Kosovo

Post Reply
DrugaGimnazija

#1526 Re: Kosovo

Post by DrugaGimnazija »

sehohari wrote: 01/06/2023 11:55 Ne znam, nekako imam utisak da bolje bilo pod Trumpom, ma koliko god negative bilo oko njega.
Gluho bilo. Trump bi znacio totalnu destabilizaciju BiH.
Novi_Nick

#1527 Re: Kosovo

Post by Novi_Nick »

IGRA SA VELIKIM SILAMA

Kurti je na Kosovu rizikovao, ali je promijenio status quo u svoju korist

Foto: EPA-EFE
Image

F. H.

01.06.2023. u 18:54

U petak 26. maja novoizabrani gradonačelnici gradova na sjeveru Kosova su ušli u službene prostorije što je izazvalo velike proteste Srba i sukobe koji su privukli pažnju svjetske javnosti. Reakcije koje su uslijedile su otvorile pitanje, da li je premijer Kosova Albin Kurti previše rizikovao?

Dok je u petak Aleksandar Vučić u pokušaju da pokaže snagu političkim protivnicima u Srbiji organizovao skup "Srbija nade" kojeg su provladini mediji i tabloidi i prije nego je organizovan označili kao najveći u historiji, na Kosovu se dešavala promjena statusa quo.

Kurti je podigao ulog

Naime, dok se u Beogradu održavao skup, novoizabrani gradonačelnici općina Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su ušli u zgrade općina uz asistenciju kosovske policije, iako su se lokalni srpski stanovnici žestoko protivili tome.

Izbori na sjeveru Kosova su održani 23. aprila i njih je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova, tako da su za gradonačelnike izabrani etnički Albanci iako je na izbore izašlo oko 1 posto glasača. Iako je na izbore izašao ovako mali broj stanovnika, treba naglasiti da su gradonačelnici izabrani u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova te da je rezultate priznala i međunarodna zajednica.

Kurti je slanjem policije i gradonačelnika u prostorije koje su do tada kontrolisali lokalni Srbi odlučio da promjeni status quo koji je faktički održavan na sjeveru Kosova. Naime, iako formalno u sastavu Kosova, općine na sjeveru su određenoj mjeri funkcionisale kao paralelne institucije. Na zgradama su čak bile izvješene i zastave Republike Srbije, a ne Kosova.

Ulaskom gradonačelnika u prostorije i skidanjem srbijanskih zastava, Kurti je demonstrirao da je Kosovo zapravo to koje će upravljati procesima na sjeveru Kosova i da je kosovska država ta koja posjeduje i elemente i simboličke moći preuzimanjem općinskih zgrada.

Na ovaj način Kurti je uspio da uspostavi novi status quo, ali je i prisilio NATO snage (KFOR) da taj novi status quo brani. To se najbolje vidjelo u ponedjeljak, kada je došlo do sukoba između Srba i KFOR-a u Zvečanu. Lokalni Srbi su blokirali općinu i došlo je kako su iz NATO-a naveli do "neisprovociranih napada" u kojima su povrijeđeni italijanski i mađarski vojnici.

Kritike sa Zapada

Odluka o preuzimanju općina izazvala je do sada neviđeno oštre reakcije od kosovskih najbližih saveznika. Amerikanci su otkazali učešće kosovskih snaga u vježbi Defender Europe 2023, uz žestoke osude pa čak i prijetnje.

"Moram reći da SAD u ovom trenutku nema previše entuzijazma da se radi na stvarima koje su od interesa Kosova, kao što je lobiranje o priznavanju, ili aktivan rad na napredovanju Kosova na euroatlantskom putu", napisao je ambasador SAD-a na Kosovu Jeffrey Hovenier.

Jednako oštro je reagovao i državni sekretar SAD-a Antony Blinken koji je upozorio da će kcije Vlade Kosova u općinama na sjeveru imati posljedice za bilateralne odnose.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron okrivio je vlasti na Kosovu za nepoštivanje sporazuma o posredovanju sa Srbijom u kojem su posredovali veliki ljudi iz EU-a kako bi bila ubrzana njihova integracija u blok.

