Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
-
Trappist
#1451 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
napadoste covjeka bez razloga, turkish jeste dosta poskupio, a s njim su se mogle dobre konekcije fatati za dalje istok ili cak za ameriku jeftinije nego preko beca ili frankfurta.
-
Hakiz
#1452 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ma, nije to zbog napisanog, da sam bill šta napisao nešto bi izmislili, ne mogu oni mene odavno, politika, trojka itd su razlozi, pa i ovu temu hoće da pokvare ličnom netrpeljivosti.
-
akcija007
#1453 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Air Serbia se preracunala i otkazala ovaj najavljeni dodatni let. Nema to veze ni sa aerodrom, trojkom, sda i sl... to je operativna odluka kompanije . Isto kao sto i Lufthansa moze donijeti odluku da od XX datuma obustavlja let Frankfurt Sarajevo Frankfurt .
Ja ne znam gdje se Air Serbia reklamira i generalno ostale kompanije (ako se uopste reklamiraju).
Aerodrom je jedno vrijeme reklamirao na svojoj FB stranici LOT preko Varsave za Ameriku i to je stalo
Ja ne znam gdje se Air Serbia reklamira i generalno ostale kompanije (ako se uopste reklamiraju).
Aerodrom je jedno vrijeme reklamirao na svojoj FB stranici LOT preko Varsave za Ameriku i to je stalo
-
Seawolf
#1454 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
THY jeste poskupio, ali samo ako letiš njime do Istanbula.
Za konekcije je, relativno gledajući, povoljniji nego ikada.
Turskoj je bitno da nahvata što više putnika da lete preko aerodroma Istanbul i razvili su prilično uspješnu taktiku za postizanje tog cilja.
Sve letove za EU destinacije, u zadnje vrijeme, letim preko Istanbula.
Nedavno sam rezervisao i Stockholm, za početak septembra, opet THY, preko Istanbula.
-
Seawolf
- tramvajtrojka
#1456 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ove sezone su napravili zajeb sa leasom rumunskih atrova, gdje rumunski avioni svakodnevno ispadaju iz rotacija i kasne na svoje letove, i pokrene se lanac događaja gdje avioni u dolasku kasni i tri sata neki dan dolazak u Sarajevo je kasnio tri sata iz bg , cekao dragu iz bg tri sata proveo u onom kaficu u prizemlju
al cijene u onom bonjour su
-
Seawolf
#1457 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ne znam, ja jedem u aerodromskom restoranu "s linije" (otvoren je za sve) i "Kod Avde".tramvajtrojka wrote: ↑18/06/2023 17:09....
al cijene u onom bonjour su![]()
kroasan petaka, a sendvic cenera
![]()
-
akcija007
#1458 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Gdje se nalazi aetodromski restoran "s linije"/menze ?
-
Seawolf
-
akcija007
#1460 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Evo ga saopstenje Air Serbije o kasnjenjima i otkazivanju letova
https://avaz.ba/vijesti/region/838097/a ... ih-faktora
- tramvajtrojka
#1461 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
zli jezici bi rekli natjerao ih menadžment sarajevskog aerodromaakcija007 wrote: ↑18/06/2023 21:49 Evo ga saopstenje Air Serbije o kasnjenjima i otkazivanju letova
-
mistek
#1462 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ove godine ništa od neke LCC koja će imati bazu na SJJ. I generalno, teško će to ići bez da se dese neke ozbiljnije promjene. U biti, vlada FBiH bi trebala malo pozabaviti se aerodromom, u smislu finansiranja, nekog malo jačeg plana šta se želi i onda težiti ka tome. Ako je cilj dovesti još milion putnika, vidjeti koliko je tu turista, isplati li se, kako subvencionirati itd. Ako ne, ništa.
Do tada, više se nadati da će se Tuzla čak dodatno razvijati u smislu novih LCC destinacija.
Do tada, više se nadati da će se Tuzla čak dodatno razvijati u smislu novih LCC destinacija.
