Roland Garros 2023

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Nisamsdaali

#251 Re: Roland Garros 2023

Post by Nisamsdaali »

Trenutno Alkaraz ima nivo Murraya, čak bi ga nazvao Murrayom u istom pravcu a obrnutom smjeru po mentalitetu i stilu igre. Prosječan servis, odsustvo slajsa u bilo kojoj situaciji (Nadal je najbolji primjer koliko je esencijalan kod tenisera koji se puno troše u umirivanju tempa), fali kontrole na bekendu, teniska inteligencija na kojoj se mora raditi…Mnogo tu ima prostora za napredak, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati u srednjim 20-im godinama kada od Alkaraza očekujem da bude all-around teniska mašina u svakom smislu. Već se polako treba razmisljati o tome koliko mu Ferrero može dalje ponuditi i pomoći u izgradjivanju njegovog tenisa, da li je vrijeme za neki dodatak stručnom štabu (kao Goran Novaku).
Priglavke

#252 Re: Roland Garros 2023

Post by Priglavke »

RJ57 wrote: 10/06/2023 10:04 puno se očekivalo, na kraju ništa novo, big three lešinar u best of five iscuclao zadnju kap krvi mladom lavu … idemo dalje
Mediji su napumpali vaznost meca. Smjena generacija treba da se prirodno desi bez ikakvog mediskog preuvelicavanja. Teniskom "lobiju"je potrebna nova velika faca da se hrve sa Djokovicem i onda to oni preko medija pokusavaju na silu proizvesti. Samo ljudi to ne razumjevaju i daju veliku vaznost ovom mecu, koji ako cemo realno velikog znacaja nema...
necko_hz

#253 Re: Roland Garros 2023

Post by necko_hz »

Ma bra'o, Ajnštajne. :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=dwm01PS ... ortTennis

Poen na 6:27 je jedan od najfascinantnijih u cijelom meču. Odigraš četiri savršene bombe i ne da ne postigneš viner, nego ne napraviš ni prednost u poenu, pa onda još i popiješ viner s druge strane.

Nenormalno.
mirota

#254 Re: Roland Garros 2023

Post by mirota »

a jbg decku je tek 20, ali sa ovakvim gladijatorski pristupom bez puno mozga, igrace na vrh nivou 5 god, do tada ce se pojaviti 3 nova Alcaraza
auspuhc

#255 Re: Roland Garros 2023

Post by auspuhc »

mirota wrote: 10/06/2023 12:28 a jbg decku je tek 20, ali sa ovakvim gladijatorski pristupom bez puno mozga, igrace na vrh nivou 5 god, do tada ce se pojaviti 3 nova Alcaraza
Od velike trojke se nije pojavio neko poput Alcaraza, ali ce se eto za pet godina pojaviti tri takva. Ne pricaj gluposti.
ultima_palabra

#256 Re: Roland Garros 2023

Post by ultima_palabra »

necko_hz wrote: 10/06/2023 01:52
ultima_palabra wrote: 09/06/2023 22:20Znaci psiha prevashodno. Ono, naucit ce nesto iz ovoga… ali razocaravajuce je zato sto se od starta mali poredi s Nadalom, a znamo kakve je meceve igrao Rafa sa 20 godina i mladji.
Ma on je, po meni, uvijek bio puno više kao Đoković nego kao Nadal, ali ljudi se lako uhvate nekih stereotipa. Španac, borben, brz i na bazi tih elemenata dođu do površnijih zaključaka i poređenja.

Svejedno, ne bih mu ja ovo puno zamjerao, jer očigledno su specifična i situacija i pritisak bili, a tenzija koju je kombinacija svega toga izazvala rezultirala je time čime je rezultirala.

Ali... Ne znam koliko se ovdje raje sjeća prvog puta kada smo Rafu vidjeli da ga je fizički jedan igrač raznio do mjere da je ovaj počeo disati na škrge i koristiti reket kao štap?

Miami 2011, tiebreak trećeg seta, četvrti poen. Imao je čovjek 25 godina, u punoj fizičkoj formi, a Novak mu je dušu uzeo do mjere da se Rafa, doslovno, naslonio na reket i fizički raspadao.

I mogu se tačno sjetiti tog trenutka, prošlo je, eto, 12 godina, ali znam bukvalno taj osjećaj kada gledaš nekoga ko ti je do tada bio sinonim za fizičku snagu i spremu, kako praktično ne može normalno ni hodati, a nije povrijeđen niti je meč još gotov.

