Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
plavi_E

#105626 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Chim trojkashko-uzpovski bot popushi u raspravi odmah krecu priche o nekakvom kmechanju. :-)
plavi_E

#105627 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Vaya wrote: 01/06/2023 08:47
saale wrote: 31/05/2023 22:45 Hoce li nam neki preposteni prespodobni forumas reci zasto ne zasjeda parlament Federacije?????
Zato sto je Trojci nestabilna vecina od 51...
Sad su nasli 5-6 zastupnika koji nude svoje ruke za izglasavanje odredjenih stvari, ali ce to i naplatiti...
Tako dok se ne ispostuju ti ljudi sa odredjenim beneficijama, pozicijama, zaposljenjima, tenderima, nit ce plaho biti zasjedanja parlanenta, ni ti nekih aktivnosti Vlade FBiH...
Otezavajucha okolnost je shto sad imamo pojavu masovnih hapshenja nakon smjene vlasti. Nikshic mora dobro paziti kako ce namiriti te ruke inache mu se smjeshi Zenica ako dodje do ponovne promjene vlasti.
dr_Evil

#105628 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

plavi_E wrote: 01/06/2023 09:03
Otezavajucha okolnost je shto sad imamo pojavu masovnih hapshenja nakon smjene vlasti. Nikshic mora dobro paziti kako ce namiriti te ruke inache mu se smjeshi Zenica ako dodje do ponovne promjene vlasti.
Haha :D dobar si . Ako dodje do ponovne promjene vlasti nema opet nikakvih hapsenja. Ne hapsi lopov lopva nikad
dr_Evil

#105629 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

plavi_E wrote: 01/06/2023 08:31
saale wrote: 31/05/2023 22:45 Hoce li nam neki preposteni prespodobni forumas reci zasto ne zasjeda parlament Federacije?????
Moze i na engleskom.
A de mi reci kako ti ide svedski? Jesi li morao polozit za drzavljanstvo?
DaysleepeR

#105630 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

Hank Paldum wrote: 31/05/2023 20:57
DaysleepeR wrote: 31/05/2023 14:06 NIt sam fan Dine Konakovića niti njegovih svjetonazora ni stranke mu ali čovjek ne da priča engleski,
već vlada materijom funkcije koju obavlja na engleskom jeziku.

Ogromna je razlika kada možeš komunicirati direktno u odnosu komunikacije preko prevodioca.

Ima tu još posla, barem u diplomatskim krugovima, trebao bi se uredno obrijati, ne treba dirati lice i ne treba se oblizivati.
Ali to je nekako mana naših političara, svi imaju te gestove koji su apsolutno nepostojeći kod zapadne diplomatije.
Ovako djeca po njemačkim školama komuniciraju sa djecom iz Francuske i Španije.
Smatrao sam da samo SDAovci padaju u euforiju zbog nekih stvari koje se podrazumijevaju u drugim državama, poput presjecanja vrpce na otvaranju, ali kako vidim, drugi su ih nadmašili.

A i druge stvari ste poprimili “Nisam za NiP ali…čovjek u 2023 govori engleski” :D
ako je ciji engleski na djecijem nivou to je od Bisere

https://youtu.be/ML_KbtI-YFw

koji "mi"

ovdje ima samo 5-6 botova i to ste vi iz SDA sa identicnom pricom iz centrale koju ste dobili pa ponavljate kao papagaji

ja sam na ovom forumu predugo, prije pojave bot-a

meni se mozes samo saget' kad je forumska reputacija u pitanju
Styling

#105631 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Student_u_Ostavci wrote: 31/05/2023 22:54
Koga briga zbog čega ne zasjeda ta kupljena većina?

Svakako će zasjedati kad to Čović kaže a ne kad oni NiPovci sa po 36 glasova to žele.
Zato sto je vlada povukla neke odluke i prijedloge zakona oje je poslala Novaliceva Vlada na dodtnu kontrolu i konsultacije. Kada budu spremni materijali, bice i zasjedanje.
A_A_AKCIJA

#105632 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Niko da prokomentira možda najvažniji politički momenat (osim deranja guzova SDA i formiranja federalne vlade) u ovoj godini.

