INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#12901 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tri porcije cevapa 30 km, bez pica.
Prosjecni odlazak u kino, bez 50 maraka ne racunaj, minimalno a ide to i vise.
Bilo kakav sladoled, kafa, sok negdje u setnji, neki izlazak bilo gdje, odnese par desetina maraka.
Skup je zivot.
Bilo kakav sladoled, kafa, sok negdje u setnji, neki izlazak bilo gdje, odnese par desetina maraka.
Skup je zivot.
-
giannibelif
#12902 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jugoslavija je imala socijalizam, Rumunija komunizam i totalitarizam jedne familije. Zajednička stvar- stambeno zbrinjavanje populacije (tekovina takvog sistema u Rumuniji je da je duboko ukorijenjeno posjedavanje nekretnine i dan-danas, mada se u Bukureštu zbog priliva stanovništva danas teže dolazi do nekretnine nego prije nekih pet ili deset godina)
Razlike- Jugoslovenska populacija nije bila gladna, putne isprave su bile daleko međunarodno cijenjenije, imidž države je bio jak, firme su u inostranstvu slovile za izuzetno kvalitetne izvođače radova i proizvoda, nije bilo prisilne asimilacije (moj deda je primjer, bio je do smrti to što je bio, cijenjen inžinjer, nastavnik i profesor neslavenskog porijekla, bio je i prevodilac i neko ko je posredovao u medjunarodnim poslovnim odnosima izmedju dvije države) i još dosta stvari o kojima bi mogao pisati zaista široko i dugo.
Razlike- Jugoslovenska populacija nije bila gladna, putne isprave su bile daleko međunarodno cijenjenije, imidž države je bio jak, firme su u inostranstvu slovile za izuzetno kvalitetne izvođače radova i proizvoda, nije bilo prisilne asimilacije (moj deda je primjer, bio je do smrti to što je bio, cijenjen inžinjer, nastavnik i profesor neslavenskog porijekla, bio je i prevodilac i neko ko je posredovao u medjunarodnim poslovnim odnosima izmedju dvije države) i još dosta stvari o kojima bi mogao pisati zaista široko i dugo.
Last edited by giannibelif on 18/06/2023 15:02, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#12903 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nase firme su radila mega projekte po Libiji, Iraku, Zairu, po zapadnoj Evropi na kraju krajeva, imali smo gigante. Ovi danasnji iskopaju trecinu tunela i naprave autocestu za koju ne dobiju inspekcijsku dozvolu, ali fadilovci ce reci da je ovo danas bolje.
-
ucenik1234
#12904 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
2000KM je taman za jednu osobu u Sa koja placa sve sama, i da ustedi solidan dio, bez razbacivanja. Mene generalno nervira taj balijsko-poslijeratni mentalitet u Bosni "samo nek se ne puca", i poređenje s gorim od sebe - to ne rjesava probleme.
Skoro bas pricam drugu žalim mu se svaki dan 10km do posla vozim i dnevno izgubim sat u voznji do posla i nazad, on ko iz topa "pa imas ljudi zive u tarcinu rade u Sa", jeste, ali imas i ljudi kojima je pjeske 5min od stana - sta cemo sad?
E tako i za plate, 2000 je nista na danasnjem vaktu, jer zivot nije samo jedi, pij, gledaj tv i setaj, zivot je i odlazak u gym, ljetovanje, zimovanje (ne mora to preskupo biti ali da se negdje nekad otputuje, sad ima i wizzair pa nikad nisu letovi pristupacniji bili), pa se i odjeca nekad mora kupiti koja isto tako nije nikad jeftinija bila (waikiki, sinsay...), Odlazak u kino, na bilijar, sve to doprinosi razvijanju čovjeka i ocuvanju mentalnog i fizickog zdravlja.
Nazalost, zivimo u vremenu gdje nikad skuplju hranu a nikad jeftiniju odjecu/low cost letove nismo imali. Hrana je meni najveci izdatak, a ne jedem nikada vani, eventualno nekad hambas kod komse za 4KM ili u merkatoru, ne pusim, ali zato volim na more otici i skijati.
Skoro bas pricam drugu žalim mu se svaki dan 10km do posla vozim i dnevno izgubim sat u voznji do posla i nazad, on ko iz topa "pa imas ljudi zive u tarcinu rade u Sa", jeste, ali imas i ljudi kojima je pjeske 5min od stana - sta cemo sad?
E tako i za plate, 2000 je nista na danasnjem vaktu, jer zivot nije samo jedi, pij, gledaj tv i setaj, zivot je i odlazak u gym, ljetovanje, zimovanje (ne mora to preskupo biti ali da se negdje nekad otputuje, sad ima i wizzair pa nikad nisu letovi pristupacniji bili), pa se i odjeca nekad mora kupiti koja isto tako nije nikad jeftinija bila (waikiki, sinsay...), Odlazak u kino, na bilijar, sve to doprinosi razvijanju čovjeka i ocuvanju mentalnog i fizickog zdravlja.
