A vidis, nisam znala da imaju atrijum
Novogradnja u Sarajevu?
-
moimoi
#9476 Re: Novogradnja u Sarajevu?
-
Sid the sloth
#9477 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nisam ulazio u garazu tako da ne znam, nisam cuo da se neko zali na to.
Pa koju god zgradu gledas s vanjske strane gledas u najbolje stanove, a takvi se uglavnom i ne prodaju nego se rasprodaju prije izgradnje, sto Smrku, Hadzibajricu i ekipi, sto onima sa viskom para koje treba negdje uloziti.moimoi wrote: ↑14/06/2023 10:38Ja gledam zgradu izvana. Nisam u stanove ulazila, istina. Ono sto vidim izvana mi je u svakom slucaju bolje od svega sto vidim da se gradi okolo.Sid the sloth wrote: ↑14/06/2023 10:35 Ma ima problema sa svime, ko je jednom usao unutra sad ne bi stan tu kupio sigurno. Stanovi isto podrumi, bar oni koji se se prodavali ne tako davno, vjerovatno ima ovih sa terasom par koji gledaju vani da im je bar ta jedna soba ok sa suncem, ali je tako los raspored stanova da je vecina onog sto sam ja vidio katastrofa sto se svjetla tice.
-
moimoi
#9478 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Vala meni ove nove sto se tek grade, ni iz vana ne izgledaju dobro niti bi ikad kupila tu stan. Govorim o tzv”novoj” OtociSid the sloth wrote: ↑14/06/2023 10:43Nisam ulazio u garazu tako da ne znam, nisam cuo da se neko zali na to.
Pa koju god zgradu gledas s vanjske strane gledas u najbolje stanove, a takvi se uglavnom i ne prodaju nego se rasprodaju prije izgradnje, sto Smrku, Hadzibajricu i ekipi, sto onima sa viskom para koje treba negdje uloziti.
- Hajvan
#9479 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Znammoimoi wrote: ↑14/06/2023 09:37Znas li kako danas novogradnja izgleda u Evropi?
To su niske zgrade, sa velikim staklenim portalima, terasama okruzene zelenilom. Dok su kod nas zgradurine nimalo odmakle od soc gradnje tj jos gore koncipirane, manja kvadratura nego u soc., nikakav plan za parkove, minimalno odstojanje izmedju zgrada, bez skola, vrtica…Umjesto da gradimo humanije, sa smislom, kod nas se gradi kao da u rekordnom roku moramo osigurati stanove za rastucu populaciju.
Jedina novogradnja koja jos uvijek ima nekog smisla je zgrada na Otoci kod bazena. Samo zahvaljujuci osobi koja ne zeli svoje zemljiste da proda,a koje je neposredno do novogradnje, ta zgrada dise.
Al to nema vez s mojim upisom i statistikom o 70% pokrivenosti gradskih ulica drvoredom u Sa, sto je najvise u ovom dijelu evrope
-
lissics
#9480 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Otkirvas toplu vodu, svi mi znamo da je bolje kad su niske zgrade, parkovi okolo i slicno. Realnost je da nema dovoljno kupaca u Sarajevu koji mogu do platiti.
Ovi stanovi su u toku prodaje oglasavani kao "poslovni apartmani". Ne znam sta to znaci, ali u realnosti su kupci i namjena je kao i svih ostalih zgrada
-
moimoi
#9481 Re: Novogradnja u Sarajevu?
@lissics
Je li nema dovoljno kupaca ili zarada ne bi bila preko 100%?
Bitna je razlika, znas. Praviti socijalne stanove tj naselja a uzimati po m2 lopatom.
Je li nema dovoljno kupaca ili zarada ne bi bila preko 100%?
Bitna je razlika, znas. Praviti socijalne stanove tj naselja a uzimati po m2 lopatom.
-
lissics
-
moimoi
#9483 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Radi takvog razmisljanja nam i jeste sve u krcu. Ti nemas pravo raditi sta je tebi ceif. Postoji nesto sto se zove urbanizam i arhitektura.
