"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#2676 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 16/06/2023 13:46
mali_balon wrote: 16/06/2023 13:34

Ona ne operise ona ocitava nalze.....o jeste zalosno da i to radi...ona bi trebala da obucava mladje generacije...itd itd...ja bi npr svima koji bi da rade u penziji dozvolio da rade samo kao predavaci, sve ostalo...nek ostanu u penziji
Pa ulozila je u svog sina dok je bila ministrica, prosao je sve moguce obuke.

Inace zbog takvih metuzalema se zdravstvo i raspada, jer da bi ona i sad u tim godinama radila, moralo je nekoliko perspektivnih doktora da napusti zemlju (jer nisu mogli dobiti adekvatnu obuku), jer onda bi ona izgubila monopol i edukacije su samo za probrano drustvo.
Da nije takvih metuzalema, ne bi imao ko pročitati snimke.

Kao mojoj mami kada je otišla kod fizijatra. Čita statiji fizijatar nalaz ljekara i ne može sebi doći. Kaže, pokazuje mami snimak, evo, ovdje se vidi to, nemoguće da doktor nije to vidio.

Možda mladi hirurg ima mirniju ruku.

Stariji dijagnostičar ima više iskustva.

A ako se pogriješi u dijagnozi i hirurg će zarezati na pogrešnom mjestu.
Gray

#2677 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Gray »

Hakiz wrote: 16/06/2023 11:18
_BataZiv_0809 wrote: 16/06/2023 11:11 Zakon je jasan.

Ovo sto Hakiz pise su anegdotalni primjeri gdje uvijek ima neka skrivena caka koja nije spomenuta u prici.
Hakiz wrote: 15/06/2023 19:14

Ima neki rok do kojeg ne može dati otkaz. Nakon tog roka radnik svakako ide na komisiju za ocjenu sposobnosti.

Zaštita radnika u slučaju privremene spriječenosti za rad zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja

Član 71

(1) Radniku koji je pretrpio povredu na radu ili je obolio od profesionalne bolesti, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog liječenja ili oporavka, osim ako je počinio teži prijestup ili težu povredu radne obaveze iz ugovora o radu.

(2) U slučajevima i za vrijeme iz stava 1. ovog člana, radniku ne može prestati ugovor o radu koji je zaključen na određeno vrijeme, osim ako je počinio teži prijestup ili težu povredu radne obaveze iz ugovora o radu.

(3) U slučaju iz stava 2. ovog člana ugovor o radu na određeno vrijeme se neće smatrati ugovorom o radu na neodređeno vrijeme u smislu člana 22. stav 4. ovog zakona.

Pravo radnika da se vrati na rad nakon prestanka privremene spriječenosti za rad

Član 72

(1) Povreda na radu, bolest ili profesionalna bolest ne mogu štetno utjecati na ostvarivanje prava radnika iz radnog odnosa.

(2) Radnik koji je bio privremeno spriječen za rad do šest mjeseci, a za kojeg nakon liječenja i oporavka nadležna zdravstvena ustanova ili ovlašteni ljekar utvrdi da je sposoban za rad, ima pravo da se vrati na poslove na kojima je radio prije nastupanja privremene spriječenosti za rad.

(3) Ukoliko ne postoji mogućnost da se radnik koji je bio privremeno spriječen za rad duže od šest mjeseci vrati na poslove na kojima je radio ili na druge odgovarajuće poslove, poslodavac ga može rasporediti na druge poslove prema njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima.

(4) Ukoliko ne postoji mogućnost raspoređivanja iz stava 3. ovog člana, poslodavac može, nakon provedenih konsultacija sa vijećem zaposlenika, otkazati radniku ugovor o radu.

(5) Radnik je dužan, najkasnije u roku od tri dana od dana nastupanja spriječenosti za rad, pisanim putem obavijestiti poslodavca o privremenoj spriječenosti za rad.
https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/zakon-o-radu.html

Dok član 71 tretira samo profesionalno oboljenje i povredu nastalu na radu, član 72 tretira i bolest nevezano za nastanak.