Nazalost, zivimo u vremenu gdje nikad skuplju hranu a nikad jeftiniju odjecu/low cost letove nismo imali. Hrana je meni najveci izdatak, a ne jedem nikada vani, eventualno nekad hambas kod komse za 4KM ili u merkatoru, ne pusim, ali zato volim na more otici i skijati.
- vjeshalica
#12905 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zato baliješina izvodi ovce u krug Zraka, jer ta ce Zrak nama,ima Tursko bolje da se uveze...stace nama carapara Kljuc kad ima Tursko, sta ce nama bilo koja fabrika dijelova za auto kad ima Turski nekakav Asmetal, sta ce bilo sta nama kad ima Turska. Ovdje se neki Turcin pita kako ce se graditi,dok nema vise ZGPa ,nema Hidrogradnje Bogove,nema Unioninvesta itd. da ne nabrajam.Ovdje da funkcionise drzava bez alijinih balijesina Turska bi mozda samo prodavala pistacije,nista vise od toga.dječak sa šibicama wrote: ↑18/06/2023 14:47 Nase firme su radila mega projekte po Libiji, Iraku, Zairu, po zapadnoj Evropi na kraju krajeva, imali smo gigante. Ovi danasnji iskopaju trecinu tunela i naprave autocestu za koju ne dobiju inspekcijsku dozvolu, ali fadilovci ce reci da je ovo danas bolje.
Last edited by vjeshalica on 18/06/2023 14:55, edited 2 times in total.
-
ucenik1234
#12906 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Za cevape se slažem, ali u kino se moze jeftinije otici. Pa majku mu, ganjas akcije Cineplexx srijedu, i ne moras tamo kupovati kokice i kolu, vec proneses u ruksaku svega sebi, i grofovski ti bude a potrošiš 8-10KM/osobidječak sa šibicama wrote: ↑18/06/2023 14:44 Tri porcije cevapa 30 km, bez pica.
Skup je zivot.
-
Nokian808
#12907 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Evo 30 jaja M u Megadiskontu samo 6.95 KM
Stucao 4 svjeze djeluju...
Meggle Vajkrem onaj plavi standardni 2.10 KM drugdje preko 2.5 KM
Bimal ulje standarno suncokret 2.65 KM.
Edamer pravi 8.95 KM.
Bueno 1 KM
Sladoledi razni....eto to od onog sto se isplati
Stucao 4 svjeze djeluju...
Meggle Vajkrem onaj plavi standardni 2.10 KM drugdje preko 2.5 KM
Bimal ulje standarno suncokret 2.65 KM.
Edamer pravi 8.95 KM.
Bueno 1 KM
Sladoledi razni....eto to od onog sto se isplati
Last edited by Nokian808 on 18/06/2023 16:00, edited 2 times in total.
-
akcija007
#12908 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Cuo sam od trgovkinje iz Mercatora da je u Mercatoru pala prodaja Ledo sladoleda jer kupci kupuju sladoled u MegaDiskontu .
-
Nokian808
#12909 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sto ne bi veci mnogo izbor a sladoled u prosjeku 1 KM.
Ledo prosjek sladoleda 2 KM.
Ledo prosjek sladoleda 2 KM.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#12910 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ledo ne kupujem već odavno. Jbt sladoledi su im najskuplji na tržitu, a čisti su prosjek...
-
NecuVise
#12911 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa daj navedi okvirno vaše troškove od 2500 KM la da znamo o čemu pričamo.Nokian808 wrote: ↑18/06/2023 14:40Kupujem akcijske gaude/edamere ispod 10 KM. Sir od 6 KM postoji samo ako mislis na mladi. Nikakav luksuz ali djecu moras obuci, knjige kupiti, valjda platis neki trening djetetu, vrtic...kazem vam 2500 KM je nista za porodicu u Sarajevu. Dobro ode se u kino jednom u dva mjeseca ili jede se vani (pizzerija/cevabdzinica) jednom mjesečno....eto to od luksuza....
- Quaresma
#12912 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma daj. Macho sladoled svih sladoleda. Koji ima da se poredi sa njim. Sad je 2KM. Al opet posto ga jedem ponekad to mi je ok.Lajavikrelac wrote: ↑18/06/2023 16:03Ledo ne kupujem već odavno. Jbt sladoledi su im najskuplji na tržitu, a čisti su prosjek...Neki dan u Food outletu uzeo neki sladoled Made in Romania Magic moments, okus vanila cookie, za tri klase je bolji od Leda,a dooobro jeftiniji. Ledo odjebaus
![]()
-
Naslovnica
#12913 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ledo je zakon za sve ostale.
Od sladoleda i smrznutog voća i povrća, do tijesta.
Ovi što se tješe da su bolji nekakvi noname sladoledi u zemljoradničkim zadrugama su kokuzi i ništa drugo.

