Dešavanja u Srbiji

SmokingMan

#62001 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SmokingMan »

Nierika wrote: 17/06/2023 17:10
SmokingMan wrote: 17/06/2023 16:21 Na stolu je sedam prijedloga opozicije, i ne žele da predjsednik raspiše izbore na koje se poziva.
Zašto se protive izborima?
Ne žele ih iz razloga što ih nisu tražili, to je bio Aleksandarov prijedlog, ali pod ovim okolnostima ; "Nije problem, kada god hoće izbore dobiće ih. A da li će da budu samo u Beogradu ili i pokrajinski i republički, polako." I sam je rekao da se vlast jedino može mijejati demokratskim putem, a ne na ulici. OEBS naročito nije bio zadovoljan prošlim izborima zbog regulatrnosti na pojedinim glasačkim mjestima, opozicija prati ovaj stav, jer se boje neupitnog utjecaja Bugarskih asutobusa" na proces glasanja.

Meni se čini da ih tjera na očajničke mjere, ono što Aleksandar priželjkuje. Ko je gledao onaj press sa slovenske predsjednice u Beogradu, manje više mu može biti jasno. Svaka njegova riječ imala je svoju težinu, bez obzira što ga je na kraju poklopila sa pravima novinara.
Nierika

#62002 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Nierika »

SmokingMan wrote: 17/06/2023 20:44
Nierika wrote: 17/06/2023 17:10

Zašto se protive izborima?
Ne žele ih iz razloga što ih nisu tražili, to je bio Aleksandarov prijedlog, ali pod ovim okolnostima ; "Nije problem, kada god hoće izbore dobiće ih. A da li će da budu samo u Beogradu ili i pokrajinski i republički, polako." I sam je rekao da se vlast jedino može mijejati demokratskim putem, a ne na ulici. OEBS naročito nije bio zadovoljan prošlim izborima zbog regulatrnosti na pojedinim glasačkim mjestima, opozicija prati ovaj stav, jer se boje neupitnog utjecaja Bugarskih asutobusa" na proces glasanja.

Meni se čini da ih tjera na očajničke mjere, ono što Aleksandar priželjkuje. Ko je gledao onaj press sa slovenske predsjednice u Beogradu, manje više mu može biti jasno. Svaka njegova riječ imala je svoju težinu, bez obzira što ga je na kraju poklopila sa pravima novinara.
I meni je logično da se vlast mijenja demokratskim putem osim u ekstremnim situacijama, ne znam i dalje jel ovo jedna od tih situacija ali dosta ljudi sa čijim se stavovima većinom slažem podržava te proteste. Mislim da se predstavnici vlasti u Federaciji nisu toliko izjašnjavali o protestima tamo, iz RS su koliko znam komentarisali.
SmokingMan

#62003 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SmokingMan »

Nierika wrote: 17/06/2023 21:19
SmokingMan wrote: 17/06/2023 20:44

I meni je logično da se vlast mijenja demokratskim putem osim u ekstremnim situacijama, ne znam i dalje jel ovo jedna od tih situacija ali dosta ljudi sa čijim se stavovima većinom slažem podržava te proteste. Mislim da se predstavnici vlasti u Federaciji nisu toliko izjašnjavali o protestima tamo, iz RS su koliko znam komentarisali.
Meni su njihovi protesti ekstra ima omladine drama, nisu nasilni, mada su pomalo postali dosadni jer i neki od politologa koji su gostovali u medijima su komentarisali da se mora učiniti neki konretan korak, postoji vjerovatnoća da bi se protesti na kraju mogli doslovno obezvrijediti sami od sebe, ponajviše zbog postavljenih uslova koji vjerovatno Alex neće ispuniti, on je jasan ne da Gašića, jer je on u suštini dobar odani poslušnik :mrgreen: . Aleksandru odgovara ovakav tempo protesta, ima dovoljno medijskog mjesta da umanjuje njihovu vrijednost. REM je nešto gdje sigurno ne mogu računati na promjenu strukture, a to da Vučić izgubi, gotov da je neemoguće da će se desiti, Vučić bi već za 14 dana bio bivši. Zapamtite koliko utjecaj medija na javno mjenje može promjeniti percepciju glasačkog tijela, promijeniti čitavu atmosferu društva.

