INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ozimician

#12651 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

teskeredzic_22 wrote: 12/06/2023 20:03
Ozimician wrote: 12/06/2023 18:57

Kupovna moć u razvijenim zemljama je bila i ostala mnogo veća nego u BIH, ali se ta razlika neosjetno smanjila. To je to.
Ne razumijem baš pitanje najbolje.
Naša kupovna moć je značajno oslabila bez obzira na povećanje primanja , njhova nije oslabila kao naša.

Pad kupovne moći će dovesti do raseljavanja ono preostalog stanovništva po malim i nerazvijenim mjestima u veće gradove ili Evropu.

A plata zastupnika u Kantonu Sarajevo koji 48 mjeseci hoda s kafe na kafu je cca 3000 netto. :srce:
Kako misliš nije oslabila? Oslabila je itekako, o tome pišu čak i BH mediji.

Što se raseljavanja tiče - mislim da će se zapravo u narednim godinama značajno usporiti, iz razloga što su kirije otišle u nebesa i ko želi da ima iole pristojan stan i ne želi "da se pati", a nema rodbine vani da ga pripomogne, isplativost mu je znatno manja sada nego prije corone.

Plate političara su tema svugdje u svijetu.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#12652 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Ozimician wrote: 12/06/2023 20:09 ...
Mi smo generalno imali slabu kupovnu moć , izbor je bio i ostao malen , žrtve smo distributerskih korporacija koje za svežnjeve maraka na pravom mjestu vode kolo.
Tu su osnovne stvari koje postaju lukzus , nisu poskupile režije ali tehnički vode i šuma imamo na bacanje tako da za vodu i struju u državnom vlasništvu nema objektivnih argumenata za poskupljenje.

U svakom slučaju , četveročlana porodica sa dvoje zaposlenih s korektnom (ne malom) platom uz dvoje djece na školovanju , bez rasipanja , bez svih konzumentskih PR-ova i brendova je "na knap" pod uslovom da je pola kredita za stan vraćeno pa se još gura , govorim o gradovima s najvećim standardom.

Jesu skupe precijenjene Tibre koje ne sadrže ni minimum standarda ugodnog i urbanog življenja i ekologije , svi hoće "na šine" ako se malo odmakneš od šina može se tu joj šošta izdeverati.

Volio bih da si u pravu oko zaustavljanja raseljavanja...ali krenuće rente , šta ima neko od trospratne kuće u Gornjem Vakufu ako je to mrtav grad , ne može jesti zidove i crijep ?
Vlasnici nekretnina u gradu će kupovati jeftinije vikendice na periferiji i rentirati svoje stanove...(Mrtvom Titu je 1991 i zadnja fukara psovala mrtvu majku , samo kažem...)

Plate političara jesu svuda visoke samo vidimo da u EU političari rade nešto od čega svi imaju koristi , da to nije tako Zapadna Evropa ne bi imala 20 od 40 najrazvijenijih država...

Naša opozicija do dolaska Konakovića je svoj rad svela na "saopćenja s guza na guz za 3000-5000 netto" , ne može burazeri , preskupi ste...

Pozdravljam te :thumbup:
dječak sa šibicama

#12653 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

U principu kupovna moc gradjana je sve manja jer cijene su visoke, a malo njih ima takve plate da mu je svejedno, pa i on je osiromasio u krajnjem slucaju. Ako ima 5000 platu, danas sa njom moze puno manje nego prije godinu dana. To je direktna posljedica cinjenice da ga drzava nikako nije zastitila, ovdje se mijenjaju vlade i ministri, a isti sistem nerada korupcije i kriminala traje.

Taj neki % misterioznih bogatuna koji kupuju po 12 stanova u novogradnji, to je zanemariv % i svi manje vise znamo ko su ti ljudi. Oni ne odrazavaju pravu sliku stanja u drzavi.
Sto je najgore, cesto su to ljudi koji osvanu u crnoj hronici, povezani sa ovim ili onim kriminalom ali to je odavno stvarnost koja vise nikoga ne cudi.

