Nije valjda gora od House at the End of Time u Kingmakeru?ferratilis wrote: ↑09/06/2023 07:31 Cuj ne voli puzzles?! Pa kako ces onda igrati Wrathfinder, Owlcat se bas potrudio. Ima jedan dio gdje mi je doslo da razbijem tastaturu glavom koliko je zapetljana zagonetka bila.
Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Moderator: Benq
- Tito_i_Partija
#44301 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
- ferratilis
#44302 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ne. HATEOT je ubjedljivo najgori dungeon ikad, a igrao sam Dragon Age Origins, DA2, i Kotor 2. Ali HATEOT je bez premca. I borbe, i layout, i puzzle, sve.Tito_i_Partija wrote: ↑09/06/2023 13:27Nije valjda gora od House at the End of Time u Kingmakeru?ferratilis wrote: ↑09/06/2023 07:31 Cuj ne voli puzzles?! Pa kako ces onda igrati Wrathfinder, Owlcat se bas potrudio. Ima jedan dio gdje mi je doslo da razbijem tastaturu glavom koliko je zapetljana zagonetka bila.![]()
Ali Wrathfinder ima veci broj klasicnih zagonetki koje imaju cudnu logiku, ili uopce nemaju logike. Vidjeces sam. Ali, bogu hvala, nema HATEOT.
- House
#44303 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
+1
ja samo po noći igram
- ferratilis
- geralt
#44305 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Tekst o Dishonored 1, star jedno 10 godina, ali vrijedi procitati. Dishonored je igra sa jednom od najboljih prica koju sam ikad igrao, ovaj tekst dijelom objasnjava razloge, kao npr. zasto se igra zove "Dishonored", zasto je glavni lik "Italijan" a radnja se desava u "Britaniji", te o britanskom konceptu "casti" i italijanskom konceptu "vendette". Spoilere nisam oznacio jer je igra stara 11 godina.
https://www.escapistmagazine.com/corvo- ... rable-man/
https://www.escapistmagazine.com/corvo- ... rable-man/
In the eyes of British honor culture, Corvo is a villain. His conduct is not that of a gentleman: he allows himself to be subjugated, he takes unfair advantage, and his vicious methods speak to his foreign origins. Interestingly, when we look at Dishonored from this perspective of honor culture, its themes appear very different.
Regardless of how the player approaches missions in Dishonored, Corvo never fights fair. He stabs people from behind. He snipes guards long-distance. He uses booby traps and magic. Shockingly to an 18th century mind, he rifles through people’s private correspondence. In short, the already-disgraced Corvo does all the tasks the blue bloods of the Loyalist Conspiracy are unable to perform because it might sully their reputations.
Furthermore, even Corvo’s merciful actions are anything but – it’s true, for instance, that Corvo spares Overseer Campbell’s life by marking him with the heretic’s brand. Yet as a result of that action, Campbell gets thrown out into the streets of the Flooded District where he’s ravaged by the rat plague, a death far crueler than any Corvo’s weapons could inflict. Much the same could be said for the fate of the Pendleton twins who end their lives as slaves in their family silver mine, Lady Boyle who’s sold off to an obsessive suitor, and Hiram Burroughs, who presumably faces execution for his crimes. In fact, the irony of these actions is that Corvo is dishonoring these aristocrats the same way he himself was dishonored – by stripping away their social status and downgrading them to live powerless, subjugated lives. While it’s certainly a poetic reversal, it has nothing to do with how a gentleman is supposed to treat his enemies. During wartime, captured officers were often given the right of parole and allowed to live relatively normal lives, and even Napoleon – a dictator who murdered thousands – was allowed an honorable if restrictive exile. Corvo isn’t interested in respecting his opponents. He’s not a gentleman, but a killer crawling through the sewers.