Ja živim za dan kada ćemo mi imati nešto slično, jednostavno i ove male promjene koje su se kod nas dogodile u proteklom vrmeneu jednostavno nisu dovoljne. Neki dan haman da sam zaplakao od neke muke, zbog tolike letargije koliko se ovo drutšvo urušilo u vlastitom strahu od nesigurnosti. Pa ja iskreno više i ne znam kakvo mi poniženje galaktičkih razmjera moramo doživjeti da u sebi prelomimo taj strah.
Nierika

#62004 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Nierika »

SmokingMan wrote: 17/06/2023 22:06 Meni su njihovi protesti ekstra ima omladine drama, nisu nasilni, mada su pomalo postali dosadni jer i neki od politologa koji su gostovali u medijima su komentarisali da se mora učiniti neki konretan korak, postoji vjerovatnoća da bi se protesti na kraju mogli doslovno obezvrijediti sami od sebe, ponajviše zbog postavljenih uslova koji vjerovatno Alex neće ispuniti, on je jasan ne da Gašića, jer je on u suštini dobar odani poslušnik :mrgreen: . Aleksandru odgovara ovakav tempo protesta, ima dovoljno medijskog mjesta da umanjuje njihovu vrijednost. REM je nešto gdje sigurno ne mogu računati na promjenu strukture, a to da Vučić izgubi, gotov da je neemoguće da će se desiti, Vučić bi već za 14 dana bio bivši. Zapamtite koliko utjecaj medija na javno mjenje može promjeniti percepciju glasačkog tijela, promijeniti čitavu atmosferu društva.

Ja živim za dan kada ćemo mi imati nešto slično, jednostavno i ove male promjene koje su se kod nas dogodile u proteklom vrmeneu jednostavno nisu dovoljne. Neki dan haman da sam zaplakao od neke muke, zbog tolike letargije koliko se ovo drutšvo urušilo u vlastitom strahu od nesigurnosti. Pa ja iskreno više i ne znam kakvo mi poniženje galaktičkih razmjera moramo doživjeti da u sebi prelomimo taj strah.
Nejasno mi je za te proteste što ne žele da se održe izbori a traže ostavku Vučića, i da dođe do ostavke pretpostavljam da bi se morali raspisati izbori.
Ja sam više za postepene i umjerenije promjene, svaka osoba koja izađe na proteste vjerovatno može i u svojoj sferi uticaja poboljšati državu, društvo itd, iako razumijem i neophodnost protesta.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#62005 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by PreWiBa »

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/jel ... /230617084

Ono što je meni interesantno je da od od strane nema nikakve reakcije. Ma šta god mislili o čovjeku, samo zbog svog učešća na protestima je izvrijeđan kao fundamentalista i držan u pritvoru.

U biti, smatraju ga u istoj mjeri običnim uljezom. Džaba na kojoj si strani, ostaješ "musliman"...
Nierika

#62006 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Nierika »

Zvuči mi i taj komentar i prepiska po medijima sa Vučićem kao da se od ranije znaju svi i kao da su bliski. :D
tramvajtrojka

#62007 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by tramvajtrojka »

sehohari wrote: 18/06/2023 00:17 https://www.klix.ba/magazin/showbiz/jel ... /230617084

Ono što je meni interesantno je da od od strane nema nikakve reakcije. Ma šta god mislili o čovjeku, samo zbog svog učešća na protestima je izvrijeđan kao fundamentalista i držan u pritvoru.

