Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Rugafet

#7601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Aj folirat ću se malo ovih dana tu po forumu, samo dok utvrdim koliku sumu ću dobiti kao bonus na lijepe oči 8-)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

I u dijaspori se znači vodi bitka haustorčad vs. mahala :mrgreen:

Btw. ja ne znam otkud vama da sada mahom odlaze vise obrazovani. Vecina su fizicki radnici, njegovatelji, vozaci i tkd.
Bodkin

#7603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 16/06/2023 22:05
Didier wrote: 16/06/2023 21:40

Problem je u tome što sa strancima nikad nećeš imati dubinu kao što imaš s nekim iz svoje zemlje. Jednostavno, što više zajedničkih stvari imate, lakše ćete jedno drugom pričuvati dijete, ostaviti ključ od stana, ispirčati nešto povjerljivo itd.

Eno Rugafet to sve može s Peruancima, crncima i ostalom kremom američkog društva, a mi eto ne možemo s Evropljanima koji su deset puta sličniji nama.

Fol je u tome što mi koji smo gradska djeca ne možemo sebi priuštiti zajebavati se sa seljadijom, dok ostali naši ljudi mogu proći, ali seljaci, ne hvala...
Ne znam sta da ti kazem. Nama se samo JEDNOM jedan covjek ponudio da nam dijete pricuva. Mozda smo i mi ( muz i ja) magneti za interesdjije i sl. Obicno je bilo samo trazenje usluga. Moguce da ne znamo postaviti granice tj djelujemo “predobri” :lol:
Sto bi ti iko cuvao djecu?
moimoi

#7604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 16/06/2023 22:12
moimoi wrote: 16/06/2023 22:05
Ne znam sta da ti kazem. Nama se samo JEDNOM jedan covjek ponudio da nam dijete pricuva. Mozda smo i mi ( muz i ja) magneti za interesdjije i sl. Obicno je bilo samo trazenje usluga. Moguce da ne znamo postaviti granice tj djelujemo “predobri” :lol:
Jbo majku( oprosti na rjecniku) kada nisi izasao 6-7 godina dje ces to pitati :lol:
Ozimician

#7605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 16/06/2023 22:12 I u dijaspori se znači vodi bitka haustorčad vs. mahala :mrgreen:

Btw. ja ne znam otkud vama da sada mahom odlaze vise obrazovani. Vecina su fizicki radnici, njegovatelji, vozaci i tkd.
Mislim da se radi o tome da su ranije ekonomski migranti bili isključivo fizički radnici, što naravno nema veze s nama, nego s tim da Njemačka nije priznavala naše kvalifikacije i nisi mogao dobiti "fakultetski posao" sa našom diplomom birvaktile.

U današnjem vremenu i ovi sa fakultetima mogu da nađu posao u Njemačkoj, ako imaju adekvatnu struku koja je potpuno ili parcijalno priznata.

https://www.destatis.de/DE/Presse/Press ... 5_125.html

Eto tu ima statistika, dakle na plavu kartu je u 2022 god. došlo 89 000 ljudi iz cijelog svijeta. Dakle visokoobrazovani.

Preko pravila za Zapadni Balkan je došlo 62 000 ljudi. Preko tog pravila dolazi nekvalifikovana radna snaga sa područja Zapadnog Balkana.

Dakle broj nekvalifikovane radne snage sa Balkana koja je 2022. god došla u Njemačku iznosti ugrubo više od 2/3 broja visokoobrazovanih radnika koji su došli u Njemačku iz cijelog svijeta. (non-EU svijeta)

*postoji i broj onih koji imaju fakultet, ali nisu ušli preko plave karte (vjerovatno zbog neispunjavanja uslova)
Bodkin

#7606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 16/06/2023 22:17
Bodkin wrote: 16/06/2023 22:12

Jbo majku( oprosti na rjecniku) kada nisi izasao 6-7 godina dje ces to pitati :lol:
Pa mislim razumijem ali ima valjda babysitter :D
Alles-Tamam

