kuli1961 wrote: ↑02/06/2023 23:17Evo konkretno šta Hrvatska nudi:malasavjetnica wrote: ↑02/06/2023 08:46 Ovi što kažu da Hrvatska nema šta ponuditi, za razliku od npr. Tanzanije, Egipta i sl, zanima me šta oni tačno misle pod tim. Ozbiljno me zanima. Da Hrvatska ponudi jahanje na kamilama, slonovima, piramide (hajd dobro, to ima kod nas) ili šta? Jesu li te osobe ikad posjetile Plitvice, Brijune, slapove Krke, Mljet, bilo koji hrvatski nacionalni park? Bilo koji hrvatski otok? Okupali se na nekoj skrivenoj plaži, popeli se na neki vidikovac, posjetili IJEDAN muzej u Hrvatskoj? Ma jesu li ikad posjetili uopšte ijedan muzej u BiH? Ono, ljetuješ godinama u Tučepima i žališ se kako Hrvatska nema šta ponuditi. Ako se pod tim misli na noćni život, onda se posipam pepelom, o tome ne znam puno.
Zadar- kao klinac učio sam o katedrali sv. Donata i 2018. se ukazala prilika da je posjetim, kao već matorac. Djevojčica sto prodaje ualznice o istoriji Sv.Donata nije znala ama bas nista, nikakvog vodiča nema, info table sko da i nemaju informacija. Preko pouta sv. Donata je Arheološki muzej (ili nacionalni, ili kako već, naziv je nebitan), udjem i razgedam- postavka siromasna, mnogo više prikaza zivora, nosnji, sudja, polporivrednih alatki iz ne tako daleke istorije, nego sto je artefakata iz antičkog rimskog doba, no šta je tu je. Na samom ulazu/izlazu je gift/souvenir shop. Razgledanjem sam zapazio nekoliko interesantih komada antičkog nakita- brosevi, naučnice, itd. Udjem u gift shop i pitam sta imaju u prodaji, rekoše -sav nakit čiji su originali izloženi. Htjedoh kupiti dva razlicita komada- nemaju na stanju, nije stiglo, ne zna se kada ce. Pitam za treci, cetvrti komad- ista prica. Datum je 15.7.
Isti dan popodne/predvece, negdje oko 18-19 sati, prosetam pored vodenih orgulja- prljavo, puno smeca, papirnih i plasticnih otpadaka.. Ogladnio sam, a nedaleko orgulja nekakav restorancic. Udjem, narucim nekakvu paštu (ne sjecam se tacno koju), dobijem porciju veličine skupljene šake- pesnice, Cijena-70 kuna! ponavljam. 2018. godina! Treba li još konkretnih podataka za ovo brijanje "na suho"?
Opet Zadar- tih dana mi je bio i rodjendan, pa sam odlucio odvesti drustvo na veceru ( setoro nas je bilo), preporucen mi je jedan restoran kao jako dobar, novac nije bio limitiran. Malo smo sacekali, to mi je Ok, kad smo sjeli, punih 20 minuta konobara nizglave, kad se udostojio doci, prvo smo narucili pice- voda, žesta, vino... narudba je stigna nakon drugih 20 minuta. Brzo smo se odlucili za klopu i narednu turu pica. OVaj put 40 minuta smo morali cekati. U nekom momentu vecere, od konobara sam trazio jos malo HLJEBA ili peciva, prvo sto mi je rekao- sjor. mislite KRUHA, sa nevjerovatno posmjesljivim pogledom i bojom glasa. Rekoh- NE, JA ZELIM HLJEB, a Vi razumijete tu narudbu i molim donesite traženo. Nije stiglo. To je nista drugo nego otvoreno ignorisanje.
Većinska ponuda na makarskoj/šibenskoj rivijeri- pretovaren brod, izlet do nekog obliznjeg mjesta na Hvaru ili Braču, trešti otužna galebarska muzika, ili šatro klapa, na brodu ponuda -plastična čaša uskislog vina, plastična čašica šatro loze i ako imas sreće, brzine a blizu si rostilja, komad neke ribe (nisam neki riboljubac, ali nema veze). Ili na plaži sam, prilazi kajić natovaren gajbama sa povrćem i mahom voćem (logično). Cijene- komad je skuplji nego kilogram na pijaci.. Ok cijena mora biti veća, jer ti robu donosi pod nos, ali bas toliko....
Kakve crne Plitvice- iz Sibenika, Zadra, Makarske???? Udaljenost?
U sibenskom zaledju tu i tamo ponuda za Skradin, Krku i to je to.
Znao sam otici do turist biroa, pitati bas za neku skrovitu lijepu plazu, ili za konobu u brdu (ko se zatekne u ili oko Brela, B. Vode, B. Polja, - preporučujem konobu Galinac!) samo me blijedo gledaju...
Ili- Pag- 2019- ljeto (ne znam datum), isli smo na 5 dana, apartmanski smjestaj. Drugarica iz naseg drustva slavi rodjendan, vodi nas na cuvenu pasku janjetinu, prethodno meza- paski sir i prsut, pice. rakija, vino. O mezi se nema sta pricati, takav prsut kuci stavljam u grah, eto da se ne baci. Janjetina- to nije paška janjetina, vec par rebara koje su prvo dali mačkama da oglodju, pa kad je mačkama dosadilo, nama su ih servirali...ceh je bio blizu 300 EUR!!!! Izasli smo gladni iz restorana.
Eto, zato moj glavni dio ljetovanja NE PROVODIM U HRVATSKOJ!
Zakljucno, ponuda sirotinjska, iz vremena sredine 70-tih do sredine 80-tih, a cijene kakastrofalno visoke, prosto nenormalne.
Sa druge strane, Kvarner i Istra su nesto sasvim drugo...
Npr. Pula, apartmansko naselje Punta Verudela- apartmani u fantasticnoj borovoj šumi. U naselju se nalazi nekakva stara austrijska tvrdjava, recimo Citadela, a unutar citadele, ljupka muzejska postavka i fantastican restorancic. E tu sam jeo najbolju pomidore paštu sa škampima, netom spremljenu, pili sjajnu, pravu lozu, vino.. a ceh? Smiješan, toliko da smo kao tringeld ostavili skoro polovinu računa. To je bilo 2010, a i dan danas pamtim.
Ne trazim puno- samo da me tretira kao covjeka, a da cijene prilagode kvaliteti ponude ili obrnuto. A sve to imam u Grckoj ili Turskoj.
Skoro isto razoxarenje iz zadra nosim