Neuspjeh sporta u BiH

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
emmir1

#51 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by emmir1 »

Ja imam curicu igra za juniorsku reprezentaciju BIH u tenisu.

Sve je na roditeljima, apsolutno nikog ne zanima.
Moglo bi se tu napisati mnogo što šta.

Prije sam se ljutio kada, odnosno bilo bi mi krivo kada neki naš talenat ode da nastupa za drugu državu, sada ih razumijem.

Onda imate slučaj Lane Pudar, ona i njezini roditelji su krv propišali da naprave rezultat.
Niko im nije pomogao dok nije napravila rezultat, pa onda političari se utrkivali ko će joj dati novac i da se uslika sa njom.
Pa joj novac dala te federalna vlada, te kantonalna, te grad Sarajevo, te ova ona općina, te ured predsjednika Komšića...itd..itd

Čisti pokazatelj kako nemamo sistema niti plana.
Dok nije napravila rezultat apsolutno joj niko pomogao nije, jer se političari nisu mogli promovisat.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#52 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by sime_cipol »

moimoi wrote: 15/06/2023 11:01 Hrvatska sto se sporta tice je zmaj. Gotovo u svim sportovima ima medalje. Skijanje, rukomet, veslanje, plivanje, tenis,atletika, … Nema gdje ih nema.
I Hrvatska ima uspjehe isključivo fanatičnoj borbi pojedinaca da se izmile iz žabokrečine. Naravno, i država pogura više nego naša BiH, ali glavni je razlog ovo prvo sto sam naveo.
Tenis, Marin Čilić i Dodig iz BiH.
Braća Sinković u veslanju.
Kostelići u skijanju.
Vlašić u atletici i brat u fudbalu.
Perković u disku.
Mamić ima nemjerljiv doprinos u uspjehu fudbalske reprezentacije.
Kod nas Branimir Crnogorac u Judu ko da je boziji poslanik. 30 godina niko od njega ne moze doci do izražaja, frajer nema nikakav rezultat. S druge strane imamo Kosovo koje je uzelo nekoliko medalja u duplo kracem periodu.
Problem nije u širini, nego u dubini. Sport nam vode nesposobni kadrovi.
darius_maximus

#53 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by darius_maximus »

moimoi wrote: 15/06/2023 11:17
darius_maximus wrote: 15/06/2023 11:11

Daleko od toga da osporavam Hrvatskoj ili Srbiji uspjehe.
Samo moram reći da je lakše kada se četiri godine nije uništavala infrastruktura države, pobio ili rastjerao ogroman broj sportskih radnika koji su mogli raditi s mladima i uništio čitav sistem, koji i danas pati od polarizacije i problema "ko će s kim".
Imati dva odvojena saveza za sve sigurno ne pomaže državnoj strategiji, itd.

Mislim da je sve to došlo na naplatu jer je nakon rata još i bilo stare generacije koja je mogla nositi neko vrijeme.
Kako su se oni odjavljivali nije bilo svježeg kadra da popunjava i košarka, rukomet, fudbal, svi sportovi trpe zbog toga.

Sistema nema, korupcije ko u priči i sad kontaj šta ćeš.
Što rekao @Chmoljo, treba sada postavljati temelje i čekati plodove toga, kada bismo mi bili dovoljno pametni i strpljivi za toga...
Ruku na srce, nije BiH ni prije rata imala osim u fudbalu, ni skijase, ni plivace, ni tenisere…
Imali smo fudbalere, košarkaše, rukometaše.
Od individualnih sportova smo imali u borilačkim vještinama, boksera, čini mi se. :D
darius_maximus

#54 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by darius_maximus »

sime_cipol wrote: 15/06/2023 11:29
moimoi wrote: 15/06/2023 11:01 Hrvatska sto se sporta tice je zmaj. Gotovo u svim sportovima ima medalje. Skijanje, rukomet, veslanje, plivanje, tenis,atletika, … Nema gdje ih nema.
I Hrvatska ima uspjehe isključivo fanatičnoj borbi pojedinaca da se izmile iz žabokrečine. Naravno, i država pogura više nego naša BiH, ali glavni je razlog ovo prvo sto sam naveo.
Kostelići u skijanju.
Perković u disku.
Kod nas Branimir Crnogorac u Judu ko da je boziji poslanik. 30 godina niko od njega ne moze doci do izražaja, frajer nema nikakav rezultat. S druge strane imamo Kosovo koje je uzelo nekoliko medalja u duplo kracem periodu.
Gledam za Čilića i kaže:
Zdenko Čilić, Marinov otac, dao je 1998. izgraditi teniski teren uz obiteljsku kuću, za Marinove potrebe.

