Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#1301 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

giovanni008 wrote: 07/06/2023 13:16 Bio mi rodjak na Pristinskom aerodromu, i covjek se pravo iznenadio kako fino izgleda njihov novi aerodrom!

Pod privatnim je vlasnistvom!
Ispravak krivog navoda, pod koncesijom je...

Kao sto rekoh, ne znam kako je na PRN rijesena koncesija, ali ZAG i BEG nemaju bas super iskustvo sa istom, kao sto rekoh takodjer, kombinacija politicara alavih na provizije sa lose placenim (osrednjim) pravnicima koji su u pregovorima pustili ugovore koji su potpisani je recept za pljacku.

Da, imaju nekih novih destinacija, s druge strane, cijela drzava placa te letove onima koji lete, kroz koncesione naknade koncesionaru.

E sad, sta je bolje, ne znam tacno. I ja bih volio imati direktan let za Malagu, Lisabon, Bordo, Amsterdam, ali imali bismo mi da hocemo nacina i za tako nesto, i bez koncesije. Ja ne smijem ni pomisliti na sta bi licio nas koncesioni ugovor sa stranom mega kompanijom, kada HRV i SRB vec najebase u takvom okrsaju... Mi bi izasli bez gaca, cak ni tange ne bismo mogli priustiti...
DaysleepeR

#1302 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

drndalo wrote: 11/06/2023 09:48
giovanni008 wrote: 07/06/2023 13:16 Bio mi rodjak na Pristinskom aerodromu, i covjek se pravo iznenadio kako fino izgleda njihov novi aerodrom!

Pod privatnim je vlasnistvom!
Ispravak krivog navoda, pod koncesijom je...

Kao sto rekoh, ne znam kako je na PRN rijesena koncesija, ali ZAG i BEG nemaju bas super iskustvo sa istom, kao sto rekoh takodjer, kombinacija politicara alavih na provizije sa lose placenim (osrednjim) pravnicima koji su u pregovorima pustili ugovore koji su potpisani je recept za pljacku.

Da, imaju nekih novih destinacija, s druge strane, cijela drzava placa te letove onima koji lete, kroz koncesione naknade koncesionaru.

E sad, sta je bolje, ne znam tacno. I ja bih volio imati direktan let za Malagu, Lisabon, Bordo, Amsterdam, ali imali bismo mi da hocemo nacina i za tako nesto, i bez koncesije. Ja ne smijem ni pomisliti na sta bi licio nas koncesioni ugovor sa stranom mega kompanijom, kada HRV i SRB vec najebase u takvom okrsaju... Mi bi izasli bez gaca, cak ni tange ne bismo mogli priustiti...
Tako je, ništa to ne valja. Kod nas je najbolje, niko od nas ne plaća ništa na SJJ, sam sebe otplaćuje, od plata pa do ostalih troškova.
Najbolji model, za primjer u svijetu. A tek linije i relacije. Ih...
drndalo

#1303 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ne nego je svako tudje govno sladje od naseg... Necu reci kolaca, jer nije, ali govno je govno, strano ili nase...

Ti imas tendenciju da jel strano, odmah je bolje...

Cuda je tesko ocekivati kod nas, kombinacija 30 godina bolikurcizma, malo stanovnika, slabe platezne moci, jeftino potkupljivih “strucnjaka”, dolazi na naplatu. Aerodrom raste, kako god, ali raste. Moze li bolje? Moze. Kako? Ne znam.

Ono sto znam je da “magicno” rjesenje BEG i ZAG, a bogme i LJU, uopste nije nista “magicno”, posebno ne za domacine...

Jos uvijek domaci placaju strancima da vode aetodrom, umjesto da bude obratno, sto je ideja koncesije. Rekoh, napisali ljudi ugovore. 5 mil. putnika! Super! Dok se ne stigne do tog broja razliku putnika do 5 mil. placa drzava koncesionaru, umjesto obratno...

Odlican poslovni potez...

Jel aerodrom kriv sto nam je u BiH barem 5 aviokompanija propalo sa milionima dugova? Ili je do nas?
DaysleepeR

#1304 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Mene bi sramota bilo pisati postove koje ti pišeš sa ovakvom ponudom aerodroma u Sarajevu.

Bukvalno jedini aerodrom u ex yu koji nema ne da kažemo atraktivne, nego ikakve pristupačne linije sa EU.

Bukvalno. Jedini.