#7607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Image

I ovakvih poruka tj odlazaka iz BiH imam dnevno koliko god se pozeli.
Sa ovim novim prijedlogom za zapadni balkan ce se to samo povecati i ubrzati odlazak raje,tako da se mozemo svi druziti na Balkansom sijelu u Dizeldorfu :D
nuki_cika

#7608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Alles-Tamam wrote: 16/06/2023 23:46 Image

Sa ovim novim prijedlogom za zapadni balkan ce se to samo povecati i ubrzati odlazak raje,tako da se mozemo svi druziti na Balkansom sijelu u Dizeldorfu :D
Ne znam brate, jadno je to sve..ali nek svako okuša svoju sreću pa ko preživi.
Alles-Tamam

#7609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

nuki_cika wrote: 17/06/2023 00:08
Alles-Tamam wrote: 16/06/2023 23:46 Image

Da je idealno naravno da nije,ali se ja uvijek zapitam kako je toj osobi onda u Bosni ako si vec spreman manje vise na slijepo da ides u Njemacku u ovom slucaju
Ozimician

#7610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Alles-Tamam wrote: 17/06/2023 00:12
nuki_cika wrote: 17/06/2023 00:08
Da je idealno naravno da nije,ali se ja uvijek zapitam kako je toj osobi onda u Bosni ako si vec spreman manje vise na slijepo da ides u Njemacku u ovom slucaju
Mislim da je ovo posljedica ovog nakaradnog sistema lutrije, pa se ljudi prijavljuju na termine jer ne znaju kad mogu biti izvučeni.

Jer kako kažu: Ne postoji problem, za kojeg Njemci ne mogu dodati još jedan layer birokratije. :D

Dobrom dijelu njemačkih poslodavaca, posebno ako nemaju iskustvo u dovođenju radnika sa našeg područja, je jako teško shvatiti i ne da im se peglati oko ugovora za osobu koja ne zna kada može doći na posao, a znalo se to otegnuti (zbog birokratskih procedura).

U mom ugovoru npr. nije stajao datum početka rata nego "spätestens" (najkasnije), time se poslodavac ogradio od ugovora ako ne dođem do tog datuma na posao, naravno kod mene je brzo išlo jer je bila plava karta, ali za ovaj sistem lutrije je upravo tako - lutrija.

Dešavalo se ljudima da imaju ugovor s jednim datumom, ali ne budu izvučeni do tog datuma, ne dobiju vizu i propadne im posao, poslodavac u međuvremenu popunio tu poziciju i to je to. Sad traži novog poslodavca. Itd.
Alles-Tamam

#7611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Ta lutrija je najveca glupost koju su mogli napraviti.Ne znam kojem diletantu je to palo na pamet.Prosle godine kada smo isli na Svijetski forum Demokratije smo pricali sa nekoliko politicara i ostalih danguba i dali kao neke savjete,do sada naravno velika 0

Ne znam sta je toliko tesko da se na termin moze prijaviti samo neko ko ima poslodavca i ugovor,tj ako traze jezik i polozen ispit sa Goethe recimo.
Automatski bi rijesio problem prijava iz zajebancije i propadanja termina jer ljudi niti odu u ambasadu niti nadju poslodavca.
Ozimician

#7612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Alles-Tamam wrote: 17/06/2023 00:47 Ta lutrija je najveca glupost koju su mogli napraviti.Ne znam kojem diletantu je to palo na pamet.Prosle godine kada smo isli na Svijetski forum Demokratije smo pricali sa nekoliko politicara i ostalih danguba i dali kao neke savjete,do sada naravno velika 0

Ne znam sta je toliko tesko da se na termin moze prijaviti samo neko ko ima poslodavca i ugovor,tj ako traze jezik i polozen ispit sa Goethe recimo.
Automatski bi rijesio problem prijava iz zajebancije i propadanja termina jer ljudi niti odu u ambasadu niti nadju poslodavca.
Pa zbog toga dolazimo i do ovih XY cifri o iseljavanju, po kojima na kraju ispadne da više niko nije ni ostao u BIH.