Izgleda da je EU odlučila da promijeni pristup, ubrza i olakša ulazak zapadnog Balkana u EU. Ovo je ogromna promjena i možemo vrlo brzo osjetiti pozitivne pomake.

Otvaranje tržišta za firme, veći pristupni fondovi, zvuči jako dobro.

Ovim bi države defakto postale EU, ali bez prava odlučivanja i uticaja na politike same EU. Vjerujem da su ovo uradili poučeni mađarskim sranjima koja trenutno trpe.

Ne nužno loša strana, ali bi mogla biti, je da će čitav proces biti uslovljen istim procesom na Balkanu, tj otvorenim Balkanom. Ne mora biti loša, ako se budu odvijali paralelno, ali može biti ako ovaj zapadni zaglavi, a ostanemo samo u OB.
Kazala je i da Evropska Unija mora preuzeti odgovornost da države koje žele postati članice mnogo više približe Uniji.

"Potresi koje je odaslao Putinov agresorski rat doprli su i do naših šest partnera na Zapadnom Balkanu. Ali to nas je samo još više zbližilo. Zapadnom Balkanu smo ponudili iste mjere solidarnosti koje smo usvojili unutar naše Unije. Podržali smo ugrožena domaćinstva da prebrode visoke troškove energije. Gradimo novu infrastrukturu kako bi se smanjila ovisnost Zapadnog Balkana o ruskim fosilnim gorivima", rekla je von der Leyen.

Predstavila je i novu inicijativu kako bi se iskoristio ovaj važan trenutak u regiji.

"Radi se o novom planu rasta za Zapadni Balkan. Želimo dalje graditi napredak koji je postignut u proteklim mjesecima. Ali također želimo već danas narodu Zapadnog Balkana donijeti neke od koristi članstva u EU. Plan rasta koji danas predlažemo oslanja se na četiri stuba: Prvo – približiti Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu EU. Drugo – produbiti regionalnu ekonomsku integraciju. Treće – ubrzati temeljne reforme. I četvrto – povećati pretpristupna sredstva", objasnila je von der Leyen.

Četiri tačke

Zatim je dodala da je zapravo riječ o novom pristupu za Evropsku Uniju.

"Ne tražimo samo od naših partnera da učine nove korake ka nama. Mi također činimo velike korake ka njima. Naš zajednički cilj je da ubrzamo njihovo približavanje EU, a u tu svrhu dovodimo svoju Uniju bliže Zapadnom Balkanu. Dozvolite mi da ukratko predstavim ove četiri tačke. Za sve zemlje koje su pristupile EU u protekle dvije decenije osnovni pokretač ekonomskog rasta bio je pristup jedinstvenom tržištu. Ali zemlje koje su već na obećavajućem putu ka EU također trebaju imati koristi od našeg jedinstvenog tržišta. Naprimjer, Zapadni Balkan bi se mogao pridružiti našem digitalnom jedinstvenom tržištu u područjima kao što su e-trgovina i cyber sigurnost. Mogli bismo olakšati trgovinu robom i platni promet", dodala je.

Međutim, to znači i da se neki zahtjevi članstva moraju unaprijed ispuniti. Neke od reformi iz procesa pristupanja ključne su za povjerenje investitora.

"Razmišljajte o izgradnji nezavisnog i učinkovitog pravosuđa, osiguranju zdravih javnih nabavki i jačanju borbe protiv korupcije. Ili razmišljajte o energetskom tržištu. Regija Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal za diversifikaciju dalje od ruskih fosilnih goriva. Ali mora povećati energetsku efikasnost, pojačati diversifikaciju i ubrzati širenje obnovljivih izvora. Zapadni Balkan može postići i jedno i drugo: energetsku nezavisnost od Rusije i bližu usklađenost s Evropskom unijom kako bi se ubrzalo pristupanje", poručila je von der Leyen.

Burna vremena

Poslala je i, kako je navela, veoma jasnu poruku.