Nije poenta aerodroma da zaposlenicima bude dobro, već da ga ljudi koriste. SJJ bi svakog, ali svakog čovjeka koji upali auto ili sjedne na bus ili shuttle da leti iz Tuzle i Banja Luke trebao da shvati kao poslovni poraz.
SJJ gubi svjesno korisnike sa najjačom platežnom moći u državi.
Ja kad sam prošle godine letio iz SJJ za GOT, potrošio sam 80 KM na SJJ prije nego sam se ukrcao u avion.
Sad treba da idem za Banja Luku, tamo platim spavanje, da bih se ukrcao na Ryan Air i letio za Berlin.

Dakle ne da da otkaz onaj koji radi na "razvoju" SJJ, nego da se objesi. Namah.
Ozimician

#1305 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 12/06/2023 11:29 Mene bi sramota bilo pisati postove koje ti pišeš sa ovakvom ponudom aerodroma u Sarajevu.

Bukvalno jedini aerodrom u ex yu koji nema ne da kažemo atraktivne, nego ikakve pristupačne linije sa EU.

Bukvalno. Jedini.

Nije poenta aerodroma da zaposlenicima bude dobro, već da ga ljudi koriste. SJJ bi svakog, ali svakog čovjeka koji upali auto ili sjedne na bus ili shuttle da leti iz Tuzle i Banja Luke trebao da shvati kao poslovni poraz.
Ja kad sam prošle godine letio iz SJJ za GOT, potrošio sam 80 KM na SJJ prije nego sam se ukrcao u avion.
Sad treba da idem za Banja Luku, tamo platim spavanje, da bih se ukrcao na Ryan Air i letio za Berlin.

Ja iskreno ne kontam kako ti se isplati ici u BL, platiti prevoz, konak, da bi letio za Berlin, zar te ne bi komotnije i brze izasao neki let za Berlin sa presjedanjem npr. u Becu.

I da, zna se ko leti sa RyanAirom, sigurno ne neko ko ima jaku plateznu moc.

Da nije WizzAira, 90% BH putnika avionom ne bi uopste vidjelo aviona. Hint: ti ljudi nisu nikakvi sa jakom plateznom moci, nego uglavnom niza srednja klasa.
DaysleepeR

#1306 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 12/06/2023 11:32
DaysleepeR wrote: 12/06/2023 11:29 Mene bi sramota bilo pisati postove koje ti pišeš sa ovakvom ponudom aerodroma u Sarajevu.

Bukvalno. Jedini.

Ja iskreno ne kontam kako ti se isplati ici u BL, platiti prevoz, konak, da bi letio za Berlin, zar te ne bi komotnije i brze izasao neki let za Berlin sa presjedanjem npr. u Becu.

Da nije WizzAira, 90% BH putnika avionom ne bi uopste vidjelo aviona. Hint: ti ljudi nisu nikakvi sa jakom plateznom moci, nego uglavnom niza srednja klasa.
Kao što rekoh, trenutni model SJJ, najjači u Evropi sigurno. Ništa ne diraj. TOP. Ostali pojma nemaju.
Ozimician

#1307 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 12/06/2023 11:34
Ozimician wrote: 12/06/2023 11:32

Kao što rekoh, trenutni model SJJ, najjači u Evropi sigurno. Ništa ne diraj. TOP. Ostali pojma nemaju.
Pa obzirom kakva je SA vukoje*ina (na svjetskom i evropskom nivou), ovaj promet je vise nego odlican.
DaysleepeR

#1308 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Nestaće i uhljebistana vremenom, a ni SJJ ne gine koncesija.
Pa kad bude noga u guzicu za 60% ovih sposobnih, onda će podobni koncesionari da naprave posao.
Ozimician

#1309 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 12/06/2023 11:37 Nestaće i uhljebistana vremenom, a ni SJJ ne gine koncesija.
Pa kad bude noga u guzicu za 60% ovih sposobnih, onda će podobni koncesionari da naprave posao.
Koncesija nije dobro rjesenje, a nije ni SJJ uhljebistan kakav je nekad bio, kao ni ostala radna mjesta.

Svaki model je bolji od modela da porezni obveznici sufinansiraju poslovanje aerodroma - kao sto je slucaj u Mostaru npr. ili ZG i BG.

U Austriji aeordromi u Grazu i Inssbrucku imaju manje putnika nego SJJ, a jedan Tirol je ekonomski i turisticki gigant u odnosu na cijelu BiH.
Trappist

#1310 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/vla ... /230425192 - Vlada KS namjerava subvencionirati kompanije koje žele otvoriti nove aviolinije prema Sarajevu

https://www.klix.ba/biznis/privreda/poc ... /230324140 - Počeli pregovori za uspostavljanje direktne aviolinije između Barcelone i Sarajeva

https://www.klix.ba/biznis/privreda/sar ... /230326031 - Sarajevski aerodrom uskoro u novom sjaju: U novi terminal dolaze svjetski brendovi

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nov ... /230304104 - Nova aviokompanija dolazi na aerodrom u Sarajevo, potpisan ugovor o baziranju aviona

Da se samo malo prisjetimo velikih najava. :bih:
DaysleepeR

#1311 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Kakva šuplja...

