Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
I kod mene stambeni 2020., i jos uvijek mi nisu nista povecavali, al ova neizvjesnost mi izgleda gora nego da mi povecaju
Nisam citao klauzulu kada povecavaju kamate..Sta su njihova, a sta nasa prava. Ako moze neko da napise.Vjerujem da mi nemamo nikakva prva ,osim sto nas moraju obavjestiti ranije
Kod mene u ugovru stoji da svakog 15.5 u slucaju ako je doslo do promjene eruibora vecg od +-0.5% banka moze raditi rekalkulaciju, u tom slucaju mene mora obavjestiti i promjena se primjenjuje od 1.7.
Kod mene je taj 12-o mjesecni eruibor.
Jedno pitanje, hocu da uzmem kreditnu karticu, zovu iz banke i kao pored dokumentacije koju sam predao, moram doci da potpisem dvije bjanko mjenice. Nisam prije imao kreditnu, bezveze reko da uzmem... je li ovo neka normalna procedura ili...
Thorgerson wrote: ↑09/06/2023 17:15
Jedno pitanje, hocu da uzmem kreditnu karticu, zovu iz banke i kao pored dokumentacije koju sam predao, moram doci da potpisem dvije bjanko mjenice. Nisam prije imao kreditnu, bezveze reko da uzmem... je li ovo neka normalna procedura ili...
Da, kao i za svaki drugi kredit što traže mjenice.
Thorgerson wrote: ↑09/06/2023 17:15
Bezveze da uzmes?
Ne uzimaj bezveze nista. Ako nemas jasnu sliku za sta ti to moze biti korisno. Jer ce oni to naplatiti ovako ili onako, a ti ces platiti porez na budale.
Zna li netko od kad do kad možeš uplatiti novac na bankomatu i da ti odma stave na račun bez črkanja do jutra? Ne znam jel od 07h do 19:30h ili tako nešto?
achqes wrote: ↑16/06/2023 00:12
Zna li netko od kad do kad možeš uplatiti novac na bankomatu i da ti odma stave na račun bez črkanja do jutra? Ne znam jel od 07h do 19:30h ili tako nešto?
Čini mi se da na bankomatu ima obavijest o vremenima.
To je jedan od razloga zašto sam prešao u drugu banku koja iste sekunde stavlja novac, bez obzira u koje doba dana se uplati.
Kod UniCredit moraš čekati sljedeći radni dan da obračunaju i prenos između sopstvenih računa unutar mobilne aplikacije (ako uplatiš van radnog vremena).
Del_Boy1 wrote: ↑13/04/2023 16:53
Ide povećanje cijene modula paketa i usluga unutar njega za 14%.
Tako da je cijena osnovnog modula paketa sad 4,56KM a visa classic kartica 2,51KM mjesečno.
Promjena ide od 01.05.2023.
Ja tek danas vidjeh da mi naplacujju 5,70 a bilo 5 KM. Valjda je to tih +14%. Mislim da sam imao osnovni modula paket za 4 KM i jos dodatno 1 KM za devizni dodatak.
EFD22 wrote: ↑04/07/2023 07:23
Možeš uzeti nenamjenski kredit i do 300000 KM, ali za svaki kredit iznad 50000 KM je potrebna hipoteka na nekretninu kao kolateral.
I ide kamata prililčno veća, nego da kupuješ stan, što je meni nelogično, jer u oba slučaja je osiguranje stan, ali moze im se.
Možeš uzeti nenamjenski kredit i do 300000 KM, ali za svaki kredit iznad 50000 KM je potrebna hipoteka na nekretninu kao kolateral.
I ide kamata prililčno veća, nego da kupuješ stan, što je meni nelogično, jer u oba slučaja je osiguranje stan, ali moze im se.
Ne mora biti puno veća, oko 3.9 je na 150.000 na 10 godina. Ali ko to može podnijeti toliku ratu
Cifra bi bila 60 hiljada...recimo za kupovinu vozila.
Cifra bi bila 60 hiljada...recimo za kupovinu vozila.
