autističan oko tehnologije, ili autističan zbog tehnologije.
- piupiu
#6389 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Chmoljo wrote: ↑19/06/2023 09:19upozorovao na plavo zračenje od ekrana, ali ga niste razumjelipiupiu wrote: ↑19/06/2023 09:10 Bio jedan mačak kod nas u zgradi koji je uvijek sjedio na onoj stazici prema ulasku u haustoru, i bio je super-fin, osim ako je pored njega prolazio neko ko je pričao na telefon. Onda je napadao i živog te izgrebe. E, ja nisam taj tip naučnika, ali smo svi iz zgrade skontali kauzalnost. Pa sad šta je to smetalo Zigiju...![]()
![]()
![]()
![]()
-
John Cleese
#6390 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Mislio sam na ono na sta se mozemo prilagoditi, a tako sam i tebe shvatio - na upliv novina na nasu svakodnevnicupiupiu wrote: ↑19/06/2023 09:10Imaš pravo u ovom djelovanju okoline da se kontroliše i spriječi. No za ovo podebljano - tu smo već u domenu biologije i hemije, nije do nas. Postoji već sasvim dovoljno dokaza da telefoni, tableti, kompjuteri imaju itekako negativan uticaj na mozak, tijelo, ne samo na čovjekoliku majmunsku vrstu tj nas, ma i na mačke i pse. Bio jedan mačak kod nas u zgradi koji je uvijek sjedio na onoj stazici prema ulasku u haustoru, i bio je super-fin, osim ako je pored njega prolazio neko ko je pričao na telefon. Onda je napadao i živog te izgrebe. E, ja nisam taj tip naučnika, ali smo svi iz zgrade skontali kauzalnost. Pa sad šta je to smetalo Zigiju...John Cleese wrote: ↑18/06/2023 20:40 Ne bih rekao da treba kriviti razvoj, postojanje i dostupnost necega ili sposobnost nase vrste da se novinama prilagodi (koja je, uzgred, izvanredna) za posljedice necijeg izbora sta ce i u kojoj mjeri i umjesto cega s tim raditi
Ta pojava nije nova, naravno, samo je u novim okolnostima mnogostruko i efektnija i ucestalija te je stoga, na primjer, sve vise mladih ljudi sa tako oskudnim vokabularom da o kulturi, pa cak ni o pukoj sposobnosti jasnog izrazavanja na maternjem jeziku nema smisla govoriti.![]()
![]()
![]()
To o cemu sad pises uglavnom se tice elektromagnetnog zracenja - prilagoditi se na to znacilo bi postati otporan na njegov utjecaj opcenito (da ne peglam sad nabrajanjem i specificnim djelovanjem svakog postojeceg), a ne vjerujem, naravno, da ce se to ikad desiti, dok god smo sazdani kako jesmo i od cega jesmo.
Napomenucu samo da zracenje definitivno ne treba kriviti za spomenuti oskudni vokabular brojnih primjeraka danasnje mladosti i sve s tim u vezi
P.S.
I ne razumijem zasto bi Zigi napadao i grebao mene umjesto tog nekog ko prolazi i obavlja telefonski razgovor - taj je barem zasluzio
- piupiu
#6391 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Si, shvatam. Ma ja i ne govorim da zračenje uzrokuje nedostatak pažnje i probleme s čitanjem i pisanjem. Upotreba tehnologije ovakva kakva jeste, sa kosntantnom konzumacijom isjeckanih sadržaja i konstantnim skokovima s jednog sadržaja na drugi, te kratke i površne interakcije s drugim korisnicima, je vjerovatno jedan od glavnih problema. To i ovdje možeš vidjeti. Prije deset godina su se pisali dugi postovi i raja su voljela pročitati nešto osmišljeno, promišljeno, duže od dva paragrafa. Sad ti svaki drugi klixovac kaže - skrati to!John Cleese wrote: ↑19/06/2023 12:16 Mislio sam na ono na sta se mozemo prilagoditi, a tako sam i tebe shvatio - na upliv novina na nasu svakodnevnicu
To o cemu sad pises uglavnom se tice elektromagnetnog zracenja - prilagoditi se na to znacilo bi postati otporan na njegov utjecaj opcenito (da ne peglam sad nabrajanjem i specificnim djelovanjem svakog postojeceg), a ne vjerujem, naravno, da ce se to ikad desiti, dok god smo sazdani kako jesmo i od cega jesmo.
Napomenucu samo da zracenje definitivno ne treba kriviti za spomenuti oskudni vokabular brojnih primjeraka danasnje mladosti i sve s tim u vezi
P.S.
