Pa i ljeti da hladim a i jesen i proljece da grijem cijeli sprat kad je vani iznad nule a kad je veci minus onda bih grijao samo tu jednu sobu u kojoj je klimabumerangss wrote: ↑13/06/2023 18:53 Bih da kupim inverter... nesto bih volio Daikin
Stavio bih je u sobu velicine 10 kvadrata koja ima 2 vanjska zida orijentisano sjever i zapad
Ima li ikakvog uticaja na rad klime ta orjentacija ako bude na sjevernom zidu vanjska jedinica tj u hladu hoce li vise trošiti zimi za grijanje... laik sam mozda glupo pitanje![]()
Ipak bih vanjsku stavio na zapadni zid pored prozora skoro na čošak kuce gdje je i oluk pa ne znam bi li odvidni buržir stavio u oluk ili bolje da kapa dole pored kuce na travu jer ne smeta ako bude kapalo a strah bi me bilo da mi zimi u oluku ne zaledi...
To je manja soba hajmo reci spavaca, druga veca soba 15 kvadrata je dnevni boravak gdje ja i boravim i spavam ali tu ne mogu staviti klimu jer bi mi kapila ispred garaže i na balkon
Kuhinja sa trepezarijom je oko 15 kvadrata
Hidnik i wc je oko 10 kvadrata, dakle sve oko 50 do 55 kvadrata.
Živim sam, trenutno... do sad sam se grijao na struju uljanim radijatorom DeLongi 12 rebara i povremeno ukljucim odvlaživač Trotek
Ljeti mi dođe 25 30, jesen proljece 50 60 a zimi januar februar 130 150 KM
U pitanju je kuća drugi sprat, solidna PVC stolarija i fasada sa 8 cm stiropora...
Sta bi ste mi tj koju klimu-inverter preporucili?
Hvala![]()
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
bumerangss
#18826 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
-
bumerangss
#18827 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Na poslu imam Gree inverter i odlicno hladi
Sviđa mi se sto se moze podesiti na 16 stepeni za razliku vecine klima koje minimalno hlade na 18 C
Znam da je 18 ugodno a 16 vec mnogima hladno ali kad planiram jednu staviti u sobu koja bi ljeti trebala razhladiti cijeli sprat od oko 50 kv onda bolje i da je u toj sobi gdje necu boraviti 16 c, u hodniku 18 a u dnevnoj i trepezariji ugidnih 20 21 stepen.
To je moje razmisljanje, grijesim li?
Vidim u naselju Bulevar ima velika reklama Gree a na zgradi Nove Otoke Daikin
Gdje se u Sa nalazi njihovo predstavnistvo, kancelarija, radnja... da se mogu pogledati uređaji i popricati sa nekim strucnim?
Ko je vama i za koliko KM ugradio klime?
Zuri mi se da to završim dok sam na go a da se ne zeznem...
Sviđa mi se sto se moze podesiti na 16 stepeni za razliku vecine klima koje minimalno hlade na 18 C
Znam da je 18 ugodno a 16 vec mnogima hladno ali kad planiram jednu staviti u sobu koja bi ljeti trebala razhladiti cijeli sprat od oko 50 kv onda bolje i da je u toj sobi gdje necu boraviti 16 c, u hodniku 18 a u dnevnoj i trepezariji ugidnih 20 21 stepen.
To je moje razmisljanje, grijesim li?
Vidim u naselju Bulevar ima velika reklama Gree a na zgradi Nove Otoke Daikin
Gdje se u Sa nalazi njihovo predstavnistvo, kancelarija, radnja... da se mogu pogledati uređaji i popricati sa nekim strucnim?
Ko je vama i za koliko KM ugradio klime?
Zuri mi se da to završim dok sam na go a da se ne zeznem...
- rovac13
#18828 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Meni nije normalno hladit na 18 ni 16.
Ja hladim na 27 ili 26 kako kad.
Tako da mislim da moji komentari nece bit relevantni ta tvoj slucaj.
Ja hladim na 27 ili 26 kako kad.
Tako da mislim da moji komentari nece bit relevantni ta tvoj slucaj.
- skupljac_zeljeza
#18829 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Kada mi je u kući 18°, a tek 16°ja palim na klimi grijanje. 
- ZoomZoomKiwi
#18830 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
22.5°-24.0° mi je idealan raspon temperature. Hladim kad pređe 25°. Grijem kad spadne ispod 22.5°.