U biti, smatraju ga u istoj mjeri običnim uljezom. Džaba na kojoj si strani, ostaješ "musliman"...
al fedja islamski fundamentalista :mrgreen: on je jedino letacki i bajkerski fundamentalista :lol: :lol:

al ovoj plasticnoj boci od zene treba zabraniti ulazak i nastupe u bih koja Sarajevo naziva pizda materinom
zilog

#62008 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

Nierika wrote: 17/06/2023 16:05 Pročitala sam da su uveli nova pravila, ako i bude sljedećih sezona. Prvih nekoliko sezona nije bilo ni blizu sadržaja na tom linku iako jeste bilo rasprava, mislim da se na konfliktu i bazira Zadruga. I mislim da ta televizija urgira kad god dođe do nasilja i govora mržnje, i ima i pozitivnih momenata, hrpa ljudi tamo je dobila priliku da zaradi, da se predstavi javnosti, da započne muzičku, novinarsku itd karijeru, nema smisla ni na psovke se jedino fokusirati.
Ovo za nacionalnu frekvenciju sam sad našla da znači da se program emituje u cijeloj državi, ne znam koja je alternativa, da se emituje u određenim gradovima. Ne tvrdim definitivno da je taj program najbolje što Srbija može ponuditi, ali ne bih rekla ni da je primarni uzrok dešavanja u Srbiji, više posljedica.
Kako samo psovke i eksplicitno nasilje u programu, dodjose u tvoj fokus? Nista o stavljanju pred kamere, osudjenih i neosudjenih: ratnih zlocinaca, ubica, mafijasa, prostitutki...

Mitrovic je i pokrenuo Zadrugu, jer mu uslovi za licencu, ni priblizno toliko gledane,Farme (gdje su mozda i bili primjeri tih "uspjesnih prica") nisu dozvoljavali ni 5% onoga sto se moglo vidjeti u Zadruzi. U Zadruzi se "uspjesne price" svode na bolje placene prostitutke, popularnije mafijase i ubice kao sex simbole.

Nova pravila, kako ih nazivas, je dobro poznati manevar Vucica i Mitrovica, da se umiri javnost.
Nierika

#62009 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Nierika »

zilog wrote: 18/06/2023 01:02
Nierika wrote: 17/06/2023 16:05 Pročitala sam da su uveli nova pravila, ako i bude sljedećih sezona. Prvih nekoliko sezona nije bilo ni blizu sadržaja na tom linku iako jeste bilo rasprava, mislim da se na konfliktu i bazira Zadruga. I mislim da ta televizija urgira kad god dođe do nasilja i govora mržnje, i ima i pozitivnih momenata, hrpa ljudi tamo je dobila priliku da zaradi, da se predstavi javnosti, da započne muzičku, novinarsku itd karijeru, nema smisla ni na psovke se jedino fokusirati.
Ovo za nacionalnu frekvenciju sam sad našla da znači da se program emituje u cijeloj državi, ne znam koja je alternativa, da se emituje u određenim gradovima. Ne tvrdim definitivno da je taj program najbolje što Srbija može ponuditi, ali ne bih rekla ni da je primarni uzrok dešavanja u Srbiji, više posljedica.
Kako samo psovke i eksplicitno nasilje u programu, dodjose u tvoj fokus? Nista o stavljanju pred kamere, osudjenih i neosudjenih: ratnih zlocinaca, ubica, mafijasa, prostitutki...

Mitrovic je i pokrenuo Zadrugu, jer mu uslovi za licencu, ni priblizno toliko gledane,Farme (gdje su mozda i bili primjeri tih "uspjesnih prica") nisu dozvoljavali ni 5% onoga sto se moglo vidjeti u Zadruzi. U Zadruzi se "uspjesne price" svode na bolje placene prostitutke, popularnije mafijase i ubice kao sex simbole.

Nova pravila, kako ih nazivas, je dobro poznati manevar Vucica i Mitrovica, da se umiri javnost.
Ne znam jesu li stvarni kriminalci itd ili više imaju takvu reputaciju, ne znam da je iko ubijen ili pretučen u toj emisiji, na početku se obično predstave učesnici i ispričaju biografiju i većinom su okej ljudi bili. Da su ubice i ratni zločinci bili bi valjda u zatvoru, ili su odslužili kaznu i ovo je onda pitanje rehabilitacije ljudi koji su prekršili zakon, ne znam.
zilog

#62010 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

Nierika wrote: 18/06/2023 01:33
zilog wrote: 18/06/2023 01:02

Ne znam jesu li stvarni kriminalci itd ili više imaju takvu reputaciju, ne znam da je iko ubijen ili pretučen u toj emisiji, na početku se obično predstave učesnici i ispričaju biografiju i većinom su okej ljudi bili. Da su ubice i ratni zločinci bili bi valjda u zatvoru, ili su odslužili kaznu i ovo je onda pitanje rehabilitacije ljudi koji su prekršili zakon, ne znam.
Cak i da je tacna, neistina koju si napisala, dovoljno bi bilo reci da nije bitno jesu li "stvarni kriminalci". Dovoljno je da se tako predstavljaju u emisiji koja naglasak daje na "rijaliti".