Dakle, do 6 mjeseci nema otkaza, poslije ocjena sposobnosti i prvo da mu se ponudi drugi posao, u skladu na navonastalim stanjem. Tek ako to ne može, onda ide otkaz i to ne samovoljom gazde. Mora se konsultovati sa vijećem uposlenika. Ako vijeća nema, neka ga formiraju.

Tako kaže ZoR. poštovanje zakona je druga priča.

Pa, da gazda otkaz prije isteka 6 mjeseci, bez konsultacije sa vijećem, ili nije ponudio drugi posao, eto osnove za tužbu.

To ne znači da ne možeš dobiti otkaz dok si na bolovanju, nego samo da bolovanje ne smije biti razlog otkaza (ne smiješ dobiti otkaz samo zato sto si na bolovanju) ili ne smije biti razlog da ne ostvaruješ neka druga prava.

Ali ako ima opravdan razlog za otkaz, onda ne smeta to sto si na bolovanju, najurednije se može dati otkaz, i bio sam na više predmeta gdje su radnici tvrdili da ne moze i ni jednom to sud nije prihvatio.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#2678 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

Gray wrote: 16/06/2023 13:54

Dok član 71 tretira samo profesionalno oboljenje i povredu nastalu na radu, član 72 tretira i bolest nevezano za nastanak.

Dakle, do 6 mjeseci nema otkaza, poslije ocjena sposobnosti i prvo da mu se ponudi drugi posao, u skladu na navonastalim stanjem. Tek ako to ne može, onda ide otkaz i to ne samovoljom gazde. Mora se konsultovati sa vijećem uposlenika. Ako vijeća nema, neka ga formiraju.

Pa, da gazda otkaz prije isteka 6 mjeseci, bez konsultacije sa vijećem, ili nije ponudio drugi posao, eto osnove za tužbu.

To ne znači da ne možeš dobiti otkaz dok si na bolovanju, nego samo da bolovanje ne smije biti razlog otkaza (ne smiješ dobiti otkaz samo zato sto si na bolovanju) ili ne smije biti razlog da ne ostvaruješ neka druga prava.

Ali ako ima opravdan razlog za otkaz, onda ne smeta to sto si na bolovanju, najurednije se može dati otkaz, i bio sam na više predmeta gdje su radnici tvrdili da ne moze i ni jednom to sud nije prihvatio.
-Što si dobio otkaz dok si na bolovanju
-Nisam ispunjavao radne zadatke (tako piše u pismenom otkazu)
-Što nisi ispunjavao radne zadatke?
- PA ZATO ŠTO SAM NA BOLOVANJU

Logika naših poslodavaca je nekad - zastrašujuća.
Hakiz

#2679 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Gray wrote: 16/06/2023 13:54

Da, tačno.

Mislio sam da se za "otkaz na bolovanju" podrazumijeva bolest kao razlog, a to ne može. On na bolovanju, fali mi hitno jedan, neću da dajem dvije plate, daj ovom što će raditi platu, ovom na bolovanju otkaz. Ili "Taman smo se htjeli nekako riješiti ovog starog na bolovanju da uzmemo mlađeg, a ne griješi, nemamo opravdan razlog, sada to možemo, neće biti tehnološki višak zbog otpremnine i onih godinu za njegovo radno mjesto". To ne može.

Ako je neko zaslužio otkaz bez bolesti, bolovanje neće zaustaviti otkaz, normalno.
Last edited by Hakiz on 16/06/2023 14:07, edited 1 time in total.
Gray

#2680 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Gray »

Pa da, o tome govorimo :D

A vjeruj da sam vidio situacija gdje radnici kradu, krše obaveze, pa kada dobiju poziv na izjasnjenje odu na bolovanje i misle da ne mogu dobiti otkaz.
Hakiz

#2681 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Gray wrote: 16/06/2023 14:07 Pa da, o tome govorimo :D

A vjeruj da sam vidio situacija gdje radnici kradu, krše obaveze, pa kada dobiju poziv na izjasnjenje odu na bolovanje i misle da ne mogu dobiti otkaz.
Oni su glupi i sami krivi.
Ozimician

#2682 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 16/06/2023 13:52
Ozimician wrote: 16/06/2023 13:46

Pa ulozila je u svog sina dok je bila ministrica, prosao je sve moguce obuke.