And that’s the interesting part, of course, because Corvo isn’t English. Or rather, he’s not from Gristol like the other members of the conspiracy. Corvo hails from Serkonos, a southern island filled with grapes and dates, with sunny beaches and trade links to the East. Due to the island’s description and place names, as well as the name “Corvo” itself – which means “crow” in Italian, and can mean either “crow” or “raven” in Portuguese – Serkonos seems to be Mediterranean in nature, which opens up an exciting line of inquiry in our discussion of honorable combat. See, Corvo’s actions don’t seem to line up with English honor culture but they do resemble the Italian vendetta, which is a fundamentally different from of honor combat. Duels are a display of courage in a structured environment, while the vendetta is retaliatory murder. The vendetta is different from the duel, says Dr. Banks, because it involves social groups and is focused on doing harm: “The vendetta is a familial phenomenon in which the obligation to perform it is imposed upon groups. The sentiment expressed is perhaps something like, I cannot live as a man in this world knowing this man has harmed my family and I have done nothing.” In the vendetta, you do not have to respect your opponent. You can stab someone in the back. You can deceive and trap them, or destroy their lives. You do everything possible to avenge the people you love. That sounds a great deal like Corvo and his actions in Dishonored. After all, we are talking about a game that carries the tagline Revenge Solves Everything, and frequently hints that Empress Jessamine and Lady Emily may figuratively or literally be Corvo’s family. Therefore, in addition to Corvo’s decreased social status causing friction with the Loyalists, we might add culture clash to the mix, and it’s a historically-based culture clash too. According to Dr. Banks, a great deal of English dueling literature from the late 18th and early 19th centuries stated that the English were “superior to the Southern Europeans because in England men of honor dueled with manly courage and then made up their differences, whereas in Southern Europe cowards stab each other in vicious and interminable vendettas.” Given this vast cultural gulf, as well as their desire to clean up after the dark deeds that would inevitably stain their characters, it’s unsurprising that the top tier of the Loyalist leadership ultimately tries to distance themselves from Corvo and all associations with him.
- Averus
#44306 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
@geralt Ima Dishonored finu priču, a i lijepo je ovo pročitati i analizirati razne motive/mentalitet iza ovih i onih 
On another note - ako vas interesuje taj tip igara, moja preporuka za DontNod entertainment.
Life is Strange 1 sam zavrsio, upravo igram dvicu (koja mi je bolja od keca, uprkos losijoj ocjeni).
Upravo imaju rođendansku rasprodaju, pa se finih igara može jeftino maznuti
https://store.steampowered.com/sale/don ... rthdaysale
On another note - ako vas interesuje taj tip igara, moja preporuka za DontNod entertainment.
Life is Strange 1 sam zavrsio, upravo igram dvicu (koja mi je bolja od keca, uprkos losijoj ocjeni).
Upravo imaju rođendansku rasprodaju, pa se finih igara može jeftino maznuti
https://store.steampowered.com/sale/don ... rthdaysale
- Tito_i_Partija
#44307 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
@geralt
Dishonored 1 i 2 su po mom mišljenju obavezna lektira za svakog ozbiljnog gamera. Sve u njima je čista desetka.
Dishonored 1 i 2 su po mom mišljenju obavezna lektira za svakog ozbiljnog gamera. Sve u njima je čista desetka.
- SmokingMan
#44308 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Uzeo sam American truck sim za par eura. 
- Riddle
#44309 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Payday 2 imam na Steamu tako da mi ovi pokloni Epica i nisu nešto. Nisam je nikad završio, ne zato što je loša, već što u tim trenucima nisam imao vremena ili volje da igram. Trenutno igram GTA Online tako da sam u fazonu pljački, pa bih možda i Payday konačno mogao završiti u skoroj budućnosti.
- Tito_i_Partija
#44310 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Odust'o od Syberia nakon možda dva sata. Možda je bila interesantna kad je tek izašla, al' sad je kar'na.
- ferratilis
#44311 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ovo ti se nece oprostit', da znas. 
Naumpao mi Kotor 2, tako da sam poceo igrat prije par dana. Za razliku od Tite, meni stare igre uopce ne smetaju.