Sada da raskrinkamo obmanu kojom pokusavas zataskati propast morala i sunovrat osnovnih vrijednosti u susjednoj nam drzavi:
1. Zoran Marjanovic, sada vec osudjeni ubica supruge Jelene, doveden u Zadrugu godinu dana nakon ubistva koje je pocinio, kada su se vec uveliko poslozile kockice i postalo jasno da je on izvrsilac. Nepotrebno je naglasiti, da ga je Mitrovic, vjerovatno informisan o toku istrage, upravo zato uveo u rijaliti.
2. Kristijan Golubovic se u Zadruzi, pred kamerama, hvalio kako je, u zatvoru, ubio 9 ljudi. Nije bitno da li je to istina, bitna je poruka, koju je u klempo iz Mladenovca shvatio, "ubijanje nije sramota, naprotiv - dovodi te pred kamere"
3. Na tvoje "Da su ubice i ratni zločinci bili bi valjda u zatvoru", samo cu te pitati: Gdje je trenutno Novak Djukic? Ne prihvatam lazljivo "ne znam", kao odgovor!!!
... Nastavak slijedi ...
Nierika

#62011 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Nierika »

zilog wrote: 18/06/2023 02:03
Nierika wrote: 18/06/2023 01:33

Cak i da je tacna, neistina koju si napisala, dovoljno bi bilo reci da nije bitno jesu li "stvarni kriminalci". Dovoljno je da se tako predstavljaju u emisiji koja naglasak daje na "rijaliti".

Sada da raskrinkamo obmanu kojom pokusavas zataskati propast morala i sunovrat osnovnih vrijednosti u susjednoj nam drzavi:
1. Zoran Marjanovic, sada vec osudjeni ubica supruge Jelene, doveden u Zadrugu godinu dana nakon ubistva koje je pocinio, kada su se vec uveliko poslozile kockice i postalo jasno da je on izvrsilac. Nepotrebno je naglasiti, da ga je Mitrovic, vjerovatno informisan o toku istrage, upravo zato uveo u rijaliti.
2. Kristijan Golubovic se u Zadruzi, pred kamerama, hvalio kako je, u zatvoru, ubio 9 ljudi. Nije bitno da li je to istina, bitna je poruka, koju je u klempo iz Mladenovca shvatio, "ubijanje nije sramota, naprotiv - dovodi te pred kamere"
3. Na tvoje "Da su ubice i ratni zločinci bili bi valjda u zatvoru", samo cu te pitati: Gdje je trenutno Novak Djukic? Ne prihvatam lazljivo "ne znam", kao odgovor!!!
... Nastavak slijedi ...
Upratila sam epizode sa Kristijanom, mislim da su ga izbacili u par sezona zbog kršenja pravila. Ne bih rekla ni da Kristijan nema nikakvih zločina u biografiji, razumijem šta hoćeš da kažeš, ali ne mislim da je do te mjere da su u emisiji ubice i ratni zločinci, jer takve likove ne bi ni smjeli izbaciti niti mislim da bi ulazili u Zadrugu i privlačili pažnju javnosti.
zilog

#62012 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

Nierika wrote: 18/06/2023 02:16
zilog wrote: 18/06/2023 02:03

... Nastavak slijedi ...
Upratila sam epizode sa Kristijanom, mislim da su ga izbacili u par sezona zbog kršenja pravila. Ne bih rekla ni da Kristijan nema nikakvih zločina u biografiji, razumijem šta hoćeš da kažeš, ali ne mislim da je do te mjere da su u emisiji ubice i ratni zločinci, jer takve likove ne bi ni smjeli izbaciti niti mislim da bi ulazili u Zadrugu i privlačili pažnju javnosti.
Zasto ne odgovoris, gdje je osudjeni ratni zlocinac Novak Djukic?