Znači sada porezni obveznici ne finansiraju SJJ, nego će ga finansirati ako ga preuzme privatnik?

To se zna sa sigurnošću na osnovu primjera iz regiona. I zato bolje ne talasat.

Po kojem osnovu porezni obveznici sada ne finansiraju SJJ?
Ozimician

#1312 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 12/06/2023 11:42 Kakva šuplja...

Znači sada porezni obveznici ne finansiraju SJJ, nego će ga finansirati ako ga preuzme privatnik?

Nemam uvid u finansijski izvjestaj SJJ, pa ne mogu komentarisati sa sigurnoscu da li i koliko porezni obveznici trenutno finansiraju SJJ i koliko SJJ ostvaruje dobiti, isplacuje dividende, etc.

Pa obzirom da su zemlje iz regiona i njihovi aerodromi u politicki uredjenijim zemljama i sa mnogo vise putnika od SJJ, tesko je vjerovati da ce se u BIH naci neki sposoban politicar i da ce isposlovati koncesiju koja ce ici u dobit i drustva i drzave - ne znam odakle ti crpis optimizam u suprotno ?

Mislim da je ludost dati aerodrom sada pod koncesiju nakon rekonstrukcije, koncesionar dolazi na gotovo, a ako mislite da bilo kojem privatniku nije profit na prvom mjestu, onda ste vi iz drugog svijeta.
DaysleepeR

#1313 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 12/06/2023 11:48
DaysleepeR wrote: 12/06/2023 11:42 Kakva šuplja...

Nemam uvid u finansijski izvjestaj SJJ, pa ne mogu komentarisati sa sigurnoscu da li i koliko porezni obveznici trenutno finansiraju SJJ i koliko SJJ ostvaruje dobiti, isplacuje dividende, etc.

Pa obzirom da su zemlje iz regiona i njihovi aerodromi u politicki uredjenijim zemljama i sa mnogo vise putnika od SJJ, tesko je vjerovati da ce se u BIH naci neki sposoban politicar i da ce isposlovati koncesiju koja ce ici u dobit i drustva i drzave - ne znam odakle ti crpis optimizam u suprotno ?

Mislim da je ludost dati aerodrom sada pod koncesiju nakon rekonstrukcije, koncesionar dolazi na gotovo, a ako mislite da bilo kojem privatniku nije profit na prvom mjestu, onda ste vi iz drugog svijeta.
SJJ je javno preduzeće, porezni obveznici finansiraju SVE, od toalet papira u wc-u pa nadalje...
Ozimician

#1315 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 12/06/2023 11:53
Ozimician wrote: 12/06/2023 11:48

SJJ je javno preduzeće, porezni obveznici finansiraju SVE, od toalet papira u wc-u pa nadalje...
To sto je javno preduzece ne znaci da porezni obveznici finansiraju SVE - to preduzece ima prihode !

Radi se samo o tome da li su ti prihodi dostatni za funkcionisanje aerodroma ili porezni obveznici moraju da namiruju razliku, ako da, kolika je ta razlika. Eh za ovo mi treba vise podataka da bih znao reci.

Link iznad ne mogu otvoriti.
DaysleepeR

#1316 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 12/06/2023 11:55
DaysleepeR wrote: 12/06/2023 11:53

To sto je javno preduzece ne znaci da porezni obveznici finansiraju SVE - to preduzece ima prihode !

Radi se samo o tome da li su ti prihodi dostatni za funkcionisanje aerodroma ili porezni obveznici moraju da namiruju razliku, ako da, kolika je ta razlika. Eh za ovo mi treba vise podataka da bih znao reci.
Stavio sam ti gore link iz kojeg je sve jasno.

