Ukrajina

Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#164926 Re: Ukrajina

Post by Dado dijasporitus »

karanana wrote: 31/05/2023 22:34 za nadati se da rusi nemaju oci i usi u glavnom stabu i da nece saznati kad i gdje ce ofanziva. valjda ukri znaju kako to da sakriju i nek ne bude ofanzive ni do ljeta 2024, to je njihova odluka i neka je urade kako treba. nije ovo igra niti predstava i film za nas pa smo nestrpljivi da gledamo. lako je biti spektator i navijac hajmo vako hajmo nako. nadam se da su ukri ozbiljniji i da ce prvo gledati na spremnost a tek onda na to da nas zadovolje da nam nije dosadno jer nema bavovni.
ko kod nas kad se pokusalo na poljine u julu 92, nane u jukicevoj preko prozora pricale i govorile kako ide nas napad tu noc. znamo kako je zavrsilo.
Sve stoji ali treba opravdati milionske investicije u Ukrajinsku vojsku. Ameri pogotovo imaju strpljenja i fokus kao zlatne ribice. Do ljeta iduće godine ne bi znali naći Ukrajinu na mapi (doduše mnogi to neznanju ni danas :D ). A nas ko pita, mi smo sitna buranija.
madner

#164927 Re: Ukrajina

Post by madner »

Bio bi red da ovi drugoligasi i treceligasi sto citaju samo naslove napisu svoje prognoze.

Mislim ovi sto znaju napisati sami paragraf.
trambusek88

#164928 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

lajkujMe wrote: 31/05/2023 22:30
madner wrote: 31/05/2023 20:40

A4 nije moderan tenk.
Mislim na Ruske, sto daje zakljucke o namjenskoj industriji.
Sto je to losa vijest :-)
Jasta nego T90 se pokazao kao isto smece kao T72

Zapravo konstrukcijski isti kao T72 s misicima
Ali dzaba kad T90 ima istu manu kao T72 a to je skladiste municije od autoloadera jedan ATGM i kupola obara rekorde
Trebao se zvati T-72BU, ali iz marketinških razloga ga nazvali T-90. Pucali na bliskoistočno tržište, al ih jebala loša reputacija koju su T72 stekli u zaljevskom ratu mislim. Zbog toga je nazvan T90
drug_profi

#164929 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote: 31/05/2023 23:12

de malo stratezi proučite ovu mapu...ja ne vidim dobro...sitno mi

prvoligaši, hoće li biti kakvih kotlića? :D
Kad bi ovo ovako bilo to je 3-4 dana kampanje do potpunog raspada Rusa.
Imaju li Ukrajinci snage za ovo? Vjerovati je da imaju.
Imaju li Rusi snage i volje da se odbrane? Nije nemoguce, ali malo vjerovatno.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#164930 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

lajkujMe

#164931 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

:run:

Nepovezano za samu temu ali se svakako sharalo vec

https://youtube.com/shorts/8gPy-g2774k?feature=share

D31 Haubice od Talibana, kupljene od BIH 2011 :lol:
Talibani napadaju Iran s Bosanskim haubicama i Americkim Humwee vozilima :lol:

Kaze vic udruzili se Talibani Amerikanci i Bosanci i napadose Iran :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#164932 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

lajkujMe wrote: 31/05/2023 23:59 :run:

vidio sam tamo da se nešto kuha al nisam upratio zašto :?

šta bi ovim finim muminima i na jednoj i drugoj strani :lol:

prvo mi palo na pamet da im nisu Ameri džaba svu onu opremu ostavili
drug_profi

#164933 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote: 01/06/2023 00:06 prvo mi palo na pamet da im nisu Ameri džaba svu onu opremu ostavili
Hmm... nije bezveze prica.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#164934 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Opet onaj sa datumima...
Spoiler
Show
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#164935 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Biste li se htjeli provozati tenkom po Crvenom trgu?
Spoiler
Show
:mrgreen:
vrbas1979

#164936 Re: Ukrajina

Post by vrbas1979 »

JoseMujica wrote: 31/05/2023 22:47
mishic wrote: 31/05/2023 22:43 Broj poginulih Rusa koji ne znamo niti ćemo ikada saznati uliva toliki strah da su ljudi na sve spremni da izbjegnu mobilizaciju. I to je razumljivo.
Pogibije Rusa su u periodu dok su oni sebe smatrali superiornim iako to u stvari nikada nisu bili onako kako su oni mislili. Sada nakon ovolike priče o ukrajinskoj ofanzivi (koja dobrim dijelom jeste napuhivana kao psihološki rat) ali uz realno naoružavanje Ukrajine što Rusija prati, mobilizacija bi naišla na daleko veći otpor od onoga koji smo već gledali. Stog me čudi da se ovako olahko govori o novim stotinama hiljada Rusa u redovima vojske a da i ne govorimo o obuci, opremanju i logisticiranju tih eventualnih novaka.