Ako se vlast ne trgne, a ja ne vidim da ce i zasto ce, ovdje ce standard i dalje padati, omladina ce seliti i samim tim gubis vitalno tkivo populacije. Sto bi neko ovdje radio i za solidnu platu, pa gledao hoce li kupiti ovaj sir ili onaj malo jeftiniji, navlaciti svaku marku, ako moze u jebenu Njemacku raditi bilo sta i imati platu za lagodan zivot.
Eto od 1. avgusta vozacke vaze u Njemackoj ko da su njihove, vec sada je gro vozaca tamo a tek ce sada ici. U zadnjih dvije tri godine ja znam tri covjeka koji nikada nisu vozili nista osim automobila, ljudi polozili c+e kategoriju i otisli raditi za dnevnicu 100+ eura. Tehnicki nisu jer dodju kuci svako malo na odmor, ali naci ce on gore stalan posao, odvesti porodicu i dovidjenja.

Bjezi ba ovo je jedna rupetina koja ce samu sebe zatrpati.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12654 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Evo u Cro, na Braču tacnije..vecina hotelskog osoblja je sa "strane"....nema odakle nema, Filipini, Banglades, Makedonija, i nasi Bosanci..
Broj koji ode iz zemlje,..popunice vec neko
belfy

#12655 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

teskeredzic_22 wrote: 12/06/2023 18:35

Za efekat inflacije potrebno je mjeriti kupovnu moć.
Kolika je bila kupovna moć u razvijenim zemljama i u BiH prije covida i danas , to je realno poređenje ?
Kupovna moć u razvijenim zemljama je bila i ostala mnogo veća nego u BIH, ali se ta razlika neosjetno smanjila. To je to.
ne, ti razumijes pitanje isto koliko i maternji jezik "inzenjeru". jel tako?
Ozimician

#12656 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

belfy wrote: 13/06/2023 22:39

Brate prestani da mi se kačiš na postove na svakoj temi.
Avetinho

#12657 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Avetinho »

belfy wrote: 13/06/2023 22:39

Ja se evo bečim u ekran pola sata da vidim sta je ovdje pogrešno. Upomoć!
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#12658 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

Nije samo problem inflacija kod nas nego i inflacija u razvijenim zemljama koja se projektuje na nas. Evo ja radim sa teretnim vozilima i kombi vozila su poskupila dva puta u zadnje tri godine, a evo najavljuju i novo povećanje cijena :-? Ja više ne znam kako bi sa ljudima pričao jer je čovjek kupio kombi za 35k KM 2016-te,a sad je isti takav preko 60K!!! Samo što me nogom u dupe ne opali! Sve je dobro dok se ne dođe do cijene, onda se samo mršte obrve i mijenja ton...I onda se čudimo što se kod nas u firmama voze izakani krševi...pa nije ni čudo kada su vozila i do 60% skuplja, a zarade stagniraju ili čak u drvnoj i metalskoj industriji drastično padaju :roll:

Biće definitivno da od komercijale nema hljeba na ovim prostorima, ne dok ovako cijene divljaju! E sad što će ovaj strmoglav pad povući brojne problema sa velikim posljedicama to nikoga na vlasti pretjerano ne zanima i ne sikira...
Ozimician

#12659 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Lajavikrelac wrote: 14/06/2023 10:38 Nije samo problem inflacija kod nas nego i inflacija u razvijenim zemljama koja se projektuje na nas. Evo ja radim sa teretnim vozilima i kombi vozila su poskupila dva puta u zadnje tri godine, a evo najavljuju i novo povećanje cijena :-? Ja više ne znam kako bi sa ljudima pričao jer je čovjek kupio kombi za 35k KM 2016-te,a sad je isti takav preko 60K!!! Samo što me nogom u dupe ne opali! Sve je dobro dok se ne dođe do cijene, onda se samo mršte obrve i mijenja ton...I onda se čudimo što se kod nas u firmama voze izakani krševi...pa nije ni čudo kada su vozila i do 60% skuplja, a zarade stagniraju ili čak u drvnoj i metalskoj industriji drastično padaju :roll:

Biće definitivno da od komercijale nema hljeba na ovim prostorima, ne dok ovako cijene divljaju! E sad što će ovaj strmoglav pad povući brojne problema sa velikim posljedicama to nikoga na vlasti pretjerano ne zanima i ne sikira...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Odlican post. Ovdje na temi mnogi BIH posmatraju kao izolovan sistem, nezavisan od vanjskih uticaja i za inflaciju su jedino krivi "domaci pohlepnici".