-
akcija007
#1463 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
@tramvajtrojka i Croatia Airlines slicno radi. Naprave ljetni red letenja a nema letova i posade . Posade jako malo slobodnih dana u sedmici imaju. Znam pilota u CA na Airbusu Koji ljeti dnevno 4-6 rotacija radi i u slucaju kasnjenja automatski kasne svi buduci letovi s tim avionom. Nekada se zna dogoditi da je isteklo radno vrijeme posade i mora se otkazati let .
Pare profit daj uzmi sto je vise moguce preko ljeta
- tramvajtrojka
#1464 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
akcija007 wrote: ↑19/06/2023 18:12 @tramvajtrojka i Croatia Airlines slicno radi. Naprave ljetni red letenja a nema letova i posade . Posade jako malo slobodnih dana u sedmici imaju. Znam pilota u CA na Airbusu Koji ljeti dnevno 4-6 rotacija radi i u slucaju kasnjenja automatski kasne svi buduci letovi s tim avionom. Nekada se zna dogoditi da je isteklo radno vrijeme posade i mora se otkazati let .

ma ovi se raspadaju i dns su isti broj letova otkazali plus svaki polazak im je kasnio iz Beograda
- van Basten
#1465 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
I sad se postavlja pitanje kome aerodrom radi 24h? Lcc koji bi ko biva letio u 3h iz Sarajeva ni na vidiku, air Serbia ispalila za beogradski nocni... opet zadnje polijetanje u 21h a slijetanje u 23h
-
Seawolf
#1466 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Salam Air (Oman) bi trebao od 02. jula da, dva puta sedmično, dolijeće u Sarajevo (iz Muscata) i odlijeće iz Sarajeva u noćnim terminima.van Basten wrote: ↑20/06/2023 00:45 I sad se postavlja pitanje kome aerodrom radi 24h? Lcc koji bi ko biva letio u 3h iz Sarajeva ni na vidiku, air Serbia ispalila za beogradski nocni... opet zadnje polijetanje u 21h a slijetanje u 23h
-
akcija007
#1467 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
-
konami666
#1468 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Albanci cijene svoje državljane dok u Bosni samo gledaju kako da zajebu svoje.
Da li su promijenili onu traku barem za prtljagu, koliko se sjećam ona postojeća je od rata.laserShow wrote: ↑13/06/2023 21:34 Koji kreteni rade na aJrodromu to je nevjerovatno. Sletise dva aviona u razmaku od pet minuta i oni prvo isporuce prtljag ovog drugog aviona. Letaju koferi na onoj traci, niko ne uzima, jer naravno, putnici drugog leta su i dalje na kontroli.
Ono je bilo amblivbl, svi cekaju kofer, niko ne uzima koferKoliko sam primijetio, nesto su sjebali i ostetili 2-3 kofra, barem sam primijetio da se raja zali.
Zadnji put kad sam bio meni je lounge bio srednja žalost, to je bilo prije par mjeseci. Da li su promijenili štogod?Bodkin wrote: ↑13/06/2023 21:41 Realno sad kako su ga malo sredili, aerodrom skroz pismeno izgleda. Lounge je top. Radnici na aerodromu su uvijek bili jako pismeni i kulturni.
Veci problem je menadzment i politika. Nestvarno da nemas letove za vece evropske gradove nego uvijek preko jebenog beca koji drzi najskuplju i njima najprofitabilniju liniju
Zato ja ljeti nikad ne dolazim, prvenstveno jer moram da kao državljanin se guram sa svima ostalima jer debili nisu u stanju uvesti brzu kontrolu za državljane (i njihove porodice ako putuju zajedno). Drugi razlog je to sto aerodrom ljeti izgleda ko jemenski bazar, na svakih 10 letova za bliski istok ide 1 za Europu. I ono sto mi je još vise nevjerovatno je kad vidim da ljudi koji ne znaju beknuti bosanski drže bosanski pasos.last mohicans wrote: ↑13/06/2023 21:58 To i meni najvise smeta kada dođem nekim letom na naš aerodrom, u isti saf sa Turcima, Arapima i pokojim EU građaninom. Odvoji me, pokaži da cijeniš svog građanina i drzavljanina. Po tome se vidi da mi nismo ni N od nacije. Sam onaj prostor gdje dolazis, sa onim ventilacijaIama iznad glava, izgleda jadno i primitivno. To je prva slika koju šalješ turistima a drugi šok mu je kad se zakotrlja pored onog vašara prema Stupu. Šta mi imamo od toga što je aerodrom u drzavnom, tj.federalnom vlasništvu, kolika je dobit? Gdje ta dobit ide? Ulagalo se u unaprijeđenje aerodromaDo ovog sad, tek oku mjerljivog obnavljanje i rekonstrukcije, pare su jednostavno isparile. Boli me neka stvar da li će biti koncesija, investitor, neko treći, uljudi aerodrom, poveži nas sa više destinacija, daj niskobudzetnih, a ostavi i ove jače. Ko voli, nek izvoli.