Nema gladijatora koji nekada što fizički, što mentalno, ne pukne.
Pa jeste igracki vise kao Djokovic, ali vise sam mislio na mentalitet.

Ne znam koliko je Miami dobar primjer, Rafa je uvijek imao problema sa vlaznosti i uslovima tamo, mozemo onda reci i da mu je Dzumhur dusu uzeo :zoka:
necko_hz

#257 Re: Roland Garros 2023

Post by necko_hz »

ultima_palabra wrote: 10/06/2023 12:43Ne znam koliko je Miami dobar primjer, Rafa je uvijek imao problema sa vlaznosti i uslovima tamo, mozemo onda reci i da mu je Dzumhur dusu uzeo :zoka:
Jebiga Ultima, jel ti stvarno moram objašnjavati razliku između tih poređenja, odnosno njihove suštine.

Gledali smo Rafu kako predaje, kako se ne osjeća dobro, uključujući i taj meč protiv Džumhura, ali nikada prije toga kako fizički puca pod isključivim intenzitetom nečijeg tenisa.

I suština sama nije turnir na kojem se to dogodilo, već kolaps koji nastaje kad se susretneš sa nečim sa čim do tada nisi, slično kao i Alcaraz.

Opet kažem, ne vjerujem da je lik čisto fizički pukao, jer je prošle godine sa Novakom rokao 3 sata i 38 minuta, ali da se susreo sa određenom vrstom nervoze, tenzije sa kojom ranije nije i koju nije mogao kontrolisati kako je želio, vrlo vjerovatno da jeste.

I to je, rekao bih, ono gdje se sa Rafom neće moći porediti, ta kontrola emocija. Rafa ih je kontrolisao i manipulisao njima, a Alcaraz na njima igra.
sve_ovo_ja

#258 Re: Roland Garros 2023

Post by sve_ovo_ja »

Još je izuzetno mlad i na početku karijere, tako da uz pravilan rad se može sve iskontrolisati i poboljšati.
Tenis se na kraju i svede na igru živaca i da ostaneš izolovan u svom nekom svijetu kada je najpotrebnije. Meni je fasinantno kako Tsitsipas protiv Alcaraza izgleda kao junior neki sav pogubljen, a onda kako par dana poslije pritisak pojede Alcaraza...
necko_hz

#259 Re: Roland Garros 2023

Post by necko_hz »

sve_ovo_ja wrote: 10/06/2023 13:35 Još je izuzetno mlad i na početku karijere, tako da uz pravilan rad se može sve iskontrolisati i poboljšati.
Tenis se na kraju i svede na igru živaca i da ostaneš izolovan u svom nekom svijetu kada je najpotrebnije. Meni je fasinantno kako Tsitsipas protiv Alcaraza izgleda kao junior neki sav pogubljen, a onda kako par dana poslije pritisak pojede Alcaraza...
Tako je. A to se dešava čak i najboljima ikada, Novaku redovno na Olimpijadi, pa eto i na US Openu 2021. kada je igrao za historiju i pukao ko kokica protiv Medvedeva. Što? Zato što su tenzija, pritisak, očekivanja toliki da ih nekada ni mentalno najjači igrači ne mogu izdržati.

Ali, recimo, ako Novak i ove godine dođe u tu poziciju, siguran sam da će otići do kraja, jednako kao što sam siguran da se Alcarazu ovakvo nešto više neće ponoviti. To su specifična iskustva dok ih ne prođeš i ne osjetiš, tada su samo iskustva na kojima učiš, barem tako to najveći šampioni rade.
radostan dan

#260 Re: Roland Garros 2023

Post by radostan dan »

#1911 Re: TENIS
Post by radostan dan » 03/04/2011 22:04
vox-populi wrote:
Steta sto nisam gledao.... A nemam ja tih zivaca vise :).
Uglavnom,

Image
Za sekundu manje uzbudljivo od Madrida 2009. godine, ako si gledao.
Strašan tenis, sudar dva titanika. I da je Rafa dobio, bilo bi pošteno. Na kraju, nevjerovatna scena, Rafa ne može da dođe do daha, pridržava se za reket.
tenis-t61671s1900.html
necko_hz

#261 Re: Roland Garros 2023

Post by necko_hz »

radostan dan wrote: 10/06/2023 13:49Za sekundu manje uzbudljivo od Madrida 2009. godine, ako si gledao.
Strašan tenis, sudar dva titanika. I da je Rafa dobio, bilo bi pošteno. Na kraju, nevjerovatna scena, Rafa ne može da dođe do daha, pridržava se za reket.

https://www.youtube.com/watch?v=JAUvZPA ... =SportKlub

9:35. To je taj poen gdje ga je prošetao lateralno i nakon kojeg se Rafa nije oporavio.

