Do tunela Počitelj. Od tunela Počitelj do mosta Počitelj je ostalo da se dovrši.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- So What!
- studiorum_tuzlaensis
#26903 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ima li puno tu da se zavrsi?
Da je barem od Počitelja autoput moglo bi se iz Sarajeva prema Makarskoj/Splitu hladno za satic od Mostara do Sestanovca.
Ovako i dalje je Jablanica/Blidinje/Posusje najbolja opcija.
Da je barem od Počitelja autoput moglo bi se iz Sarajeva prema Makarskoj/Splitu hladno za satic od Mostara do Sestanovca.
Ovako i dalje je Jablanica/Blidinje/Posusje najbolja opcija.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 19/06/2023 11:14, edited 1 time in total.
- Mishelinke
#26904 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nije ni rečeno da je završen, već samo da je spojen, a na snimku se fino vidi da je spojen.
Nije se ni moglo završiti kada je prethodna vlast probila sve moguće rokove. Ova nova vlast je uspjela spojiti most, što je zaista zapanjujuće.
Bravo Trojka, idemo dalje do konačnog završetka koridora!
- Haris.ba
#26905 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Imas li nekih detalja za podjeliti kako je nova vlast uspjela spojiti most?Mishelinke wrote: ↑19/06/2023 11:13 Nije se ni moglo završiti kada je prethodna vlast probila sve moguće rokove. Ova nova vlast je uspjela spojiti most, što je zaista zapanjujuće.
Bravo Trojka, idemo dalje do konačnog završetka koridora!
- Mishelinke
#26906 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Prije 4 godine: https://www.fokus.ba/biznis/pocela-grad ... a/1608815/Haris.ba wrote: ↑19/06/2023 11:17Imas li nekih detalja za podjeliti kako je nova vlast uspjela spojiti most?Mishelinke wrote: ↑19/06/2023 11:13 Nije se ni moglo završiti kada je prethodna vlast probila sve moguće rokove. Ova nova vlast je uspjela spojiti most, što je zaista zapanjujuće.
Bravo Trojka, idemo dalje do konačnog završetka koridora!![]()
12.12.2022. godine: https://www.slobodnaevropa.org/a/most-p ... 73167.html (probijeni svi mogući rokovi, most nije spojen)
03.05.2023. godine: https://fbihvlada.gov.ba/bs/novoimenova ... a-sjednica
16.06.2023. godine: https://www.klix.ba/biznis/spojen-je-mo ... /230615120
Nova vlast je uspjela da za 44 dana uradi više nego prethodna za 4 godine!
Ako ovako nastave, za 100 dana nove Vlade FBiH, imat ćemo gotov koridor, a za 4 godine ćemo i Švicu prestići
Bravo Trojka, idemo dalje...
- Haris033
#26907 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Najbliže do ap je preko Mostara starim putem prema Čitluku, a zatim se na ap direktno uključuješ u Međugorju.HelaS wrote: ↑17/06/2023 13:50Bilo bi korisno ako bi ovaj most bio stavljen u funkciju zajedno sa dijelom auto-puta koji se nastavlja zapadno iznad Čapljine, sve do Zvirovića i Bijače, pa da se sa uključno-isključne petlje silazi u Ševaš Njivama na magistralni put, da ne čekamo završetak tunela Kvanj i petlje na Buni.
Zadnjih godina su radili neki put od Mostara prema brdu Hum.. Ima li ko info o nakvom se putu radi?
- drug_profi
#26908 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Mislim da je ovo vise ruganje slavodobitnim napisima SDFA botova kako se gradi država dok neki grade tramvajske pruge.Haris.ba wrote: ↑19/06/2023 11:17Imas li nekih detalja za podjeliti kako je nova vlast uspjela spojiti most?Mishelinke wrote: ↑19/06/2023 11:13 Nije se ni moglo završiti kada je prethodna vlast probila sve moguće rokove. Ova nova vlast je uspjela spojiti most, što je zaista zapanjujuće.
Bravo Trojka, idemo dalje do konačnog završetka koridora!![]()
A preskaču činjenicu da je i toj SDFA vladi ovo pripremila neka vlada prije njih, i njihovo je samo bilo da naprave tender (što nisu znali bez tri pokušaja) i da završe u roku (što im opet nešto ne uspjeva iz drugog već pokušaja).
- agent_zero
#26909 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ovo je jedan obični politički autoput, u smislu trase koja ide van svih projektno-saobraćajnih normi i pravila.
Uništavanje prelijepe i plodne doline Neretve vijaduktima, od Zenice trasa na klizištima. Ali bitno je zadovoljiti ovce u tri nacionalna tora.
Uništavanje prelijepe i plodne doline Neretve vijaduktima, od Zenice trasa na klizištima. Ali bitno je zadovoljiti ovce u tri nacionalna tora.
-
neki
#26910 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Kuda bi ti postavio trasu?agent_zero wrote: ↑19/06/2023 12:58 Ovo je jedan obični politički autoput, u smislu trase koja ide van svih projektno-saobraćajnih normi i pravila.