Kosovo je dakle zbog odluke o ulasku u općinske prostorije pretrpilo žestoke kritike, pa čak i sankcije, ali je uspjelo da uspostavi takvo činjenično stanje da čak i oni koji se protive potezima koji su poduzeti moraju da te poteze brane, jer odbrana poteza je i odbrana pravnih normi.

Reakcije sa Zapada su pokazale i nešto što može biti lekcija i za političare u Bosni i Hercegovini. Za Međunarodnu zajednicu je značajnije sačuvati status quo nego poštovati zakonske mjere, ali će i ako neko uspije uspostaviti nove odnose snage na terenu to prihvatiti kao stanje koje se treba čuvati.

Albin Kurti je pokazao hrabrost da poduzme poteze koje smatra da su u interesu Kosova, čak ako se tome protive i najbliži saveznici. Brzina pojavljivanja na CNN i poruke koje je poslao su pokazale da i dalje postoji lobistička mreža koja će štiti interese Kosova. Kroz ovo pojavljivanje Kurti je pred američkom javnosti odbranio poteze Kosova, a to je nešto o čemu će morati brinuti i američki zvaničnici.

Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Image

Sa druge strane, gostovanje Vučića je ocijenjeno kao ne posebno uvjerljivo pogotovo nakon neugodne scene u kojoj je voditeljica pitala da li Srbija priznaje nezavisnost Kosova.

Kurti je povukao kockarski potez i za sad se čini da mu i pored oštrih poruka stanje na terenu ide u korist, ali pritisak će sigurno i dalje biti veliki. Moguća procjena je bila da su kritike i prijetnje zapada vrijedne toga da se uspostavi novo faktično stanje na terenu. Kurti je pomjerio granice i sada čeka da se prašina smiri.

https://www.klix.ba/vijesti/regija/kurt ... /230601083
sumirprimus

#1528 Re: Kosovo

Post by sumirprimus »

Puna podrska drzavi Kosovo
I da predstavnici fbih odu na Kosovo, tu im ne treba dozvola srba.
Adem Fazli Jashari legenda :bih:
General War

#1529 Re: Kosovo

Post by General War »

:lol:
...takoe, treba i federacija da pokaze drzavnost a ne samo PC :D
MMM1977

#1530 Re: Kosovo

Post by MMM1977 »

Mi se trebamo držati što dalje od Kosova i njihovih problema da sutra, a što bi bilo vrlo izgledno, mi ne budemo plaćali račun za ono što oni rade.
General War

#1531 Re: Kosovo

Post by General War »

JoseMujica wrote: 01/06/2023 09:48
Dzinna wrote: 01/06/2023 00:47 Kurti je isto malo zayebo
Skroz se slazem s Macronom
Ne mogu izbori biti vazeci ako je izaslo 3% biraca, a na to je upozoravano i ranije.

Sto se tice opcenito situacije, Vucic je pomahnitalo govedo koje ne zna gdje udara. Ja ne razumijem uopce kako su oni sumljaci presli granicu kad onaj celavi sta je udarao po KFOR-u pendrekom, zabiljezen na apsolutno svim fotkama i videima gdje treba da se bije pa vec sam mu i ja zapamtila facu, a ima ga i kod Kesica.
Znaci ovo je vrhunac opceg ludila
Ali eto, vise se ne prica o prosvjedima u BG-u, zadrugama i odgovornima za masakre.
a za ta 3% nije kriv Kurti već Pičkousti

Srbija decenijama loži Srbe van Srbije da ne prihvate države u kojima žive i time ih destabilizira.
Tako to kod fasizoida ide logika, ovi drugi mogu komotno rasturat sta god se srbi pitaju, ali obratno nemoze.
General War

#1532 Re: Kosovo

Post by General War »

MMM1977 wrote: 01/06/2023 23:47 Mi se trebamo držati što dalje od Kosova i njihovih problema da sutra, a što bi bilo vrlo izgledno, mi ne budemo plaćali račun za ono što oni rade.
Samo se zapitati, gdje je bila BiH prije a gdje poslije priznanja Kosova kao drzave, ne kazem da je pogresno ali ima svojih posljedica.
MMM1977

#1533 Re: Kosovo

Post by MMM1977 »

General War wrote: 01/06/2023 23:49
MMM1977 wrote: 01/06/2023 23:47 Mi se trebamo držati što dalje od Kosova i njihovih problema da sutra, a što bi bilo vrlo izgledno, mi ne budemo plaćali račun za ono što oni rade.
Samo se zapitati, gdje je bila BiH prije a gdje poslije priznanja Kosova kao drzave, ne kazem da je pogresno ali ima svojih posljedica.
Mi nikakav interes nemamo da ih priznajemo osim zabijanja prsta u oko Srbije. Neka se bave svojim problemima, mi imamo previše svojih.

Većina zemalja koja ima unutrašnje probleme sa pokušajima secesije nije priznala Kosovo. Eto Srbije, eto Kosova, eto USA i EU i neka dogovaraju šta god hoće. Mimo nas.
Bossona

#1534 Re: Kosovo

Post by Bossona »

Američki NATO vojnik govori istinu visokim zvaničnicima srpske liste i novinarima o napadima na KFOR NATO vojnike među kojima je bilo 25 povrijeđenih šok bombama, vatrenim/molotolijevim koktelima i ranjenih vatrenim oružjem.
Gandalf

#1535 Re: Kosovo

Post by Gandalf »

Pozvati sve strane na dijalog i smirivanje tenzija
_Reds_

#1536 Re: Kosovo

Post by _Reds_ »

Ne razumijem neke ovdje, čemu ta tolika ljubav prema Kosovu ? Zaboli me za Kosovo, eto im tamo pa neka se dogvaraju i rade šta god hoće. Kosovo je spremno svima okrenuti ledja.
escobar__

#1537 Re: Kosovo

Post by escobar__ »

Održavajte izbore dok Srbi ne pobijede. Kakva politika EU i USA prema prozapadnim zemljama regije, nevjerovatno.

zilog

#1538 Re: Kosovo

Post by zilog »

_Reds_ wrote: 02/06/2023 07:53 Ne razumijem neke ovdje, čemu ta tolika ljubav prema Kosovu ? Zaboli me za Kosovo, eto im tamo pa neka se dogvaraju i rade šta god hoće. Kosovo je spremno svima okrenuti ledja.
Nije to ljubav prema Kosovu, nego prijezir prema velikosrpskom orgijanju, koje cijeli region zasipa spletkama i sabotira svaku mogucnost normalnog zivota.
_Reds_

#1539 Re: Kosovo

Post by _Reds_ »

zilog wrote: 02/06/2023 09:38
_Reds_ wrote: 02/06/2023 07:53 Ne razumijem neke ovdje, čemu ta tolika ljubav prema Kosovu ? Zaboli me za Kosovo, eto im tamo pa neka se dogvaraju i rade šta god hoće. Kosovo je spremno svima okrenuti ledja.
Nije to ljubav prema Kosovu, nego prijezir prema velikosrpskom orgijanju, koje cijeli region zasipa spletkama i sabotira svaku mogucnost normalnog zivota.
A Kosovo pokazuje ljubav prema nama, i prema onim kojima bi možda trebalo (Palestina), eto baš.

Zato me zaboli i za jedne i druge.
zilog

#1540 Re: Kosovo

Post by zilog »

_Reds_ wrote: 02/06/2023 09:44
zilog wrote: 02/06/2023 09:38

A Kosovo pokazuje ljubav prema nama, i prema onim kojima bi možda trebalo (Palestina), eto baš.

Je li to necija ljubav prema nama, treba da utjece na nasu percepciju pravde i morala?
Sto mi je to odnekud poznato...
_Reds_

#1541 Re: Kosovo

Post by _Reds_ »

zilog wrote: 02/06/2023 09:55
_Reds_ wrote: 02/06/2023 09:44

Je li to necija ljubav prema nama, treba da utjece na nasu percepciju pravde i morala?
Naravno da treba, zašto bi mene trebalo da bude briga za nekoga koga nije briga za mene.
Sve zemlje koje imaju sličen situacije kao mi se u ovo ne žele miješati.

Stavljanjem na bilo čiju stranu mi nikakve koristi nemamo. Dakle neka se dogovore, i akko god se dogovore, super.
zilog

#1542 Re: Kosovo

Post by zilog »

_Reds_ wrote: 02/06/2023 10:11
zilog wrote: 02/06/2023 09:55

Naravno da treba, zašto bi mene trebalo da bude briga za nekoga koga nije briga za mene.

Stavljanjem na bilo čiju stranu mi nikakve koristi nemamo. Dakle neka se dogovore, i akko god se dogovore, super.
Kako to mislis, da mi nemamo koristi od poraza velikosrpske hegemonije?
Jbt, treba vam nacrtati... Iznova, pa iznova...
Ta cuvena mantra iz iste kuhinje: "sto podrzavate CG, kada je Milo slao naftu za VRS?" (naravno bez dokaza), "Sto podrzavate Ukrajinu, kada su dolazili kao dobrovoljci?" (naravno bez i jednog ukrajinskog groblja), sada ima i novi recept "Sto podrzavate kosovske Albance u borbi protiv velikosrpske hegemonije?"...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1543 Re: Kosovo

Post by Truba »

zato što su muslimani a srbi su nas napadali
:mrgreen:
sumirprimus

#1544 Re: Kosovo

Post by sumirprimus »

heroj Kosova, osnivac UCK, koji je ubijen sa citavom familijom jashari 50ak zrtava, u krvavom zlocinu cetnickih snaga, vise od pola zrtava su bile zene i djeca.

Moj Kosove moj Kosove
jo nuk m'poshtesh kurr
Bac' Ademin bacen Hamez
ti mi ke flamur.
:bih:
_Reds_

#1545 Re: Kosovo

Post by _Reds_ »

zilog wrote: 02/06/2023 10:28
_Reds_ wrote: 02/06/2023 10:11

Kako to mislis, da mi nemamo koristi od poraza velikosrpske hegemonije?
Jbt, treba vam nacrtati... Iznova, pa iznova...
Ta cuvena mantra iz iste kuhinje: "sto podrzavate CG, kada je Milo slao naftu za VRS?" (naravno bez dokaza), "Sto podrzavate Ukrajinu, kada su dolazili kao dobrovoljci?" (naravno bez i jednog ukrajinskog groblja), sada ima i novi recept "Sto podrzavate kosovske Albance u borbi protiv velikosrpske hegemonije?"...
Protiv jedne, za velikoalbansku.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1546 Re: Kosovo

Post by Velkoski »

Nikad me Albanac nije krivo pogledao, išlo ih je par i u školu s nama nakon rata, jako dobri ljudi, zato podrška braći s Kosova :sax:
sumirprimus

#1547 Re: Kosovo

Post by sumirprimus »

ma vrijedni radni ljudi, sute rade od jutra do sutra, ja sve sto sam cuo negative o albancima cuo sam od srba.
NediM17

#1548 Re: Kosovo

Post by NediM17 »

Ja sto ih znam svi su utekli prije prvog pucnja i vratili se iste sekunde kad je rat stao da nastave sa biznisom.
madner

#1549 Re: Kosovo

Post by madner »

Tako je bilo i na Kosovu. :D
sumirprimus

#1550 Re: Kosovo

Post by sumirprimus »

zato su srbi bili al ono pravo borbeni , ratovali sa celim natoom, prije toga tu i tamo kpokoji ratni zlocini etnicko ciscenje, nista sto nismo vidjeli u bosni, koliko im je pomogla njihova borbenost rezlutat je kumanovo i natoi kapitulacija :lol: :lol: :lol:
dok vrijedni i radni albanci, dobise drzavu i dalje radno i vrijedno rade uz podrsku mnogih zemalja eu i nato.
Post Reply