Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
pemanapemani

#105576 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote: 31/05/2023 17:48
Grean wrote: 31/05/2023 16:50Malo mi je bilo sve to onako.Tumacim svi su dobri, i Schmit, i Dodik, samo je jedini problem BiH SDA i DF. Mozda je do mene, slabo citam izmedju redova.
Strancima je bitna stabilnost, ako ce to ostvariti brisanjem Bosnjaka, nametnuce embargo i zvizdeci gledati u stranu dok se izgladnjuje Zenicu i kolje po Visegradu. Ako se ispostavi da to ne vodi stabilnosti, onda ce se Tudjmanu zavrnuti ruku da prestane sa agresijom na BiH i udje u savez sa Sarajevom. Ako ni to nije dovoljno, razvalice avijacijom polozaje VRS-a. Ako ni to nije dovoljno, totalno ce rasformirati VRS i izdvojiti Brcko iz manjeg entiteta. Ako se u Sarajevu pojavi ekipa koja moze sa velikosrpskom ekipom, stranci ce to podrzati, jer jos jednom, bitna je stabilnost, a ako ce se to ostvariti tako sto ce Konakovic i Niksic uvjeriti Sarajevo da od sutra treba hodati sa kokardom na reveru, strance boli .... zglob. Njih interesuje samo gdje je ta linija manjeg otpora kako bi se doslo do stabilnosti. Tihic i Lagumdzija su otvorili vrata medjunarodnim pritiscima na Sarajevo, danas ta vrata drze otvorenim Konakovic i Niksic, sutra ce to biti neko peti. Problem je u Sarajevu.
Drago mi je da te ponovo citam. :thumbup:

Slazem se u svemu, samo si izostavio nekoliko osoba.
Rahmetli Alija Izetbegovic je nazalost poceo sa otvaranjem vrata uvjeravajuci strance da moze sa Momom i da SDS ne treba zabraniti i proglasiti teroristickom org.
Onda, izmedju Tihica-Lagumdzije i Konakovica-Niksica su 8 godina bili Izetbegovic-Komsic. U njihovom mandatu smo imali farsu oko revizije presude protiv Srbije, prvi put 4 SNSD zastupnika u DN i maksimalna popustanja HDZ.

Jebi ga, nije isto otvarati vrata i doci na 15 godina sirom otvorenih vrata i smisliti nacin kako pokusati zatvarati vrata, a da totalno ne blokiras drzavu i izgubis podrsku stranaca.

2008., je Komsic mogao uci u Bijelu kucu kad god je htio. Kako je iskoristio podrsku kompletne MZ, a imao 17 i kusur godina na najvisim funkcijama, gdje ti bukvalno drzava daje sredstva za lobiranje?

Ne mogu se svi strpati u isti kos i izjednaciti odgovornost za danasnje stanje. Svi su odgovorni, ali je ipak.neko malo vise odgovoran.
NediM17

#105577 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by NediM17 »

Stozernik bira partnere u vlasti u HNK, zeleni su vec prodali jedno ministarstvo, vidjecemo trojkice.
Bossona

#105578 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bossona »

Tokača nije valjda da si tek sada shvatio da je ovaj uvijek bio prekodrinski pročetnički lobista i kada je protivno uputama venecijasnke komsije za vrijeme reforme policije da budu jednistvene bio uz Dodika i očuvanje čentitetske policije koja je učestvovala i osuđena za etničko čišćenje, konc logore, UZP, istrebljenje i genocid na što je pristao onaj narcisodni izdajnik Silajdžić nakon Lajčakove prijetnje da će ga smijeniti i da će prihvatanjem te izdaje i podvale prihvatiti aplikaciju za EU članstvo kao šarenu lažu.
Anquilla

#105579 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Anquilla »

Bossona wrote: 31/05/2023 17:17
Grean wrote: 31/05/2023 16:50 Sto se tice Konakovicevog izlaganja bio je dobar, i ranije sam govorio da je najelokventniji od ovih bosnjackih politicara, ide mu prica.

Ono sto je meni zasmetalo je ono "jaransko" obracanje Schmitu u vezi nekih koji naginju Rusiji, Kini i jos nekim zemljama. Ono, Schmit nam jaran pa mi sad zajedno bijemo bitke da spasimo BiH od Rusije.

A onda kad onaj Amer ustade i pita zasto Evropa ne udari sankcije Dodiku Dino je otupio tu ostricu onim aboliranjem nezamjenjiv je. Na koga je onda ciljao obracanjem Schmitu?