Profit jeste grijeh ako narusavas i umanjujes kvalitet zivota. Odakle nekome pravo umanjiti tudju vrijednost nekretnine? Odakle nekome pravo unistiti planine?
Kod nas ne postoje biznismeni nego seljacine koje veze nemaju, ali su se dokopali love.
Costa ciganija. I onda se pitas zasto nam gradovi izgledaju kao favele
- Haris.ba
#9484 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa samo ime kaze. U nacelu trebalo bi biti racunovodstvo, advokatura i slicno. Ko voli da mu po ulazu hodaju musterije?
Vidim danas ima i teretana.
Kada su pravljene zgrade za vrijeme komunizma u urbanistickim planovima je to bilo definisano, a kasnije u planu samog objekta sta ce biti u kojem prostoru. I to se nije moglo mijenjati bez dozvole. Ako je prodavnica, onda je prodavnica. Ne moze biti kafana. To se prigodno skrivalo od naroda kada bi dosao da se zali otkud odjednom kafana, restoran. Nisi mogao djelatnost koju hoces.
Ja jesam za zgrade sa poslovnim prostorima u prizemlju. To kad se fino isplanira ima mnogo vise prednosti nego da je samo zona stanovanja.
Ali, ovo kako se radi i pustaju poslovne djelatnosti po stubistima....
-
moimoi
#9485 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mislim da su “poslovni apartmani” ili “business apartmani” stanovi namjenjeni firmama koji svojim radnicima daju mogucnost smjjestaja. Mislim na radnike koji dolaze iz drugih gradova ili su privremeno u gradu. Tako bi barem trebalo biti. Nesto kao hotel. Isto se sada prodaju stanovi u alipasinoj. Male garsonjere. Dakle nisu namjenjeni za porodicni zivot.Haris.ba wrote: ↑14/06/2023 17:39Pa samo ime kaze. U nacelu trebalo bi biti racunovodstvo, advokatura i slicno. Ko voli da mu po ulazu hodaju musterije?
Vidim danas ima i teretana.
Kada su pravljene zgrade za vrijeme komunizma u urbanistickim planovima je to bilo definisano, a kasnije u planu samog objekta sta ce biti u kojem prostoru. I to se nije moglo mijenjati bez dozvole. Ako je prodavnica, onda je prodavnica. Ne moze biti kafana. To se prigodno skrivalo od naroda kada bi dosao da se zali otkud odjednom kafana, restoran. Nisi mogao djelatnost koju hoces.
Ja jesam za zgrade sa poslovnim prostorima u prizemlju. To kad se fino isplanira ima mnogo vise prednosti nego da je samo zona stanovanja.
Ali, ovo kako se radi i pustaju poslovne djelatnosti po stubistima....
Baj d vej, sve je to izmisljeno da bi se lova “legalno” oprala, da se ne placaju porezi na estra dobit itd. “Firma” kupi 5-6 stanova i svi sretni
-
moonca
#9486 Re: Novogradnja u Sarajevu?
U formalno-pravnom smislu, po Zakonu o planiranju i izgradnji, poslovni apartmani kao takvi su jedna nezavisna kategorija u prometu nepokretnosti, ali je njihov promet kod nas još uvek zanemarljiv, jer ovakve vrste nekretnina nisu zahvalne iz razloga što se ne mogu finansirati iz sredstava stambenog kredita, a pritom su za njih i skuplje komunalije i viši porez na imovinu, isto kao i za obične poslovne prostore, a nema ni povraćaja PDV-a kod kupovine prvog stana"
. interesantno.potražnje za takvim poslovnim apartmanima ima, i da su to uglavnom poslovni ljudi iz inostranstva kojima je potreban stan iz kojeg će moći i da rade kao da su u kancelariji.
"Takvim klijentima potrebna je poslovna infrastruktura u stanu u kojem stanuju i ovakvi stanovi su delom adaptirani kao radni prostor – imaju deo za rad sa kancelarijskim nameštajem, brzu i stabilnu internet vezu, štampač i ostale kancelarijske neophodnosti", objašnjava sagovornik portala.