I ne razumijem zasto bi Zigi napadao i grebao mene umjesto tog nekog ko prolazi i obavlja telefonski razgovor - taj je barem zasluzio![]()
![]()
A Zigi, ma Zigi je bio načelnik svih živih bića u okolini, garant je bio alkoholičar i, kao što rekoh, mama ga nije dovoljno lickala dok je bio mačić.
-
John Cleese
#6392 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ma ljudi su u prosjeku nestrpljivi i lijeni bili oduvijek - i prije tehnoloskog buma, pri neobaveznoj verbalnoj komunikaciji na primjer.piupiu wrote: ↑19/06/2023 15:49 Si, shvatam. Ma ja i ne govorim da zračenje uzrokuje nedostatak pažnje i probleme s čitanjem i pisanjem. Upotreba tehnologije ovakva kakva jeste, sa kosntantnom konzumacijom isjeckanih sadržaja i konstantnim skokovima s jednog sadržaja na drugi, te kratke i površne interakcije s drugim korisnicima, je vjerovatno jedan od glavnih problema. To i ovdje možeš vidjeti. Prije deset godina su se pisali dugi postovi i raja su voljela pročitati nešto osmišljeno, promišljeno, duže od dva paragrafa. Sad ti svaki drugi klixovac kaže - skrati to!
A Zigi, ma Zigi je bio načelnik svih živih bića u okolini, garant je bio alkoholičar i, kao što rekoh, mama ga nije dovoljno lickala dok je bio mačić.
"Moze pricat" je i onomad bila vrlo negativna ocjena i takve osobe, sklone opsirnim izlaganjima, nisu bile bas pozeljno drustvo
Dalje, mnogi ljudi su i prije izbjegavali citati opsirne, a zapravo sjajne opise, dragulje na stranicama beletristike, bjezali su od inovativnog stila, bili gotovo posve liseni citalackog senzibiliteta, nesposobni osjetiti jednostavnu i cistu ljepotu jezika te u maloumnoj potrazi za nekakvim "znacenjem" i "porukom" citali sazetke da bi "stekli" barem nekakav dojam o "procitanom".
Nista tu tehnologija nije promijenila.
Tehnologija, preciznije - informativna tehnologija nudi, ukratko, dostupnost i to u nevjerojatnom obimu koji se k tome jos i neprekidno povecava.
Izbor je, medjutim, jos uvijek naš.
A Zigija sam komentirao iskljucivo zato da bih te zafrkavao zbog kombiniranja lica u izvjestaju o njegovoj cudi
- n+1
#6393 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Funny je kako svaka generacija ima svoje ludiste kojima je tehnologija kriva za sva zla svijeta.
A to što će prosječan tinejdžer danas nakucati više rečenica nego što je inžinjer prije 50 godina kucao za radnog vijeka ništa, a?
A to što će prosječan tinejdžer danas nakucati više rečenica nego što je inžinjer prije 50 godina kucao za radnog vijeka ništa, a?
- piupiu
#6394 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
A to za inžinjere si u pravu - inžinjeri koje poznajem, a znam ih baš dosta, su izuzetno obrazovani, načitani i neprosječno informisani i pismeni ljudi. Bilo bi zastrašujuće da nisu, s obzirom na to čime se bave.
-
John Cleese
#6395 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ma stvar je prosta - besmisleno je kriviti informativnu tehnologiju za nacin (intenzitet, ucestalost...) na koji je konzument izabrao da je koristi i jos i za sve sto je s takvim izborom u posljedicnoj vezi 
- piupiu
#6396 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Nisi u pravu, Klize, ovisnost o tehnologiji na Zapadu je nametnuta (na tome su IT kompanije predano radile zadnje dvije decenije) - plata se više manje-više ne može primiti u kešu, mora se primiti elektronskom transakcijom na račun; vozačka dozvola je digitalna i sjedi u tvom telefonu; na poslu ti daju telefon sa svim mogućim aplikacijama da možeš biti na liniji 24X7; sve su bankovne i vladine aplikacije telefonske, ali se zato zatvaraju poslovnice; kućnu autentikaciju da se ulogiraš kod vlade ili radne organizacije vršiš telefonom; djeci se daju tableti da s njih downlaoduju domaći rad još od predškolske nastave; zdravstvena je digitalna - isto u telefonu... meni to nije izbor. Izbor je kad Karahasan kaže - neću imati mobilini, ni smartphone.