OK, sve jasno. :D
fortaleza

#55 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by fortaleza »

emmir1 wrote: 15/06/2023 11:23 Ja imam curicu igra za juniorsku reprezentaciju BIH u tenisu.

Sve je na roditeljima, apsolutno nikog ne zanima.
Moglo bi se tu napisati mnogo što šta.

Prije sam se ljutio kada, odnosno bilo bi mi krivo kada neki naš talenat ode da nastupa za drugu državu, sada ih razumijem.

Onda imate slučaj Lane Pudar, ona i njezini roditelji su krv propišali da naprave rezultat.
Niko im nije pomogao dok nije napravila rezultat, pa onda političari se utrkivali ko će joj dati novac i da se uslika sa njom.
Pa joj novac dala te federalna vlada, te kantonalna, te grad Sarajevo, te ova ona općina, te ured predsjednika Komšića...itd..itd

Čisti pokazatelj kako nemamo sistema niti plana.
Dok nije napravila rezultat apsolutno joj niko pomogao nije, jer se političari nisu mogli promovisat.
Nije sport izoliran u svemu tome, već je takav pristup u svakom društvenom segmentu, to je općeniti modus djelovanja. Trebamo se sami zapitati kako u svom vlastitom primjeru pristupamo ičemu?

Dok sam radio u BiH sve se svelo na to kad je nešto novo u pitanju da "nešto sam napravim, izmislim" pa ako se uradi dobro je, ako i ne opet nikog ne zanima. Poanta je da sve sam trebaš napraviti, sustava nema, a malo je onih koji su sposobni usmjeravati.

To mi je bilo iznenađenje kad sam otišao, svak ima svoj dio posla i odgovornosti, uhodanosti u svemu što se radi.

Pa najbukvalniji primjer odlaganje otpada, u velikom gradu se razvrstava plastika, staklo, bio otpad, a ako to ne želiš raditi, izvoli si kupiti posebne vrećice iz svog džepa.

U BiH sam sam "reciklirao" bio otpad u bašti s kalifornijskim glistama.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#56 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by sime_cipol »

darius_maximus wrote: 15/06/2023 11:34
sime_cipol wrote: 15/06/2023 11:29

Kostelići u skijanju.
Perković u disku.
Gledam za Čilića i kaže:
Zdenko Čilić, Marinov otac, dao je 1998. izgraditi teniski teren uz obiteljsku kuću, za Marinove potrebe.

OK, sve jasno. :D
Kostelići kao djeca pod šatorom 3 mjeseca provodili na Svicarskom gleceru i trenirali jer nisu imali novac za hotel.
Primjera koliko hoces.
Mrvice_ba

#57 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by Mrvice_ba »

Samo uzmite primjer larise ceric i njenog trenera Crnogorca koliko su kesa dobili a rezultati nikakvi.
Pezer, hamza alic isto. Vazda takmičenje tri prestupa.

Magoda i irfo su u teoriji razvili dobar sistem, vidjet cemo sta ce biti. Sistem je jasan prvo rezultati pa pare.
Mrvice_ba

#58 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by Mrvice_ba »

A bosnjacki privredni prvaci nisu zainteresovani za sport.

Senad, hastor, bekte i ini ne vracaju drustvu nista.

Prije unis, energoinvest su davali kes za sport.
dječak sa šibicama

#59 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by dječak sa šibicama »

To sto vi mislite da je Mamic glavni uzrok hrvatske odlicnosti u nogometu, takodje je dio problema.

