moimoi wrote: ↑16/06/2023 10:17
Ozimician wrote: ↑16/06/2023 10:11
Problem je ocito ovo:
... i jos se vratila u domovinu
Razumijem kad ovako nesto izjavi neko ko nastoji po svaku cijenu da se asimilira u strano drustvo i ne planira nikad nazad da se vrati.
Sta je problem? Pa meni je u interesu kada odem negdje da upoznam drugi svijet, kulture etc. a ne da napravim svoj mikrosvijet kakav imam i kuci, gdje cu se druziti sa nasim i tabiriti o problemima koje imas manje-vise svugdje.
Nismo svi isti. Nemam zivaca za nase standardne dijasporske price. Sta je tu lose?
Ne kazem da je lose, samo svojim primjerom ne pokazujes da odrzavas taj stav u praksi.
Sta su standardne dijapsorske price? Ovo ovdje na forumu ili.. ?
Sta znam, ja sam otvoren za druzenja sa ljudima svih nacija i kultura, tako obogacujem sebe.
Ne bjezim od nasih ljudi, niti trcim da se iskljucivo s njima druzim. Dijaspora je trenutno jako sarolika, ja sam upoznao nase ljude u Minhenu, koji zive jednako kao da su u Tuzli, jede se nasa hrana samo, izlazi se u nase kafice, klubove, restorane, druzi se samo s nasim ljudima. Bukvalno da se sokiras, to je opet jedna krajnost.
Ali imas itekako i kvalitetne i obrazovane dijaspore s kojima mozes kvalitetno diskutovati, putovati i vrijeme provoditi.
Naravno, kad je opustanje u pitanju, tu biram uvijek nase ljude prije nego lokalne, internacionalci znaju takodjer biti cool, ali njemacki (lokalni) stil provoda nikako necu moci da svarim i da se provodim s njima i da mi bude cejf.