Dodatni otpor eventualnoj novoj mobilizaciji prouzrokuju i već raširene priče o ruskoj inferiornosti na frontu, dronovima i drugim čudima tako da je izvjesno da bi ih se mnogo radije samoranjavalo i sakatilo da izbjegne mobilizaciju. I ono što se već javlja a sa toplijim danima će drastično i masovno pogoditi Ruse zbog nehigijene jesu boleštine pandemijskih razmjera što će ih dodatno desetkovati. Dakle mobilizacija se može proglasiti ali će njena provedba ići sve teže i teže. Narod u Rusiji masovno postaje svjestan da su priče o njihovoj moći i superiornost bile iluzije i laži koje su slušali i zbog toka čine sve da izbjegnu Ukrajinu. Ponavljam mobilizacija sve teže prolazi u Rusiji a vijesti sa fronta je iz dana u dan čine sve neprovodljivijom.

Ne mislim na one propagandne vijesti sa ruskih medija nego one što idu privatnim i ličnim vezama poćev od broja crnih vreća koje stižu u Rusiju.
svi jarane imaju danas mobitele i gledaju bubove ko što ih i mi gledamo. Ne znam koja bi budala poželila da ide u ovo :roll:

A Mordor i da mobiliše nema dovoljno obojaka za te ljude a kamo li šta drugo
U kakvoj zabludi vi živite?
Da, gledaju "bubove" ali u kojima stradaju Ukrajinci.

Pričati i lupati iz BiH (ili odakle već) o stanju u Rusiji, raspoloženju među stanovništvom, odnosu prema ratu, je van svake pameti. Sve napisano je proizvod vlastite mašte jer gotovo nikako ne možemo saznati pravo stanje unutar zemlje.

I šta jedni će se zaraziti jer se nemaju gdje prati, a ovi drugi samo sto metara dalje imaju vodu, sapun i parfem na prvoj liniji?
Takvih ludila će čovjek pročitati ovdje da je to nevjerovatno.
drug_profi

#164937 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 01/06/2023 00:23 Biste li se htjeli provozati tenkom po Crvenom trgu?
Spoiler
Show
:mrgreen:
Vidi što su nabavili dublera za ovog zalužnog. Ili su stari snimci dok je bio živ. :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#164938 Re: Ukrajina

Post by Velkoski »

JoseMujica wrote: 01/06/2023 00:06
lajkujMe wrote: 31/05/2023 23:59 :run:

vidio sam tamo da se nešto kuha al nisam upratio zašto :?

šta bi ovim finim muminima i na jednoj i drugoj strani :lol:

prvo mi palo na pamet da im nisu Ameri džaba svu onu opremu ostavili
rat oko vode, mislim da ćemo sve češće čitati o tome
drug_profi

#164939 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

vrbas1979 wrote: 01/06/2023 00:31 I šta jedni će se zaraziti jer se nemaju gdje prati, a ovi drugi samo sto metara dalje imaju vodu, sapun i parfem na prvoj liniji?
Svjedoci smo po snimcima, a i ukrajnski dron operatori imaju poslovicu da ces ruse naci tamo gdje je svinjac/smece.
Vidjeli smo da im kamradi trunu u transejama.
Kad se dnevne temperature ustabile iznad 20°C, nastupice i zaraze.
Hame_

#164940 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Emmanuel Macron podupire 'put' Ukrajine za članstvo u NATO-u

Predsjednik Francuske mijenja stav o težnjama Kijeva da se pridruži vojnom savezu

Image

Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, po prvi je put pozvao da se Ukrajini odobri "put" za članstvo u NATO-u na kritičnom summitu o budućnosti saveza i kako najbolje obraniti Europu od ruske agresije.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy jasno je dao do znanja čelnicima NATO-a da neće prisustvovati summitu u Vilniusu bez konkretnih sigurnosnih jamstava i mape puta za pristupanje, prema ljudima upućenim u te razgovore.

