Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Throttle

#47226 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Sluzbeno cuvam kao i svoje, cak sam ga jedno vrijeme i privatno koristio. U njemu sam puno vise nego u privatnom autu i vozim duze relacije. I kod mene je manji kolektiv, kao u @EFD22 , meni je logicno da cuvam stvari koje koristim. Jos ja brinem i o servisima za vozila, da je sve na vrijeme i da nista neocekivano ne crkne na putu
ZoomZoomKiwi

#47227 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ZoomZoomKiwi »

:thumbup:
Naslovnica

#47228 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

...nastavak moje sage sa kuckanjem u prednjem trapu.
Danas sam bio kod @Al'din na špuri, sjebo se čovjek kakav su mi fušeraj "majstori" u "renomiranom" servisu uradili.
Čekam odgovor, ako ne budem zadovoljan, poslaću dopis inspekciji.

Poštovani,

Obraćam Vam se sa primjedbom na rad i usluge Vašeg servisa u Istočnom Sarajevu.
Dana xxx juna 2023 obratio sam se Vašem servisu u vezi potencijalnog kvara na prednjem trapu (dan prije iznenada je počeo da se čuje zvuk kuckanja u prednjem trapu, na desnoj stani). Zvuk koji se čuo je bio više oštar i jak, nego tup i prigušen, i pojavio se iznenada, a ne postepeno tokom vremena.
Tako sam objasnio uposlenicima, automobil su podigli na dizalicu dok sam ja sačekao u salonu. Nakon desetak-petnaest minuta pozvali su me i rekli da se nisu mogli ustanoviti u čemu je problem i da odemo na probnu vožnju. U toku vožnje, dotični uposlenik konstatuje da se zaista čuje zvuk i da postoji problem, kako sam već i opisao. Auto vraćaju na dizalicu i konstatuju da je problem u 2 stabilizatora i 2 selena (kasnije su dodali još jedan selen). Ostavljam automobil i idem na posao sa kolegom. U toku dana dobijam poziv da je sve završeno i da mogu doći po auto. Dolazim po auto, plaćam uslugu dijelova (68,90KM) i servisa (60KM). Netom prije preuzmanja ključa, a nakon što sam izvršio plaćanje, jedan od uposlenika konstatuje kako automobil nisu isprobali, tj. nisu ustanovili da li se zvuk koji se čuo još uvijek čuje. Idem da probam automobil i na svoje razočarenje konstatujem da se isti zvuk i dalje čuje i da kvar uopšte nije otklonjen, iako sam do tada već platio 128,90KM.
Ja zaista prihvatam da su seleni i stabilizatori bili dotrajali i skoro pred zamjenu, ali oni niti su kuckali niti su se u datom momentu uopšte morali mijenjati. Automobil nije imao nikakvog lufta niti je kuckao (osim tog zvuka koji se pojavio dan ranije), ništa što bi davalo naznaku da su izmjenjani dijelovi bili uzrok problema zbog kojeg sam se obrati Vašem servisu za uslugu.
Opet ostavljam automobil, da bi ga ponovo probali popraviti. Sutradan, niko me ne zove cijeli dan, da bi nakon mog poziva (koji sam uputio popodne) rekli da je kvar otklonjen. Po riječima uposlenika, u pitanju je bila šolja amortizera i ležaj šolje amortizera. Plaćam 52KM dijelove, ruke mi nisu naplatili. Špuru mi nisu mogli odmah uraditi, rekli su mi da dođem iduće (ove sedmice).
I zaista, ništa se nije čulo, nikakvo lupkanje ili bilo šta, da bi nakon 2-3 dana počeo da se čuje čudan zvuk iz prednjeg trapa, prilikom kretanja automobila. Kao nekakvo puckanje, lomljenje.
Danas sam otišao da uradim špuru (ali u drugi servis) pretpostavljajući da će ona dovesti sve na svoje mjesto, i na moje zaprepaštenje uposlenik mi kaže da špuru nije moguće uraditi jer prethodni servis (Vaš servis) nije uradio korektan posao.
U prilogu Vam dostavljam slike.
Jedan selen je skraćen (gumeni dio) iz ko zna kojeg razloga, tako da se metalni dijelovi direktno dodiruju. Nedostaje šaraf (na znam koji je to tačno dio, ali jasno se vidi da je nedostajući šaraf nedavno uklonjen). Nije dalje provjeravao, moguće da je još nešto nekorektno urađeno.
Zaprepašten sam da su Vaši uposlenici bili u stanju da mušteriji vrate automobil u ovakvom stanju i da urade ovakav, kod nas bi se reklo, fušerski posao.
Zaista ničim nisam zaslužio ovakav odnos prema meni kao mušteriji, ja sam bio skroz korektan i ljubazan, od početka do kraja, a Vaši uposlenici su se pokazali krajnje neprofesionalno i, da kažem, bezobrazno.
Dajem sebi za pravo da konstatujem da je ovakvim neprofesionalnim i opasnim radom dovoden u pitanje moj život i život onih koji se najčešće voze sa mnom, moje supruge i naše djece.
Siguran sam da na svojim automobilima ne bi radili ovakve, usuđujem se reći, po život opasne improvizacije.
Ja sam sa punim povjerenjem ostavio svoj automobil u renomirani servis, kako bi uklonili kvar koji bi se mogao nazvati skoro pa bezazlen, na automobilu koji nije nikakva egzotika nego dijeli mehaničke dijelove sa Golfom, Octaviom, Audijem, najnormalnija i najprostija mehanika koja se može naći na našim cestama. A platio sam 180KM i dobio sam natrag apsolutno defektan i opasan automobil, pod garancijom da je sve OK.
Smatram da je ovakav odnos prema mušterijama apsolutno neprihvatljiv, kako za mene kao kupca vaših dijelova i usluga, tako i za Vas kao servis koji bi trebao osigurati da naši automobili i mi u nijma budemo sigurni na cesti.
Molim Vas da se u što kraćem roku očitujete u vezi mog dopisa i predložite radnje koje namjeravate učiniti kako bi ispravili gore navedene nedostatke.

