DVB-T u BiH
Moderator: anex
-
anex_12
#2851 Re: DVB-T u BiH
Na K3 pise "usluga nije dostupna" , a na RTVIS nema zvuka,samo slika,valjda u linku problem.
- Boki Antena
-
Refik4
#2853 Re: DVB-T u BiH
Ako sam dobro vidio na zadnjem konkursu za ulazak u Mux D, mjesečna cijena je 65.463KM za sve regije u HDTV, dok je SD 13208KM.
Biće tako crnih slika izgleda ...
- fusion_ba
#2854 Re: DVB-T u BiH
Iz dana u dan uništavaju kvalitet slike, tj. bitrate kanalima. Nova BH i Una TV više liče na neki bolji SD nego na HD. Nedostaje prostora, a oni trpaju sve moguće kanale i dobije se rezultat da je slika užas. Da ne govorim o logici da neki SD kanali imaju veći bitrate od nekih HD kanala.
Sreća što većina ljudi u BiH koristi usluge nekog operatera pa rijetko ko i gleda DVB-T.
Sreća što većina ljudi u BiH koristi usluge nekog operatera pa rijetko ko i gleda DVB-T.
- MTV
#2855 Re: DVB-T u BiH
Rekoh jednom al eto da ponovim, ko vrsi digitalizaciju dobro je...fusion_ba wrote: ↑15/06/2023 15:12 Iz dana u dan uništavaju kvalitet slike, tj. bitrate kanalima. Nova BH i Una TV više liče na neki bolji SD nego na HD.
Nedostaje prostora, a oni trpaju sve moguće kanale i dobije se rezultat da je slika užas.
Da ne govorim o logici da neki SD kanali imaju veći bitrate od nekih HD kanala.
-
mirza327
#2856 Re: DVB-T u BiH
U MUX-D dodan RTV TK
-
Refik4
- Sanjarko
#2858 Re: DVB-T u BiH
Ovdje ne gase analogne kanale još. Mi i dalje hvatamo samo njih. Ništa ne poduzimamo u vezi toga.
Ništa da smislim. A i stara u behutu. Kontam joj prepustiti laptop.
Ništa da smislim. A i stara u behutu. Kontam joj prepustiti laptop.
- genius 723
#2859 Re: DVB-T u BiH
Rts 202 u slavonskom brodu lovi u autu dal to znaci da se moze lovit i koji mux iz srbije u slav brodu.dobar je tk.tv ja sam ga imo stalno dok su isli analogno jako dobar prijem imo.
- Boki Antena
#2860 Re: DVB-T u BiH
Operator MUX D je obvezan osigurati, sa stajališta pouzdanosti, sljedeće:
a) I kategoriju pouzdanosti – na emisionim lokacijama iz osnovne mreže predajnika koje
pokrivaju značajan dio teritorije digitalne regije, što podrazumijeva:
i. dopremu modulacijskih signala do lokacije upotrebom dva potpuno neovisna načina
(puta),
ii. rad predajnika uređaja u konfiguraciji n+1 (radni i rezervni, sa sustavom za automatsko
prebacivanje),
iii. sustav nadzora i upravljanja,
iv. osigurano rezervno napajane električnom energijom bitnih elemenata sustava,
agregatskih sistema i sistema besprekidnog AC i DC napajanja.
b) II kategoriju pouzdanosti – na emisionim lokacijama koje su predviđene za pokrivanje većih
gradova, što podrazumijeva obezbijeđen sistem daljinskog nadzora i upravljanja te rad
43
predajnika uređaja u konfiguraciji n+1 (radni i rezervni, sa sustavom za automatsko
prebacivanje), a neposjeduje ostaleuvjete kojeimaju lokacije izprv ekategorije pouzdanosti.
c) III kategoriju pouzdanosti – na ostalim emisionim lokacijama predviđenim za lokalna
pokrivanja, što podrazumijeva osnovne elemente emitiranja bez rezerve koje imaju lokacije
iz prve dvije kategorije pouzdanosti.
