INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Snake Eyes
#12601 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Razlika izmedju katrana i Bronhi bombona je u jednom molekulu. Ne znam da postoji gori slatkis od njih.
- dječak sa šibicama
#12602 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
kad ste vec kod odzacara naseg grla

- pepeljara
#12603 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hinjski sam prestao sve da kupujem pogotov olos domaci
Recimo Meggle preko godine niti jedan proizvod nisam uzeo, a prije sam samo njih kupovao. Nije da ce im toi nastetiti, ali se ja bolje osjecam.
Sto se mene tice mogu i propast i djelit djaba
-
citroen xm
#12604 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I Negro je žestoko pao, ali je bar prihvatljiviji od Bronhija.
- Digla_da_kreci
#12605 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Isto i ja radim.Snake Eyes wrote: ↑11/06/2023 10:50 Na temu kesa, velicinu svih kanti za smece u kuci sam prilagodio velicini kese. Vrece za smece ne kupujem. U kesama sto donesem u njima sve i bacim. Drzava je rekla da su biorazgradive, pa...neka se onda razgradjuju.
Ma sta im faliSnake Eyes wrote: ↑11/06/2023 14:22 Razlika izmedju katrana i Bronhi bombona je u jednom molekulu. Ne znam da postoji gori slatkis od njih.
Meni su jednom gosti donijeli te bronhi i stajale su mi dvije godine, na kraju sam ih utrpala kolegicama na poslu.
- Snake Eyes
#12606 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Fali im plus 45 stepeni vani da ih dovede u jestivo stanje.Digla_da_kreci wrote: ↑11/06/2023 14:37Isto i ja radim.Snake Eyes wrote: ↑11/06/2023 10:50 Na temu kesa, velicinu svih kanti za smece u kuci sam prilagodio velicini kese. Vrece za smece ne kupujem. U kesama sto donesem u njima sve i bacim. Drzava je rekla da su biorazgradive, pa...neka se onda razgradjuju.
Ma sta im faliSnake Eyes wrote: ↑11/06/2023 14:22 Razlika izmedju katrana i Bronhi bombona je u jednom molekulu. Ne znam da postoji gori slatkis od njih.![]()
Meni su jednom gosti donijeli te bronhi i stajale su mi dvije godine, na kraju sam ih utrpala kolegicama na poslu.![]()
Kada se djetetu klima mlijecni zub samo mu daš bronhi...
- duh_sa_sjekirom
#12607 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mlijeko Megle 3.2% mm-Bingo 2.35, Hoše 1.95
Donedavno bilo haman 3 marke
-
suspect_zero
#12608 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Laringo bijeli i kadulja bolji....tako kaže muž, ja bobe baš i ne gotivim.
I Fairy se baš osjetno pokvario, prvo su krenuli sa smanjivanjem mililitraže....stjerati će na 200 ml.
Ja počela kupovati onaj dm-ov, 500 ml, oko 2.5 markice, doziram isto kao i Fairy.
U megamarketu neki dan uzmem neki mislim da je turski,Kalyon ili tako nešto...jače od 700 ml, ugodan miris jabuke i nije loš uopšte....cijena manje od dvije.
- fortaleza
- dječak sa šibicama
#12610 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U Konzumu je takodje 1,95duh_sa_sjekirom wrote: ↑11/06/2023 15:51 Mlijeko Megle 3.2% mm-Bingo 2.35, Hoše 1.95
A ono sto je nevjerovatno, 2,8% i dalje dvije ipo marke.
-
Hakiz
#12611 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma, dobra su oba.
Samo da neko kaže da se sjeća kakvi su bili osamdesetih
-
suspect_zero
#12612 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
-
Hakiz
#12613 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Baš tako
Htio sam reći, naravno da postoje i postojale su bolje bombone od Negra i Bronhija.
Ali, ko to toliko pamti da može reći da su današnji Bronhi i Negro gori od onih originalnih iz našeg djetinjstva?
