Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
-
John Cleese
-
Hakiz
#377 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Opet ću reći, koliko god sam dosadan, religija opstaje samo zbog ne možda i toliko straha od smrti, nego spoznaje da je smrt nestanak. A niko od nas ne želi da nestane. Sve ono šta će čovjeku dati nadu da neće nestati, makar u promijenjenom obliku, čovjek će prihvatiti. Bila to duša u raju (pa i paklu), bilo to projektovanje, produzenje svojih gena, dakle sebe, kroz djecu, nastavak postojanja kroz neko naslijeđe, pa ljudi grae ideologije koje će drugi slijediti, građevine razne stvari koje će se pamtiti kako njihovo naslijeđe, stvaraju umjestnost itd, rade razna djela, postupke za pamćenje, pa i monstrumi imaju utjehu da će se o njihovim zločinima u budućnosti pričati i pisati i tako neće biti zaboravljeni, neće nestati, dakle poenta je u nastavljanju postojanja bilo na koji način.Ateista wrote: ↑04/06/2023 09:59Ocekivano bi bilo da su vjerovanja nastala prije par hiljada godina danas prevazidjena, pogotovo sa napretkom nauke i tehnologije koja je objasnila puno toga sto je tad bilo misterija ljudima. Fazon je sto je religija unosan biznis, pa se vjerske institucije bore da opstanu na sve nacine.![]()
A taj strah od smrti, to neprihvatanje nestanka, zaborava, mogu imati i priprosti i izuzetno pametni i inteligentni ljudi. I zato vjerovati mogu i Njutn i Ajnštajn, kao i bilo ko.
I zato vjera u boga neće nestati, u stvari, možda će nestati kada ljudi shvate da boga nema pa se potrude da nastave postojati kroz svoja djela. A da li će to dovesti do više umjetnosti, arhitekture, dobročinstava, ideja čije kreatore ćemo pamtiti ili do više monstruoznih zločina čije počinitelje ćemo pamtiti, to sami bog zna.
-
Hakiz
#378 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Nešto razmišljam otkako se dogodila ona pucnjava u Beogradu. Masa emisija o tome, u emisijama razni stručnjaci i "stručnjaci" govore, psiholozi, nastavnici, političari itd.suspect_zero wrote: ↑04/06/2023 10:51Slažem se, svi imamo svoje mišljenje ali zadrži to u svoja četiri zida, onako kad ti se okupi familija na sijelu.
Davati izjave po medijima i pitati gore pomenute o temama o kojima nisu stručni je budalaština.
Doduše nije ni njih kriviti, novinari im postavljaju takva pitanja.
Dobro poznata ne postoji glupo pitanje, samo glup odgovor to smo da prostite davno prejebali....postoje glupa pitanja i još gluplji odgovori.
Ni u jednoj emisiji nema djece da djeca kažu zašto bi tako nešto uradila. Sve neki ljudi pokušavaju objasniti zašto bi i zašto su neki drugi to uradili, umjsto da pitamo one koji su ili koji bi to napravili. Da dobijemo odgovor iz prve ruke, ne iz druge ruke, ne mišljenje ili nagađanja stručnjaka i "stručnjaka".
Možda je odgovor toliko strašan da je bolje da neki stručnjak javno interpretira društveno prihvatljivu verziju psihe i individua i društva, nego da nam se brutalna istina saspe u lice.
Lakše je vjerovati u boga nego znati da je sve kombinacija postupaka i posljedica kao jednog elementa i slučajnosti, sreće, kao drugog. Da nema određenosti (osim one koju daju zakoni fizike, prirode), nema nagrade i kazne, da samo od mene zavisi da li sam dobar ilk zao i da mi dobrota neće biti nagrađena a zlo kažnjeno.
Lakše je vjerovati u nekog ko o tome svemu vodi računa. On je na kraju odgovoran, ne mi.
-
suspect_zero
#379 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Da, možda bi odgovor bio "bila mi furka"....kao ovog slinavca što baci romobil u Miljacku.
- ¤ jelena ¤
#380 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
a samim tim i od odgovornosti, lične pogotovo.
Evo, Hakiz me preduhtrio.
- piupiu
#381 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
To neki trans forumaš? Piše se kao Kliz, a osjeća kao Hakiz?¤ jelena ¤ wrote: ↑04/06/2023 11:24
Evo, Hakiz me preduhtrio.![]()
Svi smo mi Frommovci i znamo to objasniti sa aspekta teorije. A meni još uvijek to nije jasno u praksi. Kao ono kad žena ide rame uz rame s katoličkim svećenikom, demonstrira protiv Istanbulske konvencije jer je to neka bjelosvjetska urota protiv nje.
- konoplja
#382 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
On da, ali nisam bio dojma da bi ti bio suglasan.John Cleese wrote: ↑04/06/2023 10:38Pa ima i treba spomenuti, u pravu si.
Vjerujem da bi i covjek koga si citirao bio suglasan.
Jer rekao je "for the most part, bad", a ne samo "bad" ili "completely bad"![]()
- piupiu
#383 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Zato što su obrazovanje, znanje i znanost toliko napredovali da mentalno oboljeli čovjek više nije opsjednut, kako se nekako mislilo, i ne treba iz njega istjerivati djavola, dovoljne su tablete, kognitivna terapija, psiholog i psihijatar. Doduše, kad ovako napišem, i ovo potonje mi zvuči ko istjerivanje djavola.
Zato što niko više ne umire od sušice i sifilisa. Zato što znamo kako nastaje grom. Zato što ne moramo više moliti u strahu od nepoznatog, sada se sa svakom nedaćom suočavamo s mišljenjem da je možemo racionalno savladati. Nastavi niz... ima hiljadu razloga zbog kojih bi se čovjek trebao osjećati aktivnim kovačem svoje sudbine.
-
Hakiz
#384 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
BIlo bi ti jasno da si vjernicapiupiu wrote: ↑04/06/2023 12:16To neki trans forumaš? Piše se kao Kliz, a osjeća kao Hakiz?¤ jelena ¤ wrote: ↑04/06/2023 11:24
![]()
![]()
Svi smo mi Frommovci i znamo to objasniti sa aspekta teorije. A meni još uvijek to nije jasno u praksi. Kao ono kad žena ide rame uz rame s katoličkim svećenikom, demonstrira protiv Istanbulske konvencije jer je to neka bjelosvjetska urota protiv nje.![]()
Bog prije svega, prije feminizma.
Samo se sjetiš Abrahama. Nije Abraham rekao bogu, neću ubiti sina. Bog je to spriječio, Abraham je bio spreman.
Tako i ona, ako je bog rekao ovako i Istanbulska konferencija donese suprotstavljene zaključke, ona kao vjernik(ca) ima obavezu da posluša boga, bez obzira na ovozemaljske izmišljotine kao što su feminizam, ravnopravnost, prava itd. Pa i tamo na'ake konferencije.
Šta treba, da svojih ovozemaljskih nekoliko decenija uživa blagodeti Istanbulske konferencije, a onda se nakon smrti vječno pati u paklu jer je išla protiv boga?
Bog je iznad svega.
- piupiu
#385 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Deutschland über alles, dakle.Hakiz wrote: ↑04/06/2023 12:46BIlo bi ti jasno da si vjernicapiupiu wrote: ↑04/06/2023 12:16
To neki trans forumaš? Piše se kao Kliz, a osjeća kao Hakiz?![]()
![]()
Svi smo mi Frommovci i znamo to objasniti sa aspekta teorije. A meni još uvijek to nije jasno u praksi. Kao ono kad žena ide rame uz rame s katoličkim svećenikom, demonstrira protiv Istanbulske konvencije jer je to neka bjelosvjetska urota protiv nje.![]()
![]()
...
Bog je iznad svega.
Znači, ako je muž tuče i da joj zlostavlja djecu, to je Bog tako naumio.
