Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#7551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 16/06/2023 10:11
moimoi wrote: 16/06/2023 10:06

1. Nije svabija jedina drzava na svijetu :D 2. Ja sam opet u domovini.
U cemu je problem??
Problem je ocito ovo:
Zar se druzite sa nasim ljudima? Ono mog zivota u dijaspori, a ima ga, ja sam izbjegavala nase u sirokom luku.
... i jos se vratila u domovinu

Razumijem kad ovako nesto izjavi neko ko nastoji po svaku cijenu da se asimilira u strano drustvo i ne planira nikad nazad da se vrati.
Sta je problem? Pa meni je u interesu kada odem negdje da upoznam drugi svijet, kulture etc. a ne da napravim svoj mikrosvijet kakav imam i kuci, gdje cu se druziti sa nasim i tabiriti o problemima koje imas manje-vise svugdje.
Nismo svi isti. Nemam zivaca za nase standardne dijasporske price. Sta je tu lose?
moimoi

#7552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

skafiskafsnjak wrote: 16/06/2023 10:14
moimoi wrote: 16/06/2023 10:13
Ha? :lol:
Rece neko ko izbjegava nase ljude .....

Aha aha ....
Sta ti nije jasno? Imam starih prijatelja, poznanika+ familije, za novima nemam potrebe :lol:
Mislis da hodam gradom i trazim raju? :lol:
Ozimician

#7553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 16/06/2023 10:17
Ozimician wrote: 16/06/2023 10:11

Problem je ocito ovo:

... i jos se vratila u domovinu

Razumijem kad ovako nesto izjavi neko ko nastoji po svaku cijenu da se asimilira u strano drustvo i ne planira nikad nazad da se vrati.
Sta je problem? Pa meni je u interesu kada odem negdje da upoznam drugi svijet, kulture etc. a ne da napravim svoj mikrosvijet kakav imam i kuci, gdje cu se druziti sa nasim i tabiriti o problemima koje imas manje-vise svugdje.
Nismo svi isti. Nemam zivaca za nase standardne dijasporske price. Sta je tu lose?
Ne kazem da je lose, samo svojim primjerom ne pokazujes da odrzavas taj stav u praksi.

Sta su standardne dijapsorske price? Ovo ovdje na forumu ili.. ?

Sta znam, ja sam otvoren za druzenja sa ljudima svih nacija i kultura, tako obogacujem sebe.
Ne bjezim od nasih ljudi, niti trcim da se iskljucivo s njima druzim. Dijaspora je trenutno jako sarolika, ja sam upoznao nase ljude u Minhenu, koji zive jednako kao da su u Tuzli, jede se nasa hrana samo, izlazi se u nase kafice, klubove, restorane, druzi se samo s nasim ljudima. Bukvalno da se sokiras, to je opet jedna krajnost.

Ali imas itekako i kvalitetne i obrazovane dijaspore s kojima mozes kvalitetno diskutovati, putovati i vrijeme provoditi.

Naravno, kad je opustanje u pitanju, tu biram uvijek nase ljude prije nego lokalne, internacionalci znaju takodjer biti cool, ali njemacki (lokalni) stil provoda nikako necu moci da svarim i da se provodim s njima i da mi bude cejf.
moimoi

#7554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

:D
Ozimician wrote: 16/06/2023 10:24
moimoi wrote: 16/06/2023 10:17
Ne kazem da je lose, samo svojim primjerom ne pokazujes da odrzavas taj stav u praksi.
Kako ga ne odrzavam? I po cemu to zakljucujes?
Ozimician

#7555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 16/06/2023 10:28 :D
Ozimician wrote: 16/06/2023 10:24

Pa jednostavno, zivis u zemlji gdje ne mozes izbjeci nase ljude, pises na forumu gdje takodjer ne mozes izbjeci nase ljude (dijasporu pogotovo).

Vjerovatno je i krug prijatelja s kojima se druzis u slobodno vrijeme mnogo vise ispunjen nasim ljudima nego strancima, itd.

Tako da mi nema smisla iskljucivati nase ljude iz jednacine. Ne kazem da si trebala da trcis da upoznas nekog naseg vani, ali ni izbjegavanje nije nesto za pohvaliti se.
moimoi

#7556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 16/06/2023 10:34
moimoi wrote: 16/06/2023 10:28 :D
Pa jednostavno, zivis u zemlji gdje ne mozes izbjeci nase ljude, pises na forumu gdje takodjer ne mozes izbjeci nase ljude (dijasporu pogotovo).

Vjerovatno je i krug prijatelja s kojima se druzis u slobodno vrijeme mnogo vise ispunjen nasim ljudima nego strancima, itd.