-
NecuVise
#26911 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
A ko je bio u toj vladi ranije? Kad se priča o stvarima koje ne valjaju onda nisu bili sami, a o stvarima koje valjaju onda su bili sami.drug_profi wrote: ↑19/06/2023 12:29Mislim da je ovo vise ruganje slavodobitnim napisima SDFA botova kako se gradi država dok neki grade tramvajske pruge.
A preskaču činjenicu da je i toj SDFA vladi ovo pripremila neka vlada prije njih, i njihovo je samo bilo da naprave tender (što nisu znali bez tri pokušaja) i da završe u roku (što im opet nešto ne uspjeva iz drugog već pokušaja).
Usput, i ovima sad je neko ranije pripremio pa da oni završe. Tako unedogled. Što se mene tiče nisu dobro radili ni ni jedni ni drugi. Nadam se da ovi hoće.
Nije on tu da postavlja trasu nego da kaže kako ništa ne valja.neki wrote: ↑19/06/2023 13:29Kuda bi ti postavio trasu?agent_zero wrote: ↑19/06/2023 12:58 Ovo je jedan obični politički autoput, u smislu trase koja ide van svih projektno-saobraćajnih normi i pravila.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#26912 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Tj sda vlada opetdrug_profi wrote: ↑19/06/2023 12:29A preskaču činjenicu da je i toj SDFA vladi ovo pripremila neka vlada prije njih
- drug_profi
#26913 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Niej poenta u tome.
Vec da se hvataju za slamke. Most koji se fakticki pravi vec 10 godina i nije jos zavrsen, a mogao je biti za 3 godine po tenderu, ako se ne varam.
Da su se time bavili pošteni i sposobni ljdi.
Vec da se hvataju za slamke. Most koji se fakticki pravi vec 10 godina i nije jos zavrsen, a mogao je biti za 3 godine po tenderu, ako se ne varam.
Da su se time bavili pošteni i sposobni ljdi.
- Haris.ba
#26914 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Kako je unistena plodna dolina vijaduktima?agent_zero wrote: ↑19/06/2023 12:58
A trasa autoput kroz Hercegovinu ima smisla kada se gleda i put prema istoku. Zamislimo da se neko zafrkne i barem napravi onu dionicu autoputa do Stoca.
Imas izlaz na modernu magistralu za Neum, a imas opciju za CG i Dubrovnik.
Steta sto su bili nesposobi onu dionicu do aerodroma u Mostaru zapoceti.
- drug_profi
#26915 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ja nesto mislim da je interes federacije da se ide sto prije do Stoca sa petlje Pocitelj.
Makar brza cesta za pocetak. Pa nek kasnije dodaju zaustavnu traku ako bude potrebe.
A Neum da se isplanira ostatak obale. Da federacija pomogne da se uredi sakupljanje i odvod kanalizacije, dovod vode i struje duz cijele obale BiH. Mi imamo jos kilometre neiskoristene obale. Samo ne treba je pretvoriti u cirkus i stihijski graditi.
Makar brza cesta za pocetak. Pa nek kasnije dodaju zaustavnu traku ako bude potrebe.
A Neum da se isplanira ostatak obale. Da federacija pomogne da se uredi sakupljanje i odvod kanalizacije, dovod vode i struje duz cijele obale BiH. Mi imamo jos kilometre neiskoristene obale. Samo ne treba je pretvoriti u cirkus i stihijski graditi.
-
Dzontra_Volta
#26916 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jes samo što bi lokalne vlasti u Neumu samo htjeli pare od federacije, a da im se federalni nivo ne miješa previše u planiranje.drug_profi wrote: ↑19/06/2023 21:33 Ja nesto mislim da je interes federacije da se ide sto prije do Stoca sa petlje Pocitelj.
- drug_profi
#26917 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
E pa samo jedno s drugim. A ja mislim da ima dovoljno prostora i za vukove da se namire. Imamo 5 km iskoristene obale i 17 km stijena.Dzontra_Volta wrote: ↑19/06/2023 21:49Jes samo što bi lokalne vlasti u Neumu samo htjeli pare od federacije, a da im se federalni nivo ne miješa previše u planiranje.drug_profi wrote: ↑19/06/2023 21:33 Ja nesto mislim da je interes federacije da se ide sto prije do Stoca sa petlje Pocitelj.
- agent_zero
#26918 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nisam 100% siguran, ali mislim da je buduća trasa bila planirana još u bivšoj državi, naravno ne kao koridor 5c, nego kao sistem jugoslovenskih autoputeva. Konkretno se sjećam prijeratne priče da je taj južni krak trebao ići preko nevesinjskog polja, a ne kao danas kroz plodnu dolinu Neretve.neki wrote: ↑19/06/2023 13:29Kuda bi ti postavio trasu?agent_zero wrote: ↑19/06/2023 12:58 Ovo je jedan obični politički autoput, u smislu trase koja ide van svih projektno-saobraćajnih normi i pravila.