Možda i jesu, samo što mene puca nostalgija
Samo, sve mi se čini da su Kiki iz osamdesetih bile deblje od ovih današnjih: Ili mi se samo čini, tada sam bio manji pa mi je sve izgledalo veće
- tramvajtrojka
#12614 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Generacija odrasla na secernoj tabli nema pravo za komentarisanje okusa slatkisa
vasa nepca su unistena za sva vremena sa onim ocajom
-
NediM17
#12615 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Na cem' si ti odrast'o, na 'umanitarnoj?
-
Naslovnica
#12616 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mosa Lizi Lizi i Hepi Hepi
-
NediM17
#12617 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
8 zlatnih, plave i crvene sa ljesnikom mljevenim, runolist, toblerone...
Sve same secerne table.
https://plavakamenica.hr/2019/08/29/uz- ... -proslost/
Sve same secerne table.
https://plavakamenica.hr/2019/08/29/uz- ... -proslost/
-
suspect_zero
#12618 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hakiz wrote: ↑11/06/2023 20:30Baš tako![]()
Htio sam reći, naravno da postoje i postojale su bolje bombone od Negra i Bronhija.
Ali, ko to toliko pamti da može reći da su današnji Bronhi i Negro gori od onih originalnih iz našeg djetinjstva?
Možda i jesu, samo što mene puca nostalgija![]()
Samo, sve mi se čini da su Kiki iz osamdesetih bile deblje od ovih današnjih: Ili mi se samo čini, tada sam bio manji pa mi je sve izgledalo veće![]()
Bila nam manja usta
Hajde neka me neko razuvjeri da nije plod moje bujne mašte
Kome god da sam spomenula kaže ne sjeća se a ja opet 100% sigurna da su mi je kupovali u granapu.
- dječak sa šibicama
#12619 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prije 50 godina hrenovke su bile od mesa i mirisale su na meso, danas tamo ima najmanje mesa. Povrce je bilo zdravije, voce takodje, i to nije nikakav mit, samo cinjenica i posljedica razvoja industrije prije svega hemikalija.
Thomy majoneza je u mom djetinjstvu bila predivna, danas je kisela i neukusna. Argeta pasteta je imala specifican okus, danasnja Argeta ima okus kao bilo koja druga pasteta. Cak i ona iz Droge Portoroz, jeo sam je prije godinu dvije, jeste bolja od hadzicke ali daleko od originala iz SFRJ. Parizer salama je bila delikates, danas su sve salame istog okusa. Banjalucki trapist je bio fantastican, u rangu francuskih sireva, danas nam prodaju bljutavo smece koje nazivaju edamer i gauda a nikakve veze sa tim sirevima nemaju.
Sta sam primjetio u zadnje vrijeme, one delikatesne kobasice (ili bar tako napisu, da su delikatese) tipa zimska ili kulen ili cajna, nemaju nikakav okus. Sve vise imaju okus kartona. Mislio sam i ja da mi je nesto sprzilo jezik, ali onda neki dan dobijem cijeli kulen domaci, i frapiram se koliko je on ukusan.
Prodaje nam se smece, sve je vise emulgatora, pojacivaca okusa, hemikalija, aditiva u proizvodima, sve manje mesa, mlijeka. O povrcu i vocu da ne govorim.
Thomy majoneza je u mom djetinjstvu bila predivna, danas je kisela i neukusna. Argeta pasteta je imala specifican okus, danasnja Argeta ima okus kao bilo koja druga pasteta. Cak i ona iz Droge Portoroz, jeo sam je prije godinu dvije, jeste bolja od hadzicke ali daleko od originala iz SFRJ. Parizer salama je bila delikates, danas su sve salame istog okusa. Banjalucki trapist je bio fantastican, u rangu francuskih sireva, danas nam prodaju bljutavo smece koje nazivaju edamer i gauda a nikakve veze sa tim sirevima nemaju.
Sta sam primjetio u zadnje vrijeme, one delikatesne kobasice (ili bar tako napisu, da su delikatese) tipa zimska ili kulen ili cajna, nemaju nikakav okus. Sve vise imaju okus kartona. Mislio sam i ja da mi je nesto sprzilo jezik, ali onda neki dan dobijem cijeli kulen domaci, i frapiram se koliko je on ukusan.
Prodaje nam se smece, sve je vise emulgatora, pojacivaca okusa, hemikalija, aditiva u proizvodima, sve manje mesa, mlijeka. O povrcu i vocu da ne govorim.