Vjerovatno i tebe smatraju takvim kad im toliko skuplje prodajes kombi.
konektovan

#12660 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Lajavikrelac wrote: 14/06/2023 10:38 Nije samo problem inflacija kod nas nego i inflacija u razvijenim zemljama koja se projektuje na nas. Evo ja radim sa teretnim vozilima i kombi vozila su poskupila dva puta u zadnje tri godine, a evo najavljuju i novo povećanje cijena :-? Ja više ne znam kako bi sa ljudima pričao jer je čovjek kupio kombi za 35k KM 2016-te,a sad je isti takav preko 60K!!! Samo što me nogom u dupe ne opali! Sve je dobro dok se ne dođe do cijene, onda se samo mršte obrve i mijenja ton...I onda se čudimo što se kod nas u firmama voze izakani krševi...pa nije ni čudo kada su vozila i do 60% skuplja, a zarade stagniraju ili čak u drvnoj i metalskoj industriji drastično padaju :roll:

Jah,..da i vi niste marze podigli tri puta,..mozda ne bi mrstili obrve, i ne bi vas nabili u dupe...
Domaci izdajnik

#12661 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Jah...marža je 15% na vozilo i nije se dizala...ali dobro ti bolje znaš...
Domaci izdajnik

#12662 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ozimician wrote: 14/06/2023 11:25 Vjerovatno i tebe smatraju takvim kad im toliko skuplje prodajes kombi.
Upravo tako, samo što je naša marža ostala ista, dok je fabrička cijena odletila u nebo...Automobilska industrija je strašno digla cijene proizvodnje i nabavke! Samo jbg u normalnim ekonomijama imaju sistemi zaštite, planiranja, podsticaja, olakšica itd kod nas je divlji zapad :skoljka:
konektovan

#12663 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Lajavikrelac wrote: 14/06/2023 11:31 Jah...marža je 15% na vozilo i nije se dizala...ali dobro ti bolje znaš...
Vidi ovo druze,..
Odem nedavno do Berlijete. Pitam za mokku, cijena 50 hikjada i kusur...rok isporuke 90 dana. Hvala dovidjenja.
Odem opet nakon tri dana sa suprugom. Isti auto, drugi prodavac..cijena 47 500 KM, rok isporuke 30 dana...
Varalice ste teske..mislim trgovci. :mrgreen:
Domaci izdajnik

#12664 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Žao mi je ne radim ni u Berlijeti, a ne radim ni sa putničkim vozilima pa ne mogu da komentarišem tvoj slučaj. Mada nije isključeno da su dali popust jer se ne radi o traženom modelu i dugo stoji na lageru.
Mrvice_ba

#12665 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Mrvice_ba »

15 posto na 30k
I 15 posto na 60k
Vam je isto?
I treba te nabiti nogom u guzicu!
Sanjarko

#12666 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Bit ce sve cini mi se gore, pogotovo istocna Europa. GB i FR ce populacija rasti, Spaniji i Portugalu malo opasti, ostatku zapadne Europe i juzne Europe ce populacija ostati skoro ista. Preko 100 miliona ce citava Europa da izgubi stanovnika, tu je ukljucena i Rusija. Kao eto demografija ne igra ulogu u ovome svemu.

Dok ce Americi da naraste populacija za skoro 100 miliona.

Jednostavno mi logika govori, manje ljudi, manji protok novca i roba i ostalog svega, samim tim sve gore i gore da ce biti.
Domaci izdajnik

#12667 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Mrvice_ba wrote: 14/06/2023 12:16 15 posto na 30k
I 15 posto na 60k
Vam je isto?
Odlično ti ide matematika, vidim... :-) Moja marža je ostala ista i kad je proizvod bio 50% jeftiniji! Przni i sicaj onima koji imaju maržu po 300-500% prodavcima, odjeće, obuće, hemije i hrane :evil:
Sanjarko

#12668 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Lajavikrelac wrote: 14/06/2023 12:28
I 15 posto na 60k
Vam je isto?
Odlično ti ide matematika, vidim... :-) Moja marža je ostala ista i kad je proizvod bio 50% jeftiniji! Przni i sicaj onima koji imaju maržu po 300-500% prodavcima, odjeće, obuće, hemije i hrane :evil:
Zavisi marza od inputa i outputa, znam to dobro. Zadrzao si tj zadrzali ste slicnu marzu na ovo svo sranje. Nije lako to uraditi. Znaci da ste stegli kajs ili ste smanjili troskove negdje.
Sanjarko