Ovi što se tješe da su bolji nekakvi noname sladoledi u zemljoradničkim zadrugama su kokuzi i ništa drugo.
- Domaci izdajnik
#12914 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma Rumenko zakon... 
-
Naslovnica
- ZyzzSar
- Domaci izdajnik
#12917 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Za smrznuto voće i povrće se slažem, ali Nestle sladoledi su izmislili svijet za Ledo. Cijenom su tu negdje, a Ledo se proizvodi u BIH, a Nestle uvozi iz Srbije...Naslovnica wrote: ↑18/06/2023 17:35 Ledo je zakon za sve ostale.
![]()
Ima sladoleda (ovih porodičnih) od više proizvođača po marketima koji su bolji od Leda, a jeftiniji. Redovno tamanim pa znam
- xoklix
#12918 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hjoj Nestle Nirvana je drugi univerzum za sve ostalo. Ne znam kakvi su im ostali,ali Nirvana ubjedljivo najbolji koji sam jeo. Od ovih velikih u kutiji Cote D'or.Lajavikrelac wrote: ↑18/06/2023 17:58Za smrznuto voće i povrće se slažem, ali Nestle sladoledi su izmislili svijet za Ledo. Cijenom su tu negdje, a Ledo se proizvodi u BIH, a Nestle uvozi iz Srbije...Naslovnica wrote: ↑18/06/2023 17:35 Ledo je zakon za sve ostale.
![]()
![]()
Ima sladoleda (ovih porodičnih) od više proizvođača po marketima koji su bolji od Leda, a jeftiniji. Redovno tamanim pa znam![]()
Ledo generalno debelo precijenjen, kila zaleđenog pomfrita 6 KM
Da ne spominjem rebrasti Ledo pomfrit 750gr 6 KM dok je McCain rebratsti 2.80 KM 750gr.
Jedino što valja od Leda je Macho sladoled, ostalo je dobilo metlu iz frižidera. Mislim, dobar je njihov pomfrit dok nisam ostale probao. U 5 deka okusom ,a cijena haman duplo jeftinija.
- Domaci izdajnik
#12919 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma pusti levate, drže se jednog brenda ko pjan plota...najbolje je da punim šeharu čitlučkim lopovima!
-
ucenik1234
#12920 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pringles paprika 130gr - 2,95KM
Pringles paprika 165gr - 3,95KM
isti takav je negdje i duplo skuplji
-
Naslovnica
#12921 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne kontam, a ko drži zastupništvo Nestle i McCaina za BiH?Lajavikrelac wrote: ↑18/06/2023 18:36 Ma pusti levate, drže se jednog brenda ko pjan plota...najbolje je da punim šeharu čitlučkim lopovima!
- Ironmen
#12922 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Algida sladoled od 1 kg cokolada i tresnja na akciji bio 2.65 kvalitet ekstra, Edamer sam isto uzeo po toj cijeni 1 kg narezan lagano za mezeta se ubio.
Bimal ulje najeftinije u Megi 0.5 km jeftinije nego kod Kinga dobrih cijena, bueno je uvjek 1 km, imas isto na akciji stalno onaj schweppes orange limenka 0.85 km cijena kad je hladan sjeda samo tako.
Batak sa karabatkom 5.90 km mislim da je bio a file oko 9 km na jucerasnji datum.
Clasy brasno je bilo od 25kg vreca 19.5 km.
Mega odlicna sa penzicima lagano jedina mana sto fali dosta proizvoda ali se da dosta ustediti na ostalim proizvodima.
- dječak sa šibicama
#12923 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ledo zaledjeno povrce mi nije nista ekskluzivno bolje od Frikoma ili Melone ili koje jos postoji ne sjecam se imena.
Mozda je kolicinski malo jace ali recimo carsko Melona je dosta jeftinije a nije pretjerano manja kolicina u kesici. Sve dodje na isto, mozda malo isplatnije ovo domace, a kvalitet po meni tu negdje.
Sladoledi su im preskupi, cuj Macho 2 marke, King vise i ne znam koliko je nisam uzimao od proslog ljeta a poskupio je sigurno. Magnum 4 komada 7,5 km, manje od 2 marke po komadu.

Mozda je kolicinski malo jace ali recimo carsko Melona je dosta jeftinije a nije pretjerano manja kolicina u kesici. Sve dodje na isto, mozda malo isplatnije ovo domace, a kvalitet po meni tu negdje.
Sladoledi su im preskupi, cuj Macho 2 marke, King vise i ne znam koliko je nisam uzimao od proslog ljeta a poskupio je sigurno. Magnum 4 komada 7,5 km, manje od 2 marke po komadu.

-
18mn97
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#12925 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
King 3,50 s bijelom čokoladom , kupio prije 10 dana.
Pisao sam već u Megi makedonski sladoledi - odlični