Tako da mi nema smisla iskljucivati nase ljude iz jednacine. Ne kazem da si trebala da trcis da upoznas nekog naseg vani, ali ni izbjegavanje nije nesto za pohvaliti se.
Ja govorim o druzenju a ne komunikaciji. Ne izbjegavam komunikaciju ni sa kim.
Mozda imamo razlicita vidjenja sta druzenje znaci :D
Ecci
Vozim: Biciklam

#7557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Ni u svojoj mahali se ne druzis sa svakim. Biras..
Zasto bi u inostranstvu bilo drugacije, ni tu neces sa svakim, biras...

Ali automatski bjezati od nasih ljudi, malo mi je djetinjasto, da ne kazem zatvoreno. U pravilu ces se bolje razumijeti sa nasim momkom/curom nego sa svabom/svabicom iz Schwabenlanda (cast izuzecima ;-) )
skafiskafsnjak

#7558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ecci wrote: 16/06/2023 11:34 Ni u svojoj mahali se ne druzis sa svakim. Biras..

Ali automatski bjezati od nasih ljudi, malo mi je djetinjasto, da ne kazem zatvoreno. U pravilu ces se bolje razumijeti sa nasim momkom/curom nego sa svabom/svabicom iz Schwabenlanda (cast izuzecima ;-) )
Ma tip osobe koja hoce vise da bude Svabo, Englez , Amerikanac .....
Meni je odvratno kada nekoga sretnem, a on prica njemacki iako zna da smo nasi :-)
Last edited by skafiskafsnjak on 16/06/2023 11:38, edited 1 time in total.
Ecci

#7559 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

skafiskafsnjak wrote: 16/06/2023 11:35

Nece funkcionisati. Da proba ne kosta nista, ali da ce funkcionisati, jok :D
Ozimician

#7560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ecci wrote: 16/06/2023 11:38

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
skafiskafsnjak

#7561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Kao sto sam naveo iznad, upoznajes nekog naseg , a on prica njemacki iako zna da smo nasi. Meni je to odvratno.
Ja cim vidim da je nas, ja pricam na nasem. Nije sto njemacki ne znam nego mi je debilno.
moimoi

#7562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Meni je odvratno kada nekoga sretnem, a on prica njemacki iako zna da smo nasi :-)
:lol:
Eto sad znas i koji sam tip osobe?! Mislim da niste shvatili poentu. Ali nema veze :D
Ocigledno sam malo starija od vas, pa nemam vise zivaca za glupe i povrsne price. Vise me zanimaju neke druge stvari.
Ecci

#7563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

skafiskafsnjak wrote: 16/06/2023 11:40

Kao sto sam naveo iznad, upoznajes nekog naseg , a on prica njemacki iako zna da smo nasi. Meni je to odvratno.
Ja cim vidim da je nas, ja pricam na nasem. Nije sto njemacki ne znam nego mi je debilno.
Najprirodnije je da se prica na maternjem, pored toga sto je prirodno, ima i umirujuce dejstvo na covjeka, strani jezik se i zove strani jer je stran, taman da ga govoris na C2+ nivou. Kad je covjek u mogucnosti maternji, kad nije strani.

Ovo se ne odnosi na djecu koja su rodjena tamo ili su dosli kao mali, njima su oba jezika maternja :D
skafiskafsnjak

#7564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

moimoi wrote: 16/06/2023 11:43

Eto sad znas i koji sam tip osobe?! Mislim da niste shvatili poentu. Ali nema veze :D
Ocigledno sam malo starija od vas, pa nemam vise zivaca za glupe i povrsne price. Vise me zanimaju neke druge stvari.
Sama si napisala da izbjegavas nase .... ne mogu ja pogadjati sta si ti mislila .
Jedna je stvar da neces po svaku cijenu sa nasima, kao sto neki rade, a drugo je da izbjegavas.

Prvo odobravam i sam sam takav, drugo je fuj. A to rade osobe koje hoce da budu neko drugi.
skafiskafsnjak

#7565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ecci wrote: 16/06/2023 11:45
skafiskafsnjak wrote: 16/06/2023 11:40

Najprirodnije je da se prica na maternjem, pored toga sto je prirodno, ima i umirujuce dejstvo na covjeka, strani jezik se i zove strani jer je stran, taman da ga govoris na C2+ nivou. Kad je covjek u mogucnosti maternji, kad nije strani.

