Ukrajina
-
Bernardinac
#165901 Re: Ukrajina
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/najm ... /230605187
SOF aktivan duboko u rusiji.
16 mrtvih i ko zna koliko ranjenih.
Nema većih pijanica na planeti.
SOF aktivan duboko u rusiji.
16 mrtvih i ko zna koliko ranjenih.
Nema većih pijanica na planeti.
- madner
#165902 Re: Ukrajina
Slazem se sa kolegom da je ovo sporedni pravac, ova 37. brigada je dobila mozda i najlosiju opremu.
-
CrveniKuk
#165903 Re: Ukrajina
Nejasno mi je šta podrazumjeva pod ovim južno-zapadni ugao, dio Bahmuta!? Da li je riječ o samom Bahmutu ili okolici Bahmuta? Kažu, da u tom dijelu Bahmuta, ZSU prebacuje oklop, ne precizirajući o kojoj se vrsti oklopnih vozila radi.
Last edited by CrveniKuk on 05/06/2023 22:44, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#165905 Re: Ukrajina
okolina...ne idu na grad direktno već probijaju krila
- drug_profi
#165906 Re: Ukrajina
Ruska legija su ok momci. A RDK su desni ultrasi.Satrap_Darije wrote: ↑05/06/2023 21:04Ovaj na snimci je Denis Kapustin.
Neonacista.
Zbog toga je bio kažnjavan u Njemačkoj gdje je živio dok se nije preselio u Ukrajinu.
Ne znam baš je li moralno podržavati takve. Nije ovo nikakva demokratska opozicija.
-
CrveniKuk
#165907 Re: Ukrajina
Samo me interesuje gdje su nestali 3 korpusa koje je trebao formirati ZSU? Bilo je riječ o tome. Da li ima neko neku informaciju o ovome? Ja sam jedino, kod nekog Njemaca, na nekoj mapi koju je on napravio, da je negdje na jugu, prema Zaproziju, naveden 10.armijski korpus.
-
kluz franjo
#165908 Re: Ukrajina
korekcija...
Vjerovatno ovo prema Klišivki. Ne vjerujem da se radi o jugozapadnim četvrtima samog grada.
A ruskim izvorima generalno ne vjerujem.
Last edited by kluz franjo on 05/06/2023 22:51, edited 1 time in total.
-
lajkujMe
- JoseMujica
#165910 Re: Ukrajina
Klišivka - Bahmut je cestovno cca 10 km, a Bahmut- ova Berhivka (sjeverni pravac) je cestovno cca 7 kmkluz franjo wrote: ↑05/06/2023 22:49korekcija...
Vjerovatno ovo prema Klišivki. Ne vjerujem da se radi o jugozapadnim četvrtima samog grada.
baš obilaze sam grad široko jer im on i nije cilj
-
zavrzlama
#165911 Re: Ukrajina
Nekako imam osjecaj da su ameri i zapadni partneri nagomilali sav savremeni PVO i da samo cekaju rusku avijaciju da isprobaju isto....mislim da je ovo pocetak velikog rata,ulog je ogroman....svi su izgledi da ce rusija ispast iz elite svjetskih vojnih sila...
Za ocekivat je da koja ruska krstareca padne by mistake u poljsku ili neku drugi Nato clanicu..
Za ocekivat je da koja ruska krstareca padne by mistake u poljsku ili neku drugi Nato clanicu..
-
CrveniKuk
#165912 Re: Ukrajina
Da, ovdje se navodi, da Ukrajinci, napadaju sjeverno od Klišivka i da se put između Bahmuta i Klišivka nalazi pod artiljerijskom paljbom.kluz franjo wrote: ↑05/06/2023 22:49korekcija...
- drug_profi
#165913 Re: Ukrajina
Evo ja cu se usuditi reci.
Skoro da su se stvorili uslovi.
Ide prvo Kahovka-Herson desant i push snazan prema Henichesku i Energodaru.
Odmah zatim ide drugi klin. Svatove/Kremina ili Bahmut/Vuhledar. A onda treci. Ovaj koji je preostao.
Od vuhledara treba prodor 20 km i zeljeznicka veza za zapad je prekinuta.