Malo mi je bilo sve to onako.Tumacim svi su dobri, i Schmit, i Dodik, samo je jedini problem BiH SDA i DF. Mozda je do mene, slabo citam izmedju redova.
Dino je konačno začepio usta i šokirao sve lažove i spinere da ne vlada engleskim, on ne samo da odlično govori on je i na engleskom jeziku potvrdio da je najelokativniji političar koji se pojavio na političkoj scenih BiH zadnjih decenija.

Slažem se s tobom da je na upit Amerikanca jako loše reagovao i propustio priliku da kaže da je Dodik pokrao izbore, da se četvrtina glasova pokrade uz fiktivno glasanje mrtvih i da se na stotine hiljada glasačkih listova poništi i proglasi nevažećim u čemu učestvuje CIK u kome sjede decenijama članovi koje su birale vladajuće stranke, pod čijom su kontrolom i tada je trebao reći da OHR i VP nametnu mehanizme zaštite izborne volje građana redovnim ažuriranjem glasačke baze uz obavezno uvođenje elektronskog brojanja glasova, skeniranjem glasačkog materijala uz video nadzor, da se ukine dosadašnja sramotna praksa po kojoj se sedmicama nakon izbora ne znaju izborni rezultati jer se isti štimaju i falsifikuju čime direktno doprinose sve manjem odzivu glasača jer se njihovi glasovi falsifikuju, poništavaju i gubi povjerenje u validnost izbornih rezultata.
Koliko čuh, pitanje uopšte nije bilo upućeno njemu, kad sam čula da priča, očekivala sam malo oštriji odgovor.

To da je Dodik pokrao izbore je za ovu priču irelevantno, ko god da je pobijedio, ponašao bi se otprilike isto.

Trebao je reći da je, zbog Daytonskog sporazuma, pobjednik izbora u RS-u nezaobilazan, bez obzira što su dijametralno suprotna stajališta o suverenitetu Bosne i Hercegovine i bilo kojem vanjskom pitanju, što uključuje pitanja agresije na Ukrajinu, te nezavisnosti Kosova.
Danas je međunarodnoj zajednici Ukrajina slaba tačka, treba to razmimoilaženje više potencirati.
plavi_E

#105580 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Znachi Konankovic je "najelokativniji političar koji se pojavio na političkoj scenih BiH zadnjih decenija" iako je skochio pred Dodika i primio "metak" da ga zashtiti od Amerikanaca kao sto je to radio Bakir sve ovo vrijeme. I sad Bakir izdajnik a Konakovic "najelokativniji". :-)
plavi_E

#105581 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Ovaj potez SDA bi bio spas za Trojkashe da mogu upirati da SDA moze vishe skinuti gace pred Chovicom od njih samih.
Da li je SDA dala HDZ-u ministarstvo kako bi ušla u vlast u HNK? Odluku donose Čović i Nikšić
https://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-j ... /230531128

HNS-ovci tvrde ovo:
On je rekao da su predstavnici "Trojke" zatražili vremena do sutra, iako su već ranije tražili to vrijeme za konsultacije sa stranačkim vrhom kako bi odgovorili na uslove koje su im postavili te da je nakon serije današnjih sastanka SDA bliže ulasku u vlast.

Trojkashi ovo:
Međutim, za naš portal član pregovaračkog tima iz SDP-a Arman Zalihić tvrdi da je Bošković zatražio od njih vrijeme za konsultacije sa stranačkim vrhom HDZ-a, jer nisu odustali od pariteta u vlasti i očuvanja pozicija 6:6.

I ko sad ovdje laze? :-)
plavi_E

#105582 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

last mohicans wrote: 31/05/2023 14:42 Istina, ja sam sumnjao u njegov engleski, ali me je demantovao. Odlično sto je tako, fino veže i prenosi misli brzo, mozda bi izgovor mogao biti bolji, ali nije prevodilac. Skidam kapu. :thumbup: Nije ti mrsko bilo kopati postove? Sinoć sam na temi NiP htio isto napisati, ali bi kasno. Nemam problem priznati kad se pogriješi za razliku od mnogih.
:thumbup:
Svaka scast za ovo. Ovakvo neshto je kod trojkashko-hnsovske frakcije gotovo pa nemoguce. Oni su mjesecima lagali da Chovic ne moze dobiti izborni zakon bez glasova SDA u drzavnom parlamentu. Iako je Chovic vec progurao svoj izborni zakon kroz drzavni Dom Naroda, zakon je proshao Ustavni sud BiH i josh samo falile 22 ruke u Predstavnickom Doimu BiH.
Bloo
Globalna šefica

#105583 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bloo »

mk ultra wrote: 31/05/2023 13:25 pa da prostite, ja znam engleski, mogu reći tečno, za poslovnu komunikaciju i koristim ga već tako već dugo

ali, kada je u pitanju razgovor na političkom nivou, ne znam osobu (čak i da je studirao engleski) da ne bi trebao dopunjavanje

nije engleski 200 riječi
pokušajte čitati neki njihov zakon, pa se javite :kiss:
Svaki jezik ima registre. Registre učiš čak i u maternjem jeziku.
Naravno kada odabereš određenu profesiju potrebno je i da učiš određene registre. On kao političar osim konverzacijskog engleskog morao je i da uči registre koji se tiču uprave, zakona, EU itd.