-
noviclan
-
sgrm
#9488 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Imaju 2 nivoa, i da, bude vode, cesto je pod mokar na -2.
- forumskivojnik
#9489 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ima li i jedna novogradnja u Sarajevu da nesto vrijedi?
Ima li i jedan izvodjac radova da se drzi i minimuma danasnjih standarda?
- Haris.ba
#9490 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Tesko. Uvijek ce biti neki kompromis. I nije do izvodjaca. Krene to od projekta, pa onda nastavi....forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 19:45 Ima li i jedna novogradnja u Sarajevu da nesto vrijedi?
Ja pitao, meni rekli 1. Svasta.
Pa kuda ce tamo 2 sprata pod zemlju uz Miljacku?
-
sgrm
#9491 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kad si pitao? Rodjak ima stan u zgradi, pa sam koliko toliko upoznat. Al sam isto to pomislio kad je rodjak uzeo garazu na -2Haris.ba wrote: ↑14/06/2023 22:09Tesko. Uvijek ce biti neki kompromis. I nije do izvodjaca. Krene to od projekta, pa onda nastavi....forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 19:45 Ima li i jedna novogradnja u Sarajevu da nesto vrijedi?
Ja pitao, meni rekli 1. Svasta.
Pa kuda ce tamo 2 sprata pod zemlju uz Miljacku?![]()
- Haris.ba
-
bitangeIprinceze
#9493 Re: Novogradnja u Sarajevu?
forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 19:45 Ima li i jedna novogradnja u Sarajevu da nesto vrijedi?
-
skaut_83
#9494 Re: Novogradnja u Sarajevu?
moimoi wrote: ↑14/06/2023 10:38Ja gledam zgradu izvana. Nisam u stanove ulazila, istina. Ono sto vidim izvana mi je u svakom slucaju bolje od svega sto vidim da se gradi okolo.Sid the sloth wrote: ↑14/06/2023 10:35 Ma ima problema sa svime, ko je jednom usao unutra sad ne bi stan tu kupio sigurno. Stanovi isto podrumi, bar oni koji se se prodavali ne tako davno, vjerovatno ima ovih sa terasom par koji gledaju vani da im je bar ta jedna soba ok sa suncem, ali je tako los raspored stanova da je vecina onog sto sam ja vidio katastrofa sto se svjetla tice.
Stanujem u Meandar zgradi, imam garažu i ostavu na -2 etaži a ne znam ni jedan problem o kojem pričaš.
Kako ljudi šire dezinformacije - nevjerovatno!
-
acuupo
#9495 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Bulevar naselje C lamela ,sve preporuke .forumskivojnik wrote: ↑14/06/2023 19:45 Ima li i jedna novogradnja u Sarajevu da nesto vrijedi?
-
bitangeIprinceze
#9496 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Bulevar nije u Sarajevu.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#9497 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Moze jedno pitanje, s obzirom na odlicnu upucenost ekipe na ovoj temi.
Da li se moze gdje online vidjeti Regulacioni plan za podrucje izmedju ulica Kolodvorska i Put zivota, ovaj zapadniji dio (od hala VMC pa do hitne)?
Konkretnije, gledam onaj prazan prostor od Sarajevo Towera prema merkatoru (gdje je pijaca i ona praznina gdje je davno bio objekat Narodnog grijanja), te prostor firmi kao sto je Rama Glas isl, i sve mi se cini da je to dobra kota za uvaliti zgrade u finoj gradskoj zoni.
Pogotovo nisam siguran sto jos uvijek zjapi prazan taj cosak preko puta merkatora, nema nista na njemu odavno.
Da li se moze gdje online vidjeti Regulacioni plan za podrucje izmedju ulica Kolodvorska i Put zivota, ovaj zapadniji dio (od hala VMC pa do hitne)?