Naumpao mi Kotor 2, tako da sam poceo igrat prije par dana. Za razliku od Tite, meni stare igre uopce ne smetaju.

- House
#44312 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
syberia zaslužuje remaster.Tito_i_Partija wrote: ↑11/06/2023 04:55 Odust'o od Syberia nakon možda dva sata. Možda je bila interesantna kad je tek izašla, al' sad je kar'na.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#44313 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ja sam kod starih igara li la. Neke ne legnu dobro, neke legnu.
Zavisi jbg. Ako se tada ta igra oslanjala na grafiku da bude immersive, onda i proklize. Meni je Syberia bila topla, ona koja se igra punig srca. Nije toliko naglasak na grafiku.
Cesto igre sa cartoonish stilom dobro ostare, sto je i logicno.
Jesam li rekao da sam zavrsio Deponiu? Iznenadjujuci zavrsetak.
Zavisi jbg. Ako se tada ta igra oslanjala na grafiku da bude immersive, onda i proklize. Meni je Syberia bila topla, ona koja se igra punig srca. Nije toliko naglasak na grafiku.
Cesto igre sa cartoonish stilom dobro ostare, sto je i logicno.
Jesam li rekao da sam zavrsio Deponiu? Iznenadjujuci zavrsetak.
-
DonieBrasco
#44314 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Jesi li igro Broken Sword serijal, ako ne mozda ti se svidi ta avantura.Tito_i_Partija wrote: ↑11/06/2023 04:55 Odust'o od Syberia nakon možda dva sata. Možda je bila interesantna kad je tek izašla, al' sad je kar'na.
- Tito_i_Partija
#44315 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
KOTOR i Syberia nisu isti par čarapa. Prvi je RPG u popularnom univerzumu sa dosta akcije, a drugi je point-and-click adventure koji ne zna tačno u koji pravac da ide. Haj što je PaC po defaultu ogroman time sink, jer ne znaš šta tačno developer hoće od tebe, gdje da odeš i šta da klikneš (ja sam posle pola sata otvorio walkthrough, jer mi je već tad igra počela da ide na kurac), al' kad igraš igru za koju misliš da je manje-više grounded in reality, i onda se počneš raspravljat' sa jebenim robotom oko karte za voz, to mi je znak da sam prestar, i da možda nisam igr'o ovu igru na vakat. Al' eto, svako voli svoje.ferratilis wrote: ↑11/06/2023 14:59 Ovo ti se nece oprostit', da znas.
S druge strane, ovih dana povremeno igram Rogue Legacy. Zabavna je, nema šta.
- Tito_i_Partija
#44316 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Nisam. Nekad sam rado igr'o adventure igre poput Monkey Island, Indiana Jones itd. al' valjda su mi se ukusi promijenili kroz ove godine.DonieBrasco wrote: ↑11/06/2023 15:55Jesi li igro Broken Sword serijal, ako ne mozda ti se svidi ta avantura.Tito_i_Partija wrote: ↑11/06/2023 04:55 Odust'o od Syberia nakon možda dva sata. Možda je bila interesantna kad je tek izašla, al' sad je kar'na.
Sad me takve igre smaraju, jer valja kontat' gdje da idem i šta da radim, što nije uvijek najjasnije, i to mi onda dođe k'o da igram puzzle. Sinoć pratim walkthrough za Syberiu i kontam jbt da igram ovo naslijepo, ne bi je završio ni za godinu.
- Rothmans
#44317 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ja samo multiplejere igram. Nezz kako neko od nas starijih igraca uopste ima vremena i zivaca da pogadja, istrazuje, upoznaje likove itd ? Zadnje presao gta5 prije dvije godine, al i to nisam krug po mapi napravio a da mi nije trebalo da zavrsim pricu
- vaučer
#44318 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ja igram samo single player. Radije bih bilo šta igrao nego imao išta s random ljudima s interneta.
Ovako odlutaš u neki drugi svijet nakratko, malo odmoriš mozak i sve super.
-
Zoooka
#44319 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Previse izbora a premalo vremena.