I bukvalno se sjećam ove scene kad se naslonio na reket i moje nevjerice. Teško je to objasniti, čak i iz ove perspektive kad dobro znamo šta je i ko je Rafa, ali tada vidjeti da ovo neko njemu uradi bilo je kao da ti se na Trebeviću ukaže polarna svjetlost.
radostan dan

#262 Re: Roland Garros 2023

Post by radostan dan »

po tome i ja pamtim taj duel, prvi put da sam vidio rafu da se podštapa reketom.

sve u svemu, mislim da što se tiče mog života, teško da će se poklopiti kockice da opet gledam tako nešto kao što sam gledao ovih deset i kusur godina.
pri tom mislim na nadala skoro pa ful karijera, federera do 2016. i novaka isto do 2016.
ovaj modificirani novak od 2018. tebi se sviđa, meni manje...
necko_hz

#263 Re: Roland Garros 2023

Post by necko_hz »

Teško je da se poklope tri takva igrača u istoj eri, a da traju toliko dugo. Teško je da se to desi jednom, a ne više puta.

Specifičnost toga je što, posebno kako je vrijeme odmicalo, to nisu bili samo mečevi za titule, već i za legacy i historiju. To je jedna vrsta naboja koju će moći shvatiti samo oni koji su u realnom vremenu živjeli kroz sve to. Ostali, koji dolaze nakon nas i koji će eventualno čitati o tome i naknadno gledati, samo će pokušavati to da spoznaju i, svakako, imat će šta da gledaju, moći će uživati, ali neće uspjeti to shvatiti i osjetiti onako kako smo mi. Ali to je dio svake generacije, ni ja nisam osjetio čari drugih era sporta, specifičnih i posebnih na svoje načine, pa je najbolje što mogu da se odnosim prema istima korektno i pošteno, jer sve ima svoju čar.

Meč Alcaraz - Đoković je bio prvi meč u kojem članovi Velike trojke nisu igrali jedan protiv drugog, a da mi je izazvao jednako uzbuđenje, iščekivanje i naboj, jednako kao što će to izazivati i njegovi naredni mečevi sa Novakom ili Rafom. Gledam na njih kao simbolične duele stare i nove generacije, onih koji su ispisali historiju i onoga ko bi tek mogao da je ispiše, a posebni su i zbog toga što ih, suštinski, stvarno smatram igračima istog kalibra koji pripadaju različitim generacijama.

No, kada Rafa i Novak odu, nisam siguran koliko ćemo godina još čekati da dobijemo igrača sličnih kvaliteta u smislu potencijala i nivoa igre, a koji bi mogli konkurisati Alcarazu. Bilo bi suludo očekivati da će se to desiti brzo, ali ko zna, možda se i iznenadimo.
konoplja

#264 Re: Roland Garros 2023

Post by konoplja »

Za nas koji nismo toliko duboko u tenisu, koja je razlika izmedju Novaka prije 2018. godine i poslje?

I sta mislite o Sinneru i Runeu? Napisao sam na temi da mi oni djeluju kao igraci sa najvise potencijala i koji bi mogli podici nivo igre pa da budu ozbiljni konkurenti Alcarazu u buducnosti.
ultima_palabra

#265 Re: Roland Garros 2023

Post by ultima_palabra »

necko_hz wrote: 10/06/2023 13:14
ultima_palabra wrote: 10/06/2023 12:43Ne znam koliko je Miami dobar primjer, Rafa je uvijek imao problema sa vlaznosti i uslovima tamo, mozemo onda reci i da mu je Dzumhur dusu uzeo :zoka:
Jebiga Ultima, jel ti stvarno moram objašnjavati razliku između tih poređenja, odnosno njihove suštine.

Gledali smo Rafu kako predaje, kako se ne osjeća dobro, uključujući i taj meč protiv Džumhura, ali nikada prije toga kako fizički puca pod isključivim intenzitetom nečijeg tenisa.

I suština sama nije turnir na kojem se to dogodilo, već kolaps koji nastaje kad se susretneš sa nečim sa čim do tada nisi, slično kao i Alcaraz.

Opet kažem, ne vjerujem da je lik čisto fizički pukao, jer je prošle godine sa Novakom rokao 3 sata i 38 minuta, ali da se susreo sa određenom vrstom nervoze, tenzije sa kojom ranije nije i koju nije mogao kontrolisati kako je želio, vrlo vjerovatno da jeste.

