SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drug_profi

#68076 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

drsko ponasanje u saobracaju ili nesto tako...to treba uvesti u zakon.
studiorum_tuzlaensis

#68077 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by studiorum_tuzlaensis »

drug_profi wrote: 06/06/2023 11:03 drsko ponasanje u saobracaju ili nesto tako...to treba uvesti u zakon.
U Americi su kazne za ovo djelo ovakve otprilike: (napomena, zatvorske kazne se zbrajaju sa ostalim djelima kojih jos obicno bude: alkohol, prekoracenje brzine, ostecenje imovine itd.. dakle ovo je neki minimum koji dobijes samo za djelo 'reckless driving')

Reckless Driving Conviction Penalties
Reckless driving is one of the more serious traffic offenses a person can commit. In most cases, reckless driving is a misdemeanor criminal offense. However, certain aggravating factors can sometimes elevate a reckless driving charge to a felony.

Specific penalties differ by state but often include jail, fines, probation, and license suspension.

Jail or Prison Time for Reckless Driving
Reckless driving as a misdemeanor offense typically carries up to six months or a year in jail. However, as a felony, reckless driving can result in a year or more in prison. Offenses involving serious injuries or death often carry the possibility of a long prison sentence like ten years or more.

Fines for Reckless Driving
Fines are a very common penalty when a person is convicted of reckless driving. The amount of the fine can differ widely based on the state and circumstances of the crime, but they usually range from several hundred to several thousand dollars. Misdemeanor offenses usually don't carry more than $1,000 or so in fines, whereas a felony conviction can often result in many thousands of dollars in fines.

License Suspension for Reckless Driving
A person convicted of reckless driving also faces the possibility of a license suspension or revocation. In some states, license suspension is mandatory, whereas other states give judges the option of whether or not to suspend the driver's license. For misdemeanor convictions, the license suspension period is usually anywhere from about 30 days to a year. Drivers convicted of a felony offense could face a suspension or revocation of a year or more.

Probation for Reckless Driving
Probation sentences are also possible with reckless driving convictions, though they are highly dependent on the circumstances of the case and the driver's driving history. If a court sentences you to probation, it will require you to comply with specific terms, such as finding a job, making regular visits to a probation officer, and not committing any crimes or other traffic violations. If you violate the terms of probation, the court may revoke it and force you to serve a jail or prison sentence instead. Probation typically lasts 12 months or more.
noviclan

#68078 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Laplace wrote: 06/06/2023 10:37
vjeshalica wrote: 05/06/2023 18:12 https://www.klix.ba/vijesti/bih/identif ... /230605156

Govno je pronađeno
I - uručen mu je prekršajni nalog, čije (ne)plaćanje neće niko ni kontrolisati. Bitno je da je činovnički napisana kazna i priča je tu završena.

Mislim, shvatam ja da se po svemu sudeći nešto više i ne može, ali upravo zato treba mijenjati zakone a ne stihijski smanjivati ograničenja brzine.

Da budem banalan, džabe što je na kolovoznoj traci ograničenje 30 kad je on na pješačkoj stazi/trotoaru.

Ovakve bi za početak trebalo slati psiholozima (o trošku prekršioca). Recimo, pet terapija po punoj tarifi pa ako na kraju psiholog napiše nalaz po kojem je kod prekršioca došlo do promjene u razmišljanju te je shodno tome sposoban za vožnju u skladu sa ZOBS-om onda mu tek dozvoliti da vozi.
Sta pise na nalogu, koliko je kazna 50 KM ili
sizifinho

#68079 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sizifinho »

shheff wrote: 05/06/2023 15:02 Za vašu informaciju koju rijetko kome spomenem meni je dedo / did sa Bjelava i prezime koje nosim, ali sam Krajšnik. I inače mi u autu možemo sve ostaviti pošto neki nisu razumjeli i dosta toga bez nadzora. Isto tako u 9/10 slučajeva se neće ništa desiti, ali kad nalete klošari na onog jednog Krajšnika kojeg prebaci, sretno im. I ja svjesno pretjerujem sa šprdnjom sarajlija, dosta toga što me pogodila zadnja nesreća za Azru, ali samo i isključivo da se malo trgnemo da nam bude bolje i sigurnije. NEizlazak jučer u većem broju za Azru jeste SRAMOTA, mi smo svi na Balkanu društvo kretena i imbecila.
Što ne mogu ove priče o ljutim Krajišnicima, na poslu sam je slušao mali milion puta. Zajeban neki narod, vjerovatno genetski modifikovan da bude jači od prosječnog beskičmenjaka iz Sarajeva.