"Spremni smo podržati Zapadni Balkan povećanjem pretpristupnog finansiranja. Zapadnom Balkanu su prijeko potrebne investicije. Te investicije će poboljšati život ljudi. Također će olakšati put u našu Uniju. Iz tog razloga trebamo povećati resurse namijenjene Zapadnom Balkanu. U ovim burnim vremenima ovaj plan od četiri tačke je prava ponuda za Zapadni Balkan. Dame i gospodo, historija je u pokretu", rekla je i dodaa da su Zapadni Balkan i Unija sve bliže i bliže.
Last edited by A_A_AKCIJA on 01/06/2023 09:43, edited 1 time in total.
breuer

#105633 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by breuer »

pa eto ti si prokomentirao, a mi smo se rastopili :D
palermo

#105634 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Tja, jel to vec pocelo pripremanje naroda za otvoreni Balkan :D.......
plavi_E

#105635 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Spoiler
Show
Kazala je i da Evropska Unija mora preuzeti odgovornost da države koje žele postati članice mnogo više približe Uniji.

"Potresi koje je odaslao Putinov agresorski rat doprli su i do naših šest partnera na Zapadnom Balkanu. Ali to nas je samo još više zbližilo. Zapadnom Balkanu smo ponudili iste mjere solidarnosti koje smo usvojili unutar naše Unije. Podržali smo ugrožena domaćinstva da prebrode visoke troškove energije. Gradimo novu infrastrukturu kako bi se smanjila ovisnost Zapadnog Balkana o ruskim fosilnim gorivima", rekla je von der Leyen.

Predstavila je i novu inicijativu kako bi se iskoristio ovaj važan trenutak u regiji.

"Radi se o novom planu rasta za Zapadni Balkan. Želimo dalje graditi napredak koji je postignut u proteklim mjesecima. Ali također želimo već danas narodu Zapadnog Balkana donijeti neke od koristi članstva u EU. Plan rasta koji danas predlažemo oslanja se na četiri stuba: Prvo – približiti Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu EU. Drugo – produbiti regionalnu ekonomsku integraciju. Treće – ubrzati temeljne reforme. I četvrto – povećati pretpristupna sredstva", objasnila je von der Leyen.

Četiri tačke

Zatim je dodala da je zapravo riječ o novom pristupu za Evropsku Uniju.

"Ne tražimo samo od naših partnera da učine nove korake ka nama. Mi također činimo velike korake ka njima. Naš zajednički cilj je da ubrzamo njihovo približavanje EU, a u tu svrhu dovodimo svoju Uniju bliže Zapadnom Balkanu. Dozvolite mi da ukratko predstavim ove četiri tačke. Za sve zemlje koje su pristupile EU u protekle dvije decenije osnovni pokretač ekonomskog rasta bio je pristup jedinstvenom tržištu. Ali zemlje koje su već na obećavajućem putu ka EU također trebaju imati koristi od našeg jedinstvenog tržišta. Naprimjer, Zapadni Balkan bi se mogao pridružiti našem digitalnom jedinstvenom tržištu u područjima kao što su e-trgovina i cyber sigurnost. Mogli bismo olakšati trgovinu robom i platni promet", dodala je.

Međutim, to znači i da se neki zahtjevi članstva moraju unaprijed ispuniti. Neke od reformi iz procesa pristupanja ključne su za povjerenje investitora.

"Razmišljajte o izgradnji nezavisnog i učinkovitog pravosuđa, osiguranju zdravih javnih nabavki i jačanju borbe protiv korupcije. Ili razmišljajte o energetskom tržištu. Regija Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal za diversifikaciju dalje od ruskih fosilnih goriva. Ali mora povećati energetsku efikasnost, pojačati diversifikaciju i ubrzati širenje obnovljivih izvora. Zapadni Balkan može postići i jedno i drugo: energetsku nezavisnost od Rusije i bližu usklađenost s Evropskom unijom kako bi se ubrzalo pristupanje", poručila je von der Leyen.

Burna vremena

Poslala je i, kako je navela, veoma jasnu poruku.