Uspjeh na sva tri pravca donosi preduslove da se ruska avantura zvanicno proglasi propascu.
Last edited by drug_profi on 05/06/2023 23:00, edited 1 time in total.
-
Ermin ZM
#165914 Re: Ukrajina
Cisto sumnjam. Ne mogu izaci sa Ukrajinom u kraj(pun intended) sa pomoci koja je mozda 1 posto Nato kapaciteta, a da ulaze u konflikt direktno sa Natom. Evo ti usporedba opreme(odbij od Rusa dosta tj podijeli sa 4-5, a eto slobodno i popolovi NATO tehniku pa usporedi)zavrzlama wrote: ↑05/06/2023 22:55 Nekako imam osjecaj da su ameri i zapadni partneri nagomilali sav savremeni PVO i da samo cekaju rusku avijaciju da isprobaju isto....mislim da je ovo pocetak velikog rata,ulog je ogroman....svi su izgledi da ce rusija ispast iz elite svjetskih vojnih sila...
https://armedforces.eu/compare/country_NATO_vs_Russia
-
kluz franjo
#165915 Re: Ukrajina
Mrtav Zalužni komanduje sa već tri puta uništenim najboljim jedinicama...JoseMujica wrote: ↑05/06/2023 22:54Klišivka - Bahmut je cestovno cca 10 km, a Bahmut- ova Berhivka (sjeverni pravac) je cestovno cca 7 kmkluz franjo wrote: ↑05/06/2023 22:49
korekcija...
baš obilaze sam grad široko jer im on i nije cilj![]()
Hebiga... tu ni prvoligaši i finalisti lige prvaka nemaju nikakve šanse.
- JoseMujica
#165916 Re: Ukrajina
ne pregoni baš da se dijeli sa 4-5, al realno treba prepoloviti sve ove ruske brojeveErmin ZM wrote: ↑05/06/2023 22:59Cisto sumnjam. Ne mogu izaci sa Ukrajinom u kraj(pun intended) sa pomoci koja je mozda 1 posto Nato kapaciteta, a da ulaze u konflikt direktno sa Natom. Evo ti usporedba opreme(odbij od Rusa dosta tj podijeli sa 4-5, a eto slobodno i popolovi NATO tehniku pa usporedi)zavrzlama wrote: ↑05/06/2023 22:55 Nekako imam osjecaj da su ameri i zapadni partneri nagomilali sav savremeni PVO i da samo cekaju rusku avijaciju da isprobaju isto....mislim da je ovo pocetak velikog rata,ulog je ogroman....svi su izgledi da ce rusija ispast iz elite svjetskih vojnih sila...
https://armedforces.eu/compare/country_NATO_vs_Russia
- JoseMujica
#165917 Re: Ukrajina
prvoligaši se ne bave ovim trivijalnim, manjim taktičkim analizam...oni će strpljivo čekati kakav kotlić, sve dok ne baci ključ, pa onda krenuti sa strateškim analizamakluz franjo wrote: ↑05/06/2023 23:06Mrtav Zalužni komanduje sa već tri puta uništenim najboljim jedinicama...JoseMujica wrote: ↑05/06/2023 22:54
Klišivka - Bahmut je cestovno cca 10 km, a Bahmut- ova Berhivka (sjeverni pravac) je cestovno cca 7 km
baš obilaze sam grad široko jer im on i nije cilj![]()
Hebiga... tu ni prvoligaši i finalisti lige prvaka nemaju nikakve šanse.![]()
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#165918 Re: Ukrajina
U pravcu Berhivke prema Krasnoj Gori, sjeverno od Bahmuta, Ukri su nagomilali oklopa bruku.8-10 tenkovsko-mehanizovanih brigada. Nisu to nove nit jedna, sve su veteranske. Uglavnom sovjetski oklopi i artijerija.
