"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Gray

#2651 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Gray »

Neovisno sada od ovog ostalog sto je napisano, dosta ljudi misli da poslodavac ne može dati otkaz dok je radnik na bolovanju, što nije tačno.

Poslodavac ne može dati otkaz dok je radnik na bolovanju samo ako se radi o povredi na radu ili profesionalnom oboljenju, ali ako postoji neki od razloga za otkaz onda obično bolovanje ne smeta uopšte za otkaz ugovora.
zrakomlat

#2652 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zrakomlat »

emotivac wrote: 06/06/2023 07:38
Hakiz wrote: 05/06/2023 21:39

Bolje da me operiše onaj bez mjesec radnog iskustva?

:wink:
A na jedno oko ne vidi, na drugo škilji ? :lol: :lol: Refleksi k'o u mrtvog konja :lol: :lol:
Daj druže nemoj bacati bombe živ bio, gdje će te čovjek od 70 godina operisati, budi normalan :izet: :izet: :thumbup:
Dr Paladino ima preko 70 godina i sad normalno operise, i to vugla.
Hakiz

#2653 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Gray wrote: 15/06/2023 17:49 Neovisno sada od ovog ostalog sto je napisano, dosta ljudi misli da poslodavac ne može dati otkaz dok je radnik na bolovanju, što nije tačno.

Poslodavac ne može dati otkaz dok je radnik na bolovanju samo ako se radi o povredi na radu ili profesionalnom oboljenju, ali ako postoji neki od razloga za otkaz onda obično bolovanje ne smeta uopšte za otkaz ugovora.
Ima neki rok do kojeg ne može dati otkaz. Nakon tog roka radnik svakako ide na komisiju za ocjenu sposobnosti.
Gray

#2654 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Gray »

Za obično bolovanje nema, samo povreda na radu ili profesionalno oboljenje (član 71 ZoR). Ako se dobro sjećam i trudnice imaju neku zaštitu, ali obično bolovanje nema.

Koliko puta radnici kada zajebu i znaju da ce dobiti otkaz odu na bolovanje i misle da im se ne može otkazati ugovor, ali to ne prolazi na sudu, zakon je jasan.
Hakiz

#2655 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Gray wrote: 15/06/2023 19:32 Za obično bolovanje nema, samo povreda na radu ili profesionalno oboljenje (član 71 ZoR). Ako se dobro sjećam i trudnice imaju neku zaštitu, ali obično bolovanje nema.

Koliko puta radnici kada zajebu i znaju da ce dobiti otkaz odu na bolovanje i misle da im se ne može otkazati ugovor, ali to ne prolazi na sudu, zakon je jasan.
U mojoj firmi je čovjek otišao na bolovanje, nije povreda na radu. 2 godine. Dobio otkaz poslije nekoliko mjeseci, mislim 6.

Na sudu mu vraćen posao, plate za 18 mjeseci, doprinosi, zatezne kamate itd. Firmu koštalo više nego da su mu isplaćivali pune plate dok je bio na bolovanju.

Poznanica oboljela. Nije država htjela da joj da invalidsku. U firmi nije mogla raditi. Firma je držala oko 3 godine na plati, a nije išla na posao. Onda je otišla u klasičnu penziju.

Mislim da se ne može gledati samo ZoR. Gdje ima kolektivni ugovor i to se mora provjeriti.

Drugo, neko ima i hrabrosti i znanja, dobre advokate itd da se izbori. Oni koji idu sa stavom "Privatnik, ne možeš mu ništa" i ne pokušaju pa i ne uspiju.
Gray

#2656 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Gray »

Sve je to ok, ne znam koji su razlozi bili za te otkaze, poenta je da ako ima validan razlog za otkaz činjenica da si na bolovanju te neće spasiti otkaza, generalno.

Sto kažeš, uvijek ima nekih izuzetaka, dobrih advokata, loših sudija, itd, ali ako govorimo zakonski, bolovanje nije zaštita od otkaza.
bumerangss

#2657 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

Hakiz wrote: 05/06/2023 21:39

Bolje da me operiše onaj bez mjesec radnog iskustva?

:wink:
A na jedno oko ne vidi, na drugo škilji ? :lol: :lol: Refleksi k'o u mrtvog konja :lol: :lol:
Daj druže nemoj bacati bombe živ bio, gdje će te čovjek od 70 godina operisati, budi normalan :izet: :izet: :thumbup:
Zehra Dizdarevic i u 80+ radi kao da joj je 50
Jest da nekad zatrokira jer zabkravi dokle je došla :-)
I u covidu nam je ona RTG očitavala, dz je zaposluo na određeno. U sanasi agramu eurofarmu... 90% dr su penzioneri na pola radnog vremena
Ozimician

#2658 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

bumerangss wrote: 15/06/2023 21:21

I u covidu nam je ona RTG očitavala, dz je zaposluo na određeno. U sanasi agramu eurofarmu... 90% dr su penzioneri na pola radnog vremena
Strašno, koji monopol.
mirsek

#2659 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mirsek »

markopd wrote: 15/06/2023 17:38
mirsek wrote: 15/06/2023 16:32 Saznao sam da u Sarajevu neke pekare (da ne imenujem )manje iskusnim radnicima placaju 900 KM sa punom prijavom a iskusnijim radnicima i preko 1000 KM.
Ako za tu platu nude tri slobodna dana u sedmici,max 8h radno vrijeme,bez mobinga na radnom mjestu i dovoljno radnika da se ne radi "tri za jednoga",onda je ok.Sve ostalo je puko robovlasništvo i bogaćenje preko radnika.Ništa čudno,ima dosta i velikih firmi da ih ne imenujem sad,bave se logistikom i komercijalom pa nude tu platu kao start odnosno kao "dobru" platu.Poenta kod takvih poslodavaca/firmi je da recimo jednog ili dvoje stalnih radnika koji se redovno uvlače u d.. šefu i imaju stalni radni odnos daju normalnu ili veoma dobru platu,a onda ostatak radnika sakate,mijenjaju svaka tri mjeseca i iskorištavaju do besvijesti.Računica prosta,jednostavna i održiva za firmu. :run:

Ali da se ova floskula koja je u nazivu teme do neke mjere obistinila,jeste,Neki dan šetam gradom,konobarima samo ispadaju tacne sa pićem.Vidi se da na silu obavljaju taj posao,a negdje sam čuo da su već počeli uvoziti azijate za ovu djelatnosti.Bilo kako bilo,ona vremena kada su se bosanske gazde bahatile u svakom smislu u ugositeljstvu su iza nas.
Jedan dan slobodan, 8 sati radno vrijeme, nekad prva nekad druga smjena, besplatno jedes sta hoces iz pekare.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2660 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Uh ja bih sve one prstice pojeo
200kila bih nabio
Sanjarko

#2661 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

Hakiz wrote: 15/06/2023 19:44
Gray wrote: 15/06/2023 19:32 Za obično bolovanje nema, samo povreda na radu ili profesionalno oboljenje (član 71 ZoR). Ako se dobro sjećam i trudnice imaju neku zaštitu, ali obično bolovanje nema.

U mojoj firmi je čovjek otišao na bolovanje, nije povreda na radu. 2 godine. Dobio otkaz poslije nekoliko mjeseci, mislim 6.

Na sudu mu vraćen posao, plate za 18 mjeseci, doprinosi, zatezne kamate itd. Firmu koštalo više nego da su mu isplaćivali pune plate dok je bio na bolovanju.

Poznanica oboljela. Nije država htjela da joj da invalidsku. U firmi nije mogla raditi. Firma je držala oko 3 godine na plati, a nije išla na posao. Onda je otišla u klasičnu penziju.

Mislim da se ne može gledati samo ZoR. Gdje ima kolektivni ugovor i to se mora provjeriti.

Drugo, neko ima i hrabrosti i znanja, dobre advokate itd da se izbori. Oni koji idu sa stavom "Privatnik, ne možeš mu ništa" i ne pokušaju pa i ne uspiju.
Pa mnogim vecim privatnicima i nemogu nista radnici. Znam to, pricali mi, neposredno ili licno.
emotivac

#2662 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by emotivac »

Ma ne bih joj ja dao da me operiše nema teoretske šanse pa neka priča ko šta hoće.
Eto na šta smo spali, dozvoljavaju da te operiše baba od 80+ godina kojoj smrt "viri" iz očiju, da izvinete, žalosno...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2663 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 15/06/2023 23:10 Uh ja bih sve one prstice pojeo
200kila bih nabio
Tukli bi se i kupovali vrucih đevreka :lol:
Ozimician

#2664 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

emotivac wrote: 16/06/2023 07:19

Ma ne bih joj ja dao da me operiše nema teoretske šanse pa neka priča ko šta hoće.
Eto na šta smo spali, dozvoljavaju da te operiše baba od 80+ godina kojoj smrt "viri" iz očiju, da izvinete, žalosno...
Pa u sustini ta baba i jeste direktno kriva za to stanje.