Regija Vlašić:
I. kategorija pouzdanosti : Vlašić, Lisac-Zenica i Trebačko Brdo
II.kategorija pouzdanosti: Lipovac, Gladov, Svinjar Prnjavor, Duga Njiva Modriča, Begov Han, Zekina Gruda
III. kategorija pouzdanosti: Ciganište Doboj, Bijeli Potok, Markovac, Šipovo, Klek Zavidovići, Obodnik, Kotor Varoš, Borja Teslić, Kondžilo, Pribinić, Blatnica, Donji Vakuf, Vilenica, Jajce, Popuže, Torlakovac
a) I kategoriju pouzdanosti – na emisionim lokacijama iz osnovne mreže predajnika koje
pokrivaju značajan dio teritorije digitalne regije, što podrazumijeva:
i. dopremu modulacijskih signala do lokacije upotrebom dva potpuno neovisna načina
(puta),
ii. rad predajnika uređaja u konfiguraciji n+1 (radni i rezervni, sa sustavom za automatsko
prebacivanje),
iii. sustav nadzora i upravljanja,
iv. osigurano rezervno napajane električnom energijom bitnih elemenata sustava,
agregatskih sistema i sistema besprekidnog AC i DC napajanja.
b) II kategoriju pouzdanosti – na emisionim lokacijama koje su predviđene za pokrivanje većih
gradova, što podrazumijeva obezbijeđen sistem daljinskog nadzora i upravljanja te rad
43
predajnika uređaja u konfiguraciji n+1 (radni i rezervni, sa sustavom za automatsko
prebacivanje), a neposjeduje ostaleuvjete kojeimaju lokacije izprv ekategorije pouzdanosti.
c) III kategoriju pouzdanosti – na ostalim emisionim lokacijama predviđenim za lokalna
pokrivanja, što podrazumijeva osnovne elemente emitiranja bez rezerve koje imaju lokacije
iz prve dvije kategorije pouzdanosti.
Regija Vlašić:
I. kategorija pouzdanosti : Vlašić, Lisac-Zenica i Trebačko Brdo
II.kategorija pouzdanosti: Lipovac, Gladov, Svinjar Prnjavor, Duga Njiva Modriča, Begov Han, Zekina Gruda
III. kategorija pouzdanosti: Ciganište Doboj, Bijeli Potok, Markovac, Šipovo, Klek Zavidovići, Obodnik, Kotor Varoš, Borja Teslić, Kondžilo, Pribinić, Blatnica, Donji Vakuf, Vilenica, Jajce, Popuže, Torlakovac
- Cizmas
#2861 Re: DVB-T u BiH
ne gledas to tako, vhf signal poredis sa vhf signalima, uhf sa uhf signalima, fm sa fm signalima.. i slicno.genius 723 wrote: ↑16/06/2023 18:05 Rts 202 u slavonskom brodu lovi u autu dal to znaci da se moze lovit i koji mux iz srbije u slav brodu.dobar je tk.tv ja sam ga imo stalno dok su isli analogno jako dobar prijem imo.
tebi treba uhf signal ides skeniras sledece muxove imali sta : 482Mhz,498Mhz,514Mhz,546Mhz i 562Mhz svi ovi Megahertzi odnosno kanali imaju srpske mux1 kanale skeniraj i ako uhvatis imaces , za druge neznam ali ja ovde sve te hvatam i brisem sem cota jer su se isti kanali rts1 2 3,b92,pink,happy,prva
- genius 723
#2862 Re: DVB-T u BiH
@Cizmas drug ja samo prodem kroz slavon.brod i u autu uhvatim radio 202 a na svom podrucju gdje stanujem nemam taj prijem.cisto onako pitam jer negdje na forumu sam procito ko lovi taj 202 obicno ulovi i neki mux iz srbije.
Moram rec da kako su dodali ove kanale u mux d da je tolko mutna slika na nekim kanalima recimo O music kanal kada idu ona slova na dnu ekrana da je tolko muljavo da se jedva procita sta pise.
Moram rec da kako su dodali ove kanale u mux d da je tolko mutna slika na nekim kanalima recimo O music kanal kada idu ona slova na dnu ekrana da je tolko muljavo da se jedva procita sta pise.