Ovo se ne odnosi na djecu koja su rodjena tamo ili su dosli kao mali, njima su oba jezika maternja :D
Ma sve to stoji. Ali nije da pricam nas jer ne znam njemacki nego mi je jednostavno nekako glupo. Ali nazalost ima ljudi koji to rade .... to mislim na neformalne razgovore. Kada je u pitanju posao ili ako smo u drustvu sa strancima, logicno je da se njemacki prica.
Rugafet

#7566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Ja se većinom sa strancima družim...From Peru, Cuba, Dom. Republic, Mexico etc. Imam i par nasih naravno sve super likovi. Uglavnom, uštimo sam sve kako mi godi, ne bi se mijenjao niskim
Didier

#7567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Rugafet wrote: 16/06/2023 11:50 Ja se većinom sa strancima družim...From Peru, Cuba, Dom. Republic, Mexico etc. Imam i par nasih naravno sve super likovi. Uglavnom, uštimo sam sve kako mi godi, ne bi se mijenjao niskim
Jok eto, mislili smo da se družiš s kremom američkog društva :D :D :D
Didier

#7569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 16/06/2023 11:46 Jedna je stvar da neces po svaku cijenu sa nasima, kao sto neki rade, a drugo je da izbjegavas.

Prvo odobravam i sam sam takav, drugo je fuj. A to rade osobe koje hoce da budu neko drugi.
Upravo tako... Ovi koji izbjegavaju imaju neki problem sa sobom, nije tu ništa drugo u pitanju.

Ja sam imao svakakvih iskustava s našima, i shvatio sam da mi ne leže previše ljudi koji su došli kao izbjeglice. Druge su to teme, drugačiji pogledi na svijet itd., ali ljudi koji su došli vani poslije rata, to je već druga priča, i ti ljudi uglavnom nisu otjerani, nego su došli svojom voljom. Mahom su i obrazovaniji, i onda naravno da ćemo se lakše naći. Ali izbjegavati nikad nikoga neću, čak i da je s dna kace, to je baš šupački.
moimoi

#7570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

skafiskafsnjak wrote: 16/06/2023 11:46
moimoi wrote: 16/06/2023 11:43
Sama si napisala da izbjegavas nase .... ne mogu ja pogadjati sta si ti mislila .
Jedna je stvar da neces po svaku cijenu sa nasima, kao sto neki rade, a drugo je da izbjegavas.

Ja govorim o situacijama gdje ti se nasi naklate samo zato sto govoris isti jezik, a zajednicko nista nemate. Bila sam u takvim situacijama mali milion puta. Dakle osobe sa kojima apsolutno nemas nista zajednicko osim jezika. I da ne bih sebi stvarala nezgodne situacija, da izmisljam zasto ne mogu s njima preko vikenda na kafu i sl. Fino sam pocela izbjegavati sve. Oni koji su mi legli, sto je mali broj, stanu na prste jedne ruke, cujem se i dan danas tj zadrzali smo kontakt. Ali na takve osobe naletis jednom ili nikako.
Razumijem da ima ljudi koji mogu sjediti i tabiriti sa svima. Ja jbiga nisam taj tip.
moimoi

#7571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Didier wrote: 16/06/2023 12:00
skafiskafsnjak wrote: 16/06/2023 11:46 Jedna je stvar da neces po svaku cijenu sa nasima, kao sto neki rade, a drugo je da izbjegavas.

Upravo tako... Ovi koji izbjegavaju imaju neki problem sa sobom, nije tu ništa drugo u pitanju.

Ja sam imao svakakvih iskustava s našima, i shvatio sam da mi ne leže previše ljudi koji su došli kao izbjeglice. Druge su to teme, drugačiji pogledi na svijet itd., ali ljudi koji su došli vani poslije rata, to je već druga priča, i ti ljudi uglavnom nisu otjerani, nego su došli svojom voljom. Mahom su i obrazovaniji, i onda naravno da ćemo se lakše naći. Ali izbjegavati nikad nikoga neću, čak i da je s dna kace, to je baš šupački.
Ko zna?! Mozda i imam :D uglavnom, imam pravo na to
Didier

#7572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

moimoi wrote: 16/06/2023 12:07
Didier wrote: 16/06/2023 12:00

Tako je. Ja bih ti se svidio, garantujem :D
moimoi

#7573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Didier wrote: 16/06/2023 12:07
moimoi wrote: 16/06/2023 12:07
Mozda i bi :skoljka: :D
Didier

#7574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

moimoi wrote: 16/06/2023 12:08
Didier wrote: 16/06/2023 12:07

Mozda i bi :skoljka: :D
:kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Didier wrote: 16/06/2023 11:55
Rugafet wrote: 16/06/2023 11:50 Ja se većinom sa strancima družim...From Peru, Cuba, Dom. Republic, Mexico etc. Imam i par nasih naravno sve super likovi. Uglavnom, uštimo sam sve kako mi godi, ne bi se mijenjao niskim
Jok eto, mislili smo da se družiš s kremom američkog društva :D :D :D
:lol: :lol: :lol:
Post Reply