Mislim da je bilo za vrijeme Jugoslavije. Sto se tiče Tesle, isto je ko u Bosni no mislim da će oni to morati promijeniti zbog broja putnika. Tako da će na kraju jedino niti Bosna koja tretira svoje državljane ko zadnju rupu na svirali.mistek wrote: ↑14/06/2023 00:38Pa imaš to isto i na ulazu u Tursku, jal kompneno, jal na aerodromuakcija007 wrote: ↑13/06/2023 23:44 Onda bi tako i na kopnenim granicama trebalo biti jedna traka posebna i iskljucivo za BH drzavljane a druga/e za ostale.
To nikada nigdje nisam vidio osim ove za EU i all passports . I neku spomenu da ima Albanija u Tiranu na aerodromu za svoje srzavljane automatsku pasosku .
Te automatske pasose ima i EU za one s EU biometrijskim pasosima.Neko će vjerovatno znati ima li i na Tesli u Beogradu, ko češće leti tamo.
![]()
Eh sad, ako se ne varam, čak je to nekad bilo kod nas? Možda griješim, ali nekad prije.
Generalno je onaj prostor dole neadekvatan i zahtijeva bolju organizaciju. Ovo s odvajanje BiH državljana bi baš ubrzalo proces.
-
konami666
#1469 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Izvini ali veću glupost u životu nisam pročitao.Seawolf wrote: ↑18/06/2023 16:58THY jeste poskupio, ali samo ako letiš njime do Istanbula.
Za konekcije je, relativno gledajući, povoljniji nego ikada.
Turskoj je bitno da nahvata što više putnika da lete preko aerodroma Istanbul i razvili su prilično uspješnu taktiku za postizanje tog cilja.
Sve letove za EU destinacije, u zadnje vrijeme, letim preko Istanbula.
Nedavno sam rezervisao i Stockholm, za početak septembra, opet THY, preko Istanbula.
- helpdesk1
#1470 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nije glupost. Cijena Sarajevo-Beč-Brisel dakle sa AUA je bila oko 1500KM, preko FRA oko 1700KM, Preko ZAG oko 1300KM, a preko IST malo manje od 900KM.
- DaysleepeR
#1471 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Apsolutno fantastične cijene i opcije.
-
Hakiz
#1472 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Vidi:
Da su LCC toliko dobri, niko ne bi išao ovim skupim prevoznicima. A nemoguće je da su svi koji idu skupim prevoznicima ludi ili glupi. Mora biti neki razlog zbog kojeg skupi i dalje rade i opstaju.
- DaysleepeR
#1473 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Komercijalni (prije nego mi neko zapametuje da su i LCC komercijalni, zna se šta znači komercijalni cjenovnik, a šta znači cjenovnik prilagođen klijentu, ko radi zna) prijevoznici će uvijek biti izbor poslovnim putnicima, onima kojima firma plaća kartu, kao i ljudima dubljeg džepa koji hoće komfor.
LCC je autobus sa krilima za mlađe ljude, da odeš negdje brzo i jeftino, sa ruksakom na leđima.
Mene i ženu je došao rountrip Banja Luka - Berlin - Banja Luka 140 EUR Ryanair-om. I gledam tamo na aerodromu koji sve gradovi imaju konekciju preko LCC sa Berlinom, tuga te uhvati kad vidiš da svi imaju osim Sarajeva.
Inače dupke pun avion i gore i nazad, ljudi u BL kažu procjetao airbnb i booking biznis konto turista koji dolaze u BL putem Wizz-a i Ryan-a.