"Spremni smo podržati Zapadni Balkan povećanjem pretpristupnog finansiranja. Zapadnom Balkanu su prijeko potrebne investicije. Te investicije će poboljšati život ljudi. Također će olakšati put u našu Uniju. Iz tog razloga trebamo povećati resurse namijenjene Zapadnom Balkanu. U ovim burnim vremenima ovaj plan od četiri tačke je prava ponuda za Zapadni Balkan. Dame i gospodo, historija je u pokretu", rekla je i dodaa da su Zapadni Balkan i Unija sve bliže i bliže.

U svakom sluchaju bi trebalo prokomentarisati ovu poruku iz EU u kojoj se jasno da ne moze jasnije poruchuje da od punopravnog chlasntva BiH u ovakvu EU kakva je danas nema nishta. chak i trojkashko-uzepovski botovi odustaju od laganja o ulasku BiH u EU. Jasno je da je sudbina Bosnjaka u srpsko-albanskoj uniji. Sad Trojkashko-uzpovski botovi imaju zadatak da to prestave kao neshto najbolje za Bosnjake. Bit ce tu interesantni "argumenata". Svima vec postaje jasno da je cilj zadovoljiti Beograd a da Bosnjaci poklope ushima i ponizno legnu na rudu jer je pristupanje BiH u OB ustvari borba prtiv SDA.
plavi_E

#105636 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

dr_Evil wrote: 01/06/2023 09:10
plavi_E wrote: 01/06/2023 08:31

Moze i na engleskom.
Josh nisi izlijechiojo paranoju?!. Pa rekao sam ti ako nemash novca za struchnu pomoc javi se hodzi da ti pismo napishe. A ako to ne pomogne vidi kod onih popova u Srbiji shto takve stvari lijeche lopatama.
plavi_E

#105637 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Ali ne treba kriviti EU. Ovakvog bogalja sa ovakvim blokadama kao sto je BiH EU ne moze primiti u punopravno chlanstvo zbog same EU. I to je sasvim razumljivo. Problem su trojkashko-uzpovski botovi sto obmanjuju javnost o nekom EU-putu BiH. Ali i oni polako mjenjaju prichu.
Idemedosumom

#105638 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Idemedosumom »

Kao sto ili kao shto? :-D
A_A_AKCIJA

#105639 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

SDA bez zadrške postaje anti -EU i anti-NATO.
MUNAFIK

#105640 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MUNAFIK »

A_A_AKCIJA wrote: 01/06/2023 11:00 SDA bez zadrške postaje anti -EU i anti-NATO.
Pa ovi su ANTI SDA i duplu igru igraju za BIH... Tako da SDA nema puno prostora nego da ide u tom pravcu, a godinama gledaju Mileta kako se ponasa i prolazi mu tako da sto ne bi i oni.
dr_Evil

#105641 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

plavi_E wrote: 01/06/2023 10:26
dr_Evil wrote: 01/06/2023 09:10

Josh nisi izlijechiojo paranoju?!. Pa rekao sam ti ako nemash novca za struchnu pomoc javi se hodzi da ti pismo napishe. A ako to ne pomogne vidi kod onih popova u Srbiji shto takve stvari lijeche lopatama.
Novca nemam, bio u hodze, nije htio da me lijeci jer sam rekao da je Novalic lopov. Otisao kod popa da me lijeci lopatom nije htio da me lijeci jer sam rekao da je Vucic lopov. Probat cu sutra u sinagogi, samo moram da vidim da se nisu jos ljuti jer djeca nisu smjela da udju!
DaysleepeR

#105642 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

MUNAFIK wrote: 01/06/2023 11:18
A_A_AKCIJA wrote: 01/06/2023 11:00 SDA bez zadrške postaje anti -EU i anti-NATO.
Pa ovi su ANTI SDA i duplu igru igraju za BIH... Tako da SDA nema puno prostora nego da ide u tom pravcu, a godinama gledaju Mileta kako se ponasa i prolazi mu tako da sto ne bi i oni.
Znači sad su SDA i SNSD ujedinjeni u planu da se rasturi BiH?
plavi_E