I to je, rekao bih, ono gdje se sa Rafom neće moći porediti, ta kontrola emocija. Rafa ih je kontrolisao i manipulisao njima, a Alcaraz na njima igra.
Ma zajebavam se… ova zadnja dva paragrafa su najtacnija. Pretpostavljam da je Alcaraz mislio da Djokovic sporo pocinje ovakve meceve i da ce dobiti prvi set… kad se to nije obistinilo, onda je sebi nametnuo ogroman pritisak da mora dobiti drugi i kad je nakon toliko tenzija i propustenih prilika to konacno uspio, ostao je prazan potpuno. To je taj match management u kojem velika trojka nema premca.

Sjetio sam se finala RG iz 2019. koje je imalo slican rezultat… Thiem se napeo kao zaba da dobije 2. set i onda mu je nivo igre toliko opao da je ostatak meca bio rutina. Nije bilo povrede, ali sve ostalo je bilo vrlo slicno.
necko_hz

#266 Re: Roland Garros 2023

Post by necko_hz »

konoplja wrote: 10/06/2023 14:39 Za nas koji nismo toliko duboko u tenisu, koja je razlika izmedju Novaka prije 2018. godine i poslje?
U prvom redu tehnička modifikacija udaraca, odnosno forhenda, nakon povrede lakta. U kontinuitetu više nije mogao udarati forhend kao prije povrede, toliko snažno i precizno iz meča u meč. Morao je prilagoditi tehniku, ali je to uradio na način da smanji fizičku potrošnju i unošenje prilikom udarca, a zadrži određen nivo volumena i efikasnosti. Znači da sada, uglavnom, jednostavnije izvodi udarce i također ima efikasnost, ali u isto vrijeme gubi i određene benefite u ofanzivnom aspektu koje su mu isključivo nekadašnja tehnika i snaga donosile. Povrati on to na momente, poput ovogodišnjeg AO-a, u jednu ruku i RG-a 2021, ali u kontinuitetu toga nema više i kada pokušava to češće raditi, uglavnom se samoubije greškama.
necko_hz

#267 Re: Roland Garros 2023

Post by necko_hz »

ultima_palabra wrote: 10/06/2023 14:47Ma zajebavam se… ova zadnja dva paragrafa su najtacnija. Pretpostavljam da je Alcaraz mislio da Djokovic sporo pocinje ovakve meceve i da ce dobiti prvi set… kad se to nije obistinilo, onda je sebi nametnuo ogroman pritisak da mora dobiti drugi i kad je nakon toliko tenzija i propustenih prilika to konacno uspio, ostao je prazan potpuno. To je taj match management u kojem velika trojka nema premca.

Sjetio sam se finala RG iz 2019. koje je imalo slican rezultat… Thiem se napeo kao zaba da dobije 2. set i onda mu je nivo igre toliko opao da je ostatak meca bio rutina. Nije bilo povrede, ali sve ostalo je bilo vrlo slicno.
Da, sasvim moguće. Mada, generalno, fizika i živci su toliko isprepleteni da je nekada teško odvojiti jedno od drugog. Ako je Alcaraz bio toliko nervozan zbog svega što je meč značio, njemu je puls sigurno većim dijelom i prije i tokom meča bio na žestoko visokom nivou. Nervoza automatski podrazumijeva veće trošenje organizma, a kada to spojiš i sa onakvim intenzitetom tenisa, dobiješ to što dobiješ. Pričam napamet, jer jedino mi to ima smisla kada uzmem sve što smo i prošle i ove godine vidjeli od njega, činjenicu da je već igrao sa Novakom i da je fizički dokazao spremnost na brutalne napore. Zbog toga i mislim da on s te strane, fizičke, nema šta da popravi, već isključivo da poradi na emocijama, njihovoj kontroli i živcima.
konoplja

#268 Re: Roland Garros 2023

Post by konoplja »

necko_hz wrote: 10/06/2023 15:08
konoplja wrote: 10/06/2023 14:39 Za nas koji nismo toliko duboko u tenisu, koja je razlika izmedju Novaka prije 2018. godine i poslje?
U prvom redu tehnička modifikacija udaraca, odnosno forhenda, nakon povrede lakta. U kontinuitetu više nije mogao udarati forhend kao prije povrede, toliko snažno i precizno iz meča u meč. Morao je prilagoditi tehniku, ali je to uradio na način da smanji fizičku potrošnju i unošenje prilikom udarca, a zadrži određen nivo volumena i efikasnosti. Znači da sada, uglavnom, jednostavnije izvodi udarce i također ima efikasnost, ali u isto vrijeme gubi i određene benefite u ofanzivnom aspektu koje su mu isključivo nekadašnja tehnika i snaga donosile. Povrati on to na momente, poput ovogodišnjeg AO-a, u jednu ruku i RG-a 2021, ali u kontinuitetu toga nema više i kada pokušava to češće raditi, uglavnom se samoubije greškama.
Hvala lijepo.