Nisam poslušala niti pogledala video. Pogledam. Dam stručnu ocjenu. :D
A_A_AKCIJA

#105584 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Grean wrote: 31/05/2023 16:50 A onda kad onaj Amer ustade i pita zasto Evropa ne udari sankcije Dodiku Dino je otupio tu ostricu onim aboliranjem nezamjenjiv je. Na koga je onda ciljao obracanjem Schmitu?

Malo mi je bilo sve to onako.Tumacim svi su dobri, i Schmit, i Dodik, samo je jedini problem BiH SDA i DF. Mozda je do mene, slabo citam izmedju redova.
Moramo se naviknuti na normalnu a ne balkansku komunikaciju.

Da je rekao javno išta protiv Dodika, pokupio bi gomilu jeftinih političkih poena. Ali, još više bi pokupio Dodik.

Zauzvrat, i ovo malo napretka što imamo bi stalo.

Ova priča koju ti očekuješ, ako ide, ide bez medija i hajcanja vatre. A budi siguran da ide.

Ujedno, ovo je i najveći dokaz da nova postava radi u korist države, a ne svoje privatne i političke.

SDA i DF su dokaz da je izbore moguće dobiti samo na praznom populističkom laprdanju. Da se raja loži dok se prijeti udaranjem po prstima, a država stoji, ne mrda.

Kada novi krenu sa tom pričom, znajte da je sve drugo stalo.
palermo

#105585 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

A_A_AKCIJA wrote: 31/05/2023 19:45
Grean wrote: 31/05/2023 16:50 A onda kad onaj Amer ustade i pita zasto Evropa ne udari sankcije Dodiku Dino je otupio tu ostricu onim aboliranjem nezamjenjiv je. Na koga je onda ciljao obracanjem Schmitu?

Moramo se naviknuti na normalnu a ne balkansku komunikaciju.

Da je rekao javno išta protiv Dodika, pokupio bi gomilu jeftinih političkih poena. Ali, još više bi pokupio Dodik.

Zauzvrat, i ovo malo napretka što imamo bi stalo.

Ova priča koju ti očekuješ, ako ide, ide bez medija i hajcanja vatre. A budi siguran da ide.

Ujedno, ovo je i najveći dokaz da nova postava radi u korist države, a ne svoje privatne i političke.

SDA i DF su dokaz da je izbore moguće dobiti samo na praznom populističkom laprdanju. Da se raja loži dok se prijeti udaranjem po prstima, a država stoji, ne mrda.

Kada novi krenu sa tom pričom, znajte da je sve drugo stalo.
Kojeg napretka ?

Aha, skontao sam, ti I Dino ste obavijesteni o napretku, a mi cemo za koju deceniju.

Vi bas kao da su svi ( mi drugi) hablecine. Doduse, nije nemoguce I da jesmo.
A_A_AKCIJA

#105586 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

palermo wrote: 31/05/2023 19:54 Kojeg napretka ?
Helikopteri
240 miliona više za državu
90 miliona više za Oružane snage
Zakon o Vstv u
Zakon o vanjskim poslovima
palermo

#105587 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

A_A_AKCIJA wrote: 31/05/2023 19:58
palermo wrote: 31/05/2023 19:54 Kojeg napretka ?
Helikopteri
240 miliona više za državu
90 miliona vi

Više za Oružane snage
Zakon o Vstv u
Zakon o vanjskim poslovima
To ona historijska sjednica Vijeca ministara :D . Ne smetaju meni kompromisi, ne smeta mi ni kad se nekad mora popustiti zahtjevima druge strane, znam gdje zivim.....al de bolan, pokusajte sacuvati makar minimum dostojanstva ovog naroda......
A_A_AKCIJA

#105588 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

plavi_E wrote: 31/05/2023 19:36 zakon je proshao Ustavni sud BiH i josh samo falile 22 ruke u Predstavnickom Doimu BiH.
Džaba lažeš sto puta, svaki put ću te demantirati.

Jeste, možda prođe, ali će se morati mijenjati Ustav, ili će zakon biti neustavan. Ne može se donijeti zakon koji bi sadržao niti jednu od "izdaja" koje poturate.