Ukrajina će trebati "snažna, konkretna i opipljiva sigurnosna jamstva" tako da će njezini saveznici "morati izgraditi nešto između sigurnosti pružene Izraelu i punopravnog članstva", rekao je Macron. "Trebamo nešto mnogo značajnije i trebamo put prema članstvu."

Politički čelnici i analitičari u regiji počeli su vidjeti Francusku i Macrona kao nepouzdanog saveznika koji je podcijenio prijetnju koju predstavlja Rusija Vladimira Putina. Neki nisu zaboravili kako je Macron nazvao NATO "moždano mrtvim" 2019. i ostaju oprezni prema čestim pozivima Pariza Europi da se manje oslanja na Sjedinjene Države za svoju sigurnost.

Rosen Plevneliev, bivši predsjednik Bugarske, rekao je da Macronovo izlaganje na forumu u Bratislavi nije bilo dovoljno da odagna sjećanje u regiji na to da je NATO nazvao "moždano mrtvim", iako je "pozitivno iznenađenje u ovom govoru to što je riječ koju sada najviše koristi NATO”.

"Ljudi ovdje u regiji vrlo su svjesni francusko-njemačkog vodstva jer nije uspjelo", rekao je Plevnelijev, okrivljujući tandem što se nije suprotstavio Rusiji kada je napala Gruziju i anektirala Krim.
BarbaDue

#164941 Re: Ukrajina

Post by BarbaDue »

pici wrote: 31/05/2023 12:31 Pa jel "Specijalna Vojna Operacija " ili Rat. Ako je rat nek mobilisu i mlado i staro i svi na isti Kazan. Kina ne smije da im bidne Logistika. Iran, S.Koreja, smjehurija.
Rusima je davno prosla bakica sa kolačima.Od pocetne euforije o Imperiji do kako da se ne raspadnemo. Ljudi moji, namjerili su se na najmočnije države na planeti. Sama Amerika ima vojnu moč ko sve zemlje na planeti.
Sve je to u redu, ali bi ti savjetovao da Iran izbaciš iz ovog dueta. Kako sam čuo od momka koji je živio 5 godina u Teheranu i vjerujem da je tako, na čelu Islamske Republike Iran je Ali Hamenei koji dok kažeš keks ima mogućnost okupiti više od dva miliona vojnika koji su u sastavu nacionalne garde Irana. A da ne govorimo o tehnologiji koja im je dostupna.

Mislim da su uz Ameriku, Kinu, velikane iz EU, Turska i Iran, i mejbi Indija jedini svjetski prvoligaši.
nebitan lik

#164942 Re: Ukrajina

Post by nebitan lik »

vrbas1979 wrote: 01/06/2023 00:31
JoseMujica wrote: 31/05/2023 22:47

svi jarane imaju danas mobitele i gledaju bubove ko što ih i mi gledamo. Ne znam koja bi budala poželila da ide u ovo :roll:

A Mordor i da mobiliše nema dovoljno obojaka za te ljude a kamo li šta drugo
U kakvoj zabludi vi živite?
Da, gledaju "bubove" ali u kojima stradaju Ukrajinci.

Pričati i lupati iz BiH (ili odakle već) o stanju u Rusiji, raspoloženju među stanovništvom, odnosu prema ratu, je van svake pameti. Sve napisano je proizvod vlastite mašte jer gotovo nikako ne možemo saznati pravo stanje unutar zemlje.

I šta jedni će se zaraziti jer se nemaju gdje prati, a ovi drugi samo sto metara dalje imaju vodu, sapun i parfem na prvoj liniji?
Takvih ludila će čovjek pročitati ovdje da je to nevjerovatno.
Znas kakvo je stanje? Dolaze gdje ja zivim,lazu da su im kuce u Ukraini unistene od rusa,da su im dokumenti unisteni i traze azil,medjutim oni dolaze iz Petesburga,Moskve i ostalih dijelova Rusije.
drug_profi

#164943 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

BarbaDue wrote: 01/06/2023 00:46 Mislim da su uz Ameriku, Kinu, velikane iz EU, Turska i Iran, i mejbi Indija jedini svjetski prvoligaši.
To je malo vjerovatno.
Odnosno ako cemo brojati vojnike. Meso mozda i jeste.
Sta ima taj Iran, Indija... da isporuce uz te vojnike.
Šahide?
Hame_

#164944 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Precizno bacanje VOG-17 iz drona na 3 ruska vojnika.
Spoiler
Show
Gledamo velike promjene koje se događaju u modernom ratovanju pred našim očima. Bit će sukoba prije Ukrajine i sukoba poslije Ukrajine. Bespilotne letjelice i precizna artiljerija su za 21. stoljeće ono što su mitraljez i blitzkrieg bili za 20. stoljeće.