Dosta ljudi se jednostavno zaleti slusajuci svakakve price, termini se prijavljuju onako, svi pricaju kako u Njemackoj radnike jedva cekaju, pa se onda nadje bilo kakav poslodavac samo da se ode, pa se zivi svugdje, ne moze se naci pristojan stan, pa dobar dio takvih se i vrati, jer to bude daleko od toga sto je on zamislio kad su mu pricali o Njemackoj, itd.

Ovo govorim za jedan solidan dio iseljenika koji idu preko pravila za Z. Balkan. Po ovim gastarbajterskim FB grupama, od kojih neke imaju i po 200K clanova - kljuca nezadovoljstvo medju plebsom.

Inace, koja je tvoja funkcija - posrednik pri zaposljavanju ili ?
Alles-Tamam

#7613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Ozimician wrote: 17/06/2023 00:59
Alles-Tamam wrote: 17/06/2023 00:47 Ta lutrija je najveca glupost koju su mogli napraviti.Ne znam kojem diletantu je to palo na pamet.Prosle godine kada smo isli na Svijetski forum Demokratije smo pricali sa nekoliko politicara i ostalih danguba i dali kao neke savjete,do sada naravno velika 0

Pa zbog toga dolazimo i do ovih XY cifri o iseljavanju, po kojima na kraju ispadne da više niko nije ni ostao u BIH.

Dosta ljudi se jednostavno zaleti slusajuci svakakve price, termini se prijavljuju onako, svi pricaju kako u Njemackoj radnike jedva cekaju, pa se onda nadje bilo kakav poslodavac samo da se ode, pa se zivi svugdje, ne moze se naci pristojan stan, pa dobar dio takvih se i vrati, jer to bude daleko od toga sto je on zamislio kad su mu pricali o Njemackoj, itd.

Ovo govorim za jedan solidan dio iseljenika koji idu preko pravila za Z. Balkan. Po ovim gastarbajterskim FB grupama, od kojih neke imaju i po 200K clanova - kljuca nezadovoljstvo medju plebsom.

Z.Balkan koristi dosta ljudi jer ih je strah nostrifikacije diplome,a i kosta.
Onda idu na varijantu McD i onda kada dodju ovdje pokusaju promjeniti tj dobiti zustimmung za drugi (bolji posao)

Ne,nisam posrednik u klasicnom smislu. Radimo reklame za firme koje traze radnike (fokus naravno na Balkan) te pomoc oko sredjivanja papira koji su potrebni da se dodje,ali i onda kada si ovdje ono prvi koraci sto bi se reklo.
I da,preko jedne od tih gastarbajterskih grupa na fb,samo rekao bih dosta ozbiljnije od prosjecne grupe sa facebooka
Ozimician

#7614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Alles-Tamam wrote: 17/06/2023 01:09
Ozimician wrote: 17/06/2023 00:59

Z.Balkan koristi dosta ljudi jer ih je strah nostrifikacije diplome,a i kosta.
Onda idu na varijantu McD i onda kada dodju ovdje pokusaju promjeniti tj dobiti zustimmung za drugi (bolji posao)

Ne,nisam posrednik u klasicnom smislu. Radimo reklame za firme koje traze radnike (fokus naravno na Balkan) te pomoc oko sredjivanja papira koji su potrebni da se dodje,ali i onda kada si ovdje ono prvi koraci sto bi se reklo.
I da,preko jedne od tih gastarbajterskih grupa na fb,samo rekao bih dosta ozbiljnije od prosjecne grupe sa facebooka
Odlično, super je imati takvu osobu na temi. Od tebe vjerovatno možemo saznati dosta informacija korisnih za temu. :sax:

Proces nostrifikacije diplome traje jako dugo i puno košta, veći je problem trajanje nostrifikacije, nego sama cijena tog procesa. Ja sam sreo ljude koji su čekali i po godinu dana na nostrifikaciju (tako vele), tako da taj put koji se predstvalja kao "lakši i brži" zapravo često ispadne sporiji i skuplji, jer imaš veće šanse preko lutrije prije da budeš izvučen.