Ja ne bih hipoteku na nekretninu, pogotovo ako je jedina, zbog auta.
Ovo sa intesom,..hmm, promjenjiva kamatna stopa,..i pise ispod za klijente banke da je ponuda..?!
Moram otici do unicredit i na licu mjesta provjeriti koje su mi opcije dostupne, obzirom da sam njihov kljjent vec dugi niz godina.
Unicredit Leasing je OK, moja stara je uzela dva auta tako preko njih. Doduše moraš imati za učešće minimalno iznos PDV-a, a što više, onda ti je naravno manja rata kasnije
E sad da li nude kredit sa instrumentom osiguranja - vozilom odnosno založnim pravom na isto, sumnjam, ali to ti dođe kao leasing. Svakako moraš imati full kasko dok ga ne otplatiš (što svakako preporučujem bez obzira na način finaciranja).
Jedino što ti u saobraćajnoj, dok ga ne otplatiš, piše umjesto korisnik (leasing) umjesto vlasnik
Ovo sa intesom,..hmm, promjenjiva kamatna stopa,..i pise ispod za klijente banke da je ponuda..?!
Moram otici do unicredit i na licu mjesta provjeriti koje su mi opcije dostupne, obzirom da sam njihov kljjent vec dugi niz godina.
Unicredit Leasing je OK, moja stara je uzela dva auta tako preko njih. Doduše moraš imati za učešće minimalno iznos PDV-a, a što više, onda ti je naravno manja rata kasnije
E sad da li nude kredit sa instrumentom osiguranja - vozilom odnosno založnim pravom na isto, sumnjam, ali to ti dođe kao leasing. Svakako moraš imati full kasko dok ga ne otplatiš (što svakako preporučujem bez obzira na način finaciranja).
Jedino što ti u saobraćajnoj, dok ga ne otplatiš, piše umjesto korisnik (leasing) umjesto vlasnik
Leasing opcija otpada....definitivno.
Bice onda da moramo smanjiti apetite...i uzeti manji iznos, i jeftinije auto na kraju..
Leasing opcija otpada....definitivno.
Bice onda da moramo smanjiti apetite...i uzeti manji iznos, i jeftinije auto na kraju..
Svakako odi do Unicredit pa da vidiš koje su ti opcije
Ima li neki razlog zasto je odabrala leasing umjesto kredita jer je veca kamata na leasing?
Jedino ako je teze dobiti kredit, da se ide na leasing onda
Ima li neki razlog zasto je odabrala leasing umjesto kredita jer je veca kamata na leasing?
Tada, 2011. bile pravo niske kamate na leasing, i to nam se tada činilo kao dobra ideja. Nismo se pokajali.
A ja evo u firmi sad treće auto otplaćujem na leasing, još par rata. Kamata u odnosu na kredit bukvalno bila u 0.1% razlike.
Fiksna kamata, a "staro" auto dao kao učešće.
Napominjem da je sve u pitanju financijski leasing nakon čije otplate automobil prelazi u moje vlasništvo odnosno u trenutnom slučaju u vlasništvo firme.
Operativni leasing nisam koristio jer smatram da je za male vozne parkove neisplativ.
Tada, 2011. bile pravo niske kamate na leasing, i to nam se tada činilo kao dobra ideja. Nismo se pokajali.
A ja evo u firmi sad treće auto otplaćujem na leasing, još par rata. Kamata u odnosu na kredit bukvalno bila u 0.1% razlike.
Fiksna kamata, a "staro" auto dao kao učešće.
Napominjem da je sve u pitanju financijski leasing nakon čije otplate automobil prelazi u moje vlasništvo odnosno u trenutnom slučaju u vlasništvo firme.
Operativni leasing nisam koristio jer smatram da je za male vozne parkove neisplativ.
Ja sam gledao kod Raiffeisen leasing, kod njih su bas kamate ogromne... pa sam mislio da nije i ovdje takav slucaj. Razmisljam o autu, pa razmatram i leasing kao jednu od opcija.