Ukrajina

drug_profi

#167276 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 09/06/2023 22:18 40.000 Rusa cuva Zaporozije jaka velika sila ALi toliko je Rusa poginulo ili bivalo ranjeno u Bakhmutu za 2 mjeseca.
A vec 2000 izbaceno iz stroja za 2 dana.
Tom progresijom za 10 dana ce biti prepolovljeni i popustice linije. Za mjesec ce biti potpuno razbijeni.
A ukrajina ne napada sa 12 brigada.
82. npr. jos nigdje na vidiku.
Ona kad se ukljuci znamo da je uslo sve ofanzivno. Bar tako ja mislim.
Mozda neka rezerva u obliku TD da ostane iza.
apsidejzi

#167277 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

KOliko ja mogu skontati, ukri jos uvijek salju manje jedinice. Navodno idu dva tri tenka i cetiri pet oklopnih vozila i grupu do 20 vojnika na neku tacku. Tenkovi sluze da zabave pozadinske operatere i artiljeriju sa strane, dok transporteri prilaze prvoj liniji. Onda iskace pjesadija i tu nastaje krkljanac.

Jucerasnji gubitak tenkova je bio u jednoj takvoj akciji. Kada su ih izgubili ukri su organizovali novi napad sa vise tenkova koji su gadjali artiljerijske polozaje i onemogucili im normalan rad. Navodno su i poslali 100 vojnika na istu tacku i haman su je i zauzeli. No to je neprovjereno.
drug_profi

#167278 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 09/06/2023 22:22 I zapamtite ovo je samo prva ofanziva za 2 do 3 mjeseca biti ce daleko zanimljivije
Da. Ljudi ovdje misle da je ovo sad all in.
Ovo je samo prva, doduse jako vazna, ofanziva.
Tesko da ce se u ovom pokretu osloboditi sva teritorija. Bice operativna pauza nakon sto se dostignu ciljevi ili zaustavi napredovanje.
Pa onda nanovo.
Ja se nadam slobodnom Mariupolju u jesen.
drug_profi

#167279 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Dimu1927 wrote: 09/06/2023 22:25 ma jok reko putler propala je ofanziva to je to... ne citas prave izvore
Putler kojem niko ne smije prenositi lose vijesti, vec samo dobre.
I covjek koji nema mobitel i ne koristi internet.
Obavjesten je u pickumaterinu...
drug_profi

#167280 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote: 09/06/2023 22:31

scenario šta se desilo prema Theineru
Vrlo jasno i logično.
Nedostatak PVO okopa, sto je inace izgleda trenutna slabost u NATO jedinicama jer se smatrao zastarjelim.
Međutim pojavom dronova opet je nužan u ofanzivnim jedinicama i to se po Theineru sad shvatilo u NATO-u-
drug_profi

#167281 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

statixx wrote: 09/06/2023 22:57 Kazu orci da su uocili grupisanje kod Kremine, navodno dosta opreme.
Ja stalno ukazujem na sjever.
Jucer se na tom frontu pojacala aktivnost ZSU. Rusi malo pomjereni tu i tamo. Tu su pokusali napasti, ali su ga poglabali izgleda i sad ZSU sprema gazanje.
I sve to ima veze sa Ruskim legijama koje prave haos u Rusiji.

Kladio bih se u stoju da za koji dan ide armada preko ruske granice kroz Urazovo na cestu za Troicke i Svatove...
drug_profi

#167282 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

karanana wrote: 09/06/2023 23:36
lvartheboneless wrote: 09/06/2023 23:34

Ima li neki link ili izvor? Daj zakači nam ovdje da vidimo. Bit će šteta ako je istina 😳
ne znam vidi li se, kod mene pise tweet unavailable.

izbrisan link jer forum kaze da je fotosopirano i da rusi nisu kod unistene tehnike.
Ali tebi nije smetalo da pozuris to podijeliti.
Karanana, simpa si mi i mislim da si generalno ok lik, ali brate ...
Nema objasnjenja za to sto ti radis osim da si glup ko qurac.
Eto.
Moram te staviti na foe. Barem dok ovaj rat ne zavrsi. Bezveze me iritiras glupostima i defetizmom koje neselektivno plasiras ovdje.
Seawolf

#167283 Re: Ukrajina

Post by Seawolf »

drug_profi wrote: 10/06/2023 00:53
JoseMujica wrote: 09/06/2023 22:31

scenario šta se desilo prema Theineru
Vrlo jasno i logično.
Nedostatak PVO okopa, sto je inace izgleda trenutna slabost u NATO jedinicama jer se smatrao zastarjelim.
Međutim pojavom dronova opet je nužan u ofanzivnim jedinicama i to se po Theineru sad shvatilo u NATO-u-
S tim što se efikasna zaštita oklopnih jedinica u napadu ne može postići oklopnim gusjeničarima naoružanim samo brzometnim topovima, zbog njihovog ograničenog dometa.