Samo nama to ne valja. Što navodi na zaključak da su ljudi koji drže priču kako ovo na SJJ sad sve valja ili rade tamo, ili su totalne papčine i seljačine bez pasoša i interesa da ikad igdje odu dalje od Neuma.
-
Hakiz
#1474 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
E, to je. Meni tih 150 eura razlike vrijedi da ne moram ići do Banjaluke i tražiti prenoćište.DaysleepeR wrote: ↑20/06/2023 12:39Komercijalni (prije nego mi neko zapametuje da su i LCC komercijalni, zna se šta znači komercijalni cjenovnik, a šta znači cjenovnik prilagođen klijentu, ko radi zna) prijevoznici će uvijek biti izbor poslovnim putnicima, onima kojima firma plaća kartu, kao i ljudima dubljeg džepa koji hoće komfor.
LCC je autobus sa krilima za mlađe ljude, da odeš negdje brzo i jeftino, sa ruksakom na leđima.
Mene i ženu je došao rountrip Banja Luka - Berlin - Banja Luka 140 EUR Ryanair-om. I gledam tamo na aerodromu koji sve gradovi imaju konekciju preko LCC sa Berlinom, tuga te uhvati kad vidiš da svi imaju osim Sarajeva.
Inače dupke pun avion i gore i nazad, ljudi u BL kažu procjetao airbnb i booking biznis konto turista koji dolaze u BL putem Wizz-a i Ryan-a.
Samo nama to ne valja. Što navodi na zaključak da su ljudi koji drže priču kako ovo na SJJ sad sve valja ili rade tamo, ili su totalne papčine i seljačine bez pasoša i interesa da ikad igdje odu dalje od Neuma.
Idem na put uskoro, karta Lufthansa u odlasku, Austrian u povratku košta 270 eura. Kada hoću LCC, pa uzmem kartu do Banjaluke ili Tuzle, koja nije skupa, ali jeste sjedenje u našem autobusu "skupo", cijenu prenoćišta tamo i svu tu "muku", radije platim da odavde idem. Nije mi više 40, više mi je od 50.
Meni je CC:LCC isto kao hotel:hostel.
Dakle, ko šta voli
Last edited by Hakiz on 20/06/2023 13:11, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#1475 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ima raje koja nisu spavala već došla iz Sa direkt na let.Hakiz wrote: ↑20/06/2023 12:52E, to je. Meni tih 150 eura razlike vrijedi da ne moram ići do Banjaluke i tražiti prenoćište.DaysleepeR wrote: ↑20/06/2023 12:39
Komercijalni (prije nego mi neko zapametuje da su i LCC komercijalni, zna se šta znači komercijalni cjenovnik, a šta znači cjenovnik prilagođen klijentu, ko radi zna) prijevoznici će uvijek biti izbor poslovnim putnicima, onima kojima firma plaća kartu, kao i ljudima dubljeg džepa koji hoće komfor.
Idem na put uskoro, karta Lufthansa u odlasku, Austrian u povratku košta 270 eura. Kada hoću LCC, pa uzmem kartu do Banjaluke ili Tuzle, koja nije skupa, ali jeste sjedenje u našem autobusu "skupo", cijenu prenoćišta tamo i svu tu "muku", radije platim da odavde idem. Nije mi više 40, više mi je od 50.
Meni je CC:LCC isto kao hostel:hotel.
Dakle, ko šta voli![]()
Sve ima, imas car sharing koji je prejeftin.
A i kafane u BL rade do jutra.
Ne moraš spavat.
Taman da se zagriješ za Berlina.
Poenta i jeste u opcijama, kojih Sarajevo nema.
Meni je iskreno muka što banjalučanin iz svog grada leti za Berlin, i to džaba, a ja iz svog mogu u Muscat, jebo ga Muscat da ga jebo.
Dakle svi su argumenti nevalidni, ako SJJ ostvaruje profit, treba da ulaže u LCC da proširi ponudu.
Ako posluje sa gubitkom, treba da ulaže u nove linije da poveća profit.
Sve je ostalo uhljebsko-seljačka šuplja.