Ma dajte molim vas, nemojte se ofirat sa tom furkom.

Neki dan mi tako na poslu uleti frajer, krajiški naglasak, grmi vrišti, reklo bi se pet likova u njemu. I kad sam vidio da ne ide normalna ljudska konverzacija, kažem mu “De bgti, u Krajinu pa vrišti na druge ljude ko kakva babuskara, ako već ne možeš ljudski”
Unese mi se sila od čovjeka u facu, kaže “To ti mangupa glumiš?”
Nije problem druže, za deset minuta mi završava radno vrijeme, čekaj me na parkingu pa ćemo saznati.
Presvučem se, priđem mu, zovnem ga da izađe ispred zgrade, a njegov odgovor je bio “Ne maltretiraj me, zvat ću ti policiju.”

Da se razumijemo, njegov sekundarni pristup je ispravna reakcija, apsolutno je podržavam u 99% slučajeva, kad god možeš izbjeći problem, tako i treba učiniti…
Sem kad si počeo sa bahatim ponašanjem, gromoglasnom vrikom i mahanjem rukama. Primjer kako je naučio zastrašivat nedužan narod, stvorio sam sebi sliku nekog “opasnog” lika, ali prvom prilikom kad mu je neko smireno suprostavio se i pozvao ga da pokaže tu silu, povukao se i odjednom “emancipovao”.

Mrzim sebe što sam dopustio da mi neko tako živac izvuče, nisam ja balavac da se neko dernja na mene, niti ja imam pravo derati se na nekoga, niti sam balavac da probleme rješavam na parkingu, ali nekad fitilj pregori.

A ta priča o “ljutim” krajišnicima pade u vodu, momentalno.

Još mi ostaje onaj mit o hercegovkama nerazrješen 😂 Tu iskreno ne smijem da bakćem… sa ženama se ipak ne želim zajebavati.
dječak sa šibicama

#68080 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Mozda je zakon dopustio kriminalcima da se i dalje bave ugostiteljstvom, ali ne sumnjam da su posteni gradjani koji svakodnevno pozivaju na placanje poreza i postovanje zakona, kaznili Montanu, Vatru, Metropolis i ne idu im vise puniti dzepove :bih: :lol:
swanfilter

#68081 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by swanfilter »

sizifinho wrote: 06/06/2023 15:19
shheff wrote: 05/06/2023 15:02 Za vašu informaciju koju rijetko kome spomenem meni je dedo / did sa Bjelava i prezime koje nosim, ali sam Krajšnik. I inače mi u autu možemo sve ostaviti pošto neki nisu razumjeli i dosta toga bez nadzora. Isto tako u 9/10 slučajeva se neće ništa desiti, ali kad nalete klošari na onog jednog Krajšnika kojeg prebaci, sretno im. I ja svjesno pretjerujem sa šprdnjom sarajlija, dosta toga što me pogodila zadnja nesreća za Azru, ali samo i isključivo da se malo trgnemo da nam bude bolje i sigurnije. NEizlazak jučer u većem broju za Azru jeste SRAMOTA, mi smo svi na Balkanu društvo kretena i imbecila.
Što ne mogu ove priče o ljutim Krajišnicima, na poslu sam je slušao mali milion puta. Zajeban neki narod, vjerovatno genetski modifikovan da bude jači od prosječnog beskičmenjaka iz Sarajeva.

Neki dan mi tako na poslu uleti frajer, krajiški naglasak, grmi vrišti, reklo bi se pet likova u njemu. I kad sam vidio da ne ide normalna ljudska konverzacija, kažem mu “De bgti, u Krajinu pa vrišti na druge ljude ko kakva babuskara, ako već ne možeš ljudski”
Nije problem druže, za deset minuta mi završava radno vrijeme, čekaj me na parkingu pa ćemo saznati.
Presvučem se, priđem mu, zovnem ga da izađe ispred zgrade, a njegov odgovor je bio “Ne maltretiraj me, zvat ću ti policiju.”

