Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ja_Ja

#61876 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Warashii wrote: 14/06/2023 17:57
scarr wrote: 14/06/2023 17:54 Jesam ja negdje rekao da ti gradovi nisu radikalizirani? Al nemojte onds srat ovdje da Zenica nije. Jeste. Kao sto je BL, Trebinje, Posušje ili zapadni dio Mostara
Istina samo sto se za razliku od nekih, ne svih, mi na neki način borimo protiv toga.
Ja za početak nisam uopšte za ikakav vjeronauk u školama. To bi izbacio sa bismiletom :)
Slazem se s tobom. Vjeronauka nema sta da trazi u sekularnom drustvu. Privatne skole, dzamije...neka rade sta zele. U drzavnim skolama tome nije mjesto.
scarr

#61877 Re: Zeničani

Post by scarr »

Warashii wrote: 14/06/2023 17:57
scarr wrote: 14/06/2023 17:54 Jesam ja negdje rekao da ti gradovi nisu radikalizirani? Al nemojte onds srat ovdje da Zenica nije. Jeste. Kao sto je BL, Trebinje, Posušje ili zapadni dio Mostara
Istina samo sto se za razliku od nekih, ne svih, mi na neki način borimo protiv toga.
Ja za početak nisam uopšte za ikakav vjeronauk u školama. To bi izbacio sa bismiletom :)
100% tome nije mjesto u školama, a kamo li u gimnaziji koja je opca, i u kojoj imaš samo islamsku :?
Dakle odmah si segregirao Josipa i Marka, jer oni "moraju" cekat ispred dok zavrsi. Da se ogradim od ovih dezurnih branioca koji ce reci da im niko ne brani da prisustvuju času, koji ce klinac na tom casu?
n+1

#61878 Re: Zeničani

Post by n+1 »

Niti je gimnazija opća, niti Josip i Marko čekaju da se završi islamska vjeronauka.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#61879 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Ja_Ja wrote: 14/06/2023 18:00 Slazem se s tobom. Vjeronauka nema sta da trazi u sekularnom drustvu. Privatne skole, dzamije...neka rade sta zele. U drzavnim skolama tome nije mjesto.
Pitaj sad za misljenje o ovom "u stranci" pa nam javi sta misle oni koji su se do juce i predhodnih 20+ godina pitali :D

Ali evo inshallah, dosli su cafiri i crveni na vlast.. Uz Fudu Pelinkovca sad ce se to nivelisati :D
Ja_Ja

#61880 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Nisam niti u jednoj stranci, mada generalno glasam za SDP i NS (o tome pisemo godinama oko izbora). Tako da nemam koga da pitam. Ovdje onako pisemo i razmjenjujemo misljenja. Moja reakcija se prevashodno veze za to da se pokusava stvoriti slika o nekoj nazadnoj sredini koja je potpuno netolerantna a sve je pocelo od covjeka koji je mrtav hladan napisao " bez kršćana u gradu jako je malo gospode ostalo". Ako se vec iznose tvrdnje o netolerantnosti onda se moraju iznijeti konkretni i cinjenicni primjeri za to. Nije dovoljno iznijeti samo svoje subjektivno (ne mjerljivo) misljenje a ne ocekivati reakciju drugih na to.
Warashii

#61881 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Ja_Ja wrote: 14/06/2023 18:45 Nisam niti u jednoj stranci, mada generalno glasam za SDP i NS (o tome pisemo godinama oko izbora). Tako da nemam koga da pitam. Ovdje onako pisemo i razmjenjujemo misljenja. Moja reakcija se prevashodno veze za to da se pokusava stvoriti slika o nekoj nazadnoj sredini koja je potpuno netolerantna a sve je pocelo od covjeka koji je mrtav hladan napisao " bez kršćana u gradu jako je malo gospode ostalo". Ako se vec iznose tvrdnje o netolerantnosti onda se moraju iznijeti konkretni i cinjenicni primjeri za to. Nije dovoljno iznijeti samo svoje subjektivno (ne mjerljivo) misljenje a ne ocekivati reakciju drugih na to.
Čitao sam vas par stranica i slažem se da je ova izjava problematicna. Nije da nema kršćana ima ih, iskreno ne znam broj, nije prijeratni sigurno, što zbog rata sto zbog današnjeg trenda iseljenja.
Generalno je zavladalo neko doba "krkanizma" na svim stranama.
Mislim daleko smo mi, sve sredine, od nečeg urbanog nečeg liberalnog.
Jednostavno takav je vakat na globalnom nivou.
Snake Eyes