Daj nekog Mamica i bicemo odlicni, ali u kurcu.
balks

#60 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by balks »

Chmoljo wrote: 15/06/2023 11:03 kao neko ko je intenzivno trenirao nekih 8 godina, a mislim da se to nije promijenilo do danas:

najveći problem je nepostojanje kadra, odnosno dovoljan broj odličnih trenera koji mogu napraviti vrhunski rezultat. ne govorim o tome da moramo imati vrhunskog selektora A reprezentativne selekcije. govorim o tome da postoji kritična masa dobrih trenera koji mogu prepoznati i selektovati djecu za dalje, gdje će ih dočekivati naredna grupa trenera koji će dalje selektovati i brusiti talente.

to zahtijeva sistem i to se ne postiže preko noći.

prvi konkretan korak ka ovome vidim što želi uraditi Kanton Sarajevo u vezi ozbiljnog finansiranja sporta. dakle, ozbiljno i stabilno. rezultati će doći tek negdje u budućnosti, kada škole fudbala ne budu puko navlačenje broja djece koja plaćaju članarinu.

a ima malo i do mentaliteta, ali to se sve može promijeniti, pogotovo kada je riječ o individualnim sportovima.

ne zaboravit i da je ova Hrvatska reprezentacija u fudbalu koja sada čuda radi i koja je rame uz rame sa najvećima, također imala padova. ali, stalno su se dizali i sazrijevali.

kad im ode Modrić, vidjeće se koliko su uistinu snažni. ali ja mislim da će i tada biti vrlo dobri. možda ne ko sada, ali mislim da su udarili dugoročne temelje izvrsnosti.
Dosta dobra dijagnoza i moje mišljenje je da struka/treneri u BiH jako loša, puno je tu amaterizma.

Možda izlazim iz teme, ali moram napisati da iza 98 pa do 2008 godine je Hrvatska bila prosječna reprezentacija, koja se nekim čudom kvalificirala na svako prvenstvo osim Eura 2000 i ispadala u grupama.
2008.godine je igrala možda i najbolji nogomet, gdje je u grupi razbila Njemačku, a pobijedila Poljsku i Austriju, pa izgubili ono nesretno četvrtfinale od Turske... Nakon toga je izbacila odlične igrače i rezultati su došli.
Ono što je mene najviše fasciniralo je nakon srebra u Rusiji napraviš smjenu gdje ti reprezentaciju napuste Rakitić, Mandžukić, Subašić, Ćorluka, Vrsaljko, pa i Lovren, sve dokazani pobjednici koji u tom trenutku igraju u Barceloni, Juventusu, At. Madridu..., pa nakon toga igraš na istoj razini ili još boljoj.
Modrića sigurno nitko ne može zamijeniti, ovo kako lik igra sa 38 godina i toliko dugo traje na najvećoj razini, ne znam jel ikada viđeno u nogometu.
moimoi

#61 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by moimoi »

darius_maximus wrote: 15/06/2023 11:31
moimoi wrote: 15/06/2023 11:17
Ruku na srce, nije BiH ni prije rata imala osim u fudbalu, ni skijase, ni plivace, ni tenisere…
Imali smo fudbalere, košarkaše, rukometaše.
Od individualnih sportova smo imali u borilačkim vještinama, boksera, čini mi se. :D
Dje su nam skijasi? Vidi planina a niti jednog vrhunskog skijasa. Kostelici na brdu trenirali skijati jbte. U Yu su slovenci u skijanju predvodili, nas opet-niDze.
emmir1

#62 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by emmir1 »

Mrvice_ba wrote: 15/06/2023 11:38 Samo uzmite primjer larise ceric i njenog trenera Crnogorca koliko su kesa dobili a rezultati nikakvi.
Pezer, hamza alic isto. Vazda takmičenje tri prestupa.

Magoda i irfo su u teoriji razvili dobar sistem, vidjet cemo sta ce biti. Sistem je jasan prvo rezultati pa pare.

Prvo rezultat pa pare ?
Pa ko je to napravio rezultat bez para?

Opet ću uzet primjer tenis.