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
- emotivac
#18832 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
24-25 hlađenje, 24-25 grijanje

-
bumerangss
#18833 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja s "malo" krupniji i ne volim vrucinu... meni je 18 taman ugodnoi tad nit bi grijao ni hladio. Ali kad dođem sa posla i vani je 33 34 a u kuci 26 27 ja imam želju upaliiti na 16 C
da fino raspuše
Naglašavam da bi klima bila u manjoj spavacoj sobi od 10 11 kvadrata i da bih držao otvirena sva vrata da hladi i hidnik i dnevnu i kuhinju sa traoezariom sto je oko 50 kv
To bih tako i grijao jesen i proljece kad je vani oko 2 3 a da mi u dnevnoj bude 18
Vec noveembar dec januar i februar bih grijao samo dnevnu uljanim radijatorom kao sto radim vec 4 godine
Naglašavam da bi klima bila u manjoj spavacoj sobi od 10 11 kvadrata i da bih držao otvirena sva vrata da hladi i hidnik i dnevnu i kuhinju sa traoezariom sto je oko 50 kv
To bih tako i grijao jesen i proljece kad je vani oko 2 3 a da mi u dnevnoj bude 18
Vec noveembar dec januar i februar bih grijao samo dnevnu uljanim radijatorom kao sto radim vec 4 godine
- emotivac
#18834 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ma volim i ja drug hladnije, stavljao sam isto tako 18 pa kad izađem van na +35 opali te kao neko šamarom, pa se sutra probudiš ne možeš ustat iz kreveta, k'o šlagiran (bolestan)bumerangss wrote: ↑14/06/2023 15:37 Ja s "malo" krupniji i ne volim vrucinu... meni je 18 taman ugodnoi tad nit bi grijao ni hladio. Ali kad dođem sa posla i vani je 33 34 a u kuci 26 27 ja imam želju upaliiti na 16 Cda fino raspuše
Ja koristim Azuri Nora klimu i zadovoljan sam...
Last edited by emotivac on 15/06/2023 07:47, edited 1 time in total.
-
bumerangss
#18835 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
E hvala na dijalogu... ova temazašuti kad nema extrema, tek kad je 35 stepeni ili -10 onda se svi raspišu
Ima li ko iskustva sa LG klima 12 S12ET inverter WIFI ?
Koja je razlika između modela S12EQ, S12ET mislim da ima i S12ES? Garancija na kompresor 10 godina
Na eKupi.ba akcija LG W12EG 999KM dual inverter kompresor, buka 19dBA, A++...
Mislim da je jedina mana da griju do -10 C
Mada u Sarajevu u zadnje 4 godine nije ni bilo ispod -10. A i ako bude to je 5 10 dana u januaru ili februaru. Tad se mogu grijati na uljani radijator DeLongi od 12 rebara 3500 w
Koja je razlika između modela S12EQ, S12ET mislim da ima i S12ES? Garancija na kompresor 10 godina
Mada u Sarajevu u zadnje 4 godine nije ni bilo ispod -10. A i ako bude to je 5 10 dana u januaru ili februaru. Tad se mogu grijati na uljani radijator DeLongi od 12 rebara 3500 w
- emotivac
#18836 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Mislim da ti neće niko preporučiti LG, ja bih radije išao sa Daikin, Mitshubishi, Gree, Azuri... I gledaj da griju makar do -15, jbg, nije ova zima bila jaka, možda će iduća, šta znašbumerangss wrote: ↑15/06/2023 07:44 E hvala na dijalogu... ova temazašuti kad nema extrema, tek kad je 35 stepeni ili -10 onda se svi raspišu![]()
-
bumerangss
#18837 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Koji model Daikin ili Gree da gledam? da je 12-ka da ima wifi, da grije do -20, da je minimalno A++, da se krilca mogu "zakočiti" tj da se može usmjeriti da puše vertikalno u pod ili ka broju 7 na satu
a ne na 8 jer ce 2 metra ispred biti krevet pa ne bih da puše direktno u mene...
-
svi u napad
#18838 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Prijatelju ako imas novaca onda ces kupiti jednu od ove dvije klime Daikin ili Mitshubishi jer to su klime prva liga sve druge su losije, s tim da je Daikin najbolja od svih. Koji model ces uzeti je do novcanika ali i najjeftiniji Daikin je svemirski brod za Gree. Ovo ce ti reci svaki iole ozbiljniji majstor. Ja imam od ranije Mitshubishi i jako je dobar. Kad sam drugu kupovao zbog love sam kupio Samsung i za sada radi dobro ali posto je u spavacoj manje je i koristim. Vazna stvar koju mnogi ne rade (medju njima i ja) je da klimu treba cistiti svake godine ako hoces da budes zadovoljan i da je imas dugo godina. Dakle Daikin ako imas love prijatelju.
