nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Laplace

#23251 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 07/06/2023 21:47 Tehnologija moze sve promijeniti. I nadzor raskrsca, i problem parkiranih u zabrani.
Samo politicka volja fali.
I dalje tvrdim da su kazne adekvatne standardu građanina koji zivi od prosjecne plate.
Za one kojima pare nista ne znace, treba uvesti prinudni drustveno koristan rad u radnim vodovima JP Ceste FBiH i komunalnim prduzecima za treci i svaki naredni prekrsaj u istoj kalendarskoj godini, kao i za one koji ne plate u roku 90 dana.
Jesu. Ja sam jednom prilikom, davno bilo, počeo preticati vozilo (lik je na ograničenju 40 vozio max. 20 jer je vidio policiju koju ja tad nisam vidio) na punoj, ali neka dva do tri metra prije isprekidane (pregledno bilo). 100 KM kazne (i bio sam sretan da nije oduzeta vozačka) i ubuduće ni centimetar prije isprekidane ne počinjem preticanje. Da sam dan kasnije uhvaćen u preticanju preko pune linije, trebalo bi mi opaliti kaznu od 500 KM jer ona od juče nije odgojno djelovala.

Sa prosječnom platom pregurati mjesec sa 100 KM (dobro, 50 KM u roku od sedam dana) manje ne da je avantura nego je avantura pregurati mjesec i sa punom prosječnom platom. O nižim platama da i ne pričamo.
Laplace

#23252 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 07/06/2023 21:51
drug_profi wrote: 07/06/2023 21:47 Tehnologija moze sve promijeniti. I nadzor raskrsca, i problem parkiranih u zabrani.
Samo politicka volja fali.
I dalje tvrdim da su kazne adekvatne standardu građanina koji zivi od prosjecne plate.
Za one kojima pare nista ne znace, treba uvesti prinudni drustveno koristan rad u radnim vodovima JP Ceste FBiH i komunalnim prduzecima za treci i svaki naredni prekrsaj u istoj kalendarskoj godini, kao i za one koji ne plate u roku 90 dana.
A šta će raditi ljudi koji su do sada radili u komunalnim preduzećima, na održavanju autoceste i sl?
Samo Goli otok ili kakav kamenolom, oskudne porcije pomija, i tucanje i prebacivanje kamena sa hrpe na hrpu.
Piti kafe dok gorepomenuti rade njihov posao i zarađuju platu za njih, logično.

Edit. Obavezno da radili u komunalnim preduzećima, na održavanju autoceste i sl zaduže po jedan bič u slučaju da oni koji ih zamjenjuju počnu da fušere.
Last edited by Laplace on 08/06/2023 10:05, edited 1 time in total.
Dimu1927

#23253 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Dimu1927 »

to je normalno, pa eno na skenderiji nize vatrogasaca svaki dan auta parkirana na sred ceste pored auta u lijevoj traci za parkiranje, trole se jedva provlace itd, prometna ulica drama mislis da ne prodje tu patrola u autu bar jedna u po sata? nijedna ne stane da kaznjava, ili da im pauka natovari svaki dan

samo ne daj boze da vatrogasci zaglave kad krenu na intervenciju...
Laplace

#23254 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

U tome i jeste stvar. Ne možemo reći da ima nedovoljno policije ako policija prolazi pored aktivnog prekršaja i ne reaguje. Bili, vidjeli, prošli. Da parafraziram Cezara: "Dođoh, vidjeh, ignorisah".
drug_profi

#23255 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Tehnologija. Nema tu cvaje za dorucak.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#23256 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by RagibUzoriti »

Laplace wrote: 08/06/2023 10:08 U tome i jeste stvar. Ne možemo reći da ima nedovoljno policije ako policija prolazi pored aktivnog prekršaja i ne reaguje. Bili, vidjeli, prošli. Da parafraziram Cezara: "Dođoh, vidjeh, ignorisah".
Ja cu sad nesto navesti sto je u osnovi ne toliko vazno za podrucje BiH ali eto cisto da spomenem.
Sve je do mentaliteta ljudi i kako su odgojeni od malih nogu. Ako je kao dijete bio ucen i naviknut da ceka dok se ne upali zeleno,nece kao muha bez glave pretrcavati dok je crveno. Znaci saobracajna kultura i odgoj uveliko igraju ulogu u jednom drustvu.