Djete kada postigne rezultat u BIH, bude medju 2 ili 3 najbolja u BIH, osvoji neke turnire.
Naredna stepenica je da se okuša na mađunarodnom nivou.

Za taj iskorak opet treba da trenira bar 3 sata dnevno tenis, treba mu trener kondicije, treba mu fiziotarapeut, treba mu nutricionista, treba mu psiholog.
Vani je sistem da npr prvih 5 ili negdje 10 na domaćoj rang listi, imaju nacionalne centre gdje treniraju, sve im je plaćeno.
Oprema, fizio, masaže, ishrana, psiholog i finansiraju im nešto međunarodnih turnira.
Ako je prvi ili drugi na rangu u Austriji ili Češkoj dobije i 50 k eura godišnje.

I onda naravno da prave rezultat.

A ti kažeš da je kod nas dobar sistem, napravi rezultat pa ćeš dobit pare?
Pa gdje to ima, na filmovima?

Ima jedino da otac finansira svaki dan 100 km samo za trening tenisa, a gdje je ostalo.
Pa možda se pojavi neki radan i talentovan teniser, više radan.

I kada plati sve te treninge, treba platit bar 10 međunarodnih turnira, gdje će platit kotizaciju, putovanje, smještaj, jer gdje će djete da razvije svoju igru i napreduje nego na turnirima.

Tako da mi u startu nemamo šansu.
Možda se izrodi neki novi Džeko iz ove masovnosti, ali će puno Miljacke da protekne.

Pokazatelj ti je i činjenica da nam sport drži dijaspora, što li.
Ozimician

#63 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by Ozimician »

darius_maximus wrote: 15/06/2023 11:00
konoplja wrote: 15/06/2023 10:53

Padaju mi na pamet Marin Cilic i Ivan Dodig u tenisu, Bojan Bogdanovic i Ivica Zubac u kosarci, Igor Karacic i Marino Maric u rukometu.
Ima jos sigurno bruka, pogotovo u fudbalu, ali ne da mi se glavu razbijati o tome...
Ma imaš i u fudbalu Ćorluke, Lovrena, od starijih Savo Milošević, itd.
Helem, nabere se toga, kad podvučeš crtu.

Zato mislim da autor teme vuče u tu stranu.
Pa jel citate sta sam napisao:
Ja se trenutno ne mogu sjetiti nijednog aktuelnog Hrvata ili Srbina iz BIH, koji je uspjesan u tim drugim zemljama u sportu. (uz uslov da je stvarno iz BiH, tu zivio barem do 10-te god, a ne samo "porijeklom")
Dakle uslov da je barem svojih prvih 10 god. zivota proveo u BiH.

Porijeklo me ne zanima, po tome bi komotno i Ibrahimovica mogli svrstati u "bosnjacku reprezentaciju", a znamo da on sa BiH nema nista.

I ovi nabrojani osim rodjenja i eventualno ranog djetinjstva, nemaju nista sa BIH.
dječak sa šibicama

#64 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by dječak sa šibicama »

Nisu pare rjesenje svih problema, onda bi Katar bio sportska velesila u svakom sportu, samo pukne seik milijardu dolara i eto ih, vanserijski sportisti i nepobjedivi sampioni.

Nemamo kvalitetnu struku, po tim skolama fudbala pa sigurno 90% trenera ima neku na stelu polozenu licencu ili kupljenu diplomu ili tako nesto, zavrsio da zavrsi. Talenat je neupitan, bar za neke sportove, ljudi sa Balkana su genetski preodredjeni za loptacke sportove recimo, muskulatura velicina sake i sve ostalo.
Tu nekakav sistem treba izraditi, od temelja, a meni se cini da kod nas i nema temelja ili su jako losi.

Baza je mala takodje, ali ne toliko mala da nemas nijednu olimpijsku medalju.