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#18839 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Imam sensiru i gree hansol... Hansolka duplo jaca kod grijanja od daikin...jedina prednost je sto daikin ne cujem da radisvi u napad wrote: ↑15/06/2023 09:22 Koji model ces uzeti je do novcanika ali i najjeftiniji Daikin je svemirski brod za Gree.
-
bumerangss
#18840 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Upravo citam iskustva za Gree i svi isticu manu da su bučne pogotovo vanjske jedinice a to mi je itekako bitno jer živim u privatnoj kući na 3 sprata i ja u sredini pa ne bih da pokvarim odnose sa onim koji žive ispod i iznad mene a ni meni samom da smeta to drndanje
Pa mogu se nategnuti da kupim Daikin, necu ici na more ove godine
Koji midel Daikin uzeti 12ku
Gdje u Sa kupiti Daikin i da je njihov ovlašteni monter?
Pa mogu se nategnuti da kupim Daikin, necu ici na more ove godine
Koji midel Daikin uzeti 12ku
Gdje u Sa kupiti Daikin i da je njihov ovlašteni monter?
- Ajs_Nigrutin
#18841 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ima li iko iskustva sa BEKO BEHPI? Imam centralno, tako da bi klima bila opcija samo kad je centralno off i u prelaznim periodima tokom godine po potrebi. Hvala
-
bumerangss
#18842 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Đaba pitamo pišemo kad niko ne cita
Sad kad priždije na 35 C svi ce kukati kako se ohladiti
-
Peugeot2008
#18843 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
A šta pisati o žnj ligi klima, Beko, Tesla, Wox, Fox, Telefunken, ima toga još.bumerangss wrote: ↑17/06/2023 21:30 Đaba pitamo pišemo kad niko ne cita![]()
-
Ermin ZM
#18844 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Hladjenje i nije problem, na grijanju se pokazuju. Uzmi najjeftiniji inverter i ohladice ti prikladnu prostoriju. Grijanje je vec puno tezi zadatak. Msm lakse je sa 35 c spustit temperaturu na 25c tj 10c razlike nego sa -10 ugrijati na 25 tj 35 c razlike.bumerangss wrote: ↑17/06/2023 21:30 Đaba pitamo pišemo kad niko ne cita![]()
Jedino sto je razlika u buci, temperaturi itd.
- Ajs_Nigrutin
#18845 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Čitao sam ja zadnjih 5 stranica ove teme minimalno. Hvala Bogu nije mi problem ići i na “premium” varijante, ali pitam jer dobijam informacije da će i manje kvalitetna biti dovoljna za moje potrebe, da to nije tolika razlika u kvaliteti kolika je u cijeni itd itd. I zato se lomim, da li bezveze ne plaćati nešto skuplje ako će i ovo jeftinije (čitaj slabije kvalitete) biti dovoljno za ono sto meni treba. Dakle, nije u pitanju aktivno grijanje/hlađenje, nego po potrebi. Hvala opet svima na mišljenju.
-
bumerangss
#18846 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Akcijski popust je na Daikin do lraja juna tako da je sad samo pitanje da li uzeti Sensiera FTXF 35E koja je sa popustom za keš oko 1550 KM A++ Hlađenje i A+ grijanje ili uzeti Comfora FTXP 35N koja je sa popustom oko 200 a skuplja je zbig jednog + više za grijnje A++ i hlađenje isto kao sensira A++ i sto ima neko srebro pa kao čisti zrak i bakterije a nije obicni filter kao kod sensire...
Da vi uzimate koju bi ste uzeli od te dvije?
Mislim je posteviti u sobu od 13kv sjeverozapad jer jedino u toj sobi tj ispod prozora ima trava gdje bi nesmetano kapala. Sve ostalo oko kuće su stepenice garaža, terasa... gdje ne može da kapa ni ljeti a pogotovo ne zimi.
Kontao sam u toj manjoj spavacoj tj ispod prozora staviti vanjsku jedinicu, i dužinom te sobe oko 3-4 metra uz zid staviti onu ko vodilicu za sve te kablove cijevi i onda proborovati zid između te spavace i dnevnog boravka gdje ja stalno boravim i ljeti i zimi a i spavam.
Ali ne volim nimalo da se cuje rad unutarnje i ne volim nimalo da puše ni toplo a pogotovo ne ljeti da mi puse hladno taj osjecaj promahe
Da li da ipak i unutarnju jedinicu ostavim u toj manjoj sobi na cijem zidu se i biti vanjska pa malo me brine kako ce to u jesen i proljece grijati iz jedne sobe u drugu a sam hidnik je oko 8 kvadrata...?