#61882 Re: Zeničani

Post by Snake Eyes »

Ja_Ja wrote: 14/06/2023 17:31
Ja_Ja wrote: 14/06/2023 17:21 @n+1 A sta je to sto je to sto je drugacije na sta sredina ne pristaje? Ovo pitam s najboljom namjerom.
Sta je to sto je drugacije na sta sredina ne pristaje, pa je to cini iskljucivom i zagrizlom? Na sta bi trebala da pristaje da bi dobila taj neki stembilj ukljucivosti i otvorenosti?
Pa to ti je ono sto zbog cega ne cini sredinu drugacijom jer ista ne pristaje iz istih razloga jer nije iskljuciva i zagrizla a trebala bi da pristaje jer u suprotnom ne dobija taj neki pecat neukljucivosti i zatvorenosti.
Casual's

#61883 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Koliko se nekk trude da predstave svoj grad lose i pogresno. Dodusw, neki dugo nisu ni dolazili u njega.
belfy

#61884 Re: Zeničani

Post by belfy »

Ja_Ja wrote: 14/06/2023 17:59 ...
@scarr ja sam covjek u 40tim i za mog zivota gimnazija nije nikada bila neki simbol urbanizma kakvim ga predstavljate ili kakvim se tebi mozda cini (mozda s te emotivne strane). U moj vakat su u gimnaziju isli streberi, a ne kulturno-umjetnicki (buduci) radnici, od kojih vecina nista nije postigla u zivotu vrijedno pomena. Nesto slicno, medicinskoj, vise je klosara izaslo iz i jedne i druge nego postena svijeta (subjektivno misljenje).
ovo si odlicno sublimirao. ajde, nisi isao u gimnaziju ("nisam hebo, al' sam gled'o. a jes' merak!"), ali da ne znas ni sta ona predstavlja je ipak malo cudno. i, sta velis, isli streberi? ti glupani koji uce, uce i uce vise nego ostali... no, doduse kako bi to i znao, pa jel? ti si se samo druzio sa nekima od njih i zakljucio da su propalice. eh, tu si, fakat u pravu. samo takvi bi se u to doba i druzili sa tobom. pa neces valjda u drustvo sa nekim streberima, jel tako? koji ce ti hurac znanje kada se mozes u srednjoj provoditi i mimo toga, jer glupi streberi misle da se u skoli treba uciti... kakvi idioti, jelde?

ajde da sada ne bude da serem previse... budi iskren i reci mi - imas li i ti problem kako zaobici rampu na Smetovima?
N.N.

#61885 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Casual's wrote: 14/06/2023 20:30 Koliko se nekk trude da predstave svoj grad lose i pogresno. Dodusw, neki dugo nisu ni dolazili u njega.
Nije da nisi u pravu :D
Ja_Ja

#61886 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

@belfy prejudiciras i izvrces rijeci. Nisam rekao da su propalice. Ono sto sam rekao jeste da vecina nije postigla u zivotu nesto toliko vrijedno da su bili ili su jos uvijek bolji od ostalih, a pogotovo da im se daje neki kultni status koji se moze povezati sa urbanom rajom i nekim trendseterskim dostignucima u kulturi, nauci ili ne znam ni ja cemu. Ljudi ne moraju da dotaknu zvijezde da bi bili vrijedni ali ako cemo vec da pravimo neki kult oko njih onda moraju da istnski odskacu od drugih. Razumijem da vas gimnazijalce (ukoliko si gimnazijalac) pomalo mozda i vrijedja ovaj stav ali mi nije to uopste namjera. Evo zauzvrat ti meni mozes reci sta zelis o tehnickoj skoli ja se necu ljutiti :) .

