Ukrajina

sumirprimus

#169101 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

kazu 93ca zasipa orke, ako oni lazu lazem i ja vas :D
sumirprimus

#169102 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image

op op, ovi opet ucjenjuju ak ukri napadnu dizu sve... :skoljka:
sumirprimus

#169103 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

blizu, srecom nista..
madner

#169104 Re: Ukrajina

Post by madner »

GandalfSivi wrote: 15/06/2023 14:49
madner wrote: 15/06/2023 14:28

To nije zanimljivo niti je to zamisao foruma. Ako imas neki njegov argument koji invalidira sto sam rekao postavi link.
Jebote, poceo lik definisati smisao foruma. Prekucao svega mi…
Ima li neka definicija foruma koja kaze da ne trebas imati svoj argument nego se pozivati na nekog koji je nesto rekao? :D
Dimu1927

#169105 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

GandalfSivi wrote: 15/06/2023 14:49
madner wrote: 15/06/2023 14:28

To nije zanimljivo niti je to zamisao foruma. Ako imas neki njegov argument koji invalidira sto sam rekao postavi link.
Jebote, poceo lik definisati smisao foruma. Prekucao svega mi…
lupa li lupa... izjednacio misljenje i argument :jbt: :lol:
sumirprimus

#169106 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image
slika dana
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#169107 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

madner wrote: 15/06/2023 14:39
JoseMujica wrote: 15/06/2023 10:58

nije tačno da su na Iwo Jimi marinci izgubili više ljudi od Japanaca...Iwo Jima jeste mjesto na kojem su marinci najviše najebali (koliko se sjećam negdje 6-7.000 ljudi zijanilo samo marinaca), a u ukupnom skoru japanski gubici su tek neznatno veći od američkih.

Što se tiče D-daya, on je bio samo ulazna karta u Bitku za Normandiju koja je trajala neka tri mjeseca i u kojoj su savezničke snage izgubile preko 200k ljudi, od gotovo 2 milona iskrcanih do okončanja borbi za Normandiju. Nekih 10% je sasvim prihvatljiv gubitak u ovoj vrsti operacija (osim ako nisi u tih 10%).

Naravno, ključ za ovakve operacije da imaš kontrolu nad nebom. Minus AFU danas je da to nemaju i realno ako bi gledali ovo što danas rade Orkama je iznad svih realnih očekivanja. I svaka im čast na tome. To je jedan od osnovnih razloga zašto ne želim da tražim dlaku u jajetu i svim srcem podržavam ove ljude koji nadljudskim naporima oslobađaju svoju zemlju. Ni Ukrajina nije savršena, daleko od toga, ali je njihova zemlja, a ne ruska.
Poenta je da imas u WW2 desante koji su nalik na situaciju sada i koji sluze da se operativno nesto uradi. Naveo sam primjere jer su poznati, mada na istocnom frontu ima takodje slicnih operacija samo sa losijim ishodom. Kljuc je uvijek bio da protivnik nema postavljenu odbranu.

Normandija nije nalik na ovo, to je bila strateska operacija ali opet se islo na mjesto gdje je najmekse.

Nije iznad ocekivanja, ocekivanja su bila mjesana. BIlo je price da ce se raspasti Rusa kao kula od karata do toga da ce doci lagano do ove celine linije. Bar u anglosaksonskom govornom podrucju. UA ocekuje od ove ofanzive da dodje do Krima i oslobodi sve osim Donbasa. Ne odmah ali to je cilj za ovu godinu.

Ovdje je zakazala i vrhovna i brigadna komanda, najbolja nova brigada je popusila bez rezultata. Praviti se da ekipa nije primila gol ne mjenja rezultat.
to je jedna brigada od 3 do 5 koje su ubačene u prvu fazu...u ratu je sasvim normalno, ko i svugdje u životu, da i pored svih planova ne uspiješ u svemu. Koriguješ se, digneš glavu i ideš dalje.

naeravno da se svi nadmo da će se Orke raspasti kao kula od karata, mada lično ne vjerujem da će to biti baš tako. Ima ovdje još da se igra do kraja utakmice. Pisao sam prije godinu da je Srbiji trebalo 4 godine da isprazni magacine JNA, pa da ih 94-te i 95-te mi deremo, a oni nemaju hljeba da jedu. Orkama sigurno treba barem godina više, no činjenica je da je ofanzivni potencijal Mordora NESTAO! Pogledaj onaj Kuharev klip što sam postavio ;-)

Nakon godinu borbi gledamo neke odrpance, gladne i žedne, naoružane oruđima i oružjima starijim i od mene i od tebe, dok UAF raste i organizacijski i što se tiče opreme.

Kad je počelo ovo napisao sam da je Rusija izgubila ovaj rat dok je prvi metak opaljen. Da je Putler bio imalo pametniji mogao je puno više dobiti bez rata. Sada pad Mordora je sada samo pitanje vremena i što više vremena bude trebalo taj pad će biti gori i bolniji po samu Rusiju.