Hvala na odgovorima sugestijama savjetima...
Da vi uzimate koju bi ste uzeli od te dvije?
Mislim je posteviti u sobu od 13kv sjeverozapad jer jedino u toj sobi tj ispod prozora ima trava gdje bi nesmetano kapala. Sve ostalo oko kuće su stepenice garaža, terasa... gdje ne može da kapa ni ljeti a pogotovo ne zimi.
Kontao sam u toj manjoj spavacoj tj ispod prozora staviti vanjsku jedinicu, i dužinom te sobe oko 3-4 metra uz zid staviti onu ko vodilicu za sve te kablove cijevi i onda proborovati zid između te spavace i dnevnog boravka gdje ja stalno boravim i ljeti i zimi a i spavam.
Ali ne volim nimalo da se cuje rad unutarnje i ne volim nimalo da puše ni toplo a pogotovo ne ljeti da mi puse hladno taj osjecaj promahe
Da li da ipak i unutarnju jedinicu ostavim u toj manjoj sobi na cijem zidu se i biti vanjska pa malo me brine kako ce to u jesen i proljece grijati iz jedne sobe u drugu a sam hidnik je oko 8 kvadrata...?
Hvala na odgovorima sugestijama savjetima...
- spree
#18847 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Gdje su ta snizenja? Ja sam uzeo 2 comfore 3,5kw i evo par godina se grijem i hladim uz njihovu pomoć. Slobodno stavi iznad glave. Niti ima zvuka prejakog niti puhanja. Zakrenes krilca od sebe i uzivas. Vanjska se uopste ne cuje.
-
bumerangss
#18848 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Za Comfora mi fali jedna nula
izađe oko 2000 ta neka 12-ka. Znaci za oko 450 skuplja od Sensiera
Jelic u malom Bosmalu
Jelic u malom Bosmalu
-
player_
#18849 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Imas na ekupi mitsu sf35 1800 sa visa karticom a ima ga i na olx oko 1700-1800 , imas na ekupi takodje hitachi mokai za 1529 sa visom...
- -Chesterfield-
#18850 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Najbolje bi bilo minimalno dvije klime. Ako ćeš jednu onda joj treba naći dobru poziciju i treba biti dovoljno jaka da zagrije 55 m2.bumerangss wrote: ↑13/06/2023 18:53 Bih da kupim inverter... nesto bih volio Daikin
Stavio bih je u sobu velicine 10 kvadrata koja ima 2 vanjska zida orijentisano sjever i zapad
Ima li ikakvog uticaja na rad klime ta orjentacija ako bude na sjevernom zidu vanjska jedinica tj u hladu hoce li vise trošiti zimi za grijanje... laik sam mozda glupo pitanje![]()
Ipak bih vanjsku stavio na zapadni zid pored prozora skoro na čošak kuce gdje je i oluk pa ne znam bi li odvidni buržir stavio u oluk ili bolje da kapa dole pored kuce na travu jer ne smeta ako bude kapalo a strah bi me bilo da mi zimi u oluku ne zaledi...
To je manja soba hajmo reci spavaca, druga veca soba 15 kvadrata je dnevni boravak gdje ja i boravim i spavam ali tu ne mogu staviti klimu jer bi mi kapila ispred garaže i na balkon
Kuhinja sa trepezarijom je oko 15 kvadrata
Hidnik i wc je oko 10 kvadrata, dakle sve oko 50 do 55 kvadrata.
Živim sam, trenutno... do sad sam se grijao na struju uljanim radijatorom DeLongi 12 rebara i povremeno ukljucim odvlaživač Trotek
Ljeti mi dođe 25 30, jesen proljece 50 60 a zimi januar februar 130 150 KM
U pitanju je kuća drugi sprat, solidna PVC stolarija i fasada sa 8 cm stiropora...
Sta bi ste mi tj koju klimu-inverter preporucili?
Hvala![]()
Ja sam nešto slično improvizirao sa jednom klimom 12
Grijem oko 45 m2
Klima je u hodniku.
Ako joj možeš naći mjesto da puše prema te dvije veće prostorije bilo bi dobro. Inače, ako je staviš u tu manju prostoriju morat ćeš grijati na 27 stepeni da bi ti temperatura bila oko 22 u drugim prostorijama.
Eto, pokušavamo pomoći da ne kažeš da te ignorišemo.
Postavi raspored prostorija...