A na Smetovima sam na "ti" sa rampom. Pisao sam i pisem na forumu vec nekoliko godina o problemu Smetova i mogu ponosno da kazem da sam jedan od onih koji i kada gore odu jednom godisnje (jer ne mogu od muke vise puta ni da idem) svaki put odvojim svoje vrijeme i pokupim i snesem odozgo i po par vreca smeca koje siguran sam i gimnazijalci ostave. Pisao sam i urgirao i gradskoj upravi, i EKO forumu i svima koji su bili voljni da slusaju o problemu Smetova i peksina koji zaobidju rampu pa jos gore rade ono sto rade.

Mislim valjda shvatate ( a mislim da si ti mozda i stariji od mene) da nije uredu taj nacin prozivanja, pa i ovog omalozavanja grada koje neki po forumu rade. Bukvalno sam na ovom forumu 17 godina (registrovan, puno duze ako sa ne registrovanim periodom). Duze sam na forumu nego sto pojedinci imaju godina, i par stvari je gotovo konstantna prica ovdje, pljuvanje, carsijske p****, hrana i ti pokusaji "carsijske" raje da se dijele na "nas" i "njih", gdje smo mi "iz" carsije bolji od "njih" koji nisu, te su nam oni za sve probleme krivi, ali u sustini nije ta carsijska raja nista bolja od "dosla" (a ovo ti pise neko ko moze bar od 1700 godine da imenom i prezimenom navede svoje predke koji manje vise zive u istom dijelu Zenice u kojem su zivjeli i 1700 i neke. Za mene je to dovoljno uvredljivo da reagujem.
Rothmans

#61887 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

N.N. wrote: 14/06/2023 11:25 Znao on dobro sta je napisao, samo se sada na pedere vadi.
Satro ovo ono.

Cvoka sa Jalije se udara kao veliki, klipovi po netu kruze, pa ne znam da ga neko maltretira.
Cek , zar nije Cvoksi iz Radakova ? Gledo sam i ja klip neki dan. Neki buzdovan ubi puru u njemu :mrgreen:
Casual's

#61888 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Cuo sam pricu o klipu, a krkan mi je poznanik. Gdje ste ga gledali? :mrgreen:
Rothmans

#61889 Re: Zeničani

Post by Rothmans »

Casual's wrote: 14/06/2023 22:34 Cuo sam pricu o klipu, a krkan mi je poznanik. Gdje ste ga gledali? :mrgreen:
Pokazo mi kolega, poslo mu neko na fb
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#61890 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Kako vam se ne gadi gledat krhanje u muski pakas :cry:
Ja_Ja

#61891 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

Ljudi inkluzivni otvorenih pogleda.
kamberovica polje

#61892 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Religioznost i otvoreno ispovijedanje vjere nisu problem. Problem je kad dođu u paketu sa sistematskim uništavanjem obrazovanja i kulture, kao što je to slučaj u svim republikama bivše države. Nit je Zenica jedina, nit je najekstremnija, daleko od toga. Ima većih, i po tom pitanju, puno gorih sredina.
ZoomZoomKiwi

#61893 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Što se one bradonje što su toliko protiv Djeda Mraza ne podignu protiv kladionica?

Jerbo kocka je isti grijeh kao i alkohol, blud i svinjetina…

Ne smeta mi nijedna vjera per se, jer smatram da istinska vjera može donijeti samo dobro.

Problem je što ovdje maloumnici i nepismene budale (kao i u većini svijeta) izvrću vjeru i koriste je onako kako njima odgovara. Drugi je problem što te stvari nisu uopće privatne, intimne, individualne, nego se sva priča svede na to jesi li ili nisi. Doduše kao i u vlasti, država koja bi kao trebala biti sekularna je sve samo ne to. Vjerske zajednice vedre i oblače.

I šta sam sad ja, išao u Mekteb, položio Hatme i za Ilmihal i Sufaru, a nisam išao na vjeronauku ni u osnovnoj ni u srednjoj školi…

Teologija kao predmet bi bila puno bolja nego vjeronauk(a) koja se bavi samo jednom vjerom.