Naime, helikopter, ili UCAV koji djeluje po oklopnim vozilima ATGM-ovima, gađa sa daljine od 8 do 12 km i sa visine od 5 do 6 km.

Za odbranu od ovakvog djelovanja, potreban je sistem sa PVO projektilima odgovarajućeg dometa, a zapad takav sistem na oklopnom vozilu gusjeničaru nema.

Najbliže proizvodnji je dogurao sistem sa francuskim projektilima Crotale NG VT-1 (domet 11 km, po visini do 6.000 m) na podvozju tenka Leclerc, međutim je taj sistem otkazan zbog toga što se smatrao nepotrebnim u posthladnoratovskom dobu.

Južnokorejska vojska ima ovo, sa tim istim projektilima Crotale NG VT-1:

Image
Last edited by Seawolf on 10/06/2023 01:24, edited 1 time in total.
drug_profi

#167284 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bernardinac wrote: 10/06/2023 00:37
A_A_AKCIJA wrote: 09/06/2023 23:46

Haj još malo trolaj, svijut :D

Rusi se snimili nakon prvog napada. Ako su se uopće snimili jer nema drveta ni jednog na snimku.

Drugi problem je što je na slici manje tehnike od onoga što kažu da su uništili i što se vidi na snimku. Dakle, bio je još jedan napad ili lažu.

Treće i najbitnije, Rusi na Twitteru kukaju kako je linija probijena a da će bezbeli najebati večeras još više, jer udar preuzimaju nove brigade

Dakle, sviranje bivšem premijeru Austrije. Proboj uspio.
Ako Ukrajinci penertiraju dublje :mrgreen:, rusima će se počete zaljevati voda u uši.
Oko 100 km je do Azovskog. Da naprave 25 km to je već panika.
Ako dođu na 50 km to bi moglo dovesti do masovnog bježanja.
Ukrajina se uopšte ne mora boriti za svaku kuću i grad na jugu jer će se za to pobrinuti strah.

To bi moglo napraviti takav krkljanac (civili i vojska) da bi to moglo totalno sjebat ruse.
Još ako ponovo udare po Kerču panika će biti na max.

Za ZSU i Ukrajinu nije cilj 100 km, već 50km malo šireg klina.
Kada dođe dotle rusi moraju kontati kako se izvući sa obala Dnjepra preko Krima.
Zato bi najidealniji pravac bio što više prema Mariupolju.
Vuhledar-Volnovaha-Mariupolj.
Treba rušiti Kerč jer tada kreće egzodus i panika.
U pravu si. Treba ukalkulisati paniku i haos na cestama u slucaju proboja dubljeg od 30km. Tada vjerovatno prestaje organizirana odbrana i prelazi se u stihijske borbe i povlacenja. Uz mnogo, mnogo plasiranih laznih vijesti koji unose dodatnu paniku.
janje_

#167285 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

drug_profi wrote: 10/06/2023 01:11
Spoiler
Show

izbrisan link jer forum kaze da je fotosopirano i da rusi nisu kod unistene tehnike.
Eto.
Moram te staviti na foe. Barem dok ovaj rat ne zavrsi. Bezveze me iritiras glupostima i defetizmom koje neselektivno plasiras ovdje.
Aleluja
Point.

#167286 Re: Ukrajina

Post by Point. »

karanana wrote: 09/06/2023 23:49
A_A_AKCIJA wrote: 09/06/2023 23:46

Haj još malo trolaj, svijut :D

Rusi se snimili nakon prvog napada. Ako su se uopće snimili jer nema drveta ni jednog na snimku.

Drugi problem je što je na slici manje tehnike od onoga što kažu da su uništili i što se vidi na snimku. Dakle, bio je još jedan napad ili lažu.