Zeli monopol za sebe i svoju porodicu, a bila je ministrica zdravstva.
Ateista

#2665 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Samo je problem sto kad dodje do suda, mozes dobiti samo zvanicni dio plate, ne i onaj u koverti, koji je uglavnom veci.
Hakiz

#2666 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 16/06/2023 10:44

Samo je problem sto kad dodje do suda, mozes dobiti samo zvanicni dio plate, ne i onaj u koverti, koji je uglavnom veci.
Tačno.

Svi mi kada pristanemo da nešto uradimo, ili ne uradimo, pristanemo i na posljedice. To je sve.

Kada pristaneš da platu primaš u koverti i još ako pristaneš da radiš na crno, ne možeš se sutra žaliti što ti je mala penzija, ili što ne možeš da se liječiš. Pristao si na to. Razlog pristanka, da li si imao izbor, sve to stoji, ali pristao si.

Samo, čini mi se da osoba koja je takvog karaktera da bi išla u rat sa poslodavcem preko suda itd, ne bi pristala da radi kod onoga koji bi joj dao minimalac na račun a ostatak u koverti, ili ne bi uplaćivao doprinose i oštećivao je na neki način. Ima tu svašta. Neko spomenutog karaktera se zaposli, sve ide po PS, a onda krenu mahinacije. Takva osoba će lako odlučiti da sačeka misleći da je to neki vanredan period i da će se stvari vratiti u stanje kakve trebaju biti. On je "kuhana žaba". Reagovat će, ali ne odmah. Razumljivo mi je. Drugo je kada si takvog karaktera, zaposliš se i prva plata ti bude u koverti. Ili nije ti uplaćen doprinos. Očekivati je da će borac odmah reagovati.

Opet kažem, te pojave su rak društva i treba ih tako tretirati. Prevencija, rano otkrivanje i citostatici i/ili hirurško odstranjivanje.

E, sad, to što je zdravstvani sistem korumpiran, to je poseban problem.

Evo, dobili smo novu garnituru ljekara, da vidimo hoće li bolje liječiti od prethodne :wink:
Last edited by Hakiz on 16/06/2023 11:11, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2667 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Zakon je jasan.

Ovo sto Hakiz pise su anegdotalni primjeri gdje uvijek ima neka skrivena caka koja nije spomenuta u prici.
Hakiz

#2668 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 16/06/2023 11:11 Zakon je jasan.

Ovo sto Hakiz pise su anegdotalni primjeri gdje uvijek ima neka skrivena caka koja nije spomenuta u prici.
Hakiz wrote: 15/06/2023 19:14
Gray wrote: 15/06/2023 17:49 Neovisno sada od ovog ostalog sto je napisano, dosta ljudi misli da poslodavac ne može dati otkaz dok je radnik na bolovanju, što nije tačno.

Ima neki rok do kojeg ne može dati otkaz. Nakon tog roka radnik svakako ide na komisiju za ocjenu sposobnosti.

Zaštita radnika u slučaju privremene spriječenosti za rad zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja

Član 71

(1) Radniku koji je pretrpio povredu na radu ili je obolio od profesionalne bolesti, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog liječenja ili oporavka, osim ako je počinio teži prijestup ili težu povredu radne obaveze iz ugovora o radu.

(2) U slučajevima i za vrijeme iz stava 1. ovog člana, radniku ne može prestati ugovor o radu koji je zaključen na određeno vrijeme, osim ako je počinio teži prijestup ili težu povredu radne obaveze iz ugovora o radu.

(3) U slučaju iz stava 2. ovog člana ugovor o radu na određeno vrijeme se neće smatrati ugovorom o radu na neodređeno vrijeme u smislu člana 22. stav 4. ovog zakona.

Pravo radnika da se vrati na rad nakon prestanka privremene spriječenosti za rad

Član 72

(1) Povreda na radu, bolest ili profesionalna bolest ne mogu štetno utjecati na ostvarivanje prava radnika iz radnog odnosa.

(2) Radnik koji je bio privremeno spriječen za rad do šest mjeseci, a za kojeg nakon liječenja i oporavka nadležna zdravstvena ustanova ili ovlašteni ljekar utvrdi da je sposoban za rad, ima pravo da se vrati na poslove na kojima je radio prije nastupanja privremene spriječenosti za rad.

(3) Ukoliko ne postoji mogućnost da se radnik koji je bio privremeno spriječen za rad duže od šest mjeseci vrati na poslove na kojima je radio ili na druge odgovarajuće poslove, poslodavac ga može rasporediti na druge poslove prema njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima.