Takodje sport nije prepoznat kao bitan faktor u reklami drzave kao takve. Vec stvar mentaliteta, koji ukljucuje i to da ce prosjecni bosanceros radije sisati slauf nabiti cvike na vrh glave sjesti u ljetnu bastu i filozofirati o svemu i svacemu nego se baviti sportom.
konoplja

#65 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 15/06/2023 12:57
darius_maximus wrote: 15/06/2023 11:00

Ma imaš i u fudbalu Ćorluke, Lovrena, od starijih Savo Milošević, itd.
Helem, nabere se toga, kad podvučeš crtu.

Zato mislim da autor teme vuče u tu stranu.
Ja se trenutno ne mogu sjetiti nijednog aktuelnog Hrvata ili Srbina iz BIH, koji je uspjesan u tim drugim zemljama u sportu. (uz uslov da je stvarno iz BiH, tu zivio barem do 10-te god, a ne samo "porijeklom")

Porijeklo me ne zanima, po tome bi komotno i Ibrahimovica mogli svrstati u "bosnjacku reprezentaciju", a znamo da on sa BiH nema nista.

I ovi nabrojani osim rodjenja i eventualno ranog djetinjstva, nemaju nista sa BIH.
Koliko sam upoznat svi koje sam nabrojao su prvih 10 god. zivota proveli u BiH.
Marin Cilic i Ivan Dodig u tenisu, Bojan Bogdanovic i Ivica Zubac u kosarci, Igor Karacic i Marino Maric

Edit: neko napisa Tijana Boškovic. Cini mi se da i ona prolazi
Last edited by konoplja on 15/06/2023 13:05, edited 1 time in total.
Ozimician

#66 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by Ozimician »

Mrvice_ba wrote: 15/06/2023 11:43 A bosnjacki privredni prvaci nisu zainteresovani za sport.

Senad, hastor, bekte i ini ne vracaju drustvu nista.

Prije unis, energoinvest su davali kes za sport.
Koga sponzorise Hifa, Bingo, BH Telecom ?

A koga sponzorise Mepas, HT Eronet ?

I promjeni naziv teme, ovako zvuci kao da je direktno iskocila sa kamenjarskog foruma. :run:
Ozimician

#67 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 15/06/2023 13:02
Ozimician wrote: 15/06/2023 12:57

Marin Cilic i Ivan Dodig u tenisu, Bojan Bogdanovic i Ivica Zubac u kosarci, Igor Karacic i Marino Maric

Dakle svega 7 imena izvan "bosnjackih sredina", dakle sa podrucja koje cini 2/3 povrsine drzave i 50% stanovnistva.

Tako da se tema moze preimenovati u: " Neuspjeh sporta u sredinama bez bosnjacke vecine" ili u "Uspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama".
konoplja

#68 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 15/06/2023 13:10
konoplja wrote: 15/06/2023 13:02

Dakle svega 7 imena izvan "bosnjackih sredina", dakle sa podrucja koje cini 2/3 povrsine drzave i 50% stanovnistva.

Tako da se tema moze preimenovati u: " Neuspjeh sporta u sredinama bez bosnjacke vecine" ili u "Uspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama".
Pa... Ne znam da bih se bas tako izrazio kao ti. :D

7 je golem broj, pogotov za nas, i u poredenju sa rezultatima i uspjesima koje smo ostvarili.

Cilic i Dodig imaju medalje sa Olimpijskih igara (koliko mi imao medalja sa Olimpijade?) i pobjednici Grand Slam turnira (koliko Grand Slam pobjednika mi imamo?)

Bojan Bogdanovic i Zubac igraju vec godinama uspjesno u NBA ligi. Mi imamo Nurkica.

Igor Karacic i Marino Maric su uspjesni rukometaski koji imaju bronzu sa Hrvatskom sa Eura i neke uspjehe po klubovima. Kakve uspjehe nasi rukometasi imaju?

Tijana je koliko vidim jedna od najboljih svjetskih odbojkasica. Medalje sa Olimpijade, Svjetskih i Europskih prvenstava. Koliko mi imamo medalja sa tih takmicenja?
jagugu

#69 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by jagugu »

Pa i upravu je s ovim neuspjehom probosanskih klubova, kad gledamo u kontekstu naravno domaćih takmičenja. Ne govorim o međunarodnim takmičenjima gdje svi bh. klubovi uopšte nisu relevantni.