#12669 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

konektovan wrote: 14/06/2023 11:54
Lajavikrelac wrote: 14/06/2023 11:31 Jah...marža je 15% na vozilo i nije se dizala...ali dobro ti bolje znaš...
Vidi ovo druze,..
Odem nedavno do Berlijete. Pitam za mokku, cijena 50 hikjada i kusur...rok isporuke 90 dana. Hvala dovidjenja.
Odem opet nakon tri dana sa suprugom. Isti auto, drugi prodavac..cijena 47 500 KM, rok isporuke 30 dana...
Varalice ste teske..mislim trgovci. :mrgreen:
Zavisi, nisu svi.
dječak sa šibicama

#12670 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Ovi otisli na kombije, to je luksuzna roba, poskupljenje kombija je najmanji problem u ovoj drzavi.

Kod nas je puter dva puta skuplji nego u Njemackoj, halo.
Mrvice_ba

#12671 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Mrvice_ba »

Lajavikrelac wrote: 14/06/2023 12:28
I 15 posto na 60k
Vam je isto?
Naravno da ide. Ugodno si radio sa 4500, a sad ti malo 9k.

Noga u guzicu i kljuc u Katanac.
Sanjarko

#12672 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote: 14/06/2023 12:37 Ovi otisli na kombije, to je luksuzna roba, poskupljenje kombija je najmanji problem u ovoj drzavi.

Da je samo puter i da je samo na tome ostalo. Mene strah buducnosti. Vi zdravi i mladzi pa i neki stariji, penzioneri koji imaju djecu vani se mozete izvuci ako bude nesto, ako drzava grohne primjerice, ali sta cu ja i slicni, bolesni.

Bojim se da ce stampedo da nastupi ako drzava grohne. Ali me strah buducnosti sta djeci ona nosi, svoj djeci, sirom svijeta. Pa vidite svi sta se desava s klimom itd. Jos smo na ivici s ratovima. Neki se smiri rat i ugasi, eto drugog negdje drugo.

Sve kontam da ce Talibani ubrzo zaratit s nekim, s Iranom vec carkaju pomalo. Onda srednji Istok, Afrika itd.

Ceka nas jako losa buducnost izgleda.
made_in_sarajevo

#12673 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

neki dan izvucem artikle i cijene iz binga, stvari koje inace kupujemo za kucu, hrana 99%. Uzmem kaufland, lidl katalog u HR i potrefi se kaufland je bolji katalog, ima vise stvari u katalog da mogu usporediti sa bingom sto znamo kako se krece. isti artikli sto sam nasao u kauflandovom katalogu su na kraju 25KM jeftiniji naspram binga. kad se saberu sve cijene ne pije vise ni ona vode dok platis gorivo isto ti dodje. samo sto na kraju dodje da ono jest isto, ali kurac nije isto
Ozimician

#12674 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 14/06/2023 12:37 Ovi otisli na kombije, to je luksuzna roba, poskupljenje kombija je najmanji problem u ovoj drzavi.

Pa druze, onaj ko razvozi puter, mora da kupi 2x skupljeg kombija, mora da plati skuplje radnika koji ga razvozi, eto odmah osnove da poskupi puter.

Sve je to lancana reakcija.

A puter je kod nas oduvijek bio skuplji nego u Njemackoj, cesto i 3x skuplji koliko se sjecam. Zasto je tako, ne znam. Ali eto puter je izuzetak i Njemacka je izuzetak.
n+1

#12675 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

made_in_sarajevo wrote: 14/06/2023 12:48 neki dan izvucem artikle i cijene iz binga, stvari koje inace kupujemo za kucu, hrana 99%. Uzmem kaufland, lidl katalog u HR i potrefi se kaufland je bolji katalog, ima vise stvari u katalog da mogu usporediti sa bingom sto znamo kako se krece. isti artikli sto sam nasao u kauflandovom katalogu su na kraju 25KM jeftiniji naspram binga. kad se saberu sve cijene ne pije vise ni ona vode dok platis gorivo isto ti dodje. samo sto na kraju dodje da ono jest isto, ali kurac nije isto
Pa jest, ali sve što je u Kaufland katalogu je na sniženju. Porediš to sa regularnim Bingo cijenama.
Post Reply