GDJE KUPITI AKUMULATOR

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nagibSA

#776 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by nagibSA »

Legla crvena Topla na kraju. :thumbup:

Image
frngla

#777 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by frngla »

Evolution_IV wrote: 11/06/2023 15:40 exide ako imas para, ostalo lutrija...
Exide je lutrija, meni je crkao neki dan, 2 mjeseca po isteku garancije...
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#778 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Evolution_IV »

frngla wrote: 13/06/2023 20:48
Evolution_IV wrote: 11/06/2023 15:40 exide ako imas para, ostalo lutrija...
e onda je sve smece :thumbup: :run:
NediM17

#779 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by NediM17 »

nagibSA wrote: 13/06/2023 20:45 Legla crvena Topla na kraju. :thumbup:

Image
Fabricka Varta krepala prije trece godine, zamijenjena crvenom Toplom, evo gura vise od 5 godina.
kravamuzara

#780 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by kravamuzara »

Evolution_IV wrote: 13/06/2023 22:36
frngla wrote: 13/06/2023 20:48

e onda je sve smece :thumbup: :run:
Ma nema pravila, nekome fabricki bude 2 godine pa zamjenski 7, nekom obrnuto, a neko svako 2 mijenja.
Optimist

#781 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Optimist »

U jednom autu koji je u familiji, kupljen nov, jos uvijek originalni akumulator, star 13 god.
kravamuzara

#782 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by kravamuzara »

Optimist wrote: 13/06/2023 23:03 U jednom autu koji je u familiji, kupljen nov, jos uvijek originalni akumulator, star 13 god.
Start&stop sigurno nema :D

S tim govnetom je 7-8 premija.
nivla

#783 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by nivla »

start stop off
Optimist

#784 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Optimist »

kravamuzara wrote: 13/06/2023 23:18
Optimist wrote: 13/06/2023 23:03 U jednom autu koji je u familiji, kupljen nov, jos uvijek originalni akumulator, star 13 god.
Start&stop sigurno nema :D

S tim govnetom je 7-8 premija.
Nema stop start, benzinac je, presao 105k km za ovih 13god.
noviclan

#785 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by noviclan »

Image
Ma topla zvijer za lavica
skrbavi-admin

#786 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by skrbavi-admin »

Image
spaktakularno. jesi l proslavio sa rajom i familijom?
mirsek

#787 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by mirsek »

nivla wrote: 13/06/2023 23:45 start stop off
:thumbup:
To treba biti obavezna procedura prije voznje kao npr. vezanje pojasa.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#788 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Truba »

meni je crko nakon 8 godina na dan poslije pravoslavnog božića a dan prije dana rs
i došao bihamk i prodali mi oni samo ne primaju kartice pa sam morao na blankomat

pritom sam razvalio mehanizam za haubu al sam to skontao tek poslije naime puko kvar na ručki nije se moglo otvoriti 2-3 majstora nisu znala/htjela
jebote akumulator kad sam trzno da otvorim ostala rucka zaglavljena moze se zatvoriti ali ne otvoriti
nivla

#789 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by nivla »

ma baterije su hemija, mozes kupit neki skart a da potraje duze od nekog jaceg brenda, a mozes kupiti jaci brend i da krepa jer nesto nije krenulo kako treba sa hemijskim procesima, serijska je proizvodnja, ne provjerava se to detaljno kao nekad
na stranu akumulatori ali sto sam ja jednom na neki los batch duracell baterija naletio, to je sve iscurilo nakon 2-3 mjeseca,a ipet ih imam sto po 5-6 godina stoje u daljinskom i rade bez greske

mislim da jos uvijek imam negdje dvijr trepca aa punjive i da ih napunim garant bi radile
ista stvar sa duracell baterijama koje su dosle ko fabricke uz neke bezicne tastature, nisu mogle ni 15 dana a kad su stavljene nove normala sve radi vec dvije godine
preludezalude

#790 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by preludezalude »

skrbavi-admin wrote: 15/06/2023 19:38

Image
spaktakularno. jesi l proslavio sa rajom i familijom?
I sta kaze aparat koliko proizvodi??
B6Redhell

#791 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by B6Redhell »

. :D. Amp clamp na negativnoj. Mozda curi negdje..
preludezalude

#792 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by preludezalude »

B6Redhell wrote: 17/06/2023 22:25 . :D. Amp clamp na negativnoj. Mozda curi negdje..
U pravu si, na negativnoj je. Ne znam kako ja vidjwh da je na pozitivnoj. Na negativnoj vidi koliko je punjenje akumulatora.
B6Redhell

#793 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by B6Redhell »

preludezalude wrote: 17/06/2023 22:28
B6Redhell wrote: 17/06/2023 22:25 . :D. Amp clamp na negativnoj. Mozda curi negdje..
U pravu si, na negativnoj je. Ne znam kako ja vidjwh da je na pozitivnoj. Na negativnoj vidi koliko je punjenje akumulatora.
Naizmjenična struja me hrani. (Profesija). Ali izmjenična je malo druga prica. Nekad se tako provjerava dali ne curi na masu.. a nisam znao da mozes tako provjeriti da li puni.. :thumbup:
preludezalude

#794 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by preludezalude »

B6Redhell wrote: 17/06/2023 22:46
preludezalude wrote: 17/06/2023 22:28

Naizmjenična struja me hrani. (Profesija). Ali izmjenična je malo druga prica. Nekad se tako provjerava dali ne curi na masu.. a nisam znao da mozes tako provjeriti da li puni.. :thumbup:
Na masi vidis koliko akumulator uzima struje. Znaci, ne koliko alternator proizvodi vec koliko akumulator uzima.
Me_again

#795 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Me_again »

preludezalude wrote: 18/06/2023 00:48
B6Redhell wrote: 17/06/2023 22:46

Na masi vidis koliko akumulator uzima struje. Znaci, ne koliko alternator proizvodi vec koliko akumulator uzima.
osnove elektrotehnike = 1
sjedite u klupu obojica :lol:
preludezalude

#796 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by preludezalude »

Me_again wrote: 18/06/2023 08:39
preludezalude wrote: 18/06/2023 00:48

Ja ovo govorim iz iskustva tj prakticne upotrebe tog uredjaja. Ako tvrdis da sam u krivu onda makar potkrijepi sa podatkom sta taj aparat pokazuje na minusu dok motor radi.
Me_again

#797 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Me_again »

preludezalude wrote: 19/06/2023 00:04
Me_again wrote: 18/06/2023 08:39

Ja ovo govorim iz iskustva tj prakticne upotrebe tog uredjaja. Ako tvrdis da sam u krivu onda makar potkrijepi sa podatkom sta taj aparat pokazuje na minusu dok motor radi.
Posteno.

Pa da i ja budem posten: zapravo si u pravu jer na minusu mjeris diferencu izmedju struje alternatora i struje koju uzimaju potrosaci u tom momentu a to jeste struja punjenja akumulatora. Nakon prvog citanja tvog posta sam pomislio da mislis na mjerenje struje alternatora sto ne bi bilo tacno.
Ali tu istu vrijednost struje punjenja ces dobiti ako mjeris na pozitivnom polu obuhvativsi sve vodice koji dolaze na njega, naravno ako to mozes fizicki izvesti kod novijih automobila. Sva struja koja ulazi u akumulator ujedno i izlazi iz njega, kao i kod svih ostalin elektricnih elemenata.

Malo konstruktivne diskusije nije na odmet, jer mnogi ovdje lupaju nekakve cinjenice a da ih uopste ne razumiju :thumbup:
Seawolf

#798 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Seawolf »

Me_again wrote: 19/06/2023 07:29

Posteno.

Pa da i ja budem posten: zapravo si u pravu jer na minusu mjeris diferencu izmedju struje alternatora i struje koju uzimaju potrosaci u tom momentu a to jeste struja punjenja akumulatora. Nakon prvog citanja tvog posta sam pomislio da mislis na mjerenje struje alternatora sto ne bi bilo tacno.
Ali tu istu vrijednost struje punjenja ces dobiti ako mjeris na pozitivnom polu obuhvativsi sve vodice koji dolaze na njega, naravno ako to mozes fizicki izvesti kod novijih automobila. Sva struja koja ulazi u akumulator ujedno i izlazi iz njega, kao i kod svih ostalin elektricnih elemenata.

Malo konstruktivne diskusije nije na odmet, jer mnogi ovdje lupaju nekakve cinjenice a da ih uopste ne razumiju :thumbup:
Kad smo kod konstruktivne diskusije, ponovio bih ovdje pitanje koje sam na jednoj drugoj temi, postavio jednom dobrom forumašu, a tiče se poređenja klipnog SUS motora i sinhronog višefaznog elektromotora.

Naime, obje te mašine su rotacioni uređaji za pretvaranje jednog vida energije (hemijske energije pohranjene u gorivu, odnosno električne energije, respektivno) u mehaničku energiju.

Kod klipnog SUS motora, dva osnovna parametra čija kombinacija, odnosno proizvod daju mehanički rad su:

- radna zapremina (ukupna, u svim cilindrima) i

- srednji efektivni pritisak ciklusa.

I dimenziono, proizvod ove dvije veličine, jednak je obrtnom momentu [Nm], a proizvod obrtnog momenta i dužine puta njegovog djelovanja (kod četvorotaktnog motora, to su dva puna kruga, odnosno 4pi/720⁰), jednak je mehaničkom radu [J] koji se isporuči u jednom ciklusu.

Moje je pitanje bilo: Koje dvije fizičke veličine kod sinhronog višefaznog elektromotora su ekvivalentne radnoj zapremini i srednjem efektivnom pritisku kod klipnog SUS motora?
preludezalude

#799 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by preludezalude »

Me_again wrote: 19/06/2023 07:29

Posteno.

Posteno.
Sve sto si napisao je upravo tako.
Me_again

#800 Re: GDJE KUPITI AKUMULATOR

Post by Me_again »

Seawolf wrote: 19/06/2023 07:54
Kad smo kod konstruktivne diskusije, ponovio bih ovdje pitanje koje sam na jednoj drugoj temi, postavio jednom dobrom forumašu, a tiče se poređenja klipnog SUS motora i sinhronog višefaznog elektromotora.

Naime, obje te mašine su rotacioni uređaji za pretvaranje jednog vida energije (hemijske energije pohranjene u gorivu, odnosno električne energije, respektivno) u mehaničku energiju.

Kod klipnog SUS motora, dva osnovna parametra čija kombinacija, odnosno proizvod daju mehanički rad su:

- radna zapremina (ukupna, u svim cilindrima) i

- srednji efektivni pritisak ciklusa.

I dimenziono, proizvod ove dvije veličine, jednak je obrtnom momentu [Nm], a proizvod obrtnog momenta i dužine puta njegovog djelovanja (kod četvorotaktnog motora, to su dva puna kruga, odnosno 4pi/720⁰), jednak je mehaničkom radu [J] koji se isporuči u jednom ciklusu.

Moje je pitanje bilo: Koje dvije fizičke veličine kod sinhronog višefaznog elektromotora su ekvivalentne radnoj zapremini i srednjem efektivnom pritisku kod klipnog SUS motora?
Pitanje je malo čudno postavljeno i nije mi posve jasno da li mislimo na iste stvari. Naime, pominješ zapreminu motora što je posljedica njegove mehaničke konstrukcije. Srednji efektivni pritisak ciklusa takodjer spada u posljedicu mehaničke konstrukcije (stepen kompresije) ali zavisi i od količine i omjera gorive smjese koja se isporučuje u cilindar.

Što se tiče višefaznih sinhronih elektromotora, prvi osvrt je na koliko faza se misli. Nisu svi motori trofazni, iako su ovi najrasprostranjeniji.
Dalje, da li je rotor od permanentnog magneta ili je elektromagnet koji ima svoju pobudu strujom, pa onda karakteristika takvog motora zavisi i od jačine struje kroz rotor.
Da li je stator višepolni, ako jeste koliko polova ima (konstruktivnost samih namotaja žice, nemojmo ovo miješati sa brojem faza).
Naravno, fizičke dimenzije elektromotora, odnosno prečnik statora utiču na max. obrtni momenat. Što je prečnik veči, biče veči i obrtni momenat.

Ovo gore pobrojano su konstrukcioni parametri elektromotora, koji se osim magnetnog rotora odnose i na asinhrone motore. Oni djeluju tako što rotor "kliže" u odnosu na rotaciono magnetno polje, čime se indukuje struja u istom, a koja opet tvori magnetno polje rotora. Time asinhroni motor ima neznatno manju brzinu od sinhrone, a koja iznosi 3000 obrtaja za jednopolne trofazne motore pri frekvenciji od 50 Hz. Jeftinija proizvodnja učinila ga je nebrojeno puta popularnijim u odnosu na sinhrone.

Sinhronim motorima, kao i asinhronim se upravlja strujom (koja je poslljedica napona tj potencijalne razlike) i frekvencijom.
Frekvencija naravno utiče na broj obrtaja, a struja na obrtni momenat.
Regulacija se vrši po zadanim algoritmima uz povratne informacije o brzini obrtaja i struji koju motor "vuče", ali se u pravilu mijenjaju oba parametra istovremeno (napon koji ima za posljedicu struju motora i frekvenca).

I, vrijedno je spomenuti da i sinhroni motori znaju malo "klizati" u odnosu na sinhronu brzinu, tj ako je opterečenje iznenadno veče tako da regulacija ne stigne postiči zadovoljavajuče parametre.

Mislim, mogu ja ovako još par stranica ali postajem dosadan....

Nadam se da sam barem malo udovoljio postavljenom pitanju, ili sam nešto fulio :roll:
Post Reply