Glavni grad BiH trenutno nema prvaka ni u fudbalu ni košarci ni rukometu, znači glavni sportovi. Pusti me priče šta je bilo prije 20 godina, govorim o današnjem vremenu. A činjenica o današnjem vremenu je ta da u fudbalu Zrinjski dominira, u košarci Igokea i u rukometu Izviđač iz Ljubuškog i Borac BL.

Probosanskih klubova nema na mapi. U fudbalu recimo od 1996. do danas većinu tih probosanskih klubova su ojadile vlastite legende, koje su se vrtile po tim klubovima predstavljajući se vojnicima kluba i prosipajući patetiku o ljubavi prema klubu, a zapravo su u najboljem slučaju samo godinama parazitirali po klubovima, a u najgorim slučajevima su svjesno oštetili svoje klubove radi sticanja finansijske koristi. Zbog toga su mnogi klubovi poput Veleža, Čelika, Slobode itd. selili u niže rangove, Željo bio na ivici gašenja, a Sarajevo je do dolaska Tana bilo u istoj situaciji zahvaljujući "vojnicima kluba". Zajedničko tim klubovima je isto što se s tim "legendama" uvijek pojave razne struje koje su se borile za prevlast oko klubova što je utjecalo također na neuspjehe klubova.

Zrinjski ima sreću, koliko god smiješno zvuči, što nema tih legendi koje se bave raznim podmetanjima već se kod njih godinama zna da se pitaju max 2-3 osobe poput Šulente, uz to pogura HDZ plus sada i ovaj Izraelac što im je ušao u klub. Nema svake godine da im navijači skandiraju "Uprava napolje" (čak i kad nije išlo), već ljudi imaju mir, manji pritisak i rade pametno dovodeći stručni kadar i igrače iz Hrvatske koji su godinama ispred naših po fudbalskom "obrazovanju".

Naravno ovo što pričam oko "vojnika kluba" nije jedini razlog za neuspjeh probosanskih klubova, ali to je jedna od stvari koja mi baš smeta.
Ozimician

#70 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 15/06/2023 13:21
Ozimician wrote: 15/06/2023 13:10

7 je golem broj, pogotov za nas, i u poredenju sa rezultatima i uspjesima koje smo ostvarili.

Cilic i Dodig imaju medalje sa Olimpijskih igara (koliko mi imao medalja sa Olimpijade?) i pobjednici Grand Slam turnira (koliko Grand Slam pobjednika mi imamo?)

Bojan Bogdanovic i Zubac igraju vec godinama uspjesno u NBA ligi. Mi imamo Nurkica.

Igor Karacic i Marino Maric su uspjesni rukometaski koji imaju bronzu sa Hrvatskom sa Eura i neke uspjehe po klubovima. Kakve uspjehe nasi rukometasi imaju?

Tijana je koliko vidim jedna od najboljih svjetskih odbojkasica. Medalje sa Olimpijade, Svjetskih i Europskih prvenstava. Koliko mi imamo medalja sa tih takmicenja?
Ove iz ekipnih sportova ne racunam, jer u najboljem slucaju cine 20% ekipe.

Teniseri OK.

Eh sad ti presucujes sve nase fudbalere, kosarkase, Amela Tuku i ostale koje sam vec nabrojao.

Statisticki omjer bi trebao biti 50-50, ali je debelo na strani sporta u "bosnjackim sredinama"
Na stranu to sto se navedeni sportisti uopste nisu razvijali u svojim sredinama, nego su otisli u druge drzave.
Ozimician

#71 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by Ozimician »

jagugu wrote: 15/06/2023 13:28 Pa i upravu je s ovim neuspjehom probosanskih klubova, kad gledamo u kontekstu naravno domaćih takmičenja. Ne govorim o međunarodnim takmičenjima gdje svi bh. klubovi uopšte nisu relevantni.