Inace zbog takvih metuzalema se zdravstvo i raspada, jer da bi ona i sad u tim godinama radila, moralo je nekoliko perspektivnih doktora da napusti zemlju (jer nisu mogli dobiti adekvatnu obuku), jer onda bi ona izgubila monopol i edukacije su samo za probrano drustvo.

Kao mojoj mami kada je otišla kod fizijatra. Čita statiji fizijatar nalaz ljekara i ne može sebi doći. Kaže, pokazuje mami snimak, evo, ovdje se vidi to, nemoguće da doktor nije to vidio.

Možda mladi hirurg ima mirniju ruku.

Stariji dijagnostičar ima više iskustva.

A ako se pogriješi u dijagnozi i hirurg će zarezati na pogrešnom mjestu.
Ma to je ona stara automehanicarska fora - ko ti je ovo radio?

Generalno, slazem se da dijagnosticar na zalasku karijere ima najvise iskustva i tad je najvise izbrusen, ali to je period kad ima oko 60 god.
Ali i u tim godinama on treba da lagano smanji posao i posveti se ucenju onih koji ce ga naslijediti. Ja smatram da covjek od 80 god nije sposoban fizicki obavljati zahtjevne poslove, sto fizicke, sto psihicke.
Upravo ti metuzalemi i jesu krivi jer nema ko procitati snimke, sto nisu nikog ostavili iza sebe ko ce znati procitati snimke, nego daj sve meni.

Sta cemo kad ti metuzalemi pomru ?
Hakiz

#2683 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 16/06/2023 14:09
Upravo ti metuzalemi i jesu krivi jer nema ko procitati snimke, sto nisu nikog ostavili iza sebe ko ce znati procitati snimke, nego daj sve meni.

Ostavili bi oni, samo svi mladi pobjegli u Deutschland :lol:

I oni bi radije uživali u penziji, ali moraju raditi, nema ko.
Ozimician

#2684 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 16/06/2023 14:11
Ozimician wrote: 16/06/2023 14:09

Jest jest, nema ko, stalno se kuka kako nema doktora, kako fali ovih, onih, a doktora ima na birou.

I onda se neko pita zasto odlaze u Njemacku.

Doticna kad je vedrila i oblacila, nije bilo ni u snovima da ce se ici u Deutschland. Deutschland je aktuelna zadnjih 10 god. max.
Hakiz

#2685 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 16/06/2023 14:15

Jest jest, nema ko, stalno se kuka kako nema doktora, kako fali ovih, onih, a doktora ima na birou.

Doticna kad je vedrila i oblacila, nije bilo ni u snovima da ce se ici u Deutschland. Deutschland je aktuelna zadnjih 10 god. max.
Kako si ti mlad...
DebelinJoe

#2686 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DebelinJoe »

Ja sam imao identičnu situaciju prije dvije godine.

https://web-mind.rs/tehno/masovna-otpus ... HZeXjgiRaY
moimoi

#2687 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

Fakat, koliko je tebi godina??
Masovna seoba (ne ona ratna) je krenula 2000te. Kada je narod skontao da od suplje price nema nista i kada su nam pipe poceli zavrtati. 1996 su jos svi mislili kako cemo najkasnije do 2000 uci u EU :lol:
Hakiz

#2688 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 16/06/2023 18:07

Masovna seoba (ne ona ratna) je krenula 2000te. Kada je narod skontao da od suplje price nema nista i kada su nam pipe poceli zavrtati. 1996 su jos svi mislili kako cemo najkasnije do 2000 uci u EU :lol:
Ama, tamo negdje od 1950-ih je krenulo. Nije kod nas pojam "gastarbajter" od juče, ima mu 60-70 godina.

Možda je generacijama koje su rođene iza 1990. sadašnje iseljavanje nešto novo, ali ima nas koji pamtimo malo duže. Kojima je rodbina i koji smo sami išli u "obećanu zemlju" dok je bog još hodao zemljom.
moimoi

#2689 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 16/06/2023 18:43
Ama, tamo negdje od 1950-ih je krenulo. Nije kod nas pojam "gastarbajter" od juče, ima mu 60-70 godina.