Ukrajina je izgradila značajne kapacitete u smislu relevantnih tehnologija "lanca ubijanja" i SOP-ova.

AFU je također razvio decentralizirani, BYOD topnički sustav upravljanja paljbom (GIS Arta) koji omogućuje malim jedinicama pozivanje misija neizravne vatrene potpore iz dislociranih dalekometnih oružanih sustava kao i taktičke alate za procjenu situacije (Delta) koji omogućuju učinkovitu primjenu malih UAV-ova.
Hame_

#164945 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Kratki video o grupi Rusa.
Spoiler
Show
Snimka njih u kombiju me odmah potaknula na razmišljanje o ovoj sceni.

Volim priče sa sretnim završetkom :lol:
Hame_

#164946 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ove životinje su terapija za vojnike ❤️
Spoiler
Show
Hame_

#164947 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Francuski VAB oklopni transporter u ukrajinskom blatu.
Spoiler
Show
Hame_

#164948 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

BiBi911

#164949 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

BarbaDue wrote: 01/06/2023 00:46
pici wrote: 31/05/2023 12:31 Pa jel "Specijalna Vojna Operacija " ili Rat. Ako je rat nek mobilisu i mlado i staro i svi na isti Kazan. Kina ne smije da im bidne Logistika. Iran, S.Koreja, smjehurija.
Rusima je davno prosla bakica sa kolačima.Od pocetne euforije o Imperiji do kako da se ne raspadnemo. Ljudi moji, namjerili su se na najmočnije države na planeti. Sama Amerika ima vojnu moč ko sve zemlje na planeti.
Sve je to u redu, ali bi ti savjetovao da Iran izbaciš iz ovog dueta. Kako sam čuo od momka koji je živio 5 godina u Teheranu i vjerujem da je tako, na čelu Islamske Republike Iran je Ali Hamenei koji dok kažeš keks ima mogućnost okupiti više od dva miliona vojnika koji su u sastavu nacionalne garde Irana. A da ne govorimo o tehnologiji koja im je dostupna.

Mislim da su uz Ameriku, Kinu, velikane iz EU, Turska i Iran, i mejbi Indija jedini svjetski prvoligaši.

Prije turske I iran idu drzave tipa brazil, argentina, Mexiko, iz azije Japan pa ona jugoistocna azija kompletna I Australija.

Turska je regionalan igrac koji ako Evropa zavrne pipu je propala, trenutno je izvor jeftine radne snage, al bas jeftine.
Koliko proizvoda/firmi znas iz turske da rade u EU(par komada) a koliko zapadnih u turskoj( tisutjama mozda I više).
To sto bljesnu negdje samo je mali signal za ostale(taj bajraktar Pogledaj dijelove odakle dolaze)
Sanjarko

#164950 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

BiBi911 wrote: 01/06/2023 05:49
BarbaDue wrote: 01/06/2023 00:46

Prije turske I iran idu drzave tipa brazil, argentina, Mexiko, iz azije Japan pa ona jugoistocna azija kompletna I Australija.

Turska je regionalan igrac koji ako Evropa zavrne pipu je propala, trenutno je izvor jeftine radne snage, al bas jeftine.
Koliko proizvoda/firmi znas iz turske da rade u EU(par komada) a koliko zapadnih u turskoj( tisutjama mozda I više).
To sto bljesnu negdje samo je mali signal za ostale(taj bajraktar Pogledaj dijelove odakle dolaze)
Koka-kola, Hundaji, Pezo, Beko, Mikrosoft, Ford, Erikson, Tojota..... Iznenadi se, znao sam za Hudaji i Beko i Pezo, ali nisam znao da ima i drugih velikana, kao Koka-kola, Ford, Tojota i Mikrosoft.
Post Reply