Dakle, lažeš. Za izmjenu Ustava treba SDA.
plavi_E

#105589 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Josh samo da Trojkashi objasne po chemu bi chovicev zakon bio neustavan. Ako su ga uopshte i prochitali.
plavi_E

#105590 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Helikopteri su zavrsheni prije godinu dvije. Sve je bilo gotovo i chekala se isporuka.
80 mil. za OS BiH je posljedica odluke o povecanju placa drzavnim slizbenicima i donoshena je prije zadnjih izbora.
plavi_E

#105591 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Jesu li zakoni o vanjskim poslovima i o Vstv prosli parlamentarnu proceduru i stupili na snagu?
Hank Paldum

#105592 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hank Paldum »

U drugim zemljama djeca uče strane jezike poput francuskog jer se engleski ne tretira više kao strani jezik a ovdje se pada u euforiju jer odrasla osoba koja je na važnoj poziciji zna engleski.
Tačno je FGR ostao u svemu u periodu 1988.-1991.
plavi_E

#105593 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Ma Dodik naredio Konakovicu da expresno nauchi engleski kako bi ga mogao braniti od Amerikanaca kao sto ga je nekad branio Bakir.
DaysleepeR

#105594 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DaysleepeR »

breuer wrote: 25/05/2023 16:01
DaysleepeR wrote: 25/05/2023 15:55

Da, u čemu je problem?
Ako je tragedija u Tuzli, neka se obilježava u TK.

U Sarajevu imaš masakre u Ferhadiji, u Titovoj, Markale 1 i Markale 2.
Nemamo dan žalosti ni na jedan od tih datuma.
Nisam ni pomenuo djecu na Alipašinu, i brojne masakre u redovima za vodu koji su se dešavali skoro svakodnevno.
ne znam za tebe, radi kako hoćeš, al mi Sarajlije se danas sjećamo pobijenih Tuzlaka...
Sjecas li se danas pobijenih prijedorcana?
breuer

#105595 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by breuer »

DaysleepeR wrote: 31/05/2023 20:38
breuer wrote: 25/05/2023 16:01

ne znam za tebe, radi kako hoćeš, al mi Sarajlije se danas sjećamo pobijenih Tuzlaka...
Sjecas li se danas pobijenih prijedorcana?
znam da ti ne
tandmand

#105596 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tandmand »

DaysleepeR wrote: 31/05/2023 14:06 NIt sam fan Dine Konakovića niti njegovih svjetonazora ni stranke mu ali čovjek ne da priča engleski,
već vlada materijom funkcije koju obavlja na engleskom jeziku.

Ogromna je razlika kada možeš komunicirati direktno u odnosu komunikacije preko prevodioca.

Ima tu još posla, barem u diplomatskim krugovima, trebao bi se uredno obrijati, ne treba dirati lice i ne treba se oblizivati.
Ali to je nekako mana naših političara, svi imaju te gestove koji su apsolutno nepostojeći kod zapadne diplomatije.
Šteta samo što je KVISKO
statixx

#105597 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by statixx »

Hank Paldum wrote: 31/05/2023 20:32 U drugim zemljama djeca uče strane jezike poput francuskog jer se engleski ne tretira više kao strani jezik a ovdje se pada u euforiju jer odrasla osoba koja je na važnoj poziciji zna engleski.
Tačno je FGR ostao u svemu u periodu 1988.-1991.
Ja padam na hurme i arapske kuce u Tarcinu i Rakovici.
Hank Paldum

#105598 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hank Paldum »

DaysleepeR wrote: 31/05/2023 14:06 NIt sam fan Dine Konakovića niti njegovih svjetonazora ni stranke mu ali čovjek ne da priča engleski,
već vlada materijom funkcije koju obavlja na engleskom jeziku.

Ogromna je razlika kada možeš komunicirati direktno u odnosu komunikacije preko prevodioca.

Ima tu još posla, barem u diplomatskim krugovima, trebao bi se uredno obrijati, ne treba dirati lice i ne treba se oblizivati.
Ali to je nekako mana naših političara, svi imaju te gestove koji su apsolutno nepostojeći kod zapadne diplomatije.
Ovako djeca po njemačkim školama komuniciraju sa djecom iz Francuske i Španije.
Smatrao sam da samo SDAovci padaju u euforiju zbog nekih stvari koje se podrazumijevaju u drugim državama, poput presjecanja vrpce na otvaranju, ali kako vidim, drugi su ih nadmašili.

A i druge stvari ste poprimili “Nisam za NiP ali…čovjek u 2023 govori engleski” :D
madner

#105599 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Tragedija u tri cina, naprave temu o znanju engleskog pa se onda prave da to nije tema. :D
Leverage

#105600 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

Evo ga opet. Ne bude ga dugo, ali kad dođe bolje da nije došao :lol:
Locked