Možda je generacijama koje su rođene iza 1990. sadašnje iseljavanje nešto novo, ali ima nas koji pamtimo malo duže. Kojima je rodbina i koji smo sami išli u "obećanu zemlju" dok je bog još hodao zemljom.
Jebiga sad. Govorim o novoj generaciji dijaspore. Ovi koji su poceli napustati BiH radi politike, boljeg standarda i sigurnog zivota. Netom nakon rata su jos svi bili puni entuzijazma i nade. Svakakvih obecanja. Onda progledase u novom mileniju- nema od toga nix.
Hakiz

#2690 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 16/06/2023 18:57
Hakiz wrote: 16/06/2023 18:43

Jebiga sad. Govorim o novoj generaciji dijaspore. Ovi koji su poceli napustati BiH radi politike, boljeg standarda i sigurnog zivota. Netom nakon rata su jos svi bili puni entuzijazma i nade. Svakakvih obecanja. Onda progledase u novom mileniju- nema od toga nix.
Ironija je u tome da su i generacije o kojima ja govorim napuštale Jugoslaviju iz istih razloga, boljeg standarda i politike. Htjeli bolja primanja ili nisu htjeli živjeti u socijalizmu.

Kada ti je komunista na vlasti, kapitalisti napuštaju državu. Kada je kapitalista, socijalisti je napuštaju.
Hakiz

#2691 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

DebelinJoe wrote: 16/06/2023 18:00 Ja sam imao identičnu situaciju prije dvije godine.

https://web-mind.rs/tehno/masovna-otpus ... HZeXjgiRaY
Tražili smo, dobili smo.
konoplja

#2692 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by konoplja »

Hakiz wrote: 16/06/2023 19:17
Ironija je u tome da su i generacije o kojima ja govorim napuštale Jugoslaviju iz istih razloga, boljeg standarda i politike. Htjeli bolja primanja ili nisu htjeli živjeti u socijalizmu.

Kada ti je komunista na vlasti, kapitalisti napuštaju državu. Kada je kapitalista, socijalisti je napuštaju.
A gdje idu socijalisti? Kuba? Sjeverna Koreja? Nemaju mnogo izbora.
moimoi

#2693 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

moimoi wrote: 16/06/2023 18:57

Ne bih rekla. One generacije su se vracale. Isli su na par godina da bi se vratili sa meckom i podigli sprat kuce. Mahom su bili iz ruralnih sredina ili hajmo reci 99%. Danas idu “mozgovi”. Pametni ljudi koji itekako mogu doprinjeti razvoju BiH
Hakiz

#2694 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 16/06/2023 19:29

Ne bih rekla. One generacije su se vracale. Isli su na par godina da bi se vratili sa meckom i podigli sprat kuce. Mahom su bili iz ruralnih sredina ili hajmo reci 99%. Danas idu “mozgovi”. Pametni ljudi koji itekako mogu doprinjeti razvoju BiH
Eh. Da samo znaš koliko je tih gastarbajtera izgradilo kuće pa u tim kućama ili niko ne živi ili žive njihovi rodiitelji. A oni i u penziji ostali u toim njemačkama i ostalim evropama.

Ne vrate se ni u grob da ih spuste, kamoli da u penziji žive ovdje.

Moj daidža kojeg sam spomenuo otišao kao klinac tamo negdje 1960, sav radni vijek radio tamo, penziju tamo zaradio. Dolazio ovdje svake godine. Nije gradio sebi novu kuću, ali je obnavljao i održavao porodičnu kuću. Kaže tako može i u Njemačkoj živjeti u pristojnom stanu sa ženom, umjesto u kontejneru sa 3 cimera što bi morao da plaća gradnju nove kuće ovdje. Jeste svake godine dolazio ili sa mečkom ili sa BMW-om. Došla penzija, on ostao tamo. Umro je tamo. Tamo je i pokopan. I njegova djeca (sada već odrasli ljudi sa svojim porodicama), koja su osnovnu i srednju školu ovdje završila su tamo.