-
nekome
#12620 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ja mislim da se promijenio i odnos namirnica u proizvodima
recimo neke cokolade su mi okusa kao da sam uzeo kocku secera
recimo neke cokolade su mi okusa kao da sam uzeo kocku secera
-
HelaS
#12621 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
dječak sa šibicama wrote: ↑11/06/2023 22:28 Prije 50 godina hrenovke su bile od mesa i mirisale su na meso, danas tamo ima najmanje mesa. Povrce je bilo zdravije, voce takodje, i to nije nikakav mit, samo cinjenica i posljedica razvoja industrije prije svega hemikalija.
Nikako ne shvatam kako neko može pamtiti okus hrane prije 50 g i porediti ga sa današnjom hranom
Ne branim proizvođače, i vjerovatno je promijenjen kvalitet i sirovinski sastav prehrambenih proizvoda na način da se u proizvodnju unose sirovine slabijeg kvaliteta, jeftinije u odnosu na kvalitetnije, ali to je i zahtjev tržišta. Kad npr. našem Robotu ponudim kvalitetniji proizvod koji takav nosi i višu cijenu, ne prolazim, jer je njima bitnija što niža cijena. Za kvalitet niko ne pita
-
citroen xm
#12622 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
De nemoj zajebavati. Naravno da se ne sjećam kakav je Bronhi bio prije rata jer sam tada jedva znao šta je bombona, ali itekako sam svjestan da ovaj Bronhi sada i onaj od prije 10-15 godina nisu isti već je razlika drastična. Ni Negro nije isti. Prije 15 godina je imao za početak puno više onog mekšeg i svjetlijeg dijela u sredini.
Kao što kolega iznad reče, proizvodi su se drastično pogoršali što zbog lošijih sirovina koje se koriste, što zbog lošije tehnologije i odlaska starih tehnologa....
Bitno je da svi oni na tržište izbace 158 različitih varijacija istog proizvoda, a to što originalni i najbolji sjebu to nikoga nije briga. Recimo sada se u marketu polomim da nađem kokošiju argetu dok me bombarduju onom sa suvim mesom, sa ajvarom, sa ćunom pionirskom. Koji kurčev ajvar, da hoću ajvar ne bi kupovao Argetu već bi kupio teglu ajvara.
-
Hakiz
#12623 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A, prije 10-15 godina.citroen xm wrote: ↑11/06/2023 23:11De nemoj zajebavati. Naravno da se ne sjećam kakav je Bronhi bio prije rata jer sam tada jedva znao šta je bombona, ali itekako sam svjestan da ovaj Bronhi sada i onaj od prije 10-15 godina nisu isti već je razlika drastična. Ni Negro nije isti. Prije 15 godina je imao za početak puno više onog mekšeg i svjetlijeg dijela u sredini.
Kao što kolega iznad reče, proizvodi su se drastično pogoršali što zbog lošijih sirovina koje se koriste, što zbog lošije tehnologije i odlaska starih tehnologa....
Bitno je da svi oni na tržište izbace 158 različitih varijacija istog proizvoda, a to što originalni i najbolji sjebu to nikoga nije briga. Recimo sada se u marketu polomim da nađem kokošiju argetu dok me bombarduju onom sa suvim mesom, sa ajvarom, sa ćunom pionirskom. Koji kurčev ajvar, da hoću ajvar ne bi kupovao Argetu već bi kupio teglu ajvara.
OK, ništa onda.
- dječak sa šibicama
#12624 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Promijenilo se puno toga, od tehnologije do bitnosti trzista, mi smo danas nebitno malo beznacajno trziste. Nekada smo bili SFRJ trziste, koje nije bilo neka svjetska velicina ali bilo je puno vece od ovog sadasnjeg bih trzista, i postojali su JUS standardi koji su se morali postivati.
Koliko je ta drzava bila uredjenija nego ova danas, mozda je dobar primjer Nutela, koja nije mogla uci na YU trziste iako je iz komsijske Italije. Drzava je stitila svoje proizvodjace, pa je onda Talijan prodao licencu Podravci i nastala Kinderlada, koja i u imenu ima stvarnog vlasnika, Kinder iz Bolonje.