-
toska
#165919 Re: Ukrajina
vlasti ih tolerišu vjerovatno iz istog razloga kao i mi tj. vrh vlasti, strane mudžahedine.Čitalac wrote: ↑05/06/2023 21:50 New York Times o nacističkim simbolima na uniformama. Kritika je sasvim opravdana, između ostalog ta simbolika mnoge ljude stavlja u vrlo nezgodan položaj.
https://www.nytimes.com/2023/06/05/worl ... raine.html...Kratkoročno, to prijeti da osnaži Putinovu propagandu i da gorivo njegovim lažnim tvrdnjama da Ukrajina mora biti "denacifikovana" - pozicija koja zanemaruje činjenicu da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Jevrej. U širem smislu, ambivalentnost Ukrajine u pogledu ovih simbola, a ponekad čak i njihovo prihvatanje, rizikuje da udahne novi, mejnstrim život ikonografiji koju Zapad pokušava da eliminiše više od pola vijeka.
„Ono što me brine, u ukrajinskom kontekstu, jeste da ljudi u Ukrajini koji su na rukovodećim pozicijama, ili ne žele ili nisu voljni da priznaju i shvate kako se na ove simbole gleda van Ukrajine“, rekao je Michael Colborne, istraživač grupe Bellingcat, koji proučava međunarodnu krajnju desnicu. “Mislim da Ukrajinci moraju sve više shvatati da ove slike potkopavaju podršku zemlji.”
Ukrajinsko ministarstvo odbrane navodi da Ukrajina, kao zemlja koja je mnogo patila pod njemačkom okupacijom, “kategorički osuđuje bilo kakve manifestacije nacizma”. Do sada, slike nisu umanjile međunarodnu podršku ratu. Međutim, to je diplomate, zapadne novinare i zagovaračke grupe ostavilo u teškom položaju: skretanje pažnje na ikonografiju riskira da igra u korist ruskoj propagandi. Ako ništa ne kažete, dozvoljavate da se to širi.
Čak su i jevrejske grupe i druge organizacije koje su tradicionalno prozivale simbole mržnje uglavnom šutile. Privatno, neki lideri su zabrinuti da će biti viđeni kao pobornici ruske propagande.
sve govori da su imali značajnu borbenu vrijednost (mada je mnogi poslije rata osporavaju) i tih godina kada je bio u pitanju opstanak teško da bi neko odbio i milion da ih dođe, a ne manje od hiljadu, budimo iskreni.
završetkom rata sve se mijenja, postaju beskorisni, smetnja i nepoželjni svima, ali bez Amerike ne bi ih se nikad riješili.
Ukrajinu to tek čeka, još zatvaraju oči na te pojave, ali pričamo napamet jer ne znamo koliko je uopšte ozbiljna ta pojava u vojsci?
-
kluz franjo
#165920 Re: Ukrajina
Ono što se nakon 15 mjeseci rata može konstatovati jeste da su agresori ispucali sve svoje ofanzivne kapacitete.
Za to vrijeme su Ukrajinci više nego nabildali svoje defanzivne.
Sada se klatno okreće na drugu stranu.
Ukrajina ima sada 5 mjeseci da pokaže svoje ofanzivne mišiće.
Biće sigurno bolnih gubitaka, ali prdimahovina od "druge vojne sline" će se na više mjesta raspasti.
Možda ne odlučujuće, ali sigurno značajno.
Za to vrijeme su Ukrajinci više nego nabildali svoje defanzivne.
Sada se klatno okreće na drugu stranu.
Ukrajina ima sada 5 mjeseci da pokaže svoje ofanzivne mišiće.
Biće sigurno bolnih gubitaka, ali prdimahovina od "druge vojne sline" će se na više mjesta raspasti.
Možda ne odlučujuće, ali sigurno značajno.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#165921 Re: Ukrajina
Na žalost, ne opravdano al da bi pobijedio monstrume, moras koristiti monstrume. Ne treba zaboraviti da su rusi oslobodili masovne ubice, silovatelje, kriminalce itd za ofanzivu na Bahmut. Koga poslati na te monstrume. Ukrajinci jedino moraju paziti ako ti neonacisti pocine zlocine i ne budu kaznjeni. To sto ce ubijati robijase, placenike i kadirovce, zaboli nas dupe. Dok god to rade i dobro se bore, neka ih.toska wrote: ↑05/06/2023 23:14vlasti ih tolerišu vjerovatno iz istog razloga kao i mi tj. vrh vlasti, strane mudžahedine.Čitalac wrote: ↑05/06/2023 21:50 New York Times o nacističkim simbolima na uniformama. Kritika je sasvim opravdana, između ostalog ta simbolika mnoge ljude stavlja u vrlo nezgodan položaj.
https://www.nytimes.com/2023/06/05/worl ... raine.html
sve govori da su imali značajnu borbenu vrijednost (mada je mnogi poslije rata osporavaju) i tih godina kada je bio u pitanju opstanak teško da bi neko odbio i milion da ih dođe, a ne manje od hiljadu, budimo iskreni.
završetkom rata sve se mijenja, postaju beskorisni, smetnja i nepoželjni svima, ali bez Amerike ne bi ih se nikad riješili.
Ukrajinu to tek čeka, još zatvaraju oči na te pojave, ali pričamo napamet jer ne znamo koliko je uopšte ozbiljna ta pojava u vojsci?
- Distortion
#165922 Re: Ukrajina
Konasenkov i ekipa valaju takve gluposti i lazi u ovom zadnjem izvjestaju
Digli su opet TU-95, iranski dronovi opet lete i vec su neki oboreni a Harkiv gadjaju sa S-300. Muka prpa orcima, nece znati sta ih je snašlo.
Last edited by Distortion on 05/06/2023 23:32, edited 1 time in total.
-
emirolini
#165923 Re: Ukrajina
Od pocetka Rusisti nisu u sustini nista ni uspjeli, pogranicno zauzeli i ono sto su mogli zbog Krima, ostalo nista.
Sada odose nizbrdo, nikakve analize nisu potrebne i budala to vidi.
Sada odose nizbrdo, nikakve analize nisu potrebne i budala to vidi.
-
kluz franjo
#165924 Re: Ukrajina
Opet. Osnovno pitanje je koliko je to ozbiljna pojava?pici wrote: ↑05/06/2023 23:29Na žalost, ne opravdano al da bi pobijedio monstrume, moras koristiti monstrume. Ne treba zaboraviti da su rusi oslobodili masovne ubice, silovatelje, kriminalce itd za ofanzivu na Bahmut. Koga poslati na te monstrume. Ukrajinci jedino moraju paziti ako ti neonacisti pocine zlocine i ne budu kaznjeni. To sto ce ubijati robijase, placenike i kadirovce, zaboli nas dupe. Dok god to rade i dobro se bore, neka ih.toska wrote: ↑05/06/2023 23:14
vlasti ih tolerišu vjerovatno iz istog razloga kao i mi tj. vrh vlasti, strane mudžahedine.
Iz priloženih izvora riječ je o marginalnim i nebitnim slučajevima koje svakako treba suzbijati.
Za sentimentalna ili propagandna preuveličavanja marginalnih grupa me takođe boli dupe.
- Čitalac
#165925 Re: Ukrajina
To jeste marginalna pojava, prvenstveno u političkom smislu. Istraživanje obavljeno desetak dana pred početak agresije pokazalo je da je Nacionalni korpus (političko krilo Azova) Andreja Bileckog u tom trenutku podržavalo 0,6 odsto glasača. Poređenja radi, proruska Opoziciona platfoma (sada zabranjena) po istom istraživanju imala je podršku 6,2 odsto ispitanika.toska wrote: ↑05/06/2023 23:14vlasti ih tolerišu vjerovatno iz istog razloga kao i mi tj. vrh vlasti, strane mudžahedine.Čitalac wrote: ↑05/06/2023 21:50 New York Times o nacističkim simbolima na uniformama. Kritika je sasvim opravdana, između ostalog ta simbolika mnoge ljude stavlja u vrlo nezgodan položaj.
https://www.nytimes.com/2023/06/05/worl ... raine.html
Uloga Azova tokom agresije zasigurno je povećala njihovu popularnost, kako i koliko tek će se pokazati u godinama koje dolaze. No, suština je ovo što kaže sagovornik iz teksta: „Najmanje što se može i treba učiniti svuda, ne samo u Ukrajini, jeste da se ne dozvoli da simboli, retorika i ideje krajnje desnice uđu u javni diskurs“.