(4) Ukoliko ne postoji mogućnost raspoređivanja iz stava 3. ovog člana, poslodavac može, nakon provedenih konsultacija sa vijećem zaposlenika, otkazati radniku ugovor o radu.

(5) Radnik je dužan, najkasnije u roku od tri dana od dana nastupanja spriječenosti za rad, pisanim putem obavijestiti poslodavca o privremenoj spriječenosti za rad.
https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/zakon-o-radu.html

Dok član 71 tretira samo profesionalno oboljenje i povredu nastalu na radu, član 72 tretira i bolest nevezano za nastanak.

Dakle, do 6 mjeseci nema otkaza, poslije ocjena sposobnosti i prvo da mu se ponudi drugi posao, u skladu na navonastalim stanjem. Tek ako to ne može, onda ide otkaz i to ne samovoljom gazde. Mora se konsultovati sa vijećem uposlenika. Ako vijeća nema, neka ga formiraju.

Tako kaže ZoR. poštovanje zakona je druga priča.

Pa, da gazda otkaz prije isteka 6 mjeseci, bez konsultacije sa vijećem, ili nije ponudio drugi posao, eto osnove za tužbu.
Hakiz

#2669 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Sada je dobro vrijeme da radnici nešto pokušaju.

SDa je bio siguran u sebe i nije se zamarao radnicima i njihovim pravima, poštovanjem zakona itd.

Trojka nije toliko sigurna, u strahu je od vraćanja SDA, na granici je. A prava radnika su stvar koja pogađa, direktno, ogroman broj ljudi, ako ne i većinu. To znači da bi radnici mogli izvršiti pritisak na trojku. Ako ne u oblasti pravosuđa (A i tu može izmjenama zakona), onda u oblasti inspekcijskog rada. Politici je lakše kontrolisati inspekcijski rad, nego "nezavisno" pravosuđe.

U fazonu da atmosfera koju radnici stvaraju bude, ako inspekcije ne budu bolje radile nećemo glasati za vas. Kao što rekoh, radnička prava nisu neka banalnost, ona su opravdan razlog da se nekoj politici prijeti neglasanjem za nju.

Pa bi radnici osim i pored, ili neki umjesto, tužbi (na sudu nikada ne možeš biti siguran u rezultat), trebali zatrpavati inspekcije prijavama svih nepravilnosti. Ako količina nepravilnosti ne natjera inspekcije da rade, ili ako nerad inspekcija i pored tih prijava ne natjera politiku da natjera inspekcije da rade, onda je činjenica da ni ova trojkina vlast neće voditi računa o radnicima kao što nije SDA.

A to znači i promjene u kaznenoj politici, da insprekcije i bez suda mogu izreći bolne kazne.

A ako se poslodavac žali sudu na rješenje inspekcije, da mu bude kao radniku. Žalba ne odlaže izvršenje, pa neka se sudi 3-5 godina. Kada dobije prvostepenu presudu u svoju korist, inspekcija se žali, i novih 3-5 godina. Možda to natjera i poslodavca da shvati da mu je jeftinije poštovati zakone i propise.

Eto prilike radnicima, ako ne žele da je iskoriste, njihov problem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2670 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Pa procitaj sta si c/p.

Citanje je stvar pismenosti.

Tumacenje je stvar pravne struke. Dakle 4 godine fakulteta+2 godine rada+pravosudni ispit.
Ateista

#2671 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 16/06/2023 11:10
Ateista wrote: 16/06/2023 10:44

Tačno.

Svi mi kada pristanemo da nešto uradimo, ili ne uradimo, pristanemo i na posljedice. To je sve.

Kada pristaneš da platu primaš u koverti i još ako pristaneš da radiš na crno, ne možeš se sutra žaliti što ti je mala penzija, ili što ne možeš da se liječiš. Pristao si na to. Razlog pristanka, da li si imao izbor, sve to stoji, ali pristao si.

Samo, čini mi se da osoba koja je takvog karaktera da bi išla u rat sa poslodavcem preko suda itd, ne bi pristala da radi kod onoga koji bi joj dao minimalac na račun a ostatak u koverti, ili ne bi uplaćivao doprinose i oštećivao je na neki način. Ima tu svašta. Neko spomenutog karaktera se zaposli, sve ide po PS, a onda krenu mahinacije. Takva osoba će lako odlučiti da sačeka misleći da je to neki vanredan period i da će se stvari vratiti u stanje kakve trebaju biti. On je "kuhana žaba". Reagovat će, ali ne odmah. Razumljivo mi je. Drugo je kada si takvog karaktera, zaposliš se i prva plata ti bude u koverti. Ili nije ti uplaćen doprinos. Očekivati je da će borac odmah reagovati.