Zatim dolaze na red kazne. I to tako debele kazne,da bas budes sprzen po dzepu da dobro zapamtis sta si uradio.
Zasto ljudi u Evropi koriste bezbjednosni pojas dok upravljaju/koriste prevoz-bilo to vlastiti ili javni(bus). Zato sto su odgajani,pricano im je od malena kakve su posljedice ako se isti pojas ne koristi ,pa su stekli naviku a tek onda dolazi eventualna kazna .

Ovdje gdje zivim, policija ce ti XY puta da progleda kroz prste ako napravis neki manji saobracajni prekrsaj,nece te cak ni zaustaviti osim ako nisi kakav bruda sa sirokim gumama,remus auspuhom i tako taj fazon.
Ali zato ako te safata njihova drzavna saobracajna sluzba ( takvo nesto ne postoji dole kod nas), onda jarane si dobro nayebao. Istresu te iz gaca pa traze dlaku u jajetu. Rigorozniji 50 puta od policije.
Stanu pored puta sa svakakvim nekakvim cudesima,to je da ne povjerujes.Od mobilnih dyno uredjaja,rentgena za buseve i kamione,mobilne vage i svasta nesto.

Pakistanski bruda,Chipovano vozilo,nisi upisao u saobracajnu povecanje snage...reci pa-pa tablicama i ocekuj kaznu par milja eura. Vozilo na vanredni tehnicki,placaj dodatne troskove....
ZoomZoomKiwi

#23257 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by ZoomZoomKiwi »

Najveći problem našeg mentaliteta jeste, bez obzira na kazne, manjak self-preservation instinkta.

Baš kako si rekao, odgoj.

Kod nas (barem u Zenici), debili odgajaju djecu debile sa samo jednom floskulom, a to je ona "pješak je uvijek u pravu".

I to je to. Izlijeću ko muhe bez glave na cestu sa 4 trake, nit gledaju nit koji kurac. Nisu naučeni da promatraju saobraćaj i dešavanja oko sebe, nisu naučeni uopće da pokušaju procijeniti može li se neko i hoće li se zaustaviti.
Znači ne cijeni se vlastiti život ni najmanje. Bitno je da si u pravu. To što si u pravu dva metra pod zemljom, to nema veze, u pravu si.

Obišao sam pola planete, ali da se ljudi gluplje ponašaju sami prema sebi, sam vidio samo u nekim azijskim/polinezijskim vukojebinama.

Glup narod i to ti je.

I sad stasaju generacije i generacije pješaka kamikaza, uz činjenicu da u Zenici od 27 pješačkih na glavnoj gradskoj magistrali (2+2 60km/h), i još dvjestotinjak sporednih, nijedan nije semaforiziran, kako ono kažu - bit će veselo.
hopi

#23258 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by hopi »

sinoć stojim sam i logično prvi na semaforu, dođe motorista i stade ispred mene
upali se zeleno lagano on krenu, pa čak i sporije nego što bi ja (onaj je kao čoper bio, ne ovaj sportski jbg ne razumnijem se u motore)

i šta ja njega sada trebam shvatiti kao ozbiljnog učesnika u saobraćaju?
Laplace

#23259 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

hopi wrote: 11/06/2023 13:52 sinoć stojim sam i logično prvi na semaforu, dođe motorista i stade ispred mene
upali se zeleno lagano on krenu, pa čak i sporije nego što bi ja (onaj je kao čoper bio, ne ovaj sportski jbg ne razumnijem se u motore)

Isti mentalitet kao kod vozača dostavnih vozila: kad se njima žuri svi moraju da se sklanjaju i propuštaju ih a kad ne žure onda svi moraju tegliti za njima ispod ograničenja. Bitnoj e da budu na čelu kolone i da su jedino oni bitni.
DonieBrasco

#23260 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by DonieBrasco »

Prije koji dal lagano lik parkira Audi ispred suda na cesti, zapravo zaustavi se upali sva cetri zmigavca doslvoce pred vratima suda i ode unutra.