Da se razumijemo, njegov sekundarni pristup je ispravna reakcija, apsolutno je podržavam u 99% slučajeva, kad god možeš izbjeći problem, tako i treba učiniti…
Sem kad si počeo sa bahatim ponašanjem, gromoglasnom vrikom i mahanjem rukama. Primjer kako je naučio zastrašivat nedužan narod, stvorio sam sebi sliku nekog “opasnog” lika, ali prvom prilikom kad mu je neko smireno suprostavio se i pozvao ga da pokaže tu silu, povukao se i odjednom “emancipovao”.

Mrzim sebe što sam dopustio da mi neko tako živac izvuče, nisam ja balavac da se neko dernja na mene, niti ja imam pravo derati se na nekoga, niti sam balavac da probleme rješavam na parkingu, ali nekad fitilj pregori.

Još mi ostaje onaj mit o hercegovkama nerazrješen 😂 Tu iskreno ne smijem da bakćem… sa ženama se ipak ne želim zajebavati.
Pa, mora kad si na forumu i tokom radnog vremena ...

I, pravi Krajso nije pas koji laje ..
zigson

#68082 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

swanfilter wrote: 06/06/2023 16:01
sizifinho wrote: 06/06/2023 15:19

Pa, mora kad si na forumu i tokom radnog vremena ...

Krajse, najvece pijandure koje sam upoznao. :mrgreen:
Haris.ba

#68083 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

zigson wrote: 06/06/2023 16:06 Krajse, najvece pijandure koje sam upoznao.
I klempe mastrafe. :D
sizifinho

#68084 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sizifinho »

swanfilter wrote: 06/06/2023 16:01 Pa, mora kad si na forumu i tokom radnog vremena ...

Kakav forum na poslu, nemam ja za tog vremena 😂

Gdje god da si, mangupi su isti. Ne boj se onog što galami, već onog što šuti i posmatra.

Uglavnom poenta je da nismo mi toliko razdaljeni geografski pa da su nam karakteri i mentaliteti toliko drugačiji. Radio sam dvije godine u Zenici i naslušao se priča kako su njihovi “mangupi” pravi a Sarajevski su samo šibicari. A ono jadnih 70 km razlike.
Pa i u Sarajevu samom ima istih furačkih stereotipova. Alipašinci zajebani, Bistričani najluđi, a sve to u pet deka.
swanfilter

#68085 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by swanfilter »

Haris.ba wrote: 06/06/2023 16:14
zigson wrote: 06/06/2023 16:06 Krajse, najvece pijandure koje sam upoznao.
I klempe mastrafe. :D
Uh, ko sve zalazi po sarajevskim dzamijama i selame naziva. Manite me se tog vaseg begluka ...
Laplace

#68086 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

noviclan wrote: 06/06/2023 14:34
Laplace wrote: 06/06/2023 10:37

I - uručen mu je prekršajni nalog, čije (ne)plaćanje neće niko ni kontrolisati. Bitno je da je činovnički napisana kazna i priča je tu završena.

Mislim, shvatam ja da se po svemu sudeći nešto više i ne može, ali upravo zato treba mijenjati zakone a ne stihijski smanjivati ograničenja brzine.

Da budem banalan, džabe što je na kolovoznoj traci ograničenje 30 kad je on na pješačkoj stazi/trotoaru.

Ovakve bi za početak trebalo slati psiholozima (o trošku prekršioca). Recimo, pet terapija po punoj tarifi pa ako na kraju psiholog napiše nalaz po kojem je kod prekršioca došlo do promjene u razmišljanju te je shodno tome sposoban za vožnju u skladu sa ZOBS-om onda mu tek dozvoliti da vozi.
Sta pise na nalogu, koliko je kazna 50 KM ili
Nije navedeno, ali vjerovatno je tu negdje ("nepoštovanje saobraćajne signalizacije", ako se do0bro sjećam, je u tom rangu cijena, uz to što se u roku od 7 dana plati 50%, mada je upitno hoće li ovaj išta i platiti državi).
insaneinthebrain

#68088 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

svaka cas´. nagrada za parking majstora godine :thumbup:
bitangeIprinceze

#68089 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitangeIprinceze »

Ma pokvario se, 100% . Nego nek mahala ima šta pričati. Koliko ima merhamrta toliko ga i nema. Juče lik preguro auto do ispred kružnog na Pofalićima, malo ispod podvožnjaka. Nije bio nikakav text u avazu.
muha_sa