Opet kažem, te pojave su rak društva i treba ih tako tretirati. Prevencija, rano otkrivanje i citostatici i/ili hirurško odstranjivanje.

Evo, dobili smo novu garnituru ljekara, da vidimo hoće li bolje liječiti od prethodne :wink:
Treba biti realan, vecina domacih privatnika (kad se izuzmu banke i slicne firme) rade po principu koverte. Ko to hoce da izbjegne, znatno sebi suzava izbor, bar je u mojoj struci tako,nije vezana za banke i osiguranja pa da mogu tamo raditi, niti bih zelio raditi takav posao da se razumijemo. Sve u svemu, biram gdje mi se ukupno gledano nude bolji uslovi, prosli posao sam bio prijavljen na punu platu ali ovdje su mi sve ukupno dosta bolji uslovi, zanimljiviji posao, blize i manji troskovi prevoza i slicno. Nije to da li ja pristajem na to, vec se stavi na vagu sve, ako budem imao bolju ponudu gdje cu pri tome biti prijavljen na punu platu, naravno da cu prihvatiti.
To da li bih tuzio poslodavca nema veze sa tim, zavisi da li bi presao neku liniju ili ne, i kad bih procijenio da li imam sanse i koristi.
Hakiz

#2672 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 16/06/2023 12:33
Spoiler
Show
Hakiz wrote: 16/06/2023 11:10

Tačno.

Treba biti realan, vecina domacih privatnika (kad se izuzmu banke i slicne firme) rade po principu koverte
. Ko to hoce da izbjegne, znatno sebi suzava izbor, bar je u mojoj struci tako,nije vezana za banke i osiguranja pa da mogu tamo raditi, niti bih zelio raditi takav posao da se razumijemo. Sve u svemu, biram gdje mi se ukupno gledano nude bolji uslovi, prosli posao sam bio prijavljen na punu platu ali ovdje su mi sve ukupno dosta bolji uslovi, zanimljiviji posao, blize i manji troskovi prevoza i slicno. Nije to da li ja pristajem na to, vec se stavi na vagu sve, ako budem imao bolju ponudu gdje cu pri tome biti prijavljen na punu platu, naravno da cu prihvatiti.
To da li bih tuzio poslodavca nema veze sa tim, zavisi da li bi presao neku liniju ili ne, i kad bih procijenio da li imam sanse i koristi.
Mođda sam ja u specifičnoj situaciji, ali niti ja, niti iko koga poznajem, a svi radimo ili smo radili kod privatnika, nismo radili na kovertu. Svima platne liste itd. Jesu kasnile plate, jesu bili neplaćeni doprinosi, ali svaka plata je bila preko platne liste i na račun. možda prvih nekoliko godina iza rata da je bilo na ruke, ali tada sistema i nije bilo.

Ja kada sam pisao da sam tužio poslodavca, to je bilo zbog neisplaćenih plata. Ali sve isplaćene su bile preko platne liste na puni iznos, od oko 2000. godine, mislim i malo prije. A u firmi sam radio od 1995.

Možda sam izuzetak.

Možda u manjim sredinama ili kod kriminalaca i dalje to traje, ali barem u mom društvu svi platu dobijaju na račun i platna lista obavezno na puni iznos.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2673 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

moš ti tužit al nemaš odakle naplatit
mali_balon

#2674 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Ona ne operise ona ocitava nalze.....o jeste zalosno da i to radi...ona bi trebala da obucava mladje generacije...itd itd...ja bi npr svima koji bi da rade u penziji dozvolio da rade samo kao predavaci, sve ostalo...nek ostanu u penziji
Ozimician

#2675 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

mali_balon wrote: 16/06/2023 13:34

Ona ne operise ona ocitava nalze.....o jeste zalosno da i to radi...ona bi trebala da obucava mladje generacije...itd itd...ja bi npr svima koji bi da rade u penziji dozvolio da rade samo kao predavaci, sve ostalo...nek ostanu u penziji
Pa ulozila je u svog sina dok je bila ministrica, prosao je sve moguce obuke.

Inace zbog takvih metuzalema se zdravstvo i raspada, jer da bi ona i sad u tim godinama radila, moralo je nekoliko perspektivnih doktora da napusti zemlju (jer nisu mogli dobiti adekvatnu obuku), jer onda bi ona izgubila monopol i edukacije su samo za probrano drustvo.
Post Reply