A što se tiče poslijeratne trase, mnogi eminentni stručnjaci su u medijima iznosili stajalište da je trenutna trasa čisto politička (zbog teritorijalnog ustrojstva zemlje), a ne stručna.
- agent_zero
#26919 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pogrešno sam se izrazio, naravno da ne mislim samo na vijadukte, nego na komplet trasu koja će ići sjeverno od mostara do bijače.Haris.ba wrote: ↑19/06/2023 16:49Kako je unistena plodna dolina vijaduktima?agent_zero wrote: ↑19/06/2023 12:58
A trasa autoput kroz Hercegovinu ima smisla kada se gleda i put prema istoku. Zamislimo da se neko zafrkne i barem napravi onu dionicu autoputa do Stoca.
Imas izlaz na modernu magistralu za Neum, a imas opciju za CG i Dubrovnik.
Steta sto su bili nesposobi onu dionicu do aerodroma u Mostaru zapoceti.
Čak i prvobitna verzija te dionice nije planirana da ide kuda ide sada, nego se trebala maknuti od doline Neretve. Ali nečijoj politici to nije odgovaralo.
- agent_zero
#26920 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Evo iz medija, Radio Slobodna Evropa:

Trasa je trebala ići, što je i meni kao nekom ko veze nema sa saobraćajnom strukom logično, preko Podveležja, desno/istočno prema Buni i Stocu, a oni su je skrenuli lijevo/zapadno kroz dolinu Neretve.Trasa auto-puta kroz južna mostarska naselja prvobitno je bila planirana preko brda iznad grada, ali je zadnjih nekoliko godina dva puta mijenjan i sada je ucrtana kroz najplodnije zemljište na jugu Mostara.
- DaysleepeR
#26921 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nemamo mi druže ništa, to je sve privatna zemlja, te stijene.drug_profi wrote: ↑19/06/2023 21:56E pa samo jedno s drugim. A ja mislim da ima dovoljno prostora i za vukove da se namire. Imamo 5 km iskoristene obale i 17 km stijena.Dzontra_Volta wrote: ↑19/06/2023 21:49
Jes samo što bi lokalne vlasti u Neumu samo htjeli pare od federacije, a da im se federalni nivo ne miješa previše u planiranje.
-
Forumerrer
#26922 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
De ba manite se suplje oko plodnosti tla. Sta to mi sijemo pa da nam to buduci autoput ugrozava? Kako u Slavoniji ljudi obradjuju zemlju citavom dionicom autoputa?
Slazem se da je ovde previse politike, treba stranicima platiti da odrede najbolje trase.
Slazem se da je ovde previse politike, treba stranicima platiti da odrede najbolje trase.
- drug_profi
#26923 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Mi - kao BH teritorij.DaysleepeR wrote: ↑20/06/2023 09:50Nemamo mi druže ništa, to je sve privatna zemlja, te stijene.drug_profi wrote: ↑19/06/2023 21:56
E pa samo jedno s drugim. A ja mislim da ima dovoljno prostora i za vukove da se namire. Imamo 5 km iskoristene obale i 17 km stijena.
A svejedno čiji je u katastru, ne može se graditi ono što nije u urbanističkom planu recimo.
Pa kad Federacija ponudi općini i kantonu pomoć oko rješavanja infrastrukture, zauzvrat će tražiti da se prostorni i urbanistički plan usklade i sa privatnim i sa društvenim interesima.
Ja sam siguran da se sve to može postići jer se ulaganjem u infrastrukturu podiže vrijednost placeva, a zauzvrat se pristaje na interese šire zajednice.
- Haris.ba
#26924 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Trasa je morala nekuda sići u dolinu i ići dalje iz doline. Pitanje je samo bilo kuda.agent_zero wrote: ↑20/06/2023 09:43
Pogrešno sam se izrazio, naravno da ne mislim samo na vijadukte, nego na komplet trasu koja će ići sjeverno od mostara do bijače.
Čak i prvobitna verzija te dionice nije planirana da ide kuda ide sada, nego se trebala maknuti od doline Neretve. Ali nečijoj politici to nije odgovaralo.
- DaysleepeR
#26925 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Da, mi kao BH teritorij nemamo ništa od toga jer je privatna zemlja.drug_profi wrote: ↑20/06/2023 11:06Mi - kao BH teritorij.
A svejedno čiji je u katastru, ne može se graditi ono što nije u urbanističkom planu recimo.
Pa kad Federacija ponudi općini i kantonu pomoć oko rješavanja infrastrukture, zauzvrat će tražiti da se prostorni i urbanistički plan usklade i sa privatnim i sa društvenim interesima.
Ja sam siguran da se sve to može postići jer se ulaganjem u infrastrukturu podiže vrijednost placeva, a zauzvrat se pristaje na interese šire zajednice.
Znam lično i čovjeka čija je. Živi u Opuzenu, nema nikakvih planova, a neće iz nekog inata da proda.