Nije ni to trziste bilo nesto aman zaman, svi koji su isli vani na zapad dobro znaju koliko je kod nas bila siromasna ponuda, iako smo imali Kandit ili Kras ili Takovo, bili smo malo trziste sa slabim asortimanom pa kad dodje njemacka cokolada svi se zabezeknu. Toliko je danas jos manje i siromasnije. Tek kad odes vani i udjes u prosjecnu trgovinu u Austriji, Njemackoj, Italiji, vidis kolika smo bijeda. Oni imaju 120 vrsta putera, 1000 vrsta peciva, nekakvih milion vrsta cokolada, covjece ja se razbolio kad sam usao u bezvezni Costco u Kanadi, jedna reklo bi se bezvezna veletrgovina. Samo na odjeljku mesa sam se zadrzao pola sata, nema cega nema, pa pica, mislim gazirano piva vina sokovi, hoces pola litra hoces galon hoces porodicno hoces paletu od 12 komada hoces 24, ma ne mozes sve ni pregledati.
Mi smo jedan kurton na zalost, pri tome plasira nam se najlosiji kvalitet, kad su ove iz Nutele stisli da kazu zasto je balkanska nutela losija od njemacke, oni smislili odgovor kao na balkanu se toliko ne jede ljesnjak.
Radio sam nekad za ovog predstavnika P&G, necu ime navoditi firme a svi je znaju, samo kakve price oni pricaju i sve ti bude jasno. Zasto je nas Ariel nikakav, zasto je nas Tide nikakav, sve se to stanca u Madjarskoj, Rumuniji i pet klasa je ispod standarda. Dozivljavaju nas kao zabitu koloniju, sto valjda i jesmo.
Jebote od nas je i McD pobjegao.
Koliko je ta drzava bila uredjenija nego ova danas, mozda je dobar primjer Nutela, koja nije mogla uci na YU trziste iako je iz komsijske Italije. Drzava je stitila svoje proizvodjace, pa je onda Talijan prodao licencu Podravci i nastala Kinderlada, koja i u imenu ima stvarnog vlasnika, Kinder iz Bolonje.
Nije ni to trziste bilo nesto aman zaman, svi koji su isli vani na zapad dobro znaju koliko je kod nas bila siromasna ponuda, iako smo imali Kandit ili Kras ili Takovo, bili smo malo trziste sa slabim asortimanom pa kad dodje njemacka cokolada svi se zabezeknu. Toliko je danas jos manje i siromasnije. Tek kad odes vani i udjes u prosjecnu trgovinu u Austriji, Njemackoj, Italiji, vidis kolika smo bijeda. Oni imaju 120 vrsta putera, 1000 vrsta peciva, nekakvih milion vrsta cokolada, covjece ja se razbolio kad sam usao u bezvezni Costco u Kanadi, jedna reklo bi se bezvezna veletrgovina. Samo na odjeljku mesa sam se zadrzao pola sata, nema cega nema, pa pica, mislim gazirano piva vina sokovi, hoces pola litra hoces galon hoces porodicno hoces paletu od 12 komada hoces 24, ma ne mozes sve ni pregledati.
Mi smo jedan kurton na zalost, pri tome plasira nam se najlosiji kvalitet, kad su ove iz Nutele stisli da kazu zasto je balkanska nutela losija od njemacke, oni smislili odgovor kao na balkanu se toliko ne jede ljesnjak.
Radio sam nekad za ovog predstavnika P&G, necu ime navoditi firme a svi je znaju, samo kakve price oni pricaju i sve ti bude jasno. Zasto je nas Ariel nikakav, zasto je nas Tide nikakav, sve se to stanca u Madjarskoj, Rumuniji i pet klasa je ispod standarda. Dozivljavaju nas kao zabitu koloniju, sto valjda i jesmo.
Jebote od nas je i McD pobjegao.
-
moonca
#12625 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ako nisi konzumirao npr chokoladu 10-15. godina.. sigurno ti se neche svidjeti i ako nije promjenjena formula pravljenja..vjerovatno je odluchujuchi shecher u
. mlijechno proizvodi su mi ok , kao i piletina..ali meso (govedina ) ne