Također kad ideš kao "Fachkraft" - stručna radna snaga, ograničen si da obavljaš posao koji ti je u opisu struke, a upitno je nekad da li možeš naći nešto što 100% odgovara tome.

Onda Njemci su užasno picajzle i ja lično znam slučajeve gdje su čak i za Plavu kartu peglali ljude i dijelili odbijenice jer u ugovoru nije stajao 100% jednak naziv posla, radnog mjesta (Bezeichnung) koji je i na diplomi. Neki službenik ustao na lijevu nogu.
Didier

#7615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 17/06/2023 01:17 Odlično, super je imati takvu osobu na temi. Od tebe vjerovatno možemo saznati dosta informacija korisnih za temu.

Proces nostrifikacije diplome traje jako dugo i puno košta, veći je problem trajanje nostrifikacije, nego sama cijena tog procesa. Ja sam sreo ljude koji su čekali i po godinu dana na nostrifikaciju (tako vele), tako da taj put koji se predstvalja kao "lakši i brži" zapravo često ispadne sporiji i skuplji, jer imaš veće šanse preko lutrije prije da budeš izvučen.

Također kad ideš kao "Fachkraft" - stručna radna snaga, ograničen si da obavljaš posao koji ti je u opisu struke, a upitno je nekad da li možeš naći nešto što 100% odgovara tome.

Onda Njemci su užasno picajzle i ja lično znam slučajeve gdje su čak i za Plavu kartu peglali ljude i dijelili odbijenice jer u ugovoru nije stajao 100% jednak naziv posla, radnog mjesta (Bezeichnung) koji je i na diplomi. Neki službenik ustao na lijevu nogu.
Lijepi Beneluks, 14 godina provedoh tamo i nikad me niko nije pitao za diplomu, iako sam dva mastera završio, a kamoli da me pegla s nekakvim nostrifikacijama, administracijom i nepotrebnom papirologijom. Fuj...
nuki_cika

#7616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Vidite, kad već vas dvojica vodite dijalog ja sam taj koji je otišao preko pravila ZB u decembru prošle godine i vratio se i ne vjerujem da bi ponoviio nešto slično.
Ideš na slijepo, meni ni taj posao u Meku u Minhenu nije teško padao koliko je smještaj koji je bio haos gdje bila jedna soba koju dijeliš sa još jednim, kuhinje nigdje, kupatilo na drugom spratu dijeliš sa 50 osoba...ma haos

Sve to na stranu ali ljudi koji idu preko tog pravila nekvalificirani misle da će se gore brzo iščupati iz ralja nekvalificiranog radnika i doći na neko lakše mjesto ali ne ide to tako.
Pravo naiđe na barijeru "jezika" i onda počne lagano vraćanje u stvarnost, ne znaš jezik, nema napretka..muka, natezanje..
Onda smještaj koji je kolektivni gdje te potrefe različiti tipovi ( ja sam tu imao sreće), onda taj psihički stres kako šta..
Onda po meni moraš imati neki pravac i cilj kad odeš gore, a ne ono "odo da radim, moraš znati šta želiš i koliko želiš.

Nažalost mnogi neozbiljno shvate, upadnu u probleme i sa kockom, alkoholom, ostanu bez ičega ali i dalje žive u uvjerenju da im je bolje gore ne shvatajući poentu da Nijemci vole takve što više troše..