Glavni grad BiH trenutno nema prvaka ni u fudbalu ni košarci ni rukometu, znači glavni sportovi. Pusti me priče šta je bilo prije 20 godina, govorim o današnjem vremenu. A činjenica o današnjem vremenu je ta da u fudbalu Zrinjski dominira, u košarci Igokea i u rukometu Izviđač iz Ljubuškog i Borac BL.

Probosanskih klubova nema na mapi. U fudbalu recimo od 1996. do danas većinu tih probosanskih klubova su ojadile vlastite legende, koje su se vrtile po tim klubovima predstavljajući se vojnicima kluba i prosipajući patetiku o ljubavi prema klubu, a zapravo su u najboljem slučaju samo godinama parazitirali po klubovima, a u najgorim slučajevima su svjesno oštetili svoje klubove radi sticanja finansijske koristi. Zbog toga su mnogi klubovi poput Veleža, Čelika, Slobode itd. selili u niže rangove, Željo bio na ivici gašenja, a Sarajevo je do dolaska Tana bilo u istoj situaciji zahvaljujući "vojnicima kluba". Zajedničko tim klubovima je isto što se s tim "legendama" uvijek pojave razne struje koje su se borile za prevlast oko klubova što je utjecalo također na neuspjehe klubova.

Zrinjski ima sreću, koliko god smiješno zvuči, što nema tih legendi koje se bave raznim podmetanjima već se kod njih godinama zna da se pitaju max 2-3 osobe poput Šulente, uz to pogura HDZ plus sada i ovaj Izraelac što im je ušao u klub. Nema svake godine da im navijači skandiraju "Uprava napolje" (čak i kad nije išlo), već ljudi imaju mir, manji pritisak i rade pametno dovodeći stručni kadar i igrače iz Hrvatske koji su godinama ispred naših po fudbalskom "obrazovanju".

Naravno ovo što pričam oko "vojnika kluba" nije jedini razlog za neuspjeh probosanskih klubova, ali to je jedna od stvari koja mi baš smeta.
Sto se tice domace fudbalske lige, to ti je samo preslika trenutne politicke situacije u BIH, ni manje ni vise.
RJ57

#72 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by RJ57 »

tema ima itekako smisla

tužna i žalosna je činjenica da nijedan stvarni bosanac nikada u pojedinačnom sportu nije osvojio olimpijsku medalju osim ante josipovića koji je doduše osvojio zlato ali znamo svi kako ga je osvojio, ubio bi hollyfield brašno u njemu u finalu da ga nije naš sudija diskvalifikovao. OK, bila bi srebrna .. barem! ne znam da li je iko drugi osvojio srebro ili bronzu, jasna fazlić u dublu isto nije pojedinačna medalja a ovih par koji su slučajno rođeni u bih tipa kačara ili onoga džudiste ne računam

u timskim sportovima imamo par medalja i stvarno bitnih igrača u tim timovima i to je to

razlozi sigurno postoje .. .bilo kako bilo ... ekstremno porazno!
tramvajtrojka

#73 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by tramvajtrojka »

RJ57 wrote: 15/06/2023 13:53 tema ima itekako smisla

tužna i žalosna je činjenica da nijedan stvarni bosanac nikada u pojedinačnom sportu nije osvojio olimpijsku medalju osim ante josipovića koji je doduše osvojio zlato ali znamo svi kako ga je osvojio, ubio bi hollyfield brašno u njemu u finalu da ga nije naš sudija diskvalifikovao. OK, bila bi srebrna .. barem! ne znam da li je iko drugi osvojio srebro ili bronzu, jasna fazlić u dublu isto nije pojedinačna medalja a ovih par koji su slučajno rođeni u bih tipa kačara ili onoga džudiste ne računam

u timskim sportovima imamo par medalja i stvarno bitnih igrača u tim timovima i to je to

Fazon je što se mi na olimpijadi baziramo na najjaci sport atletiku i tjt , jbt toliko sportova ima od dizanja tegova , borilackih sportova , et kajak imas svjetska prvenstva na vtbasu i drini u kajaku imas svu infrastrukturu i opet nista 2/3 svjetslih velesila bi dalo guzice da imaju onakve uslove

il ona braća hrvati sto su trenirala veslanje na buskom jezeru nekoliko godina i osvojila medalju, jednostavno previse gledamo te sportove u kojima nikad necemo osvojiti medalje
Ozimician