Ali u velikom broju razvijenih društava (a i manje razvijenih po Aziji), telefon je sve - sredstvo za biznis, vize, bukvalno sve. Nedavno sam bila na Baliju i morala sam downoadovati aplikaciju indonezijske vlade da bih mogla dobiti vizu bez stajanja u redu kad sletim i da bih se mogla kretati, jer oni imaju neki COVID tracking sistem na toj aplikaciji, koji je obavezan... tamo većina turističke razmjene - rezervacije soba i usluga - idu preko telefonskih aplikacija i Whatsappa, plaća se preko Wisea, itd. Jednostavno - hoćeš nećeš, sad si u društvu koje tako funkcioniše. Povazdan buljiš u telefon.
Ali u velikom broju razvijenih društava (a i manje razvijenih po Aziji), telefon je sve - sredstvo za biznis, vize, bukvalno sve. Nedavno sam bila na Baliju i morala sam downoadovati aplikaciju indonezijske vlade da bih mogla dobiti vizu bez stajanja u redu kad sletim i da bih se mogla kretati, jer oni imaju neki COVID tracking sistem na toj aplikaciji, koji je obavezan... tamo većina turističke razmjene - rezervacije soba i usluga - idu preko telefonskih aplikacija i Whatsappa, plaća se preko Wisea, itd. Jednostavno - hoćeš nećeš, sad si u društvu koje tako funkcioniše. Povazdan buljiš u telefon.
- Snake Eyes
#6397 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Napredak nikada nije nametnut.
- piupiu
#6398 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Naravno da jeste. Šta misliš, da su naše nane skinule zarove i krenule u školu jer su ih očevi i muževi odlučili otkriti i poslati u školu? Nisu. Nego su dolazili po njih da ih vode u zatvor jer im nisu dali da napreduju.
- Snake Eyes
#6399 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Vidi, nisam slučajno riječ nametnut napisao kako sam je napisao.
S prva, zbog navika ili doktrina, napredak može ići teško ali onda pročepi...
Nije napredak skinuti zar, već je napredak krenuti u školu, jedno drugo ne negira.
Drugo je što su škole u koje su tada išle bile one koje nisu tolerisale nošenje zara, otuda i nametanje tog napretka.
Današnje nane nose zar i predaju na Prirodno matematičkom fakultetu u Sarajevu ili rade kao ljekari jer danas niko napredak/školovanje nije uvjetovao skidanjem zara.
Ali na stranu to, sve što si ti navela u svom postu su inovacije koje olakšavaju život. Tko je meni nametnuo da plaćam elektronski račune umjesto da se znojim u redu u pošti? Ili tko je seljaku nametnuo motokultivatore i traktore umjesto volova i plugova?
Tehnologija rastura, drugi je problem što ne znamo šta uraditi sa viškom vremena koji nam nakon iste ostaje.
-
John Cleese
#6400 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Pa smisao svega toga je, valjda, da ljudima olaksa zivot i ustedi vrijeme - zar je to lose?piupiu wrote: ↑19/06/2023 18:22 Nisi u pravu, Klize, ovisnost o tehnologiji na Zapadu je nametnuta (na tome su IT kompanije predano radile zadnje dvije decenije) - plata se više manje-više ne može primiti u kešu, mora se primiti elektronskom transakcijom na račun; vozačka dozvola je digitalna i sjedi u tvom telefonu; na poslu ti daju telefon sa svim mogućim aplikacijama da možeš biti na liniji 24X7; sve su bankovne i vladine aplikacije telefonske, ali se zato zatvaraju poslovnice; kućnu autentikaciju da se ulogiraš kod vlade ili radne organizacije vršiš telefonom; djeci se daju tableti da s njih downlaoduju domaći rad još od predškolske nastave; zdravstvena je digitalna - isto u telefonu... meni to nije izbor. Izbor je kad Karahasan kaže - neću imati mobilini, ni smartphone.
I tesko je povjerovati da samo zbog nabrojanog zaista "povazdan buljis u telefon" - uvjeren sam da veci dio vremena bas i ne moras "buljiti" ni u kakve elektronske uredjaje, ako ne izaberes da to radis, osim ako ti je i zanimanje takvo da je to neizbjezno, a iz vlastitog iskustva bih rekao da cak ni to nije neka neizdrziva strahota, naprotiv
Sto se platnog prometa tice - dok god ne ukinu novac, kako god tebi neko platio, bit ce moguce otici u banku i uzeti gotovinu, ako to nekoga veseli kao mene, na primjer. (Ne nosim kartice, nemam ni novcanik - "the money in a roll with the beaner in the outside"
Druze Kanarinac, pozivam te na drugarsku samokritiku zbog neoludistickog skretanja sa puta revolucionarne borbe i ocekujem da javno revidiras stavove