- MujkicHaris
- Averus
#44321 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
@Tito_i_Partija Isto. Steta sto je ne igrah u to doba, kad je tek izasla
@Chmoljo ja sam nekad prije 5-6 godina Deponiu krenuo igrati i nekako me smorila i odustanem
A i meni stare igre ili legnu na prvu ili nikako. Da imam dovoljno vremena, mozda bih se i natjerao da neke odradim uprkos inicijalnoj odbojnosti, ali sad kad imam dva-tri sata dnevno slobodna, bgm biram sta cu zavrsiti, a sta ne. Mada, kod mene najvise zavisi od raspolozenja.
@vaučer isto - uvijek ću radije igrati SinglePlayer, pogotovo sa dobrom pričom, likovima, zabavom, nego s iskompleksiranim budalama dijeliti "svijet". Na to dodaj jos milione djece koja dnevno igraju po 16 sati i - sta cu se ja s njima petljati, deda, ne mogu meda pored njih
@Chmoljo ja sam nekad prije 5-6 godina Deponiu krenuo igrati i nekako me smorila i odustanem
A i meni stare igre ili legnu na prvu ili nikako. Da imam dovoljno vremena, mozda bih se i natjerao da neke odradim uprkos inicijalnoj odbojnosti, ali sad kad imam dva-tri sata dnevno slobodna, bgm biram sta cu zavrsiti, a sta ne. Mada, kod mene najvise zavisi od raspolozenja.
@vaučer isto - uvijek ću radije igrati SinglePlayer, pogotovo sa dobrom pričom, likovima, zabavom, nego s iskompleksiranim budalama dijeliti "svijet". Na to dodaj jos milione djece koja dnevno igraju po 16 sati i - sta cu se ja s njima petljati, deda, ne mogu meda pored njih
-
DonieBrasco
#44322 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Sta kazete na Starfield prezentaciju ?
Dobro izgleda ali kako ce to sve raditi ?
Dobro izgleda ali kako ce to sve raditi ?
- ferratilis
#44323 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Jedan od najboljih likova u zanru. Naravno, samo Chris Avellone moze ovako nesto napisati.
Jako je zanimljiv kontrast izmedju klasicne SW avanture iz Kotora 1 i moralnog sivila iz dvojke gdje je kraj iz keca manje-vise besmislen. Genijalni RPG-i, i prvi i drugi dio.
Jako je zanimljiv kontrast izmedju klasicne SW avanture iz Kotora 1 i moralnog sivila iz dvojke gdje je kraj iz keca manje-vise besmislen. Genijalni RPG-i, i prvi i drugi dio.
- Tito_i_Partija
#44324 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ma znamo da je dobar Kotor 2, nego nešto sam se nad'o da ćeš pokazat' malo više entuzijazma za Avowed i ovaj novi footage što je izaš'o danas.
- ferratilis
#44325 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Zato sto ne osjecam nikakav entuzijazam. Nakon tri godine sutnje, to je sve sto imaju za pokazati? Jedino po cemu se prepoznaje svijet PoE je par oruzja i cudovista. Apsolutno nista nema o RPG elementima. Losa kopija Skyrima. Ali ne cudi me, Outer Worlds je bio osrednji RPG, vecina ljudi koja je radila na PoE i ostalim igrama vise nije u Obsidianu, Josh Sawyer se bavi drugim stvarima (iako je glavni kreator cijelog tog svijeta), Feargus muze novac od Microsofta, tako da od svega toga nema nista. Odigracu ga na game passu, ali nista ne ocekujem. Vidjao sam bolje trailere na Kickstarteru od ovoga. Ovaj put je Bethesda pregazila Obsidian.
inXile projekat mi isto izgleda bezveze, iako ce vjerovatno imati dosta C&C-a. Da nema Owlcata, tacno se ne bi imao cemu radovati.
inXile projekat mi isto izgleda bezveze, iako ce vjerovatno imati dosta C&C-a. Da nema Owlcata, tacno se ne bi imao cemu radovati.