Unaprijed hvala na Vašem odgovoru.

Srdačno!
Naslovnica

#47229 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

Image
Image
drug_profi

#47230 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

A jebote...
Pa šta kaže Aldin, šta da se radi? Neš to vozat okolo sad.
Naslovnica

#47231 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 14/06/2023 15:33 A jebote...
Pa šta kaže Aldin, šta da se radi? Neš to vozat okolo sad.
Ma radio je Aldin nešto, dotezo, pritezo, namješto, izduraće valjda donekle. Odoh na remo ovih dana pa kada se vratim (ako ne izginemo) pozabaviću se tim.
Fakat nisam konfliktan, ali se suzdržavam...
Throttle

#47232 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

E svasta :-) kakav je to majstorluk kad osnove ne znaju odradit?
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#47233 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

Throttle wrote: 14/06/2023 16:29 E svasta :-) kakav je to majstorluk kad osnove ne znaju odradit?
priucen(citaj qrcina) :thumbup:
Evolution_IV

#47234 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

jebalo majku, seata najobicnijeg ne znaju uradit, sta bi da im se nesto bijesno dovuce :run:
kravamuzara

#47235 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kravamuzara »

90% stvari nema veze sa markom auta.

Danas je vecina priucena i nezainteresovana, samo sklepaj i da smjena zavrsi.
Naslovnica

#47236 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

Puno nekakve balavurdije, uče se na našim autima ko da gledam.
Pola ih nešto radi, pola drka mobitele.
Ne znam koji će im qratz 8 ili već koliko dizalica.
Što se mene tiče, neće me više nikada vidjeti, taman ja pješke išao do granapa... :gunjastajl:
Samo čekam da vidim da li će šta odgovoriti.
I hajde onda odvezi auto budalama da ga ponovo drkaju, još će mi šta više sjebati namjerno...
kravamuzara

#47237 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kravamuzara »

Odem kod lokalnog neovlastenog na zamjenu ulja na pola intervala kad mi bude mrsko prljati se, svaki put druga djeca i svaki put naprave avanturu od zamjene pa im jedan jedini stariji koji je duze tu mora pripomagati.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#47238 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Unitrade,..... :thumbup:
I ako sta zaseru.....ispravice o svom trosku, bez velike rasprave sto se tice neovlastenih.
Evolution_IV

#47239 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

kad daju 1200 u vrh glave, za to i nema dobrih majstora :bih:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#47240 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Evolution_IV wrote: 14/06/2023 18:13 kad daju 1200 u vrh glave, za to i nema dobrih majstora :bih:
Ako ti se ne radi za tu platu,..nemoj raditi, jednostavno je..
Ako si vec prihvatio takve uslove, duzan si da svoj posao radis savjesno, isto kao i onaj majstor koji ima platu 5000 KM..a ne da covjek razmislja, smije li se uputiti na put sa porodicom.
Evolution_IV

#47241 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

konektovan wrote: 14/06/2023 18:17
Evolution_IV wrote: 14/06/2023 18:13 kad daju 1200 u vrh glave, za to i nema dobrih majstora :bih:
Ako ti se ne radi za tu platu,..nemoj raditi, jednostavno je..
Ako si vec prihvatio takve uslove, duzan si da svoj posao radis savjesno, isto kao i onaj majstor koji ima platu 5000 KM..a ne da covjek razmislja, smije li se uputiti na put sa porodicom.
to se slazem :thumbup:
laik1981

#47242 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 14/06/2023 17:51 Puno nekakve balavurdije, uče se na našim autima ko da gledam.
Što se mene tiče, neće me više nikada vidjeti, taman ja pješke išao do granapa... :gunjastajl:
I hajde onda odvezi auto budalama da ga ponovo drkaju, još će mi šta više sjebati namjerno...
A koji je servis u pitanju? Neskovic?
kravamuzara

#47243 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kravamuzara »

Mislim da je jedino rjesenje ici razlicitim majstorima za razlicite stvari, onima koji su specijalisti a ne svastare.
Recimo znam gospodina koji 30 godina radi samo spuru/podvozje/upravljanje, kad budem imao sta za njega necu nigdje drugo.
Laplace

#47244 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 14/06/2023 17:51 Puno nekakve balavurdije, uče se na našim autima ko da gledam.
Prije skoro 20 godina mi se kolega žalio da mu automehaničari na maturskom ne znaju provjeriti nivo rashladne tečnosti u posudi a kamoli nešto više. Otad je obrazovanje kod ans višestruko srozano pa ti vidi. A privatnici zaposle nekog bez obzira na završenu školu pa mu u par minuta objasne šta bi on kao trebao raditi.
Laplace

#47245 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Laplace »

kravamuzara wrote: 14/06/2023 17:56 Odem kod lokalnog neovlastenog na zamjenu ulja na pola intervala kad mi bude mrsko prljati se, svaki put druga djeca i svaki put naprave avanturu od zamjene pa im jedan jedini stariji koji je duze tu mora pripomagati.
Učenici na praksi, vjerovatno.
Laplace

#47246 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Laplace »

To je nešto manje od moje plate (dobro, nekih ~200 KM manje). Doduše, ja ionako na poslu samo pijem kafu, ništa i ne radim.
Al'din

#47247 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

A plata 1200, prijavljen naravno, hrana + procenat od ugradjenih djelova? :mrgreen:
Naslovnica

#47248 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 14/06/2023 18:21
A koji je servis u pitanju? Neskovic?
U pitanju je Total Trade.
corave okice

#47249 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by corave okice »

Saga se nastavila. To je vise postalo nenormalno...A razumijem te u potpunosti...Nedavno nesto skripi, kocnice...zvao Aldina guzva, pa nije nesto radio...a bilo mi vise prpa, cudan zvuk...odem kod drugog...treba mijenjati plocice, diskovi mogu jos. OK. Onda eto treba mijenjat i sajle rucne, ovo otislo...haj mijenjaj kad si vec digao auo. Promjenio, ja rucne nemam, kaze dok plpcice usijeku u diskove novo, ne mogu nastimat..haj ok, vozat koji dan. Vozao, odem da to napravi, ko zatezao, opet isto, rucna ko da nije dignuta...eto nije jos naleglo. Nije se usjeklo. Proslo tako jos sedam dana, odem, opet zatezanje...ja opet nemam rucne. Sad eto diskovi, mozda bi trebalo tokaru da ih obrusi...Eto gledam ja njega, kontam samo kako cu nazvat Aldina, a sve me i stid :run: :lol:
kravamuzara

#47250 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kravamuzara »

Uvijek su mi epske te izjave "naleci ce" :run:

Prestat ce curiti, prestat ce se cuti, pocet ce raditi, samo da nalegne :lol:
Post Reply