Ja evo sad imam važeću vizu do kraja augusta mogu se vratiti u Minhen opet ali ne bi bez solidnog znanja jezika i atmosfere trenutne.
Alles-Tamam

#7617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

nuki_cika wrote: 17/06/2023 01:40 Vidite, kad već vas dvojica vodite dijalog ja sam taj koji je otišao preko pravila ZB u decembru prošle godine i vratio se i ne vjerujem da bi ponoviio nešto slično.
Ideš na slijepo, meni ni taj posao u Meku u Minhenu nije teško padao koliko je smještaj koji je bio haos gdje bila jedna soba koju dijeliš sa još jednim, kuhinje nigdje, kupatilo na drugom spratu dijeliš sa 50 osoba...ma haos

Sve to na stranu ali ljudi koji idu preko tog pravila nekvalificirani misle da će se gore brzo iščupati iz ralja nekvalificiranog radnika i doći na neko lakše mjesto ali ne ide to tako.
Pravo naiđe na barijeru "jezika" i onda počne lagano vraćanje u stvarnost, ne znaš jezik, nema napretka..muka, natezanje..
Onda smještaj koji je kolektivni gdje te potrefe različiti tipovi ( ja sam tu imao sreće), onda taj psihički stres kako šta..
Onda po meni moraš imati neki pravac i cilj kad odeš gore, a ne ono "odo da radim, moraš znati šta želiš i koliko želiš.

Nažalost mnogi neozbiljno shvate, upadnu u probleme i sa kockom, alkoholom, ostanu bez ičega ali i dalje žive u uvjerenju da im je bolje gore ne shvatajući poentu da Nijemci vole takve što više troše..

Ja evo sad imam važeću vizu do kraja augusta mogu se vratiti u Minhen opet ali ne bi bez solidnog znanja jezika i atmosfere trenutne.
Nadam se da ces uspjeti da "prezivis" taj pocetni period nekako i da ce ti ubrzo drugaciji vjetrovi puhati :thumbup:
Ako ti sta zatreba i ako si u Minhenu,pa makar da se nekom izjadas,javi se.
kafa se uvijek moze popiti
nuki_cika

#7618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Alles-Tamam wrote: 17/06/2023 01:51
nuki_cika wrote: 17/06/2023 01:40 Vidite, kad već vas dvojica vodite dijalog ja sam taj koji je otišao preko pravila ZB u decembru prošle godine i vratio se i ne vjerujem da bi ponoviio nešto slično.

Nadam se da ces uspjeti da "prezivis" taj pocetni period nekako i da ce ti ubrzo drugaciji vjetrovi puhati :thumbup:
Ako ti sta zatreba i ako si u Minhenu,pa makar da se nekom izjadas,javi se.
kafa se uvijek moze popiti
:thumbup:
Hvala ti, bio sam prisiljen vratiti se u Sarajevo jer sam dobio otkaz, iako u Kindigungu nije naveden razlog otkaza ali pretpostavljam da su u pitanju određeni zdravstveni problemi koje sam imao pa se taj menadzer vjerovatno prepao da ne koristim bolovanje (iako nisam imao namjeru niti bi koristio osim baš u nekoj krajnjoj nuždi) i da mi otkaz, pređem na aerodrom, ista situacija i onda sam shvatio da ta Njemačka trenutno nije za mene i vratio se.Viza je još tu ali sumnjam da ću u skorije vrijeme pokušavati.

Ali poenta jeste da upozorim raju koja ide na slijepo i preko lutrije da to nije baš kako zamišljaju i da dva put razmisle prije nego se odluče na takav korak..

Drugi primjer je primjer mog starog koji je otišao u Frankfurt preko Hrvatske radne dozvole na građevinu kao tesar.
Od februara i grupe od 20 ljudi ostala samo njih trojica.Oni ostali svi otjerani kućama.
Jer raja dođe tamo da se zajebava i živi raskalašeno a to nije u skladu sa njihovom radnom etikom, zato se brzo i raspu te grupe koje dođu da rade..
Amaryl

#7619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Amaryl »

Mislim da je to najveći problem sto bi ljudi koji tako dodju odmah i sve i ona ih spuca realnost.

