Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

HardcoreMX

#2426 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by HardcoreMX »

Za Zenicu i statistika je glasala...
http://centar72.ba/statistika
sedma_7

#2427 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by sedma_7 »

Ima li negdje lista najrazijenijih opcina u BiH?

Ne zanima me isključivo FBiH, ili isključivo RS, već cjelokupna BiH?
BarbaDue

#2428 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by BarbaDue »

julisiz es grant wrote:Ljudi uzeli bukvalno sela nabrajati :lol:
Koja bi se i bez rata do sada uglavnom raselila.
Koje li stupidnosti, momak pominje Žepu kao najjadnije mjesto u BiH.

Dok recimo moj boravio u njemu je na mene ostavio snažan utisak jednog prelijepog mjestašsa
u kojem se prirode ne možeš nagledati, a takav smiraj rijetko sam gdje doživio.

ova tema je prepuna sličnih gluposti.
giovanni galli

#2429 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by giovanni galli »

Nazalost, vidljivo je da malo poznajemo svoju okolinu i da jako malo posjecujemo divne krajeve nase zemlje. Zenica veoma lijep i uredan grad, nazalost nema mogucnosti za turizam, ali ima veliku prednost u izgradjenoj sportskoj infrastrukturi i divnom parku Kamberovic polja, sto nijedan drugi grad u BIH nema. Sarajevo, istorijski jako zanimljiv i opjevan grad, nazalost jako neuredjen, oronuo, vadi ga titula glavnog, ali jos dosta rada je potrebno da bi se priblizio glavnim gradovima regije.
Neko je spominjao Sanski Most, to je takodjer predivan grad, ciste rijeke cist vazduh, bogat okolis.
Onda vidim Mostar se spominje da je samo Stari Most, jos jedan dokaz nepoznavanja materije. U Mostar dodjes posjetis Stari Most, onda odes malo dalje, posjetis sjajno i obnovljeno Partizansko spomen obiljezje, onda odes jos malo dalje pa posjetis Tekiju u Blagaju, onda posjetis cudnovatu Drezanku, onda pokusas da iznajmis hotel ili sobu i shvatis da je sve zauzeto, jer se Mostar pretvara u Bosansko Hercegovacki Dubrovnik, koji je gotovo stalno prebukiran turistima, onda ti se svidi pa pozelis kupiti stan za sebe, i shvatis da je to skoro nemoguce jer ga neces naci ispod 2500km za kvadrat u novogradnji, a i kad ga nadjes vec je skoro svaki raprodan, onda shvatis da je cijena malo uredjenijeg stana na dan nekih 40 plus eura.
Vidim i Capljina se spominjala, grad na 4 rijeke, more na 35minuta voznje, ima drevni Pocitelj, ima stari Rimski grad Mogorjelo, ima cudesni vodopad Bozjak, tik malo ispod Kravica, ima tri gradska kupalista, kanu safari, ima najveci rezervat ptica u evropi Hutovo blato, ima cuvenu legendu o Gabelskoj Troji, ima plodnu cudesnu Dubravsku visoravan. Pregrst mogucnosti za turizam je taj gradic, usudio bih se reci jedan od najljepsih gradova do 10 000 stanovnika u Evropi.

O Stocu da i ne govorim. Nije dovoljno iskrcat se iz busa i otici na izvikano mjesto, pogledat par zgrada okolo i reci to je to, treba kopati dublje, da bi se doprlo do sve ljepote koju pojedini gradovi nude.
Sociolog

#2430 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Sociolog »