Da li će na tom putu biti grešaka UAF-a...pa sigurno hoće...nema vojske i komande koja nije griješila. Ja im samo želim sreću i uspjeh da čim prije oslobode svoju zemlju od ove imperijalističke nacističke gamadi.
sumirprimus

#169108 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

JA jos uvijek vjerujem da ce se ruje rapsast k kula od karata i ne samo vojno i bit polomljeni, nego ce se raspast i mordor na gubernije., nema druge, to je jedini garant mira u evropi.
alternativa je da se rusi civiliziraju, isto ko kad bi ocekivo da u rsu ili srbiji pobjedi neka liberalna stranka...nema teoretske sanse.
dakle samo raspad sistema. i vojni i drzavni.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#169109 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

A_A_AKCIJA wrote: 15/06/2023 14:24 Jel bio vrtolet

Bio :D, reko sam ja, bice reciklaze ovog ljeta :D
Helios

#169110 Re: Ukrajina

Post by Helios »

drndalo wrote: 15/06/2023 07:45
Helios wrote: 15/06/2023 02:01

Krajine neka ginu za granice, a drugi ih ismijavaju i prave segu,kupe kajmak i prave se pametni uz to ko fol veliki ratnici.
Bojim se da takav tretman ima i imat ce i Ukrajina i njen narod.
Znaci iskreno si zabrinut za njih? Samo braca Rusi dosli da im pomognu i oslobode jarma pod kojim grcaju...?
Ma daleko od toga,nisi shvatio sta sam htio reci.Nadovezao sam se na komentar doticnog koji spominje Krajinu I da su krajine samo za cuvanje granica,a kad sve prodje budu zapostavljene.Iskoristene.

Samo budala i mitoman moze reci da su rusi dosli da pomognu Ukrajini, moj stav od početku rata je da je Rusija agresor I da ruso-cetnicke Horde treba potjerati u Rusiju odnosno preko Drine.
splinter

#169111 Re: Ukrajina

Post by splinter »

Kilometar po kilometar . . .
JoseMujica

#169112 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sumirprimus wrote: 15/06/2023 15:13 JA jos uvijek vjerujem da ce se ruje rapsast k kula od karata i ne samo vojno i bit polomljeni, nego ce se raspast i mordor na gubernije., nema druge, to je jedini garant mira u evropi.
alternativa je da se rusi civiliziraju, isto ko kad bi ocekivo da u rsu ili srbiji pobjedi neka liberalna stranka...nema teoretske sanse.
ma ima tu problem za čitav svijet kada bi se to desilo...nuklerano naoružanje dostupno svakome ko plati. Samo zbog toga, svako normalan će pokušati sve da osigura da se to ne desi, pa makar ostavili Putlera đe jeste, jer je i to bolje od potpune anarhije.

Druga stavka je da kompletan međunarodni poredak počiva na postulatu nepovredivosti granica. Sumnjam da iko na Zapadu želi da priđe a kamo li da otvori tu Pandorinu kutiju. Samo to bi značilo niz ratova lokalnog i regionalnog karaktera u naredne 2-3 decenije.

Najizglednije je da će se Mordor pokušati pacifizirati vojnim slomom u Ukrajini i međunarodnom izolacijom. Sad koliko će to trajati bog te pito. Moje mišljenje što duže bude trajalo Rusija će više popušiti.

Ako se sjećaš, nekada pred sami početak ovog sranja kačio sam jedan link sa nekog ruskog think-tanka đe likovi vide sebe kao evropsku Sjevernu Koreju? E pa želja će im se ostvariti :-)
Jordan1961

#169113 Re: Ukrajina

Post by Jordan1961 »

madner wrote: 15/06/2023 09:17 Prva runda zavrsena, za NATO podrsku u izvidjanju je nevjerovatno koliko je pogresno ocjenjena Ruska odbrana. Dvije brigade koje su trebale probiti linije kao glavni napad pa uvodjenje novih znaci da su ocekivali veoma laku odbranu.

Rezultati su shodni tome. Sto se tice sporednog napada, jos nisu izvukli rezerve tog korpusa, a ne vecih formacija.
Eh toliko si u pravu da je od 3 dana "specijalne vojne operacije" doslo do preko 15 mjeseci vise nego uspjesnog ukrajinskog otpora.
Toliko da russisti otvoreno spominju i mogucnost nuklearnog udara na, pazi molim te, Poljsku a dalji nastavak rata ne mogu ni zamisliti bez otvorenog uvodjenja Bjelorusije u rat. Dotle dolazi taj ocaj.
A sto se situacije u njihovim redovima tice, poslusaj kuhara, ne moras dalje. Covjek valjda, za razliku od tebe, zna sta prica.
statixx

#169114 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Ma da je sve do sposobnosti, vjestine, morala i kolicine oklopa pregazili bi ih Ukrajinci, ali ne ide to tako. Vidjeli smo u Vuhledaru i Avdivci kako zavrsavaju napadi s velikim oklopnim formacijama. Rusi to jedva cekaju, da krenu, zapnu u minskim poljima i da ih onda poravnaju s FABovima.