Za osudjenee zlocince i ubice, "rehabilitacija" je namjenjena humanoj svrsi, npr. dozvoliti robijasu koji je izasao iz zatvora da radi, kako bi mogao prezivjeti. U kojem to univerzumu, rehabilitacuja podrazumjeva, pravljenje medijskih zvijezda i uzora, od osudjenih zlocinaca?
Nierika

#62013 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Nierika »

zilog wrote: 18/06/2023 02:40
Nierika wrote: 18/06/2023 02:16

Zasto ne odgovoris, gdje je osudjeni ratni zlocinac Novak Djukic?

Za osudjenee zlocince i ubice, "rehabilitacija" je namjenjena humanoj svrsi, npr. dozvoliti robijasu koji je izasao iz zatvora da radi, kako bi mogao prezivjeti. U kojem to univerzumu, rehabilitacuja podrazumjeva, pravljenje medijskih zvijezda i uzora, od osudjenih zlocinaca?
Upravo sam pročitala da je u Srbiji (koja ga ne želi izručiti), nisam našla nikakve tekstove ni poveznice sa Zadrugom.
Ne mislim da se od osuđenih zločinaca trebaju praviti uzori, iako sam pisala na prethodnoj stranici da se Zadruga bazira na konfliktu, ne znam koliko imaju kandidata koji su voljni biti dežurni negativci, pa možda onda posegnu za ličnostima poput Kristijana itd.
muha_sa

#62014 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by muha_sa »

escobar__

#62015 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by escobar__ »

Lider regiona i partner broj 1 Sjedinjenih Američkih Država i njihova wanna-be narko-kartela koji je poslat da tom dijelu Evrope objašnjava šta i kako treba. 🤢🤮

Što se ovog troglodita tiče - luđak ala onaj iz Bjelorusije.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#62016 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by pici »

tramvajtrojka wrote: 18/06/2023 00:42
sehohari wrote: 18/06/2023 00:17 https://www.klix.ba/magazin/showbiz/jel ... /230617084

al fedja islamski fundamentalista :mrgreen: on je jedino letacki i bajkerski fundamentalista :lol: :lol:

al ovoj plasticnoj boci od zene treba zabraniti ulazak i nastupe u bih koja Sarajevo naziva pizda materinom
Ona pokazuje svu licemjernost koju jedna osoba moze da pokaze. Od rata sa cecom i prozivanjima da je ona cetnikusa i ratni profiter do branjenja istih takvih, samo govori o toj osobi ko je i sta je. Jedna seljoberka koja non stop ponavlja kako je ona urbana beogradjanka sa vokabubularom pevaljke ispod šatre, zapravo su te pevaljke za nju gospoje. Ona je klasicna prostituka koja se za šaku ojra proda.
escobar__

#62017 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by escobar__ »

A čak i da je nosio snajper i pucao po četnicima zaista ne vidim u čemu bi mogao bit problem? Izvršili agresiju, dočekala ih odbrana... Sasvim logičan slijed događaja.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#62018 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by pici »

Ovo je dovoljno da se pokaze ko su i sta su ovi piČkousti malorusi.

Image

Srbija je nacisticko-fasisticka drzava. Na cijem celu se nalazi dokazani četnik, fasista i nacista. Podrzavajuci takvog ili takve i sami se svrstavate u tu grupu.

Jopet ce vas bombardovat.
Gandalf

#62019 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Gandalf »

Šta li Zapad vidi u ovom zlom kretenu, pa mu titra ovoliko, stvarno mi nije jasno. Pa putleru su odmjerili od šake do lakta, a ovom četničkom debilčiću samo što ga ne poflautaju. Čime je on njih to kupio, jesu li članovi iste satanističke sekte, kakve su se to zle sile univerzuma posložile tako da žvaljatog kretena i trećerazrednog glumca iz sapunica, Zapad nosa ko malo vode na dlanu.
Dope_Man

#62020 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Dope_Man »

On ima apsolutnu moc u drzavi Srbiji i zapad ocito smatra da on moze uspjesno okrenuti Srbiju prema njima, i nadaju se tome.
Da bilo ko novi dodje na vlast sada, i pokusa neki zaokret, odmah bi letio, a ovaj se toliko ustolicio da nece nigdje.