Opstina Ribnik,pa i Han Pijesak
Ommadawn

#2431 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ommadawn »

giovanni galli wrote:Nazalost, vidljivo je da malo poznajemo svoju okolinu i da jako malo posjecujemo divne krajeve nase zemlje. Zenica veoma lijep i uredan grad, nazalost nema mogucnosti za turizam, ali ima veliku prednost u izgradjenoj sportskoj infrastrukturi i divnom parku Kamberovic polja, sto nijedan drugi grad u BIH nema. Sarajevo, istorijski jako zanimljiv i opjevan grad, nazalost jako neuredjen, oronuo, vadi ga titula glavnog, ali jos dosta rada je potrebno da bi se priblizio glavnim gradovima regije.
Neko je spominjao Sanski Most, to je takodjer predivan grad, ciste rijeke cist vazduh, bogat okolis.
Onda vidim Mostar se spominje da je samo Stari Most, jos jedan dokaz nepoznavanja materije. U Mostar dodjes posjetis Stari Most, onda odes malo dalje, posjetis sjajno i obnovljeno Partizansko spomen obiljezje, onda odes jos malo dalje pa posjetis Tekiju u Blagaju, onda posjetis cudnovatu Drezanku, onda pokusas da iznajmis hotel ili sobu i shvatis da je sve zauzeto, jer se Mostar pretvara u Bosansko Hercegovacki Dubrovnik, koji je gotovo stalno prebukiran turistima, onda ti se svidi pa pozelis kupiti stan za sebe, i shvatis da je to skoro nemoguce jer ga neces naci ispod 2500km za kvadrat u novogradnji, a i kad ga nadjes vec je skoro svaki raprodan, onda shvatis da je cijena malo uredjenijeg stana na dan nekih 40 plus eura.
Vidim i Capljina se spominjala, grad na 4 rijeke, more na 35minuta voznje, ima drevni Pocitelj, ima stari Rimski grad Mogorjelo, ima cudesni vodopad Bozjak, tik malo ispod Kravica, ima tri gradska kupalista, kanu safari, ima najveci rezervat ptica u evropi Hutovo blato, ima cuvenu legendu o Gabelskoj Troji, ima plodnu cudesnu Dubravsku visoravan. Pregrst mogucnosti za turizam je taj gradic, usudio bih se reci jedan od najljepsih gradova do 10 000 stanovnika u Evropi.

O Stocu da i ne govorim. Nije dovoljno iskrcat se iz busa i otici na izvikano mjesto, pogledat par zgrada okolo i reci to je to, treba kopati dublje, da bi se doprlo do sve ljepote koju pojedini gradovi nude.
Jucer bijah na nekoj posjeti nekim mjestima i u sklopu jedne pivare ima fantastican restoran pa ja i supruga odlucismo da rucamo tu. Nalete neki ljudi, koje moja supruga poznaje od prije pa im ponudimo da sjednu za nas stol. Inace su Poljaci ali zive nekoliko godina u Svedskoj. Onako uz pricu spomenuse mi da su trebali da putuju u Bosnu i Hercegovinu sa nekim prijateljima - avionom u Banja Luku, pa dalje za Tuzlu, Sarajevo, Mostar i jos neka mjesta. No to se putovanje izjalovilo radi necije bolesti ali jos uvijek postoji plan da se obidje Bosna i Hercegovina. Za njih je Jugoslavija jos uvijek pojam neceg lijepog iako su sasvim svjesni desavanja koja su nas zadesila u proteklih 30 godina. I upitaju me ukoliko imam neki tips da im predlozim da nesto obidju. I ja za telefon i nekih 10-ak mjesta im pokazem - Daorson, Bijambare, planinu Zlacu, izvor rijeke Bune, Bjelasnicu, Reumal u Fojnici, banja u Teslicu, Hajducka Vatra na planini Borja.... Covjek sjedi i zapisuje.
Da ima vukojebina - ima. Ali da bi mogli nesto ponuditi - mogli bi. Nije turizam samo more i plaza i nisu svi turisti zeljni istog.
Pa sad, do nas je.
Seyfo

#2432 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Seyfo »

Ja isto prije nisam ni znao za sljedeća mjesta u BiH: Čelić, Čelinac, Miliće, Teočak, Ljubinje, Lopare, Obarsku, Bileću, Han Bilu, Vranduk,Ramu. To su mjesta koje niko nikad ne spominje u bilo kom kontekstu, osim ako neki belaj bude.
cyprus

#2433 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by cyprus »

Seyfo wrote:Ja isto prije nisam ni znao za sljedeća mjesta u BiH: Čelić, Čelinac, Miliće, Teočak, Ljubinje, Lopare, Obarsku, Bileću, Han Bilu, Vranduk,Ramu. To su mjesta koje niko nikad ne spominje u bilo kom kontekstu, osim ako neki belaj bude.
Čelić - kraj poznat po jagodama...
Čelinac - stvarno jebemu majku, rijetko kad se spominje, znam samo da ga banjalučka omladina u slengu zove Čelzi (tako mi bar rekoše)...
Milići - boksit, Rajkov toranj
Teočak - mjesto jebenih borbi u ratu, danas najtvrđe uporište SDA, Frenkie snimio pjesmu istog naziva...
Ljubinje - opština sa najmanje stanovnika prije rata, imaju vjerovatno najveći broj pravoslavnih manastira po glavi stanovnika...
Lopare - gradić i opština na sjevernim padinama Majevice, iako okružen većim centrima, općenito je zabačen kraj (paradoks)
Obarska - ima Velika i Mala (sela u neposrednoj blizini Bijeljine), Velika Obarska imala i premijerligaša...
Bileća - Bilećko jezero jedno od većih u regiji, tamo je bila neka škola JNA...
Han Bila - selo pod Vlašićem, kad hoćeš za Gluhu Bukovicu :-D
Vranduk - jedna od najpoznatijih i najuređenijih srednjevjekovnih tvrđava u državi, Halid B. tu snimio spot...
Rama - historijski naziv za područje oko gradića Prozora (dijeli se na Gornju i Donju)... Ramsko jezero je nadaleko poznato, i još svašta nešta...

Hajd ovo ostalo i nekako, al da nisi čuo za Bileću, Vranduk i Ramu :-) :-)
Seyfo

#2434 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Seyfo »

Jbg šta ćeš, znam sad za Vranduk preko propale hidrocentrale, za Bileću preko kasarne od prije rata, za Ramu preko manastira i jezera, ali da su poznata ta mjesta kao mjesto-vala i nisu. Da je sreće pa da državu vode pametni, za tvrđavu Vranduk bi se nadaleko znalo, svak u regiji bi je posjetio(pa bi se i za mjesto saznalo),ta tvrđava bi bila uređena, napucana i fine pare bi kinezi davali da je posjete. Bilećko jezero bi bilo nadaleko poznato kao odmaralište, kupalište i mjesto za održavanja sportskih natjecanja na vodi a isto bi vrijedilo i za Ramsko jezero.
stakasa

#2435 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by stakasa »

Seyfo wrote:Jbg šta ćeš, znam sad za Vranduk preko propale hidrocentrale, za Bileću preko kasarne od prije rata, za Ramu preko manastira i jezera, ali da su poznata ta mjesta kao mjesto-vala i nisu. Da je sreće pa da državu vode pametni, za tvrđavu Vranduk bi se nadaleko znalo, svak u regiji bi je posjetio(pa bi se i za mjesto saznalo),ta tvrđava bi bila uređena, napucana i fine pare bi kinezi davali da je posjete. Bilećko jezero bi bilo nadaleko poznato kao odmaralište, kupalište i mjesto za održavanja sportskih natjecanja na vodi a isto bi vrijedilo i za Ramsko jezero.
Bileca je bila i ostala stroga pasiva, nikada to nece biti odmaraliste. A Rama i Vranduk su nesto drugo, to su istorijska mjesta. U Bileci je bila Skola rezervnih oficira JNA, tu se je krv pisala
Ommadawn

#2436 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ommadawn »

Za Bileću sam znao po komunističkoj pjesmi “Bilećanka” prije rata. Za vrijeme rata su mi četnici odveli amidžu tamo na ispitivanje.
Čelinac - blizu Banja Luke, inače fina varošica i fini ljudi.
Čelić - do 2008 nikad čuo.
Rama - stari je radio neke privatluke iz rat tamo, tako sam i čuo.
Ljubinje - ni danas dan ne znam gdje je
Lopare - prolazio kroz njih na putu BN-TZ.
Koraj - vidi pod Čelić..
Sociolog

#2437 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Sociolog »

Ommadawn wrote:Za Bileću sam znao po komunističkoj pjesmi “Bilećanka” prije rata. Za vrijeme rata su mi četnici odveli amidžu tamo na ispitivanje.
Čelinac - blizu Banja Luke, inače fina varošica i fini ljudi.
Čelić - do 2008 nikad čuo.
Rama - stari je radio neke privatluke iz rat tamo, tako sam i čuo.
Ljubinje - ni danas dan ne znam gdje je
Lopare - prolazio kroz njih na putu BN-TZ.
Koraj - vidi pod Čelić..
Ako nisi cuo za Ramu,odprije,onda mene bi bilo stid...Predivno jezero,i stari katolicki samostani,ne znam vala nikog da nije cuo za Prozor/Rami,Banjalucaninu,malo pretjerujes
Ommadawn

#2438 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ommadawn »

Ja bio dijete kad sam napustio BiH, gdje sam mogao znati za katoličke samostane.
Sociolog

#2439 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Sociolog »

Ommadawn wrote:Ja bio dijete kad sam napustio BiH, gdje sam mogao znati za katoličke samostane.
Razumijem sve i postujem,doduse moguce da smo imali stroge nastavnike u kasnim devedestim ovdje(one predratne),ako si u mogucnosti,savjetujem da odes turisticki imaju predivna kupalista i neki kamp"Laguna",iskrena preporuka

P.s.jesi cuo za Vinac,kazu isto tako starije arhaicno mjestasce...nikad ljepsu zensku osobu nisam vidjeo,nego iz tog mjestasca
Ommadawn

#2440 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ommadawn »

Sociolog wrote:
Ommadawn wrote:Ja bio dijete kad sam napustio BiH, gdje sam mogao znati za katoličke samostane.
Razumijem sve i postujem,doduse moguce da smo imali stroge nastavnike u kasnim devedestim ovdje(one predratne),ako si u mogucnosti,savjetujem da odes turisticki imaju predivna kupalista i neki kamp"Laguna",iskrena preporuka

P.s.jesi cuo za Vinac,kazu isto tako starije arhaicno mjestasce...nikad ljepsu zensku osobu nisam vidjeo,nego iz tog mjestasca
Kroz Vinac prošao možda najmanje milion puta :)
Sociolog

#2441 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Sociolog »

Ommadawn wrote:
Sociolog wrote:

Kroz Vinac prošao možda najmanje milion puta :)
Relativno,blizu tvoje Bl,isto ima mjesto Bosanska Kostajnica,po.meni vrlo nerazvijeno,jadna opstina,a opet cuo sam da je to Mozda jedino mjesto u BIH, gdje su najtolerantniji,medjuljudski i nacionalni odnosi
Ommadawn

#2442 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ommadawn »

Ja sam bio daaavno kao mali, moji su imali neke prijatelje koji su porijeklom odatle, ali ne sjećam se mnogo.
Inače, stari je često poslom išao u Kostajnicu pa sam tako i čuo za to mjesto.
muha_sa

#2443 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by muha_sa »

Ommadawn wrote:Ja sam bio daaavno kao mali, moji su imali neke prijatelje koji su porijeklom odatle, ali ne sjećam se mnogo.
:-)
Bosansku Kostajnicu :D
Ommadawn

#2444 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote:
Ommadawn wrote:Ja sam bio daaavno kao mali, moji su imali neke prijatelje koji su porijeklom odatle, ali ne sjećam se mnogo.
Dobro de sad... :D
Da i ti nisi slučajno išao tamo? Nešto mi je bilo i onda šuhveli što stari ide tamo... :D
muha_sa