Ma bjaaaaži
-
Hakiz
- piupiu
-
John Cleese
#389 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Nisam ni jakonoplja wrote: ↑04/06/2023 12:17On da, ali nisam bio dojma da bi ti bio suglasan.John Cleese wrote: ↑04/06/2023 10:38 Pa ima i treba spomenuti, u pravu si.
Vjerujem da bi i covjek koga si citirao bio suglasan.
Jer rekao je "for the most part, bad", a ne samo "bad" ili "completely bad"![]()
![]()
Ali zaista jesi u pravu i posto to uvidjam, suglasan sam
-
Ci-Nick
#390 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Mogu razumjeti da neko vjeruje u Boga kao agnostik ali ne razumijem da neko vjeruje u Boga kao sljedbenik jedne od monoteistickih religija koje su davno pale na svim ispitima.
-
John Cleese
- piupiu
#392 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
"Jednu od najranijih zamjerki koje imam prema kršćanstvu formirao sam još u školi, gdje su nam govorili da smo svi stado dobroga pastira. Pastiri ne čuvaju svoje ovce zato što ih vole, nego da bi ih ošišali, pojebali ili pojeli."
- Christopher Hitchens -
- ¤ jelena ¤
#393 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Bio je to samo tračak svjetlosti, na trenutak zalutao u redove Hakizovog posta.piupiu wrote: ↑04/06/2023 12:16To neki trans forumaš? Piše se kao Kliz, a osjeća kao Hakiz?¤ jelena ¤ wrote: ↑04/06/2023 11:24
![]()
![]()
Sad je opet onaj stari, pomračenog uma, uvijek spreman za napad na feminizam.
Nema tu racionalnog objašnjenja pa zato ne može biti jasno. I ne samo tebi ako je za utjehu.
- piupiu
#394 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
John Cleese wrote: ↑04/06/2023 15:15 999 of 1000, we are the Borg![]()
I ima da te asimiliramo![]()
Za utjehu - odlicno si prosla, uzevsi u obzir varijantu "my name is Legion, for we are many"![]()
- piupiu
#395 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
¤ jelena ¤ wrote: ↑04/06/2023 15:25 Bio je to samo tračak svjetlosti, na trenutak zalutao u redove Hakizovog posta.
Sad je opet onaj stari, pomračenog uma, uvijek spreman za napad na feminizam.![]()
![]()
Istina. Rek'o mi je da se idem žalit Svetom Petru, a zna da sam nevjernica.
- Janjicar
#396 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Zasto su ateisti toliko opsjednuti vjerom ?
- -Chesterfield-
#397 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Kriju se iza tastature.
razne-diskusije-f11/gdje-su-svi-ateisti-t133866.html
Obično su se slične teme ključale kada se pređe granica pristojnog komuniciranja.
- tranquil
#398 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Zato što su vjere opsjednute ateistima. Prelistaš Bibliju ili Kur'an, svaki malo "nevjernici ovo, nevjernici ono".
Takođe, česta je pojava da vjernici pokušavaju svima diktirati svoj način života.
Ja sam za džentlmenski dogovor, vjernici neka izbace pominjanje nevjernika iz svojih knjiga, i neka prestanu nametati cijelom društvu svoje vrijednosti - nema problema, neka oni sami žive po njima, ali neka ne nameću drugima - i onda će ateisti da prestanu da se bave vjerom.
Pošteno?
-
Hakiz
- piupiu
#400 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?
Da je samo do alkohola. Al' vidi vraga:
Dodajmo ulogu SPC-a u 'kreaciji Srpskog sveta' u našoj avliji.Da su Mladi muslimani ključna organizacija u ideološkom kovanju SDA, potvrdilo se prije nekoliko dana, kada je uredništvo Stava, neprikrivenog glasila Izetbegovićeve političke organizacije, cijeli broj tematski posvetilo Mladim muslimanima, što je i novinarski i politički i ideološki legitimno ali suspektno po načinu obrade, jer se ne radi o kritičkoj interpretaciji već o otvorenoj afirmaciji i agitaciji jednog dominantno religijskog pogleda na svijet kao političkog par excellence.
https://www.tacno.net/naslovnica/tradic ... mo-izdali/
Itd.