Naravno, zajeb je u misljenju da ce on ispostovsti i okrenuti se prema zapadu. Izvlaci usluge i na kraju ce ostati tu gdje jeste, zapad opet izgledati kao levati.
Bossona

#62021 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Bossona »

Image

ovo_malo_duse

#62022 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by ovo_malo_duse »

Dope_Man wrote: 18/06/2023 08:09 On ima apsolutnu moc u drzavi Srbiji i zapad ocito smatra da on moze uspjesno okrenuti Srbiju prema njima, i nadaju se tome.
Da bilo ko novi dodje na vlast sada, i pokusa neki zaokret, odmah bi letio, a ovaj se toliko ustolicio da nece nigdje.

Naravno, zajeb je u misljenju da ce on ispostovsti i okrenuti se prema zapadu. Izvlaci usluge i na kraju ce ostati tu gdje jeste, zapad opet izgledati kao levati.
Nije upitanju zapad kao zapad. Ta spika prolazi kod Svaba i Francuza ili ti EU zabrinutih. Ali Amidza ne oprasta, a Ujko Sumatra ovo sto si napisao a on je ujki obecao zaokret. A ujku Sama mos zajebat naravno, ali poslije toga zna se svilen gajtan, platis ti ili drzava a u mnogo puta oboje.
SmokingMan

#62023 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SmokingMan »

Nierika wrote: 17/06/2023 23:10
SmokingMan wrote: 17/06/2023 22:06 Meni su njihovi protesti ekstra ima omladine drama, nisu nasilni, mada su pomalo postali dosadni jer i neki od politologa koji su gostovali u medijima su komentarisali da se mora učiniti neki konretan korak, postoji vjerovatnoća da bi se protesti na kraju mogli doslovno obezvrijediti sami od sebe, ponajviše zbog postavljenih uslova koji vjerovatno Alex neće ispuniti, on je jasan ne da Gašića, jer je on u suštini dobar odani poslušnik :mrgreen: . Aleksandru odgovara ovakav tempo protesta, ima dovoljno medijskog mjesta da umanjuje njihovu vrijednost. REM je nešto gdje sigurno ne mogu računati na promjenu strukture, a to da Vučić izgubi, gotov da je neemoguće da će se desiti, Vučić bi već za 14 dana bio bivši. Zapamtite koliko utjecaj medija na javno mjenje može promjeniti percepciju glasačkog tijela, promijeniti čitavu atmosferu društva.

Nejasno mi je za te proteste što ne žele da se održe izbori a traže ostavku Vučića, i da dođe do ostavke pretpostavljam da bi se morali raspisati izbori.
Ja sam više za postepene i umjerenije promjene, svaka osoba koja izađe na proteste vjerovatno može i u svojoj sferi uticaja poboljšati državu, društvo itd, iako razumijem i neophodnost protesta.
Mogla si pročitati između redova, otpada bilo kakav dogovor i kompromi sa njim, sve i da ih raspiše vjerovatno se glasači naklonjeni opoziciji ne bi odazvali u većem broju. Izbori u Srbiji sigurno ne bi bili regularnil, na što su ukazivali više puta. Druga stvar su desničari, i tu postoji dilema da li uopšte sa njima praviti bilo kakve koalicione blokove ako bi eventualno pristali na izboree u jesen. Tu je dosta različitih mišljenja od popuštanja, jer se promjene trebaju dešavati postepeno, do toga da sa njima ne treba praviti nikakve okvirne dogovore. Zaboravih napomenuti kako sada aktuelni na vlasti gledaju na nove pokušaje dogovora "iza zatvorenih vrata bez medija" između Vućića i nekoga iz opozicije. Brzo su se u opoziciji i sjetili kako je prošao Đilas tokom pandemije, tj.prije proglašenja rezultata izbora na nivou Republike i grada Begrada 2022. Opozicija po ovom pitanju ima odbojan stav, shodno kakva haotična atmosfera u skupštini Srbije vlada, i da se po ustaljenoj praksi sa neke od tački dnevnog reda skreće na domen ličnih obračuna. I da se želi ići u dogovru sa vlasti, niakve su šanse da se isti održi bez toga da on bude javno dostupan kroz medije.