Vlada FBiH ih dotira, ista ta vlada im oprašta dugovanja, zadržava prihode, a to su sve NAŠE pare. Vlada nema para, to su NAŠE pare.
sahbazzz

#1317 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by sahbazzz »

Druze stavio si link koji obuhvata pomoc Vlade FBiH za 2020 i 2021 godinu, dakle korona godine. Svaki aerodrom na svijetu je jedva prezivio taj period.
Nije da nesto branim Upravu aerodroma ali ove informacije nista ne znace. Evo ti link (https://www.vrifbih.ba/wp-content/uploa ... d_sara.pdf) revizorskog izvjestaja za 2018 godinu, nisam uspio nista mladje naci. Prema ovom izvjestaju Aerodrom je imao preko 10 miliona ciste dobiti, i ne, porezni obveznici ga nisu nikako finansirali, zapravo je SJJ finansirao ostale aerodrome u drzavi kroz famoznu taksu za svakog putnika.
Seawolf

#1318 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

Image
ZoomZoomKiwi

#1319 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ZoomZoomKiwi »

Danas počinju ture za Hadž

EDIT
Seawolf wrote: 12/06/2023 12:08 Image
Last edited by ZoomZoomKiwi on 12/06/2023 12:15, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#1320 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by dječak sa šibicama »

SJJ je klasicni uhljebistan, bar pola uposlenika je sin, cerka, rodjak, stricevic, daidzic nekog uticajnog politicara, funkcionera, policajca i tako dalje.
DaysleepeR

#1321 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

sahbazzz wrote: 12/06/2023 12:04 Druze stavio si link koji obuhvata pomoc Vlade FBiH za 2020 i 2021 godinu, dakle korona godine. Svaki aerodrom na svijetu je jedva prezivio taj period.
Nije da nesto branim Upravu aerodroma ali ove informacije nista ne znace. Evo ti link (https://www.vrifbih.ba/wp-content/uploa ... d_sara.pdf) revizorskog izvjestaja za 2018 godinu, nisam uspio nista mladje naci. Prema ovom izvjestaju Aerodrom je imao preko 10 miliona ciste dobiti, i ne, porezni obveznici ga nisu nikako finansirali, zapravo je SJJ finansirao ostale aerodrome u drzavi kroz famoznu taksu za svakog putnika.
Kako ga bolan nisu finansirali? JP znači da je Aerodrom vazda javno finansiran. Dobit mora ulagati u razvoj ili kako Vlada odredi da se rasporedi, ali to je i dalje JAVNI novac, nema JP SVOJ novac, to je NAŠ novac.

Dalje, ako se i priča o tim ogromnim profitima, ako pitaš uposlenike aerodroma, grcaju jadni jer su potplaćeni, uslovi loši i nikakvi, nema se para da se uleti u rizičan posao sa nekom kompanijom sa malo profita, jer jadni, nemaju šta da jedu.

Hajd se skontajte šta je priča, ima ili nema para pa se vratite.
Seawolf

#1322 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

EFD22 wrote: 12/06/2023 12:09 Danas počinju ture za Hadž
Odletio je jutros prvi avion, u 06:32 (lokalno).

Stavio sam screenshot iz FlightRadar.24, na prethodnoj stranici.
ZoomZoomKiwi

#1323 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ZoomZoomKiwi »

Da da, vidio sam, zato i napisah.

Nisam znao da će na novu stranicu, quotao bih te.
Ozimician

#1324 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 12/06/2023 12:10
sahbazzz wrote: 12/06/2023 12:04 Druze stavio si link koji obuhvata pomoc Vlade FBiH za 2020 i 2021 godinu, dakle korona godine. Svaki aerodrom na svijetu je jedva prezivio taj period.
Kako ga bolan nisu finansirali? JP znači da je Aerodrom vazda javno finansiran. Dobit mora ulagati u razvoj ili kako Vlada odredi da se rasporedi, ali to je i dalje JAVNI novac, nema JP SVOJ novac, to je NAŠ novac.

Dalje, ako se i priča o tim ogromnim profitima, ako pitaš uposlenike aerodroma, grcaju jadni jer su potplaćeni, uslovi loši i nikakvi, nema se para da se uleti u rizičan posao sa nekom kompanijom sa malo profita, jer jadni, nemaju šta da jedu.

Dakle po tvojoj pretpostavci, taj NAS novac bi trebalo ipak dati nekom privatniku koncesionaru/robovlasniku - nego Vladi FBIH ?
sahbazzz

#1325 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by sahbazzz »

DaysleepeR wrote: 12/06/2023 12:10

Ne izvrci pricu, kad kazes da je javno finansiran to za mene znaci da Vlada kroz budzet svake godine odvaja novac za aerodrom, sto nije tacno. Dakle nije isto finansiranje npr. neke agencije i aerodroma, agencija je nakacena na budzet a aerodrom nije. Aerodrom ima sasvim dovoljno svojih prihoda da vrsi regularno poslovanje.

Sa dobiti ce logicno vlasnik upravljati, a to je Vlada, da li ce biti dividende, da li ce ulagati u nesto sve je na njima, ali ta prica nema veze sa prihodima.
Post Reply