#68090 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

bitangeIprinceze wrote: 06/06/2023 21:50 Ma pokvario se, 100% . Nego nek mahala ima šta pričati. Koliko ima merhamrta toliko ga i nema. Juče lik preguro auto do ispred kružnog na Pofalićima, malo ispod podvožnjaka. Nije bio nikakav text u avazu.
Pokvari se--izvadiš trokut i postaviš desetak metara iza auta ako ga ne možeš pregurat na trotoar--onda zoveš Bihamk i cekaš a ne da ostaviš auto na sred ceste i odeš :-)
bitangeIprinceze

#68091 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitangeIprinceze »

muha_sa wrote: 06/06/2023 21:53
bitangeIprinceze wrote: 06/06/2023 21:50 Ma pokvario se, 100% . Nego nek mahala ima šta pričati. Koliko ima merhamrta toliko ga i nema. Juče lik preguro auto do ispred kružnog na Pofalićima, malo ispod podvožnjaka. Nije bio nikakav text u avazu.
Pokvari se--izvadiš trokut i postaviš desetak metara iza auta ako ga ne možeš pregurat na trotoar--onda zoveš Bihamk i cekaš a ne da ostaviš auto na sred ceste i odeš :-)
Vlasnik je u blizini auta.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#68092 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Romeo 80 »

https://crna-hronika.info/sramotni-sluc ... nu/507251#

Sta covjek da kaze na ovako nesto? Gadi mi se ovo drustvo :roll:
Dimu1927

#68093 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

to su te mjere mupa daju rezultate, nek su ga kaznili ali da ga nisu htjeli otpratiti do bolnice stvarno morbidno

zato su oni tajkuni u skupim vozilicama pod krinkom nekakvog rallyja humanitarnog citavu nedjelju divljali i turirali auta i niko nista, nisu bili u prekrsaju samo dok su bili parkirani ugasenog motora, ima more klipova sta su radili po otvorenoj cesti
Logovan

#68094 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Pa pomozite čovjeku :run: A idiota...

ja uzimam dijete u naručje i upućujem se trčećim korakom prema bolnici :(
vjeshalica

#68095 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Romeo 80 wrote: 06/06/2023 23:50 https://crna-hronika.info/sramotni-sluc ... nu/507251#

Sta covjek da kaze na ovako nesto? Gadi mi se ovo drustvo :roll:
Fakat

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/62 ... -naplatiti
MUNAFIK

#68096 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MUNAFIK »

Sta ocekivati od drotova koji piju kafe sa mucama, stojnicima i slicnim 'zestokim momcima' po njihovim kafanama koji kad nalete u svojim autima dobiju samo srdacno mahanje...

Na kraju kad skontate da su ti isti drotovi pisali normalnim ljudima 500 KM kaznu i prosipali silu jer su bez MASKE izasli ispred kuce da bace smece u kantu sta da se ocekuje...
moonca

#68097 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moonca »

Policija je mogla mozda progledati kroz prste. ali nisu pogrijeshili i nije za tuzbu sluchaj.
liyf

#68098 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

Dimu1927 wrote: 06/06/2023 23:55 to su te mjere mupa daju rezultate, nek su ga kaznili ali da ga nisu htjeli otpratiti do bolnice stvarno morbidno

zato su oni tajkuni u skupim vozilicama pod krinkom nekakvog rallyja humanitarnog citavu nedjelju divljali i turirali auta i niko nista, nisu bili u prekrsaju samo dok su bili parkirani ugasenog motora, ima more klipova sta su radili po otvorenoj cesti
Hebiga, ako ima zakon - za svakoga je. Totalno grozno odrađeno od strane policajaca. Ali eto, mogu se i oni izvući hitna, ograničenje, i tako to.

Ubije neko djevojku u saobraćaju, ljudi izbace na ulicu radare, ti kao retard na svoj Instagram objaviš da je radar tu i tu, pa da vozi Paul Walker ne bi mu reko gdje je radar.
last mohicans

#68099 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

bitangeIprinceze wrote: 06/06/2023 21:55
muha_sa wrote: 06/06/2023 21:53

Vlasnik je u blizini auta.
Ja se svaki dan ibretom ibretim bolidima kojima stane auto, on sjedi u njemu, na sred, obično glavne saobraćajnice i čeka.. Pa izguraj ga debilu jedan, on zakrči cijelu traku i čeka majstora ili BIHAMK. Takve bih obavezno kažnjavao, svako auto se može izgurati, ako nije blokada točka ili neka totalka.
noviclan

#68100 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Jbg lahko je gurat' manuelca al' automata, al' da je trebao staviti trokut trebal je
Post Reply