Ja sam neko tko je imao nostrifikovanu diplomu(djelimično za zerspanungdmechanicher, jedan predmet mi trebao iskustvo skoro 10 godina) i dok sam ucio jezik ujedno predavao za ZB. Izletio termin imao ugovor kod naseg covjeka za baustelu sto nikad u zivotu nisam radio. Odem pocnem raditi uslovi za mene kao nekoga tko ne zna apsolutno nista super i polako meni se svidi i evo me godinu dana baustelac :-D . I ne ne radim 250 sati mjesecno i ne nije pola sati na crno :lol: Imam ponudu da idem sa svojom diplomom u dvije firme za CNC, ali uzivam ovako sebi slažem zivot jedno po jedno da mogu dovesti porodicu i to je to...

Eh sad drugi primjer moj rodjak dobije termin ZB,a nema gdje i zove mene pita dali bi taj tvoj meni dao ugovor i dobije ugovor i vizu.
Onda nastupaju scene njemu pricali on vidio(od ljudi koji su ovdje 5,10,15 godina) kako oni zive tu dobra auta, hoda se po svijetu i treba to sad odmah i on. Naravno zena i djeca napravili termin za spajanje on se nije ni iz Sarajeva sa vizom vratio. Sad termin brzo nema para dovoljno, nema stana, jezik slab i nervoza lagano i yebanje njemacke svaki dan. Jer svi su krivi samo nije on, jer njegovo je samo da dodje i mora sve da bude kako je zamislio.

Jednostavno ljudi se zalete kao da je to otici do susjednog grada u nasoj nam lijepoj. Polako malo radi na sebi, vidi gdje sta kako nista na silu.

@Alles-Tamam Ako moze onako da pitam kakva je situacija sa bachelor biologije i kada dodje na spajanje. Posto je supruga to zavrsila ali ima samo dva casa koja je radila u 10 godina od zavrsetka studija :lol: ... Jel ima jos nesto da bi moglo sa tom diplomom osim skole... Magistarski sta donosi kada bi se odradio ovdje, i jel ga moguće u DE raditi kada dodje na spajanje....
Bodkin

#7620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Pa jebemu majku u 2023 da mislis da ces doci bez posla i jezika u stranu drzavu i voziti top auto za 3 mjeseca je ludo.

Prvi put otisao na ljetovanje godinu i vise nakon odlaska.
Dope_Man

#7621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Vala bas.. al takvi su neki ljudi. Nema 3 razreda srednje skole, od njemackog zna reci aufiderzen, i konta da ce u BiH na ljeto sa Mercedesom.

Uz realna ocekivanja se mogu postaviti i realni ciljevi. Jaran ide ovo ljeto na gradjevinu i bas je ovaj tip - jezik nula bodova, vjestine nula bodova. I lijepo sam mu ocrnio Njemacku k'o da sam Ozimican, samo ne s ciljem da ga odvratim vec da ga spremim - zivjeces u cumezu sa jos 3-4 lika vjerovatno, jebat ce te ko stigne jer zna da ne kontas nista - al guraj godinu, jer za godinu ces rijesti sve dugove/kredite i nesto ustedit ako pametno trosis. Neces imati auto od 10 milja eura, neces imati svoj stan da zivis nit vidjeti porodicu osim na viberu. Probaj nauciti koju rijec, pa za godinu skontaj vrijedi li - a vrijedit ce. Ako nista rijesit ces sto imas sad u BiH.