Ima ih koji se vrate, ima ih koji se ne vrate. Organizuješ tamo sebi život, teško se prilagođavati ovom.
Javier Pena

#2695 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Tony Soprano wrote: 15/06/2023 16:43
Javier Pena wrote: 05/06/2023 12:59 Ali je zato bitna da postoji rad u mladoj sredini, ljudi puni energije, ugodno i dinamično okruženje i mogućnost za lični razvoj :lol:
:lol: :lol: :lol:

https://posao.klix.ba/oglasi/djelatnik- ... ariete/383

Evo jednog prijatnog iznenađenja, i plata prvi mjesec i početna plata navedeni :shock:
Šta nudimo?

Obuku i mentorstvo,

Timski rad u veseloj i dinamičnoj radnoj atmosferi,

️Mogućnost profesionalnog razvoja i implementacije vlastitih ideja,

OBUKA (prvi mjesec): 800 KM (ako imate iskustva ovo se ne odnosi na Vas)

Redovna i stimulativna primanja sa početnom platom od 1.200,00KM,

Mogućnost zasnivanja radnog odnosa na neodređeno.
Hakiz

#2696 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Javier Pena wrote: 18/06/2023 23:45
Tony Soprano wrote: 15/06/2023 16:43

:lol: :lol: :lol:

https://posao.klix.ba/oglasi/djelatnik- ... ariete/383

Evo jednog prijatnog iznenađenja, i plata prvi mjesec i početna plata navedeni :shock:
Šta nudimo?

Obuku i mentorstvo,

Timski rad u veseloj i dinamičnoj radnoj atmosferi,

️Mogućnost profesionalnog razvoja i implementacije vlastitih ideja,

OBUKA (prvi mjesec): 800 KM (ako imate iskustva ovo se ne odnosi na Vas)

Redovna i stimulativna primanja sa početnom platom od 1.200,00KM,

Mogućnost zasnivanja radnog odnosa na neodređeno.
Šta je prijatno iznenađenje, ovo boldirano :mrgreen:
Javier Pena

#2697 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Hakiz wrote: 19/06/2023 10:12
Šta je prijatno iznenađenje, ovo boldirano :mrgreen:
Napisao sam, da je navedena visina plate i to dobra za ovu vrstu posla. Preleti malo po oglasima pa vidi ovu rubriku "šta nudimo" da se ismiješ malo toploj radnoj atmosferi i mogućnosti profesionalnog rasta :mrgreen:
Ali_G

#2698 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ali_G »

Covjek vjerovatno misli na odlazak ljekara. Dok se Zehra pitala odlazak u drugi kanton na rad je bio plafon :)
Paul Gascoigne

#2699 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Paul Gascoigne »

Ljudi, nemojte odmah napadati, mlad sam i fakat neupućen, ali pomalo uviđam situaciju. Je li zaista "nepisano pravilo" da je kod nas bez štele nemoguće naći dobar (normalan, radno vrijeme po zakonu, plata bez koverte) posao? Izuzev ako nisi usko deficitarna, mahom tehnička, struka?
Ozimician

#2700 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Paul Gascoigne wrote: 19/06/2023 23:03 Ljudi, nemojte odmah napadati, mlad sam i fakat neupućen, ali pomalo uviđam situaciju. Je li zaista "nepisano pravilo" da je kod nas bez štele nemoguće naći dobar (normalan, radno vrijeme po zakonu, plata bez koverte) posao? Izuzev ako nisi usko deficitarna, mahom tehnička, struka?
Moje iskustvo, visoko subjektivno, da se odmah ogradim.

Zavisi koja si struka, to je broj jedan i kakav posao tražiš.
Zavisi i od faktora sreće jako puno, ali nažalost "preporuka" je broj jedan za dobijanje natprosječno dobrog posla.

I to vrijedi svugdje, ne samo u BIH.

I nije to da ne možeš naći posao, nego ako nemaš "leđa", onda si lahka meta za mobing, od šefova do najnižih kolega, ako imaš "leđa" pošteđen si takvih stvari i onda ti je odmah posao mnogo ugodnije mjesto.
Post Reply