Gledaju li se zene?
Ja vidio rezultat 3:0 za Swiatek u drugom setu kontam ajd' upalit cu da vidim ceremoniju kad ono kurko. Evo 5:5 trenutno. :D
NediM17

#269 Re: Roland Garros 2023

Post by NediM17 »

Proigrala Muchova.
necko_hz

#270 Re: Roland Garros 2023

Post by necko_hz »

Upalih od sredine drugog seta, nisam očekivao da će Swiatek ovako pasti, mada je Muchova i protiv Sabalenke sličnu stvar napravila u trećem setu.
NediM17

#271 Re: Roland Garros 2023

Post by NediM17 »

Sta vraca cura, nevjerovatno, dobi set.
konoplja

#272 Re: Roland Garros 2023

Post by konoplja »

Izvuce se Swiantek, a bas je na konopcima bila.
grunf 11

#273 Re: Roland Garros 2023

Post by grunf 11 »

Asked about the booing from the crowd when he began fist-pumping as victory drew near, he said: “I don’t mind. It’s not the first time, probably not the last. I’ll just keep winning.”

Novakova poruka onima koji urlicu i krecu sa uvredama.

Najbijedniji medju bijednima.

Takvi najvise i najduze pate.
Priglavke

#274 Re: Roland Garros 2023

Post by Priglavke »

necko_hz wrote: 10/06/2023 15:20
ultima_palabra wrote: 10/06/2023 14:47Ma zajebavam se… ova zadnja dva paragrafa su najtacnija. Pretpostavljam da je Alcaraz mislio da Djokovic sporo pocinje ovakve meceve i da ce dobiti prvi set… kad se to nije obistinilo, onda je sebi nametnuo ogroman pritisak da mora dobiti drugi i kad je nakon toliko tenzija i propustenih prilika to konacno uspio, ostao je prazan potpuno. To je taj match management u kojem velika trojka nema premca.

Da, sasvim moguće. Mada, generalno, fizika i živci su toliko isprepleteni da je nekada teško odvojiti jedno od drugog. Ako je Alcaraz bio toliko nervozan zbog svega što je meč značio, njemu je puls sigurno većim dijelom i prije i tokom meča bio na žestoko visokom nivou. Nervoza automatski podrazumijeva veće trošenje organizma, a kada to spojiš i sa onakvim intenzitetom tenisa, dobiješ to što dobiješ. Pričam napamet, jer jedino mi to ima smisla kada uzmem sve što smo i prošle i ove godine vidjeli od njega, činjenicu da je već igrao sa Novakom i da je fizički dokazao spremnost na brutalne napore. Zbog toga i mislim da on s te strane, fizičke, nema šta da popravi, već isključivo da poradi na emocijama, njihovoj kontroli i živcima.
@necko
Naravno,jedino to i ima logike Alcaraz je bio psihicki opterecen prije i tokom meca, pa se to prenijelo i na fizicki umor,pa su nervi koji pokrecu,(citaj daju signale) misicima "zakazali". Sto je interesantno da je istovremeno imao grceve u ruci i nozi, a za to su nervi koji polaze iz kičmene moždine zaduzeni.Radi se o perifernom nervnom sistemu koji je veza kicmene mozdine i mozga sa ostatkom tijela... Malo je to komplikovano i za neurologe,a za nas laike da i ne govorim... Nadam se da kod Alacaraza nije u pitanju neka vrsta patologije, ali je znak za uzbunu i to mu se sigurno nije desilo slucajno...
RJ57

#275 Re: Roland Garros 2023

Post by RJ57 »

šta je da je, patologija, psiha, fizika, psihofizika, čovjek je izgubio a bio je popriličan favorit ….. odnosno bio je favorit u glavama svih onih koji brzo zaboravljaju, mada nam big 3 već skoro 20 godina demonstriraju šta su u stanju napraviti na GS, da su svjet za sebei da su za njih svi ostali buranija

jako žalosno ali istinito, skoro penzija i opet im nemožeš ništa. doduše ostao je još samo jedan od njih trojice, ali dok god čujete pucnjavu sa ljubinog groba next gen neće proći :mrgreen:
Post Reply