- Mrvica 77
#2863 Re: DVB-T u BiH
@genius 723 ideš kroz SB a ne bi se javio za kavu
Miješaš babe i žabe iskreno
FM i UHF
Ako ja mogu uloviti npr. radio Doboj to nigdje ne piše da moram loviti i neku tv koja se emitira na području Doboja
Ili ajmo obrnuti slučaj
Ako ti loviš Radio Brod ili Radio Slavoniju, gdje piše da moraš loviti i SBtv
Ja npr. u SB lovim i neke mađarske radio stanice, ali ne i mađarske tv
Potpuno druge frekvencije, druga vrsta medija (radio/tv), neusporedivo...
Miješaš babe i žabe iskreno
FM i UHF
Ako ja mogu uloviti npr. radio Doboj to nigdje ne piše da moram loviti i neku tv koja se emitira na području Doboja
Ili ajmo obrnuti slučaj
Ako ti loviš Radio Brod ili Radio Slavoniju, gdje piše da moraš loviti i SBtv
Ja npr. u SB lovim i neke mađarske radio stanice, ali ne i mađarske tv
Potpuno druge frekvencije, druga vrsta medija (radio/tv), neusporedivo...
- genius 723
#2864 Re: DVB-T u BiH
@Mrvica 77 da mogla bi se pit kava prolazim skoro svaki vikend kroz slav.brod.to sam procito neki stari post na dr forumu tako su to usporedili.navodno lovi se srb mux u nekim dijelovima slavonskog broda,srbcu derventi..ako nadem iskopiracu ti.nista nisam potvrdio samo sa prenio sta su pisali dr.
- crnivrag
#2865 Re: DVB-T u BiH
Evo današnje stanje, uz ubačen kanal RTV TK SD i izbačen K3:
Last edited by crnivrag on 18/06/2023 23:47, edited 1 time in total.
- Qler
#2866 Re: DVB-T u BiH
Koju antenu koristiš? Generalno, šta je do Ro za ove digitalne kanale?
-
player_
#2867 Re: DVB-T u BiH
Moze bilo kakva antenica pogotovo ako ti je dobra lokacija(vidljivost trebevica/grdonja)...
Meni sa komadom bakarne zice uhvati sve stabilno...
Meni sa komadom bakarne zice uhvati sve stabilno...
- crnivrag
- Boki Antena
#2869 Re: DVB-T u BiH
K3 je vraćen. Veoma važan kanal za moje područje zbog informacija iz opština Brod, Derventa i Doboj. Na ovoj novoj TK vidim usporene pokrete, stavljena mala brzina sličica u sekundi (fps) Inače sve slike su mnogo bolje nego ranije, i HD i SD
-
Refik4
#2870 Re: DVB-T u BiH
Usporeno je nešto i ja sam primijetio na RTVTK. Nadam se da će se i to popraviti ...Boki Antena wrote: ↑19/06/2023 11:16 K3 je vraćen. Veoma važan kanal za moje područje zbog informacija iz opština Brod, Derventa i Doboj. Na ovoj novoj TK vidim usporene pokrete, stavljena mala brzina sličica u sekundi (fps) Inače sve slike su mnogo bolje nego ranije, i HD i SD
- genius 723
#2871 Re: DVB-T u BiH
To sam htio i ja pisat na tk.slika ide isto ko u mene na mojoj web tv tako isto se desava na svim kanalima u ponudi moja Web tv da slika trza
- Boki Antena
#2872 Re: DVB-T u BiH
Izgleda da nas čitaju. Vidim da su na TK popravili broj sličica u sekundi i malo vještački "ispeglali" sliku. Sada to izgleda dobro za sd.
- Cizmas
#2873 Re: DVB-T u BiH
Reko ja da nije lose ni standardni kvalitet.
-
Brcak1971
#2874 Re: DVB-T u BiH
Izgleda da je "izbačen" iz MUX-D RTVUSK
- Cizmas
#2875 Re: DVB-T u BiH
iz muxa nije iz lcn a jeste, ja upalio risiver gde sam auto memorisanje iskljucio i bio je ostao usk kanal i radio program je radio na kanalu, ali kad sam uradio autoscan pretragu nije ga bilo znaci bice danas sigurno ali radi nije off