Ukrajina

Bernardinac

#168776 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

madner wrote: 14/06/2023 12:50 Ljepo je to nacrtano. No mehanizovani napadi ZSU dosad nisu nigdje napravili nista.
Nije ih ni bilo. Ne mogu mrdnut od mina. Ko krene ledinom, bub.
Polako, smislit će nešto ukrajinci. Dugo je do jeseni.
Ako logistika zapada bude na nivou biće uspjeha.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#168777 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

geralt wrote: 14/06/2023 13:22
madner wrote: 14/06/2023 07:46

Obrati se Cooperu, ako je cijela divizija za 24-48h presla u kontranapad, onda ima taj broj vozila kako bi dosla do tih pozicija. Ja tvrdim da je to glupost, prave od borbe dva bataljona na obje strane Kursk.
Putin je licno priznao gubitak 54 ruska tenka u ofanzivi, odnosno skoro dva puna tenkovska bataljona, sto znaci da stvarni broj moze biti samo veci. S obzirom na ruske gubitke u tenkovima, to je dobar dio (oslabljene) motorizovane divizije. A ja ne znam da su Rusi negdje koristili tenkove osim kod Makarivke.
Oryx nije ni 10 potvrdio do tog momenta kad je Putler rekao 54...koliko je zaista roknuto znaće se za par godina
drug_profi

#168778 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lvartheboneless wrote: 14/06/2023 13:57 Ne bih se složio, jer da je u pitanju tih 20 km, ukri bi to uzeli za dan, ako je to ono što će prevagnut i odvesti specijalnu vojnu operaciju nazad odakle je došla. Nit im fali tih 20 km da Himars dobaci do obale ,nit je to odlučujuće :? :shock:
Pa nije odlučujuće ali je dobar razlog da se ne povuku na prvu.
A Himarsu taman fali 20 km da pokrije Berdyansk i Mariupolj npr.
Crvene_brigade

#168779 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Deratizacija fašističkog agresora...

JoseMujica

#168780 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

geralt wrote: 14/06/2023 13:24
JoseMujica wrote: 14/06/2023 11:31
Spoiler
Show
biće izgleda deficit kozojeba u Mordoru :evil:
Vrijedan bub, vrijedniji od onog generala. Jedan od trojice ljudi preko kojih je Kadirov odrzavao vlast u Ceceniji, plus njegov i Putinov licni atentator.
evo izgleda još jednog đenerala

ovo kako god da se završi možda se prvoligaški stratezi i razočaraju, no mi ljubitelji bubova i suncokreta sigurno nećemo :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#168781 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

dobijaju ukrajinci prostor za manevrisanje i skrivanje oklopa i minobacaca plus sto se teska artiljerija moze pomjeriti naprijed, da bude efikasnija i ima veci domet, i tuce liniju i dublje u pozadinu
isto tako iz tog prostora lansirace dronove koji ce brze i lakse nalaziti ciljeve

sve to igra ulogu
madner

#168782 Re: Ukrajina

Post by madner »

geralt wrote: 14/06/2023 13:22
madner wrote: 14/06/2023 07:46

Obrati se Cooperu, ako je cijela divizija za 24-48h presla u kontranapad, onda ima taj broj vozila kako bi dosla do tih pozicija. Ja tvrdim da je to glupost, prave od borbe dva bataljona na obje strane Kursk.
Putin je licno priznao gubitak 54 ruska tenka u ofanzivi, odnosno skoro dva puna tenkovska bataljona, sto znaci da stvarni broj moze biti samo veci. S obzirom na ruske gubitke u tenkovima, to je dobar dio (oslabljene) motorizovane divizije. A ja ne znam da su Rusi negdje koristili tenkove osim kod Makarivke.
Mislim da je to broj koji treba reci kako je velika bitka u toku ali naravno uspjesna za Rusiju.

Mislim da Rusi na svakom pravcu koriste tenkove, ali tacno je da je oko 10 Oryx dokumentovao na svim pravcima.
Čitalac