Smeta mi selam u javim ustanovama i preduzećima. Smeta mi kad mi dođe u firmu i kaže selam a ne zna uopće mi ni ime ni jesam li vjernik.

Toga nije bilo, ni blizu kao sad, prije više od 15ak godina. A unazad desetak godina sve je češća pojava.
Kao i činjenica da sve više objekata nema alkohol (nisam rekao većina niti veliki broj, ali se broj svakako povećava).

Paralela je i babo vs tata. U moje školsko vrijeme babu su zvali samo raja iz prigradskih i seoskih naselja. Da me se pogrešno ne razumije, to su sve redom dobri momci i odgojeni, seljaci jesu, ali nisu seljačine. A danas je tata rjeđe nego tad babo.
I to mi smeta.

Smeta mi jer su seljaci došli u grad i nisu se ni sekunde emancipovali niti prilagodili tom istom gradu. Ni ponašanje niti izražavanje, ništa.
Smeta mi taj bezobrazluk i samoživost.

Smeta mi ono parkiranje na po ceste “samo ću minut”.

I smeta mi što frajer glumi i neće da ima isti dres. To prije 20 godina ne bi smio ni pomisliti.
Jer vraćam se na ono prvo, tvoja vjera - tvoja stvar.

To krene tako, od baba, preko dresova, sutra će biti totalna zabrana alkohola, pa onda će se žene morati pokriti i eto nam Afganistana u Europi… a hoće, jer čim se neko usprotivi, odmah nije tolerantan itd. Jer tobože, gdje ćeš napisat kaznu čovjeku koji je parkirao na trotoar i otišao na Džumu. Nema veze što ja s kolicima s djetetom ne mogu proći.

To nije Zenica kakvu sam ja živio prije.
zenicablues

#61894 Re: Zeničani

Post by zenicablues »

Zenica se unazad 20 godina dobro poseljačila. I došle su do izražaja neke druge vrijednosti. Omladine u Zenici kao da više i nema. Prođete kroz grad radnim danom u 12:00 sati, jadno i tužno. Mi koji smo između 75-85 godišta se sjećamo kako se nekada izlazilo u Staru čaršiju koja je bila mjesto okupljanja nekoliko stotina zeničana svako veče. Sada je puno ovih novih vjernika koji i ne znaju osnovne postulate vjere. Viđeniji vjernici se okrenuli biznisu, švercaju robu, prodaju voće, drže kafiće, a traže savjete od računovođa kako izbjeći plaćanje poreza.Uvečer izađete ljeti s porodicom u šetnju, sve šljašti od "haljinki". S druge strane Zenica je infrastrukturno lijep grad. Ima širinu, ali nema potrebne sadržaje . Žalosno je što Tešanj ili Vitez imaju bolje i jače firme od Zenice. Nema ekonomskog razvoja i rasta.
N.N.

#61895 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Da bi sve bilo kao prije, trebate se razmnozavati, ali ne na Cvokin fazon :D

Zalite sa nekim vremenima u kojima su izlazile generacije sa po 30 ucenika u 6 odjeljenja samo jednog razreda...pa je u tom teen vremenu bilo i alkosa, drogerasa, jebaca, razbijaca, sportasa, strebera...i kafana i birtija i paradzemata i kurvaluka...imao si kadra da to isprati.

Sada po razredu 3 odjeljenja sa po 16 ucenika...i hocete da vam te generacije piju alkohol, drze kafice i ozivljuju zidice kod Gimnazije i da bi vi rekli, Zenica zivi, evo je ko' nekada...
Hoce qurac.
Za 10 godina budemo kao ova njemacka sela gdje nasi dejstvuju, niĐe nikog, piva kod Lidla i haj spavaj ba...
skoronikako

#61896 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Djeca koja ne idu na islamsku vjeronauku, imaju katolicku ili pravoslavnu vjeronauku (gdje recimo radi jednog ucenika dolazi pravoslavni teolog u jednoj skoli) ili pak kulturu zivljenja. Dakle nema "cekanja".

To je samo jedna neistina koja je predstavljena ovdje kao apsolutna istina. Bilo ih je jos.

Meni je zanimljivo kako recimo EFD nije bio na stadionu 15 godina, ali pametuje za jednog igraca i njegov dres. Zanimljivo.

Jos mi je zanimljivije ovo "ko je shvatio, shvatio je". Opet me nekako podsjeca na ovu jednu grupu vjernika koja isto rezonuje, samo ima suprotno uvjerenje.

Reci da je Zenica isto tolerantna kao BLuka ili ZMostar je smijesno. Ta osoba nije bila u tim gradovima, ili nije bila u Zenici.

I jos mi je zanimljivo ovo babo vs tata. Tu nam je turski ok?
Last edited by skoronikako on 14/06/2023 23:53, edited 1 time in total.
NecuVise

#61897 Re: Zeničani

Post by NecuVise »

TOLERANCIJA
Način postupanja ili stajalište o ljudima, stvarima ili idejama koje ne smatramo vrijednima ili poželjnima, ali postojanje kojih ne želimo ni na koji način otežavati ili ugrožavati. Tolerancija ima dvije bitne razine: spoznajnu (kognitivnu) i čuvstvenu (emocionalnu). Na spoznajnoj razini, tj. u mislima i tvrdnjama, ljudi sami sebi priznaju da im se ne sviđaju običaji neke zajednice, jezik nekoga naroda, vjerovanja prvoga susjeda i sl., ali im priznaju pravo na te običaje, jezik ili vjerovanja. Na čuvstvenoj razini tolerancija zapravo znači zatomljivanje negativnih čuvstava prema nekomu ili nečemu i sprječavanje njihova izražavanja. U ponašanju, tolerancija se očituje kao uljudno, a prema potrebi i pomagačko ponašanje prema ljudima s kojima se (zbog bilo kojega razloga) ne bismo družili po vlastitu izboru te kao toleriranje stvari koje nam se ne sviđaju, ali ih, zbog toga što nekomu drugomu nešto znače, podnosimo.
https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=61629

O toleranciji na ovoj temi najglasniji oni koji je najmanje imaju. Islamofobija upakovana u priču o toleranciji i nazadnosti grada. :sax:
BlackCaviar

#61898 Re: Zeničani

Post by BlackCaviar »

Ne pisem puno po ovoj temi ali je pratim, dosta nebuloza i bljuvotina izneseno zadnjih par stranica o gradu u kojem zivimo, pogotovo ona da kako nema katolika nema gospode, dugo vremena nesto gluplje i nedefinisanije nisam procitao.

Ovdje na ovoj temi obitava grupa koja svoje neke frustracije lijeci pljuvanjem po svom gradu, a evo sad se otislo i korak dalje...

Generalno se slazem s Jajom i jos par ljudi.

Kad smo kod stvari koje nam smetaju, meni recimo smetaju ovi turci sto peku donere i cevape ispred Bosanke, a danas oko podne prolazim i u svoj toj guzvi odjekuje i nota "Plava ciganko" , momak neki za klavijaturom, ne znam ko je ni sta je, ali po meni onakva atmosfera nije za centar grada. Jos onaj dim cevapa s rostilja se siri trgom...

A recimo sjecam se da je policija zapisivala momka s flautom sto je nekad svirao po gradu, realno, ono je zvucalo svjetski, al et.
Last edited by BlackCaviar on 15/06/2023 00:09, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#61899 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Valjda je gentoo pricao o dresu a ne EDF22
skoronikako

#61900 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

_BataZiv_0809 wrote: 15/06/2023 00:09 Valjda je gentoo pricao o dresu a ne EDF22
Mozda i Gento, ali EFD u zadnjem postu pise kako mu smeta taj sto nece da ima isti dres i kako prije 20 godina to ne bi moglo tako.

Nije bitno sto u jednoj Engleskoj moze, sta oni znaju, bitno je sta je u nas prije 20-30-40 godina moglo i nije moglo.

Sta bi tek komentarisali kad bi znali da Celik prodaje dresove bez Pana? Radikalizirani Robert?
Post Reply