#105643 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Tipichno trojkashko obmanjivanje javnosti kao SDA je anti NATO i EU. SDA je ljuta na NATO i EU jer su im decenijama bili poslushni i onda ih ovi odbacili kao korishten kurton i nashli novu ljubavnicu u Trojkashima. Hvataju se na onu jednu kretensku izjavu onog SDA idiota Zahirage. Iako je Mehmedovic kasnije jasno iznio stav SDA misli o tome. Ali SDA nije vlast tako da je potpuno nebitno shta oni misle o NATO i EU. Na vlasti su Trojkashi koji nas ovakvim odlukama vode u NATO:
Image
MUNAFIK

#105644 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MUNAFIK »

DaysleepeR wrote: 01/06/2023 11:35
MUNAFIK wrote: 01/06/2023 11:18

Naravno da nisu to je glupo misliti i ofirno je na ti navoditi.

Ali ako cemo biti realni cijela medjunarodna zajednica u BIH radi svakakve egzibicije da sklone SDA koja je do sad bila jedini partner istoj toj zajednici, dok im Dodik *ebava majku doslovno i njega i njegov cijeli istem niko ne dira.

Zasto SDA ne bi zauzela tvrdji stav? Mi ovdje zaboravljamo da SDA ima puno glasova a da su glasovi ove druge strane prevrtljivi...

Evo ja licno ako ovaj UK i ova Vlada KS nastave radit ko mlohava cuna necu im dati glas vise.
DaysleepeR

#105645 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

MUNAFIK wrote: 01/06/2023 11:48
DaysleepeR wrote: 01/06/2023 11:35

Ali ako cemo biti realni cijela medjunarodna zajednica u BIH radi svakakve egzibicije da sklone SDA koja je do sad bila jedini partner istoj toj zajednici, dok im Dodik *ebava majku doslovno i njega i njegov cijeli istem niko ne dira.

Zasto SDA ne bi zauzela tvrdji stav? Mi ovdje zaboravljamo da SDA ima puno glasova a da su glasovi ove druge strane prevrtljivi...

Evo ja licno ako ovaj UK i ova Vlada KS nastave radit ko mlohava cuna necu im dati glas vise.
SDA je propala, puštena niz vodu, nema perspektive. Niti ova država ima perspektivu sa SDA. 33 godine je dovoljno da se konstatuje da je tako.

Put koji su sad odabrali, dakle kontra EU i NATO-a nema perspektive, niti ima perspektive ovoj zemlji ako se krene tim putem.

Sumnjam da si galsao za Trojku ikako.
Student_u_Ostavci

#105646 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

DaysleepeR wrote: 01/06/2023 11:54
MUNAFIK wrote: 01/06/2023 11:48

SDA je propala, puštena niz vodu, nema perspektive. Niti ova država ima perspektivu sa SDA. 33 godine je dovoljno da se konstatuje da je tako.

Put koji su sad odabrali, dakle kontra EU i NATO-a nema perspektive, niti ima perspektive ovoj zemlji ako se krene tim putem.

Uzalud lažete da je neko u SDF kontra EU i NATOa. Ta laž vam neće postati istina taman je ponavljali every single day :zzzz:
plavi_E

#105647 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Pa normalno je da ce Trojkashi raspravljati o SDA i DF. Nece valjda raspravljati zbog chega Trojkashi mjenjaju u dokumentima "integracije sa NATO" u "saradnja sa NATO".
laik1981

#105648 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Student_u_Ostavci wrote: 01/06/2023 12:01
DaysleepeR wrote: 01/06/2023 11:54

Uzalud lažete da je neko u SDF kontra EU i NATOa. Ta laž vam neće postati istina taman je ponavljali every single day :zzzz:
BHCluster

#105649 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Trenutno na drzavnom nivou imamo principijelnu koaliciju. Kakvi su principi u pitanju ako SNSD otvoreno podrzava Rusiju i njihovu agresiju na Ukrajinu, odnos koji imaju prema NATO-u itd... :oops:
plavi_E

#105650 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Trojkashi upravo sprovode to shto je Bakir prichao naTV. Dosli smo sluzbeno do "saradnje sa NATO". A tek je prva godina mandata.
Locked