Ukrajnci sad idu polako, gledat ce da ih istisnu iz Rivnopila, a onda ce ova sela uz rijeku popadati po domino efektu sve do glavne linije odbrane. Tada se moze ocekivati ukljucivanje veceg broja formacija.
JoseMujica

#169115 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

jebo teške teme...evo jedan bull's eye :D

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#169116 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

sumirprimus wrote: 15/06/2023 14:55

Ovo sve ide na rusku artiljeriju, oni su jedan od problema kad ukrajinski oklop krene ruskim koridorima koji nisu minirani. Drugi problem su atgm ruske posade kojih ima na stotine,najvjerovatnije su one odvojene od rovova sa klasicnom pjesadijom,njih je teze uociti,ne otkrivaju se,oni su tu samo zbog oklopa. E tu dolazi prednost zapadnih ukrajinskih oklopa sa dimnim zavjesama koje sadrze materijale za raspršivanje laserskih snopova koje ruske atgm koriste za ciljanje.
apsidejzi

#169117 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

sumirprimus wrote: 15/06/2023 15:13 JA jos uvijek vjerujem da ce se ruje rapsast k kula od karata i ne samo vojno i bit polomljeni, nego ce se raspast i mordor na gubernije., nema druge, to je jedini garant mira u evropi.
Problem je sto ni raspad sistema nije dobar. Imaju 5000 nuklearki koje su najsigurnije u ruskoj armiji. Ako se ona raspadne onda smo svi najebali. Svakako smo najebali ali 90tih je zapadu bilo veoma bitno da rusija ima kakvu takvu armiju i da nema raspada rusije. Ne vjerujem da se na tom planu nesto promjenilo.
JoseMujica

#169118 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

još jedan žohar manje :D
splinter

#169119 Re: Ukrajina

Post by splinter »

JoseMujica wrote: 15/06/2023 15:29 jebo teške teme...evo jedan bull's eye :D
Spoiler
Show
Bilo već :-D
CrveniKuk

#169120 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Zauzeti ruski položaji.
JoseMujica

#169121 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

splinter wrote: 15/06/2023 15:35
JoseMujica wrote: 15/06/2023 15:29 jebo teške teme...evo jedan bull's eye :D
Spoiler
Show
Bilo već :-D
jebga...halalite....realno koliko trpamo nemre se sve ni upratiti :lol:
madner

#169122 Re: Ukrajina

Post by madner »

Jordan1961 wrote: 15/06/2023 15:25
madner wrote: 15/06/2023 09:17 Prva runda zavrsena, za NATO podrsku u izvidjanju je nevjerovatno koliko je pogresno ocjenjena Ruska odbrana. Dvije brigade koje su trebale probiti linije kao glavni napad pa uvodjenje novih znaci da su ocekivali veoma laku odbranu.

Rezultati su shodni tome. Sto se tice sporednog napada, jos nisu izvukli rezerve tog korpusa, a ne vecih formacija.
Eh toliko si u pravu da je od 3 dana "specijalne vojne operacije" doslo do preko 15 mjeseci vise nego uspjesnog ukrajinskog otpora.
Toliko da russisti otvoreno spominju i mogucnost nuklearnog udara na, pazi molim te, Poljsku a dalji nastavak rata ne mogu ni zamisliti bez otvorenog uvodjenja Bjelorusije u rat. Dotle dolazi taj ocaj.
A sto se situacije u njihovim redovima tice, poslusaj kuhara, ne moras dalje. Covjek valjda, za razliku od tebe, zna sta prica.
Kuhar vodi rat za prevlast unutar Rusije. Nece smjeniti Shogija tako sto je sve super i ok.
sumirprimus

#169123 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bobi wrote: 15/06/2023 15:29
sumirprimus wrote: 15/06/2023 14:55

Ovo sve ide na rusku artiljeriju, oni su jedan od problema kad ukrajinski oklop krene ruskim koridorima koji nisu minirani. Drugi problem su atgm ruske posade kojih ima na stotine,najvjerovatnije su one odvojene od rovova sa klasicnom pjesadijom,njih je teze uociti,ne otkrivaju se,oni su tu samo zbog oklopa. E tu dolazi prednost zapadnih ukrajinskih oklopa sa dimnim zavjesama koje sadrze materijale za raspršivanje laserskih snopova koje ruske atgm koriste za ciljanje.
Na onom dnevnom izvjestaju gs zsu ja danima govorim pratite artiljeriju ganjaju ih momacki.
Plus koliko novih cijevi ruje naprave? Zero.
sumirprimus

#169124 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Kuhar je ispred fsb.a zato je jos ziv. Fsb je jaci od vojske
sumirprimus

#169125 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Jel bil oopet 3 sturmovska azov brigada
Post Reply