#168783 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ako se ne varam, ovo je do sada najkompletnija priča o Zalužnom. Ukrajinski servis BBC-a pojašnjava kako je general stekao nezapamćeno poštovanje sunarodnika, zašto se u Ukrajini danas kaže: „Bog pa Zalužni“, ali i kome to možda smeta...
...Od prvih dana nakon imenovanja, Zalužni je govorio da je prijetnja invazije od strane Rusije sasvim realna. „Miris rata ne možete pobrkati ni sa čim, a on se već osjećao u vazduhu“, rekao je za magazin Time u junu 2022. Međutim, tada su se, prije rata, njegove riječi gubile iza izjava najvišeg političkog vrha Ukrajine, na čelu sa Volodimirom Zelenskim, koji je uvjeravao Ukrajince da neće biti rata, već da se pripreme za roštilj u maju.
U razgovorima za BBC, zaposleni u ukrajinskom Generalštabu tvrde da je mnogo prije početka velikog rata komanda Oružanih snaga Ukrajine prešla na danonoćno djelovanje, uprkos umirujućim porukama političara. Sam Zalužni se preselio u sobu u blizini Glavnog štaba kako bi se što bolje pripremio za moguću invaziju i držao ove pripreme u tajnosti. Magazin New Yorker tvrdi da je Zalužni krio vojne pripreme čak i od Zelenskog i od američkih partnera Kijeva. Zelenskom nije rekao ništa, navodno zbog straha da će on, ne vjerujući u mogućnost invazije, tražiti od njega da obustavi pripreme. Amerikancima – jer su mogli da kažu Zelenskom o ovim pripremama...
*
...On lično poznaje stotine ljudi na svim nivoima vojne hijerarhije i na svim sektorima fronta. Kažu da lako može nazvati mobilnim telefonom ne pukovnika ili majora, već običnog vojnika ili narednika - da pita o stanju stvari u određenom području ili čak da samo čestita rođendan. Možda odatle potiču korijeni svojevrsnog vojničkog folklora - šala o izmišljenim karakternim osobinama ili postupcima samog Zalužnog, koji se nikada nisu dogodili. Od vojske se ponekad mogu čuti šale tipa: "Valera je normalan momak, ja sam služio s njim"...
*
...Slika Valerija Zalužnog sa pobjedničkim gestom i natpisom "Bog i ataman Zalužni su sa nama" na oronuloj prodavnici elektronike dugo je bila ikona iz centra Bahmuta, napola okruženog ruskim trupama. Nekoliko ukrajinskih gradova nazvalo je svoje ulice u čast komandanta Oružanih snaga Ukrajine. Gradonačelnik jednog od njih, Konotopa, Artem Semenikhin, u intervjuu za BBC priznao je da od samog Zalužnog nije tražena dozvola za takvo preimenovanje Turgenjevske ulice. U Vrhovnu Radu stigao je prijedlog da se selo Vatutine kod Harkova nazove po njemu. Anketa među seljanima pokazala je da bi željeli da ga nazovu – Zalužne.
- Indikatori pozitivnog stava, povjerenja u Zalužnog su maksimalni, apsolutni. Oni se kreću oko 90% kao i pokazatelji vjere u našu pobjedu ili povjerenja u Oružane snage Ukrajine. U tom pogledu, Zalužni je pored Zelenskog – ova dva imena imaju slične pokazatelje. Svi ostali – i političari i javne ličnosti – imaju daleko niži nivo povjerenja - kaže sociolog Oleksij Antipovič za BBC...
*
...U Ukrajini tokom ratnog stanja nema formalne politike. Ali, pojava svijetle i popularne ličnosti Valerija Zalužnog nesvjesno je privukla pažnju onih ljudi koji već modeliraju kako će izgledati politika u poslijeratnoj Ukrajini. Izvori BBC-a kažu da se već nekoliko mjeseci hipotetička "Stranka Zalužnog" pojavljuje u zatvorenim istraživanjima javnog mnjenja, a njene brojke su prilično visoke. Sagovornik koji je vidio ove brojke tvrdi da bi, ako bi se izbori za Vrhovnu Radu održali u bliskoj budućnosti, stranka Valerija Zalužnog mogla biti druga, nakon Sluge naroda predsjednika Zelenskog. Ukrajinski mediji redovno pišu da predsjednički tim osjeća određenu opasnost od popularnosti Zalužnog. Među novinarima se šuška da vlasti daju instrukcije da se vrhovnom komandantu Oružanih snaga ne dozvoli pojavljivanje na „nacionalnom teletonu“ (zajednički informativni program ukrajinskih tv kanala). "Duboko sumnjam da Zelenski ima vremena za bilo kakav žar te vrste. On je 102% udubljen u pitanje rata, u pregovore o obezbjeđivanju Ukrajine zapadnim oružjem“, kaže za BBC izvor blizak predsjedniku Ukrajine, iako priznaje da Zalužni sada formira imidž političara koji može doći na vlast u poslijeratnoj Ukrajini...
https://www.bbc.com/ukrainian/articles/cmm0znq3ml5o
JoseMujica

#168784 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

ovaj Thomas mi se sve više sviđa...zna o čem priča...bivši artiljerijski oficir italijanske vojske
zigzag

#168785 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ali je šizofrena situacija kod ovih rusa.

Idu od kuće u tuđu zemlju i ginu ko rasada. Kako obični vojnici tako i oficiri. Pola ih i ne vidi front a vrate se u crnoj vreći. I tako mjesecima.

A i dalje se ne pitaju šta mi uopšte pokušavamo.
Mrvice_ba

#168786 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

zigzag wrote: 14/06/2023 14:25 Ali je šizofrena situacija kod ovih rusa.

Idu od kuće u tuđu zemlju i ginu ko rasada. Kako obični vojnici tako i oficiri. Pola ih i ne vidi front a vrate se u crnoj vreći. I tako mjesecima.

