Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
A kako ces provjeriti kad je vozilo uslo u drzavu?
Nema pecat u saobracajnoj sa datumom ulaska, kao sto ti imas u pasosu.
Ako policija zatekne takav automobil u prometu sa vozačem koji nema pravo, to je prekršaj, pa taman ušli u BiH prije pola sata.
Na pasošu onoga ko ima pravo da vozi taj automobil
Hipoteticki, zena i ja zivimo vani i dovezli smo vozilo u Bosnu.
Ja ga dovezao prije 9 mjeseci i parkirao. U tih 9 mjeseci vise puta sam dolazio i odlazio iz BiH.
Zena dosla prije 3 dana, i zaustavi je policija.
Kako ce dokazati kad je vozilo uslo u drzavu?
Ako policija zatekne takav automobil u prometu sa vozačem koji nema pravo, to je prekršaj, pa taman ušli u BiH prije pola sata.
Ja ga dovezao prije 9 mjeseci i parkirao. U tih 9 mjeseci vise puta sam dolazio i odlazio iz BiH.
HelaS wrote: ↑15/06/2023 21:34
Ukupno 6 mjeseci u 12 mjeseci.
Opet nisam dobio odgovor na pitanje iznad.
Ili si glup, ili trolaš. Ne čitaš, nego besmisleno pišeš... Napisao sam gore da se status takvog vozila ustanovljava kroz pasoš vlasnika vozila. Poslije sam dopisao - i kroz pasoš onoga ko ima validnu punomoć da upravlja njegovim vozilom. I neću ti više odgovarati.
Optimist wrote: ↑16/06/2023 05:55
Opet nisam dobio odgovor na pitanje iznad.
Ili si glup, ili trolaš. Ne čitaš, nego besmisleno pišeš... Napisao sam gore da se status takvog vozila ustanovljava kroz pasoš vlasnika vozila. Poslije sam dopisao - i kroz pasoš onoga ko ima validnu punomoć da upravlja njegovim vozilom. I neću ti više odgovarati.
Procitaj jos jednom moj post iznad, pa napisi odgovor.
Auto dovezeno prije 9 mjeseci i sve vrijeme u Bosni.
Ja u pasosu imam vise ulazaka i izlazaka iz drzave.
Zaustavi me policija, ja usao u BiH prije 3 dana.
Kako ce ustanoviti da li je auto uslo u drzavu prije 9 mjeseci ili prije 3 dana??
Kako ce ustanoviti da li je auto uslo u drzavu prije 9 mjeseci ili prije 3 dana??
E jebajiga ... Ako si ti vlasnik automobila, početak primjene prava na privremeni uvoz u trajanju 6 mj ukupno u periodu 12 mjeseci, počinje od tvog prvog prelaska granice. Policajac će pročitati pečate iz tvog pasoša i sabrati dane u BiH i konstatovati vrijeme.
E jebajiga ... Ako si ti vlasnik automobila, početak primjene prava na privremeni uvoz u trajanju 6 mj ukupno u periodu 12 mjeseci, počinje od tvog prvog prelaska granice. Policajac će pročitati pečate iz tvog pasoša i sabrati dane u BiH i konstatovati vrijeme.
a sta ako je u medjuvremenu promijenio pasos zbog isteka?
Kako ce na osnovu pecata iz pasosa konstatovati sa kojim je autom prelazio granicu i koliko je to auto bilo u BiH ? Nikako.
Trebala bi se voditi evidencija o automobilima koji prelaze granicu, kada i koliko, ali to se ne radi. Na BiH ganici se ne sjecam kada sam pokazao saobracajnu, a cesto putujem....
Ja vidjam par auta sa stranim tablicama, nesmetano se citavu godinu vozaju po BiH.
Kako ce na osnovu pecata iz pasosa konstatovati sa kojim je autom prelazio granicu i koliko je to auto bilo u BiH ? Nikako.
Trebala bi se voditi evidencija o automobilima koji prelaze granicu, kada i koliko, ali to se ne radi. Na BiH ganici se ne sjecam kada sam pokazao saobracajnu, a cesto putujem....
Ja vidjam par auta sa stranim tablicama, nesmetano se citavu godinu vozaju po BiH.
Koliko znam na granicnim prelazima su uvedene kamere za ocitavanje reg oznaka, tako da vjerovatno se pohranjuje sve u bazu
HelaS wrote: ↑16/06/2023 09:29
Automobil koji je zatečen tokom kontrole bit će predmet te kontrole. Ja ne znam način kako da objasnim, ili glupoća dominira
Ovo je međunarodni propis, ne treba pokazivati pamet, ljudi su je pokazali prije tebe
Ja vidjam par auta sa stranim tablicama, nesmetano se citavu godinu vozaju po BiH
Me_again wrote: ↑18/06/2023 17:03 Kako ce na osnovu pecata iz pasosa konstatovati sa kojim je autom prelazio granicu i koliko je to auto bilo u BiH ? Nikako.
Automobil koji je zatečen tokom kontrole bit će predmet te kontrole. Ja ne znam način kako da objasnim, ili glupoća dominira
Ovo je međunarodni propis, ne treba pokazivati pamet, ljudi su je pokazali prije tebe
Ja vidjam par auta sa stranim tablicama, nesmetano se citavu godinu vozaju po BiH
I šta zaključuješ?
Zakljucujem da sam ja glup a ti pametan.
Jesi zadovoljan ?
Samo da te obavijestim da sam nebrojeno puta prelazio granicu sa stranim tablicama i da me je rijetko ko pitao za auto.
vozio na stranim tablicama auto mjesecima i godinama..... i u BIH i u EU drugoj zemlji od maticne.... u Njemackoj mi drotina kae - moras registrovat auto tokom 5-6 mjeseci boravka.... aha hocu evo sve letim placat svapski štojer..... registrovo al u kurcu.... sta mi moze?
drot da to potegne trebala bi mu istraga i forenzika koja iziskuje policijsku istragu u rangu ubistva.....
u centrali bi mu rekli - de ba skini nam se s kurca jebo te auto - je l auto registrovano? jest - je l osigurano jest.... i sta ti hoces od nas? pa da istrazite carinski prekrsaj - aj ba idi u picku maternu.....
Vezano za koristenje vozila sa stranim tablicama u BiH a na osnovu clana 213. iza stava (1) dodaje se novi stav (2) koji glasi: "Izuzetno od stava (1) ovog člana ova vozila mogu učestovati u saobraćaju iako su registrirana u inozemstvu, a najduže tri mjeseca od dana ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine. Rok za vozila koja su vlasništvo stranaca kojima je izdato odobrenje za privremeni boravak duži od šest mjeseci ili za stalni boravak, počinje teći nakon dobijanja ovog statusa". nalazi se rupa u zakonu. BiH nema sistem da moze dokazati dan ulaska vozila na teritoriju BiH.
Za razliku od zemlje gdje zivim, dozvoljeno je koristenje vozila sa stranim tablicama 14 dana u toku jedne godine. Svako koristenje mora se unaprijed najaviti i poslati dopis digitalno poreznoj upravi od kojeg do kojeg datuma se koristi.
Sve izvan toga smatra se carinskim prekrsajem i prilikom eventualne kontrole vozilo se automatski oduzima na licu mjesta.
Tetak poslao auto 2012 iz Kanade , vozi ga ovdje 11 godina vec kad dođe ljeti ,kupi samo osiguranje kad dođe, policija ga zaustavljala više puta, par puta su drobili kako auto nije registrovano 11 godina. ,ali ostane na tome, nema kazne , jednom mu rekli eto ko da bi ti osiguranje isplatilo bilo šta u slučaju nesreće
To je rezultat needuciranosti policajaca, da se ne bi peglao s njim pusti ga i zapise sljedecu trojicu za nekoristenje svjetala. To sto na tom autu 11 godina niko nije provjerio makar kocnice, sto je minimum kod nas na tehnickom, to nije bitno...
Throttle wrote: ↑20/06/2023 07:25
To je rezultat needuciranosti policajaca, da se ne bi peglao s njim pusti ga i zapise sljedecu trojicu za nekoristenje svjetala. To sto na tom autu 11 godina niko nije provjerio makar kocnice, sto je minimum kod nas na tehnickom, to nije bitno...
_BataZiv_0809 wrote: ↑20/06/2023 08:07
Takvi ce ti prvi pricat pricu "sjo jarane kod nas u Kanadi je sve uredjeno". A vamo vozi auto koje 11 godina nije vidjelo tehnickog.
To je odraz drzave koliko ulaze u edukaciju policije i uvezanosti sa drugim drzavama po pitanju svega.
Obicni policajac garantujem i ne zna kako izgleda saobracajna dozvola iz Kanade. Moze mu se uvaliti i komad novina sa slikom XY automobila i reci evo saobracajna.
Dalje ne znam u kojim stranim zemljama u saobracajnoj stoji zadnji tehnicki pregled npr? Niti jednoj ili?
U svijetu odavno sve ide digitalno. Kod nas je i dalje A4 format i pecat...
BarbaDue wrote: ↑20/06/2023 09:13
Ima li neko iskustva sa uvozom kamp prikolica?
Najvažnija informacija ti je da je carinska stopa 10%.
Carinski tarifni broj je 8716 92 00 (za prikolice najveće dopuštene mase do i uključujući 1.600 kg), odnosno 8716 98 00 (za prikolice čija je najveća dopuštena masa veća od 1.600 kg).
Throttle wrote: ↑20/06/2023 07:25
_BataZiv_0809 wrote: ↑20/06/2023 08:07
Takvi ce ti prvi pricat pricu "sjo jarane kod nas u Kanadi je sve uredjeno". A vamo vozi auto koje 11 godina nije vidjelo tehnickog.
To je odraz drzave koliko ulaze u edukaciju policije i uvezanosti sa drugim drzavama po pitanju svega.
Obicni policajac garantujem i ne zna kako izgleda saobracajna dozvola iz Kanade. Moze mu se uvaliti i komad novina sa slikom XY automobila i reci evo saobracajna.
Dalje ne znam u kojim stranim zemljama u saobracajnoj stoji zadnji tehnicki pregled npr? Niti jednoj ili?
U svijetu odavno sve ide digitalno. Kod nas je i dalje A4 format i pecat...
Da li je moguce dobiti EUR1 obrazac u Švedskoj u salonu, za vozilo Nissan Qashqai 2015g, mislim da je proizveden u Britaniji koja je tad bila dio EU, ima li to kakve veze