#74 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by Ozimician »

tramvajtrojka wrote: 15/06/2023 14:04
RJ57 wrote: 15/06/2023 13:53 tema ima itekako smisla

Fazon je što se mi na olimpijadi baziramo na najjaci sport atletiku i tjt , jbt toliko sportova ima od dizanja tegova , borilackih sportova , et kajak imas svjetska prvenstva na vtbasu i drini u kajaku imas svu infrastrukturu i opet nista 2/3 svjetslih velesila bi dalo guzice da imaju onakve uslove

il ona braća hrvati sto su trenirala veslanje na buskom jezeru nekoliko godina i osvojila medalju, jednostavno previse gledamo te sportove u kojima nikad necemo osvojiti medalje
To je tacno, bio je slucaj onog Istrijana koji je osvojio zlatnu medalju u cini mi se, gadjanju glinenih golubova 2016. god. u Brazilu, po zanimanju konobar.
konoplja

#75 Re: Neuspjeh sporta u vecinski bosnjackim sredinama

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 15/06/2023 13:44
konoplja wrote: 15/06/2023 13:21

Ove iz ekipnih sportova ne racunam, jer u najboljem slucaju cine 20% ekipe.

Teniseri OK.

Eh sad ti presucujes sve nase fudbalere, kosarkase, Amela Tuku i ostale koje sam vec nabrojao.

Statisticki omjer bi trebao biti 50-50, ali je debelo na strani sporta u "bosnjackim sredinama"
Na stranu to sto se navedeni sportisti uopste nisu razvijali u svojim sredinama, nego su otisli u druge drzave.
Jes, jes presucujem. :D I nisam vidio da si ti nesto puno nabrajao. Ako hoces mozes, pa cemo podvuci crtu i viditi.
Odgovorio sam ti na post gdje si napisao:
Ozimician wrote: 15/06/2023 10:40 DA, ali ni taj naslov ne bi bio tacan, jer ih nema vise uspjesnih u tim zemljama, nego sto ima Bosnjaka uspjesnih opcenito. Ja se trenutno ne mogu sjetiti nijednog aktuelnog Hrvata ili Srbina iz BIH, koji je uspjesan u tim drugim zemljama u sportu. (uz uslov da je stvarno iz BiH, tu zivio barem do 10-te god, a ne samo "porijeklom")
Taj boldirani dio. Eto, sad ih znas 7, pa ti je to kao malo, a i to sto su ekipni sportovi umanjujes. Ok, razumijem to za ekipu. Nije lako viditi koliko je ko vrijedan u takvim okolnostima.

Pa eto krenut cemo od individualnih tj. tenisaca.
Cilic i Dodig, da im ostavis sve isto i zamjenis samo zastavu, oni bi bili najuspjesniji BiH sportasi. Donijeli bi nam jedine medalje sa Olimpijade i najprestiznije turnire u svijetu tenisa - Grand Slam turnire.

Tako da, barem sto se njih dvojice tice, to je ogroman uspjeh kojem nitko drugi u BiH nije dosao blizu. Tuka je odlican ali nema medalju sa Olimpijade i nikad nije bio prvak na nekom velikom takmicenju. To bi trebao biti neki ekvivalent osvajanja Grand Slama.

Sto se ekipnih sportova tice tu se slazem da je tesko to izmjeriti. Ali mozemo prema nekim metrikama viditi i skontati nesto.

Ono sto hocu da kazem je da opasno pomjeras golove. Prvo je bilo 0 tj. ne mozes se nikoga sjetiti. Sad je 0 dosla na 7.
Bilo je ne da su se samo rodili, nego barem 10 godina tu zivili. Dobio si to pa je sada:
Sta god da ti to znacilo. Jer da, Dzeko je trebao igrati cijeli zivot u Zelji, zapravo ne. Trebali su ga pustiti tek kad mu je 27/28 godina, kao nekad u Jugoslaviji.
Post Reply