Ide ljeto, a protesti će vjerovatno biti prolongirani za Oktobar / Septembar, nemaju ni oni sada neku snagu, i što jedan od gostiju na Nova RS reče, parafraziram, "...kako protesti moraju preći iz nekakvog opuštenog karnevalskog tipa na konkretne akcije...", sada je svakom ostavljeno da se bavi kontekstualizacijom. Naravno, Vučić sebe u svojim medijima figurativno doživljava predmetom vješanja, ali i svoj "konačni pad" kao porobljavanjem Srbije od stranje tajkuna Šolaka (shodno da je Đilas već davno postao neupotrebljiva opoziciona medijska figura). I to je sigurno agenda koja će mu na još neki određeni vremenski period pomoći da se bavi gorućim ekonomskim problemima, koje pokušava da dijelom prelije na stranu opozicionara, jer se u njegovoj glavi oni obično javljaju kao neprijatelji Srbije, mada gledajući EPS u potonuću sve mi govori da Srbija ipak ne treba čekati, i da je stepen radikalizacije protesta pa gotovo neizbježan. Možda to i neće biti u duhu nasilja 5.Oktobra, jer kada pogledaš masu, a pogotovo tu mladost koja je koncenrisana unutar same jezgre, nema tu više onih koji mašu Ruskim zastavama, nosaju ikone, kliču sumnjivim narodnim "herojima" devedesetih. Masa je suviše, meni se čini, imuna u odnosu na sr.nacionalizam, mada dovoljno nedorečena u pogledu toga kako oni zaista vide i doživljavaju te promjene.

Nedostaje im pravo liderstvo, a ono ne može biti u vidu pomalo aljkave opozicije bez konkretnog plana i dogovora, na način da postoji neki konsenzus gdje bi izabrali centralnu figuru vođenja čitavog procesa promjena. Kao da se svi unutar te opozicije boje preuzimanja odgovornosti, i da očekivaju da će se promjene nekako spontatno dogoditi, i da masa ima tu neku snagu i kolektivnu karizmu. Na žalost, takve promjene istorija još nije doživjela, jer sa druge strane postoje ne samo obični ljudi sa kojima se treba suočiti, već zaista opasne mračne sile, koje prijete da Srbiju iznova povedu putem devedesetih.
zilog

#62024 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zilog »

Nierika wrote: 18/06/2023 03:46
zilog wrote: 18/06/2023 02:40 Zasto ne odgovoris, gdje je osudjeni ratni zlocinac Novak Djukic?

Upravo sam pročitala da je u Srbiji (koja ga ne želi izručiti), nisam našla nikakve tekstove ni poveznice sa Zadrugom.
Poveznica je ovaj tvoj post:
Nierika wrote: 18/06/2023 01:33 Da su ubice i ratni zločinci bili bi valjda u zatvoru, ili su odslužili kaznu i ovo je onda pitanje rehabilitacije ljudi koji su prekršili zakon, ne znam.
WarrenGrozni

#62025 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by WarrenGrozni »

Nema tu ništa.
Sve već vidjeno u prethodnih 5-6 godina, nekoliko puta.
Opozicija u Srbiji nadje neki razlog da izvede narod na ulice, pa onda šetaju par mjeseci...i uvijek na kraju ne znaju šta dalje.

Sad kao protestuju protiv nasilja, pa je besmisleno da postavljuju pitanje radikalizacije. Ćorsokak.

A i zahtjevi su im beznačajni i nerealni.

Priča se o Zadruzi. Vučić je kao za Zadrugu, a opozicija protiv Zadruge.

Pa na toj platformi, Vučić bi pobjedio ne samo u Srbiji, nego i u regionu. :)
Post Reply