Konkretnije, gledam onaj prazan prostor od Sarajevo Towera prema merkatoru (gdje je pijaca i ona praznina gdje je davno bio objekat Narodnog grijanja), te prostor firmi kao sto je Rama Glas isl, i sve mi se cini da je to dobra kota za uvaliti zgrade u finoj gradskoj zoni.
Pogotovo nisam siguran sto jos uvijek zjapi prazan taj cosak preko puta merkatora, nema nista na njemu odavno.
- Haris.ba
#9498 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Bila je forumska prica da tuda prolaze neke gasovodne cijevi i da ih treba izmjestiti.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑28/06/2023 13:17 Pogotovo nisam siguran sto jos uvijek zjapi prazan taj cosak preko puta merkatora, nema nista na njemu odavno.
Ima na listi regulacionih. Mislim rp Centar Novo Sarajevoizbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑28/06/2023 13:17 Da li se moze gdje online vidjeti Regulacioni plan za podrucje izmedju ulica Kolodvorska i Put zivota, ovaj zapadniji dio (od hala VMC pa do hitne)?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/forto-t ... /220629083
Forto nacrtao drugacije. Mislim da je vazeci rp sa neboderima slicnim Sarajevo tauveru.
Po Fortinom ostaje hala gdje je sada Zeka trzni centar. A, mislim da je po vazecem tu trzni centar sa neboderom cca.20 spratova.
Za onaj cosak sto pitas, eno park nacrtan na ovom Fortinom.

Sta ce biti od ovoga? Vjerovatno nista. Kako misle vlasniku parcele izbiti iz dzepa milione time sto ce mu smanjiti spratnost?
Mislim da se ishod postupaka u opcini Centar oko Centralne banke i tibrinog nebodera rijesiti i ovaj prostor.
-
nekome
#9499 Re: Novogradnja u Sarajevu?
da, posto se vlasnik parcele prvo pita koliku zgradu zeli, pa se po tome rikta regulacioni plan
mogli bi i kakav beskamatni kredit od banke za razvoj da mu damo, da ne bi svojim parama morao graditi
sarkazam na stranu, milim da je po aktuelnom RP jos jedan tower dozvoljen tu negdje, a ovi novi na vlasti kao ne daju (jos uvijek)
mogli bi i kakav beskamatni kredit od banke za razvoj da mu damo, da ne bi svojim parama morao graditi
sarkazam na stranu, milim da je po aktuelnom RP jos jedan tower dozvoljen tu negdje, a ovi novi na vlasti kao ne daju (jos uvijek)
-
izbjeglica_iz_besmisla
#9500 Re: Novogradnja u Sarajevu?
E hvala puno
Po RP su tacno zgrade na tim mjestima za koje sam pitao, sve jasno sad. Jedino ne kontam zasto tower nije ucrtan tu, ili ako jeste - ondje je donekle pogresna a pogotovo lokacija i spratnost i oblik zgrade. Al znamo kako to kod nas ide, vidjeti pod Tibra Stup.
http://zpr.ks.gov.ba/sites/zpr.ks.gov.b ... dopune.pdf
PS Ovo fortino su cini mi se samo puste zelje, ako je RP predvidio 18 spratova investitor ce napraviti samo vise od toga - ne manje, kako je to zamisljeno na fortinom renderu. Bar tako izgleda, poredeci visinu novih zgrada sa Towerom koji ima 26 spratova mislim.
Po RP su tacno zgrade na tim mjestima za koje sam pitao, sve jasno sad. Jedino ne kontam zasto tower nije ucrtan tu, ili ako jeste - ondje je donekle pogresna a pogotovo lokacija i spratnost i oblik zgrade. Al znamo kako to kod nas ide, vidjeti pod Tibra Stup.
http://zpr.ks.gov.ba/sites/zpr.ks.gov.b ... dopune.pdf
PS Ovo fortino su cini mi se samo puste zelje, ako je RP predvidio 18 spratova investitor ce napraviti samo vise od toga - ne manje, kako je to zamisljeno na fortinom renderu. Bar tako izgleda, poredeci visinu novih zgrada sa Towerom koji ima 26 spratova mislim.