I nadam se da ce poslusati.
Piaty

#7622 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piaty »

Didier wrote: 16/06/2023 21:40
moimoi wrote: 16/06/2023 19:25
“come to dark side” :lol:
Hocu da kazem, ako me uopste mozete shvatiti? Dosta sam zemalja prosla, jako puno nase dijaspore upoznala, na kraju dosla do zakljucka da mi je puno draze slusati price ljudi koji veze nemaju sa ex yu. Ne unosim se toliko, ne boli me toliko.. jednostavno- zivotne price iz kojih nesto naucim, nesto drugacije.
Obogate me, za razliko od nasih koji me ISCRPE
Fol je u tome što mi koji smo gradska djeca ne možemo sebi priuštiti zajebavati se sa seljadijom, dok ostali naši ljudi mogu proći, ali seljaci, ne hvala...
Eh to to.
Bodkin

#7623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Dope_Man wrote: 17/06/2023 11:26 Vala bas.. al takvi su neki ljudi. Nema 3 razreda srednje skole, od njemackog zna reci aufiderzen, i konta da ce u BiH na ljeto sa Mercedesom.

Uz realna ocekivanja se mogu postaviti i realni ciljevi. Jaran ide ovo ljeto na gradjevinu i bas je ovaj tip - jezik nula bodova, vjestine nula bodova. I lijepo sam mu ocrnio Njemacku k'o da sam Ozimican, samo ne s ciljem da ga odvratim vec da ga spremim - zivjeces u cumezu sa jos 3-4 lika vjerovatno, jebat ce te ko stigne jer zna da ne kontas nista - al guraj godinu, jer za godinu ces rijesti sve dugove/kredite i nesto ustedit ako pametno trosis. Neces imati auto od 10 milja eura, neces imati svoj stan da zivis nit vidjeti porodicu osim na viberu. Probaj nauciti koju rijec, pa za godinu skontaj vrijedi li - a vrijedit ce. Ako nista rijesit ces sto imas sad u BiH.

:lol: Dobar
Ma sve si u pravu. Mislim ja sa tu malo cudan, uzeo auto nakon 7 godina zivota vani :D za bosnu? Kao gospodin avionom i onda te taksi voza gdje treba
Ozimician

#7624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

:lol: :lol: :lol: :lol:

Čuj ocrniti Njemačku. :lol:

Ja od početka do kraja govorim da je Njemačka dobra opcija, ali da se ljudi "ne zalijeću" i da ne nasjedaju na kojekakve priče, jer će ih spucati realnost. Meni također nije cilj da bilo koga odvratim, naprotiv, već da ga upozorim. Ja lično sam zadovoljan Njemačkom, ali mnoge stvari su i mene iznenadile.

Evo vidite da ima XY primjera koji su proklizali na prvu, jer su dobili daleko ispod očekivanja.
Na kraju se ispostavi sve ovo što sam ja pričao da je tačno, od prve stranice teme napominjem da je najvažnije iz čega ljudi dolaze i na što dolaze.

Bar 90% naših iseljenika ne razumije da će imati barem prvu godinu osjetan pad kvaliteta života, a većina ljudi nije spremna na tu žrtvu radi "višeg cilja".

Zavisi mnogo i ko je u kojim godinama odselio, ako je neko otišao do prve polovine 20-tih -njemu neće biti problem.
Problem bude kad ljudi koji imaju relativno stabilan posao, kuću/stan, porodicu i to sve napuste i odu da žive s cimerima u ćumezu. :run:
Teško da postoji viši cilj koji to može opravdati.

Onda ovdje neki pišu kako u Njemačkoj većina firmi daje sve što poželiš, samo ako ti želiš. U suštini u takve firme uleti max 5% naših iseljenika i to u office i IT poslovima. Ali takvi mogu da biraju posao u kojoj god hoće zemlji, nije im ni u BIH teško. Samo što je to teška manjina.

Ja sam auto kupio nakon godinu dana Njemačke, 15k €, ništa posebno. Na godišnji (pravi godišnji, more) sam otišao nakon 2 god., doduše bila je korona i komplikacije, pa mi nije teško palo.
nuki_cika

#7625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Dope_Man wrote: 17/06/2023 11:26 Vala bas.. al takvi su neki ljudi. Nema 3 razreda srednje skole, od njemackog zna reci aufiderzen, i konta da ce u BiH na ljeto sa Mercedesom.

Mali je broj njih koji će to i poslušati,
Post Reply