Treće i najbitnije, Rusi na Twitteru kukaju kako je linija probijena a da će bezbeli najebati večeras još više, jer udar preuzimaju nove brigade

Dakle, sviranje bivšem premijeru Austrije. Proboj uspio.
sta znaci trolat u kontekstu ovog sto sam postavio? lazna vijest, fotomontaza?
uvijek nesto fali i nije u redu kad se stvari gledaju iz drugog ugla.
Koji je tebi q u zadnje vrijeme. Pa majku mu ulazi se u kritičnu fazu rata ti ovdje postavljaš proruske fotošopirane snimke i širiš defatizam. Pa se postavlja pitanje šta hoćeš ti?
GandalfSivi

#167287 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Ako nismo do sada upratili, poprilicno kvalitetan i objektivan lik:

Maliodmene

#167288 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

A da ga jednostavno prestanete citirati?
karanana

#167289 Re: Ukrajina

Post by karanana »

drug_profi wrote: 10/06/2023 01:11

Eto.
Alahmqnet druze. Uzmi crvenu pilulu i vrati se u matrix. Tanka je linija rusije do berlina i ukrajine do vladivostoka
karanana

#167290 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Point. wrote: 10/06/2023 01:32
karanana wrote: 09/06/2023 23:49

sta znaci trolat u kontekstu ovog sto sam postavio? lazna vijest, fotomontaza?
uvijek nesto fali i nije u redu kad se stvari gledaju iz drugog ugla.
Koji je tebi q u zadnje vrijeme. Pa majku mu ulazi se u kritičnu fazu rata ti ovdje postavljaš proruske fotošopirane snimke i širiš defatizam. Pa se postavlja pitanje šta hoćeš ti?
Realne i tacne vijesti onakve kakve ih trenutno vidimo. Ti?
drug_profi

#167291 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Neko je pitao sta je sa zracnim snagama.
Tu su.
I dobro je da se ne cuje za njih jer bi to znacilo da su obarani.

Bernardinac

#167292 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 10/06/2023 01:22
Bernardinac wrote: 10/06/2023 00:37
Ako Ukrajinci penertiraju dublje :mrgreen:, rusima će se počete zaljevati voda u uši.
Oko 100 km je do Azovskog. Da naprave 25 km to je već panika.
Ako dođu na 50 km to bi moglo dovesti do masovnog bježanja.
Ukrajina se uopšte ne mora boriti za svaku kuću i grad na jugu jer će se za to pobrinuti strah.

To bi moglo napraviti takav krkljanac (civili i vojska) da bi to moglo totalno sjebat ruse.
Još ako ponovo udare po Kerču panika će biti na max.

Za ZSU i Ukrajinu nije cilj 100 km, već 50km malo šireg klina.
Kada dođe dotle rusi moraju kontati kako se izvući sa obala Dnjepra preko Krima.
Zato bi najidealniji pravac bio što više prema Mariupolju.
Vuhledar-Volnovaha-Mariupolj.
Treba rušiti Kerč jer tada kreće egzodus i panika.
U pravu si. Treba ukalkulisati paniku i haos na cestama u slucaju proboja dubljeg od 30km. Tada vjerovatno prestaje organizirana odbrana i prelazi se u stihijske borbe i povlacenja. Uz mnogo, mnogo plasiranih laznih vijesti koji unose dodatnu paniku.
Da. Sjećaš se da su ukrajinci već hakirali tv kanale i još svašta. Danas AI napravi video bilo koga. Zamisli hakirani upad u sred dnevnika sa prilogom "vanredne vijesti, obraćanje nekog lokalnog šerifa ili generala južnog sektora i sl., da su ukrajinci probili, Kerčki srušen ali da nema mjesta panici nego da se lagano u koloni po jedan evakuišu put rusije. :mrgreen:
I onda nestane struje i gsm mreže? :run:
Dovoljno je 2 minuta takvog programa da napravi dramu.
Kao Orson Welles - The War of the Worlds iz 1939. :izet:

Još mi nešto upada u oči kada pogledam liveuamap kartu a to je ovaj Vuhledar i sve oko njega i koliko su tu pa prema sjeveru do Avdiivke linije blizu Donetska i koliko su rusi tu napadali i koliko im je to bilo važno osvojiti a nisu mogli proći. Ovaj dio fronte je morao ostati slobodan jer je od vitalnog značaja za ZSU. Taj Vuhledar mora imati neku veliku svrhu.
drug_profi