Vojnik u ratu ne pita, ako pita to je kraj rata
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#168787 Re: Ukrajina

Post by pici »

Pridruzuje se kod Velka Novosilka i 1st Tank Brigade. Heroji Čherniva, gdje su odolili ruskoj opsadi a onda deblokiraki grad i regiju. Ovo sve ljepše i ljepše.

Image
pici

#168788 Re: Ukrajina

Post by pici »

Mrvice_ba wrote: 14/06/2023 14:32

Ako pomisliš, moreš slobodno pušku bacit.
zigzag

#168789 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Mrvice_ba wrote: 14/06/2023 14:32

Ovo nije rat, ovo je agresija. ili specijalna operacija, nečega, koja traje godinama. I koja je prepolovila rusku vojsku.
pici

#168790 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ruski 127th Motorized Division,
60th Motorized Brigade
37th Motorized Brigade

Bolje im je da se povuku, izginuce.
JoseMujica

#168791 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

i na političkom planu se lagano slažu kockice zatezanjem užeta oko vrata mađarskog krmka...USA blokirala isporuku oružja Mađarskoj

ps

da vidimo šta mu Putler more poslat :evil:
Čitalac

#168792 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Čečeni napuštaju Marinku jer je od Kadirova stiglo naređenje da pronađu Delimhanova.
Komandant specijalnih snaga "Akhmat" Apti Alaudinov rekao je da povlači svoje borce sa položaja kod Marinke nakon što je dobio komandu od šefa Čečenije Ramzana Kadirova da "po svaku cijenu pronađu i izvuku" poslanika Dume Adama Delimkhanova.
- Potpuno napuštamo Marinku i odlazimo u pravcu mjesta incidenta sa Delimkhanovim. Stigla je komanda od Ramzana Ahmatoviča Kadirova i mi ćemo ovu naredbu nedvosmisleno ispuniti - objavio je Alaudinov.
pici

#168793 Re: Ukrajina

Post by pici »

Kadirov se o svemu oglasio na svom profilu na Telegramu: "Osobno nikako ne mogu pronaći Adama Delimhanova. Ne javlja se. Molim ukrajinske obavještajce da dostave informaciju o tome koje je točno mjesto i koji su položaji pogođeni kako bih ipak mogao pronaći svoga dragog brata. Obećavam velikodušnu nagradu i molim vas da pomognete", napisao je.
Image

Tuga, bol, očaj. Koja ste sve zvijerstva pocinili, samo sabur i ti ces u dzehenem ubrzo.
madner

#168794 Re: Ukrajina

Post by madner »

pici wrote: 14/06/2023 14:38 Ruski 127th Motorized Division,
60th Motorized Brigade
37th Motorized Brigade

Bolje im je da se povuku, izginuce.
To je neki stari oob, nema tih brigada nego imaju vise pukova.
statixx

#168795 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Racunaju na omjer 3:1. :D
JoseMujica

#168796 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Čitalac wrote: 14/06/2023 14:42 Čečeni napuštaju Marinku jer je od Kadirova stiglo naređenje da pronađu Delimhanova.
Komandant specijalnih snaga "Akhmat" Apti Alaudinov rekao je da povlači svoje borce sa položaja kod Marinke nakon što je dobio komandu od šefa Čečenije Ramzana Kadirova da "po svaku cijenu pronađu i izvuku" poslanika Dume Adama Delimkhanova.
- Potpuno napuštamo Marinku i odlazimo u pravcu mjesta incidenta sa Delimkhanovim. Stigla je komanda od Ramzana Ahmatoviča Kadirova i mi ćemo ovu naredbu nedvosmisleno ispuniti - objavio je Alaudinov.
uh pa ovo je baš raspašoj...a koliko znam Čečeni su potpisali onaj ugovor sa Šojguom koji je još samo Kuhar odbio
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#168797 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

JoseMujica wrote: 14/06/2023 14:25

ovaj Thomas mi se sve više sviđa...zna o čem priča...bivši artiljerijski oficir italijanske vojske
Strava vo...4 shouta 3 pogotka :D, isplati se svaki dolar sto ih platis :D.

dva od dva
JoseMujica

#168798 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Spoiler
Show
Bobi wrote: 14/06/2023 14:51
JoseMujica wrote: 14/06/2023 14:25

Strava vo...4 shouta 3 pogotka :D, isplati se svaki dolar sto ih platis :D.

dva od dva
svaki normalan ruski general ili političar kad vidi ovaj klip skontaće da su im vojna industrija i vojska prespavale barem nekih pola stoljeća razvoja :roll:
doox

#168799 Re: Ukrajina

Post by doox »

Veliki komedijaš.
A_A_AKCIJA

#168800 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

lajkujMe wrote: 14/06/2023 11:21
SanskiBiser wrote: 14/06/2023 11:09 @pici VIDI KO JE STIGAO U ZAPOROZJE :D

Spoiler
Show

moje "saucesce" svim Rusima na tom dijelu fronta :lol: