I onda u nekom idealnom Hakizovom svijetu, banke takode ne zele da pomazu poslodavcima da krse zakon tako sto uplacuju plate bez doprinosa...Roccohljup wrote: ↑06/06/2023 21:41 To je ostavljeno bankama na volju da procjene i propisu internim aktom a preko cenera je obavezno. Regulatori su povecali kontrole i kriterije pa banke u strahu od kazni spustaju te limite.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Bloo
- Globalna šefica
#106376 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Hakiz
#106377 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa, ja sam govorio o tome da je takva praksa bila kada je vladala mrska SDA.Bloo wrote: ↑06/06/2023 22:09I onda u nekom idealnom Hakizovom svijetu, banke takode ne zele da pomazu poslodavcima da krse zakon tako sto uplacuju plate bez doprinosa...Roccohljup wrote: ↑06/06/2023 21:41 To je ostavljeno bankama na volju da procjene i propisu internim aktom a preko cenera je obavezno. Regulatori su povecali kontrole i kriterije pa banke u strahu od kazni spustaju te limite.
I da sada, kada trojka ima vlast i u najvećem kantonu i u federaciji i na državnom nivou, naravno da ta praksa više neće biti moguća. Poštenje nam je obećano.
Ili nije tako?
Zapravo, pitao sam. Koliko vidim, svi koji agituju za trojku se slažu da će se nastaviti kako je bilo pod tamnim vilajetom SDA terora. Čude se, u čemu je problem.
- Bloo
- Globalna šefica
#106378 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Duboko me dira tvoja zabrinutost.Hakiz wrote: ↑06/06/2023 22:18Pa, ja sam govorio o tome da je takva praksa bila kada je vladala mrska SDA.
I da sada, kada trojka ima vlast i u najvećem kantonu i u federaciji i na državnom nivou, naravno da ta praksa više neće biti moguća. Poštenje nam je obećano.
Ili nije tako?
Zapravo, pitao sam. Koliko vidim, svi koji agituju za trojku se slažu da će se nastaviti kako je bilo pod tamnim vilajetom SDA terora. Čude se, u čemu je problem.
![]()
-
Hakiz
#106379 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bit ću dobar, bit ću dobar, bit ću dobar, bit ću dobar...Bloo wrote: ↑06/06/2023 22:35Duboko me dira tvoja zabrinutost.Hakiz wrote: ↑06/06/2023 22:18
Pa, ja sam govorio o tome da je takva praksa bila kada je vladala mrska SDA.
Ili nije tako?
![]()
![]()
- Student_u_Ostavci
#106380 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Forgive me for the harm I have caused this world. None may atone for my actions but me and only in me shall their stain live on. I am thankful to have been caught, my fall cut short by those with wizened hands. All I can be is sorry, and that is all I am.
-
Hakiz
#106381 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ili pojednostavljeno, Bloo mi je nabacila volej koji neću iskoristiti.Student_u_Ostavci wrote: ↑06/06/2023 22:39Forgive me for the harm I have caused this world. None may atone for my actions but me and only in me shall their stain live on. I am thankful to have been caught, my fall cut short by those with wizened hands. All I can be is sorry, and that is all I am.
- Student_u_Ostavci
#106382 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nema više nabacivanja na volej u našem javnom diskursu. To je nekada biloHakiz wrote: ↑06/06/2023 22:45Ili pojednostavljeno, Bloo mi je nabacila volej koji neću iskoristiti.Student_u_Ostavci wrote: ↑06/06/2023 22:39
Forgive me for the harm I have caused this world. None may atone for my actions but me and only in me shall their stain live on. I am thankful to have been caught, my fall cut short by those with wizened hands. All I can be is sorry, and that is all I am.
- Roccohljup
#106383 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma nije to ni posao a ni duznost banaka. Obaveza poslodavca je da po zakonu o doprinosima iste plati iz platu. Specifikacije se salju PU koja ako zeli moze da reaguje kad vidi da joj bilo koja firma nije iste uplatila.Bloo wrote: ↑06/06/2023 22:09I onda u nekom idealnom Hakizovom svijetu, banke takode ne zele da pomazu poslodavcima da krse zakon tako sto uplacuju plate bez doprinosa...Roccohljup wrote: ↑06/06/2023 21:41 To je ostavljeno bankama na volju da procjene i propisu internim aktom a preko cenera je obavezno. Regulatori su povecali kontrole i kriterije pa banke u strahu od kazni spustaju te limite.
A to sto nisu radili u PU i ne rade dan danas kako treba i sto za neke firme kao JP zakoni ne vaze kao za nas obicne smrtnike.....to je prica za sebe
- Bloo
- Globalna šefica
#106384 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I onda se vracamo na post od Styling: Ne treba nista. Nijedan zakon ne obavezuje banku da provjerava poslovanje klijenata. Njihovo je samo da vrse transkacije i da izvrasavaju sudske naloge koji se ticu blokade racuna. Banka ne moze biti finansijski inspektor niti policajac. Za to postoje nadlezne institucije.Roccohljup wrote: ↑06/06/2023 22:56Ma nije to ni posao a ni duznost banaka. Obaveza poslodavca je da po zakonu o doprinosima iste plati iz platu. Specifikacije se salju PU koja ako zeli moze da reaguje kad vidi da joj bilo koja firma nije iste uplatila.
A to sto nisu radili u PU i ne rade dan danas kako treba i sto za neke firme kao JP zakoni ne vaze kao za nas obicne smrtnike.....to je prica za sebe
I onda na primjeru mene, klijenta, fizickog lica, vidimo da banka u "strahu" od kontrola, inspekcija, zakona, moze da maltretira mene zbog pologa od 2000 ili 5000 KM.
-
Hakiz
#106385 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dakle, banke provjeravaju porijeklo novca iz meraka, nije im to obaveza, imaju službe zadužene da gledaju ko je kako došao do novca.
- Roccohljup
#106386 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne, porjeklo novca moraju da provjeravaju jer je to propisano zakonom i podzakonskim aktima. Svaku sumnjivu ili neuobicajenu transakciju moraju prijaviti FOO koji dalje postupa u skladu sa svojim ovlastima.
-
emirolini
-
Hakiz
#106388 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A šta ja govorim?Roccohljup wrote: ↑06/06/2023 23:38Ne, porjeklo novca moraju da provjeravaju jer je to propisano zakonom i podzakonskim aktima. Svaku sumnjivu ili neuobicajenu transakciju moraju prijaviti FOO koji dalje postupa u skladu sa svojim ovlastima.
Da ima, barem je meni tako rečeno, zakon koji banci kaže da ne smije primiti od firme novac za platu ako nisu uplaćeni doprinosi.
Već nekoliko godina doprinosi su porezi. Ako banka bez potvrde primi novac za plate, učestvuje u poreskoj prevari. Možda i u pranju novca.
To što država sprečava tužilaštva, policijske, inspekcijske organe, Agenciju za bankarstvo itd da banke krivično ili na drugi način gone zbog toga, puštanjem da se radnicima kroz banke isplate plate bez doprinosa i tako kupuje socijalni mir i banke u tome učestvuju, to je druga priča.
Ali, taj kriminal je mogao sa SDA.
Nadati se da sa trojkom neće moći.
Nema doprinosa - nema plate.
Iskreno vjerujem da je trojka do kraja posvećena pravu, zakonima, poštenju. Da će, za razliku od SDA, riješiti ovaj problem, pa i bespravnu gradnju i slične.
Samo po zakonu
- Styling
#106389 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da, ali nisu dužne provjeravati da li je firma platila doprinose prije nego što je isplatila platu.Roccohljup wrote: ↑06/06/2023 23:38Ne, porjeklo novca moraju da provjeravaju jer je to propisano zakonom i podzakonskim aktima. Svaku sumnjivu ili neuobicajenu transakciju moraju prijaviti FOO koji dalje postupa u skladu sa svojim ovlastima.
-
kakabanja213
#106390 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... A4pujTCDN5.Styling wrote: ↑07/06/2023 06:38Da, ali nisu dužne provjeravati da li je firma platila doprinose prije nego što je isplatila platu.Roccohljup wrote: ↑06/06/2023 23:38
Ne, porjeklo novca moraju da provjeravaju jer je to propisano zakonom i podzakonskim aktima. Svaku sumnjivu ili neuobicajenu transakciju moraju prijaviti FOO koji dalje postupa u skladu sa svojim ovlastima.
Clan 14b kaze da je OOPP, valjda je to banka, duzna obavijestiti poreznu upravu ako sa placom nisu uplaceni doprinosi i to u roku od 7 dana.
Tako da vjerovatno i banke i PU krse zakon. Za dokazivanje tog nije potreban tuzilac tipa Archibalda Coxa vec moze i neki pocetnik
- Roccohljup
#106391 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
taj član kaže obavijesti PU a ne da odbije uplatu/transakciju. I banke to rade (isto kao što obavještavaju foo o sumnjivim transakcijama) a PU je ta koja treba da djeluje prema tim firmama.kakabanja213 wrote: ↑07/06/2023 07:45https://www.google.com/url?sa=t&source= ... A4pujTCDN5.
Clan 14b kaze da je OOPP, valjda je to banka, duzna obavijestiti poreznu upravu ako sa placom nisu uplaceni doprinosi i to u roku od 7 dana.
Tako da vjerovatno i banke i PU krse zakon. Za dokazivanje tog nije potreban tuzilac tipa Archibalda Coxa vec moze i neki pocetnik
-
kakabanja213
#106392 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Odlicno. Ja sam samo htio razjasniti jesu li banke duzne ili nisu provjeravati ovo oko uplate doprinosa. Ipak postoji necija krivica ili PU ili banke ili obadvije institucije, ali kazem vrlo lako je utvrditi cija je odgovornost. E sad zasto se ne ide istragu Sda-ovskog direktora PU, a ide u istragu Sda-ovskog gradonacelnika, bivseg, Sarajeva nije mi jasno. A steta po drzavu, kanton... je namanje 1000 puta veca kod prvih.Roccohljup wrote: ↑07/06/2023 08:29taj član kaže obavijesti PU a ne da odbije uplatu/transakciju. I banke to rade (isto kao što obavještavaju foo o sumnjivim transakcijama) a PU je ta koja treba da djeluje prema tim firmama.kakabanja213 wrote: ↑07/06/2023 07:45
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... A4pujTCDN5.
Ali eto imaju prioriteti valjda.
- Roccohljup
#106393 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vidi, kad su "poreski grijesi" u pitanju, PU i ljudi koji je vode plivaju sa svim strankama i tajkunima. Tako i kad ode stranka koja ih je imenovala, ne talasaju ovi ostali previše jer su sigurno u nekim slučajevima štitili i njihove tajkune. Taj kriminal ne poznaje vjeru, naciju a ni stranačke dresove.
Čitav sistem je kvaran. Čim ti imaš situaciju da stranke (ne vlada ili država) kontrolišu određene resore i imenuju svoje kadrove u JP i institucijama koji su prvo odani stranki pa tek onda (i to veliko možda) državi, imat ćeš ovakva sranja.
Čitav sistem je kvaran. Čim ti imaš situaciju da stranke (ne vlada ili država) kontrolišu određene resore i imenuju svoje kadrove u JP i institucijama koji su prvo odani stranki pa tek onda (i to veliko možda) državi, imat ćeš ovakva sranja.
- skupljac_zeljeza
#106394 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko mu je omogućio...?
Lider HDZ-a Dragan Čović gostovao je u emisiji “U ime naroda” i poručio da je Mostar stolni hrvatski grad i da je hrvatski narod najjači u Bosni i Hercegovini, “bez obzira na njegov broj”. Dodao je i da u Mostaru “stoluju sve hrvatske institucije u BiH” i da se zbog toga niko ne treba ljutiti.
- Styling
#106395 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Svaki zaposlenik ima pravo da ima racun u bilo kojoj banci. Ako meni legne plata u Raiffeisenu a firma doznacuje sa racuna u UniCreditu, kako ce Raiffeisen znati da li je mora firma platila doprinose ili ne? Ja svoju platu mogu hladno podici.kakabanja213 wrote: ↑07/06/2023 07:45https://www.google.com/url?sa=t&source= ... A4pujTCDN5.
-
kakabanja213
#106396 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nemam pojma da ti pravo kazem ali nacin sigurno postoji nije to nuklerna fizika. Kao sto banka od tebe trazi potvrdu o porijeklu novca moguce je da se uz uplatu tebi na Raiffeisen mora doznaciti i i dokaz o placenim doprinosima. Ali vjeruj mi na koji nacin, tacno, je to regulisano ne znam.Styling wrote: ↑07/06/2023 09:42Svaki zaposlenik ima pravo da ima racun u bilo kojoj banci. Ako meni legne plata u Raiffeisenu a firma doznacuje sa racuna u UniCreditu, kako ce Raiffeisen znati da li je mora firma platila doprinose ili ne? Ja svoju platu mogu hladno podici.kakabanja213 wrote: ↑07/06/2023 07:45
Mada apsolutno je nebitno, bar za mene ko je sta duzan uraditi. Jedino je bitno da neko krsi zakon, a da ga vlast ni bivsa, izgleda ni sadasnja nece krivicno goniti. A to je glavni nacin finasiranja zdravstvenog i penzionog sistema drzave.
-
Hakiz
#106397 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Eto, priznajem grešku, forumaš je pokazao da smije primiti, mora obavijestiti.Roccohljup wrote: ↑07/06/2023 08:29taj član kaže obavijesti PU a ne da odbije uplatu/transakciju. I banke to rade (isto kao što obavještavaju foo o sumnjivim transakcijama) a PU je ta koja treba da djeluje prema tim firmama.kakabanja213 wrote: ↑07/06/2023 07:45
EDIT: Kako možemo znati da je banka obavijestial a PU neće da reaguje ili banka nije obavijestila? Banci vjerovati na riječ?
Last edited by Hakiz on 07/06/2023 12:52, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#106398 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I to je poenta.kakabanja213 wrote: ↑07/06/2023 10:01Nemam pojma da ti pravo kazem ali nacin sigurno postoji nije to nuklerna fizika. Kao sto banka od tebe trazi potvrdu o porijeklu novca moguce je da se uz uplatu tebi na Raiffeisen mora doznaciti i i dokaz o placenim doprinosima. Ali vjeruj mi na koji nacin, tacno, je to regulisano ne znam.
Mada apsolutno je nebitno, bar za mene ko je sta duzan uraditi. Jedino je bitno da neko krsi zakon, a da ga vlast ni bivsa, izgleda ni sadasnja nece krivicno goniti. A to je glavni nacin finasiranja zdravstvenog i penzionog sistema drzave.
-
palermo
#106399 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Je li ova tema bas prqvo mjesto za ovu raspravu o bankama I porezima ? Ili je sve ostalo zapravo besmisleno za bilokqkvu diskusiju pa daj sta das ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#106400 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da se i sa tobom slozim.
Nevjerovatno je kako neki forumasi zavrte temu u pogresnom smjeru.
Nevjerovatno je kako neki forumasi zavrte temu u pogresnom smjeru.