#167293 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bernardinac wrote: 10/06/2023 02:08 Još mi nešto upada u oči kada pogledam liveuamap kartu a to je ovaj Vuhledar i sve oko njega i koliko su tu pa prema sjeveru do Avdiivke linije blizu Donetska i koliko su rusi tu napadali i koliko im je to bilo važno osvojiti a nisu mogli proći. Ovaj dio fronte je morao ostati slobodan jer je od vitalnog značaja za ZSU. Taj Vuhledar mora imati neku veliku svrhu.
Samo 20 km napredovanja presjeca fizicki zeljeznicku vezu Rusije sa Hersonom i Zaporožjem, a po sadasnjem stanju stvari i sa Krimom, jer koliko znam Kerch jos nije osposobljen za vozove.
Prodor iz Bahmuta uz prodor iz Vuhledara stavlja Donjeck u okruzenje.
drug_profi

#167294 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nedavno sam bas ovako nesto pomenuo.
Ukrajina ima know how i ljude i pogone koji su ostali. Ukrajina je zemlja beskrajnih mogućnosti ako se izbore sa korupcijom.
(Nadam se da će sloboda umjeti da pjeva kao što su sužnji pjevali o njoj...)

Dakle rakete srednjeg dometa. Bub aerodromi uskoro.
A ni Lenjin nije siguran.
Ukrajina će moći proizvoditi vlastite rakete dometa preko 1.000 km
Seawolf

#167295 Re: Ukrajina

Post by Seawolf »

drug_profi wrote: 10/06/2023 02:17 Nedavno sam bas ovako nesto pomenuo.
Ukrajina ima know how i ljude i pogone koji su ostali. Ukrajina je zemlja beskrajnih mogućnosti ako se izbore sa korupcijom.

Ne zaboravimo da je najveći kapitalac ovog rata potopljen projektilima ukrajinske proizvodnje, koje je razvila ukrajinska pamet.
Bernardinac

#167296 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 10/06/2023 02:17 Nedavno sam bas ovako nesto pomenuo.

Neka im pođe za rukom taj proboj i klin od 30-50 km a za rakete ne brinem, biće toga.
Ako rusi gađaju širom Ukrajine treba im sve vratiti istom mjerom. Siledžije samo degenek razumiju.
drug_profi

#167297 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

FPV komandira tenka, 3. jurisna samostalna brigada
Bahmut.

https://fb.watch/l3xuOzT8sR/

Ne znam kako FB video ugraditi da se vidi na forumu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#167298 Re: Ukrajina

Post by pici »

drug_profi wrote: 10/06/2023 03:06 FPV komandira tenka, 3. jurisna samostalna brigada
Bahmut.

https://fb.watch/l3xuOzT8sR/

Ne znam kako FB video ugraditi da se vidi na forumu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#167299 Re: Ukrajina

Post by pici »

Bernardinac wrote: 10/06/2023 02:08
Da. Sjećaš se da su ukrajinci već hakirali tv kanale i još svašta. Danas AI napravi video bilo koga. Zamisli hakirani upad u sred dnevnika sa prilogom "vanredne vijesti, obraćanje nekog lokalnog šerifa ili generala južnog sektora i sl., da su ukrajinci probili, Kerčki srušen ali da nema mjesta panici nego da se lagano u koloni po jedan evakuišu put rusije. :mrgreen:
I onda nestane struje i gsm mreže? :run:
Dovoljno je 2 minuta takvog programa da napravi dramu.
Kao Orson Welles - The War of the Worlds iz 1939. :izet:

Još mi nešto upada u oči kada pogledam liveuamap kartu a to je ovaj Vuhledar i sve oko njega i koliko su tu pa prema sjeveru do Avdiivke linije blizu Donetska i koliko su rusi tu napadali i koliko im je to bilo važno osvojiti a nisu mogli proći. Ovaj dio fronte je morao ostati slobodan jer je od vitalnog značaja za ZSU. Taj Vuhledar mora imati neku veliku svrhu.
Taj Vuhledar je klin i da padne eto ih sazada Marinki i citav Donjecki front je upitanju. Tako isto da Marinka padne etoinHa Vuhledaru sazada i onda je cranje Zaporoškom frontu. E to su bitni strateski gradovi a ne Bahmut. Sta su rusi dobili sa Bahmutom. Poslali u smrt desetine hiljada svojih vojnika i kud dalje rodjace.
Koda sami rusi su sebi neprijatelji ili su kompletni idioti. Na svu srecu ukrajinaca.
statixx

#167300 Re: Ukrajina

Post by statixx »

Post Reply