#2445 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by muha_sa »

Ommadawn wrote:
muha_sa wrote:
Dobro de sad... :D
Da i ti nisi slučajno išao tamo? Nešto mi je bilo i onda šuhveli što stari ide tamo... :D
:lol:

nisam :( jesam u tvoju Banja Luku kad su banjalucanke bile najljepše djevojke u Jugi :D radio u Boriku stanovo u Boriku :D haman godinu dana i bjež nazad :D

Ne izostavljat ono Bosanski iz imena gradova koji imaju taj prefiks :-) :D
Ommadawn

#2446 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote: :lol:

nisam :( jesam u tvoju Banja Luku kad su banjalucanke bile najljepše djevojke u Jugi :D radio u Boriku stanovo u Boriku :D haman godinu dana i bjež nazad :D

Ne izostavljat ono Bosanski iz imena gradova koji imaju taj prefiks :-) :D
Pa ja, ti se izvuce a moj stari ostade :D
I jos par ljudi koje znamo al dobro - nije za javnost ;)

Ma iskreno receno, mi smo prije rata govorili bez tog prefiksa "bosanski" - mada je pogresno ali eto. Skrati sve sto se moze skratiti...
No sjecam se situacije tokom rata, dolazi vojna policija mom komsiji Mehi na vrata, otvara njegov manji sin, dijete uctivo i elokventno i na njihovo pitanje "Gdje ti je otac?" on odgovara "Tata nije kod kuce, otisao je u Bosansku Gradisku".
Kad ce ovaj "Eh nije vise Bosanska, sad je srpska".
teuta06

#2447 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by teuta06 »

U nedjelju sam bila na potezu Busovača - Vitez i moram reći da je Busovača totalno propala, prošli smo kroz "centar", nema kafica za omladinu..osim pivnice... neki kafici i sto imaju tu je kladionica i stariji muskarci u njoj... neshvatljivo mi da čitava jedna opcina, tj. omladina stane u jednu pivnicu... znam da nisu kafici mjerilo neceg, ali nit je sređena, nit ljudi u gradu..
malo oživi u 6.mjesecu kad bude katolicki svetac i to je to...
Piaty

#2448 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Piaty »

Haris.ba wrote: 25/08/2018 08:34
cyprus wrote:Okolina
Ćuništa? :D
Čuništa :)

Čuništa nisu razvijena ali niko tu ne skapava od gladi i niko ne prosi. Tu je onaj Višća rođen.

ALI što je najvažnije, Čuništa su selo gdje žive najbolji i najdivniji ljudi u Bosni. Ja sam proveo 2 dana tu i ja sam se oduševio. Ljudi su blagi i nekako neposredni u razgovoru, niko ne gleda u mobitel, nema neke "težine" u riječima, nema nekog pesimizma niti psovanja itd itd. Omladina je lijepo odgojena pa sam mislio da sam zalutao u vremenu.
Uglavnom, sve naj naj.

A priroda?
Priroda je najljepša na svijetu.

I LOVE ČUNIŠTA i da im Bog da sve najljepše!
Haris.ba

#2449 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Haris.ba »

Piaty wrote: 05/06/2023 09:30 . Ja sam proveo 2 dana tu i ja sam se oduševio.
Pricao mi nedavno jedan da sada u tom kraju ima mnogo mladih porodica sa djecom. Kakva je situacija?
ZoomZoomKiwi

#2450 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by ZoomZoomKiwi »

Kakva je cesta R467 između Vozuće i Olova?
Je li sve asfalt ili je kao R466 između Zavidovića i Kaknja?

Ovaj drugi sam prošao više puta i lijepo je pravo, fin šljunak posut i nema rupa.
Prolazio sam i kroz Vozuću a i do Banovića i Đurđevika tom stranom, a išao sam i M18 više puta.

Samo nisam još ovaj dio R466c a volio bih.
Post Reply