Ja gledao iz ove baste kafica preko puta, sva raja komentarise, on bio unutra desetak mnuta kolona se stvorila zaobilaze ga jos tamo onaj semafor ima.
kakaljin

#23261 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kakaljin »

hopi wrote: 11/06/2023 13:52 sinoć stojim sam i logično prvi na semaforu, dođe motorista i stade ispred mene

Ako motorista obidje kolonu na semaforu i stane prvi ja smatram da ce brzo krenuti i da ce odmah odmaknuti od auta, jer tim postupkom obilaska kolone mi daje do znanja da ce brzo krenuti, a ako ne krene odmah na zeleno i ne da gas kako treba onda mu svirnem da krene i da ubrza.
hopi

#23262 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by hopi »

kakaljin wrote: 11/06/2023 16:57

Ako motorista obidje kolonu na semaforu i stane prvi ja smatram da ce brzo krenuti i da ce odmah odmaknuti od auta, jer tim postupkom obilaska kolone mi daje do znanja da ce brzo krenuti, a ako ne krene odmah na zeleno i ne da gas kako treba onda mu svirnem da krene i da ubrza.
vidi nemam ni ja ništa kada obiđe kolonu i ispali se
ali jedno vozilo na semaforu i ti moraš ispred stati, šta si time dobio, i onda još lagano voziš (ok razumijem tek je sinoć ona lagana kišica krenula oko pola 12 klizavo je bilo)
hopi

#23263 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by hopi »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/opasna- ... /230611101

meni se čini ko da ovaj nije pokušao preticati nego da je bio za mobom ili nešto, daleko je bio od kamijona da bi preticao
kako god budalaš
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#23264 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mk ultra »

Da je isao 60 bilo bi sigurnije
Naslovnica

#23265 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Naslovnica »

Jesu li se ovo i vozači Tojota počeli kurčiti, ili je neka druga nakaza u pitanju?!
hopi

#23266 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by hopi »

koliko ja zandem ovo je tojota verso kombi
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23267 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Chmoljo »

hopi wrote: 11/06/2023 20:51 https://www.klix.ba/vijesti/bih/opasna- ... /230611101

meni se čini ko da ovaj nije pokušao preticati nego da je bio za mobom ili nešto, daleko je bio od kamijona da bi preticao
kako god budalaš
i meni isto. predaleko je od kamiona za početak preticanja, niti je počeo ubrzavati.

ili drko telefon, ili zaspo, kako god, lik iz suprotne ni kriv ni dužan.
Ateista

#23268 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ateista »

I ja mislim da to nije bilo preticanje, iako je ocito vec poceo ranije sa glupostima dok je ovaj poceo snimati.
Dimu1927

#23269 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Dimu1927 »

hopi wrote: 11/06/2023 20:51 https://www.klix.ba/vijesti/bih/opasna- ... /230611101

kako god budalaš
ovi trkaci su najveca opasnost... treba objaviti rat trkacima :lol:
xamp

#23270 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by xamp »

Chmoljo wrote: 11/06/2023 22:05

kako god budalaš
i meni isto. predaleko je od kamiona za početak preticanja, niti je počeo ubrzavati.

ili drko telefon, ili zaspo, kako god, lik iz suprotne ni kriv ni dužan.
Ma drko telefon... pis'o poruku... standardno nase.
Logovan

#23271 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Logovan »

kako god budalaš
Pa iz aviona se vidi da ovo nije preticanje.
insaneinthebrain

#23272 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by insaneinthebrain »

mozda je pijan i drogiran. sve je moguce :-?
Ateista

#23273 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ateista »

Sta god da je, sigurno je vec ranije poceo praviti sranja dok je ovaj iza poceo snimati, ne bi bezveze snimao.
Samo se nadam da je snimao suvozac a ne vozac...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#23275 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mk ultra »

Nesto je prethodilo ovome

Ako ces vec tjerati pravde na putu, tjeraj do kraja... budi spreman da i odlezis jednu noc

Ako neces to, nemoj nikako, pomakni se i jebi mu mater.
Ps ovo je na teritoriji KS, da vidimo sta KaNtica kaze :mrgreen:
Post Reply